Časopis FOR MEN - Ako rozoznať toxickú partnerku a hladko sa rozísť

Ako rozoznať toxickú partnerku a hladko sa rozísť

Psychológia12. október 2020 Vyšlo v čísle: 10/2020

Máte harmonický a šťastný vzťah? Ak áno, v tom prípade vám gratulujeme. Nie je totiž nič horšie, ako žiť v toxickom zväzku, v ktorom vami druhá strana manipuluje, kontroluje vás a podrýva vaše sebavedomie. Problémom je, že prejavy toxického vzťahu nemusia byť – aspoň spočiatku – výrazné.

Keď sme zaslepení láskou, ochotne prehliadame výstražné podnety a často si ich uvedomíme až spätne, po rokoch v zničujúcom partnerstve. Na čo si teda treba dávať pozor? 

Partnerka, ktorá nepodporuje vaše aktivity a koníčky a radí vám, čo by ste mali na sebe zlepšIť, hoci ste ju o to nežiadali, je určite tiež toxická.

VAROVNÉ SIGNÁLY

Je úplne normálne, ak vaša partnerka trochu žiarli. Aj takéto pocity patria k láske. Ak však ide susedke vyškriabať oči za to, že vás pozdravila, niečo asi nebude v poriadku. Trvá na tom, že by ste všetko mali robiť spolu? Neznesie čo i len pomyslenie na to, že ste práve bez nej? Monitoruje každý váš krok a neustále zisťuje, kde a s kým ste a čo robíte? Prezerá vám poštu, maily či telefón? Ak ste odpovedali kladne, zvýšte pozornosť: to všetko sú jasné znaky toxického vzťahu. 

Partnerka, ktorá nepodporuje vaše aktivity a koníčky a radí vám, čo by ste mali na sebe zlepšiť, hoci ste ju o to nežiadali, je určite tiež toxická. Ak neustále hovorí, čo by ste mali zmeniť na svojom výzore, že sa jej nepáči vaše oblečenie a aký program je pre vás vhodný, podrýva tým vaše sebavedomie. Ako prvú pomoc si udržiavajte okruh kamarátov, ktorým veríte a máte ich radi. Nespoliehajte sa len na názor partnerky – najmä nie vtedy, ak vám tvrdí, že pokazíte všetko, na čo siahnete. Treba mať naporúdzi aj vyvažujúce názory. 

Nie každý deň je nedeľa. Ak sa však niečo nedarí a vaša partnerka zakaždým obviňuje niekoho iného (vás, šéfku, matku, trénera…), je to veľký varovný signál. V zdravom vzťahu by partneri mali vedieť prevziať zodpovednosť, nielen ukazovať prstom na iných. Ak sa takéto obviňovanie začne výraznejšie prejavovať aj smerom k vám, je to jasné. Ak vás partnerka dokonca začne viniť za to, že si ona počína zraňujúco, je to konečná. Partnerka by vás mala ľúbiť takého, aký ste – a práve preto, že ste taký. Ak však v jej spoločnosti nemôžete byť sám sebou, niečo je zle. Nadhodíte tému, ktorá vás zaujíma, alebo chcete vyriešiť problém, ktorý pociťujete, ale odozva neprichádza? Opäť je niečo zle. 

HRY A NESPLNENÉ SĽUBY

Teraz nemáme na mysli Človeče, nehnevaj sa ani žiadne pikantné hry v posteli. Je normálne očakávať, že keď sa s partnerkou dohodnete, kde a kedy sa stretnete, tak to aj dodrží. Tá toxická vás však pokojne nechá čakať, prípadne vôbec nepríde. A ak sama niekam ide, nemusíte dokonca vedieť ani to, kedy ju znovu uvidíte. Nikdy si nepamätá, kedy máte dôležité veci v práci, hoci ste o tom x-krát hovorili, a v tie najťažšie dni, keď máte dôležitú prezentáciu, od vás vyžaduje úplne iný program. Rada vás naťahuje a správa sa tak, akoby jej na vás vlastne ani nezáležalo. Môže sa stať, že sa o vás začne zaujímať až vtedy, keď budete chcieť vzťah ukončiť – vtedy však už je väčšinou neskoro. 

V zdravom vzťahu sa postupne buduje dôvera. Nasľubovať hory-doly je ľahké, naozaj splniť to deklarované je už ťažšie. Väčšinou až čas ukáže, či po slovách nasledujú aj činy. V toxickom vzťahu sa to nedeje a takáto partnerka nesplní nič z toho, čo vám sľúbila. 

UNIVERZÁLNEHO RECEPTU NIET

Príznakov toxického vzťahu je, samozrejme, viac. Niečo nie je v poriadku ani vtedy, keď sa cítite vyšťavene, v jej spoločnosti je vám horšie než bez nej a obavy začnú mať aj vaši priatelia a rodina. Ak vám pri pomyslení na budúcnosť bežia hlavou skôr negatívne ako pozitívne myšlienky, mali by ste tiež spozornieť. Určitá miera toxicity je obsiahnutá v každom partnerstve. Nič nie je dokonalé a na každom vzťahu treba pracovať. Problém nastane, keď sa toxicita vymkne spod kontroly. Ak vám partnerka dáva pocítiť, že nie ste dosť dobrý, že je jedno, čo robíte, aj tak to vždy bude zlé, že nezáleží na tom, ako veľmi sa snažíte, nikdy to nebude stačiť, je načase takýto vzťah ukončiť. 

Univerzálny recept na to, ako sa správne rozísť, zatiaľ nikto nevynašiel. Ak sa s partnerkou úplne pokojne nedohodnete na priateľskom ukončení vzťahu, niečo také ako správny rozchod ani neexistuje. A aj v prípade priateľskej dohody je vysoká šanca, že to jeden z vás nebude prežívať dobre. Možno sa však zhodneme na tom, čo by ste za žiadnu cenu robiť nemali, a takouto vylučovacou metódou sa dostaneme k čomusi, čo by sa mohlo blížiť k správnemu postupu. 

SPRÁVA NESTAČÍ

Určite sa nerozchádzajte na diaľku. Zabudnite na to, že by ste rozchod vybavili „esemeskou“, mailom či nejakou aplikáciou na zasielanie správ. Je jasné, že mnohí by sa radi vyhli scénam, ktoré rozhovor o rozchode sprevádzajú, ale ste predsa nejaký chlap, tak prekonajte obavy z kriku a výčitiek. Ak aj neberiete ohľad na to, že rozchod cez SMS je mimoriadne chladný a zraňujúci, dbajte aspoň na svoju povesť. Einstein totiž vo svojich teóriách pozabudol na jednu vec. Rýchlosť svetla nie je absolútna a neprekonateľná – výrazne ju prevyšuje rýchlosť šírenia klebiet. V dobe sociálnych sietí to platí obzvlášť. Obaja pravdepodobne máte nejakých spoločných známych a je len otázkou času, kedy sa o vás všetci dozvedia, že ste zbabelec. 

Ďalším argumentom proti rozchodu cez SMS je schopnosť žien držať pokope. Samozrejme, aj ony medzi sebou často súperia, nájdu sa však chvíle, keď sú ochotné hodiť všetky nezhody za hlavu. Nuž a jednu z takých chvíľ dokáže navodiť pocit, že nejaký chlap ublížil svojej partnerke. 

A nemusí to byť ani vaša ex, ktorá o vás tieto reči rozšíri cielene. Sú ženy, ktoré sa riadia heslom: „Ak chceš vedieť, aký je chlap naozaj, opýtaj sa jeho bývalej.“ Ako sa podľa vás zatvária pri zistení, že vaše riešenie problematických záležitostí spočíva v neosobných esemeskách? 

GHOSTING ZRAŇUJE

Tento anglický výraz označuje situáciu, keď jeden z partnerov odrazu bez vysvetlenia zmizne zo života toho druhého. Doslova sa zmení na ducha a úplne prestane komunikovať. Ak sa rozhodnete rozísť sa s partnerkou takýmto spôsobom, zanecháte ju s kopou nezodpovedaných otázok. Pri rozchode potrebujú obaja partneri absolvovať jasné ukončenie a zmierenie so situáciou, aby sa z nej mohli začať spamätávať. Pri ghostingu to chýba a proces liečenia zranených citov je omnoho dlhší. 

Podobne pôsobí aj snaha pomaly sa vytratiť z partnerkinho života. Nečakajte, že keď sa k nej začnete správať chladne a postupne sa jej budete odcudzovať, časom jej to dôjde a opustí vás sama. Ak cítite, že nie je tá pravá, radšej vyjdite s pravdou von a ukončite vzťah namiesto toho, aby ste to zbytočne naťahovali a obaja sa trápili. Ale pozor! Vyrukovať sčista-jasna s rozchodom tiež nie je to pravé orechové. O problémoch hovorte priebežne, nech partnerka vie, že váš vzťah nevnímate ako ideálny a začne aspoň podvedome rátať s možnosťou jeho konca. Lebo totálne prekvapenie dokáže človeku celkom pokaziť deň, čo poviete? 

Úprimnosť je vždy najlepšia cesta a platí to aj pri rozchode. Hoci pravda môže byť pre vašu (čoskoro) ex bolestivá, vždy je lepšia ako zjavné lžI, ktoré rýchlo prekukne.

POZOR NA POVESŤ

Úprimnosť je vždy najlepšia cesta a platí to aj pri rozchode. Hoci pravda môže byť pre vašu (čoskoro) ex bolestivá, vždy je lepšia ako zjavné lži, ktoré rýchlo prekukne. Samozrejme, nemusíte necitlivo rozoberať každý detail príčin vášho rozchodu, ale ak sa uchýlite ku klišé typu „zaslúžiš si niekoho lepšieho ako ja“, tak jej len nasypete viac soli do rán. 

Začať svoju partnerku podvádzať a dúfať, že na to príde a ukončí vzťah, je tiež len variáciou už spomenutého postupného miznutia vytrácania sa zo vzťahu. Ak začnete mať fantázie o zahýbaní partnerke, môže to byť znakom nespokojnosti vo vzťahu. Namiesto toho, aby ste sa rovno vrhli do nevery, radšej najprv ukončite doterajší vzťah. Ak vás partnerka odhalí, poznačí to jej schopnosť dôverovať a v budúcnosti sa bude báť opätovnej nevery a ťažšie nadväzovať vzťahy. Nezabudnite ani na svoju povesť a rýchlosť šírenia klebiet! 

Poslednou radou je nerozísť sa na verejnosti. Niekedy to pomáha, napríklad ak sa chcete vyhnúť scénam, ale môže sa stať, že skončíte v zlom psychickom stave a možno zahanbený uprostred cudzích ľudí niekde na ulici či v kaviarni. Jedinou výnimkou, keď sa rozchod na verejnosti priam odporúča, je ukončenie vzťahu s toxickou partnerkou. Vtedy je kopa svedkov vhodná pre vašu vlastnú bezpečnosť.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Ako rozoznať toxickú partnerku a hladko sa rozísť
Časopis FOR MEN - Ako rozoznať toxickú partnerku a hladko sa rozísť
Časopis FOR MEN - Ako rozoznať toxickú partnerku a hladko sa rozísť

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
12ako-rozoznat-toxicku-partnerku-a-hladko-sa-rozistAko rozoznať toxickú partnerku a hladko sa rozísť33nonoMáte harmonický a šťastný vzťah? Ak áno, v tom prípade vám gratulujeme. Nie je totiž nič horšie, ako žiť v toxickom zväzku, v ktorom vami druhá strana manipuluje, kontroluje vás a podrýva vaše sebavedomie. Problémom je, že prejavy toxického vzťahu nemusia byť – aspoň spočiatku – výrazné. <p>Keď sme zaslepení láskou, ochotne prehliadame výstražné podnety a často si ich uvedomíme až spätne, po rokoch v zničujúcom partnerstve. Na čo si teda treba dávať pozor?&nbsp;</p><p><strong>Partnerka, ktorá nepodporuje vaše aktivity a koníčky a radí vám, čo by ste mali na sebe zlepšIť, hoci ste ju o to nežiadali, je určite tiež toxická.</strong></p><h3>VAROVNÉ SIGNÁLY</h3><p>Je úplne normálne, ak vaša partnerka trochu žiarli. Aj takéto pocity patria k láske. Ak však ide susedke vyškriabať oči za to, že vás pozdravila, niečo asi nebude v poriadku. Trvá na tom, že by ste všetko mali robiť spolu? Neznesie čo i len pomyslenie na to, že ste práve bez nej? Monitoruje každý váš krok a neustále zisťuje, kde a s kým ste a čo robíte? Prezerá vám poštu, maily či telefón? Ak ste odpovedali kladne, zvýšte pozornosť: to všetko sú jasné znaky toxického vzťahu.&nbsp;</p><p>Partnerka, ktorá nepodporuje vaše aktivity a koníčky a radí vám, čo by ste mali na sebe zlepšiť, hoci ste ju o to nežiadali, je určite tiež toxická. Ak neustále hovorí, čo by ste mali zmeniť na svojom výzore, že sa jej nepáči vaše oblečenie a aký program je pre vás vhodný, podrýva tým vaše sebavedomie. Ako prvú pomoc si udržiavajte okruh kamarátov, ktorým veríte a máte ich radi. Nespoliehajte sa len na názor partnerky – najmä nie vtedy, ak vám tvrdí, že pokazíte všetko, na čo siahnete. Treba mať naporúdzi aj vyvažujúce názory.&nbsp;</p><p>Nie každý deň je nedeľa. Ak sa však niečo nedarí a vaša partnerka zakaždým obviňuje niekoho iného (vás, šéfku, matku, trénera…), je to veľký varovný signál. V zdravom vzťahu by partneri mali vedieť prevziať zodpovednosť, nielen ukazovať prstom na iných. Ak sa takéto obviňovanie začne výraznejšie prejavovať aj smerom k vám, je to jasné. Ak vás partnerka dokonca začne viniť za to, že si ona počína zraňujúco, je to konečná. Partnerka by vás mala ľúbiť takého, aký ste – a práve preto, že ste taký. Ak však v jej spoločnosti nemôžete byť sám sebou, niečo je zle. Nadhodíte tému, ktorá vás zaujíma, alebo chcete vyriešiť problém, ktorý pociťujete, ale odozva neprichádza? Opäť je niečo zle.&nbsp;</p><h3>HRY A NESPLNENÉ SĽUBY</h3><p>Teraz nemáme na mysli Človeče, nehnevaj sa ani žiadne pikantné hry v posteli. Je normálne očakávať, že keď sa s partnerkou dohodnete, kde a kedy sa stretnete, tak to aj dodrží. Tá toxická vás však pokojne nechá čakať, prípadne vôbec nepríde. A ak sama niekam ide, nemusíte dokonca vedieť ani to, kedy ju znovu uvidíte. Nikdy si nepamätá, kedy máte dôležité veci v práci, hoci ste o tom x-krát hovorili, a v tie najťažšie dni, keď máte dôležitú prezentáciu, od vás vyžaduje úplne iný program. Rada vás naťahuje a správa sa tak, akoby jej na vás vlastne ani nezáležalo. Môže sa stať, že sa o vás začne zaujímať až vtedy, keď budete chcieť vzťah ukončiť – vtedy však už je väčšinou neskoro.&nbsp;</p><p>V zdravom vzťahu sa postupne buduje dôvera. Nasľubovať hory-doly je ľahké, naozaj splniť to deklarované je už ťažšie. Väčšinou až čas ukáže, či po slovách nasledujú aj činy. V toxickom vzťahu sa to nedeje a takáto partnerka nesplní nič z toho, čo vám sľúbila.&nbsp;</p><h3>UNIVERZÁLNEHO RECEPTU NIET</h3><p>Príznakov toxického vzťahu je, samozrejme, viac. Niečo nie je v poriadku ani vtedy, keď sa cítite vyšťavene, v jej spoločnosti je vám horšie než bez nej a obavy začnú mať aj vaši priatelia a rodina. Ak vám pri pomyslení na budúcnosť bežia hlavou skôr negatívne ako pozitívne myšlienky, mali by ste tiež spozornieť. Určitá miera toxicity je obsiahnutá v každom partnerstve. Nič nie je dokonalé a na každom vzťahu treba pracovať. Problém nastane, keď sa toxicita vymkne spod kontroly. Ak vám partnerka dáva pocítiť, že nie ste dosť dobrý, že je jedno, čo robíte, aj tak to vždy bude zlé, že nezáleží na tom, ako veľmi sa snažíte, nikdy to nebude stačiť, je načase takýto vzťah ukončiť.&nbsp;</p><p>Univerzálny recept na to, ako sa správne rozísť, zatiaľ nikto nevynašiel. Ak sa s partnerkou úplne pokojne nedohodnete na priateľskom ukončení vzťahu, niečo také ako správny rozchod ani neexistuje. A aj v prípade priateľskej dohody je vysoká šanca, že to jeden z vás nebude prežívať dobre. Možno sa však zhodneme na tom, čo by ste za žiadnu cenu robiť nemali, a takouto vylučovacou metódou sa dostaneme k čomusi, čo by sa mohlo blížiť k správnemu postupu.&nbsp;</p><h3>SPRÁVA NESTAČÍ</h3><p>Určite sa nerozchádzajte na diaľku. Zabudnite na to, že by ste rozchod vybavili „esemeskou“, mailom či nejakou aplikáciou na zasielanie správ. Je jasné, že mnohí by sa radi vyhli scénam, ktoré rozhovor o rozchode sprevádzajú, ale ste predsa nejaký chlap, tak prekonajte obavy z kriku a výčitiek. Ak aj neberiete ohľad na to, že rozchod cez SMS je mimoriadne chladný a zraňujúci, dbajte aspoň na svoju povesť. Einstein totiž vo svojich teóriách pozabudol na jednu vec. Rýchlosť svetla nie je absolútna a neprekonateľná – výrazne ju prevyšuje rýchlosť šírenia klebiet. V dobe sociálnych sietí to platí obzvlášť. Obaja pravdepodobne máte nejakých spoločných známych a je len otázkou času, kedy sa o vás všetci dozvedia, že ste zbabelec.&nbsp;</p><p>Ďalším argumentom proti rozchodu cez SMS je schopnosť žien držať pokope. Samozrejme, aj ony medzi sebou často súperia, nájdu sa však chvíle, keď sú ochotné hodiť všetky nezhody za hlavu. Nuž a jednu z takých chvíľ dokáže navodiť pocit, že nejaký chlap ublížil svojej partnerke.&nbsp;</p><p>A nemusí to byť ani vaša ex, ktorá o vás tieto reči rozšíri cielene. Sú ženy, ktoré sa riadia heslom: „Ak chceš vedieť, aký je chlap naozaj, opýtaj sa jeho bývalej.“ Ako sa podľa vás zatvária pri zistení, že vaše riešenie problematických záležitostí spočíva v neosobných esemeskách?&nbsp;</p><h3>GHOSTING ZRAŇUJE</h3><p>Tento anglický výraz označuje situáciu, keď jeden z partnerov odrazu bez vysvetlenia zmizne zo života toho druhého. Doslova sa zmení na ducha a úplne prestane komunikovať. Ak sa rozhodnete rozísť sa s partnerkou takýmto spôsobom, zanecháte ju s kopou nezodpovedaných otázok. Pri rozchode potrebujú obaja partneri absolvovať jasné ukončenie a zmierenie so situáciou, aby sa z nej mohli začať spamätávať. Pri ghostingu to chýba a proces liečenia zranených citov je omnoho dlhší.&nbsp;</p><p>Podobne pôsobí aj snaha pomaly sa vytratiť z partnerkinho života. Nečakajte, že keď sa k nej začnete správať chladne a postupne sa jej budete odcudzovať, časom jej to dôjde a opustí vás sama. Ak cítite, že nie je tá pravá, radšej vyjdite s pravdou von a ukončite vzťah namiesto toho, aby ste to zbytočne naťahovali a obaja sa trápili. Ale pozor! Vyrukovať sčista-jasna s rozchodom tiež nie je to pravé orechové. O problémoch hovorte priebežne, nech partnerka vie, že váš vzťah nevnímate ako ideálny a začne aspoň podvedome rátať s možnosťou jeho konca. Lebo totálne prekvapenie dokáže človeku celkom pokaziť deň, čo poviete?&nbsp;</p><p><strong>Úprimnosť je vždy najlepšia cesta a platí to aj pri rozchode. Hoci pravda môže byť pre vašu (čoskoro) ex bolestivá, vždy je lepšia ako zjavné lžI, ktoré rýchlo prekukne.</strong></p><h3>POZOR NA POVESŤ</h3><p>Úprimnosť je vždy najlepšia cesta a platí to aj pri rozchode. Hoci pravda môže byť pre vašu (čoskoro) ex bolestivá, vždy je lepšia ako zjavné lži, ktoré rýchlo prekukne. Samozrejme, nemusíte necitlivo rozoberať každý detail príčin vášho rozchodu, ale ak sa uchýlite ku klišé typu „zaslúžiš si niekoho lepšieho ako ja“, tak jej len nasypete viac soli do rán.&nbsp;</p><p>Začať svoju partnerku podvádzať a dúfať, že na to príde a ukončí vzťah, je tiež len variáciou už spomenutého postupného miznutia vytrácania sa zo vzťahu. Ak začnete mať fantázie o zahýbaní partnerke, môže to byť znakom nespokojnosti vo vzťahu. Namiesto toho, aby ste sa rovno vrhli do nevery, radšej najprv ukončite doterajší vzťah. Ak vás partnerka odhalí, poznačí to jej schopnosť dôverovať a v budúcnosti sa bude báť opätovnej nevery a ťažšie nadväzovať vzťahy. Nezabudnite ani na svoju povesť a rýchlosť šírenia klebiet!&nbsp;</p><p>Poslednou radou je nerozísť sa na verejnosti. Niekedy to pomáha, napríklad ak sa chcete vyhnúť scénam, ale môže sa stať, že skončíte v zlom psychickom stave a možno zahanbený uprostred cudzích ľudí niekde na ulici či v kaviarni. Jedinou výnimkou, keď sa rozchod na verejnosti priam odporúča, je ukončenie vzťahu s toxickou partnerkou. Vtedy je kopa svedkov vhodná pre vašu vlastnú bezpečnosť.</p>3no0000-00-00for-men-2020-1010/20202020-10-12<h3>Milí čitatelia,</h3><p>často sa vo voľnom čase zamýšľam, akú úlohu má moderný časopis v tejto dobe. Chcú sa ľudia len zabaviť, alebo sa aj niečo dozvedieť, prípadne vzdelať? A vôbec, číta ešte niekto časopisy v tlačenej podobe?</p><p>Našťastie, vďaka vám – čitateľom a pribúdajúcim predplatiteľom – vidíme, že klasický formát časopisu stále má u ľudí svoje miesto. Možnosť držať magazín v ruke, listovať v ňom, odložiť si ho a po čase sa k nemu opäť vrátiť má pre veľa z vás ešte stále veľký význam. Keď sa stretávam so známymi alebo obchodnými partnermi, vždy sa ich spýtam, či čítajú časopisy – a ak áno, zaujíma ma, čo v nich hľadajú a, samozrejme, či FORMEN patrí medzi tie, ktoré si radi kúpia.&nbsp;</p><p>Je pravdou, že moji „respondenti“ čítajú menej klasických časopisov než kedysi, tie však stále majú svoje pevné jadro priaznivcov. Väčšina sa zhodla na tom, že časopis pre nich predstavuje formu oddychu vo voľnom čase, zároveň sa však radi dozvedia aj niečo nové a zaujímavé, prípadne sa zabavia nejakým testom alebo kvízom. Asi tretina opýtaných mi povedala, že ich náš časopis sprevádza na dovolenkách, pretože práve vtedy si ho vedia lepšie vychutnať.&nbsp;</p><p>Áno, doba je veľmi rýchla a nájsť si čas a pokoj od denných povinností a rozptýlení v podobe mobilných zariadení je niekedy ťažké. Osobne mám na časopisoch najradšej práve to, že sa mi spájajú s relaxom. Všetko dám bokom, v pokoji si sadnem a prečítam si o veciach, ktoré ma bavia a zaujímajú. Vtedy zabudnem na zhon a stres naokolo. Aj to je motiváciou redakcie časopisu FORMEN: chceme vám spríjemniť voľný čas a tak trochu vás prinútiť nájsť si ho aj vďaka nám.&nbsp;</p><p>Pevne teda verím, že náš časopis sprevádza vaše voľné chvíle. A hoci je FORMEN lifestylový pánsky magazín, ktorý nemá ambíciu riešiť celosvetové problémy, som presvedčený, že v ňom nájdete aj nové zaujímavé informácie, cenné rady či náš pohľad na svet. A kto má záujem, dokáže sa z neho aj niečo naučiť.&nbsp;</p><p>V tomto čísle sme vyspovedali zakladateľov známej organizácie Oktagon, ktorá za posledné roky dokázala preraziť do povedomia slovenskej verejnosti. Napokon, zmiešané bojové umenia MMA sa stali popri klasických športoch ako futbal či hokej veľmi sledovaným odvetvím. So športom súvisí aj naša ekonomická téma venovaná zárobkom v motoristickej Formule 1. V ďalších rubrikách sa dotkneme problematiky rodinného života i správneho stravovania, miro.moda nám ukáže, ako sa obliecť do jesenného počasia, a zistíme viac aj o našom hokejovom reprezentantovi Martinovi Fehérvárym. Svoj pohľad na svet kasín nám predstaví riaditeľ siete Rebuy Stars Vadim Zmarko. Skrátka, čaká na vás sto strán inšpirácie, zábavy a zaujímavých informácií.&nbsp;</p><p>Na záver mi dovoľte v mene celej redakcie aj tímu popriať vám pohodové čítanie a relax, nech už čítate svoj časopis FORMEN kdekoľvek. Teším sa na vás opäť o mesiac.</p>yesPsychológiapsychologia
ktosi-tu-hra-necistu-hruKtosi tu hrá nečistú hru16for-men-2021-04-05
sociopat-od-vedlaSociopat od vedľa11for-men-2020-09
myty-a-tabu-okolo-manzelskych-poradniMýty a tabu okolo manželských poradní15for-men-2021-01
formula-1-bude-vyrovnanejsiaFormula 1 bude vyrovnanejšia12for-men-2020-10
moje-publikum-je-narocnejsieMoje publikum je náročnejšie12for-men-2020-10
fenomenom-zimy-bude-sakobundaFenoménom zimy bude sakobunda12for-men-2020-10