Časopis FOR MEN - Aby ste neboli obeťou

Aby ste neboli obeťou

Šport11. február 2022 Vyšlo v čísle: 02-03/2022

Za vznikom MMA pôvodne stála myšlienka nájsť to najúčinnejšie bojové umenie. Rýchlo sa však ukázalo, že tento zámer sa nepodaril. Ak vám ide iba o sebaobranu, museli by ste trénovať hneď niekoľko bojových športov, aby ste mali istotu. Alebo sa začnite venovať krav mage.

Bojová technika izraelských bezpečnostných služieb a armády nemá dlhú históriu, vznikla len v minulom storočí a jej korene siahajú na Slovensko, konkrétne do Bratislavy. Krav maga, čo vo voľnom preklade znamená boj zblízka, je súbor techník vychádzajúcich z bojových športov, ktoré vám pomôžu ubrániť sa aj proti presile či ozbrojenému útočníkovi. Navyše je taká efektívna, že stiera akékoľvek fyzické výhody počas konfliktu. 

IMI CHCEL POMÔCŤ 

Autor krav magy Imrich Lichtenfeld sa narodil v Budapešti, no detstvo a mladosť prežil v Bratislave, kde od polovice 30. rokov minulého storočia prudko rástol počet antisemitských útokov. Lichtenfeld sa v tomto období aktívne venoval boxu, zápaseniu, ale cudzie mu neboli ani mnohé ďalšie bojové športy, preto začal vytvárať obrannú techniku, ktorá mala pomôcť aj fyzicky menej zdatným ľuďom. Dokončil ju však až v Izraeli, kam bol ako tridsaťročný donútený emigrovať zo Slovenského štátu. 

IDE O EFEKTIVITU

Prečo krav maga nepatrí medzi bojové športy? Jej cieľom totiž nie je zistiť, kto je lepší. Cieľom je ubrániť sa. Aj preto vás na tréningoch ako prvé naučia, že prípadný konflikt sa musíte pokúsiť vyriešiť slovne alebo proste skúsiť utiecť. Vaše zdravie a bezpečnosť sú totiž vždy prvoradé. Naučené techniky použijete až vtedy, keď si naozaj neviete inak poradiť. Aj v takej situácii však máte útočníka iba spacifikovať, nie ho zbytočne mlátiť. Ďalší dôvod, prečo nejde o šport, ale o techniku, je ten, že krav maga je v prvom rade vysoko efektívna. To znamená, že v nej nie sú pravidlá. Ak vás má ochrániť to, že útočníka pichnete prstom do oka a následne ho kopnete do rozkroku, spravte to. V krav mage sa používajú údery aj kopy, ale za najefektívnejšie sa považuje páčenie končatín a údery lakťami. 

AKO ZAČAŤ?

Základné efektívne techniky sebaobrany krav magy zvládnete rýchlo. Každý učiteľ má vlastný výber tých, ktoré považuje za úplný základ, no najčastejšie sa opakujú štyri. O chvíľu vám ich predstavíme. Mimochodom, ak chcete niekoho v sebaobrane udrieť päsťou, zovrite ju tak, že prsty skryjete do dlane a palec preložíte cez ne. Aby bol úder čo najsinejší, neudierajte len pažou, ale vytočte sa v páse a udrite celou vrchnou časťou tela. 

Kop do rozkroku je to najjednoduchšie a najefektívnejšie, čo môžete spraviť v prípade pocitu ohrozenia. Aby ste na útočníka dosiahli, budete si ho musieť pustiť k telu. Stojte rozkročený s dominantnou nohou (tou, ktorou kopete) mierne vzadu. Keď príde ten správny moment, čo najsilnejšie kopnite a mierne sa nakloňte dozadu, aby ste udržali rovnováhu. Útočníka musíte zasiahnuť holennou kosťou. Pri sebaobrane je, samozrejme, dôležité vedieť sa ubrániť úderom. Ak vás útočník napáda údermi, fackami alebo predmetom, vždy je lepšie, keď vás triafa do rúk než do hlavy. Preto pred seba zdvihnite ruky, mierne ich pokrčte v lakťoch a vystrite prsty. Takto môžete efektívne kryť údery. Ak vás bude chcieť útočník udrieť z vašej pravej strany, úder vyblokujte pravou rukou. Ľavú zatiaľ zatnite do päste, preneste váhu na prednú nohu (takto bude úder silnejší) a útočníka udrite do mäkkej časti hlavy, teda do hrtanu, nosa alebo do brady. 

UBRÁNITE SA AJ ÚTOKU ZOZADU 

Ak vás útočník napadne zozadu a zdrapne vás oboma rukami, okamžite klesnite do podrepu. Takýmto spôsobom znížite svoje ťažisko a bude ťažké vás zodvihnúť. Dupte útočníkovi po nohách a otáčajte sa zo strany na stranu. Zároveň ho hranou otvorenej dlane udierajte do slabín. Keď povolí, pokračujte v otáčaní a snažte sa ho udrieť lakťom. Len čo sa útočníkovi vyšmyknete, utekajte. Ak sa ocitnete zoči-voči, môžete ho pre istou kopnúť do rozkroku. Ak by ste niekedy zozadu na krku zacítili neželané cudzie ruky, musíte konať čo najrýchlejšie. Útočník vám totiž škrtením obmedzí prívod kyslíka do mozgu. Ak stojíte rozkročený, tak sa pri tejto technike otáčajte na stranu zadnej nohy. Zároveň zdvihnite ruku na rovnakej strane tak, aby ste mali biceps na úrovni čela a počas otáčania vytrčte lakeť, ktorým trafíte útočníka. Keď sa vytrhnete, rýchlo utekajte.

Ako dlho musím trénovať krav magu, aby som sa v prípade napadnutia dokázal naozaj ubrániť?

Najideálnejšie sú minimálne dva roky. Vtedy už človek dokáže koordinovať hmaty, páky a zapájať ich v boji bez toho, aby musel rozmýšľať, čo ide spraviť. 

Aká dôležitá je pri tomto bojovom umení kondícia?

Pri krav mage nie je kondícia vôbec dôležitá. Najdôležitejšia je rýchlosť rúk. 

Vedeli by ste v skratke popísať priebeh tréningu?

Priebeh hodinového tréningu má štyri fázy. Prvá je rozcvička, počas ktorej sa zahreje telo a otužujú sa rôzne svalové partie. Druha fáza je venovaná nácviku techník. V tretej fáze – tzv. sparingu – sa samostatne prevádzajú techniky na súpera. Štvrtá fáza pozostáva z obrany proti útočníkovi s nožom, pištoľou a tak ďalej. 

Ako by som si mal vyberať klub, v ktorom sa chcem naučiť krav magu?

Ja osobne som navštevoval klub, kde sa vyučovala tzv. civilná krav maga. Po dvoch rokoch som prestúpil do klubu, kde vyučovali militantnú, tzv. vojenskú krav magu, tá sa vyučuje aj v izraelskej armáde Mosad. Tento druh boja odporúčam. 

Museli ste niekedy krav magu použiť „naostro“?

Naostro som krav magu ešte nepoužil, pretože sa pri akomkoľvek konflikte snažím problém vyriešiť ústne, respektíve z konfliktu odísť. Bojové umenie je to posledné, k čomu by som sa uchýlil. Pre netrénovaného človeka by to mohlo mať fatálne následky. 

Predpokladám, že pri sebaobrane je veľmi dôležitá aj psychika. Máte nejaký univerzálny tip, ako sa vytrénovať v tomto smere?

Psychika je dôležitá a je súčasťou nášho denno- denného života. Každý správny tréner vás naučí, že krav maga je dôležitá na obranu. Nikdy nie na útok, provokáciu okolia a podobne. Preto je nutné vybudovať si určitú pokoru k ľudom a k životu ako takému. 

Na otázky nám odpovedal Ing. Marián Jakubík, MBA, ktorý sa krav mage venuje profesionálne už viac než osem rokov.


Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Aby ste neboli obeťou
Časopis FOR MEN - Aby ste neboli obeťou
Časopis FOR MEN - Aby ste neboli obeťou
Časopis FOR MEN - Aby ste neboli obeťou
Časopis FOR MEN - Aby ste neboli obeťou

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
20aby-ste-neboli-obetouAby ste neboli obeťou21nonoZa vznikom MMA pôvodne stála myšlienka nájsť to najúčinnejšie bojové umenie. Rýchlo sa však ukázalo, že tento zámer sa nepodaril. Ak vám ide iba o sebaobranu, museli by ste trénovať hneď niekoľko bojových športov, aby ste mali istotu. Alebo sa začnite venovať krav mage. <p>Bojová technika izraelských bezpečnostných služieb a armády nemá dlhú históriu, vznikla len v minulom storočí a jej korene siahajú na Slovensko, konkrétne do Bratislavy. Krav maga, čo vo voľnom preklade znamená boj zblízka, je súbor techník vychádzajúcich z bojových športov, ktoré vám pomôžu ubrániť sa aj proti presile či ozbrojenému útočníkovi. Navyše je taká efektívna, že stiera akékoľvek fyzické výhody počas konfliktu.&nbsp;</p><h3>IMI CHCEL POMÔCŤ&nbsp;</h3><p>Autor krav magy Imrich Lichtenfeld sa narodil v Budapešti, no detstvo a mladosť prežil v Bratislave, kde od polovice 30. rokov minulého storočia prudko rástol počet antisemitských útokov. Lichtenfeld sa v tomto období aktívne venoval boxu, zápaseniu, ale cudzie mu neboli ani mnohé ďalšie bojové športy, preto začal vytvárať obrannú techniku, ktorá mala pomôcť aj fyzicky menej zdatným ľuďom. Dokončil ju však až v Izraeli, kam bol ako tridsaťročný donútený emigrovať zo Slovenského štátu.&nbsp;</p><h3>IDE O EFEKTIVITU</h3><p>Prečo krav maga nepatrí medzi bojové športy? Jej cieľom totiž nie je zistiť, kto je lepší. Cieľom je ubrániť sa. Aj preto vás na tréningoch ako prvé naučia, že prípadný konflikt sa musíte pokúsiť vyriešiť slovne alebo proste skúsiť utiecť. Vaše zdravie a bezpečnosť sú totiž vždy prvoradé. Naučené techniky použijete až vtedy, keď si naozaj neviete inak poradiť. Aj v takej situácii však máte útočníka iba spacifikovať, nie ho zbytočne mlátiť. Ďalší dôvod, prečo nejde o šport, ale o techniku, je ten, že krav maga je v prvom rade vysoko efektívna. To znamená, že v nej nie sú pravidlá. Ak vás má ochrániť to, že útočníka pichnete prstom do oka a následne ho kopnete do rozkroku, spravte to. V krav mage sa používajú údery aj kopy, ale za najefektívnejšie sa považuje páčenie končatín a údery lakťami.&nbsp;</p><h3>AKO ZAČAŤ?</h3><p>Základné efektívne techniky sebaobrany krav magy zvládnete rýchlo. Každý učiteľ má vlastný výber tých, ktoré považuje za úplný základ, no najčastejšie sa opakujú štyri. O chvíľu vám ich predstavíme. Mimochodom, ak chcete niekoho v sebaobrane udrieť päsťou, zovrite ju tak, že prsty skryjete do dlane a palec preložíte cez ne. Aby bol úder čo najsinejší, neudierajte len pažou, ale vytočte sa v páse a udrite celou vrchnou časťou tela.&nbsp;</p><p>Kop do rozkroku je to najjednoduchšie a najefektívnejšie, čo môžete spraviť v prípade pocitu ohrozenia. Aby ste na útočníka dosiahli, budete si ho musieť pustiť k telu. Stojte rozkročený s dominantnou nohou (tou, ktorou kopete) mierne vzadu. Keď príde ten správny moment, čo najsilnejšie kopnite a mierne sa nakloňte dozadu, aby ste udržali rovnováhu. Útočníka musíte zasiahnuť holennou kosťou. Pri sebaobrane je, samozrejme, dôležité vedieť sa ubrániť úderom. Ak vás útočník napáda údermi, fackami alebo predmetom, vždy je lepšie, keď vás triafa do rúk než do hlavy. Preto pred seba zdvihnite ruky, mierne ich pokrčte v lakťoch a vystrite prsty. Takto môžete efektívne kryť údery. Ak vás bude chcieť útočník udrieť z vašej pravej strany, úder vyblokujte pravou rukou. Ľavú zatiaľ zatnite do päste, preneste váhu na prednú nohu (takto bude úder silnejší) a útočníka udrite do mäkkej časti hlavy, teda do hrtanu, nosa alebo do brady.&nbsp;</p><h3>UBRÁNITE SA AJ ÚTOKU ZOZADU&nbsp;</h3><p>Ak vás útočník napadne zozadu a zdrapne vás oboma rukami, okamžite klesnite do podrepu. Takýmto spôsobom znížite svoje ťažisko a bude ťažké vás zodvihnúť. Dupte útočníkovi po nohách a otáčajte sa zo strany na stranu. Zároveň ho hranou otvorenej dlane udierajte do slabín. Keď povolí, pokračujte v otáčaní a snažte sa ho udrieť lakťom. Len čo sa útočníkovi vyšmyknete, utekajte. Ak sa ocitnete zoči-voči, môžete ho pre istou kopnúť do rozkroku. Ak by ste niekedy zozadu na krku zacítili neželané cudzie ruky, musíte konať čo najrýchlejšie. Útočník vám totiž škrtením obmedzí prívod kyslíka do mozgu. Ak stojíte rozkročený, tak sa pri tejto technike otáčajte na stranu zadnej nohy. Zároveň zdvihnite ruku na rovnakej strane tak, aby ste mali biceps na úrovni čela a počas otáčania vytrčte lakeť, ktorým trafíte útočníka. Keď sa vytrhnete, rýchlo utekajte.</p><p><strong>Ako dlho musím trénovať krav magu, aby som sa v prípade napadnutia dokázal naozaj ubrániť? </strong></p><p>Najideálnejšie sú minimálne dva roky. Vtedy už človek dokáže koordinovať hmaty, páky a zapájať ich v boji bez toho, aby musel rozmýšľať, čo ide spraviť.&nbsp;</p><p><strong>Aká dôležitá je pri tomto bojovom umení kondícia? </strong></p><p>Pri krav mage nie je kondícia vôbec dôležitá. Najdôležitejšia je rýchlosť rúk.&nbsp;</p><p><strong>Vedeli by ste v skratke popísať priebeh tréningu? </strong></p><p>Priebeh hodinového tréningu má štyri fázy. Prvá je rozcvička, počas ktorej sa zahreje telo a otužujú sa rôzne svalové partie. Druha fáza je venovaná nácviku techník. V tretej fáze – tzv. sparingu – sa samostatne prevádzajú techniky na súpera. Štvrtá fáza pozostáva z obrany proti útočníkovi s nožom, pištoľou a tak ďalej.&nbsp;</p><p><strong>Ako by som si mal vyberať klub, v ktorom sa chcem naučiť krav magu? </strong></p><p>Ja osobne som navštevoval klub, kde sa vyučovala tzv. civilná krav maga. Po dvoch rokoch som prestúpil do klubu, kde vyučovali militantnú, tzv. vojenskú krav magu, tá sa vyučuje aj v izraelskej armáde Mosad. Tento druh boja odporúčam.&nbsp;</p><p><strong>Museli ste niekedy krav magu použiť „naostro“? </strong></p><p>Naostro som krav magu ešte nepoužil, pretože sa pri akomkoľvek konflikte snažím problém vyriešiť ústne, respektíve z konfliktu odísť. Bojové umenie je to posledné, k čomu by som sa uchýlil. Pre netrénovaného človeka by to mohlo mať fatálne následky.&nbsp;</p><p><strong>Predpokladám, že pri sebaobrane je veľmi dôležitá aj psychika. Máte nejaký univerzálny tip, ako sa vytrénovať v tomto smere? </strong></p><p>Psychika je dôležitá a je súčasťou nášho denno- denného života. Každý správny tréner vás naučí, že krav maga je dôležitá na obranu. Nikdy nie na útok, provokáciu okolia a podobne. Preto je nutné vybudovať si určitú pokoru k ľudom a k životu ako takému.&nbsp;</p><p>Na otázky nám odpovedal <strong>Ing. Marián Jakubík, MBA</strong>, ktorý sa krav mage venuje profesionálne už viac než osem rokov.</p><p><br></p>5no0000-00-00for-men-2022-02-0302-03/20222022-02-11<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>všetci pravdepodobne dúfame, že rok 2022 bude lepší než jeho dvaja predchodcovia. Počas nich sme totiž zistili, ako rýchlo sa môžu do reality preniesť scenáre, ktorými nás kedysi strašili iba katastrofické filmy. Spravodajstvo je plné slov ako epidémia, vojna, inflácia, zdražovanie energií… V záplave zlých správ je však dôležité dokázať hľadať a nájsť pozitíva. Je nutné veriť, že sa všetko na dobré obráti.&nbsp;</p><p>K pozitívnejším vyhliadkam vás môže inšpirovať niekoľko článkov v našom novom čísle. V dvoch rozhovoroch o Slovenskom pavilóne na EXPO DUBAI 2020 sa napríklad môžete presvedčiť o tom, že Slovensko je mimoriadne reprezentatívna a inovatívna krajina. Najväčšia svetová výstava však čoskoro končí, ak teda stále zvažujete, že by ste sa išli zohriať do dubajského tepla a spojili príjemné s užitočným, toto je ten správny čas.&nbsp;</p><p>Verím, že vás zaujala aj naša titulná strana, ktorá tentoraz patrí úspešnej spoločnosti Invest in Slovakia. Jej predstaviteľ nám v rozhovore prezradil čosi o svojom kľúči k úspechu cez jedinú aplikáciu. Viete, čo je na tom najlepšie? Vďaka Invest in Slovakia môžete byť úspešní aj vy. A ak už máte nejaký ten úspech za sebou a vlastníte svoju vysnívanú nehnuteľnosť, môžete si ju skrášliť originálnymi dielami od renomovaného umelca Luku Braseho. Ukážky jeho prác nájdete na nasledujúcich stranách.&nbsp;</p><p>V aktuálnom čísle vám ponúkame množstvo pútavých tém z prostredia kariéry, psychológie, biznisu, ekonomiky či áut, inšpirovať sa môžete aj rozhovormi so zaujímavými ľuďmi – na stránkach nášho magazínu si každý určite nájde kúsok seba.&nbsp;</p><p>Pamätajte, že dobré veci sa nikdy neudejú samy od seba. Keď človek neverí v ich úspech, nestanú sa nikdy. Preto verme, že najbližšie mesiace nám všetkým prinesú čosi prelomové.</p>yesŠportsport
sty-rocnik-nfl-ukoncil-polstorocne-cakanie-kcStý ročník NFL ukončil polstoročné čakanie KC4for-men-2020-02
jaroslav-jasko-bodybuilder-z-pivniceJaroslav Jaško bodybuilder z pivnice19for-men-2021-12-2022-01
krav-maga-balet-bojovych-umeniKrav maga: balet bojových umení 14for-men-2020-12
bleskovy-pubkvizBleskový pubkvíz20for-men-2022-02-03
priprava-na-valentinaPríprava na Valentína20for-men-2022-02-03
slovo-do-bitkySlovo do bitky20for-men-2022-02-03