Časopis FOR MEN - Aké novinky môžeme očakávať v roku 2020?

Aké novinky môžeme očakávať v roku 2020?

Gadgety05. január 2020 Vyšlo v čísle: 01/2020

Nový rok sa ešte ani poriadne nezačal a už tu máme nádielku technologických noviniek. Na veľtrhu spotrebnej elektroniky v Las Vegas sa výrobcovia poponáhľali ukázať svetu, na aké gadgety sa môžeme tešiť v roku 2020. V skratke možno konštatovať, že vlna ohybných displejov nepoľaví a veľké zmeny čakajú aj naše domácnosti.

Rok 2019 sa niesol v znamení ohybných displejov a rok 2020 nebude iný. Vlaňajšok sa niesol v znamení súboja zariadení Huawei Mate X a Samsung Galaxy Fold. Kým ten prvý sa koncom roka dostal do predaja v Číne, kórejská firma je jediným veľkým hráčom, ktorý ponúkol ohybný smartfón aj na európskom trhu. Samsung už naznačil, že chce v tomto trende pokračovať a zrejme ponúkne celý rad zariadení s ohybným displejom. Očakáva sa aj väčšie rozšírenie prístroja Razr od Motoroly, ktorý si os ohýbania zvolil opačne ako všetci ostatní a pripomína tak klasické vyklápačky. A samozrejme, preraziť na tomto poli sa pokúsi aj celý rad menších firiem.

Taktiež od Microsoftu sa očakávajú novinky v tejto oblasti. Jeho zariadenia Surface Duo a Surface Neo by sa mali v predaji objaviť koncom roku 2020. Síce nie sú plne ohybné, obe však majú dva displeje spojené čapmi, ktoré možno nastaviť do viacerých polôh. Duo má rozmery smartfónu a Neo sa blíži k laptopu či tabletu, Microsoft sa však ohradzuje voči ich zaraďovaniu do týchto kategórií. Firma by ich rada videla ako nový typ mobilných zariadení.

Odborníci očakávajú, že v tomto roku uvedie Apple svoj 5G telefón. Mnohí výrobcovia sa poponáhľali uviesť zariadenia s touto konektivitou už v čase, keď sa nové siete ešte len začínali budovať. Odhaduje sa, že v septembri by sa popri iných nových iPhonoch mala konečne objaviť aj 5G verzia. To by mohlo znamenať významný prelom. Status Apple totiž znamená, že príslušná technológia sa niekedy nepovažuje za dostatočne mainstreamovú, pokiaľ sa do nej nezapojí aj táto značka. A na jeseň by už malo byť 5G pokrytie natoľko rozšírené, že aj Apple pocíti potrebu pridať túto konektivitu do svojich smartfónov.

Inteligentné kuchyne

Najväčšie zmeny sa však tento rok očakávajú v domácnostiach. Poháňajú ich spoločnosti Google a Amazon so svojimi virtuálnymi asistentmi, na ktorých sa viaže mnoho ďalších zariadení. Úspech ich inteligentných reproduktorov znamenal, že svetový trh s produktmi pre domácnosť pripojenými na sieť vlani narástol o 24 percent. Výzvou je prísť s niečím úplne novým a nevytvárať klony zariadení, ktoré už existujú. V Las Vegas sa predviedlo viacero start‑upov, ktoré sa zameriavajú na kuchyňu. Napríklad SmartyPans je panvica, ktorá sleduje hmotnosť a teplotu prísad a pomocou aplikácie vám počas varenia radí, čo by ste mali urobiť. Používateľ si môže svoje recepty nahrávať a zdieľať s inými. Panvica vám tiež presne spočíta kalórie, aby sa vám ľahšie dbalo na štíhlu figúru.

Firma Inirv zas vymyslela inteligentné gombíky, ktoré jednoducho nahradia otočné ovládanie na starších varičoch a zmenia ich na najnovší výkrik modernej technológie. Majiteľ tak môže zapínať či vypínať varič a zvyšovať teplotu hlasovými pokynmi. Inirv navyše sleduje, či sa vareniu venujete a pokiaľ napríklad odbehnete a svoj pokrm dlhšie nepomiešate, jednoducho sa vypne, aby zabránil pripáleniu.

PantryOn zas dáva pozor na vašu špajzu. Inteligentné poličky s váhami sledujú, kedy sa začínajú míňať zásoby obľúbených potravín vašej rodiny a automaticky ich pridávajú na nákupný zoznam. Nevýhodou je, že tieto poličky sú zatiaľ pomerne hrubé, zmenšujú tak úložný priestor a vyžadujú, aby ste všetky potraviny držali na jednom mieste. Takže tento vynález ponecháva priestor na vylepšovanie v budúcich rokoch.

Inteligentní pomocníci sa objavujú už aj v tých najmenších detailoch. So smetným košom Townew napríklad už nikdy nemusíte zaväzovať vrecia s odpadkami. Stlačením jedného gombíka to urobí za vás. BrightLock zas umožňuje odomykať dvere svetelným kódom, ktorý vysiela blesk fotoaparátu smartfónu. Že aké to má využitie? Napríklad ak máte návštevu, prídu k vám niečo robiť robotníci alebo prenajímate svoj byt cez Airbnb, nemusíte nikomu osobne dávať kľúč. Pošlete im cez telefón dočasný prístupový kód a vec je vyriešená.

Hra s emóciami

Inteligentné kvetináče, ktoré sa starajú o rastliny, tu už máme. Lua však do celého procesu pridáva emócie. Senzormi prešpikovaný kvetináč má na prednej strane tvár zvieratka, ktoré vám svojím výrazom dáva najavo, či je vaša kvetina v poriadku, alebo je smädná či potrebuje viac slnka. Úspech tohto zariadenia je zaručený – jeho tvorcovia na rozbeh vyzbierali 220 000 dolárov cez internet. Na emócie to hrajú aj viacerí výrobcovia robotov. Čínska firma Elephant Robotics predviedla v Las Vegas svoj výtvor MarsCat. Je to mačacia odpoveď na japonského robotického psa Aibo. Dokáže sa hrať s hračkami, rozoznáva majiteľov hlas a reaguje aj na živé mačky. Dokáže tak zabaviť nielen svojho pána, ale aj jeho štvornohých miláčikov. Navyše je programovateľná a napríklad študenti môžu na nej trénovať vytváranie aplikácií pre umelú inteligenciu. Nie je to teda iba hračka, ale aj učebná pomôcka.

MarsCat je na prvý pohľad robot. Firma Tombot svoj výtvor zamaskovala tak, aby do najmenšieho detailu pripomínal šteňa labradora. Reaguje na dotyk a jeho účelom je poskytovať útechu napríklad obyvateľom domova seniorov či iným ľuďom, ktorí by chceli zvieratko, no z rôznych dôvodov nemôžu mať skutočné.

Pre našu mentalitu už trochu ťažšie pochopiteľný je japonský robot Pibo. Tento malý humanoid je určený pre dievčatá v tínedžerskom veku. Robí im fotky, vedie im denníček a hovorí im lichôtky. Ťažko povedať, či je to správna odpoveď na problémy s nadväzovaním vzťahov, ktoré hlási čoraz viac mladých ľudí v Japonsku.

Na veľtrhu spotrebnej elektroniky nemôžu chýbať televízory, ktoré na ňom dominujú od samého začiatku. Tento rok predvádzali najmä nové technológie pre ešte lepší obraz. V poslednom čase čoraz viac priestoru vo Vegas dostávajú elektrické autá a ďalšie dopravné prostriedky. Po vlaňajšej kontroverzii sa uchytili aj inteligentné sexuálne pomôcky. No a pozorne sledované sú aj zjavne slepé uličky. Niektoré vynálezy síce zažiaria iba na veľtrhu, no môžu viesť k niečomu väčšiemu na samom konci cesty. Do tejto skupiny môže patriť aj Rollbot od Procter & Gamble. Smartfónom ovládaný dvojkolesový pomocník vám dovezie toaletný papier, keď sa vám minie v tej najmenej vhodnej chvíli…

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Aké novinky môžeme očakávať v roku 2020?
Časopis FOR MEN - Aké novinky môžeme očakávať v roku 2020?
Časopis FOR MEN - Aké novinky môžeme očakávať v roku 2020?
Časopis FOR MEN - Aké novinky môžeme očakávať v roku 2020?
Časopis FOR MEN - Aké novinky môžeme očakávať v roku 2020?
Časopis FOR MEN - Aké novinky môžeme očakávať v roku 2020?
Časopis FOR MEN - Aké novinky môžeme očakávať v roku 2020?
Časopis FOR MEN - Aké novinky môžeme očakávať v roku 2020?
Časopis FOR MEN - Aké novinky môžeme očakávať v roku 2020?

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
1ake-novinky-mozeme-ocakavat-v-roku-2020Aké novinky môžeme očakávať v roku 2020?20nonoNový rok sa ešte ani poriadne nezačal a už tu máme nádielku technologických noviniek. Na veľtrhu spotrebnej elektroniky v Las Vegas sa výrobcovia poponáhľali ukázať svetu, na aké gadgety sa môžeme tešiť v roku 2020. V skratke možno konštatovať, že vlna ohybných displejov nepoľaví a veľké zmeny čakajú aj naše domácnosti.<p>Rok 2019 sa niesol v znamení ohybných displejov a rok 2020 nebude iný. Vlaňajšok sa niesol v znamení súboja zariadení Huawei Mate X a Samsung Galaxy Fold. Kým ten prvý sa koncom roka dostal do predaja v Číne, kórejská firma je jediným veľkým hráčom, ktorý ponúkol ohybný smartfón aj na európskom trhu. Samsung už naznačil, že chce v tomto trende pokračovať a zrejme ponúkne celý rad zariadení s ohybným displejom. Očakáva sa aj väčšie rozšírenie prístroja Razr od Motoroly, ktorý si os ohýbania zvolil opačne ako všetci ostatní a pripomína tak klasické vyklápačky. A samozrejme, preraziť na tomto poli sa pokúsi aj celý rad menších firiem.</p><p>Taktiež od Microsoftu sa očakávajú novinky v tejto oblasti. Jeho zariadenia Surface Duo a Surface Neo by sa mali v predaji objaviť koncom roku 2020. Síce nie sú plne ohybné, obe však majú dva displeje spojené čapmi, ktoré možno nastaviť do viacerých polôh. Duo má rozmery smartfónu a Neo sa blíži k laptopu či tabletu, Microsoft sa však ohradzuje voči ich zaraďovaniu do týchto kategórií. Firma by ich rada videla ako nový typ mobilných zariadení.</p><p>Odborníci očakávajú, že v tomto roku uvedie Apple svoj 5G telefón. Mnohí výrobcovia sa poponáhľali uviesť zariadenia s touto konektivitou už v čase, keď sa nové siete ešte len začínali budovať. Odhaduje sa, že v septembri by sa popri iných nových iPhonoch mala konečne objaviť aj 5G verzia. To by mohlo znamenať významný prelom. Status Apple totiž znamená, že príslušná technológia sa niekedy nepovažuje za dostatočne mainstreamovú, pokiaľ sa do nej nezapojí aj táto značka. A na jeseň by už malo byť 5G pokrytie natoľko rozšírené, že aj Apple pocíti potrebu pridať túto konektivitu do svojich smartfónov.</p><h3>Inteligentné kuchyne</h3><p>Najväčšie zmeny sa však tento rok očakávajú v domácnostiach. Poháňajú ich spoločnosti Google a Amazon so svojimi virtuálnymi asistentmi, na ktorých sa viaže mnoho ďalších zariadení. Úspech ich inteligentných reproduktorov znamenal, že svetový trh s produktmi pre domácnosť pripojenými na sieť vlani narástol o 24 percent. Výzvou je prísť s niečím úplne novým a nevytvárať klony zariadení, ktoré už existujú. V Las Vegas sa predviedlo viacero start‑upov, ktoré sa zameriavajú na kuchyňu. Napríklad SmartyPans je panvica, ktorá sleduje hmotnosť a teplotu prísad a pomocou aplikácie vám počas varenia radí, čo by ste mali urobiť. Používateľ si môže svoje recepty nahrávať a zdieľať s inými. Panvica vám tiež presne spočíta kalórie, aby sa vám ľahšie dbalo na štíhlu figúru.</p><p>Firma Inirv zas vymyslela inteligentné gombíky, ktoré jednoducho nahradia otočné ovládanie na starších varičoch a zmenia ich na najnovší výkrik modernej technológie. Majiteľ tak môže zapínať či vypínať varič a zvyšovať teplotu hlasovými pokynmi. Inirv navyše sleduje, či sa vareniu venujete a pokiaľ napríklad odbehnete a svoj pokrm dlhšie nepomiešate, jednoducho sa vypne, aby zabránil pripáleniu.</p><p>PantryOn zas dáva pozor na vašu špajzu. Inteligentné poličky s váhami sledujú, kedy sa začínajú míňať zásoby obľúbených potravín vašej rodiny a automaticky ich pridávajú na nákupný zoznam. Nevýhodou je, že tieto poličky sú zatiaľ pomerne hrubé, zmenšujú tak úložný priestor a vyžadujú, aby ste všetky potraviny držali na jednom mieste. Takže tento vynález ponecháva priestor na vylepšovanie v budúcich rokoch.</p><p>Inteligentní pomocníci sa objavujú už aj v tých najmenších detailoch. So smetným košom Townew napríklad už nikdy nemusíte zaväzovať vrecia s odpadkami. Stlačením jedného gombíka to urobí za vás. BrightLock zas umožňuje odomykať dvere svetelným kódom, ktorý vysiela blesk fotoaparátu smartfónu. Že aké to má využitie? Napríklad ak máte návštevu, prídu k vám niečo robiť robotníci alebo prenajímate svoj byt cez Airbnb, nemusíte nikomu osobne dávať kľúč. Pošlete im cez telefón dočasný prístupový kód a vec je vyriešená.</p><h3>Hra s emóciami</h3><p>Inteligentné kvetináče, ktoré sa starajú o rastliny, tu už máme. Lua však do celého procesu pridáva emócie. Senzormi prešpikovaný kvetináč má na prednej strane tvár zvieratka, ktoré vám svojím výrazom dáva najavo, či je vaša kvetina v poriadku, alebo je smädná či potrebuje viac slnka. Úspech tohto zariadenia je zaručený – jeho tvorcovia na rozbeh vyzbierali 220 000 dolárov cez internet. Na emócie to hrajú aj viacerí výrobcovia robotov. Čínska firma Elephant Robotics predviedla v Las Vegas svoj výtvor MarsCat. Je to mačacia odpoveď na japonského robotického psa Aibo. Dokáže sa hrať s hračkami, rozoznáva majiteľov hlas a reaguje aj na živé mačky. Dokáže tak zabaviť nielen svojho pána, ale aj jeho štvornohých miláčikov. Navyše je programovateľná a napríklad študenti môžu na nej trénovať vytváranie aplikácií pre umelú inteligenciu. Nie je to teda iba hračka, ale aj učebná pomôcka.</p><p>MarsCat je na prvý pohľad robot. Firma Tombot svoj výtvor zamaskovala tak, aby do najmenšieho detailu pripomínal šteňa labradora. Reaguje na dotyk a jeho účelom je poskytovať útechu napríklad obyvateľom domova seniorov či iným ľuďom, ktorí by chceli zvieratko, no z rôznych dôvodov nemôžu mať skutočné.</p><p>Pre našu mentalitu už trochu ťažšie pochopiteľný je japonský robot Pibo. Tento malý humanoid je určený pre dievčatá v tínedžerskom veku. Robí im fotky, vedie im denníček a hovorí im lichôtky. Ťažko povedať, či je to správna odpoveď na problémy s nadväzovaním vzťahov, ktoré hlási čoraz viac mladých ľudí v Japonsku.</p><p>Na veľtrhu spotrebnej elektroniky nemôžu chýbať televízory, ktoré na ňom dominujú od samého začiatku. Tento rok predvádzali najmä nové technológie pre ešte lepší obraz. V poslednom čase čoraz viac priestoru vo Vegas dostávajú elektrické autá a ďalšie dopravné prostriedky. Po vlaňajšej kontroverzii sa uchytili aj inteligentné sexuálne pomôcky. No a pozorne sledované sú aj zjavne slepé uličky. Niektoré vynálezy síce zažiaria iba na veľtrhu, no môžu viesť k niečomu väčšiemu na samom konci cesty. Do tejto skupiny môže patriť aj Rollbot od Procter &amp; Gamble. Smartfónom ovládaný dvojkolesový pomocník vám dovezie toaletný papier, keď sa vám minie v tej najmenej vhodnej chvíli…</p>9no0000-00-00for-men-2020-0101/20202020-01-05<h2>Pre slovenských mužov</h2><p>Možno ste si všimli, že váš obľúbený časopis sa mení. Odteraz sa budeme ešte viac zameriavať na témy, ktoré sú blízke slovenským mužom. A áno, jedným z ústredných motívov budú financie. Pretože ruku na srdce, okolo peňazí sa točí skoro všetko. Je pekné mať sny, plniť si ich a kráčať vlastnou cestou, no na to všetko sa nejaké tie peniaze zídu.</p><p>Príkladom môžu byť americkí rapperi. Hip hop bol dlho okrajovým žánrom, no zrazu sa nikto ani nenazdal a dobyl celý svet. Tie najväčšie hviezdy však neostali iba pri mikrofóne a mix pulte. Svoj majetok zveľaďovali vlastným podnikaním a investovaním do tých najrozmanitejších projektov od oblečenia, cez alkohol po elektroniku či nové technológie. A práve v rozmanitosti je krása tohto sveta a tú chceme zachytávať. Dôkazom, že svet nie je čiernobiely, je aj nová rubrika Za a proti. V nej nájdete aktuálne kontroverzné témy, ktoré rozdeľujú spoločnosť. Našou snahou je prinášať ich bez emócií, zhrnúť fakty oboch táborov a názor si na ich základe už urobíte sami.</p><p>V novom roku vám želáme čo najviac správnych rozhodnutí.</p>yesGadgetygadgety
skladacie-smartfony-su-spat-naucili-sa-ohnut-skloSkladacie smartfóny sú späť, naučili sa ohnúť sklo18for-men-2021-09-10
zopar-tipov-ako-fotit-profesionalne-smartfonomZopár tipov ako fotiť profesionálne smartfónom12for-men-2020-10
ake-je-tajomstvo-revolucnych-bezdymovych-zariadeniAké je tajomstvo revolučných bezdymových zariadení?9for-men-2020-06
olympiada-v-sedleOlympiáda v sedle1for-men-2020-01
marco-mirelliMarco Mirelli - Spoločenské odevy na mieru1for-men-2020-01
svetove-nabozenstvaSvetové náboženstvá1for-men-2020-01