Časopis FOR MEN - Autá britskej kráľovskej rodiny

Autá britskej kráľovskej rodiny

Auto-Moto05. január 2020 Vyšlo v čísle: 01/2020

Kabriolet Aston Martin, ktorý kedysi patril princovi Charlesovi, vydražili za 288 000 €. Aukcia dala nahliadnuť pod pokrievku vozového parku britskej kráľovskej rodiny a špeciálnych úprav, ktoré si na svojich tátošoch nechávajú robiť. Vedeli ste, že síce ostávajú verní britským značkám, ale potrpia si aj na autá nemeckej výroby?

Britská kráľovská rodina vlastní len vo svojom najužšom kruhu viac ako tri desiatky áut. Ide o oficiálne aj súkromné vozidlá. Ich presný počet nie je známy, britská tlač vychádza len z toho, v akých značkách jednotlivých členov videli na verejnosti. Celková hodnota známeho vozového parku sa odhaduje na 12 miliónov eur.

Základom oficiálnej flotily je osem limuzín - tri Rolls‑ Royce, tri Daimlery a dve Bentley. Všetky sú v kráľovskej bordovej farbe a ani jedno auto nemá poznávaciu značku. Dve limuzíny dostala kráľovná Alžbeta ako dar. Prvý bol Rolls‑Royce Phantom VI, ktorý dostala na svoje strieborné jubileum v roku 1977. Zatiaľ posledným prírastkom je Bentley, ktoré dostala na zlaté jubileum v roku 2002.

Auto pre ňu vyrobili na mieru, pri návrhu a skúšaní zadného sedadla dokonca použili osobu rovnakej výšky, ako má kráľovná. Limuzína je pancierovaná a pre prípad plynového útoku je aj vzduchotesná. Má predĺžený podvozok a zvýšenú strechu, aby mala kráľovná čo najväčšie pohodlie. Auto poháňa upravená verzia 6,75-litrového osemvalca s výkonom 400 koní.

Celková hodnota známeho vozového parku sa odhaduje na 12 miliónov eur.

Verní značke

Limuzíny sú určené na oficiálne návštevy. Najčastejšie však možno členov kráľovskej rodiny vidieť v terénnych vozidlách značky Land Rover. Tie s obľubou šoférujú nielen princovia William a Harry, ale aj ich babička. Kráľovná Alžbeta je jedinou osobou v Británii, ktorá má dovolené šoférovať bez vodičského preukazu. Volant si zamilovala už v mladom veku počas druhej svetovej vojny. Vtedy absolvovala službu v pomocných zboroch, kde pôsobila ako mechanička a šoférka nákladných áut. A hoci ju pri oficiálnych príležitostiach vždy vozia na zadnom sedadle, počas oddychu na jej súkromnom panstve ju často vídať, ako si na svojich pozemkoch šoféruje Land Rover sama. Donedávna šoféroval aj jej manžel, princ Philip, ktorý spôsobil so svojím Land Roverom nehodu a jazdenia sa po nátlaku verejnej mienky radšej vzdal.

S vetrom vo vlasoch

Následník trónu, princ Charles, si potrpí na kabriolety značky Aston Martin. Vlastnil ich niekoľko, prvý dostal od svojich rodičov už ako 21-ročný. Modrý DB6 má dodnes, v roku 2011 ho požičal synovi Williamovi, ktorý na ňom po sobáši odviezol svoju nevestu Kate z Buckinghamského paláca. Vlastnil tiež dva veľmi podobné zelené modely Vantage Volante a Virage Volante. Ten druhý používal v rokoch 1994 až 2008 a koncom minulého roka ho vydražili. Auto má stále všetky špeciálne úpravy, ktoré si následník britského trónu objednal. Pôvodný objem motora 5,2 litra si korunný princ dal zväčšiť na 6,3 litra. Vďaka tomu auto dosahovalo rýchlosť až 280 km/h oproti 250 km/h pri štandardnom modeli. Charles si auto zvykol šoférovať sám, ale sprevádzal ho osobný strážca. Kvôli nemu bola na stredovej konzole namontovaná policajná vysielačka a na ráme okna pribudlo druhé spätné zrkadlo, aby aj ochrankár videl dozadu. Poslednou úpravou bol kožou potiahnutý kontajner v strede pod opierkou ruky. Princ v ňom vozieval kocky cukru pre svoje kone, na ktorých hrával pólo. Auto je stále udržiavané vo vynikajúcom stave. Napriek tomu, že 15 rokov patrilo k princovým obľúbeným, má najazdených iba 56 100 km. V aukčnej sieni Bonhams sa predalo za 288 000 €.

Poslednou úpravou bol kožou potiahnutý kontajner v strede pod opierkou ruky. Princ v ňom vozieval kocky cukru pre svoje kone, na ktorých hrával pólo.

Nemecké kruhy

Okrem týchto kabrioletov, ktoré sú jeho srdcovou záležitosťou, má Charles aj limuzínu Audi A8 a Jaguar XJ. Nemecké štyri kruhy obľubuje aj mladšia generácia. Williama, jeho manželku Kate, aj brata Harryho už videli za volantom Audi. Williamovi nemecká značka dodala model A5 Sportback. Harry šoféroval S3 a Kate A3. Starší syn princa Charlesa a jeho manželka však na verejnosti radi vystupujú skromne a Williama a Kate už videli jazdiť aj na Volkswagene Golf. Najväčšou láskou princa Williama sú však dve kolesá. Už ako mladý sa na pozemkoch sídla svojho otca preháňal na motorke Kawasaki. Svoju záľubu však po narodení troch detí musel obmedziť. Naposledy ho na motorke videli vo februári 2018 - a aj to len na továrenskom okruhu pri návšteve tradičného britského výrobcu Triumph.

Kabriolety Jaguar

Williamov mladší brat Harry vzbudil najväčší rozruch za volantom v deň svojej svadby s Meghan v máji 2018. Po obrade totiž nevestu odviezol na hostinu v Jaguari E‑Type, ktorý bol prerobený na elektrický pohon. Na úprave pôvodného auta z roku 1968 spolupracoval Jaguar s chorvátskym výrobcom elektromobilov Rimac. originálny E‑Type rozobrali do poslednej skrutky a znovu poskladali s úplne inými „vnútornosťami“. Na miesto pôvodného šesťvalcového motora dali batérie a elektrický motor namontovali do priestoru prevodovky. Vozidlo má dojazd 270 km a z nuly na stovku zrýchli za 5,5 sekundy. Okrem tohto svadobného auta Harry jazdil aj na kabriolete Jaguar F‑Type z roku 2013.

Pozornosť, ktorú elektrický E‑Type vyvolal, sa Jaguar rozhodol využiť a prerobí niekoľko ďalších pôvodných áut, ktoré v tomto ponúkne na predaj v prísne limitovanej edícii za 420 000 €.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Autá britskej kráľovskej rodiny
Časopis FOR MEN - Autá britskej kráľovskej rodiny
Časopis FOR MEN - Autá britskej kráľovskej rodiny
Časopis FOR MEN - Autá britskej kráľovskej rodiny
Časopis FOR MEN - Autá britskej kráľovskej rodiny
Časopis FOR MEN - Autá britskej kráľovskej rodiny
Časopis FOR MEN - Autá britskej kráľovskej rodiny
Časopis FOR MEN - Autá britskej kráľovskej rodiny
Časopis FOR MEN - Autá britskej kráľovskej rodiny
Časopis FOR MEN - Autá britskej kráľovskej rodiny
Časopis FOR MEN - Autá britskej kráľovskej rodiny

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
1auta-britskej-kralovskej-rodinyAutá britskej kráľovskej rodiny18yesnoKabriolet Aston Martin, ktorý kedysi patril princovi Charlesovi, vydražili za 288 000 €. Aukcia dala nahliadnuť pod pokrievku vozového parku britskej kráľovskej rodiny a špeciálnych úprav, ktoré si na svojich tátošoch nechávajú robiť. Vedeli ste, že síce ostávajú verní britským značkám, ale potrpia si aj na autá nemeckej výroby?<p>Britská kráľovská rodina vlastní len vo svojom najužšom kruhu viac ako tri desiatky áut. Ide o oficiálne aj súkromné vozidlá. Ich presný počet nie je známy, britská tlač vychádza len z toho, v akých značkách jednotlivých členov videli na verejnosti. Celková hodnota známeho vozového parku sa odhaduje na 12 miliónov eur.</p><p>Základom oficiálnej flotily je osem limuzín - tri Rolls‑ Royce, tri Daimlery a dve Bentley. Všetky sú v kráľovskej bordovej farbe a ani jedno auto nemá poznávaciu značku. Dve limuzíny dostala kráľovná Alžbeta ako dar. Prvý bol Rolls‑Royce Phantom VI, ktorý dostala na svoje strieborné jubileum v roku 1977. Zatiaľ posledným prírastkom je Bentley, ktoré dostala na zlaté jubileum v roku 2002.</p><p>Auto pre ňu vyrobili na mieru, pri návrhu a skúšaní zadného sedadla dokonca použili osobu rovnakej výšky, ako má kráľovná. Limuzína je pancierovaná a pre prípad plynového útoku je aj vzduchotesná. Má predĺžený podvozok a zvýšenú strechu, aby mala kráľovná čo najväčšie pohodlie. Auto poháňa upravená verzia 6,75-litrového osemvalca s výkonom 400 koní.</p><p><strong>Celková hodnota známeho vozového parku sa odhaduje na 12 miliónov eur.</strong></p><h3>Verní značke</h3><p>Limuzíny sú určené na oficiálne návštevy. Najčastejšie však možno členov kráľovskej rodiny vidieť v terénnych vozidlách značky Land Rover. Tie s obľubou šoférujú nielen princovia William a Harry, ale aj ich babička. Kráľovná Alžbeta je jedinou osobou v Británii, ktorá má dovolené šoférovať bez vodičského preukazu. Volant si zamilovala už v mladom veku počas druhej svetovej vojny. Vtedy absolvovala službu v pomocných zboroch, kde pôsobila ako mechanička a šoférka nákladných áut. A hoci ju pri oficiálnych príležitostiach vždy vozia na zadnom sedadle, počas oddychu na jej súkromnom panstve ju často vídať, ako si na svojich pozemkoch šoféruje Land Rover sama. Donedávna šoféroval aj jej manžel, princ Philip, ktorý spôsobil so svojím Land Roverom nehodu a jazdenia sa po nátlaku verejnej mienky radšej vzdal.</p><h3>S vetrom vo vlasoch</h3><p>Následník trónu, princ Charles, si potrpí na kabriolety značky Aston Martin. Vlastnil ich niekoľko, prvý dostal od svojich rodičov už ako 21-ročný. Modrý DB6 má dodnes, v roku 2011 ho požičal synovi Williamovi, ktorý na ňom po sobáši odviezol svoju nevestu Kate z Buckinghamského paláca. Vlastnil tiež dva veľmi podobné zelené modely Vantage Volante a Virage Volante. Ten druhý používal v rokoch 1994 až 2008 a koncom minulého roka ho vydražili. Auto má stále všetky špeciálne úpravy, ktoré si následník britského trónu objednal. Pôvodný objem motora 5,2 litra si korunný princ dal zväčšiť na 6,3 litra. Vďaka tomu auto dosahovalo rýchlosť až 280 km/h oproti 250 km/h pri štandardnom modeli. Charles si auto zvykol šoférovať sám, ale sprevádzal ho osobný strážca. Kvôli nemu bola na stredovej konzole namontovaná policajná vysielačka a na ráme okna pribudlo druhé spätné zrkadlo, aby aj ochrankár videl dozadu. Poslednou úpravou bol kožou potiahnutý kontajner v strede pod opierkou ruky. Princ v ňom vozieval kocky cukru pre svoje kone, na ktorých hrával pólo. Auto je stále udržiavané vo vynikajúcom stave. Napriek tomu, že 15 rokov patrilo k princovým obľúbeným, má najazdených iba 56 100 km. V aukčnej sieni Bonhams sa predalo za 288 000 €.</p><p><strong>Poslednou úpravou bol kožou potiahnutý kontajner v strede pod opierkou ruky. Princ v ňom vozieval kocky cukru pre svoje kone, na ktorých hrával pólo.</strong></p><h3>Nemecké kruhy</h3><p>Okrem týchto kabrioletov, ktoré sú jeho srdcovou záležitosťou, má Charles aj limuzínu Audi A8 a Jaguar XJ. Nemecké štyri kruhy obľubuje aj mladšia generácia. Williama, jeho manželku Kate, aj brata Harryho už videli za volantom Audi. Williamovi nemecká značka dodala model A5 Sportback. Harry šoféroval S3 a Kate A3. Starší syn princa Charlesa a jeho manželka však na verejnosti radi vystupujú skromne a Williama a Kate už videli jazdiť aj na Volkswagene Golf. Najväčšou láskou princa Williama sú však dve kolesá. Už ako mladý sa na pozemkoch sídla svojho otca preháňal na motorke Kawasaki. Svoju záľubu však po narodení troch detí musel obmedziť. Naposledy ho na motorke videli vo februári 2018 - a aj to len na továrenskom okruhu pri návšteve tradičného britského výrobcu Triumph.</p><h3>Kabriolety Jaguar</h3><p>Williamov mladší brat Harry vzbudil najväčší rozruch za volantom v deň svojej svadby s Meghan v máji 2018. Po obrade totiž nevestu odviezol na hostinu v Jaguari E‑Type, ktorý bol prerobený na elektrický pohon. Na úprave pôvodného auta z roku 1968 spolupracoval Jaguar s chorvátskym výrobcom elektromobilov Rimac. originálny E‑Type rozobrali do poslednej skrutky a znovu poskladali s úplne inými „vnútornosťami“. Na miesto pôvodného šesťvalcového motora dali batérie a elektrický motor namontovali do priestoru prevodovky. Vozidlo má dojazd 270 km a z nuly na stovku zrýchli za 5,5 sekundy. Okrem tohto svadobného auta Harry jazdil aj na kabriolete Jaguar F‑Type z roku 2013.</p><p>Pozornosť, ktorú elektrický E‑Type vyvolal, sa Jaguar rozhodol využiť a prerobí niekoľko ďalších pôvodných áut, ktoré v tomto ponúkne na predaj v prísne limitovanej edícii za 420 000 €.</p>11no0000-00-00for-men-2020-0101/20202020-01-05<h2>Pre slovenských mužov</h2><p>Možno ste si všimli, že váš obľúbený časopis sa mení. Odteraz sa budeme ešte viac zameriavať na témy, ktoré sú blízke slovenským mužom. A áno, jedným z ústredných motívov budú financie. Pretože ruku na srdce, okolo peňazí sa točí skoro všetko. Je pekné mať sny, plniť si ich a kráčať vlastnou cestou, no na to všetko sa nejaké tie peniaze zídu.</p><p>Príkladom môžu byť americkí rapperi. Hip hop bol dlho okrajovým žánrom, no zrazu sa nikto ani nenazdal a dobyl celý svet. Tie najväčšie hviezdy však neostali iba pri mikrofóne a mix pulte. Svoj majetok zveľaďovali vlastným podnikaním a investovaním do tých najrozmanitejších projektov od oblečenia, cez alkohol po elektroniku či nové technológie. A práve v rozmanitosti je krása tohto sveta a tú chceme zachytávať. Dôkazom, že svet nie je čiernobiely, je aj nová rubrika Za a proti. V nej nájdete aktuálne kontroverzné témy, ktoré rozdeľujú spoločnosť. Našou snahou je prinášať ich bez emócií, zhrnúť fakty oboch táborov a názor si na ich základe už urobíte sami.</p><p>V novom roku vám želáme čo najviac správnych rozhodnutí.</p>yesAuto-Motoauto-moto
co-ma-v-talone-muskova-teslaČo má v talóne Muskova Tesla?1for-men-2020-01
lamborghini-stylovy-navrat-ku-korenomLamborghini - štýlový návrat ku koreňom4for-men-2020-02
z-noname-na-poziciu-suverenZ noname na pozíciu suverén20for-men-2022-02-03
vzdialena-samotaVzdialená samota1for-men-2020-01
na-com-zaraba-smotanka-americkeho-rappuNa čom zarába smotánka amerického rappu1for-men-2020-01
najvonavejsia-z-idei-v-mojej-zasuvkeNajvoňavejšia z ideí v mojej zásuvke1for-men-2020-01