Časopis FOR MEN - Aukčné rekordy: rok 2019 patril monetovi

Aukčné rekordy: rok 2019 patril monetovi

Art / Design20. máj 2020 Vyšlo v čísle: 05/2020

Nebol to najlepší, ale asi ani najhorší rok. Svetový trh s umením v roku 2019 trošku primrzol, veľké aukčné spoločnosti sa museli zmieriť s tým, že sa nekonali žiadne megalomanské rekordy. Dôvodom bolo možno aj to, že mimoriadne žiadaní impresionisti na trhu jednoducho nie sú. Ak ich investori majú vo svojich zbierkach, tak sa ich nezbavujú, ale čakajú na lepšie časy.

Stále platí, že Mekkou trhu s umením je New York. Práve tam sa dejú najväčšie objemy obchodov. Londýn zostáva jeho chudobným mladším bratom. Pozrite sa, aké umenie má vo svete najväčší cveng a za čo sú boháči ochotní míňať svoje ťažko zarobené peniaze. Zberateľská vášeň totiž často nemyslí na cenu. Vplyvní hráči svetového biznisu s umením chcú mať vo svojich depozitároch to najlepšie z najlepšieho.

1. Claude Monet – Meules (1891): 110,7 milióna dolárov

Najdrahším vydraženým obrazom minulého roka je Meules (1891) od zakladateľa impresionizmu, francúzskeho maliara Clauda Moneta. Viac ako tridsať rokov bola táto žiarivá maľba stohu sena v súkromnej zbierke. Jej posledný majiteľ ju kúpil v roku 1986 v dražbe za 2,5 milióna dolárov. Po 33 rokoch mu zarobila rozprávkový majetok – 110,7 milióna dolárov. Vôbec prvýkrát sa stalo, že Monetov obraz sa predal za deväťmiestnu sumu. Podľa portálu Artnet.com ju vydražil nemecký softvérový miliardár Hasso Plattner. 

2. Jeff Koons Králik (1986): 91,1 milióna dolárov

Jeho diela sa pohybujú na hranici gýču a umenia, využíva znaky konzumnej kultúry a neštíti sa pracovať ani v reklame. Vyzerá to tak, že americký výtvarník Jeff Koons vždy vie, ako upútať pozornosť. A nielen on, ale najmä jeho diela. V roku 2019 sa jeho nerezová socha Králik predala za 91,1 milióna dolárov. Takúto cenu za umelecké dielo žijúceho umelca ešte nikto nikdy oficiálne nezaplatil. Sošku získal skúsený zberateľ Robert Mnuchin. 

3. Robert Rauschenberg Buffalo II (1964): 88,8 milióna dolárov

Sú tam vari všetky americké ikony. Coca-Cola aj John Fitzgerald Kennedy. Nič cennejšie Amerika nemá. Aj preto tento obraz, ktorý v roku 1964 ovenčili Zlatým levom na Bienále v Benátkach, tak zarezonoval. Galeristi sa o dielo dokonale pobili, takýto klenot americkej pop-kultúry sa na aukciách zväčša neobjavuje. Obraz kúpila galeristka Sara Friedlanderová a už sa len špekuluje, kto bol reálnym kupcom. Dohady sú rôzne, ale zatiaľ sa ku kúpe diela nik oficiálne neprihlásil. 

4. Paul Cézanne Bouilloire et fruits (1888): 59,3 milióna

dolárov Zátišie krčahu s ovocím od impresionistického majstra Paula Cézanna má búrlivú históriu. Prešlo mnohými súkromnými zbierkami. V 60. rokoch ho zakúpili americkí zberatelia Harry a Ruth Bakwinovci, ktorí vytvorili jednu z najpôsobivejších súkromných povojnových zbierok v New Yorku. Zdedil ju ich syn Michael. Jeho dom však v roku 1978 vykradli a zo vzácnej umeleckej zbierky zmizlo sedem najlepších obrazov, medzi nimi aj slávny Cézanne. Obraz sa hľadal desaťročia a do pátrania sa zapojili mnohé krajiny. Našiel sa a jeho búrlivý príbeh mu ešte pridal na cene. V aukcii sa predal za vyše 53 miliónov dolárov. 

5. Pablo Picasso Femme au chien (1962): 54,9 milióna dolárov

Hlavnými hrdinami skvelého diela Pabla Picassa sú jeho druhá manželka Jacqueline Roqueová a ich milovaný afganský chrt Kaboul. Jacqueline akceptovala Pabla so všetkými jeho vášňami a úchylkami. Maliar sa jej za to odmenil nespočetným množstvom stvárnení na svojich obrazoch. Žena so psom patrila dlhé roky do súkromnej zbierky japonského zberateľa. Cena obrazu sa na minuloročnej aukcii vyšplhala na takmer 55 miliónov dolárov. 

6. Andy Warhol Double Elvis (1963): 53 miliónov dolárov

Andy Warhol prvýkrát stvárnil Elvisa Presleyho v roku 1956. Vtedy ešte pracoval ako komerčný ilustrátor. Vrátil sa k nemu aj o pár rokov neskôr, keď už bol na svete ozajstný kult, a to nielen okolo osoby kráľa rock’n’rollu, ale aj okolo kráľa pop-artu. Dnes má obraz na cenovke závratných 53 miliónov dolárov. Elvis Presley na ňom získal podobu pištoľníka. Warhol ním vzdáva hold staršej generácii Hollywoodu. 

7. Ed Ruscha Hurting the Word Radio #2 (1964): 52,5 milióna dolárov

Čo už je len také vzácne na nápise RADIO, ktorý trhajú kovové svorky? Na prvý pohľad nič, no keď poznáte americké reálie, viete, že ide o skutočný skvost. Ed Ruscha patrí k najinovatívnejším a najvplyvnejším maliarom svojej doby. A práve tento obraz je jeho kľúčovým dielom. Dlhé roky po ňom zberatelia túžili, bol však súčasťou súkromnej zbierky manželov Quinnovcov, ktorí ho v 70. rokoch kúpili priamo od umelca. Dnes má cenu viac ako 50 miliónov dolárov a je vôbec najdrahším umelcovým predaným dielom. Logicky sa dá očakávať, že na cene stúpnu aj ďalšie obrazy z jeho dielne. 

8. Francis Bacon Study for a Head (1952): 50,4 milióna dolárov

Povojnová existenčná úzkosť, popieranie viery a oslava slávneho Nietzscheho výroku: „Boh je mŕtvy.“ Francis Bacon sa so svojimi štúdiami hlavy nezmazateľne zapísal do dejín moderného umenia. Tento obraz, ktorý sa vydražil za 50,4 milióna dolárov, je zrejme tým najlepším zo série „Kričiaci pápež“ a označujú ho aj za vôbec jedno z top diel vydražených v sieni Sotheby‘s za posledné dve desaťročia. Aj keď to nie je na prvý pohľad páčivé dielo, nepochybne má veľkú vnútornú silu. 

9. Mark Rothko Bez názvu (1960): 50,1 milióna dolárov

Farby, farby a ešte raz farby. Mark Rothko je ich kráľom, jeho obdĺžniky akoby sa vznášali a plávali na hladine oceánu. Umelca označujú v USA za muža, ktorý dokáže najlepšie zobraziť vznešenú a čistú abstrakciu schopnú pohltiť divákov. Dielo bez názvu tentokrát predávalo Múzeum moderného umenia v San Franciscu, pretože chcelo zarobiť. Za výnosy plánuje výrazne doplniť svoje zbierky. 

10. David Hockney Henry Geldzahler and Christopher Scott (1969): 49,5 milióna dolárov

V roku 1968 začal mladý maliar David Hockney maľovať monumentálne plátna. Dielo, ktoré sa dostalo do rebríčka desiatich najdrahšie vydražených obrazov minulého roka, zobrazuje partnerskú dvojicu – vplyvného kurátora Henryho Geldzahlera a Christophera Scotta. Hockney zachytil Geldzahlera v čase, keď chystal jednu zo svojich dôležitých výstav v galérii The Met.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Aukčné rekordy: rok 2019 patril monetovi
Časopis FOR MEN - Aukčné rekordy: rok 2019 patril monetovi
Časopis FOR MEN - Aukčné rekordy: rok 2019 patril monetovi
Časopis FOR MEN - Aukčné rekordy: rok 2019 patril monetovi
Časopis FOR MEN - Aukčné rekordy: rok 2019 patril monetovi
Časopis FOR MEN - Aukčné rekordy: rok 2019 patril monetovi
Časopis FOR MEN - Aukčné rekordy: rok 2019 patril monetovi
Časopis FOR MEN - Aukčné rekordy: rok 2019 patril monetovi
Časopis FOR MEN - Aukčné rekordy: rok 2019 patril monetovi
Časopis FOR MEN - Aukčné rekordy: rok 2019 patril monetovi

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
8aukcne-rekordy-rok-2019-patril-monetoviAukčné rekordy: rok 2019 patril monetovi24nonoNebol to najlepší, ale asi ani najhorší rok. Svetový trh s umením v roku 2019 trošku primrzol, veľké aukčné spoločnosti sa museli zmieriť s tým, že sa nekonali žiadne megalomanské rekordy. Dôvodom bolo možno aj to, že mimoriadne žiadaní impresionisti na trhu jednoducho nie sú. Ak ich investori majú vo svojich zbierkach, tak sa ich nezbavujú, ale čakajú na lepšie časy.<p>Stále platí, že Mekkou trhu s umením je New York. Práve tam sa dejú najväčšie objemy obchodov. Londýn zostáva jeho chudobným mladším bratom. Pozrite sa, aké umenie má vo svete najväčší cveng a za čo sú boháči ochotní míňať svoje ťažko zarobené peniaze. Zberateľská vášeň totiž často nemyslí na cenu. Vplyvní hráči svetového biznisu s umením chcú mať vo svojich depozitároch to najlepšie z najlepšieho.</p><h3>1. Claude Monet – Meules (1891): 110,7 milióna dolárov </h3><p>Najdrahším vydraženým obrazom minulého roka je Meules (1891) od zakladateľa impresionizmu, francúzskeho maliara Clauda Moneta. Viac ako tridsať rokov bola táto žiarivá maľba stohu sena v súkromnej zbierke. Jej posledný majiteľ ju kúpil v roku 1986 v dražbe za 2,5 milióna dolárov. Po 33 rokoch mu zarobila rozprávkový majetok – 110,7 milióna dolárov. Vôbec prvýkrát sa stalo, že Monetov obraz sa predal za deväťmiestnu sumu. Podľa portálu <a href="Artnet.com">Artnet.com</a> ju vydražil nemecký softvérový miliardár Hasso Plattner.&nbsp;</p><h3>2. Jeff Koons Králik (1986): 91,1 milióna dolárov </h3><p>Jeho diela sa pohybujú na hranici gýču a umenia, využíva znaky konzumnej kultúry a neštíti sa pracovať ani v reklame. Vyzerá to tak, že americký výtvarník Jeff Koons vždy vie, ako upútať pozornosť. A nielen on, ale najmä jeho diela. V roku 2019 sa jeho nerezová socha Králik predala za 91,1 milióna dolárov. Takúto cenu za umelecké dielo žijúceho umelca ešte nikto nikdy oficiálne nezaplatil. Sošku získal skúsený zberateľ Robert Mnuchin.&nbsp;</p><h3>3. Robert Rauschenberg Buffalo II (1964): 88,8 milióna dolárov </h3><p>Sú tam vari všetky americké ikony. Coca-Cola aj John Fitzgerald Kennedy. Nič cennejšie Amerika nemá. Aj preto tento obraz, ktorý v roku 1964 ovenčili Zlatým levom na Bienále v Benátkach, tak zarezonoval. Galeristi sa o dielo dokonale pobili, takýto klenot americkej pop-kultúry sa na aukciách zväčša neobjavuje. Obraz kúpila galeristka Sara Friedlanderová a už sa len špekuluje, kto bol reálnym kupcom. Dohady sú rôzne, ale zatiaľ sa ku kúpe diela nik oficiálne neprihlásil.&nbsp;</p><h3>4. Paul Cézanne Bouilloire et fruits (1888): 59,3 milióna </h3><p>dolárov Zátišie krčahu s ovocím od impresionistického majstra Paula Cézanna má búrlivú históriu. Prešlo mnohými súkromnými zbierkami. V 60. rokoch ho zakúpili americkí zberatelia Harry a Ruth Bakwinovci, ktorí vytvorili jednu z najpôsobivejších súkromných povojnových zbierok v New Yorku. Zdedil ju ich syn Michael. Jeho dom však v roku 1978 vykradli a zo vzácnej umeleckej zbierky zmizlo sedem najlepších obrazov, medzi nimi aj slávny Cézanne. Obraz sa hľadal desaťročia a do pátrania sa zapojili mnohé krajiny. Našiel sa a jeho búrlivý príbeh mu ešte pridal na cene. V aukcii sa predal za vyše 53 miliónov dolárov.&nbsp;</p><h3>5. Pablo Picasso Femme au chien (1962): 54,9 milióna dolárov </h3><p>Hlavnými hrdinami skvelého diela Pabla Picassa sú jeho druhá manželka Jacqueline Roqueová a ich milovaný afganský chrt Kaboul. Jacqueline akceptovala Pabla so všetkými jeho vášňami a úchylkami. Maliar sa jej za to odmenil nespočetným množstvom stvárnení na svojich obrazoch. Žena so psom patrila dlhé roky do súkromnej zbierky japonského zberateľa. Cena obrazu sa na minuloročnej aukcii vyšplhala na takmer 55 miliónov dolárov.&nbsp;</p><h3>6. Andy Warhol Double Elvis (1963): 53 miliónov dolárov </h3><p>Andy Warhol prvýkrát stvárnil Elvisa Presleyho v roku 1956. Vtedy ešte pracoval ako komerčný ilustrátor. Vrátil sa k nemu aj o pár rokov neskôr, keď už bol na svete ozajstný kult, a to nielen okolo osoby kráľa rock’n’rollu, ale aj okolo kráľa pop-artu. Dnes má obraz na cenovke závratných 53 miliónov dolárov. Elvis Presley na ňom získal podobu pištoľníka. Warhol ním vzdáva hold staršej generácii Hollywoodu.&nbsp;</p><h3>7. Ed Ruscha Hurting the Word Radio #2 (1964): 52,5 milióna dolárov </h3><p>Čo už je len také vzácne na nápise RADIO, ktorý trhajú kovové svorky? Na prvý pohľad nič, no keď poznáte americké reálie, viete, že ide o skutočný skvost. Ed Ruscha patrí k najinovatívnejším a najvplyvnejším maliarom svojej doby. A práve tento obraz je jeho kľúčovým dielom. Dlhé roky po ňom zberatelia túžili, bol však súčasťou súkromnej zbierky manželov Quinnovcov, ktorí ho v 70. rokoch kúpili priamo od umelca. Dnes má cenu viac ako 50 miliónov dolárov a je vôbec najdrahším umelcovým predaným dielom. Logicky sa dá očakávať, že na cene stúpnu aj ďalšie obrazy z jeho dielne.&nbsp;</p><h3>8. Francis Bacon Study for a Head (1952): 50,4 milióna dolárov </h3><p>Povojnová existenčná úzkosť, popieranie viery a oslava slávneho Nietzscheho výroku: „Boh je mŕtvy.“ Francis Bacon sa so svojimi štúdiami hlavy nezmazateľne zapísal do dejín moderného umenia. Tento obraz, ktorý sa vydražil za 50,4 milióna dolárov, je zrejme tým najlepším zo série „Kričiaci pápež“ a označujú ho aj za vôbec jedno z top diel vydražených v sieni Sotheby‘s za posledné dve desaťročia. Aj keď to nie je na prvý pohľad páčivé dielo, nepochybne má veľkú vnútornú silu.&nbsp;</p><h3>9. Mark Rothko Bez názvu (1960): 50,1 milióna dolárov </h3><p>Farby, farby a ešte raz farby. Mark Rothko je ich kráľom, jeho obdĺžniky akoby sa vznášali a plávali na hladine oceánu. Umelca označujú v USA za muža, ktorý dokáže najlepšie zobraziť vznešenú a čistú abstrakciu schopnú pohltiť divákov. Dielo bez názvu tentokrát predávalo Múzeum moderného umenia v San Franciscu, pretože chcelo zarobiť. Za výnosy plánuje výrazne doplniť svoje zbierky.&nbsp;</p><h3>10. David Hockney Henry Geldzahler and Christopher Scott (1969): 49,5 milióna dolárov </h3><p>V roku 1968 začal mladý maliar David Hockney maľovať monumentálne plátna. Dielo, ktoré sa dostalo do rebríčka desiatich najdrahšie vydražených obrazov minulého roka, zobrazuje partnerskú dvojicu – vplyvného kurátora Henryho Geldzahlera a Christophera Scotta. Hockney zachytil Geldzahlera v čase, keď chystal jednu zo svojich dôležitých výstav v galérii The Met.</p>10no0000-00-00for-men-2020-0505/20202020-05-20<h3>Milí čitatelia,</h3><p>som veľmi rád, že sa Vám môžem po mesačnej prestávke opäť prihovoriť v našom časopise FOR MEN. Určite sa všetci zhodneme, že tento rok má iný priebeh, ako sme čakali a COVID-19 zmenil naše životy. Namiesto plánovania dovoleniek riešime rúška a skĺbenie homeofficov s učením našich detí. Chýbajú nám návštevy našej rodiny a kamarátov a analytici varujú pred hrozivými ekonomickými dopadmi.&nbsp;</p><p>Keď sme s mojím obchodným partnerom robili rozhovor, novinárka sa nás spýtala, aké pozitíva korona priniesla a či vnímame na tejto situácii aj niečo kladné. Na začiatku sme na seba pozreli a dumali sme, čo pozitívne môže byť na tejto ťažkej situácii. Možno to niekoho prekvapí, ale našli sme viac vecí. V prvom rade čas strávený s rodinou, ktorý väčšine ľudí chýba. Viacerí z Vás mi hovorili, že pri domácej karanténe zistili, akú majú doma fajn ženu☺. Nehovoriac o tom, že si všetci kupujeme cennú skúsenosť do budúcnosti, ktorá môže priniesť aj zaujímavú investičnú príležitosť. Zisťujeme, že materiálny svet nie je taký podstatný a že v jednom tričku a kraťasoch vydržíme dlhšie, ako sme si mysleli. Ak sa šťastie definuje ako rozdiel medzi očakávaním a realitou, tak v tomto čase je obzvlášť dôležité zostať pozitívne naladený a snažiť sa z každej situácie zobrať to dobré. V neposlednom rade za výhodu vnímam viac času na naše koníčky a iné činnosti, na ktoré sme doteraz nemali priestor a, prirodzene, sme ich popri práci zanedbávali.&nbsp;</p><p>Verím, že jednou z Vašich záľub je aj časopis FOR MEN. V aktuálnom čísle Vám prinesieme rozhovor s moderátorom Juniorom, pozrieme sa na investovanie do ropy počas krízy a zameriame sa aj na aktuálne témy ako homeoffice či poriadok na pracovisku. Katarína Němcová Vám prezradí tajomstvo hľadania výberu partnera, ktorý sa k Vám dokonale hodí a krásna slovenská modelka Tereza Bizíková pohladí oko každého nášho čitateľa. Dostanete aj praktický návod, ako sa najesť u Michelina či ako si v grilovacej sezóne vybrať ten vhodný steak. Nebudú chýbať ani pravidelné rubriky o autách, histórii a mnoho iného.&nbsp;</p><p>Pevne verím, že toto náročné obdobie Vám náš časopis aspoň trochu uľahčí.</p>yesArt / Designart-design
kancelarie-buducnostiKancelárie budúcnosti15for-men-2021-01
home-sweat-homeHome sweat home12for-men-2020-10
luka-brase-v-zivych-farbachLuka Brase v živých farbách20for-men-2022-02-03
great-british-nightGreat British Night8for-men-2020-05
poriadok-alebo-bordelPoriadok alebo „Bordel“?8for-men-2020-05
ako-si-v-krize-drzim-svoju-cenuAko si v kríze držím svoju cenu8for-men-2020-05