Časopis FOR MEN - Nové smartfóny nezastaví ani pandémia

Nové smartfóny nezastaví ani pandémia

Gadgety20. máj 2020 Vyšlo v čísle: 05/2020

Zastavená výroba v továrňach, prerušené dodávateľské reťazce, žiadne výstavy a veľtrhy. Napriek všetkým problémom sa svet technologických hračiek nezastavil. Aj v týchto časoch prichádzajú na trh novinky. A hoci boli plánované a vyvíjané dlhšie, niektoré sa celkom trafili do súčasnej doby.

Všetci veľkí výrobcovia sa chystali prezentovať svoje plány pre tento rok na tradičnom veľtrhu v Barcelone. Podujatie pod názvom Mobile World Congress sa už 32 rokov konalo koncom februára, no 33. ročník sa neuskutočnil. Kongres s návštevnosťou viac ako 100-tisíc ľudí sa stal jednou z prvých technologických obetí pandémie koronavírusu. 

Aj napriek radikálnej zmene situácie na svetových trhoch sa však väčšina firiem snaží vo svojich plánoch pokračovať. O novinke od Apple sa začalo šepkať v roku 2017, rok po tom, čo sa objavil prvý iPhone SE. Svetlo sveta však uzrela až teraz. Za normálnych okolností by jej predstavenie sprevádzala okázalá šou a pred obchodmi by sa tvorili rady nedočkavcov, ktorí by ju chceli mať ako prví. No časy sa zmenili. Rady sa začali tvoriť skôr na zásoby cestovín a toaletného papiera a druhú generáciu iPhone SE ukázali výrobcovia svetu len virtuálnou prezentáciou. Náhoda to však zariadila tak, že z dlho pripravovaného zariadenia sa vykľul pravý telefón pre tieto neisté časy. Ak túžite mať iPhone, stále ho môžete mať už zaň ale nevysolíte majland. A hoci ide dizajnovo o krok späť, schopnosti sú porovnateľné s najvyšším iPhone 11. 

Firma ušetrila náklady tým, že využila výrobné prípravky pre iPhone 8. Nový model SE s ním zdieľa rozmery i tvary, jediné, čo sa zmenilo, je logo Apple na zadnej strane, ktoré sa presunulo do stredu. Novinka tak prináša návrat tlačidla na prednej strane a oproti modelu iPhone 11 má na zadnej strane len jeden objektív kamery namiesto troch. Vrátilo sa aj odomykanie obrazovky prostredníctvom snímača odtlačkov prstov. Novšie iPhony už odomykali displej pomocou systému Face ID – ten si však vyžaduje senzory, kamery a projektor bodov, aby vytvoril trojrozmernú mapu tváre používateľa a to všetko zvyšuje náklady. V rámci šetrenia je nový SE k dispozícii len v troch farbách – bielej, čiernej a červenej. Aj displej má približne o palec menšiu uhlopriečku oproti iPhone 11 a je typu Retina HD. Jedenástky používali pokročilejšie technológie Liquid Retina a Super Retina XDR. Tam sa však slabšie (a úspornejšie) stránky končia. Dokonca sa dá povedať, že vynechanie snímania tváre je v dnešnej dobe výhodou – pri používaní rúška je vám totiž aj tak nanič. A keď sa pozrieme pod povrch SE, nájdeme už len samé výhody. Starý obal totiž ukrýva najnovší procesor A13 Bionic. Rovnaký nájdeme aj v modeloch 11. Umožňuje to snímanie fotografií v pokročilejších módoch a môžete tiež hrať hry náročné na výkon. V tomto smere je tak SE na špici. Aj pamäť telefónu je rovnaká ako pri iPhone 11. Daňou je o niečo nižšia výdrž batérie. Novinka je vďaka menším rozmerom ľahšia až o 50 gramov. Najväčšie výhody však pocíti vaša peňaženka. V USA je model SE oproti jedenástke lacnejší o 300 dolárov, u nás je rozdiel až 320 eur. 

Motorola po rokoch

Ďalšiemu americkému výrobcovi sa v tejto dobe podarilo ísť presne opačným smerom ako Apple. Kým Motorola sa dlho zameriavala skôr na lacnejšie prístroje, po štyroch rokoch sa vrátila do najvyššej kategórie medzi smartfónmi. Jej model Edge+ má 6,7-palcový displej, najväčší, aký kedy Motorola použila. To však nie je všetko. Displej má zaoblené hrany a tzv. vodopádovým efektom prechádza na boky zariadenia. To umožnilo tvorcom telefónu ešte viac rozšíriť pracovnú plochu. Kým klávesnica a základné ikonky sú navrhnuté tak, aby sa zmestili na rovnú čelnú plochu displeja, zaoblené boky využili dizajnéri na netradičné funkcie, ktoré spustíte špecifickým pohybom prsta, a rôzne notifikácie ako napríklad stav batérie pri nabíjaní. Inteligentná technológia pritom rozoznáva silu a spôsob uchopenia prístroja za boky a nemalo by sa tak stávať, že náhodným dotykom spustíte to, čo by ste nechceli.

Samozrejmosťou pri Edge+ je výkonný procesor, tri kamery na zadnej strane, veľká pamäť aj kapacita batérií. Tomu zodpovedá aj cena 999 dolárov a exkluzivita telefónu – majú ho ponúkať len vybraní predajcovia. Slabší model Edge s menším výkonom i nižšou cenou má byť dostupnejší. 

Samsung má plány 

Otázkou je, čo aktuálna kríza urobí s predajmi smartfónov – a to vo všetkých cenových kategóriách. Podľa Samsungu nastane drastický pokles. Táto juhokórejská firma už sama znížila objednávky dielcov pre svoje prístroje, a to o 50 percent. Na druhej strane uznáva, že digitálna revolúcia, ktorá nám umožnila viac pracovať z domu, tu už zostane. Dlhodobo teda požiadavky na nové inteligentné zariadenia neklesnú. Dôraz sa bude klásť skôr na ich technické schopnosti, najmä pamäťovú kapacitu. Na informácie o svojich plánoch do budúcnosti je Samsung pomerne skúpy, no potvrdil, že v priebehu roka sa napriek krízovému vývoju objavia na trhu novinky Galaxy Fold 2 a Galaxy Note 20. Z jeho prostredia unikla aj jedna vyvíjaná vec. Samsung má podľa všetkého pracovať na výsuvnej selfie kamere. Kým na zadnej strane by sa nachádzali už obligátne tri kamery, predná by bola úplne hladká, bez akéhokoľvek výrezu či diery pre objektív. Jednoducho dokonalý displej od hrany po hranu. V prípade, že by ste si chceli urobiť selfie, vysunie sa objektív fotoaparátu z hornej hrany prístroja. 

Prekvapenia z Číny

A kým zvyšok sveta stále bojuje s pandémiou, v Číne, kde sa to všetko začalo, sa výrobcovia opäť rozbiehajú naplno. Stihla sa tam už konať aj konferencia o nových mobilných a internetových technológiách. Dcérska značka Huawei na nej potvrdila príchod nového smartfónu Honor X10. Má mať uhlopriečku displeja 6,6 palca a hrúbku 8,8 mm. Poháňať ho bude procesor Kirin 820 5G SoC. Podľa informácií z Číny sa v rovnakom čase objavili aj dva telefóny Huawei, ktoré majú identické rozmery, zatiaľ však o nich nie je nič bližšie známe. Zdá sa, že aj na poli smartfónov najvyššej triedy chystá Čína veľkú ofenzívu.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Nové smartfóny nezastaví ani pandémia
Časopis FOR MEN - Nové smartfóny nezastaví ani pandémia
Časopis FOR MEN - Nové smartfóny nezastaví ani pandémia
Časopis FOR MEN - Nové smartfóny nezastaví ani pandémia
Časopis FOR MEN - Nové smartfóny nezastaví ani pandémia
Časopis FOR MEN - Nové smartfóny nezastaví ani pandémia
Časopis FOR MEN - Nové smartfóny nezastaví ani pandémia

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
8nove-smartfony-nezastavi-ani-pandemiaNové smartfóny nezastaví ani pandémia20nonoZastavená výroba v továrňach, prerušené dodávateľské reťazce, žiadne výstavy a veľtrhy. Napriek všetkým problémom sa svet technologických hračiek nezastavil. Aj v týchto časoch prichádzajú na trh novinky. A hoci boli plánované a vyvíjané dlhšie, niektoré sa celkom trafili do súčasnej doby.<p>Všetci veľkí výrobcovia sa chystali prezentovať svoje plány pre tento rok na tradičnom veľtrhu v Barcelone. Podujatie pod názvom Mobile World Congress sa už 32 rokov konalo koncom februára, no 33. ročník sa neuskutočnil. Kongres s návštevnosťou viac ako 100-tisíc ľudí sa stal jednou z prvých technologických obetí pandémie koronavírusu.&nbsp;</p><p>Aj napriek radikálnej zmene situácie na svetových trhoch sa však väčšina firiem snaží vo svojich plánoch pokračovať. O novinke od Apple sa začalo šepkať v roku 2017, rok po tom, čo sa objavil prvý iPhone SE. Svetlo sveta však uzrela až teraz. Za normálnych okolností by jej predstavenie sprevádzala okázalá šou a pred obchodmi by sa tvorili rady nedočkavcov, ktorí by ju chceli mať ako prví. No časy sa zmenili. Rady sa začali tvoriť skôr na zásoby cestovín a toaletného papiera a druhú generáciu iPhone SE ukázali výrobcovia svetu len virtuálnou prezentáciou. Náhoda to však zariadila tak, že z dlho pripravovaného zariadenia sa vykľul pravý telefón pre tieto neisté časy. Ak túžite mať iPhone, stále ho môžete mať už zaň ale nevysolíte majland. A hoci ide dizajnovo o krok späť, schopnosti sú porovnateľné s najvyšším iPhone 11.&nbsp;</p><p>Firma ušetrila náklady tým, že využila výrobné prípravky pre iPhone 8. Nový model SE s ním zdieľa rozmery i tvary, jediné, čo sa zmenilo, je logo Apple na zadnej strane, ktoré sa presunulo do stredu. Novinka tak prináša návrat tlačidla na prednej strane a oproti modelu iPhone 11 má na zadnej strane len jeden objektív kamery namiesto troch. Vrátilo sa aj odomykanie obrazovky prostredníctvom snímača odtlačkov prstov. Novšie iPhony už odomykali displej pomocou systému Face ID – ten si však vyžaduje senzory, kamery a projektor bodov, aby vytvoril trojrozmernú mapu tváre používateľa a to všetko zvyšuje náklady. V rámci šetrenia je nový SE k dispozícii len v troch farbách – bielej, čiernej a červenej. Aj displej má približne o palec menšiu uhlopriečku oproti iPhone 11 a je typu Retina HD. Jedenástky používali pokročilejšie technológie Liquid Retina a Super Retina XDR. Tam sa však slabšie (a úspornejšie) stránky končia. Dokonca sa dá povedať, že vynechanie snímania tváre je v dnešnej dobe výhodou – pri používaní rúška je vám totiž aj tak nanič. A keď sa pozrieme pod povrch SE, nájdeme už len samé výhody. Starý obal totiž ukrýva najnovší procesor A13 Bionic. Rovnaký nájdeme aj v modeloch 11. Umožňuje to snímanie fotografií v pokročilejších módoch a môžete tiež hrať hry náročné na výkon. V tomto smere je tak SE na špici. Aj pamäť telefónu je rovnaká ako pri iPhone 11. Daňou je o niečo nižšia výdrž batérie. Novinka je vďaka menším rozmerom ľahšia až o 50 gramov. Najväčšie výhody však pocíti vaša peňaženka. V USA je model SE oproti jedenástke lacnejší o 300 dolárov, u nás je rozdiel až 320 eur.&nbsp;</p><h3>Motorola po rokoch</h3><p>Ďalšiemu americkému výrobcovi sa v tejto dobe podarilo ísť presne opačným smerom ako Apple. Kým Motorola sa dlho zameriavala skôr na lacnejšie prístroje, po štyroch rokoch sa vrátila do najvyššej kategórie medzi smartfónmi. Jej model Edge+ má 6,7-palcový displej, najväčší, aký kedy Motorola použila. To však nie je všetko. Displej má zaoblené hrany a tzv. vodopádovým efektom prechádza na boky zariadenia. To umožnilo tvorcom telefónu ešte viac rozšíriť pracovnú plochu. Kým klávesnica a základné ikonky sú navrhnuté tak, aby sa zmestili na rovnú čelnú plochu displeja, zaoblené boky využili dizajnéri na netradičné funkcie, ktoré spustíte špecifickým pohybom prsta, a rôzne notifikácie ako napríklad stav batérie pri nabíjaní. Inteligentná technológia pritom rozoznáva silu a spôsob uchopenia prístroja za boky a nemalo by sa tak stávať, že náhodným dotykom spustíte to, čo by ste nechceli.</p><p>Samozrejmosťou pri Edge+ je výkonný procesor, tri kamery na zadnej strane, veľká pamäť aj kapacita batérií. Tomu zodpovedá aj cena 999 dolárov a exkluzivita telefónu – majú ho ponúkať len vybraní predajcovia. Slabší model Edge s menším výkonom i nižšou cenou má byť dostupnejší.&nbsp;</p><h3>Samsung má plány&nbsp;</h3><p>Otázkou je, čo aktuálna kríza urobí s predajmi smartfónov – a to vo všetkých cenových kategóriách. Podľa Samsungu nastane drastický pokles. Táto juhokórejská firma už sama znížila objednávky dielcov pre svoje prístroje, a to o 50 percent. Na druhej strane uznáva, že digitálna revolúcia, ktorá nám umožnila viac pracovať z domu, tu už zostane. Dlhodobo teda požiadavky na nové inteligentné zariadenia neklesnú. Dôraz sa bude klásť skôr na ich technické schopnosti, najmä pamäťovú kapacitu. Na informácie o svojich plánoch do budúcnosti je Samsung pomerne skúpy, no potvrdil, že v priebehu roka sa napriek krízovému vývoju objavia na trhu novinky Galaxy Fold 2 a Galaxy Note 20. Z jeho prostredia unikla aj jedna vyvíjaná vec. Samsung má podľa všetkého pracovať na výsuvnej selfie kamere. Kým na zadnej strane by sa nachádzali už obligátne tri kamery, predná by bola úplne hladká, bez akéhokoľvek výrezu či diery pre objektív. Jednoducho dokonalý displej od hrany po hranu. V prípade, že by ste si chceli urobiť selfie, vysunie sa objektív fotoaparátu z hornej hrany prístroja.&nbsp;</p><h3>Prekvapenia z Číny</h3><p>A kým zvyšok sveta stále bojuje s pandémiou, v Číne, kde sa to všetko začalo, sa výrobcovia opäť rozbiehajú naplno. Stihla sa tam už konať aj konferencia o nových mobilných a internetových technológiách. Dcérska značka Huawei na nej potvrdila príchod nového smartfónu Honor X10. Má mať uhlopriečku displeja 6,6 palca a hrúbku 8,8 mm. Poháňať ho bude procesor Kirin 820 5G SoC. Podľa informácií z Číny sa v rovnakom čase objavili aj dva telefóny Huawei, ktoré majú identické rozmery, zatiaľ však o nich nie je nič bližšie známe. Zdá sa, že aj na poli smartfónov najvyššej triedy chystá Čína veľkú ofenzívu.</p>7no0000-00-00for-men-2020-0505/20202020-05-20<h3>Milí čitatelia,</h3><p>som veľmi rád, že sa Vám môžem po mesačnej prestávke opäť prihovoriť v našom časopise FOR MEN. Určite sa všetci zhodneme, že tento rok má iný priebeh, ako sme čakali a COVID-19 zmenil naše životy. Namiesto plánovania dovoleniek riešime rúška a skĺbenie homeofficov s učením našich detí. Chýbajú nám návštevy našej rodiny a kamarátov a analytici varujú pred hrozivými ekonomickými dopadmi.&nbsp;</p><p>Keď sme s mojím obchodným partnerom robili rozhovor, novinárka sa nás spýtala, aké pozitíva korona priniesla a či vnímame na tejto situácii aj niečo kladné. Na začiatku sme na seba pozreli a dumali sme, čo pozitívne môže byť na tejto ťažkej situácii. Možno to niekoho prekvapí, ale našli sme viac vecí. V prvom rade čas strávený s rodinou, ktorý väčšine ľudí chýba. Viacerí z Vás mi hovorili, že pri domácej karanténe zistili, akú majú doma fajn ženu☺. Nehovoriac o tom, že si všetci kupujeme cennú skúsenosť do budúcnosti, ktorá môže priniesť aj zaujímavú investičnú príležitosť. Zisťujeme, že materiálny svet nie je taký podstatný a že v jednom tričku a kraťasoch vydržíme dlhšie, ako sme si mysleli. Ak sa šťastie definuje ako rozdiel medzi očakávaním a realitou, tak v tomto čase je obzvlášť dôležité zostať pozitívne naladený a snažiť sa z každej situácie zobrať to dobré. V neposlednom rade za výhodu vnímam viac času na naše koníčky a iné činnosti, na ktoré sme doteraz nemali priestor a, prirodzene, sme ich popri práci zanedbávali.&nbsp;</p><p>Verím, že jednou z Vašich záľub je aj časopis FOR MEN. V aktuálnom čísle Vám prinesieme rozhovor s moderátorom Juniorom, pozrieme sa na investovanie do ropy počas krízy a zameriame sa aj na aktuálne témy ako homeoffice či poriadok na pracovisku. Katarína Němcová Vám prezradí tajomstvo hľadania výberu partnera, ktorý sa k Vám dokonale hodí a krásna slovenská modelka Tereza Bizíková pohladí oko každého nášho čitateľa. Dostanete aj praktický návod, ako sa najesť u Michelina či ako si v grilovacej sezóne vybrať ten vhodný steak. Nebudú chýbať ani pravidelné rubriky o autách, histórii a mnoho iného.&nbsp;</p><p>Pevne verím, že toto náročné obdobie Vám náš časopis aspoň trochu uľahčí.</p>yesGadgetygadgety
zopar-tipov-ako-fotit-profesionalne-smartfonomZopár tipov ako fotiť profesionálne smartfónom12for-men-2020-10
tie-najlepsie-dovolenkove-gadgetyTie najlepšie dovolenkové gadgety4for-men-2020-02
najst-uz-nebude-problemNájsť už nebude problém17for-men-2021-06-07
tereza-bizikova-21-modeling-je-hobby-prioritou-ostava-skolaTereza Bizíková (21): Modeling je hobby, prioritou ostáva škola8for-men-2020-05
junior-nepodstatne-veci-sa-stavaju-podstatnumiJunior: Nepodstatné veci sa stávajú podstatnými8for-men-2020-05
vesmirny-last-minuteVesmírny Last Minute8for-men-2020-05