Časopis FOR MEN - Stý ročník NFL ukončil polstoročné čakanie KC

Stý ročník NFL ukončil polstoročné čakanie KC

Šport13. február 2020 Vyšlo v čísle: 02/2020

V noci z druhého na tretieho februára vyvrcholil jubilejný stý ročník najprestížnejšej súťaže amerického futbalu – NFL. V Super Bowle LIV sa radovali hráči Kansasu City Chiefs. Klub zo štátu Missouri triumfoval v ére Super Bowlu iba po druhý raz v histórii, keď na štadióne Miami Dolphins pokoril San Francisco 49ers 31 : 20 po senzačnom obrate vo štvrtej štvrtine. Čakanie ukončil presne po polstoročí, v roku 1970 zdolal Minnesotu Vikings.

Ako sa tam dostali?

Obaja finalisti patrili pred začiatkom play off k favoritom na titul. Kansas City išiel z druhého miesta v konferencii AFC s bilanciou 12 – 4, San Francisco bolo dokonca najvyššie nasadeným tímom v konferencii NFC (13 – 3). Vďaka tomu mali v prvom kole voľno a do vyraďovacej fázy sa zapojili až v druhý januárový víkend. Kalifornčania vyradili Minnesotu 27 : 10 a výraznejšie ťažkosti nemali ani v konferenčnom finále, v ktorom si poradili s Green Bay Packers 37 : 20. Cesta neskorších šampiónov bola spletitejšia, no predznamenala finálovú zápletku. V divíznom kole prehrávali na domácom Arrowhead Stadium s Houstonom Texans po prvej štvrtine už 0 : 21, druhú ovládli 28 : 3 a dokráčali za napokon suverénnym víťazstvom 51 : 31. O týždeň neskôr sa stretli s Tennessee Titans, jedným z najpríjemnejších prekvapení uplynulej sezóny.

Titans sa po nevydarenom začiatku základnej časti predrali do play off, v ktorom zastavili dvoch obrovských ašpirantov na Trofej Vincea Lombardiho. Najprv zdolali najúspešnejší tím modernej éry New England Patriots a potom aj najlepší tím zo základnej časti Baltimore Ravens (14 – 2). Dobre vstúpili aj do konferenčného finále, kde viedli 10 : 0 i 17 : 7, ale neodolali ďalšiemu veľkému obratu v podaní Chiefs. Tí uspeli 35 : 24 a po polstoročí sa prebojovali do najsledovanejšieho každoročného zápasu na svete. V ňom zaostávali po troch štvrtinách o desať bodov, aj z tohto manka sa však dokázali dostať a utvorili jeden z viacerých rekordov Super Bowlu…

Mahomes Magic

Končí sa tretia štvrtina, 49ers vedú 20 : 10. Patrick Mahomes, výber Chiefs v prvom kole draftu 2017, zažíva svoje najhoršie vystúpenie vo vyraďovacej fáze v kariére. Doteraz ani raz nehodil interception, proti San Franciscu sa mu to na najväčšej scéne stalo hneď dvakrát. S Kansasom City to nevyzerá dobre a komentátori vzývajú „Mahomes Magic“ ako poslednú šancu na zvrat. Na radosť jedných, na sklamanie druhých, Mahomesova mágia úradovala aj na Hard Rock Stadium.

„Určite je úžasný pocit povedať si, že pôjdem do Disney Worldu po víťazstve v Super Bowle.“ Patrick Mahomes - hráč Kansasu

Väčšinu času sa mu nedarilo, míňal prihrávky, obrana 49ers mu dávala riadne zabrať a wide receiveri si nevedeli nájsť priestor. Dokazovali to aj štatistiky tesne pred polovicou poslednej štvrtiny. Hviezdny rozohrávač skompletizoval len 18 z 29 pokusov za 172 yardov, v priemere 5,9 yardu na prihrávku, čiže značne pod jeho priemer zo základnej časti (8,6). Hoci si dobehol pre jeden touchdown, nehodil ani jeden, zato si dvakrát pripísal interception. Odzrkadľovalo to aj skóre, sedem minút pred koncom Chiefs stále zaostávali o desať bodov. To však nebol problém pre Mahomesa. Zaspomínal si na tri zo svojich prvých štyroch štartov v play off, v ktorých dostal v záverečnej pätnásťminútovke svoje mužstvo do vedenia. V úvodných šiestich driveoch premenil Kansas City iba tri z desiatich tretích downov, ale v záverečných troch bol stopercentný. Pri „treťom na pätnásť“ našiel nestráženého Tyreeka Hilla, pri „treťom na desať“ si aj s pomocou faulu súpera sám dobehol pre prvý down. Hlavný tréner Andy Reid s ofenzívnym koordinátorom Ericom Bieniemym mu dôverovali a Mahomes im to splatil.

Hlavného trénera Kansas City Andyho Reida (62) tradicne obliali. Aj pre neho to bol prvý víťazný Super Bowl v kariére.

V troch kľúčových driveoch skompletizoval osem z dvanástich prihrávok za 114 yardov, čo je v priemere 9,5 yardu na pokus. Všetko korunoval dvoma touch-downami, tretí „vybavil“ Damien Williams a v Miami Gardens mohli vypuknúť oslavy Chiefs. Patrick Mahomes si zároveň splnil sen, o ktorom hovoril pred siedmimi rokmi. Ako 17-ročný zverejnil na sociálnej sieti Twitter príspevok: „Určite je úžasný pocit povedať si, že pôjdem do Disney Worldu po víťazstve v Super Bowle.“ Možno aj tam hľadal inšpiráciu pre svoju mágiu a bez povšimnutia to nenechal ani Disney World, ktorý v jeho mene prispeje miliónom amerických dolárov nadácii Make‑ A-Wish.

História

Patrick Mahomes po dlhých päťdesiatich rokoch nadviazal na 84-ročného Lena Dawsona. Niekdajší quarterback, ktorého fotografia v šatni s cigaretou sa dostala medzi stovku najlepších fotiek v histórii NFL, priviedol v roku 1970, pri príležitosti ligového jubilea, Kansas City k premiérovému triumfu v Super Bowle. Rovnako ako jeho nasledovník si vyslúžil aj ocenenie MVP.

Dawsona si v prvom kole draftu NFL 1957 vybral Pittsburgh Steelers. Potom hral aj v Clevelande Browns, no najväčšie úspechy dosiahol až v organizácii Chiefs, ktorá v minulosti pôsobila ako Dallas Texans. Doviedol ju k trom titulom v Americkej futbalovej lige (1962, 1966, 1969) a napokon aj k spomenutému víťazstvu nad Minnesotou Vikings. To sa rodilo odlišne než Mahomesov počin, na Tulane Stadium v New Orleans bolo rozhodnuté už po troch štvrtinách.

Dawson ukončil kariéru v roku 1975 a o dvanásť rokov neskôr ho uviedli Siene slávy. Medzi ním a Mahomesom je veľký vekový rozdiel, minimálne jedna rodina fanúšikov Chiefs však má v kronike oboch. Portál Wall Street Journal priniesol článok Kevina Hellikera, ktorého rodina si prvú sezónnu permanentku kúpila v roku 1967. Videli slávu Dawsona, ale aj časy, keď sledovali „pravdepodobne najhorší tím v NFL z dvoch najhorších miest na Arrowhead Stadium.“ Prešli si aj dlhodobým „prekliatím“ Kansasu City v play off, ktoré kulminovalo v konferenčnom finále AFC 2019. Chiefs prehrali na vlastnom štadióne s New England Patriots 31 : 37 po predĺžení a museli čakať ďalší rok. Hellikerovci, Reid, Mahomes a ďalší však vytrvali a tentoraz už v play off nenašli premožiteľa. Andy Reid sa titulu dočkal vo svojom 21. ročníku v úlohe hlavného kouča v NFL. Na twitteri mu gratulovala aj organizácia Philadelphia Eagles, kde pôsobil v rokoch 1999 až 2012.

Budúcnosť:

Uplynulá sezóna patrila Kansasu City a ten nemusí z popredných pozícií ustúpiť ani v blízkej budúcnosti. Mahomes má stále iba 24 rokov, rýchlik Tyreek Hill 25, jeden z najlepších tight endov v súťaži Travis Kelce 30. Toto trio patrilo k hlavným strojcom úspechu a v nasledujúcom ročníku sa vynasnaží, aby sa Chiefs stali prvým klubom od New England Patriots v rokoch 2004 a 2005, ktorý obháji triumf v Super Bowle. San Francisco bude ešte nejaký čas ľutovať záverečné minúty zápasu, ak sa mu však podarí udržať kľúčových hráčov, mužstvo je momentálne vybudované veľmi sľubne a do Super Bowlu sa môže vrátiť čoskoro.

Víťaz Super bowlu Len Dawson v čase, keď cigareta v šatni nebola ešte tabu.

Shanahanov kolaps po druhé

Vedenie 49ers krátko po finálovej prehre avizovalo, že pre generálneho manažéra Johna Lyncha i hlavného trénera Kylea Shanahana sú pripravené nové kontrakty. Lynch zostavil káder, ktorému sa iba ako štvrtému v dejinách podarilo postúpiť do Super Bowlu po tom, ako v predchádzajúcej sezóne zvíťazil nanajvýš v štyroch stretnutiach. Shanahanovi sa tiež veľmi dlho darilo, ale záverečný kolaps nezažil po prvý raz.

V Super Bowle LI bol ofenzívnym koordinátorom Atlanty Falcons. Jeho tím viedol nad New England Patriots dokonca 28 : 3, ale ani to mu nestačilo na víťazstvo. Tom Brady režíroval comeback a Patriots sa tešili po dovtedy jedinom predĺžení v histórii Super Bowlu. O tri roky neskôr už ako hlavný tréner stratil náskok a v pozápasových ohlasoch sa miesili posmešné príspevky fanúšikov súpera či neprajníkov a súcitné vyjadrenia kolegov. „Ku Kyleovi prechovávam nesmierny rešpekt. Je najlepší tréner, pod akého vedením som hral. Každý deň sa správa rovnako, nech sa deje čokoľvek. Pokiaľ ide o kritiku, vždy začína od seba. Berie do úvahy aj naše nápady. Je to obrovská škoda, pretože si nezaslúži takú negativitu, čo sa naňho valí,“ reagoval na oficiálnom webe súťaže fullback Kyle Juszczyk.

K Super Bowlu patria aj vystúpenia hviezd. Tento rok to boli Shakira a Jennifer Lopez.

Shanahan a spol. budú mať novú príležitosť v nasledujúcej sezóne, na ktorej už začali pracovať všetci účastníci ligy. Tá pre fanúšikov odštartuje po dlhej prestávke, až 10. septembra.

Prehľad finálových zápasov NFL v ére super bowlu:

  • 2020: Kansas City Chiefs - San Francisco 49ers-31:20
  • 2019: New England Patriots - Los Angeles Rams- 13:3
  • 2018: Philadelphia Eagles - New Engalnd Patriots- 41:33
  • 2017: New England Patriots - Atlanta Falcons- 34:28 pp
  • 2016: Denver Broncos - Carolina Panthers- 24:10
  • 2015: New England Patriots - Seattle Seahawks- 28:24
  • 2014: Seattle Seahawks - Denver Broncos- 43:8
  • 2013: Baltimore Ravens - San Francisco 49ers- 34:31
  • 2012: New York Giants - New England Patriots- 21:17
  • 2011: Green Bay Packers - Pittsburgh Steelers - 31:25
  • 2010: New Orleans Saints - Indianapolis Colts- 31:17
  • 2009: Pittsburgh Steelers - Arizona Cardinals- 27:23
  • 2008: New York Giants - New England Patriots- 17:14
  • 2007: Indianapolis Colts - Chicago Bears- 29:17
  • 2006: Pittsburgh Steelers - Seattle Seahawks- 21:10
  • 2005: New England Patriots - Philadelphia Eagles- 24:21
  • 2004: New England Patriots - Carolina Panthers- 32:29
  • 2003: Tampa Bay Buccaneers - Oakland Raiders- 48:21
  • 2002: New England Patriots - St. Louis Rams- 20:17
  • 2001: Baltimore Ravens - New York Giants- 34:7
  • 2000: St. Louis Rams - Tennessee Titans- 23:16
  • 1999: Denver Broncos - Atlanta Falcons- 34:19
  • 1998: Denver Broncos - Green Bay Packers-31:24
  • 1997: Green Bay Packers - New England Patriots - 35:21
  • 1996: Dallas Cowboys - Piitsburgh Steelers- 27:17
  • 1995: San Francisco 49ers - San Diego Chargers- 49:26
  • 1994: Dallas Cowboys - Buffalo Bills- 30:13
  • 1993: Dallas Cowboys - Buffalo Bills- 52:17
  • 1992: Washington Redskins - Buffalo Bills- 37:24
  • 1991: New York Giants - Buffalo Bills- 20:19
  • 1990: San Francisco 49ers - Denver Broncos- 55:10
  • 1989: San Francisco 49ers - Cincinnati Bengals- 20:16
  • 1988: Washington Redskins - Denver Broncos- 42:10
  • 1987: New York Giants - Denver Broncos- 39:20
  • 1986: Chicago Bears - New England Patriots- 46:10
  • 1985: San Francisco 49ers - Miami Dolphins- 38:16
  • 1984: Los Angeles Raiders - Washington Redskins- 38:9
  • 1983: Washington Redskins - Miami Dolphins- 27:17
  • 1982: San Francisco 49ers - Cincinnati Bengals- 26:21
  • 1981: Oakland Raiders - Philadelphia Eagles- 27:10
  • 1980: Pittsburgh Steelers - Los Angeles Rams- 31:19
  • 1979: Pittsburgh Steelers - Dallas Cowboys- 35:31
  • 1978: Dallas Cowboys - Denver Broncos- 27:10
  • 1977: Oakland Raiders - Minnesota Vikings- 32:14
  • 1976: Pittsburgh Steelers - Dallas Cowboys- 21:17
  • 1975: Pittsburgh Steelers - Minnesota Vikings- 16:6
  • 1974: Miami Dolphins - Minnesota Vikings- 24:7
  • 1973: Miami Dolphins - Washington Redskins - 14:7
  • 1972: Dallas Cowboys - Miami Dolphins - 24:3
  • 1971: Baltimore Ravens - Dallas Cowboys - 16:13
  • 1970: Kansas City Chiefs - Minnesota Vikings - 23:7
  • 1969: New York Jets - Baltimore Ravens - 16:7
  • 1968: Green Bay Packers - Oakland Raiders - 33:14
  • 1967: Green Bay Packers - Kansas City Chiefs - 35:10

Vybrané pojmy z amerického futbalu

  • quarterback – rozohrávač, najdôležitejší post v tíme
  • drive – útočná akcia, tím musí na štyri pokusy (downy) prekonať desať yardov
  • touchdown – keď tím dostane loptu do vyznačeného územia súpera (end zóna), skórovanie za šesť bodov
  • conversion – kop na bránku po touchdowne za jeden bod, tím môže hrať aj útočnú akciu za dva body z hranice dvoch yardov od end zóny
  • field goal – tím si môže počas driveu zvoliť možnosť kopu na bránku za tri body
  • safety – pokiaľ brániaci tím zloží útočiaceho hráča v jeho end zóne, získa dva body
  • punt – odkop, pokiaľ útočiaci tím neprekoná na tri pokusy desať yardov a je príliš ďaleko na field goal
  • interception – brániaci tím zachytí vo vzduchu prihrávku súpera a zmocní sa lopty
  • fumble – útočiacemu hráčovi vypadne lopta a zmocní sa jej súper
  • flag – pokiaľ dôjde k porušeniu pravidiel, rozhodcovia ho signalizujú vhodením žltej vlajočky na hraciu plochu

Rekordy

  • Kansas City sa stal prvým mužstvom v dejinách NFL, ktorý v play off otočil dvojcifernú stratu v troch stretnutiach.
  • Running Back „náčelníkov“ Damien Williams dal v záverečnej štvrtine dva touchdowny, čím vyrovnal maximum Super Bowlu.
  • Williams mohol pomýšľať aj na ocenenie pre Najužitočnejšieho hráča (MVP) duelu nebyť jeho quarterbacka Patricka Mahomesa, ktorý sa vo veku 24 rokov stal najmladším hráčom s titulom aj touto individuálnou cenou.
  • San Francisco prežilo sklamanie, ale aspoň jeden rekord sa ušiel aj jeho wide receiverovi Deebovi Samuelovi. Nabehal 53 yardov, čo je najviac na jeho pozícii v histórii Super Bowlu. Doterajšie maximum držal Percy Harvin so 45 yardmi v SB XLVIII.
  • V žiadnom z 54 finálových súbojov NFL od roku 1967 sa nezrodil touchdown z akcie, v ktorej tím prijímal punt. V tomto roku sa stalo jedenástykrát, že súperi nezískali po prijatí odkopu ani jediný yard.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Stý ročník NFL ukončil polstoročné čakanie KC
Časopis FOR MEN - Stý ročník NFL ukončil polstoročné čakanie KC
Časopis FOR MEN - Stý ročník NFL ukončil polstoročné čakanie KC
Časopis FOR MEN - Stý ročník NFL ukončil polstoročné čakanie KC
Časopis FOR MEN - Stý ročník NFL ukončil polstoročné čakanie KC
Časopis FOR MEN - Stý ročník NFL ukončil polstoročné čakanie KC

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
4sty-rocnik-nfl-ukoncil-polstorocne-cakanie-kcStý ročník NFL ukončil polstoročné čakanie KC21yesnoV noci z druhého na tretieho februára vyvrcholil jubilejný stý ročník najprestížnejšej súťaže amerického futbalu – NFL. V Super Bowle LIV sa radovali hráči Kansasu City Chiefs. Klub zo štátu Missouri triumfoval v ére Super Bowlu iba po druhý raz v histórii, keď na štadióne Miami Dolphins pokoril San Francisco 49ers 31 : 20 po senzačnom obrate vo štvrtej štvrtine. Čakanie ukončil presne po polstoročí, v roku 1970 zdolal Minnesotu Vikings.<h3>Ako sa tam dostali?</h3><p>Obaja finalisti patrili pred začiatkom play off k favoritom na titul. Kansas City išiel z druhého miesta v konferencii AFC s bilanciou 12 – 4, San Francisco bolo dokonca najvyššie nasadeným tímom v konferencii NFC (13 – 3). Vďaka tomu mali v prvom kole voľno a do vyraďovacej fázy sa zapojili až v druhý januárový víkend. Kalifornčania vyradili Minnesotu 27 : 10 a výraznejšie ťažkosti nemali ani v konferenčnom finále, v ktorom si poradili s Green Bay Packers 37 : 20. Cesta neskorších šampiónov bola spletitejšia, no predznamenala finálovú zápletku. V divíznom kole prehrávali na domácom Arrowhead Stadium s Houstonom Texans po prvej štvrtine už 0 : 21, druhú ovládli 28 : 3 a dokráčali za napokon suverénnym víťazstvom 51 : 31. O týždeň neskôr sa stretli s Tennessee Titans, jedným z najpríjemnejších prekvapení uplynulej sezóny.</p><p>Titans sa po nevydarenom začiatku základnej časti predrali do play off, v ktorom zastavili dvoch obrovských ašpirantov na Trofej Vincea Lombardiho. Najprv zdolali najúspešnejší tím modernej éry New England Patriots a potom aj najlepší tím zo základnej časti Baltimore Ravens (14 – 2). Dobre vstúpili aj do konferenčného finále, kde viedli 10 : 0 i 17 : 7, ale neodolali ďalšiemu veľkému obratu v podaní Chiefs. Tí uspeli 35 : 24 a po polstoročí sa prebojovali do najsledovanejšieho každoročného zápasu na svete. V ňom zaostávali po troch štvrtinách o desať bodov, aj z tohto manka sa však dokázali dostať a utvorili jeden z viacerých rekordov Super Bowlu…</p><h3>Mahomes Magic</h3><p>Končí sa tretia štvrtina, 49ers vedú 20 : 10. Patrick Mahomes, výber Chiefs v prvom kole draftu 2017, zažíva svoje najhoršie vystúpenie vo vyraďovacej fáze v kariére. Doteraz ani raz nehodil interception, proti San Franciscu sa mu to na najväčšej scéne stalo hneď dvakrát. S Kansasom City to nevyzerá dobre a komentátori vzývajú „Mahomes Magic“ ako poslednú šancu na zvrat. Na radosť jedných, na sklamanie druhých, Mahomesova mágia úradovala aj na Hard Rock Stadium.</p><p><strong>„Určite je úžasný pocit povedať si, že pôjdem do Disney Worldu po víťazstve v Super Bowle.“ Patrick Mahomes - hráč Kansasu</strong></p><p>Väčšinu času sa mu nedarilo, míňal prihrávky, obrana 49ers mu dávala riadne zabrať a wide receiveri si nevedeli nájsť priestor. Dokazovali to aj štatistiky tesne pred polovicou poslednej štvrtiny. Hviezdny rozohrávač skompletizoval len 18 z 29 pokusov za 172 yardov, v priemere 5,9 yardu na prihrávku, čiže značne pod jeho priemer zo základnej časti (8,6). Hoci si dobehol pre jeden touchdown, nehodil ani jeden, zato si dvakrát pripísal interception. Odzrkadľovalo to aj skóre, sedem minút pred koncom Chiefs stále zaostávali o desať bodov. To však nebol problém pre Mahomesa. Zaspomínal si na tri zo svojich prvých štyroch štartov v play off, v ktorých dostal v záverečnej pätnásťminútovke svoje mužstvo do vedenia. V úvodných šiestich driveoch premenil Kansas City iba tri z desiatich tretích downov, ale v záverečných troch bol stopercentný. Pri „treťom na pätnásť“ našiel nestráženého Tyreeka Hilla, pri „treťom na desať“ si aj s pomocou faulu súpera sám dobehol pre prvý down. Hlavný tréner Andy Reid s ofenzívnym koordinátorom Ericom Bieniemym mu dôverovali a Mahomes im to splatil.</p><p><strong>Hlavného trénera Kansas City Andyho Reida (62) tradicne obliali. Aj pre neho to bol prvý víťazný Super Bowl v kariére.</strong></p><p>V troch kľúčových driveoch skompletizoval osem z dvanástich prihrávok za 114 yardov, čo je v priemere 9,5 yardu na pokus. Všetko korunoval dvoma touch-downami, tretí „vybavil“ Damien Williams a v Miami Gardens mohli vypuknúť oslavy Chiefs. Patrick Mahomes si zároveň splnil sen, o ktorom hovoril pred siedmimi rokmi. Ako 17-ročný zverejnil na sociálnej sieti Twitter príspevok: „Určite je úžasný pocit povedať si, že pôjdem do Disney Worldu po víťazstve v Super Bowle.“ Možno aj tam hľadal inšpiráciu pre svoju mágiu a bez povšimnutia to nenechal ani Disney World, ktorý v jeho mene prispeje miliónom amerických dolárov nadácii Make‑ A-Wish.</p><h3>História</h3><p>Patrick Mahomes po dlhých päťdesiatich rokoch nadviazal na 84-ročného Lena Dawsona. Niekdajší quarterback, ktorého fotografia v šatni s cigaretou sa dostala medzi stovku najlepších fotiek v histórii NFL, priviedol v roku 1970, pri príležitosti ligového jubilea, Kansas City k premiérovému triumfu v Super Bowle. Rovnako ako jeho nasledovník si vyslúžil aj ocenenie MVP.</p><p>Dawsona si v prvom kole draftu NFL 1957 vybral Pittsburgh Steelers. Potom hral aj v Clevelande Browns, no najväčšie úspechy dosiahol až v organizácii Chiefs, ktorá v minulosti pôsobila ako Dallas Texans. Doviedol ju k trom titulom v Americkej futbalovej lige (1962, 1966, 1969) a napokon aj k spomenutému víťazstvu nad Minnesotou Vikings. To sa rodilo odlišne než Mahomesov počin, na Tulane Stadium v New Orleans bolo rozhodnuté už po troch štvrtinách.</p><p>Dawson ukončil kariéru v roku 1975 a o dvanásť rokov neskôr ho uviedli Siene slávy. Medzi ním a Mahomesom je veľký vekový rozdiel, minimálne jedna rodina fanúšikov Chiefs však má v kronike oboch. Portál Wall Street Journal priniesol článok Kevina Hellikera, ktorého rodina si prvú sezónnu permanentku kúpila v roku 1967. Videli slávu Dawsona, ale aj časy, keď sledovali „pravdepodobne najhorší tím v NFL z dvoch najhorších miest na Arrowhead Stadium.“ Prešli si aj dlhodobým „prekliatím“ Kansasu City v play off, ktoré kulminovalo v konferenčnom finále AFC 2019. Chiefs prehrali na vlastnom štadióne s New England Patriots 31 : 37 po predĺžení a museli čakať ďalší rok. Hellikerovci, Reid, Mahomes a ďalší však vytrvali a tentoraz už v play off nenašli premožiteľa. Andy Reid sa titulu dočkal vo svojom 21. ročníku v úlohe hlavného kouča v NFL. Na twitteri mu gratulovala aj organizácia Philadelphia Eagles, kde pôsobil v rokoch 1999 až 2012.</p><h3>Budúcnosť:</h3><p>Uplynulá sezóna patrila Kansasu City a ten nemusí z popredných pozícií ustúpiť ani v blízkej budúcnosti. Mahomes má stále iba 24 rokov, rýchlik Tyreek Hill 25, jeden z najlepších tight endov v súťaži Travis Kelce 30. Toto trio patrilo k hlavným strojcom úspechu a v nasledujúcom ročníku sa vynasnaží, aby sa Chiefs stali prvým klubom od New England Patriots v rokoch 2004 a 2005, ktorý obháji triumf v Super Bowle. San Francisco bude ešte nejaký čas ľutovať záverečné minúty zápasu, ak sa mu však podarí udržať kľúčových hráčov, mužstvo je momentálne vybudované veľmi sľubne a do Super Bowlu sa môže vrátiť čoskoro.</p><p><strong>Víťaz Super bowlu Len Dawson v čase, keď cigareta v šatni nebola ešte tabu.</strong></p><h3>Shanahanov kolaps po druhé</h3><p>Vedenie 49ers krátko po finálovej prehre avizovalo, že pre generálneho manažéra Johna Lyncha i hlavného trénera Kylea Shanahana sú pripravené nové kontrakty. Lynch zostavil káder, ktorému sa iba ako štvrtému v dejinách podarilo postúpiť do Super Bowlu po tom, ako v predchádzajúcej sezóne zvíťazil nanajvýš v štyroch stretnutiach. Shanahanovi sa tiež veľmi dlho darilo, ale záverečný kolaps nezažil po prvý raz.</p><p>V Super Bowle LI bol ofenzívnym koordinátorom Atlanty Falcons. Jeho tím viedol nad New England Patriots dokonca 28 : 3, ale ani to mu nestačilo na víťazstvo. Tom Brady režíroval comeback a Patriots sa tešili po dovtedy jedinom predĺžení v histórii Super Bowlu. O tri roky neskôr už ako hlavný tréner stratil náskok a v pozápasových ohlasoch sa miesili posmešné príspevky fanúšikov súpera či neprajníkov a súcitné vyjadrenia kolegov. „Ku Kyleovi prechovávam nesmierny rešpekt. Je najlepší tréner, pod akého vedením som hral. Každý deň sa správa rovnako, nech sa deje čokoľvek. Pokiaľ ide o kritiku, vždy začína od seba. Berie do úvahy aj naše nápady. Je to obrovská škoda, pretože si nezaslúži takú negativitu, čo sa naňho valí,“ reagoval na oficiálnom webe súťaže fullback Kyle Juszczyk.</p><p><strong>K Super Bowlu patria aj vystúpenia hviezd. Tento rok to boli Shakira a Jennifer Lopez.</strong></p><p>Shanahan a spol. budú mať novú príležitosť v nasledujúcej sezóne, na ktorej už začali pracovať všetci účastníci ligy. Tá pre fanúšikov odštartuje po dlhej prestávke, až 10. septembra.</p><h3>Prehľad finálových zápasov NFL v ére super bowlu:</h3><ul><li>2020: <strong>Kansas City Chiefs - San Francisco 49ers</strong>-31:20</li><li>2019: <strong>New England Patriots - Los Angeles Rams</strong>- 13:3</li><li>2018: <strong>Philadelphia Eagles - New Engalnd Patriots</strong>- 41:33</li><li>2017: <strong>New England Patriots - Atlanta Falcons</strong>- 34:28 pp</li><li>2016: <strong>Denver Broncos - Carolina Panthers</strong>- 24:10</li><li>2015: <strong>New England Patriots - Seattle Seahawks</strong>- 28:24</li><li>2014: <strong>Seattle Seahawks - Denver Broncos</strong>- 43:8</li><li>2013: <strong>Baltimore Ravens - San Francisco 49ers</strong>- 34:31</li><li>2012: <strong>New York Giants - New England Patriots</strong>- 21:17</li><li>2011: <strong>Green Bay Packers - Pittsburgh Steelers</strong> - 31:25</li><li>2010: <strong>New Orleans Saints - Indianapolis Colts</strong>- 31:17</li><li>2009: <strong>Pittsburgh Steelers - Arizona Cardinals</strong>- 27:23</li><li>2008: <strong>New York Giants - New England Patriots</strong>- 17:14</li><li>2007: <strong>Indianapolis Colts - Chicago Bears</strong>- 29:17</li><li>2006: <strong>Pittsburgh Steelers - Seattle Seahawks</strong>- 21:10</li><li>2005: <strong>New England Patriots - Philadelphia Eagles</strong>- 24:21</li><li>2004: <strong>New England Patriots - Carolina Panthers</strong>- 32:29</li><li>2003: <strong>Tampa Bay Buccaneers - Oakland Raiders</strong>- 48:21</li><li>2002: <strong>New England Patriots - St. Louis Rams</strong>- 20:17</li><li>2001: <strong>Baltimore Ravens - New York Giants</strong>- 34:7</li><li>2000: <strong>St. Louis Rams - Tennessee Titans</strong>- 23:16</li><li>1999: <strong>Denver Broncos - Atlanta Falcons</strong>- 34:19</li><li>1998: <strong>Denver Broncos - Green Bay Packers</strong>-31:24</li><li>1997: <strong>Green Bay Packers - New England Patriots</strong> - 35:21</li><li>1996: <strong>Dallas Cowboys - Piitsburgh Steelers</strong>- 27:17</li><li>1995: <strong>San Francisco 49ers - San Diego Chargers</strong>- 49:26</li><li>1994: <strong>Dallas Cowboys - Buffalo Bills</strong>- 30:13</li><li>1993: <strong>Dallas Cowboys - Buffalo Bills</strong>- 52:17</li><li>1992: <strong>Washington Redskins - Buffalo Bills</strong>- 37:24</li><li>1991: <strong>New York Giants - Buffalo Bills</strong>- 20:19</li><li>1990: <strong>San Francisco 49ers - Denver Broncos</strong>- 55:10</li><li>1989: <strong>San Francisco 49ers - Cincinnati Bengals</strong>- 20:16</li><li>1988: <strong>Washington Redskins - Denver Broncos</strong>- 42:10</li><li>1987: <strong>New York Giants - Denver Broncos</strong>- 39:20</li><li>1986: <strong>Chicago Bears - New England Patriots</strong>- 46:10</li><li>1985: <strong>San Francisco 49ers - Miami Dolphins</strong>- 38:16</li><li>1984: <strong>Los Angeles Raiders - Washington Redskins</strong>- 38:9</li><li>1983: <strong>Washington Redskins - Miami Dolphins</strong>- 27:17</li><li>1982: <strong>San Francisco 49ers - Cincinnati Bengals</strong>- 26:21</li><li>1981: <strong>Oakland Raiders - Philadelphia Eagles</strong>- 27:10</li><li>1980: <strong>Pittsburgh Steelers - Los Angeles Rams</strong>- 31:19</li><li>1979: <strong>Pittsburgh Steelers - Dallas Cowboys</strong>- 35:31</li><li>1978: <strong>Dallas Cowboys - Denver Broncos</strong>- 27:10</li><li>1977: <strong>Oakland Raiders - Minnesota Vikings</strong>- 32:14</li><li>1976: <strong>Pittsburgh Steelers - Dallas Cowboys</strong>- 21:17</li><li>1975: <strong>Pittsburgh Steelers - Minnesota Vikings</strong>- 16:6</li><li>1974: <strong>Miami Dolphins - Minnesota Vikings</strong>- 24:7</li><li>1973: <strong>Miami Dolphins - Washington Redskins</strong> - 14:7</li><li>1972: <strong>Dallas Cowboys - Miami Dolphins</strong> - 24:3</li><li>1971: <strong>Baltimore Ravens - Dallas Cowboys</strong> - 16:13</li><li>1970: <strong>Kansas City Chiefs - Minnesota Vikings</strong> - 23:7</li><li>1969: <strong>New York Jets - Baltimore Ravens</strong> - 16:7</li><li>1968: <strong>Green Bay Packers - Oakland Raiders</strong> - 33:14</li><li>1967: <strong>Green Bay Packers - Kansas City Chiefs</strong> - 35:10</li></ul><h3>Vybrané pojmy z amerického futbalu</h3><ul><li><strong>quarterback</strong> – rozohrávač, najdôležitejší post v tíme</li><li><strong>drive</strong> – útočná akcia, tím musí na štyri pokusy (downy) prekonať desať yardov</li><li><strong>touchdown</strong> – keď tím dostane loptu do vyznačeného územia súpera (end zóna), skórovanie za šesť bodov</li><li><strong>conversion</strong> – kop na bránku po touchdowne za jeden bod, tím môže hrať aj útočnú akciu za dva body z hranice dvoch yardov od end zóny</li><li><strong>field goal</strong> – tím si môže počas driveu zvoliť možnosť kopu na bránku za tri body</li><li><strong>safety</strong> – pokiaľ brániaci tím zloží útočiaceho hráča v jeho end zóne, získa dva body</li><li><strong>punt</strong> – odkop, pokiaľ útočiaci tím neprekoná na tri pokusy desať yardov a je príliš ďaleko na field goal</li><li><strong>interception</strong> – brániaci tím zachytí vo vzduchu prihrávku súpera a zmocní sa lopty</li><li><strong>fumble</strong> – útočiacemu hráčovi vypadne lopta a zmocní sa jej súper</li><li><strong>flag</strong> – pokiaľ dôjde k porušeniu pravidiel, rozhodcovia ho signalizujú vhodením žltej vlajočky na hraciu plochu</li></ul><h3>Rekordy</h3><ul><li>Kansas City sa stal prvým mužstvom v dejinách NFL, ktorý v play off otočil dvojcifernú stratu v troch stretnutiach.</li><li>Running Back „náčelníkov“ Damien Williams dal v záverečnej štvrtine dva touchdowny, čím vyrovnal maximum Super Bowlu.</li><li>Williams mohol pomýšľať aj na ocenenie pre Najužitočnejšieho hráča (MVP) duelu nebyť jeho quarterbacka Patricka Mahomesa, ktorý sa vo veku 24 rokov stal najmladším hráčom s titulom aj touto individuálnou cenou.</li><li>San Francisco prežilo sklamanie, ale aspoň jeden rekord sa ušiel aj jeho wide receiverovi Deebovi Samuelovi. Nabehal 53 yardov, čo je najviac na jeho pozícii v histórii Super Bowlu. Doterajšie maximum držal Percy Harvin so 45 yardmi v SB XLVIII.</li><li>V žiadnom z 54 finálových súbojov NFL od roku 1967 sa nezrodil touchdown z akcie, v ktorej tím prijímal punt. V tomto roku sa stalo jedenástykrát, že súperi nezískali po prijatí odkopu ani jediný yard.</li></ul>6no0000-00-00for-men-2020-0202/20202020-02-13<h2>Čo je to šťastie?</h2><p>Keď sa na to pozrieme podrobnejšie, zistíme, že pocit šťastia sa dá dosiahnuť viacerými spôsobmi a tvorí ho viac zložiek. Dôležité miesto medzi nimi má sebarealizácia a úspech. A práve manuál úspešného muža vám na svojich stránkach prináša časopis FORMEN. Niežeby bol svet čiernobiely a rovnaký návod by platil pre všetkých. Tí ozaj úspešní muži však vedia, že základom úspechu je vyhľadávanie informácií, z ktorých si vyberú tie správne a dôležité a rozhodujú sa na základe nich. A práve takéto informácie nájdete v našom časopise. Či už sú to témy súvisiace so zdravím, kde je rovnako dôležité fyzické i psychické, alebo témy týkajúce sa kariéry. Dôležité je uvedomiť si, že aj vlastnosti vnímané ako zlé (napríklad prokrastinácia) majú v sebe i pozitíva. Len ich treba nájsť a využiť pre svoj osobný rast. Pre úspech je významná aj životná harmónia. Tu si zas povieme, aké dôležité sú dobré vzťahy s exmanželkou či expartnerkou a ako ich dosiahnuť. Alebo aspoň, čomu sa vyhnúť, sa tie vzťahy ešte viac nezhoršili. Celý tento koktejl doplníme najnovšími technologickými hračkami a záľubami. Aj oddychovať totiž treba vedieť. Prajeme vám príjemný relax s časopisom FORMEN!</p>yesŠportsport
zivot-v-pelotone-vyhry-drina-peniaze-dopingŽivot v pelotóne. Výhry, drina, peniaze, doping13for-men-2020-11
cerstvo-zamilovana-chantal-skamlovaČerstvo zamilovaná Chantal Škamlová späť na kurtoch na ProAm Challenge by Adifex 18for-men-2021-09-10
americku-frajerku-by-som-nechcelAmerickú frajerku by som nechcel12for-men-2020-10
tenisky-ktore-vam-zarobia-peniazeTenisky, ktoré vám zarobia peniaze4for-men-2020-02
zlepsi-nam-fitness-dusevne-zdravieZlepší nám fitness duševné zdravie?4for-men-2020-02
ostrov-robinsona-crusoaOstrov Robinsona Crusoa4for-men-2020-02