Jesť 3x alebo 5x denne?
Za a Proti • 13. február 2020 • Vyšlo v čísle: 02/2020Po sviatkoch sa mnohí snažia dostať opäť do formy a zhodiť nadbytočné kilogramy. Odborníci sa však rozchádzajú v názoroch, ako na to. Je lepšie jesť viackrát, ale malé porcie, či radšej obmedziť počet denných jedál? Poďme sa na to pozrieť!
Pre
Veľké množstvo výživových poradcov odporúča jesť päťkrát denne. Najmä pri chudnutí sú zástancami pravidla jesť viackrát, ale v menších porciách. Prečo to odporúčajú?
Podľa odborníkov je to vhodné aj v prípade, že ste predtým jedli veľa a dopriali ste si veľké porcie, ale aj v prípade, že ste jedli málo a mávali ste pocit hladu. Ak si dennú energetickú potrebu prerátate na menšie porcie, nebudete mať pocit, že jete veľa, ale zato často. Vytratí sa tým možnosť, že vás prepadne vlčí hlad a zároveň si nebudete pripadať, že vám niečo chýba. Tým sa vyhnete vyjedaniu sladkostí. Nebudete mať pocit, že ste na diéte a hladujete. Malo by to zabrániť nárazovému prejedaniu sa v podobe večerných nájazdov na chladničku.
Rozloženie jedla do viacerých porcií je vhodné najmä, ak chodíte popoludní cvičiť. Máte vtedy vyšší energetický výdaj a preto je nutný aj adekvátny príjem. Dôležité je naozaj dodržiavať zásady správnej výživy – a to sa týka kvantity aj kvality jedla. Ak ste napríklad mali vyvážené raňajky, určite sa nenúťte do desiaty, ak necítite hlad a nemáte chuť jesť. Iba by ste si zbytočne zvyšovali denný príjem.
Okrem stravy však veľa závisí aj od životného štýlu. Treba sa hýbať a byť aktívny. Pri dostatku pohybu je aj spotreba energie vyššia ako v prípade, že celý deň sedíme v kancelárii a prejdeme sa nanajvýš k autu na parkovisku. Práve pri aktívnejších ľuďoch sa odporúča jesť viackrát. Telo totiž obsah živín spracuje zhruba za dve hodiny a potom začne opäť pociťovať hlad. Spočiatku si ho ani neuvedomujeme, ale keď ho naozaj cítime, je už neskoro. Malé desiate nedovolia telu vyhladovať. Dopoludnia naše telo predpokladá, že budeme podávať maximálny výkon a tomu sa prispôsobuje. Preto môžeme zjesť väčšie množstvo sacharidov ako popoludní. Naopak, poobede je telo unavenejšie a pripravuje sa na režim spánku. Ak potrebujeme byť aktívni aj vtedy, začne sa dožadovať väčšej dávky energie. Dôležité je zachovať si pevnú vôľu a nesiahnuť po najrýchlejšom riešení – teda sladkostiach a iných nezdravých veciach. Poobede ich telo nedokáže tak efektívne spracovať a my ľahšie priberáme. Preto je dôležitý malý olovrant, ktorý takýmto chutiam zabráni.
Proti
Známy lekár a expert na výživu Igor Bukovský je zástancom inej cesty. Päť porcií za deň podľa neho dospelý človek nepotrebuje. Desiata a olovrant je v poriadku len pre malé deti. Vychádza pritom z príkladov v minulosti, keď ľudia jedli iba trikrát denne. Mali spoločné raňajky a večere, ale cez deň si dali iba obed počas oddychu v práci na poli, v lese alebo v továrni. V minulosti neexistovali bufety ani chladničky, v ktorých by sa v priebehu dňa dalo nájsť vždy niečo pod zub.
Bukovský zároveň upozorňuje na to, že časté jedenie znemožňuje, aby v ľudskom organizme prebiehala veľmi dôležitá fyziologická funkcia – čistenie tráviaceho traktu. Ide o silné motorické kontrakcie, ktoré očisťujú tenké črevo a všetko vytláčajú do hrubého čreva. Navonok sa to prejavuje škvŕkaním v bruchu. Tento program musí nastať po každom jedle, pretože udržiava tenké črevo čisté. Ak budeme sústavne jesť, proces čistenia sa zastaví a buď sa vôbec nenaštartuje, alebo sa spustí až v noci, čo je ešte ten lepší prípad. Ak sa však najeme neskoro v noci, tak sa tento proces nerozbehne ani do rána. Základom zdravého stravovania tak podľa Bukovského je to, že medzi tromi jedlami denne prestaneme niečo neustále vyjedať.
Bukovský odporúča najmä celozrnné obilniny, strukoviny, zeleninu a ovocie, dobré tuky obsiahnuté v orechoch či avokáde a kvalitné rastlinné oleje. Hoci je dlhé roky vegetarián, za prospešné považuje aj ryby či kuracie mäso. Aj vegetariáni sa totiž môžu stravovať nezdravo, ak mäso nahradia napríklad palacinkami. Vylúčil by však údeniny, ktoré by mali byť iba pochutinou, no mnohí ich jedia ako základ stravy.
Aj pri dileme, či jesť iba trikrát denne alebo viackrát, však Bukovský uznáva, že veľký problém je najmä v našej pevnej vôli. Klinické štúdie totiž ukázali, že ľudia si len ťažko vedia rozložiť dennú dávku jedla do viacerých malých porcií tak, aby celková kalorická dávka neprekročila sumár pôvodných troch jedál. Väčšinou si na tanier ešte trocha pridajú, takže „malá“ porcia je nakoniec omnoho väčšia, ako by mala byť. Ľudia tak pri piatich alebo šiestich porciách zjedia viac ako by zjedli pri troch.
Zrejme aj preto podľa neho neexistuje jediná správna diéta – všetky sú rovnako funkčné alebo nefunkčné. Dôležitý je náš prístup k jedlu a motivácia. Treba si vybrať také stravovanie, s ktorým môžete vydržať celý život.
Galéria obrázkov
Ďalšie články v kategórii Za a Proti
Ďalšie články v čísle 02/2020