Časopis FOR MEN - Súboj ohybných displejov pokračuje!

Súboj ohybných displejov pokračuje!

Techno20. marec 2020 Vyšlo v čísle: 03/2020

Minulý rok priniesol veľké očakávania a následne aj veľké sklamania. Najväčší hráči na trhu sa však nenechali odradiť, poučili sa a prinášajú riešenia, ktorými ohurujú svet. Prakticky naraz sa objavili novinky Razr od Motoroly a Galaxy Z Flip od Samsungu.

Začiatok roka sa vyvíja v znamení súboja dvoch sklápacích „véčok“. Obľúbený retro dizajn s novými technológiami uviedli s minimálnym odstupom na trh Motorola i Samsung. Dá sa povedať, že ide o novú generáciu ohybných telefónov. Pri tých vlaňajších bolo úplne jedno, kto ich vyrobil, alebo kedy išli do predaja – všetky zažili odklady, mali výrobné problémy, boli pomerne drahé a vyvolávali rozpačité reakcie.

Ikonické véčko

Celé odvetvie preto vkladalo veľké nádeje do tohtoročných noviniek. Dá sa povedať, že priniesli posun o niekoľko konských dĺžok, no istým problémom sa nevyhli ani oni. Ako prvá prišla na trh Motorola so svojím ikonickým telefónom Razr. Ten bol pred 15 rokmi hitom a ukazuje, akými búrlivými technologickými skokmi mobilné zariadenia prešli. Pôvodná vyklápačka sa stala módnym doplnkom a používali ju aj vtedajšie hviezdy a hviezdičky ako Paris Hilton. Pred smartfónovou revolúciou to bol jeden z najobľúbenejších telefónov a na to sa firma teraz rozhodla nadviazať. K dispozícii je iba v čiernom prevedení, kým pôvodný Razr bol v množstve farieb s kovovým efektom vrátane ružovej, zlatej či striebornej. Po rozložení ponúka novinka 6,2-palcový (15,7 cm) displej podobný iným zariadeniam s Androidom. Na spodnej strane má scanner odtlačkov prstov, hore nad displejom je 5-megapixelová selfie kamera. Druhá, 16-megapixelová kamera je na zadnej strane.

Problémom pre nový Razr je jeho načasovanie. Pôvodne mal mať veľký náskok. Motorola ho plánovala predávať už vlani v lete. Potom ho odsunula na jeseň. A po ďalších odkladoch, ktoré boli vlani pre ohybné zariadenia také typické, sa Razr konečne dostal na trh až začiatkom februára. Už o päť dní nato však Samsung predstavil svoj Galaxy Z Flip a ešte väčším prekvapením bolo, že sa začal predávať len o ďalšie tri dni neskôr. Razr tak získal náskok v predaji iba zhruba týždeň, čo je oproti pôvodnému plánu pre firmu veľkým sklamaním. Vo všetkom ostatnom má totiž náskok Flip. Výrobok Samsungu má výkonnejší procesor, dve zadné kamery, Android 10, silnejšiu batériu a dvojnásobok úložného priestoru. Navyše má aj priaznivejšiu cenu.

Nové funkčné využitie

Galaxy Z Flip navyše využil formu sklápacieho véčka nielen ako dizajnovú vychytávku, ale ponúka aj netušené funkčné možnosti. Môžete ho otvoriť prakticky v akomkoľvek uhle ako notebooky a drží tvar. Tým pádom môžete fotografovať selfies aj s prostredím okolo seba alebo sa ponoriť do videochatov pomocou aplikácie Google Duo – a máte pritom voľné ruky.

V spolupráci s Googlom vyvinul Samsung aj režim Flex, ktorý využíva ohybnú konštrukciu telefónu. Keď prístroj stojí na nejakej ploche bez podpery, displej sa automaticky rozdelí na dve polovice. Každá z nich má uhlopriečku 4 palce, teda 10,3 cm. Na hornej polovici si potom môžete prezerať fotografie, videá a ďalší obsah, dolná polovica slúži na ovládanie. Na hornom displeji si tak môžete pozerať klipy a na dolnom zatiaľ vyhľadávať ďalšie videá, čítať popisy alebo písať komentáre.

Flip dokáže stáť bez opory, čo výrazne rozširuje užívateľské možnosti pri fotografovaní a natáčaní. Môžete napríklad ľahko zhotovovať skupinové snímky so samospúšťou alebo nočné zábery. Máte k dispozícii ľubovoľné uhly záberu a navyše voľné ruky, k fotografovaniu ani natáčaniu nepotrebujete žiaden statív. Po zotmení môžete bez blesku využiť špeciálny nočný režim fotoaparátu alebo vďaka funkcii Night Hyperlapse točiť pôsobivé časozberné videá. Stačí smartfón otvoriť a postaviť ho na stôl. V zavretom stave môžete jednou rukou rýchlo urobiť kvalitné selfie pomocou fotoaparátu na zadnej strane – na to nemusíte prístroj ani otvárať. Je úplne jedno, či je Galaxy Z Flip zavretý, stojí na stole alebo je úplne otvorený – o hovor, správu alebo pripomienku z kalendára neprídete. V zavretom stave sa na displeji zobrazí dátum, čas a stav batérie. Hovor môžete prijať aj bez otvorenia smartfónu, aplikácie pre písanie správ sa spustia automaticky, akonáhle kliknete na upozornenie a otvoríte telefón.

Vonkajší displej pre notifikácie má uhlopriečku 1,1 palca (2,8 cm), hlavný displej má po otvorení 6,7 palca (17 cm). Zaujímavá je konštrukcia skrytého kĺbu, ktorú na pohľad nie je vôbec vidieť. Využíva pri tom technológiu nylonových vlákien, ktoré odpudzujú nečistoty a prach, takže kĺb sa nebude zanášať.

Majú aj problémy

A hoci sú prvé tohtoročné novinky omnoho ďalej, ako boli ohybné zariadenia pred rokom, stále ich čaká ešte hodný kus cesty, aby sa stali súčasťou mobilného mainstreamu. Ani Flip, ani Razr totiž nie sú bez chybičiek. Flipu zahraniční recenzenti vyčítajú príliš tenké sklo, ktoré je podľa názoru niektorých náchylné na poškodenie.

Samsung si však za ním stojí. Jeden používateľ zverejnil negatívnu skúsenosť, keď mu displej praskol v oblasti ohybu. Firma však zareagovala veľmi poctivo, dotyčný telefón preskúmala a usitila sa tak, že ide o ojedinelú chybu. Užívateľovi, samozrejme, telefón vymenili. Aj Razr mal podobné problémy. Recenzent magazínu Input zistil, že jeho zariadenie má tiež závadu v oblasti ohybu – horná vrstva displeja sa začala odlupovať a objavila sa pod ňou horizontálna bublina. V tomto prípade však Motorola prístroj nemohla preskúmať, a tak vydala iba stanovisko, podľa ktorého takúto poruchu ešte nezaznamenali a pri bežnom používaní by sa nemala prejaviť. Samsung tejto technológii verí aj napriek počiatočným malým zádrheľom – svedčí o tom nielen to, že je jedinou firmou, ktorá má aktuálne v ponuke dva prístroje tohto typu, ale plánuje aj ďalšie. A zdá sa, že jej veria aj zákazníci, ktorí Razr aj Flip vykúpia vždy, keď firmy dodajú na trh novú várku prístrojov – minimálne na americkom trhu.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Súboj ohybných displejov pokračuje!
Časopis FOR MEN - Súboj ohybných displejov pokračuje!
Časopis FOR MEN - Súboj ohybných displejov pokračuje!
Časopis FOR MEN - Súboj ohybných displejov pokračuje!
Časopis FOR MEN - Súboj ohybných displejov pokračuje!
Časopis FOR MEN - Súboj ohybných displejov pokračuje!
Časopis FOR MEN - Súboj ohybných displejov pokračuje!
Časopis FOR MEN - Súboj ohybných displejov pokračuje!

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
7suboj-ohybnych-displejov-pokracujeSúboj ohybných displejov pokračuje!23yesnoMinulý rok priniesol veľké očakávania a následne aj veľké sklamania. Najväčší hráči na trhu sa však nenechali odradiť, poučili sa a prinášajú riešenia, ktorými ohurujú svet. Prakticky naraz sa objavili novinky Razr od Motoroly a Galaxy Z Flip od Samsungu.<p>Začiatok roka sa vyvíja v znamení súboja dvoch sklápacích „véčok“. Obľúbený retro dizajn s novými technológiami uviedli s minimálnym odstupom na trh Motorola i Samsung. Dá sa povedať, že ide o novú generáciu ohybných telefónov. Pri tých vlaňajších bolo úplne jedno, kto ich vyrobil, alebo kedy išli do predaja – všetky zažili odklady, mali výrobné problémy, boli pomerne drahé a vyvolávali rozpačité reakcie.</p><h3>Ikonické véčko</h3><p>Celé odvetvie preto vkladalo veľké nádeje do tohtoročných noviniek. Dá sa povedať, že priniesli posun o niekoľko konských dĺžok, no istým problémom sa nevyhli ani oni. Ako prvá prišla na trh Motorola so svojím ikonickým telefónom Razr. Ten bol pred 15 rokmi hitom a ukazuje, akými búrlivými technologickými skokmi mobilné zariadenia prešli. Pôvodná vyklápačka sa stala módnym doplnkom a používali ju aj vtedajšie hviezdy a hviezdičky ako Paris Hilton. Pred smartfónovou revolúciou to bol jeden z najobľúbenejších telefónov a na to sa firma teraz rozhodla nadviazať. K dispozícii je iba v čiernom prevedení, kým pôvodný Razr bol v množstve farieb s kovovým efektom vrátane ružovej, zlatej či striebornej. Po rozložení ponúka novinka 6,2-palcový (15,7 cm) displej podobný iným zariadeniam s Androidom. Na spodnej strane má scanner odtlačkov prstov, hore nad displejom je 5-megapixelová selfie kamera. Druhá, 16-megapixelová kamera je na zadnej strane.</p><p>Problémom pre nový Razr je jeho načasovanie. Pôvodne mal mať veľký náskok. Motorola ho plánovala predávať už vlani v lete. Potom ho odsunula na jeseň. A po ďalších odkladoch, ktoré boli vlani pre ohybné zariadenia také typické, sa Razr konečne dostal na trh až začiatkom februára. Už o päť dní nato však Samsung predstavil svoj Galaxy Z Flip a ešte väčším prekvapením bolo, že sa začal predávať len o ďalšie tri dni neskôr. Razr tak získal náskok v predaji iba zhruba týždeň, čo je oproti pôvodnému plánu pre firmu veľkým sklamaním. Vo všetkom ostatnom má totiž náskok Flip. Výrobok Samsungu má výkonnejší procesor, dve zadné kamery, Android 10, silnejšiu batériu a dvojnásobok úložného priestoru. Navyše má aj priaznivejšiu cenu.</p><h3>Nové funkčné využitie</h3><p>Galaxy Z Flip navyše využil formu sklápacieho véčka nielen ako dizajnovú vychytávku, ale ponúka aj netušené funkčné možnosti. Môžete ho otvoriť prakticky v akomkoľvek uhle ako notebooky a drží tvar. Tým pádom môžete fotografovať selfies aj s prostredím okolo seba alebo sa ponoriť do videochatov pomocou aplikácie Google Duo – a máte pritom voľné ruky.</p><p>V spolupráci s Googlom vyvinul Samsung aj režim Flex, ktorý využíva ohybnú konštrukciu telefónu. Keď prístroj stojí na nejakej ploche bez podpery, displej sa automaticky rozdelí na dve polovice. Každá z nich má uhlopriečku 4 palce, teda 10,3 cm. Na hornej polovici si potom môžete prezerať fotografie, videá a ďalší obsah, dolná polovica slúži na ovládanie. Na hornom displeji si tak môžete pozerať klipy a na dolnom zatiaľ vyhľadávať ďalšie videá, čítať popisy alebo písať komentáre.</p><p>Flip dokáže stáť bez opory, čo výrazne rozširuje užívateľské možnosti pri fotografovaní a natáčaní. Môžete napríklad ľahko zhotovovať skupinové snímky so samospúšťou alebo nočné zábery. Máte k dispozícii ľubovoľné uhly záberu a navyše voľné ruky, k fotografovaniu ani natáčaniu nepotrebujete žiaden statív. Po zotmení môžete bez blesku využiť špeciálny nočný režim fotoaparátu alebo vďaka funkcii Night Hyperlapse točiť pôsobivé časozberné videá. Stačí smartfón otvoriť a postaviť ho na stôl. V zavretom stave môžete jednou rukou rýchlo urobiť kvalitné selfie pomocou fotoaparátu na zadnej strane – na to nemusíte prístroj ani otvárať. Je úplne jedno, či je Galaxy Z Flip zavretý, stojí na stole alebo je úplne otvorený – o hovor, správu alebo pripomienku z kalendára neprídete. V zavretom stave sa na displeji zobrazí dátum, čas a stav batérie. Hovor môžete prijať aj bez otvorenia smartfónu, aplikácie pre písanie správ sa spustia automaticky, akonáhle kliknete na upozornenie a otvoríte telefón.</p><p>Vonkajší displej pre notifikácie má uhlopriečku 1,1 palca (2,8 cm), hlavný displej má po otvorení 6,7 palca (17 cm). Zaujímavá je konštrukcia skrytého kĺbu, ktorú na pohľad nie je vôbec vidieť. Využíva pri tom technológiu nylonových vlákien, ktoré odpudzujú nečistoty a prach, takže kĺb sa nebude zanášať.</p><h3>Majú aj problémy</h3><p>A hoci sú prvé tohtoročné novinky omnoho ďalej, ako boli ohybné zariadenia pred rokom, stále ich čaká ešte hodný kus cesty, aby sa stali súčasťou mobilného mainstreamu. Ani Flip, ani Razr totiž nie sú bez chybičiek. Flipu zahraniční recenzenti vyčítajú príliš tenké sklo, ktoré je podľa názoru niektorých náchylné na poškodenie.</p><p>Samsung si však za ním stojí. Jeden používateľ zverejnil negatívnu skúsenosť, keď mu displej praskol v oblasti ohybu. Firma však zareagovala veľmi poctivo, dotyčný telefón preskúmala a usitila sa tak, že ide o ojedinelú chybu. Užívateľovi, samozrejme, telefón vymenili. Aj Razr mal podobné problémy. Recenzent magazínu Input zistil, že jeho zariadenie má tiež závadu v oblasti ohybu – horná vrstva displeja sa začala odlupovať a objavila sa pod ňou horizontálna bublina. V tomto prípade však Motorola prístroj nemohla preskúmať, a tak vydala iba stanovisko, podľa ktorého takúto poruchu ešte nezaznamenali a pri bežnom používaní by sa nemala prejaviť. Samsung tejto technológii verí aj napriek počiatočným malým zádrheľom – svedčí o tom nielen to, že je jedinou firmou, ktorá má aktuálne v ponuke dva prístroje tohto typu, ale plánuje aj ďalšie. A zdá sa, že jej veria aj zákazníci, ktorí Razr aj Flip vykúpia vždy, keď firmy dodajú na trh novú várku prístrojov – minimálne na americkom trhu.</p>8no0000-00-00for-men-2020-0303/20202020-03-20<h3>Milí čitatelia,</h3><p>opäť prišiel čas, keď Vás nový Formen teší ešte viac, dobré články, rubriky, zábava a ďaľšie témy, čo to z kariéry aj z rapovej scény. Ekonomika, koronavírus, čaká nás rast či prepad? Každého dnes zaujíma, aký tvrdý bude dopad. Už je marec, cvičiť do plaviek nám treba, ak sa rozhodnete, Imrich Tobiaš je vo fitness trieda, Krásne autá, cestovanie, štýlové jachty a rumy, pri ceste do Chorvátska nezabudnite kuny! Pozrieme sa, či alkohol škodí, nech pijete vonku a či doma, ako stavať úspešný biznis, prezradí influencerka Moma. Všetci smútime, hlavami krútime, opustil nás Kobe, jeden z TOP basketbalistov, aký skóroval v našej dobe. Zvláštny editoriál, pýtate sa prečo? Mám totiž tú česť, privítať na obálke legendu rapu, Majka Spirita z H16! :)</p>yesTechnotechno
slovenske-autonomne-vozidlo-simrodSlovenské autonómne vozidlo? SimRod!15for-men-2021-01
hladnych-vas-nedostanuHladných vás nedostanú!10for-men-2020-07
jumbo-jet-uzemnila-az-koronaJumbo jet uzemnila až korona12for-men-2020-10
miro-ondrus-verim-ze-nakupovanie-ma-byt-zazitokMiro Ondruš: Verím, že nakupovanie má byť zážitok7for-men-2020-03
je-kriza-stredneho-veku-len-mutusJe kríza stredného veku len mýtus?7for-men-2020-03
film-volanie-divocinyFilm: Volanie divočiny7for-men-2020-03