Branislav Hažík
Food and Drink • 20. jún 2020 • Vyšlo v čísle: 06/2020Barmanstvu sa venuje už osemnásť rokov. Jeho záľubou je cestovanie. Rád spoznáva nové trendy v gastronómii, ktoré potom uplatňuje v práci. Zúčastnil sa na medzinárodných súťažiach v Portoriku a Monaku, je členom Slovenskej barmanskej asociácie, pre ktorú v spolupráci s hotelovými školami organizuje barmanské kurzy, spolumajiteľ VELVET PUBU v Liptovskom Mikuláši a cateringovej agentúry Bar Servis www.baservis.sk
„Značku Jack Daniel‘s mám rád nielen pre jej chuť, ale aj kvôli príbehu, ktorý so sebou nesie. Písal sa rok 1866 a vtedy iba 16-ročný Jasper Newton Daniel, známejší ako Jack, oficiálne zaregistroval svoju pálenicu. Urobil tak v malom mestečku Lynchburg v štáte Tennessee. Týmto jeho liehovar získal štatút prvej registrovanej pálenice v krajine a je zaradený medzi národné pamiatky.
Jack bol veľký vizionár a dobrý obchodník. Dodnes sa jeho whiskey vyrába rovnakým spôsobom, na rovnakom mieste a plní sa do ikonických hranatých fliaš. Jeho whiskey je jedinečná a takou je aj jeho limonáda. Najobľúbenejšia alkoholová limonáda z najobľúbenejšej americkej whiskey, to je LYNCHBURG LEMONADE, ktorú zvládnete pripraviť aj doma.“
LYNCHBURG lemonade
- 5cl JACK DANIEL´S OLD No.7
- 2cl TRIPLE SEC (citrusový likér)
- 2cl ČERSTVÁ CITRÓNOVÁ ŠŤAVA
- Dolejeme SPRITE, drink ozdobíme citrónom a limetkou, plátkom zázvoru a lístkom medovky
Mestečko Lynchburg je jediným miestom, kde sa JACK DANIEL´S TENNESSEE WHISKEY vyrába, a zároveň jediným miestom, kde stále trvá prohibícia. Pán Jack sa síce nikdy neoženil, ale vraj mal veľa priateliek. Dokonca sa hovorí, že na každý deň jednu. Preto sú pred jeho hrobom namiesto jednej stoličky dve.
Jeho smrť je rovnako zaujímavá ako jeho život – Jack doplatil na svoju prchkosť. Jedného dňa chcel otvoriť svoj trezor, bohužiaľ však zabudol číselnú kombináciu. Zo zlosti do sejfu kopol, rana sa mu zapálila a on na svoje zranenia o pár rokov neskôr umrel. Ako hovoria starousadlíci z Lynchburgu – ak by svoje zranenia polial svojou vynikajúcou whisky, nemuselo sa to stať.
Galéria obrázkov
Ďalšie články v kategórii Food and Drink
Ďalšie články v čísle 06/2020