Časopis FOR MEN - Dubaj vie vždy prekvapiť

Dubaj vie vždy prekvapiť

Cestovanie07. január 2021 Vyšlo v čísle: 01/2021

Superlatívmi sa v ňom nikdy nešetrilo. Vlastne – čím áno? Všetky megalomanské projekty sú ozrutné, ale aj tak sa stavajú rýchlejšie ako naše diaľnice. Skúsme však zabudnúť na stereotypy, ktoré k Dubaju patria.

Keby Dubaj nevedel taktizovať, nebol by nikdy kontroverznou krajinou, akou je dnes.

Každé mesto má vlastnú atmosféru. Dubaj však nie je len mesto, ale aj moderný mýtus. Za ohromnou hradbou z mrakodrapov strácajúcich sa až v oblakoch sa skrýva omnoho uveriteľnejší svet. A čuduj sa svete, vďaka tomu je tento svojský kus zeme ešte o čosi atraktívnejší. 

MESTO ZVNÚTRA

Ak sa zadívate na Dubaj z jeho vnútornej strany, pohľad naň bude rámovaný kŕdľom plameniakov brodiacich sa mokraďami prírodnej rezervácie Ras Al Khor. Ulice metropolitných štvrtí sú čisté, parky upravené, pochybné štvrte neexistujú. Bulváre precízne vydláždené. Áno, pôsobí to neprirodzene a umelo. A načo si klamať, Dubaj zažil taký developerský boom, že inak to ani dopadnúť nemohlo. Sú tu štvrte a mestečká pre startupistov, itečkárov, maklérov, realiťákov aj hotelové reťazce. Medzi tým všetkým v Dubaji nájdete aj školy, univerzity a nemocnice, vertikálne farmy a továrne. Metropolitné štvrte ako Jebel, Jumeirah a podobne tvoria len zlomok mesta s rozlohou viac ako 4 000 km2. Pre porovnanie, Bratislava má zhruba 367 km2 a Londýn 1 572 km2. 

NA PIESOČKU

Medzi top športové aktivity patrí sokoliarstvo, ťavie dostihy, chrtie preteky... Popritom sa tu darí závodnému plachteniu, motokrosu a takisto futbalu, kriketu či tenisu. Na internete aj v meste je dostatok športových klubov, ktoré ponúkajú zbesilé naháňačky púšťou Al Badayer. Pre tých, ktorí chcú zažiť väčší úlet, je tu ešte možnosť sandboardingu. Ak by ste sa chceli vyhnúť pretlaku nadšencov na Big Red v Al Badayer, vždy si môžete vybrať z množstva iných flekov. Celkovo sa v okolí Dubaja nachádzajú tri púšte a každá z nich ponúka hneď niekoľko perfektných dún, vysokých aj 30 metrov! 

KONKURENCIA A AMBÍCIE 

Ktokoľvek tvrdí, že nie je dôležité vyhrať, nepoznal Dubaj. Také je oficiálne motto sprevádzajúce veľkolepú svetovú prehliadku Expo 2020, ktorá trvá od októbra až do marca 2022. Dubaj sa jednoducho nenechá len tak prekonať. Medzi ním a susediacim emirátom Abu Zabí navyše existuje roky trvajúca rivalita. Jej bizarné rozmery pripomínajú okrídlené: „A když vy inženýrku, tak – to budete koukat!“ V priebehu desaťročí si robili napriek aj menej vtipne, čo vyvrcholilo dokonca vojnovým stanovením hraníc a dočasnou diplomatickou dohodou. Bizarnejšie súperenie medzi emirátmi sa skončilo výstavbou furistických miest uprostred púšte. Dubajský District 2020 verzus Masdar. Keď Abu Zabí vyhlásilo, že postaví novú budovu parlamentu, Dubaj oznámil, že pripravuje posádku na misiu do vesmíru. V júli 2020 naozaj vyslal sondu na Mars. Keď kancelária Zahy Hadidovej navrhla extravagantný parametrický most naprieč Abu Zabí, Dubaj si u nej objednal hotel. 

KULTÚRA JE CESTA 

Šejkovia v Dubaji pochopili, že úspech nestojí len na silných slovách a oceľových žeriavoch hmýriacich sa v nebesách. Aby obhájili svoje postavenie vo svete, začali organizovať športové podujatia a budovať rekreačné strediská pre vrcholových športovcov. To je dôvod, prečo sa už dlhé roky v inventároch tamojších hotelov vyskytujú práve futbalisti a tenisti. Popri športových podujatiach začína ožívať aj umelecká scéna. Marcový Art Dubai a Dubajský týždeň dizajnu pomáhajú tomu, aby sa vo svete zviditeľnili aj dizajnéri a umelci z Blízkeho východu. Kde začať? Čo tak Jameel Arts Centrom na pobreží Jaddaf Waterfront? Prehliadku nových talentov každý rok zavŕši Dubai Design Week. Všetko, čo má hlavu a pätu, nájdete presne na tomto mieste. 

NECHCETE BYŤ HIPSTERMI?

Áno, aj tu existuje undergroundová scéna. A nie, nie je rýchlokvasená. Metalisti a indie rockeri hrajú v menších kluboch roztrúsených naprieč emirátmi. Underground sa týka aj gurmánov. Popri množstve luxusných podnikov, ktoré sú na očiach každému hosťovi vychýreného prepychového rezortu, tu sú množstvá kaviarní, reštaurácií, street foodov a dokonca aj tajných podnikov, do ktorých sa dá dostať veľmi prácnym spôsobom. Väčšinu z nich možno nájsť medzi pobrežnými štvrťami Jumeirah a starou mestskou časťou Al Fahidi. Kto hľadá niečo fresh, môže zablúdiť na industriálnej promenádu Boxpark alebo sa zastaviť v niektorom z bistier v dizajnovej štvrti D3. Že to nie je ako Cvernovka či Brooklyn? V tom prípade sa otočte na opačnú stranu, smerom k Alserkal Avenue, ktorú po obidvoch stranách lemujú staré plechové sklady. Ukrývajú sa v nich lofty, galérie, kaviarne aj showroomy. 

NIE JE LAMBORGHINI, ČO SA BLYŠTÍ

Stereotypy sú zradná vec. Vypomstili sa mnohým. Luxusný penthouse, miliardová idea a prepychový vozový park však stoja omnoho viac, než je ich kúpna cena. V Dubaji sa dá čokoľvek z toho prenajať a potom splácať. A nie každý má toľko sedliackeho rozumu, aby si spočítal dva a dva. Mnohí museli pre nedomyslený rozmar zadovážiť si Lamborghini či Ferrari utiecť z krajiny. Ak ste oficiálnym občanom Emirátov, šance na byrokraticky správne fungovanie sú vyššie. Nie je však práve najjednoduchšie získať ho. A aj väčšina podnikateľov si radšej zvolí niekoľkoročné investorské víza. Keď vypršia, končí to rôzne. Zákony šaríe sú od európskych právnych praktík odlišné a ak si ich pred vstupom nepreštudujete, do úzkych sa dá dostať závratne rýchlo.


"Ak zvažujete presťahovanie do Dubaja, najprv si to otestujte kratším pobytom."

radí Tomáš Marek, spoluzakladateľ Dubai Solutions

Čím začať pri sledovaní realitného trhu v Dubaji? 

Treba si uvedomiť, že ide o veľmi dynamický a rýchlo sa meniaci trh. Ideálne je byť v kontakte buď so spoločnosťou, ktorá tam pôsobí, alebo so znalcom realitného trhu. Taktiež sa treba pripraviť, že nie všetky stavby sú spravené kvalitne. V Dubaji neplatí, že za veľké peniaze vždy dostanete kvalitný produkt. Za posledné mesiace sa týždenne uzavrelo cca 570 zmlúv. Zadefinujte si presne to, čo by ste riešili pri akejkoľvek kúpe nehnuteľnosti. Na cenu to má veľký dopad. Pri kúpe nad milión dirhamov dostáva majiteľ property visa. Tým získava aj neobmedzený pobyt. Pri dlhodobom nájme je však nutné počítať s tým, že si ho smie dovoliť len rezident, teda potrebujete pracovné alebo investorské víza. Poraďte sa s odborníkom, ktorý pozná pravé kvality lokality. Ak zvažujete presťahovanie do Dubaja, najprv si to otestujte kratším pobytom, aby ste si navykli na tunajšie prostredie. 

Ktoré lokality sú aktuálne cenovo výhodnejšie a atraktívnejšie? 

Sú to väčšinou lokality v starej časti Dubaja (Deira, Dubai Creek), mimo plážových oblastí. Naopak, medzi najatraktívnejšie patria oblasti s priamou polohou na pláži ako Jumeirah Beach Residence, Palm Jumeirah. Na cene za posledné obdobie klesli staršie nehnuteľnosti, ktoré si vyžadujú „upgrade“. Výstavba je nepretržitá. Aj teraz sa dokončujú nové projekty. Medzi Európanmi sú populárne vilové komunitné oblasti Meadows, Arabian Ranches, Jumeirah Golf Estates, Al Barari. Miestni preferujú oblasti Al Barsha, Jumeira či Umm Suqein. Na ilustráciu: domy na palme v rozlohe 500 m2 so štyrmi spálňami začínajú na dvoch miliónoch eur s ročným nájmom cca 110 000 €. K tomu treba prirátať náklady na vodu a elektrinu – vinou klimatizácie tvoria výraznú položku. Ceny za kvalitný internet sa zas hýbu okolo 120 € mesačne. 

V ktorom období je najideálnejšie presťahovať sa do Dubaja? 

Pre Európana je ideálne počasie od októbra do marca. Tiež je vhodné vyhnúť sa ramadánu. Na letné horúčavy v Dubaji sa naozaj nedá zvyknúť, dá sa s nimi len zmieriť. Byť minimálne na slnku a veľa piť. Ak prichádzate s deťmi, posnažte sa stihnúť začiatok školského roka v septembri. Nástup v polovici ročníka by mohol byť náročný. Dubaj je vyhľadávaný aj ako vianočná destinácia, spojená s oslavou Nového roka. V mori sa už síce kúpať nedá, ale denná teplota je príjemná. Takisto si užijete aj Štedrý večer na pláži. Pripravte sa však na vysoké výdavky za roaming, keďže krajina funguje online – po objednaní prvého taxíka či jedla si radšej zriaďte tuzemské telefónne číslo s predplatenými dátami aj minútami do zahraničia. 

Dubaj má odlišnú legislatívu aj náboženstvo. Na čo dbať, aby sme sa vyhli problémom so zákonmi? 

Aj keď je Dubaj – rovnako ako celé Spojené arabské emiráty – moslimskou krajinou s absolútnou mocou šejkov, je to tolerantná a bezpečná krajina. Treba sa však zmieriť so zmenou. Potraviny bez alkoholu, silná klimatizácia, striktné pravidlá obliekania, verejné správanie. Zákazu alkoholu sa vyhnete len s licenciou. Ak dodržiavate základné nariadenia, komplikácie vám nehrozia – len bezpečný a komfortný život. Kúpite tu čokoľvek. Dubaj naďalej využíva hotovosť, čiže aj kúpa auta sa bežne hradí cash. Prístup na internet reguluje vláda, niektoré stránky teda neotvoríte – najmä tie s nemravným obsahom. Emiráty nie sú demokratickým parlamentným zriadením a verejná kritika vládnucej rodiny je nežiaduca aj trestná. 

Čo osobne odporúčate zažiť? 

Aj v decembri o polnoci je tu 27 °C. Oceňujem mieru bezpečnosti, rozvinuté služby, veľmi kvalitné zdravotníctvo a neúrekom spôsobov relaxu. Ako milovník áut si neviem vynachváliť benzín za 40 centov za liter, ktorý vám cisterna doručí zdarma domov. Tiež je tu mnoho luxusných značiek. Po ulici bežne prejde Ferrari, za ním Bentley a ešte zopár Rolls Royceov. Kuchyne z celého sveta sú vždy pohostinné. Nie je to tu ako na exotickej dovolenke, kde za pár dní pobeháte všetko a potom sa len opaľujete. Zájdite do Legolandu, Miracle Garden, prejdite 50-kilometrovú cyklistickú trať naprieč púšťou. Využite lyžiarske stredisko v nákupnom centre. Trh so zlatom je tu obrovský. Vyskúšajte čokoládu s ťavím mliekom. Ozaj, na 148. poschodí Burj Khalifa ste výťahom do minúty!

web: dubaisolutions.sk

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Dubaj vie vždy prekvapiť
Časopis FOR MEN - Dubaj vie vždy prekvapiť
Časopis FOR MEN - Dubaj vie vždy prekvapiť
Časopis FOR MEN - Dubaj vie vždy prekvapiť
Časopis FOR MEN - Dubaj vie vždy prekvapiť

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
15dubaj-vie-vzdy-prekvapitDubaj vie vždy prekvapiť26nonoSuperlatívmi sa v ňom nikdy nešetrilo. Vlastne – čím áno? Všetky megalomanské projekty sú ozrutné, ale aj tak sa stavajú rýchlejšie ako naše diaľnice. Skúsme však zabudnúť na stereotypy, ktoré k Dubaju patria. <p><strong>Keby Dubaj nevedel taktizovať, nebol by nikdy kontroverznou krajinou, akou je dnes.</strong></p><p>Každé mesto má vlastnú atmosféru. Dubaj však nie je len mesto, ale aj moderný mýtus. Za ohromnou hradbou z mrakodrapov strácajúcich sa až v oblakoch sa skrýva omnoho uveriteľnejší svet. A čuduj sa svete, vďaka tomu je tento svojský kus zeme ešte o čosi atraktívnejší.&nbsp;</p><h3>MESTO ZVNÚTRA</h3><p>Ak sa zadívate na Dubaj z jeho vnútornej strany, pohľad naň bude rámovaný kŕdľom plameniakov brodiacich sa mokraďami prírodnej rezervácie Ras Al Khor. Ulice metropolitných štvrtí sú čisté, parky upravené, pochybné štvrte neexistujú. Bulváre precízne vydláždené. Áno, pôsobí to neprirodzene a umelo. A načo si klamať, Dubaj zažil taký developerský boom, že inak to ani dopadnúť nemohlo. Sú tu štvrte a mestečká pre startupistov, itečkárov, maklérov, realiťákov aj hotelové reťazce. Medzi tým všetkým v Dubaji nájdete aj školy, univerzity a nemocnice, vertikálne farmy a továrne. Metropolitné štvrte ako Jebel, Jumeirah a podobne tvoria len zlomok mesta s rozlohou viac ako 4 000 km2. Pre porovnanie, Bratislava má zhruba 367 km2 a Londýn 1 572 km2.&nbsp;</p><h3>NA PIESOČKU</h3><p>Medzi top športové aktivity patrí sokoliarstvo, ťavie dostihy, chrtie preteky... Popritom sa tu darí závodnému plachteniu, motokrosu a takisto futbalu, kriketu či tenisu. Na internete aj v meste je dostatok športových klubov, ktoré ponúkajú zbesilé naháňačky púšťou Al Badayer. Pre tých, ktorí chcú zažiť väčší úlet, je tu ešte možnosť sandboardingu. Ak by ste sa chceli vyhnúť pretlaku nadšencov na Big Red v Al Badayer, vždy si môžete vybrať z množstva iných flekov. Celkovo sa v okolí Dubaja nachádzajú tri púšte a každá z nich ponúka hneď niekoľko perfektných dún, vysokých aj 30 metrov!&nbsp;</p><h3>KONKURENCIA A AMBÍCIE&nbsp;</h3><p>Ktokoľvek tvrdí, že nie je dôležité vyhrať, nepoznal Dubaj. Také je oficiálne motto sprevádzajúce veľkolepú svetovú prehliadku Expo 2020, ktorá trvá od októbra až do marca 2022. Dubaj sa jednoducho nenechá len tak prekonať. Medzi ním a susediacim emirátom Abu Zabí navyše existuje roky trvajúca rivalita. Jej bizarné rozmery pripomínajú okrídlené: „A když vy inženýrku, tak – to budete koukat!“ V priebehu desaťročí si robili napriek aj menej vtipne, čo vyvrcholilo dokonca vojnovým stanovením hraníc a dočasnou diplomatickou dohodou. Bizarnejšie súperenie medzi emirátmi sa skončilo výstavbou furistických miest uprostred púšte. Dubajský District 2020 verzus Masdar. Keď Abu Zabí vyhlásilo, že postaví novú budovu parlamentu, Dubaj oznámil, že pripravuje posádku na misiu do vesmíru. V júli 2020 naozaj vyslal sondu na Mars. Keď kancelária Zahy Hadidovej navrhla extravagantný parametrický most naprieč Abu Zabí, Dubaj si u nej objednal hotel.&nbsp;</p><h3>KULTÚRA JE CESTA&nbsp;</h3><p>Šejkovia v Dubaji pochopili, že úspech nestojí len na silných slovách a oceľových žeriavoch hmýriacich sa v nebesách. Aby obhájili svoje postavenie vo svete, začali organizovať športové podujatia a budovať rekreačné strediská pre vrcholových športovcov. To je dôvod, prečo sa už dlhé roky v inventároch tamojších hotelov vyskytujú práve futbalisti a tenisti. Popri športových podujatiach začína ožívať aj umelecká scéna. Marcový Art Dubai a Dubajský týždeň dizajnu pomáhajú tomu, aby sa vo svete zviditeľnili aj dizajnéri a umelci z Blízkeho východu. Kde začať? Čo tak Jameel Arts Centrom na pobreží Jaddaf Waterfront? Prehliadku nových talentov každý rok zavŕši Dubai Design Week. Všetko, čo má hlavu a pätu, nájdete presne na tomto mieste.&nbsp;</p><h3>NECHCETE BYŤ HIPSTERMI?</h3><p>Áno, aj tu existuje undergroundová scéna. A nie, nie je rýchlokvasená. Metalisti a indie rockeri hrajú v menších kluboch roztrúsených naprieč emirátmi. Underground sa týka aj gurmánov. Popri množstve luxusných podnikov, ktoré sú na očiach každému hosťovi vychýreného prepychového rezortu, tu sú množstvá kaviarní, reštaurácií, street foodov a dokonca aj tajných podnikov, do ktorých sa dá dostať veľmi prácnym spôsobom. Väčšinu z nich možno nájsť medzi pobrežnými štvrťami Jumeirah a starou mestskou časťou Al Fahidi. Kto hľadá niečo fresh, môže zablúdiť na industriálnej promenádu Boxpark alebo sa zastaviť v niektorom z bistier v dizajnovej štvrti D3. Že to nie je ako Cvernovka či Brooklyn? V tom prípade sa otočte na opačnú stranu, smerom k Alserkal Avenue, ktorú po obidvoch stranách lemujú staré plechové sklady. Ukrývajú sa v nich lofty, galérie, kaviarne aj showroomy.&nbsp;</p><h3>NIE JE LAMBORGHINI, ČO SA BLYŠTÍ</h3><p>Stereotypy sú zradná vec. Vypomstili sa mnohým. Luxusný penthouse, miliardová idea a prepychový vozový park však stoja omnoho viac, než je ich kúpna cena. V Dubaji sa dá čokoľvek z toho prenajať a potom splácať. A nie každý má toľko sedliackeho rozumu, aby si spočítal dva a dva. Mnohí museli pre nedomyslený rozmar zadovážiť si Lamborghini či Ferrari utiecť z krajiny. Ak ste oficiálnym občanom Emirátov, šance na byrokraticky správne fungovanie sú vyššie. Nie je však práve najjednoduchšie získať ho. A aj väčšina podnikateľov si radšej zvolí niekoľkoročné investorské víza. Keď vypršia, končí to rôzne. Zákony šaríe sú od európskych právnych praktík odlišné a ak si ich pred vstupom nepreštudujete, do úzkych sa dá dostať závratne rýchlo.</p><h4><br></h4><h4><strong>"Ak zvažujete presťahovanie do Dubaja, najprv si to otestujte kratším pobytom."</strong></h4><p class="lead">radí Tomáš Marek, spoluzakladateľ Dubai Solutions</p><p><strong>Čím začať pri sledovaní realitného trhu v Dubaji?&nbsp;</strong></p><p>Treba si uvedomiť, že ide o veľmi dynamický a rýchlo sa meniaci trh. Ideálne je byť v kontakte buď so spoločnosťou, ktorá tam pôsobí, alebo so znalcom realitného trhu. Taktiež sa treba pripraviť, že nie všetky stavby sú spravené kvalitne. V Dubaji neplatí, že za veľké peniaze vždy dostanete kvalitný produkt. Za posledné mesiace sa týždenne uzavrelo cca 570 zmlúv. Zadefinujte si presne to, čo by ste riešili pri akejkoľvek kúpe nehnuteľnosti. Na cenu to má veľký dopad. Pri kúpe nad milión dirhamov dostáva majiteľ property visa. Tým získava aj neobmedzený pobyt. Pri dlhodobom nájme je však nutné počítať s tým, že si ho smie dovoliť len rezident, teda potrebujete pracovné alebo investorské víza. Poraďte sa s odborníkom, ktorý pozná pravé kvality lokality. Ak zvažujete presťahovanie do Dubaja, najprv si to otestujte kratším pobytom, aby ste si navykli na tunajšie prostredie.&nbsp;</p><p><strong>Ktoré lokality sú aktuálne cenovo výhodnejšie a atraktívnejšie?&nbsp;</strong></p><p>Sú to väčšinou lokality v starej časti Dubaja (Deira, Dubai Creek), mimo plážových oblastí. Naopak, medzi najatraktívnejšie patria oblasti s priamou polohou na pláži ako Jumeirah Beach Residence, Palm Jumeirah. Na cene za posledné obdobie klesli staršie nehnuteľnosti, ktoré si vyžadujú „upgrade“. Výstavba je nepretržitá. Aj teraz sa dokončujú nové projekty. Medzi Európanmi sú populárne vilové komunitné oblasti Meadows, Arabian Ranches, Jumeirah Golf Estates, Al Barari. Miestni preferujú oblasti Al Barsha, Jumeira či Umm Suqein. Na ilustráciu: domy na palme v rozlohe 500 m2 so štyrmi spálňami začínajú na dvoch miliónoch eur s ročným nájmom cca 110 000 €. K tomu treba prirátať náklady na vodu a elektrinu – vinou klimatizácie tvoria výraznú položku. Ceny za kvalitný internet sa zas hýbu okolo 120 € mesačne.&nbsp;</p><p><strong>V ktorom období je najideálnejšie presťahovať sa do Dubaja?&nbsp;</strong></p><p>Pre Európana je ideálne počasie od októbra do marca. Tiež je vhodné vyhnúť sa ramadánu. Na letné horúčavy v Dubaji sa naozaj nedá zvyknúť, dá sa s nimi len zmieriť. Byť minimálne na slnku a veľa piť. Ak prichádzate s deťmi, posnažte sa stihnúť začiatok školského roka v septembri. Nástup v polovici ročníka by mohol byť náročný. Dubaj je vyhľadávaný aj ako vianočná destinácia, spojená s oslavou Nového roka. V mori sa už síce kúpať nedá, ale denná teplota je príjemná. Takisto si užijete aj Štedrý večer na pláži. Pripravte sa však na vysoké výdavky za roaming, keďže krajina funguje online – po objednaní prvého taxíka či jedla si radšej zriaďte tuzemské telefónne číslo s predplatenými dátami aj minútami do zahraničia.&nbsp;</p><p><strong>Dubaj má odlišnú legislatívu aj náboženstvo. Na čo dbať, aby sme sa vyhli problémom so zákonmi?&nbsp;</strong></p><p>Aj keď je Dubaj – rovnako ako celé Spojené arabské emiráty – moslimskou krajinou s absolútnou mocou šejkov, je to tolerantná a bezpečná krajina. Treba sa však zmieriť so zmenou. Potraviny bez alkoholu, silná klimatizácia, striktné pravidlá obliekania, verejné správanie. Zákazu alkoholu sa vyhnete len s licenciou. Ak dodržiavate základné nariadenia, komplikácie vám nehrozia – len bezpečný a komfortný život. Kúpite tu čokoľvek. Dubaj naďalej využíva hotovosť, čiže aj kúpa auta sa bežne hradí cash. Prístup na internet reguluje vláda, niektoré stránky teda neotvoríte – najmä tie s nemravným obsahom. Emiráty nie sú demokratickým parlamentným zriadením a verejná kritika vládnucej rodiny je nežiaduca aj trestná.&nbsp;</p><p><strong>Čo osobne odporúčate zažiť?&nbsp;</strong></p><p>Aj v decembri o polnoci je tu 27 °C. Oceňujem mieru bezpečnosti, rozvinuté služby, veľmi kvalitné zdravotníctvo a neúrekom spôsobov relaxu. Ako milovník áut si neviem vynachváliť benzín za 40 centov za liter, ktorý vám cisterna doručí zdarma domov. Tiež je tu mnoho luxusných značiek. Po ulici bežne prejde Ferrari, za ním Bentley a ešte zopár Rolls Royceov. Kuchyne z celého sveta sú vždy pohostinné. Nie je to tu ako na exotickej dovolenke, kde za pár dní pobeháte všetko a potom sa len opaľujete. Zájdite do Legolandu, Miracle Garden, prejdite 50-kilometrovú cyklistickú trať naprieč púšťou. Využite lyžiarske stredisko v nákupnom centre. Trh so zlatom je tu obrovský. Vyskúšajte čokoládu s ťavím mliekom. Ozaj, na 148. poschodí Burj Khalifa ste výťahom do minúty!</p><p>web: <a href="https://dubaisolutions.sk" target="_blank"><strong>dubaisolutions.sk</strong></a></p>5no0000-00-00for-men-2021-0101/20212021-01-07<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>veľmi sa tešíme, že sa s vami stretávame aj v novom roku. Pevne verím, že ste si počas vianočných sviatkov oddýchli, načerpali novú energiu a že vám ostal čas na bilancovanie minulého roka. Myslím, že väčšina z nás si stále dáva novoročné predsavzatia, tak si vzájomne držme palce, aby nám ich vyšlo čo najviac. S časopisom FORMEN štartujeme celkovo trinástu sezónu a druhý ročník, ktorý máme na starosti s mojím tímom. Náš cieľ je jasný, stále plánujeme zlepšovať náš časopis, približovať ho svetovým štandardom a nájsť si pevné miesto u vás čitateľov. Chceme prinášať kvalitné články, ktoré nielen pobavia, ale vedia vás aj niečo nové naučiť, jednoducho povedané, sme radi, keď s naším časopisom strávite príjemný čas.&nbsp;</p><p>Do nového roka sme vyštartovali so športovou osobnosťou Borisom Valábikom, ktorého sme stretávali na obrazovke počas hokejových turnajov a v poslednej dobe sa do povedomia divákov dostal úspešnou reláciou s Mariánom Gáboríkom. V našom rozhovore prezradil podrobnosti o vytváraní vlastného biznisu, ale aj to, či je pripravený na rolu otca. Nemenej zaujímavý a motivačný príbeh nám predstavil majiteľ spoločnosti Prometheus Capital, pán Marián Šufliarsky. Ten vo svojom mladom veku stihol už veľmi veľa a stojí na čele úspešnej spoločnosti.&nbsp;</p><p>V novom roku nebudú chýbať ani vaše obľúbené rubriky ako instabiznis, kde nám Simona Leskovská odhalila, ako to naozaj funguje v jej svete. V ekonomickej rubrike sa pozrieme na škody, ktoré spáchal COVID-19 vo svete, ale tiež si priblížime, ako vie Dubaj vždy prekvapiť. Chýbať nebudú ani obľúbené rubriky auto-moto, kariéra či šport, kde nám Dušan Pašek ml. prezradil, prečo je dôležité byť najlepší vo všetkom, čo robíte.&nbsp;</p><p>Na záver mi dovoľte popriať vám, aby ste do nového roka vykročili tou správnou nohou, veľa úspechov a maximálne naplnenie stanovených cieľov. „Uvidíme sa“ o mesiac.</p>yesCestovaniecestovanie
za-snehom-v-karavaneZa snehom v karavane14for-men-2020-12
pamir-highway-ticho-na-hranici-talibanuPamir Highway - ticho na hranici Talibanu20for-men-2022-02-03
jednosmerka-okolo-korintskeho-zalivuJednosmerka okolo Korintského zálivu18for-men-2021-09-10
podcast-flag-theoryPodcast - Flag Theory15for-men-2021-01
kraska-so-sportovym-duchomKráska so športovým duchom15for-men-2021-01
single-trendSingle = trend?15for-men-2021-01