Časopis FOR MEN - Piť či nepiť?

Piť či nepiť?

Za a Proti20. marec 2020 Vyšlo v čísle: 03/2020

Spotreba alkoholu na Slovensku má mierne stúpajúcu tendenciu. Každý obyvateľ Slovenska vypije ročne 98,5 litra rôznych druhov alkoholických nápojov. V prepočte na čistý alkohol je to 8,4 litra. Možno teda predpokladať, že pri debate o prospešnosti či škodlivosti alkoholu sa väčšina Slovákov prikláňa k prvej možnosti. Ale je to skutočne tak?

Pre

Na gréckom ostrove Ikaria sa ľudia dožívajú v priemere o 10 rokov viac ako vo zvyšku Európy. A nielen to. Spomedzi ostrovanov starších ako 90 rokov je stále 60 percent fyzicky aktívnych – vo zvyšku sveta je to len 20 percent. Najlepšie to ilustruje príklad Stamatisa Moraitisa, ktorého BBC na ostrove vyspovedala vo veku 98 rokov. Stále si pestoval vlastné víno, pil ho s priateľmi a bol živým príkladom liečivých účinkov Ikarie. V mladosti totiž emigroval do USA a vo veku 53 rokov mu tam diagnostikovali rakovinu pľúc v poslednom štádiu. Dali mu 9 mesiacov života. V tom čase bol pohreb v Amerike drahá záležitosť. Stamatis teda povedal svojej žene: „Idem domov na Ikariu, aby ma pochovali s mojimi rodičmi.“ V rodnej dedine našiel svojich priateľov a začali spolu popíjať víno. „Hovoril som si, že aspoň zomriem šťastný. Každý deň sme sa stretli, pili sme víno a čakal som. Po čase som sa cítil silnejšie. Prešlo deväť mesiacov a ja som sa cítil dobre. Prešli roky a ja som stále tu,“ povedal. „Pred pár rokmi som sa vrátil do USA a chcel som nájsť svojich lekárov. Ale nenašiel som nikoho. Všetci boli mŕtvi,“ dodal.

Čomu pripisoval Stamatis Moraitis tento zázrak? Preňho bola odpoveď jednoznačná – víno. Sám si vyrobil 700 litrov ročne a vypil ho s priateľmi, ktorí si tiež robili vlastné víno. Mal ho naliate celý deň. „Je čisté, nič do neho nepridávame. Víno, ktoré sa vyrába komerčne, má konzervačné látky. To nie je dobre. Víno, ktoré si vyrábame sami, je čisté,“ vyhlásil, keď okopával vinohrad tesne pred svojou stovkou. Ostrov Ikaria, samozrejme, skúmalo množstvo vedcov. Je jednou z piatich tzv. modrých zón. Sú to oblasti, kde sa ľudia dožívajú výrazne viac ako inde vo svete. Patrí medzi ne ešte ostrov Okinawa v Japonsku, talianska Sardínia, Nicoya v Kostarike a Loma Linda v Kalifornii. Odborníci zistili, že obyvatelia Ikarie, dokonca aj v porovnaní so zvyškom Stredomoria, jedia omnoho viac rýb a zeleniny a len veľmi málo iného mäsa. Väčšinu potravy si pripravujú na olivovom oleji. Zbierajú tiež bylinky, z ktorých si varia čaj – sladený, ako inak, miestnym medom. Sú tu aj ďalšie faktory – ostrovania málo fajčia, tempo života je pomalé a ľudia sa často socializujú s priateľmi a rodinou. A pri týchto príležitostiach pijú striedme množstvo vína.

Lekári zistili, že ani na Ikarii nechýbajú civilizačné choroby ako kardiovaskulárne problémy či rakovina. Objavujú sa však o 10 rokov neskôr ako inde. Depresie a demencia sa tu vyskytujú zriedka, čo je spôsobené tým, že starí ľudia sú stále spoločensky aktívni.

Pri blahodarných účinkoch vína je veľmi dôležité už spomenuté slovo striedme. Z vedeckých zistení vyplýva, že pozitíva sa naozaj prejavujú iba pri malých množstvách. Napríklad dva poháre vína denne znižujú pravdepodobnosť zanášania ciev v dolných končatinách. Víno zlepšuje cirkuláciu krvi, rozťahuje cievy a zvyšuje hladiny dobrého cholesterolu. Pohár červeného vína denne pôsobí preventívne na neurodegeneratívne choroby. Resveratrol, ktorý sa vo víne nachádza, podporuje funkciu mozgových enzýmov zodpovedných za regeneráciu nervovej sústavy.

Dva poháre vína denne v prípade mužov zvyšujú šancu prežitia infarktu a znižujú pravdepodobnosť, že k nemu vôbec dôjde. Striedme popíjanie vína sa tiež spája s nižším rizikom rozvoja neurodegeneratívnych ochorení očí, ktoré sa často dostavujú s vekom. Toto sa však rozhodne netýka iných druhov alkoholu! Červené víno tiež, na rozdiel od iných alkoholických nápojov, nepotlačuje imunitný systém. Striedme množstvo vína preto vašej obranyschopnosti neuškodí.

Neznamená to však, že by aj iné druhy alkoholu nemali pozitívne účinky. Dobrým príkladom je pivo, ktoré obsahuje až 2000 rôznych látok a väčšina z nich je zdraviu prospešná – hoci niektoré sú škodlivé. Tie prospešné však majú výraznú prevahu. Pivo obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty a pomáha napríklad pri trávení. Je zdrojom až notoricky známych a organizmu prospešných minerálov ako draslík, horčík, fosfor, vápnik, sodík či kremík, ktoré pôsobia preventívne proti srdcovocievnym ochoreniam. Zdraviu prospešné v pive sú aj stopové prvky ako selén, zinok, meď a chróm. Medzi antioxidantmi vynikajú najmä flavonoidy a fytoestrogény. Majú protizápalové, protirakovinové či antitrombotické účinky. Pivo obsahuje až 96 percent vody, čo mu umožňuje, v porovnaní s inými alkoholickými nápojmi, lepšie zahasiť smäd a zabrániť dehydratácii organizmu, ktorú spôsobuje práve alkohol.

... V malých dávkach poskytuje ochranu pred srdcovocievnymi chorobami a znižuje zrážanlivosť krvi.

Proti

V neprospech alkoholických nápojov hovorí práve samotný alkohol, ktorý je veľmi rizikovou látkou. Je známe, že v malých dávkach poskytuje ochranu pred srdcovo-cievnymi chorobami a znižuje zrážanlivosť krvi. Ďalej zlepšuje pomer dobrého a zlého cholesterolu v krvi. Kameňom úrazu je však denná dávka, ktorá ešte nie je pre organizmus škodlivá – a to je len 14 gramov. To predstavuje tak jedno malé pivo. Už veľké 12-stupňové pivo obsahuje 20 gramov čistého etanolu a dve veľké pivá denne môžu spôsobiť u niektorých ľudí závislosť od alkoholu. A ruku na srdce – udržiavanie dennej dávky alkoholu na naozaj nízkej úrovni si vyžaduje ozaj pevnú vôľu. Takže pred liečbou sa týmto spôsobom by ste mali radšej najprv absolvovať kurz sebaovládania. Inak vám hrozí presný opak – a zdravotných problémov, ktoré alkohol spôsobuje, je naozaj neúrekom.

Muži, ktorí pijú priveľa alkoholu, mávajú napríklad často problémy s erekciou. Zapríčiňujú to roztiahnuté cievy a tiež znížená hladina testosterónu. To môže dokonca viesť až k hormonálnym zmenám a k zväčšeniu prsného tkaniva. Ak pravidelne nadmerne pijete (30 a viac pohárov alkoholu týždenne), vystavujete sa zvýšenému riziku rakoviny úst, pečene, hrdla, konečníka a žalúdka. Alkoholické nápoje môžu mať aj negatívny účinok na psychiku. Po troch a viac pohárikoch môže dôjsť k spúšťaniu depresívnych pocitov.

... Veľké 12-stupňové pivo obsahuje 20 gramov čistého etanolu.

Alkoholu sa rozhodne vyhýbajte, ak sa chcete udržať v kondícii. Nie nadarmo sa u našich českých susedov hovorí, že pivo „dělá hezká těla“. Alkohol má sám osebe mnoho kalórií, všetko však znásobuje jeho ďalšia vlastnosť a síce, že podporuje apetít. Ak absolvujete večer v spoločnosti dobrých ľudí a dobrého pitia, je veľmi pravdepodobné, že vyhladnete a niečo si k tomu zajete. Problém je v tom, že vaše telo začne odbúravať alkohol ako prvý a zjedené dobroty tak čakajú „v poradí“. A za ten čas nenápadne priberáte nechcené kilá navyše. Takže ak si už chcete vypiť, je lepšie popri tom nejesť. Na lačno však alkohol účinkuje omnoho výraznejšie a dostávame sa k jeho najhoršej vlastnosti – riziku vzniku závislosti. Toto všetko zvážte, keď sa nabudúce budete rozhodovať, či si nalejete ešte jeden, alebo vám pre dnešok stačilo. Na zdravie!

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Piť či nepiť?

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
7pit-ci-nepitPiť či nepiť?28nonoSpotreba alkoholu na Slovensku má mierne stúpajúcu tendenciu. Každý obyvateľ Slovenska vypije ročne 98,5 litra rôznych druhov alkoholických nápojov. V prepočte na čistý alkohol je to 8,4 litra. Možno teda predpokladať, že pri debate o prospešnosti či škodlivosti alkoholu sa väčšina Slovákov prikláňa k prvej možnosti. Ale je to skutočne tak?<h3>Pre</h3><p>Na gréckom ostrove Ikaria sa ľudia dožívajú v priemere o 10 rokov viac ako vo zvyšku Európy. A nielen to. Spomedzi ostrovanov starších ako 90 rokov je stále 60 percent fyzicky aktívnych – vo zvyšku sveta je to len 20 percent. Najlepšie to ilustruje príklad Stamatisa Moraitisa, ktorého BBC na ostrove vyspovedala vo veku 98 rokov. Stále si pestoval vlastné víno, pil ho s priateľmi a bol živým príkladom liečivých účinkov Ikarie. V mladosti totiž emigroval do USA a vo veku 53 rokov mu tam diagnostikovali rakovinu pľúc v poslednom štádiu. Dali mu 9 mesiacov života. V tom čase bol pohreb v Amerike drahá záležitosť. Stamatis teda povedal svojej žene: „Idem domov na Ikariu, aby ma pochovali s mojimi rodičmi.“ V rodnej dedine našiel svojich priateľov a začali spolu popíjať víno. „Hovoril som si, že aspoň zomriem šťastný. Každý deň sme sa stretli, pili sme víno a čakal som. Po čase som sa cítil silnejšie. Prešlo deväť mesiacov a ja som sa cítil dobre. Prešli roky a ja som stále tu,“ povedal. „Pred pár rokmi som sa vrátil do USA a chcel som nájsť svojich lekárov. Ale nenašiel som nikoho. Všetci boli mŕtvi,“ dodal.</p><p>Čomu pripisoval Stamatis Moraitis tento zázrak? Preňho bola odpoveď jednoznačná – víno. Sám si vyrobil 700 litrov ročne a vypil ho s priateľmi, ktorí si tiež robili vlastné víno. Mal ho naliate celý deň. „Je čisté, nič do neho nepridávame. Víno, ktoré sa vyrába komerčne, má konzervačné látky. To nie je dobre. Víno, ktoré si vyrábame sami, je čisté,“ vyhlásil, keď okopával vinohrad tesne pred svojou stovkou. Ostrov Ikaria, samozrejme, skúmalo množstvo vedcov. Je jednou z piatich tzv. modrých zón. Sú to oblasti, kde sa ľudia dožívajú výrazne viac ako inde vo svete. Patrí medzi ne ešte ostrov Okinawa v Japonsku, talianska Sardínia, Nicoya v Kostarike a Loma Linda v Kalifornii. Odborníci zistili, že obyvatelia Ikarie, dokonca aj v porovnaní so zvyškom Stredomoria, jedia omnoho viac rýb a zeleniny a len veľmi málo iného mäsa. Väčšinu potravy si pripravujú na olivovom oleji. Zbierajú tiež bylinky, z ktorých si varia čaj – sladený, ako inak, miestnym medom. Sú tu aj ďalšie faktory – ostrovania málo fajčia, tempo života je pomalé a ľudia sa často socializujú s priateľmi a rodinou. A pri týchto príležitostiach pijú striedme množstvo vína.</p><p>Lekári zistili, že ani na Ikarii nechýbajú civilizačné choroby ako kardiovaskulárne problémy či rakovina. Objavujú sa však o 10 rokov neskôr ako inde. Depresie a demencia sa tu vyskytujú zriedka, čo je spôsobené tým, že starí ľudia sú stále spoločensky aktívni.</p><p>Pri blahodarných účinkoch vína je veľmi dôležité už spomenuté slovo striedme. Z vedeckých zistení vyplýva, že pozitíva sa naozaj prejavujú iba pri malých množstvách. Napríklad dva poháre vína denne znižujú pravdepodobnosť zanášania ciev v dolných končatinách. Víno zlepšuje cirkuláciu krvi, rozťahuje cievy a zvyšuje hladiny dobrého cholesterolu. Pohár červeného vína denne pôsobí preventívne na neurodegeneratívne choroby. Resveratrol, ktorý sa vo víne nachádza, podporuje funkciu mozgových enzýmov zodpovedných za regeneráciu nervovej sústavy.</p><p>Dva poháre vína denne v prípade mužov zvyšujú šancu prežitia infarktu a znižujú pravdepodobnosť, že k nemu vôbec dôjde. Striedme popíjanie vína sa tiež spája s nižším rizikom rozvoja neurodegeneratívnych ochorení očí, ktoré sa často dostavujú s vekom. Toto sa však rozhodne netýka iných druhov alkoholu! Červené víno tiež, na rozdiel od iných alkoholických nápojov, nepotlačuje imunitný systém. Striedme množstvo vína preto vašej obranyschopnosti neuškodí.</p><p>Neznamená to však, že by aj iné druhy alkoholu nemali pozitívne účinky. Dobrým príkladom je pivo, ktoré obsahuje až 2000 rôznych látok a väčšina z nich je zdraviu prospešná – hoci niektoré sú škodlivé. Tie prospešné však majú výraznú prevahu. Pivo obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty a pomáha napríklad pri trávení. Je zdrojom až notoricky známych a organizmu prospešných minerálov ako draslík, horčík, fosfor, vápnik, sodík či kremík, ktoré pôsobia preventívne proti srdcovocievnym ochoreniam. Zdraviu prospešné v pive sú aj stopové prvky ako selén, zinok, meď a chróm. Medzi antioxidantmi vynikajú najmä flavonoidy a fytoestrogény. Majú protizápalové, protirakovinové či antitrombotické účinky. Pivo obsahuje až 96 percent vody, čo mu umožňuje, v porovnaní s inými alkoholickými nápojmi, lepšie zahasiť smäd a zabrániť dehydratácii organizmu, ktorú spôsobuje práve alkohol.</p><p><strong>... V malých dávkach poskytuje ochranu pred srdcovocievnymi chorobami a znižuje zrážanlivosť krvi.</strong></p><h3>Proti</h3><p>V neprospech alkoholických nápojov hovorí práve samotný alkohol, ktorý je veľmi rizikovou látkou. Je známe, že v malých dávkach poskytuje ochranu pred srdcovo-cievnymi chorobami a znižuje zrážanlivosť krvi. Ďalej zlepšuje pomer dobrého a zlého cholesterolu v krvi. Kameňom úrazu je však denná dávka, ktorá ešte nie je pre organizmus škodlivá – a to je len 14 gramov. To predstavuje tak jedno malé pivo. Už veľké 12-stupňové pivo obsahuje 20 gramov čistého etanolu a dve veľké pivá denne môžu spôsobiť u niektorých ľudí závislosť od alkoholu. A ruku na srdce – udržiavanie dennej dávky alkoholu na naozaj nízkej úrovni si vyžaduje ozaj pevnú vôľu. Takže pred liečbou sa týmto spôsobom by ste mali radšej najprv absolvovať kurz sebaovládania. Inak vám hrozí presný opak – a zdravotných problémov, ktoré alkohol spôsobuje, je naozaj neúrekom.</p><p>Muži, ktorí pijú priveľa alkoholu, mávajú napríklad často problémy s erekciou. Zapríčiňujú to roztiahnuté cievy a tiež znížená hladina testosterónu. To môže dokonca viesť až k hormonálnym zmenám a k zväčšeniu prsného tkaniva. Ak pravidelne nadmerne pijete (30 a viac pohárov alkoholu týždenne), vystavujete sa zvýšenému riziku rakoviny úst, pečene, hrdla, konečníka a žalúdka. Alkoholické nápoje môžu mať aj negatívny účinok na psychiku. Po troch a viac pohárikoch môže dôjsť k spúšťaniu depresívnych pocitov.</p><p><strong>... Veľké 12-stupňové pivo obsahuje 20 gramov čistého etanolu.</strong></p><p>Alkoholu sa rozhodne vyhýbajte, ak sa chcete udržať v kondícii. Nie nadarmo sa u našich českých susedov hovorí, že pivo „dělá hezká těla“. Alkohol má sám osebe mnoho kalórií, všetko však znásobuje jeho ďalšia vlastnosť a síce, že podporuje apetít. Ak absolvujete večer v spoločnosti dobrých ľudí a dobrého pitia, je veľmi pravdepodobné, že vyhladnete a niečo si k tomu zajete. Problém je v tom, že vaše telo začne odbúravať alkohol ako prvý a zjedené dobroty tak čakajú „v poradí“. A za ten čas nenápadne priberáte nechcené kilá navyše. Takže ak si už chcete vypiť, je lepšie popri tom nejesť. Na lačno však alkohol účinkuje omnoho výraznejšie a dostávame sa k jeho najhoršej vlastnosti – riziku vzniku závislosti. Toto všetko zvážte, keď sa nabudúce budete rozhodovať, či si nalejete ešte jeden, alebo vám pre dnešok stačilo. Na zdravie!</p>1no0000-00-00for-men-2020-0303/20202020-03-20<h3>Milí čitatelia,</h3><p>opäť prišiel čas, keď Vás nový Formen teší ešte viac, dobré články, rubriky, zábava a ďaľšie témy, čo to z kariéry aj z rapovej scény. Ekonomika, koronavírus, čaká nás rast či prepad? Každého dnes zaujíma, aký tvrdý bude dopad. Už je marec, cvičiť do plaviek nám treba, ak sa rozhodnete, Imrich Tobiaš je vo fitness trieda, Krásne autá, cestovanie, štýlové jachty a rumy, pri ceste do Chorvátska nezabudnite kuny! Pozrieme sa, či alkohol škodí, nech pijete vonku a či doma, ako stavať úspešný biznis, prezradí influencerka Moma. Všetci smútime, hlavami krútime, opustil nás Kobe, jeden z TOP basketbalistov, aký skóroval v našej dobe. Zvláštny editoriál, pýtate sa prečo? Mám totiž tú česť, privítať na obálke legendu rapu, Majka Spirita z H16! :)</p>yesZa a Protiza-a-proti
vianoce-bez-darcekovVianoce bez darčekov14for-men-2020-12
dym-cez-bublinkyDym cez bublinky17for-men-2021-06-07
najznamejsi-z-najznamejsichNajznámejší z najznámejších18for-men-2021-09-10
kazdy-den-dakujem-za-obycajne-veciKaždý deň ďakujem za obyčajné veci7for-men-2020-03
self-development-sanca-na-svetlejsie-zajtrajskySelf development šanca na svetlejšie zajtrajšky?7for-men-2020-03
na-festivale-nesputanych-kovbojovNa festivale nespútaných kovbojov7for-men-2020-03