Časopis FOR MEN - Kobe Bryant už hrá nebeskú ligu

Kobe Bryant už hrá nebeskú ligu

Šport20. marec 2020 Vyšlo v čísle: 03/2020

„Drahý Basketbal, od momentu, kedy som začal zvíjať otcove ponožky a strieľať s nimi imaginárne koše, víťazné koše v Great Western Forum, vedel som, že jedna vec je skutočná, že som sa do teba zamiloval.“

Týmito slovami začal Kobe Bryant svoju ľúbostnú báseň, ktorou zároveň svetu koncom roka 2015 oznámil blížiaci sa koniec svojej 20-ročnej kariéry v NBA. Najmä vďaka svojej láske – basketbalu zarobil takmer 600 miliónov dolárov. Dôchodok a ani vydreté peniaze si už ale užiť nestihol. Kobe tragicky zahynul 26. januára pri náraze helikoptéry do svahu spolu so svojou 13-ročnou dcérou Giannou. A to iba necelé 4 roky po ukončení profesionálnej kariéry...

Začiatky v NBA

Bryant za sebou zanechal okrem obrovského majetku manželku Vanessu, tri neplnoleté dcéry a 12 stále platných rekordov v najprestížnejšej basketbalovej lige sveta – NBA. Do tej sa dostal už ako 17-ročný, keď ho až z 13. miesta draftovali Charlotte Hornets. Tí ho okamžite vymenili za Vlade Divaca do LA Lakers, kde Kobe strávil zvyšok kariéry. Hoci Divac nebol zďaleka žiadnym béčkovým hráčom, táto výmena bola často označovaná za najväčšiu chybu v prestupovej histórii NBA a bola terčom mnohých vtipov. Keď sa Hornets premenovali na Charlotte Bobcats, prisypal im soľ do rán aj samotný Bryant, ktorý na Twitter zavesil svoju fotku z draftu v čiapke Hornets so sarkastickým komentárom: „Na počesť zmeny mena“ a pridal hashtagy #13voľba #nbadraft #96 a #čerstvátvár. Týmto odkazom fanúšikom Charlotte Bobcats pripomenul trpký fakt, že chýbalo málo a mohol celú kariéru stráviť v ich tíme.

Kobe bol iba 6. hráčom v histórii, ktorý napriek skvelým študijným výsledkom nezakúsil univerzitný basketbal, ale skočil zo strednej školy rovno do NBA. Keďže nebol plnoletý, prvú trojročnú nováčikovskú zmluvu na 3,5 milióna dolárov s ním museli podpisovať aj jeho rodičia. O výnimočnosti hráča nebolo pochýb. Prvý rekord prekonal hneď, ako vkročil na palubovku. Stal sa v tej dobe najmladším hráčom, ktorý nastúpil v NBA.

Manželka zabudla na všetko zlé, jeho najväčší rival sa zosypal.

Tandem Kobe & Shaq

Ktokoľvek začiatkom 21. storočia zavítal na akékoľvek detské basketbalové ihrisko v USA či v Európe, na 90 percent videl driblovať na betóne chlapcov s dresmi Allena Iversona, Tima Duncana, Kevina Garnetta, Lebrona Jamesa, Kobeho Bryanta či Shaquilla O‘Neala. Práve poslední dvaja menovaní tvorili obávaný tandem. Shaq s Kobem spolu strávili v Lakers takmer 8 rokov v sezónach 1996 – 2004, počas ktorých sa im podarilo päťkrát vyhrať celú NBA, z toho trikrát v rade. Bolo však verejným tajomstvom, že v súkromí im to zďaleka neklapalo tak ako na palubovke, čo vyvrcholilo až v O‘Nealov odchod do Miami Heats. Obaja boli alfasamci – vodcovské typy a nič si neodpustili. Kým Shaqa hnevala Bryantova sebeckosť pri hre, Kobe zase nedokázal tolerovať fakt, že Shaq nepracuje na svojej kondičke a má nadváhu. Keď sa novinári pýtali Shaqa, kde je problém, obor ukázal prstom na Bryanta a povedal: „Tam je celý problém.“ V knihe Posledná sezóna: Tím hľadá svoju dušu bývalý tréner Lakers Phil Jackson opísal, ako Kobe odmietol naďalej hrať druhé husle. A aj keď štatistiky a tréner stáli za Shaqom, dnes už zosnulý majiteľ tímu Jerry Buss podržal stranu Kobemu, ktorý mal v tej dobe najlepší basketbalový vek ešte len pred sebou. Výsledkom bol odchod trénera Jacksona i Shaqa O‘Neala. Deň po tom, ako bol Shaq vymenený, Kobe symbolicky podpísal nový 7-ročný kontrakt s Lakers. Napriek všetkým nezhodám sa Shaq po Kobeho smrti zosypal. „Zostal som bez môjho malého brata. Od toho dňa, čo som sa to dozvedel, mám problémy s jedením a so spánkom. Cítim sa chorý. Viem, že niektorí idioti budú pripomínať náš vzťah, ktorý sme mali. No náš vzťah je ako byť bratmi. Dokážeme sa pohádať, ale vždy, keď som videl teba a tvoju manželku, cítil som veľkú úctu,“ uviedol Shaq, ktorý nazval Kobeho svojím malým bratom a jeho zosnulú dcéru volal neter Gigi. „Objal by som jeho deti ako moje vlastné a on by to isté spravil s mojimi. Jeho dcérka Gigi sa narodila v rovnaký deň ako moja najmladšia dcéra Me’Arah,“ dodal Shaq.

Sexuálny škandál

Každý, kto Kobeho poznal, o ňom povedal, že bol rodinný typ. Športová redaktorka ESPN Elle Duncan si po Kobeho smrti zaspomínala na ich prvý rozhovor, v ktorom Kobe na otázku, či by nechcel už aj syna, odpovedal: „Keby som mohol, chcel by som mať ešte ďalších 5 dcér. Som dievčenský tatko (girl dad, pozn. red.). Posledné dve slová vyvolali senzáciu na sociálnych sieťach, otcovia sa chválili zážitkami so svojimi dcérami a k fotkám pridávali hashtag #girldad. Ani Kobe však nebol dokonalý. Minimálne jeho manželka si s ním zažila viacero ťažkých období. V roku 2003 Kobeho obvinili zo sexuálneho napadnutia 19-ročnej zamestnankyne hotela. Basketbalista najprv zapieral, po odobratí vzoriek s nálezom jeho semena napokon priznal pohlavný styk, no odmietal, že by išlo o znásilnenie. Modriny na krku žalobkyne vysvetľoval tým, že škrtenie bola jeho „slabosť“. Keď sa ho opýtali, ako silno dievčinu dusil, basketbalista odpovedal: „Moje ruky sú silné. Ja neviem.“ Do škandálu namočil aj Shaqa, keď detektívovi povedal, že mal „spraviť to, čo robí Shaq: zaplatiť dievčaťu za mlčanie“. Za tieto slová sa neskôr spoluhráčovi, ktorý to medzičasom poprel, verejne ospravedlnil. Táto aféra zďaleka nebola Kobeho jedinou, no bola mediálne najprepieranejšou. Basketbalista kvôli nej prišiel o lukratívne zmluvy s firmami McDonald‘s a Nutella. O manželku však prekvapivo nikdy neprišiel. Vanessa, ktorá bola v čase prepuknutia sexuálneho škandálu s Kobem zosobášená dva roky aj pár mesiacov, znášala Kobeho úskoky so stoickým pokojom. Rozvodové papiere vyplnila prvýkrát až v roku 2011, keď podľa kuloárnych informácií načapala manžela priamo pri nevere. Napokon si však rozvod rozmyslela.

Kobeho rozlúčka s basketbalom

Bryant sa s NBA rozlúčil s neuveriteľnými štatistikami: 33 643 bodov, ktoré nastrieľal súperom v základnej časti, ho radia na 4. miesto v historických tabuľkách. Rekord zaznamenal nielen vo svojom prvom, ale aj vo svojom úplne poslednom zápase v NBA proti Utahu. Stal sa najstarším hráčom, ktorému sa podarilo nastrieľať 60 bodov. „Kým celú moju kariéru ste kričali ´Prihraj loptu´, dnes ste kričali ´Hlavne tú loptu nikomu neprihrávaj´,“ povedal Bryant po svojom poslednom zápase fanúšikom a poďakoval im za podporu. Mnohí z nich mali na sebe špeciálnu edíciu čiernych dresov. Jednak preto, že to bol pre fanúšikov Lakers smutný deň, ale aj preto, lebo Bryant mal prezývku Čierna mamba. „Ani vo sne by mi nenapadlo, že by som si tento dres ešte obliekol a už vôbec nie pri jeho pietnej spomienke,“ povedal skalný fanúšik LA Bubacar Drammeh, ktorý v Staples Centre absolvoval Kobeho rozlúčku s basketbalom a aj neskoršiu poslednú rozlúčku s ním. Okrem fanúšikov hľadisko 24. februára zaplnili najmä celebrity a Kobeho blízki. Na poslednej rozlúčke, ktorú nazvali Oslava života, Kobemu na cestu do neba zaspievala napríklad Beyoncé či Christina Aguilera. „Boh vedel, že nemôžu byť na Zemi jeden bez druhého. Musel ich povolať domov spoločne,“ zaznelo z úst pozostalej Vanessy Bryant. Tá akoby razom zabudla na všetky príkoria, ktoré jej Kobe spôsobil. „Bol to najlepší manžel na svete. Ani nejde slovami opísať, ako veľmi ma miloval. Ja som bola oheň a on ľad. Občas to bolo obrátene a bol pre mňa všetkým,“ dodala Vanessa. Zlého slova na bývalého rivala nenašiel ani Shaquille O‘Neal, vo svojom príhovore zaplnené publikum viackrát rozosmial. „Naučím tvoje dcéry Nataliu, Biancu a Capri všetky tvoje pohyby. A sľubujem, že ich nebudem učiť svoje techniky trestných hodov,“ zažartoval Shaq, ktorý bol známy svojou mizernou, iba 52,7 percentnou úspešnosťou z trestného hodu. „Mamba, zobrali nám ťa príliš skoro. Kobe, si nebeský MVP (najužitočnejší hráč, pozn. red.). Milujem ťa, človeče – ešte sa stretneme,“ zakončil dojemnú reč Shaq. Aj jeho slová však zostali len v tieni najslávnejšieho basketbalistu všetkých čias, Kobeho detského vzoru a jedného z jeho najlepších priateľov – Michaela Jordana (57). Tomu počas dojemnej smútočnej reči tiekli po tvári potoky sĺz, čo legendárny basketbalista vtipne okomentoval slovami: „Teraz sa budem musieť pozerať na ďalšie plačúce memečka. Manželke som povedal, že nechcem mať príhovor, pretože sa na tie memečka nechcem pozerať ďalšie 3 až 4 roky.“ V deň konania verejnej rozlúčky Vanessa Bryant svetu oznámila, že žaluje firmu vlastniacu havarovaný vrtuľník. Podľa názoru Vanessy a jej právnikov nemal stroj v zhoršenej viditeľnosti dostať povolenie na vzlet.

Fenomén basketbal a kobe-mánia

Bližšie nahliadnutie do športových štatistík v USA vysvetľuje, prečo bola Kobeho smrť takmer národnou tragédiou. Každý desiaty Američan označuje basketbal za svoj najobľúbenejší šport a kým najsledovanejším športom v USA je jednoznačne americký futbal, najhranejším je basketbal. Dá sa prispôsobiť počtu hráčov aj košov, čo ho umožňuje hrať naozaj každému a takmer kdekoľvek. Podľa prieskumu asociácie SFIA hrá basketbal až 24,2 milióna Američanov starších ako 6 rokov, pričom takmer 50 % z nich má menej než 18 rokov. To znamená 12 miliónov nádejných talentov len v Spojených štátoch. Realita je v tomto smere však krutá. Do NBA sa cez draft dostane ročne iba 60 nováčikov, z toho väčšina z univerzít. To však nezabraňuje deťom snívať a preháňať sa po ihriskách v dresoch svojich idolov. Asi nie je žiadnym prekvapením, že ten Bryantov je druhým najpredávanejším v celej histórii NBA...

Zaujímavé fakty o Kobem, o ktorých ste možno nevedeli

  • V roku 2018 získal Oscara v kategórii krátkometrážny animovaný film za svoju zanimovanú báseň Drahý basketbal, neskôr aj cenu Emmy.
  • Titul pre najužitočnejšieho hráča All-Star zápasu sa bude po novom volať po Kobem Bryantovi.
  • Rodičia dali Kobemu meno podľa japonského steakhousu.
  • Kobe strávil väčšinu detstva v Taliansku a perfektne ovládal ich jazyk.
  • Kobeho rodičia so sobášom ich syna a Vanessy nesúhlasili.
  • Bryant bol pred koncom kariéry 7 rokov po sebe najlepšie plateným hráčom NBA.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Kobe Bryant už hrá nebeskú ligu
Časopis FOR MEN - Kobe Bryant už hrá nebeskú ligu
Časopis FOR MEN - Kobe Bryant už hrá nebeskú ligu
Časopis FOR MEN - Kobe Bryant už hrá nebeskú ligu
Časopis FOR MEN - Kobe Bryant už hrá nebeskú ligu
Časopis FOR MEN - Kobe Bryant už hrá nebeskú ligu

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
7kobe-bryant-uz-hra-nebesku-liguKobe Bryant už hrá nebeskú ligu21nono„Drahý Basketbal, od momentu, kedy som začal zvíjať otcove ponožky a strieľať s nimi imaginárne koše, víťazné koše v Great Western Forum, vedel som, že jedna vec je skutočná, že som sa do teba zamiloval.“<p>Týmito slovami začal Kobe Bryant svoju ľúbostnú báseň, ktorou zároveň svetu koncom roka 2015 oznámil blížiaci sa koniec svojej 20-ročnej kariéry v NBA. Najmä vďaka svojej láske – basketbalu zarobil takmer 600 miliónov dolárov. Dôchodok a ani vydreté peniaze si už ale užiť nestihol. Kobe tragicky zahynul 26. januára pri náraze helikoptéry do svahu spolu so svojou 13-ročnou dcérou Giannou. A to iba necelé 4 roky po ukončení profesionálnej kariéry...</p><h3>Začiatky v NBA</h3><p>Bryant za sebou zanechal okrem obrovského majetku manželku Vanessu, tri neplnoleté dcéry a 12 stále platných rekordov v najprestížnejšej basketbalovej lige sveta – NBA. Do tej sa dostal už ako 17-ročný, keď ho až z 13. miesta draftovali Charlotte Hornets. Tí ho okamžite vymenili za Vlade Divaca do LA Lakers, kde Kobe strávil zvyšok kariéry. Hoci Divac nebol zďaleka žiadnym béčkovým hráčom, táto výmena bola často označovaná za najväčšiu chybu v prestupovej histórii NBA a bola terčom mnohých vtipov. Keď sa Hornets premenovali na Charlotte Bobcats, prisypal im soľ do rán aj samotný Bryant, ktorý na Twitter zavesil svoju fotku z draftu v čiapke Hornets so sarkastickým komentárom: „Na počesť zmeny mena“ a pridal hashtagy #13voľba #nbadraft #96 a #čerstvátvár. Týmto odkazom fanúšikom Charlotte Bobcats pripomenul trpký fakt, že chýbalo málo a mohol celú kariéru stráviť v ich tíme.</p><p>Kobe bol iba 6. hráčom v histórii, ktorý napriek skvelým študijným výsledkom nezakúsil univerzitný basketbal, ale skočil zo strednej školy rovno do NBA. Keďže nebol plnoletý, prvú trojročnú nováčikovskú zmluvu na 3,5 milióna dolárov s ním museli podpisovať aj jeho rodičia. O výnimočnosti hráča nebolo pochýb. Prvý rekord prekonal hneď, ako vkročil na palubovku. Stal sa v tej dobe najmladším hráčom, ktorý nastúpil v NBA.</p><p><strong>Manželka zabudla na všetko zlé, jeho najväčší rival sa zosypal.</strong></p><h3>Tandem Kobe &amp; Shaq</h3><p>Ktokoľvek začiatkom 21. storočia zavítal na akékoľvek detské basketbalové ihrisko v USA či v Európe, na 90 percent videl driblovať na betóne chlapcov s dresmi Allena Iversona, Tima Duncana, Kevina Garnetta, Lebrona Jamesa, Kobeho Bryanta či Shaquilla O‘Neala. Práve poslední dvaja menovaní tvorili obávaný tandem. Shaq s Kobem spolu strávili v Lakers takmer 8 rokov v sezónach 1996 – 2004, počas ktorých sa im podarilo päťkrát vyhrať celú NBA, z toho trikrát v rade. Bolo však verejným tajomstvom, že v súkromí im to zďaleka neklapalo tak ako na palubovke, čo vyvrcholilo až v O‘Nealov odchod do Miami Heats. Obaja boli alfasamci – vodcovské typy a nič si neodpustili. Kým Shaqa hnevala Bryantova sebeckosť pri hre, Kobe zase nedokázal tolerovať fakt, že Shaq nepracuje na svojej kondičke a má nadváhu. Keď sa novinári pýtali Shaqa, kde je problém, obor ukázal prstom na Bryanta a povedal: „Tam je celý problém.“ V knihe Posledná sezóna: Tím hľadá svoju dušu bývalý tréner Lakers Phil Jackson opísal, ako Kobe odmietol naďalej hrať druhé husle. A aj keď štatistiky a tréner stáli za Shaqom, dnes už zosnulý majiteľ tímu Jerry Buss podržal stranu Kobemu, ktorý mal v tej dobe najlepší basketbalový vek ešte len pred sebou. Výsledkom bol odchod trénera Jacksona i Shaqa O‘Neala. Deň po tom, ako bol Shaq vymenený, Kobe symbolicky podpísal nový 7-ročný kontrakt s Lakers. Napriek všetkým nezhodám sa Shaq po Kobeho smrti zosypal. „Zostal som bez môjho malého brata. Od toho dňa, čo som sa to dozvedel, mám problémy s jedením a so spánkom. Cítim sa chorý. Viem, že niektorí idioti budú pripomínať náš vzťah, ktorý sme mali. No náš vzťah je ako byť bratmi. Dokážeme sa pohádať, ale vždy, keď som videl teba a tvoju manželku, cítil som veľkú úctu,“ uviedol Shaq, ktorý nazval Kobeho svojím malým bratom a jeho zosnulú dcéru volal neter Gigi. „Objal by som jeho deti ako moje vlastné a on by to isté spravil s mojimi. Jeho dcérka Gigi sa narodila v rovnaký deň ako moja najmladšia dcéra Me’Arah,“ dodal Shaq.</p><h3>Sexuálny škandál</h3><p>Každý, kto Kobeho poznal, o ňom povedal, že bol rodinný typ. Športová redaktorka ESPN Elle Duncan si po Kobeho smrti zaspomínala na ich prvý rozhovor, v ktorom Kobe na otázku, či by nechcel už aj syna, odpovedal: „Keby som mohol, chcel by som mať ešte ďalších 5 dcér. Som dievčenský tatko (girl dad, pozn. red.). Posledné dve slová vyvolali senzáciu na sociálnych sieťach, otcovia sa chválili zážitkami so svojimi dcérami a k fotkám pridávali hashtag #girldad. Ani Kobe však nebol dokonalý. Minimálne jeho manželka si s ním zažila viacero ťažkých období. V roku 2003 Kobeho obvinili zo sexuálneho napadnutia 19-ročnej zamestnankyne hotela. Basketbalista najprv zapieral, po odobratí vzoriek s nálezom jeho semena napokon priznal pohlavný styk, no odmietal, že by išlo o znásilnenie. Modriny na krku žalobkyne vysvetľoval tým, že škrtenie bola jeho „slabosť“. Keď sa ho opýtali, ako silno dievčinu dusil, basketbalista odpovedal: „Moje ruky sú silné. Ja neviem.“ Do škandálu namočil aj Shaqa, keď detektívovi povedal, že mal „spraviť to, čo robí Shaq: zaplatiť dievčaťu za mlčanie“. Za tieto slová sa neskôr spoluhráčovi, ktorý to medzičasom poprel, verejne ospravedlnil. Táto aféra zďaleka nebola Kobeho jedinou, no bola mediálne najprepieranejšou. Basketbalista kvôli nej prišiel o lukratívne zmluvy s firmami McDonald‘s a Nutella. O manželku však prekvapivo nikdy neprišiel. Vanessa, ktorá bola v čase prepuknutia sexuálneho škandálu s Kobem zosobášená dva roky aj pár mesiacov, znášala Kobeho úskoky so stoickým pokojom. Rozvodové papiere vyplnila prvýkrát až v roku 2011, keď podľa kuloárnych informácií načapala manžela priamo pri nevere. Napokon si však rozvod rozmyslela.</p><h3>Kobeho rozlúčka s basketbalom</h3><p>Bryant sa s NBA rozlúčil s neuveriteľnými štatistikami: 33 643 bodov, ktoré nastrieľal súperom v základnej časti, ho radia na 4. miesto v historických tabuľkách. Rekord zaznamenal nielen vo svojom prvom, ale aj vo svojom úplne poslednom zápase v NBA proti Utahu. Stal sa najstarším hráčom, ktorému sa podarilo nastrieľať 60 bodov. „Kým celú moju kariéru ste kričali ´Prihraj loptu´, dnes ste kričali ´Hlavne tú loptu nikomu neprihrávaj´,“ povedal Bryant po svojom poslednom zápase fanúšikom a poďakoval im za podporu. Mnohí z nich mali na sebe špeciálnu edíciu čiernych dresov. Jednak preto, že to bol pre fanúšikov Lakers smutný deň, ale aj preto, lebo Bryant mal prezývku Čierna mamba. „Ani vo sne by mi nenapadlo, že by som si tento dres ešte obliekol a už vôbec nie pri jeho pietnej spomienke,“ povedal skalný fanúšik LA Bubacar Drammeh, ktorý v Staples Centre absolvoval Kobeho rozlúčku s basketbalom a aj neskoršiu poslednú rozlúčku s ním. Okrem fanúšikov hľadisko 24. februára zaplnili najmä celebrity a Kobeho blízki. Na poslednej rozlúčke, ktorú nazvali Oslava života, Kobemu na cestu do neba zaspievala napríklad Beyoncé či Christina Aguilera. „Boh vedel, že nemôžu byť na Zemi jeden bez druhého. Musel ich povolať domov spoločne,“ zaznelo z úst pozostalej Vanessy Bryant. Tá akoby razom zabudla na všetky príkoria, ktoré jej Kobe spôsobil. „Bol to najlepší manžel na svete. Ani nejde slovami opísať, ako veľmi ma miloval. Ja som bola oheň a on ľad. Občas to bolo obrátene a bol pre mňa všetkým,“ dodala Vanessa. Zlého slova na bývalého rivala nenašiel ani Shaquille O‘Neal, vo svojom príhovore zaplnené publikum viackrát rozosmial. „Naučím tvoje dcéry Nataliu, Biancu a Capri všetky tvoje pohyby. A sľubujem, že ich nebudem učiť svoje techniky trestných hodov,“ zažartoval Shaq, ktorý bol známy svojou mizernou, iba 52,7 percentnou úspešnosťou z trestného hodu. „Mamba, zobrali nám ťa príliš skoro. Kobe, si nebeský MVP (najužitočnejší hráč, pozn. red.). Milujem ťa, človeče – ešte sa stretneme,“ zakončil dojemnú reč Shaq. Aj jeho slová však zostali len v tieni najslávnejšieho basketbalistu všetkých čias, Kobeho detského vzoru a jedného z jeho najlepších priateľov – Michaela Jordana (57). Tomu počas dojemnej smútočnej reči tiekli po tvári potoky sĺz, čo legendárny basketbalista vtipne okomentoval slovami: „Teraz sa budem musieť pozerať na ďalšie plačúce memečka. Manželke som povedal, že nechcem mať príhovor, pretože sa na tie memečka nechcem pozerať ďalšie 3 až 4 roky.“ V deň konania verejnej rozlúčky Vanessa Bryant svetu oznámila, že žaluje firmu vlastniacu havarovaný vrtuľník. Podľa názoru Vanessy a jej právnikov nemal stroj v zhoršenej viditeľnosti dostať povolenie na vzlet.</p><h3>Fenomén basketbal a kobe-mánia</h3><p>Bližšie nahliadnutie do športových štatistík v USA vysvetľuje, prečo bola Kobeho smrť takmer národnou tragédiou. Každý desiaty Američan označuje basketbal za svoj najobľúbenejší šport a kým najsledovanejším športom v USA je jednoznačne americký futbal, najhranejším je basketbal. Dá sa prispôsobiť počtu hráčov aj košov, čo ho umožňuje hrať naozaj každému a takmer kdekoľvek. Podľa prieskumu asociácie SFIA hrá basketbal až 24,2 milióna Američanov starších ako 6 rokov, pričom takmer 50 % z nich má menej než 18 rokov. To znamená 12 miliónov nádejných talentov len v Spojených štátoch. Realita je v tomto smere však krutá. Do NBA sa cez draft dostane ročne iba 60 nováčikov, z toho väčšina z univerzít. To však nezabraňuje deťom snívať a preháňať sa po ihriskách v dresoch svojich idolov. Asi nie je žiadnym prekvapením, že ten Bryantov je druhým najpredávanejším v celej histórii NBA...</p><h3>Zaujímavé fakty o Kobem, o ktorých ste možno nevedeli</h3><ul><li>V roku 2018 získal Oscara v kategórii krátkometrážny animovaný film za svoju zanimovanú báseň Drahý basketbal, neskôr aj cenu Emmy.</li><li>Titul pre najužitočnejšieho hráča All-Star zápasu sa bude po novom volať po Kobem Bryantovi.</li><li>Rodičia dali Kobemu meno podľa japonského steakhousu.</li><li>Kobe strávil väčšinu detstva v Taliansku a perfektne ovládal ich jazyk.</li><li>Kobeho rodičia so sobášom ich syna a Vanessy nesúhlasili.</li><li>Bryant bol pred koncom kariéry 7 rokov po sebe najlepšie plateným hráčom NBA.</li></ul>6no0000-00-00for-men-2020-0303/20202020-03-20<h3>Milí čitatelia,</h3><p>opäť prišiel čas, keď Vás nový Formen teší ešte viac, dobré články, rubriky, zábava a ďaľšie témy, čo to z kariéry aj z rapovej scény. Ekonomika, koronavírus, čaká nás rast či prepad? Každého dnes zaujíma, aký tvrdý bude dopad. Už je marec, cvičiť do plaviek nám treba, ak sa rozhodnete, Imrich Tobiaš je vo fitness trieda, Krásne autá, cestovanie, štýlové jachty a rumy, pri ceste do Chorvátska nezabudnite kuny! Pozrieme sa, či alkohol škodí, nech pijete vonku a či doma, ako stavať úspešný biznis, prezradí influencerka Moma. Všetci smútime, hlavami krútime, opustil nás Kobe, jeden z TOP basketbalistov, aký skóroval v našej dobe. Zvláštny editoriál, pýtate sa prečo? Mám totiž tú česť, privítať na obálke legendu rapu, Majka Spirita z H16! :)</p>yesŠportsport
olympiada-v-sedleOlympiáda v sedle1for-men-2020-01
prize-money-money-moneyPrize money, money, money…1for-men-2020-01
vlasto-cepo-trenuje-medzi-smotankou-mma-uvidime-ho-este-na-akciach-oktagonuVlasto Čepo trénuje medzi smotánkou mma. Uvidíme ho ešte na akciách Oktagonu?16for-men-2021-04-05
ing-nikola-bielekovaIng. Nikola Bieleková7for-men-2020-03
momaMoma7for-men-2020-03
narodna-banka-vznikla-z-piratskeho-zlataNárodná banka vznikla z pirátskeho zlata7for-men-2020-03