Časopis FOR MEN - Metaverse = budúcnosť?!

Metaverse = budúcnosť?!

Techno09. december 2021 Vyšlo v čísle: 12/2021-01/2022

Mark Zuckerberg s nadšením prezentoval zmenu názvu svojej spoločnosti na Meta. Aby nevzniklo nedorozumenie, sociálna sieť Facebook názov nemení, rovnako ani Instagram či Whatsapp, ktoré Meta vlastní. Zmenil sa len názov spoločnosti. Z čoho vychádza názov Meta a prečo chce Mark touto zmenou naznačiť evolučný skok internetu?

William Gibson vydal v roku 1984 sci-fi román s názvom Neuromancer. Dnes je dielo považované za jedno z najkomplexnejších a možno až strašidelne presných predpovedí našej budúcnosti v spojení s technológiami. V románe sa okrem iného prvýkrát objavilo slovo metaverse. Ide o akýsi paralelný vesmír v online priestore. Možno vám napadlo, že Gibson len inak alebo zbytočne komplikovane opísal virtuálnu realitu. V jeho podaní to tak môže vyznievať, no vzhľadom na exponenciálny vývoj technológií a množstvo nových riešení vieme, že vlastne vôbec netušíme, čo to metaverse je. Mimochodom, Mark si na premenovanie svojej spoločnosti požičal prvé štyri písmenká z tohto stále trendovejšieho slova. Ale to ste si zrejme všimli. 

NA ZAČIATKU BOL INTERNET 

Keď teda nevieme, čo to metaverse je, môžeme sa o ňom vôbec rozprávať? Môžeme. Aktuálne sme totiž v podobnej situácii, v akej bol v roku 1945 Vannevar Bush, ktorý navrhol memex. Išlo o systém na archiváciu informácií s rýchlou a flexibilnou dostupnosťou. Bushov systém stál na vytvorení väzieb medzi informáciami, teda na linkách v hypertextoch. Od 90. rokov 20. storočia je globálnym príkladom využitia tohto riešenia internet. Bush mal v rukách niečo, čo bolo doslova revolučné, ale nemohol ani tušiť, aké bude mať jeho riešenie vplyv ani ako bude vyzerať vo výhľade nasledujúcich desiatok rokov. My sme na tom podobne – v rukách však držíme metaverse. 

NIE LEN OCHUTNÁVAŤ 

V porovnaní s Bushom máme jednu výhodu. Máme za sebou aspoň nejakú históriu online sveta, vďaka ktorej vidíme, že evolúcia internetu je rýchlejšia než čokoľvek, čo sme doteraz zažili. Okrem toho máme k dispozícii čoraz viac rôznych hardvérových riešení, ktoré nás do online sveta vťahujú. Ich spoločný problém je ten, že vplývajú len na dva naše zmysly. Zrak a sluch. Z pohľadu toho, čo by mohlo ponúknuť metaverse, je to akoby sme chodili pozdĺž tabule z nepriehľadného mliečneho skla a len z času na čas by sa nám pomocou fantázie podarilo identifikovať čosi na druhej strane. 

VIAC ZMYSLOV A VYŠŠIA RÝCHLOSŤ 

Ak vám v tomto momente odbehli myšlienky k Neuralinku, na ktorom pracuje spoločnosť Elona Muska, premýšľate správnym smerom. Priblížiť sa k metaverse sa nám podarí vďaka väčšiemu prepojeniu s online svetom, do ktorého nebudeme vstupovať len občasne. Potrebujeme internet zmyslov. Spoločnosť Ericsson zverejnila štúdiu desiatich najväčších spotrebiteľských trendov pre rok 2030. Z tejto štúdie vyplynulo, že respondenti by už v roku 2030 radi a intenzívne využívali možnosť ochutnávať, dotýkať sa či ovoniavať v online svete. Skúsenosť hovorí, že ak koncový používateľ o niečom otvorene sníva, autori technológií majú v laboratóriu už aspoň beta verziu. Aké ďalšie technológie a riešenia by nám mohli o metaverse čokoľvek napovedať? V prvom rade je to 5G sieť. Ak si predstavíte, že by ste mali aspoň sčasti „reálne“ žiť v online priestore, je nevyhnutné, aby ste si rozdiel medzi skutočným a online svetom neuvedomovali. A to ani na tých pár prechodných sekúnd. Toto si žiada sieť, ktorá dokáže spoľahlivo a rýchlo prenášať obrovské množstvo dát. Podľa technikov je ňou 5G. Ďalším riešením, ktoré nám o metaverse čo-to napovedá, sú kryptomeny. To, že ich dnes vnímame ako virtuálne peniaze, ktoré sú stále skôr špekuláciou, neznamená, že platenie je ich skutočný osud. Za množstvom kryptomien sa totiž skrývajú riešenia bezpečnosti, prevodov alebo stability v online svete. Stačí si uvedomiť, čo všetko ponúka blockchain. 

NÁJDITE SVOJ RAJ 

Ak by sme si predsa len chceli z čriepkov, ktoré máme, vytvoriť obraz o tom, čo nás v budúcnosti asi čaká, môžeme sa pozrieť na hru Minecraft. Pozrime sa však trošku z nadhľadu. Minecraft vlastne pozostáva z mnohých rôznych svetov, ktoré si hráči budujú na svoj obraz. Revolučným prvkom je, že ak sa rozhodnete medzi tými svetmi „cestovať“, môžete. Ako keby sa vďaka tejto vlastnosti búrali všetky hranice stanovené skutočným svetom. Nájsť si vlastné pôsobisko, v ktorom sa budete cítiť dobre, nič vás nebude obmedzovať, nikto vám nebude ubližovať a všetci vás budú podporovať, v skratke miesto, kde budete šťastný, už nemusí byť problém. Pre niekoho môžu tieto slova vyznieť úsmevne, no metaverse sa pre nás môže stať nevyhnutným. Napríklad v prípade klimatickej katastrofy. Čo keď sa Zem oteplí natoľko, že aj keď prežijeme, pobyt v exteriéri bude možný len za veľmi obmedzených podmienok a na krátky čas? Pripojte sa k virtuálnemu svetu a žite v ňom plnohodnotný život presne podľa vašich predstáv. 

POZOR NA JEDINÚ RIADIACU SILU 

Posledná veta znie až marketingovo a zakončiť ňou článok o metaverse by nebolo práve šťastné. Nový online svet totiž nebude len bezstarostné miesto. Bude to život prenesený do online priestoru, kde budeme mať povinnosti a zároveň viac možností na sebarealizáciu. Avšak jedine za predpokladu, že sa nám podarí takýto priestor vytvoriť bez toho, aby bol realizovaný a spravovaný jednou či zopár firmami. Stali by sme sa totiž ich otrokmi a boli by sme od týchto firiem doslova existenčne závislí. A to je jeden z dôvodov, prečo sú Mark a jeho plány s Meta vzdialené tomu, čo nás čaká a čo by sme reálne potrebovali. Teda, dúfajme.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Metaverse = budúcnosť?!
Časopis FOR MEN - Metaverse = budúcnosť?!
Časopis FOR MEN - Metaverse = budúcnosť?!
Časopis FOR MEN - Metaverse = budúcnosť?!
Časopis FOR MEN - Metaverse = budúcnosť?!
Časopis FOR MEN - Metaverse = budúcnosť?!

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
19metaverse-buducnostMetaverse = budúcnosť?!23nonoMark Zuckerberg s nadšením prezentoval zmenu názvu svojej spoločnosti na Meta. Aby nevzniklo nedorozumenie, sociálna sieť Facebook názov nemení, rovnako ani Instagram či Whatsapp, ktoré Meta vlastní. Zmenil sa len názov spoločnosti. Z čoho vychádza názov Meta a prečo chce Mark touto zmenou naznačiť evolučný skok internetu? <p>William Gibson vydal v roku 1984 sci-fi román s názvom Neuromancer. Dnes je dielo považované za jedno z najkomplexnejších a možno až strašidelne presných predpovedí našej budúcnosti v spojení s technológiami. V románe sa okrem iného prvýkrát objavilo slovo metaverse. Ide o akýsi paralelný vesmír v online priestore. Možno vám napadlo, že Gibson len inak alebo zbytočne komplikovane opísal virtuálnu realitu. V jeho podaní to tak môže vyznievať, no vzhľadom na exponenciálny vývoj technológií a množstvo nových riešení vieme, že vlastne vôbec netušíme, čo to metaverse je. Mimochodom, Mark si na premenovanie svojej spoločnosti požičal prvé štyri písmenká z tohto stále trendovejšieho slova. Ale to ste si zrejme všimli.&nbsp;</p><h3>NA ZAČIATKU BOL INTERNET&nbsp;</h3><p>Keď teda nevieme, čo to metaverse je, môžeme sa o ňom vôbec rozprávať? Môžeme. Aktuálne sme totiž v podobnej situácii, v akej bol v roku 1945 Vannevar Bush, ktorý navrhol memex. Išlo o systém na archiváciu informácií s rýchlou a flexibilnou dostupnosťou. Bushov systém stál na vytvorení väzieb medzi informáciami, teda na linkách v hypertextoch. Od 90. rokov 20. storočia je globálnym príkladom využitia tohto riešenia internet. Bush mal v rukách niečo, čo bolo doslova revolučné, ale nemohol ani tušiť, aké bude mať jeho riešenie vplyv ani ako bude vyzerať vo výhľade nasledujúcich desiatok rokov. My sme na tom podobne – v rukách však držíme metaverse.&nbsp;</p><h3>NIE LEN OCHUTNÁVAŤ&nbsp;</h3><p>V porovnaní s Bushom máme jednu výhodu. Máme za sebou aspoň nejakú históriu online sveta, vďaka ktorej vidíme, že evolúcia internetu je rýchlejšia než čokoľvek, čo sme doteraz zažili. Okrem toho máme k dispozícii čoraz viac rôznych hardvérových riešení, ktoré nás do online sveta vťahujú. Ich spoločný problém je ten, že vplývajú len na dva naše zmysly. Zrak a sluch. Z pohľadu toho, čo by mohlo ponúknuť metaverse, je to akoby sme chodili pozdĺž tabule z nepriehľadného mliečneho skla a len z času na čas by sa nám pomocou fantázie podarilo identifikovať čosi na druhej strane.&nbsp;</p><h3>VIAC ZMYSLOV A VYŠŠIA RÝCHLOSŤ&nbsp;</h3><p>Ak vám v tomto momente odbehli myšlienky k Neuralinku, na ktorom pracuje spoločnosť Elona Muska, premýšľate správnym smerom. Priblížiť sa k metaverse sa nám podarí vďaka väčšiemu prepojeniu s online svetom, do ktorého nebudeme vstupovať len občasne. Potrebujeme internet zmyslov. Spoločnosť Ericsson zverejnila štúdiu desiatich najväčších spotrebiteľských trendov pre rok 2030. Z tejto štúdie vyplynulo, že respondenti by už v roku 2030 radi a intenzívne využívali možnosť ochutnávať, dotýkať sa či ovoniavať v online svete. Skúsenosť hovorí, že ak koncový používateľ o niečom otvorene sníva, autori technológií majú v laboratóriu už aspoň beta verziu. Aké ďalšie technológie a riešenia by nám mohli o metaverse čokoľvek napovedať? V prvom rade je to 5G sieť. Ak si predstavíte, že by ste mali aspoň sčasti „reálne“ žiť v online priestore, je nevyhnutné, aby ste si rozdiel medzi skutočným a online svetom neuvedomovali. A to ani na tých pár prechodných sekúnd. Toto si žiada sieť, ktorá dokáže spoľahlivo a rýchlo prenášať obrovské množstvo dát. Podľa technikov je ňou 5G. Ďalším riešením, ktoré nám o metaverse čo-to napovedá, sú kryptomeny. To, že ich dnes vnímame ako virtuálne peniaze, ktoré sú stále skôr špekuláciou, neznamená, že platenie je ich skutočný osud. Za množstvom kryptomien sa totiž skrývajú riešenia bezpečnosti, prevodov alebo stability v online svete. Stačí si uvedomiť, čo všetko ponúka blockchain.&nbsp;</p><h3>NÁJDITE SVOJ RAJ&nbsp;</h3><p>Ak by sme si predsa len chceli z čriepkov, ktoré máme, vytvoriť obraz o tom, čo nás v budúcnosti asi čaká, môžeme sa pozrieť na hru Minecraft. Pozrime sa však trošku z nadhľadu. Minecraft vlastne pozostáva z mnohých rôznych svetov, ktoré si hráči budujú na svoj obraz. Revolučným prvkom je, že ak sa rozhodnete medzi tými svetmi „cestovať“, môžete. Ako keby sa vďaka tejto vlastnosti búrali všetky hranice stanovené skutočným svetom. Nájsť si vlastné pôsobisko, v ktorom sa budete cítiť dobre, nič vás nebude obmedzovať, nikto vám nebude ubližovať a všetci vás budú podporovať, v skratke miesto, kde budete šťastný, už nemusí byť problém. Pre niekoho môžu tieto slova vyznieť úsmevne, no metaverse sa pre nás môže stať nevyhnutným. Napríklad v prípade klimatickej katastrofy. Čo keď sa Zem oteplí natoľko, že aj keď prežijeme, pobyt v exteriéri bude možný len za veľmi obmedzených podmienok a na krátky čas? Pripojte sa k virtuálnemu svetu a žite v ňom plnohodnotný život presne podľa vašich predstáv.&nbsp;</p><h3>POZOR NA JEDINÚ RIADIACU SILU&nbsp;</h3><p>Posledná veta znie až marketingovo a zakončiť ňou článok o metaverse by nebolo práve šťastné. Nový online svet totiž nebude len bezstarostné miesto. Bude to život prenesený do online priestoru, kde budeme mať povinnosti a zároveň viac možností na sebarealizáciu. Avšak jedine za predpokladu, že sa nám podarí takýto priestor vytvoriť bez toho, aby bol realizovaný a spravovaný jednou či zopár firmami. Stali by sme sa totiž ich otrokmi a boli by sme od týchto firiem doslova existenčne závislí. A to je jeden z dôvodov, prečo sú Mark a jeho plány s Meta vzdialené tomu, čo nás čaká a čo by sme reálne potrebovali. Teda, dúfajme.</p>6no0000-00-00for-men-2021-12-2022-0112/2021-01/20222021-12-09<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>som veľmi rada, že sa Vám môžem prihovoriť z posledného tohtoročného čísla. Aj keď je momentálna situácia v našej krajine kritická, pevne verím, že sa zlepší. Povedzme si na rovinu, nálada v spoločnosti je veľmi napätá, ľudia sa hádajú o očkovaní a nervozitu cítiť na každej strane. Držme si preto palce a verme, že tak ako po daždi vždy vyjde slnko, aj táto doba čoskoro pominie, posilní nás a o pár mesiacov ostane už iba v nepríjemných spomienkach. Zatiaľ si môžeme život čo najviac spríjemniť – a to dokonca aj za hranicami. Spomedzi bezpečných destinácií s dobrou pandemickou situáciou (80 – 90 prípadov denne) sa môžete ísť ohriať napríklad aj do Spojených arabských emirátov, ktoré sú hlavnou témou tohto čísla. Pozrieme sa na život, podnikanie aj nehnuteľnosti v tejto krajine a tento zaujímavý prehľad doplníme rozhovorom s Miroslavou Valovičovou, šéfkou nášho Slovenského pavilónu na EXPO 2020 v Dubaji. EXPO do dnešného dňa navštívili už viac ako štyri milióny ľudí. Budeme sa venovať aj nehnuteľnostiam na Slovensku, presnejšie tomu, ako do nich rozumne investovať a získať tak pravidelný príjem pomocou spoločnosti Invest in Slovakia. V aktuálnom čísle sa venujeme množstvu zaujímavých tém: od kariéry a psychológie cez ekonomiku, autá až po rozhovory so zaujímavými ľuďmi – každý si v ňom určite nájde kúsok seba.&nbsp;</p><p>Keďže práve v rukách držíte posledné číslo v roku, dovoľte mi poďakovať sa všetkým ľudom, bez ktorých by tento časopis neexistoval. V prvom rade sa chcem poďakovať majiteľom a partnerom spoločnosti, pretože bez nich by sme tu ani neboli. Zároveň ďakujem celému tímu a v neposlednom rade aj všetkým našim klientom a čitateľom – my všetci totiž tvoríme jeden celok, tím FORMEN.&nbsp;</p><p>Vopred Vám želám príjemné a pokojné prežitie vianočných sviatkov a veľa úspechov v novom roku. Na rozlúčku už len pár slov Henryho Forda: „Pokiaľ chcete urobiť pre svet viac, než svet robí pre vás – to je úspech.“</p>yesTechnotechno
krasa-z-vtacej-perspektivyKrása z vtáčej perspektívy14for-men-2020-12
miliony-vo-vzduchuMilióny vo vzduchu7for-men-2020-03
expo-2020-v-dubaji-a-technologie-splneny-senExpo 2020 v dubaji a technológie? Splnený sen!20for-men-2022-02-03
svojske-snehove-radovankySvojské snehové radovánky19for-men-2021-12-2022-01
v-menu-ristorante-da-andrea-sa-myslelo-aj-na-pizzu-tentokrat-ale-inakV menu ristorante Da Andrea sa myslelo aj na pizzu. Tentokrát ale inak.19for-men-2021-12-2022-01
film-stillwaterFilm - Stillwater19for-men-2021-12-2022-01