Časopis FOR MEN - Expo 2020 v dubaji a technológie? Splnený sen!

Expo 2020 v dubaji a technológie? Splnený sen!

Techno11. február 2022 Vyšlo v čísle: 02-03/2022

Množstvo technológií, ktoré bolo prezentované na svetovej výstave Expo 2020 v Dubaji, by vystačilo na samostatné číslo FORMEN. My sme sa pozreli na dva dôležité trendy budúcnosti, ku ktorým technológie na výstave smerovali.

Svetová výstava Expo 2020 v Dubaji sa konala za účasti 192 vystavovateľských krajín a návštevníkov počas šiestich mesiacov preniesla doslova do budúcnosti. Ročný odklad pre pandémiu covidu-19 mohol vyvolať isté pochybnosti, no Spojené arabské emiráty nezostali svojej povesti nič dlžné. Ak sa treba ukázať v tom najlepšom svetle, dokážu aj nemožné. Pre technologického nadšenca bol tento ročník vysloveným zhmotnením túžob a najdivokejších predstáv. 

INTELIGENTNÉ MESTÁ SÚ NEVYHNUTNOSŤ

Často o nich hovoríme ako o riešení budúcnosti. Aby sa mesto mohlo pochváliť prívlastkom inteligentné, nemusí nutne pripomínať prostredie z filmu Blade Runner. Podstatu tejto témy dokonale demonštroval Siemens. Jeho riešenie MindSphere dokázalo prepojiť viac ako 130 budov, množstvo strojov, zariadení a služieb za účelom optimalizácie prevádzky, zníženia emisií CO2, šetrenia vody a energie či zvýšenia pohodlia a bezpečnosti návštevníkov. Toto všetko sa podarilo vďaka zberu podrobných dát, ktoré sa získavali v reálnom čase a následne využili na optimalizáciu a vylepšenia pôvodných rozhodnutí. Siemens pre operátorov a manažérske tímy na Expo 2020 v Dubaji vytvoril unikátnu smartcity webovú aplikáciu. Tá na digitálnej dvojičke výstaviska umožňovala testovať rozhodnutia, ktoré vznikli na základe nazbieraných údajov. Dôležité je, že Siemens umožnil integráciu tretích strán a prácu s ich výsledkami na konečnom rozhodnutí. V jeho ekosystéme sa nachádza viacero špecifických technológií, napríklad Siemens Navigátor, riešenie fungujúce na cloude, ktoré optimalizuje výkon budov, Desigo CC, slúžiace na podporu inteligentného budovania lokality, či Siveillance Control Pro, ktoré sa staralo o bezpečnosť pri bránach výstaviska. 

ROBOTY AKO UŽITOČNÍ POMOCNÍCI 

Mohli by ste namietať, že MindSphere poslúžila skôr organizátorom, benefity však čerpali najmä návštevníci. Tí mohli priamo interagovať so smart IoT svetom. Ako? Okrem iného skrz roboty. Najpopulárnejším sa stal Opti, meter vysoký oranžový robot, ktorý návštevníkov informoval, navigoval alebo zabával. Opti reagoval na otázky dokonca aj vtipom, čo malo, samozrejme, pozitívnu odozvu. S občerstvením zas pomáhal Tal-bot, ktorý servíroval jedlo, a o niečo serióznejšie služby ponúkal robot Patrol – ten slúžil ako bezpečnostný dohľad. Pomocou termokamier dokázal v reálnom čase rozpoznať tvár návštevníka. Na Expo 2020 v Dubaji pomáhal najmä s dodržiavaním bezpečných odstupov medzi návštevníkmi. 

ZA VŠETKÝM HĽADAJTE UMELÚ INTELIGENCIU

Ak by sme v týchto inováciách hľadali trend, ktorému sa v budúcnosti nevyhneme, rozhodne ním je umelá inteligencia. V podstate nič nové. Napriek všetkým čiernym scenárom odkazujúcim na filmovú klasiku Terminátor či kauze Facebooku z roku 2017, keď medzi sebou dva roboty začali komunikovať rečou, ktorej ich tvorcovia nerozumeli, sa umelá inteligencia stane súčasťou našich životov. Scenárov a odvetví, v ktorých sa premýšľajúca technika stane nevyhnutnou, je celá plejáda. To najušľachtilejšie, čo získame, je však zrejme ekologické prostredie. Ako? Podľa OSN bude do roku 2050 až 68 % populácie žiť v mestách, nevyhnutne teda potrebujeme znížiť spotrebu energie verejného osvetlenia a premeniť budovy na inteligentné. Verejné osvetlenie predstavuje v priemere 50 % nákladov mesta. Vďaka umelej inteligencii a IoT sa tieto náklady dajú výrazne znížiť. A čo inteligentné budovy? Ako sme naznačili už v úvode, rovnako treba znížiť náklady na ďalšie energie, produkciu CO2 či šetriť vodu. Jeden príklad za všetky. Riešenie s umelou inteligenciou dokáže sledovať, ako je využívaná administratívna budova: od obsadenosti cez osvetlenie až po používanie klimatizácie. Inteligentné budovy dokážu stav sledovať vo frekvenciách na úrovni troch zápisov za sekundu. Takéto obrovské množstvo dát je síce veľmi užitočné, ale človek ho v reálnom čase nedokáže spracovávať a vyhodnocovať. Umelá inteligencia s tým nemá problém, správcov dokáže upozorniť na akúkoľvek anomáliu. Napríklad na celoročne nastavenú konštantnú teplotu klimatizácie v menej využívanej zasadačke. Nastaviť dynamické vyhrievanie v tejto miestnosti je výrazne ekologickejšie a lacnejšie. 

OPÄŤ METAVERSE 

V minulom čísle sme sa venovali téme metaverse. Virtuálny vesmír bol prirodzenou súčasťou výstavy. Organizátor v spolupráci so spoločnosťou Magnopus preniesol do digitálneho priestoru približne 4 km2 výstaviska a pomocou aplikácie Expo Dubai Xplorer umožnil miliónom ľudí po celom svete vstup na výstavu z pohodlia domova. Rozšírenú realitu však mohli využívať aj reálni návštevníci priamo na výstavisku, stačil im vlastný smartfón. Najdôležitejšie na tomto projekte je, že v metaverse Expo 2020 v Dubaji sa mohli v reálnom čase stretnúť obe skupiny. Magnopus, tak ako Siemens, ponúkol riešenie, ktoré dokázalo komunikovať aj s aplikáciami tretích strán, čo používatelia ocenili najmä pri vytváraní avatarov alebo pri rozšírenej realite priamo na výstavisku. Z technologického hľadiska bol výstaviskový metaverse zaujímavý aj tým, že ho vývojári uložili na cloud, inštalačný súbor pre návštevníkov teda nebol veľký. 

VIRTUÁLNY SVET PODĽA SKUTOČNÝCH PROJEKTOV

Vo virtuálnom vesmíre bolo k dispozícii 200 budov a 192 pavilónov. Jeho tvorba trvala približne dva roky a zúčastnili sa na nej stovky ľudí rôznych profesií. Digitálny vesmír obohatili o rôzne vizuálne príťažlivé animácie a zaujímavé informácie, samotné prostredie však bolo v pomere 1 : 1 postavené podľa stavebných projektov, podľa ktorých sa realizovala výstavba výstaviska vo fyzickom svete. Generálny riaditeľ Magnopus Ben Grossmann povedal: „Ide o doteraz najväčšie prepojenie fyzického a virtuálneho sveta vôbec. Je to dôležitý stavebný kameň pre budúcnosť metaverse. Pracujeme na tom už veľa rokov a teraz sme náš projekt posunuli na novú úroveň.“

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Expo 2020 v dubaji a technológie? Splnený sen!
Časopis FOR MEN - Expo 2020 v dubaji a technológie? Splnený sen!
Časopis FOR MEN - Expo 2020 v dubaji a technológie? Splnený sen!
Časopis FOR MEN - Expo 2020 v dubaji a technológie? Splnený sen!
Časopis FOR MEN - Expo 2020 v dubaji a technológie? Splnený sen!
Časopis FOR MEN - Expo 2020 v dubaji a technológie? Splnený sen!
Časopis FOR MEN - Expo 2020 v dubaji a technológie? Splnený sen!
Časopis FOR MEN - Expo 2020 v dubaji a technológie? Splnený sen!

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
20expo-2020-v-dubaji-a-technologie-splneny-senExpo 2020 v dubaji a technológie? Splnený sen!23yesnoMnožstvo technológií, ktoré bolo prezentované na svetovej výstave Expo 2020 v Dubaji, by vystačilo na samostatné číslo FORMEN. My sme sa pozreli na dva dôležité trendy budúcnosti, ku ktorým technológie na výstave smerovali. <p>Svetová výstava Expo 2020 v Dubaji sa konala za účasti 192 vystavovateľských krajín a návštevníkov počas šiestich mesiacov preniesla doslova do budúcnosti. Ročný odklad pre pandémiu covidu-19 mohol vyvolať isté pochybnosti, no Spojené arabské emiráty nezostali svojej povesti nič dlžné. Ak sa treba ukázať v tom najlepšom svetle, dokážu aj nemožné. Pre technologického nadšenca bol tento ročník vysloveným zhmotnením túžob a najdivokejších predstáv.&nbsp;</p><h3>INTELIGENTNÉ MESTÁ SÚ NEVYHNUTNOSŤ</h3><p>Často o nich hovoríme ako o riešení budúcnosti. Aby sa mesto mohlo pochváliť prívlastkom inteligentné, nemusí nutne pripomínať prostredie z filmu Blade Runner. Podstatu tejto témy dokonale demonštroval Siemens. Jeho riešenie MindSphere dokázalo prepojiť viac ako 130 budov, množstvo strojov, zariadení a služieb za účelom optimalizácie prevádzky, zníženia emisií CO2, šetrenia vody a energie či zvýšenia pohodlia a bezpečnosti návštevníkov. Toto všetko sa podarilo vďaka zberu podrobných dát, ktoré sa získavali v reálnom čase a následne využili na optimalizáciu a vylepšenia pôvodných rozhodnutí. Siemens pre operátorov a manažérske tímy na Expo 2020 v Dubaji vytvoril unikátnu smartcity webovú aplikáciu. Tá na digitálnej dvojičke výstaviska umožňovala testovať rozhodnutia, ktoré vznikli na základe nazbieraných údajov. Dôležité je, že Siemens umožnil integráciu tretích strán a prácu s ich výsledkami na konečnom rozhodnutí. V jeho ekosystéme sa nachádza viacero špecifických technológií, napríklad Siemens Navigátor, riešenie fungujúce na cloude, ktoré optimalizuje výkon budov, Desigo CC, slúžiace na podporu inteligentného budovania lokality, či Siveillance Control Pro, ktoré sa staralo o bezpečnosť pri bránach výstaviska.&nbsp;</p><h3>ROBOTY AKO UŽITOČNÍ POMOCNÍCI&nbsp;</h3><p>Mohli by ste namietať, že MindSphere poslúžila skôr organizátorom, benefity však čerpali najmä návštevníci. Tí mohli priamo interagovať so smart IoT svetom. Ako? Okrem iného skrz roboty. Najpopulárnejším sa stal Opti, meter vysoký oranžový robot, ktorý návštevníkov informoval, navigoval alebo zabával. Opti reagoval na otázky dokonca aj vtipom, čo malo, samozrejme, pozitívnu odozvu. S občerstvením zas pomáhal Tal-bot, ktorý servíroval jedlo, a o niečo serióznejšie služby ponúkal robot Patrol – ten slúžil ako bezpečnostný dohľad. Pomocou termokamier dokázal v reálnom čase rozpoznať tvár návštevníka. Na Expo 2020 v Dubaji pomáhal najmä s dodržiavaním bezpečných odstupov medzi návštevníkmi.&nbsp;</p><h3>ZA VŠETKÝM HĽADAJTE UMELÚ INTELIGENCIU</h3><p>Ak by sme v týchto inováciách hľadali trend, ktorému sa v budúcnosti nevyhneme, rozhodne ním je umelá inteligencia. V podstate nič nové. Napriek všetkým čiernym scenárom odkazujúcim na filmovú klasiku Terminátor či kauze Facebooku z roku 2017, keď medzi sebou dva roboty začali komunikovať rečou, ktorej ich tvorcovia nerozumeli, sa umelá inteligencia stane súčasťou našich životov. Scenárov a odvetví, v ktorých sa premýšľajúca technika stane nevyhnutnou, je celá plejáda. To najušľachtilejšie, čo získame, je však zrejme ekologické prostredie. Ako? Podľa OSN bude do roku 2050 až 68 % populácie žiť v mestách, nevyhnutne teda potrebujeme znížiť spotrebu energie verejného osvetlenia a premeniť budovy na inteligentné. Verejné osvetlenie predstavuje v priemere 50 % nákladov mesta. Vďaka umelej inteligencii a IoT sa tieto náklady dajú výrazne znížiť. A čo inteligentné budovy? Ako sme naznačili už v úvode, rovnako treba znížiť náklady na ďalšie energie, produkciu CO2 či šetriť vodu. Jeden príklad za všetky. Riešenie s umelou inteligenciou dokáže sledovať, ako je využívaná administratívna budova: od obsadenosti cez osvetlenie až po používanie klimatizácie. Inteligentné budovy dokážu stav sledovať vo frekvenciách na úrovni troch zápisov za sekundu. Takéto obrovské množstvo dát je síce veľmi užitočné, ale človek ho v reálnom čase nedokáže spracovávať a vyhodnocovať. Umelá inteligencia s tým nemá problém, správcov dokáže upozorniť na akúkoľvek anomáliu. Napríklad na celoročne nastavenú konštantnú teplotu klimatizácie v menej využívanej zasadačke. Nastaviť dynamické vyhrievanie v tejto miestnosti je výrazne ekologickejšie a lacnejšie.&nbsp;</p><h3>OPÄŤ METAVERSE&nbsp;</h3><p>V minulom čísle sme sa venovali téme metaverse. Virtuálny vesmír bol prirodzenou súčasťou výstavy. Organizátor v spolupráci so spoločnosťou Magnopus preniesol do digitálneho priestoru približne 4 km2 výstaviska a pomocou aplikácie Expo Dubai Xplorer umožnil miliónom ľudí po celom svete vstup na výstavu z pohodlia domova. Rozšírenú realitu však mohli využívať aj reálni návštevníci priamo na výstavisku, stačil im vlastný smartfón. Najdôležitejšie na tomto projekte je, že v metaverse Expo 2020 v Dubaji sa mohli v reálnom čase stretnúť obe skupiny. Magnopus, tak ako Siemens, ponúkol riešenie, ktoré dokázalo komunikovať aj s aplikáciami tretích strán, čo používatelia ocenili najmä pri vytváraní avatarov alebo pri rozšírenej realite priamo na výstavisku. Z technologického hľadiska bol výstaviskový metaverse zaujímavý aj tým, že ho vývojári uložili na cloud, inštalačný súbor pre návštevníkov teda nebol veľký.&nbsp;</p><h3>VIRTUÁLNY SVET PODĽA SKUTOČNÝCH PROJEKTOV</h3><p>Vo virtuálnom vesmíre bolo k dispozícii 200 budov a 192 pavilónov. Jeho tvorba trvala približne dva roky a zúčastnili sa na nej stovky ľudí rôznych profesií. Digitálny vesmír obohatili o rôzne vizuálne príťažlivé animácie a zaujímavé informácie, samotné prostredie však bolo v pomere 1 : 1 postavené podľa stavebných projektov, podľa ktorých sa realizovala výstavba výstaviska vo fyzickom svete. Generálny riaditeľ Magnopus Ben Grossmann povedal: „Ide o doteraz najväčšie prepojenie fyzického a virtuálneho sveta vôbec. Je to dôležitý stavebný kameň pre budúcnosť metaverse. Pracujeme na tom už veľa rokov a teraz sme náš projekt posunuli na novú úroveň.“</p>8no0000-00-00for-men-2022-02-0302-03/20222022-02-11<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>všetci pravdepodobne dúfame, že rok 2022 bude lepší než jeho dvaja predchodcovia. Počas nich sme totiž zistili, ako rýchlo sa môžu do reality preniesť scenáre, ktorými nás kedysi strašili iba katastrofické filmy. Spravodajstvo je plné slov ako epidémia, vojna, inflácia, zdražovanie energií… V záplave zlých správ je však dôležité dokázať hľadať a nájsť pozitíva. Je nutné veriť, že sa všetko na dobré obráti.&nbsp;</p><p>K pozitívnejším vyhliadkam vás môže inšpirovať niekoľko článkov v našom novom čísle. V dvoch rozhovoroch o Slovenskom pavilóne na EXPO DUBAI 2020 sa napríklad môžete presvedčiť o tom, že Slovensko je mimoriadne reprezentatívna a inovatívna krajina. Najväčšia svetová výstava však čoskoro končí, ak teda stále zvažujete, že by ste sa išli zohriať do dubajského tepla a spojili príjemné s užitočným, toto je ten správny čas.&nbsp;</p><p>Verím, že vás zaujala aj naša titulná strana, ktorá tentoraz patrí úspešnej spoločnosti Invest in Slovakia. Jej predstaviteľ nám v rozhovore prezradil čosi o svojom kľúči k úspechu cez jedinú aplikáciu. Viete, čo je na tom najlepšie? Vďaka Invest in Slovakia môžete byť úspešní aj vy. A ak už máte nejaký ten úspech za sebou a vlastníte svoju vysnívanú nehnuteľnosť, môžete si ju skrášliť originálnymi dielami od renomovaného umelca Luku Braseho. Ukážky jeho prác nájdete na nasledujúcich stranách.&nbsp;</p><p>V aktuálnom čísle vám ponúkame množstvo pútavých tém z prostredia kariéry, psychológie, biznisu, ekonomiky či áut, inšpirovať sa môžete aj rozhovormi so zaujímavými ľuďmi – na stránkach nášho magazínu si každý určite nájde kúsok seba.&nbsp;</p><p>Pamätajte, že dobré veci sa nikdy neudejú samy od seba. Keď človek neverí v ich úspech, nestanú sa nikdy. Preto verme, že najbližšie mesiace nám všetkým prinesú čosi prelomové.</p>yesTechnotechno
slovenske-autonomne-vozidlo-simrodSlovenské autonómne vozidlo? SimRod!15for-men-2021-01
krasa-z-vtacej-perspektivyKrása z vtáčej perspektívy14for-men-2020-12
pravidla-pouzivania-dronov-cakaju-zmenyPravidlá používania dronov čakajú zmeny14for-men-2020-12
portfolioPortfólio20for-men-2022-02-03
specialistka-na-zdravy-zivotny-stylŠpecialistka na zdravý životný štýl20for-men-2022-02-03
uspech-nasej-krajiny-je-zrejmyÚspech našej krajiny je zrejmý20for-men-2022-02-03