Časopis FOR MEN - Robotická kosačka verzus benzínová kosačka: Čím vynikajú?

Robotická kosačka verzus benzínová kosačka: Čím vynikajú?

Lifestyle09. máj 2022

Po zime prichádza znova obdobie, kedy bude potrebné pravidelne kosiť trávnaté plochy okolo vášho domu. Hnojenie, úprava a starostlivosť o trávu prinesie krásny pohľad na zelený porast na našej záhrade. Najčastejšie je na úpravu trávniku používaná benzínová kosačka, na trhu už ale nájdeme aj modely robotických kosačiek, ktoré vám ušetria mnoho času. Povedzme si, aké sú medzi nimi rozdiely a v čom vynikajú.

Robotická kosačka sa postará o trávnik aj bez vás 

Po dome behá robotický vysávač, ktorý vám povysáva a vy sa pritom viete venovať iným činnostiam či rodine. Na to sme si už celkom zvykli. Čo ak by takéto niečo fungovalo aj na záhrade? Nemuseli by ste tráviť čas vyťahovaním veľkej kosačky a manuálnym kosením. Zapli by ste stroj a ten by vám trávnik upravil podľa nastavení. Vitajte v realite, ktorú si mnohí z nás nevedeli ani predstaviť. 

Robotická kosačka je stroj, ktorý sa skladá z elektromotora, rotačného systému s nožmi a Li-Ion batérie. Systematicky sa pohybuje po vytýčenom pozemku a pokosenú trávu naseká na drobné kúsky, ktoré rozsype po trávnatej ploche. Slúžia tak ako prírodné hnojivo. 

Ako funguje robotická kosačka?

Robotická kosačka automaticky zastriháva trávnatý porast. Aby robot nenarazil do ovocného stromu alebo nespadol do kríkov, či kvetov, je na začiatku nutné označiť plochu, o ktorú sa má starať. Plochu, kde má kosačka zastrihávať trávu, označíte hraničným káblom. Ohraničenie plochy je bezpečnostným prvkom nielen pre vaše kvetinové záhony, ale aj pre samotnú kosačku. Tú by mohli poškodiť kamienky zo skalky, kríky alebo jazierko, do ktorého by robot pri neohraničení mohol spadnúť. 

Na kosačke viete sami nastaviť ako často, kedy a kde má kosiť. Niektoré nové modely sú tak inteligentné, že namiesto vás nielen pokosia, ale senzormi dokážu určiť ako rýchlo váš trávnik rastie a prispôsobiť tomu interval kosenia. Kosačka sama vie, kedy potrebuje dobiť „šťavu“. Pokiaľ nekosí, nájdete ju v jej nabíjacej stanici. Nie je náročná na údržbu. 

S rovným terénom nemá žiadny problém. Mnohých však od kúpy robotickej kosačky odrádza mýtus, že nedokážu pokosiť pozemky so svahmi. To možno platilo v minulosti pri prvých modeloch, dnes už nájdete na trhu modely, ktoré si bez problémov poradia aj s trávnikom na kopcovitých pozemkoch a pokosia vám ho aj počas dažďovej prehánky. Nezávisí ani od veľkosti trávnatej plochy. Poradí si s malými i väčšími pozemkami. Má však menší záber, a tak jej bude kosenie väčšej plochy trvať o niečo dlhšie. 

Bezpečnosť na prvom mieste 

Modely robotických kosačiek sú bezpečné aj pre rodiny so zvieratkami a zvedavými deťmi. Senzory kosačky ihneď spozorujú, ak nastane pohyb alebo ju vaše dieťa bude chcieť zodvihnúť zo zeme. V tom momente sa nože zastavia, aby nijakým spôsobom neohrozili žiadneho člena vašej domácnosti. Môžete si v pokoji užívať čas na záhrade či nechať deti hrať sa na terase, zatiaľ, čo vám robot pokosí trávnik. 

Niektoré modely sú chránené PIN-kódom pred krádežou, vy sa tak nemusíte báť, že vám vášho pomocníka niekto ukradne z predzáhradky. Ovládať sa dá cez displej na kosačke alebo cez mobilnú aplikáciu, závisí od modelu a značky. 

Výhody

  • Kosenie bez asistencie – časová úspora 
  • Minimálna údržba 
  • Samonabíjacia stanica 
  • Bezpečnosť 
  • Mulčuje pôdu
  • Dokonalý trávnik kvôli pravidelnej nenáročnej údržbe 
  • Praktické skladovanie – nezaberá veľa miesta 
  • Tichý chod 

Nevýhody

  • Vyššia obstarávacia cena 
  • Nie je vhodná na neudržiavaný terén (diery, kamene, a pod.)

Benzínová kosačka 

Tradičný model kosačky, ktorý vďaka jeho výkonu vlastní drvivá väčšina obyvateľstva. Benzínové kosačky nájdu svoje uplatnenie najmä na veľkých pozemkoch. V porovnaní s elektrickými modelmi, pri nich nemusíte riešiť žiaden kábel či nabíjanie. Potrebujú ale pravidelne dolievať benzín, čo nie je príliš priateľské k životnému prostrediu. 

Dostanete sa s ňou všade, kam potrebujete. Sú ťažšie, vďaka pojazdu ich ale nie je potrebné tlačiť, iba riadiť a určovať smer jazdy. To oceníte hlavne pri kopcovitom pozemku. Pokosíte s ňou vyšší trávnik a dostanete sa s ňou aj na menej prístupné miesta. 

Sú pomerne hlučné, takže nimi nepotešíte spiace dieťa počas poobedného spánku ani suseda, ktorý si chce v pokoji na terase vypiť šálku kávy. Ak chcete výkonný model, priplatíte si, ale získate vysoko výkonnú kosačku, ktorá vám bude slúžiť niekoľko rokov. Medzi ich najväčšiu nevýhodu patrí vysoká hmotnosť. Manipulácia s nimi je kvôli nej náročná, potrebujú aj dostatok miesta na uskladnenie. V porovnaní s robotickými kosačkami, vám zaberie omnoho viac priestoru v záhradnom domčeku či garáži. 

Výhody

  • Výkon 
  • Poradí si s vysokou trávou 
  • Vhodná na veľké plochy 

Nevýhody

  • Náročná na údržbu 
  • Neekologická 
  • Vysoká hmotnosť
  • Vysoká hlučnosť 
  • Potrebuje priestor na skladovanie 

Čas je vzácny, uvedomujeme si to čoraz viac, a preto si do domácností a života nakupujeme stroje, ktoré nám prácu uľahčujú alebo ju urobia za nás. My tak získavame čas na oddych, čas na svoju rodinu a môžeme byť produktívnejší pri iných činnostiach. 

Ak uvažujete nad kúpou robotickej kosačky, pomocníka, ktorý trávu pokosí za vás, pozrite si ponuku Husqvarny, kde nájdete výkonné a kvalitné modely, ktoré si poradia aj s väčším a svahovitým pozemkom. 

Robotická kosačka - https://www.husqvarna.com/sk/roboticke-kosacky/ 

Kosačky - https://www.husqvarna.com/sk/kosacky-na-travu/ 

Benzínové kosačkyhttps://www.husqvarna.com/sk/kosacky-na-travu/benzinove-kosacky-na-travu/ 

Husqvarny - https://www.husqvarna.com/sk/

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Robotická kosačka verzus benzínová kosačka: Čím vynikajú?
Časopis FOR MEN - Robotická kosačka verzus benzínová kosačka: Čím vynikajú?
Časopis FOR MEN - Robotická kosačka verzus benzínová kosačka: Čím vynikajú?
Časopis FOR MEN - Robotická kosačka verzus benzínová kosačka: Čím vynikajú?

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
0roboticka-kosacka-verzus-benzinova-kosacka-cim-vynikajuRobotická kosačka verzus benzínová kosačka: Čím vynikajú? 13yesnoPo zime prichádza znova obdobie, kedy bude potrebné pravidelne kosiť trávnaté plochy okolo vášho domu. Hnojenie, úprava a starostlivosť o trávu prinesie krásny pohľad na zelený porast na našej záhrade. Najčastejšie je na úpravu trávniku používaná benzínová kosačka, na trhu už ale nájdeme aj modely robotických kosačiek, ktoré vám ušetria mnoho času. Povedzme si, aké sú medzi nimi rozdiely a v čom vynikajú. <h2><strong>Robotická kosačka sa postará o trávnik aj bez vás&nbsp;</strong></h2><p>Po dome behá robotický vysávač, ktorý vám povysáva a vy sa pritom viete venovať iným činnostiam či rodine. Na to sme si už celkom zvykli. Čo ak by takéto niečo fungovalo aj na záhrade? Nemuseli by ste tráviť čas vyťahovaním veľkej kosačky a manuálnym kosením. Zapli by ste stroj a ten by vám trávnik upravil podľa nastavení. Vitajte v realite, ktorú si mnohí z nás nevedeli ani predstaviť.&nbsp;</p><p>Robotická kosačka je stroj, ktorý sa skladá z elektromotora, rotačného systému s nožmi a Li-Ion batérie. Systematicky sa pohybuje po vytýčenom pozemku a pokosenú trávu naseká na drobné kúsky, ktoré rozsype po trávnatej ploche. Slúžia tak ako prírodné hnojivo.&nbsp;</p><h2><strong>Ako funguje robotická kosačka?</strong></h2><p><strong>Robotická kosačka</strong> automaticky zastriháva trávnatý porast. Aby robot nenarazil do ovocného stromu alebo nespadol do kríkov, či kvetov, je na začiatku nutné označiť plochu, o ktorú sa má starať. Plochu, kde má kosačka zastrihávať trávu, označíte hraničným káblom. Ohraničenie plochy je bezpečnostným prvkom nielen pre vaše kvetinové záhony, ale aj pre samotnú kosačku. Tú by mohli poškodiť kamienky zo skalky, kríky alebo jazierko, do ktorého by robot pri neohraničení mohol spadnúť.&nbsp;</p><p>Na kosačke viete sami nastaviť ako často, kedy a kde má kosiť. Niektoré nové modely sú tak inteligentné, že namiesto vás nielen pokosia, ale senzormi dokážu určiť ako rýchlo váš trávnik rastie a prispôsobiť tomu interval kosenia. Kosačka sama vie, kedy potrebuje dobiť „šťavu“. Pokiaľ nekosí, nájdete ju v jej nabíjacej stanici. Nie je náročná na údržbu.&nbsp;</p><p>S rovným terénom nemá žiadny problém. Mnohých však od kúpy robotickej kosačky odrádza mýtus, že nedokážu pokosiť pozemky so svahmi. To možno platilo v minulosti pri prvých modeloch, dnes už nájdete na trhu modely, ktoré si bez problémov poradia aj s trávnikom na kopcovitých pozemkoch a pokosia vám ho aj počas dažďovej prehánky. Nezávisí ani od veľkosti trávnatej plochy. Poradí si s malými i väčšími pozemkami. Má však menší záber, a tak jej bude kosenie väčšej plochy trvať o niečo dlhšie.&nbsp;</p><h2><strong>Bezpečnosť na prvom mieste&nbsp;</strong></h2><p>Modely robotických kosačiek sú bezpečné aj pre rodiny so zvieratkami a zvedavými deťmi. Senzory kosačky ihneď spozorujú, ak nastane pohyb alebo ju vaše dieťa bude chcieť zodvihnúť zo zeme. V tom momente sa nože zastavia, aby nijakým spôsobom neohrozili žiadneho člena vašej domácnosti. Môžete si v pokoji užívať čas na záhrade či nechať deti hrať sa na terase, zatiaľ, čo vám robot pokosí trávnik.&nbsp;</p><p>Niektoré modely sú chránené PIN-kódom pred krádežou, vy sa tak nemusíte báť, že vám vášho pomocníka niekto ukradne z predzáhradky. Ovládať sa dá cez displej na kosačke alebo cez mobilnú aplikáciu, závisí od modelu a značky.&nbsp;</p><p><strong>Výhody</strong></p><ul><li>Kosenie bez asistencie – časová úspora&nbsp;</li><li>Minimálna údržba&nbsp;</li><li>Samonabíjacia stanica&nbsp;</li><li>Bezpečnosť&nbsp;</li><li>Mulčuje pôdu</li><li>Dokonalý trávnik kvôli pravidelnej nenáročnej údržbe&nbsp;</li><li>Praktické skladovanie – nezaberá veľa miesta&nbsp;</li><li>Tichý chod&nbsp;</li></ul><p><strong>Nevýhody</strong></p><ul><li>Vyššia obstarávacia cena&nbsp;</li><li>Nie je vhodná na neudržiavaný terén (diery, kamene, a&nbsp;pod.)</li></ul><h2><strong>Benzínová kosačka&nbsp;</strong></h2><p>Tradičný model <strong>kosačky</strong>, ktorý vďaka jeho výkonu vlastní drvivá väčšina obyvateľstva. <strong>Benzínové kosačky</strong> nájdu svoje uplatnenie najmä na veľkých pozemkoch. V porovnaní s elektrickými modelmi, pri nich nemusíte riešiť žiaden kábel či nabíjanie. Potrebujú ale pravidelne dolievať benzín, čo nie je príliš priateľské k životnému prostrediu.&nbsp;</p><p>Dostanete sa s ňou všade, kam potrebujete. Sú ťažšie, vďaka pojazdu ich ale nie je potrebné tlačiť, iba riadiť a určovať smer jazdy. To oceníte hlavne pri kopcovitom pozemku. Pokosíte s ňou vyšší trávnik a dostanete sa s ňou aj na menej prístupné miesta.&nbsp;</p><p>Sú pomerne hlučné, takže nimi nepotešíte spiace dieťa počas poobedného spánku ani suseda, ktorý si chce v pokoji na terase vypiť šálku kávy. Ak chcete výkonný model, priplatíte si, ale získate vysoko výkonnú kosačku, ktorá vám bude slúžiť niekoľko rokov. Medzi ich najväčšiu nevýhodu patrí vysoká hmotnosť. Manipulácia s nimi je kvôli nej náročná, potrebujú aj dostatok miesta na uskladnenie. V porovnaní s robotickými kosačkami, vám zaberie omnoho viac priestoru v záhradnom domčeku či garáži.&nbsp;</p><p><strong>Výhody</strong></p><ul><li>Výkon&nbsp;</li><li>Poradí si s vysokou trávou&nbsp;</li><li>Vhodná na veľké plochy&nbsp;</li></ul><p><strong>Nevýhody</strong></p><ul><li>Náročná na údržbu&nbsp;</li><li>Neekologická&nbsp;</li><li>Vysoká hmotnosť</li><li>Vysoká hlučnosť&nbsp;</li><li>Potrebuje priestor na skladovanie&nbsp;</li></ul><p>Čas je vzácny, uvedomujeme si to čoraz viac, a preto si do domácností a života nakupujeme stroje, ktoré nám prácu uľahčujú alebo ju urobia za nás. My tak získavame čas na oddych, čas na svoju rodinu a môžeme byť produktívnejší pri iných činnostiach.&nbsp;</p><p>Ak uvažujete nad kúpou robotickej kosačky, pomocníka, ktorý trávu pokosí za vás, pozrite si ponuku <strong>Husqvarny</strong>, kde nájdete výkonné a kvalitné modely, ktoré si poradia aj s väčším a svahovitým pozemkom.&nbsp;</p><p><strong>Robotická kosačka</strong><strong>&nbsp;-&nbsp;</strong><a href="https://www.husqvarna.com/sk/roboticke-kosacky/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">https://www.husqvarna.com/sk/roboticke-kosacky/</a><strong>&nbsp;</strong></p><p><strong>Kosačky</strong><strong>&nbsp;-&nbsp;</strong><a href="https://www.husqvarna.com/sk/kosacky-na-travu/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">https://www.husqvarna.com/sk/kosacky-na-travu/</a>&nbsp;</p><p><strong>Benzínové kosačky</strong><strong>-&nbsp;</strong><a href="https://www.husqvarna.com/sk/kosacky-na-travu/benzinove-kosacky-na-travu/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">https://www.husqvarna.com/sk/kosacky-na-travu/benzinove-kosacky-na-travu/</a>&nbsp;</p><p><strong>Husqvarny&nbsp;-&nbsp;</strong><a href="https://www.husqvarna.com/sk/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">https://www.husqvarna.com/sk/</a></p>4no2022-05-09Lifestylelifestyle
muzske-vylepseniaMužské vylepšenia10for-men-2020-07
z-kvality-nepolavujeme-zakaznici-by-podvod-odhaliliZ kvality nepoľavujeme. Zákazníci by podvod odhalili16for-men-2021-04-05
kalokagatia-v-online-sveteKalokagatia v online svete9for-men-2020-06
moj-tim-a-ja-v-online-sveteMôj tím a ja v online svete0
zlomZlom0
martin-kultan-mame-lowcostove-zdravotnictvoMartin Kultan: Máme lowcostové zdravotníctvo0