Rýchlokurz domáceho barmana
Lifestyle • 04. december 2020 • Vyšlo v čísle: 12/2020Zdá sa, že „vďaka“ korone oslávime sviatky skromnejšie. Naše obľúbené krčmičky sú pod zámkom a tento rok oželieme aj vianočné trhy či veľkolepé spoločenské oslavy Silvestra. Slávnostnú atmosféru si však môžeme vyčarovať aj v súkromí.
Prinášame vám barmanské tipy na skvelé drinky, ktoré spríjemnia tieto aktuálne neveselé dni. Do hlavnej úlohy sme obsadili TATRATEA. Hodí sa k atmosfére a navyše v sebe skrýva múdrosť našich predkov. V dávnych dobách sa totiž s bolesťou či chorobou chodievalo k bylinkárkam. Tie starostlivo vybrali liečivú rastlinku, pridali špiritus a horúcu vodu a elixír bol na svete. Obľúbená medicína sa uchytila v kraji pod štítmi Tatier pod názvom, ktorý poznáme dodnes – tatranský čaj. O jeho tajomnej moci sa na horských chatách a v kolibách tradujú príbehy. Veď pri ňom zvyklo pookriať nielen telo, ale aj duša horalov.
ČAJ S ČAJOM ALEBO „TO TEA OR NOT TO TEA“
... jednoduchý a silný.
Do pohára na whisky nasypte ľad skoro až po okraj alebo použite jednu veľkú ľadovú kocku. Následne vlejte 40 ml TATRATEA 52 % Original, 100 ml zeleného ľadového čaju a 20 ml bazového sirupu. Premiešajte v pohári a podávajte. Ak chcete byť ako profík, nekupujte si náhrady a zelený čaj sencha si pripravte vopred. Uvarte vodu, nechajte čaj lúhovať potrebný čas a následne ho schlaďte. Podľa chuti ho môžete osladiť medom. Ak vám trochu čaju zvýši, môže poslúžiť ako nealkoholické osvieženie.
SĽUB
... horúci na zahriatie.
Pripravte si 100 ml horúceho šípkového čaju a vložte doň pár kúskov anízu. Zalejte ho 60 ml brusnicového džúsu a 40 ml TATRATEA 57 % s príchuťou šípky a rakytníka. Premiešajte a podávajte.
SLADKÉ MÁMENÍ
... fancy drink.
Tento drink poteší skôr dámy. Má pomerne značný objem, takže budete potrebovať veľký vínový pohár. Ľad nasypte asi do polovice. Zalejte 40 ml TATRATEA 37 % s príchuťou ibišteka a červeného čaju, pridajte 40 ml jahodového džúsu a 100 ml ružového vína, jemne zamiešajte a navrch nalejte 100 ml prosecca. Ozdobte jahodou.
„FRNDŽALICA“
... tradičný ako v zbojníckej kolibe.
Do hrnčeka si pripravte 100 ml horúceho zázvorového čaju s trochou citrónovej šťavy. Navrch položte plátok citrónu, kocku cukru a drievko škorice. Opatrne nalejte 40 ml TATRATEA 52 % Original. Ten by mal zostať vo vrchnej časti drinku. Ak si trúfate, môžete ho pre efekt zapáliť. Drink však treba zhasnúť včas, aby vám v pohári ostalo aspoň trochu alkoholu. Pozor, nehaste sfúknutím, ale hrnček zakryte tanierikom.
ŠESŤ ZLATÝCH RÁD OD PROFESIONÁLOV
- Ak používate šejker, mixér, barovú lyžicu alebo iné barové náčinie, po každom drinku ich opláchnite a vyčistite. Zabezpečíte tým, že ďalší drink bude chutiť tak, ako má.
- Ak sú drinky sladšie, nezabudnite na pohár vody. Osvieženie vždy padne vhod. Servírujte aj niečo malé na zajedanie, dobrou voľbou sú oriešky.
- Aby drink naozaj chutil tak, ako má, dodržujte presné receptúry a používajte odmerky.
- Ako ozdoby používajte jedlé ingrediencie – ovocie, zeleninu, mätu.
- Ak servírujete studené drinky, pohár si vždy vychlaďte ľadom. Tento ľad však nepatrí do drinku. Po vychladení pohára ho vysypte.
- Pri horúcich drinkoch pozor na tenkostenné sklenené poháre, ktoré nemusia vydržať teplotu tekutiny. Ideálne sú hrnčeky, krčiažky, šálky, džbániky rôznych tvarov a veľkostí. Fantázii sa dnes medze nekladú.
NEZABUDNITE, VŽDY PITE S ROZUMOM. AJ DOMA.
www.tatratea.com