Časopis FOR MEN - Zákazníci si chcú dopriať a žiť normálne

Zákazníci si chcú dopriať a žiť normálne

Food Porn04. december 2020 Vyšlo v čísle: 12/2020

Fungujeme, odkazuje Andrea Ena, majiteľ bratislavskej reštaurácie U Taliana. Aj keď v obmedzenom režime, tak ako nariadenia vlády a hlavného hygienika dovoľujú.

WWW.UTALIANA.SK
facebook: 
ANDREAENA_UTALIANA
instagram: 
ANDREAENA_UTALIANA

Aktuálna situácia si vyžaduje veľkú improvizáciu. Prežije len ten, kto bude tvrdo pracovať a nebude hľadať výhovorky. „Robíme donášky jedla, osobný odber a kým nám počasie dovolí, budeme mať otvorenú aj terasu. Už sme sa stihli prispôsobiť podmienkam a na terasu sme dali ohrievače,“ hovorí majiteľ obľúbeného podniku U Taliana. 

Mnohé reštaurácie pre obmedzenia zredukovali svoje jedálne lístky. Andrea na to šiel inak. „Zatiaľ sme ponechali jedálny lístok v pôvodnej podobe. Jesennú ponuku máme totiž iba krátky čas, preto sme ju nechceli rušiť. Zákazníci u nás nájdu takmer všetky jedlá z menu.“ Priznáva však, že aktuálne funguje najmä donáška jedla, ktorá tvorí až 70 percent obratu reštaurácie. „Samozrejme, najlepšie sa predáva pizza. Ľudia si však k nám chodia kupovať aj chlieb a koláče, preto sme pre nich doteraz neprestali piecť. Občas chcú aj niečo drahšie, potrebujú zmenu. Naši zákazníci si od nás objednávajú jedlo, pretože chcú mať pocit, že všetko je v poriadku. Chcú žiť normálne, a preto si doprajú napríklad aj morské plody.“ 

TALIANSKE VIANOCE

A určite si budú chcieť dopriať niečo výnimočné aj na Vianoce. Keďže sa situácia mení zo dňa na deň, je ťažké predpokladať, ako budú vyzerať sviatky. Andrea sa na ne chce poctivo pripraviť, no nevie, čo ho čaká. „Mám tovar objednať, alebo nie? Teraz mi to nikto nevie povedať. Isté však je, že každý z nás bude chcieť prežiť krásne Vianoce aspoň v rámci možností, ktoré máme a budeme mať.“ Ak by sme žili v normálnom svete, jeho reštaurácia na Krížnej ulici v Bratislave by už bola krásne vyzdobená, vysvietená. Firmy aj partie priateľov či rodiny by sa predbiehali v rezerváciách vianočných večierkov a posedení. Toto lukratívne obdobie je, zdá sa, z veľkej časti stratené. „Ľudia by sa u nás určite už zabávali a tešili z krásnych predvianočných chvíľ. Nepochybne by sme mali, tak ako každý rok, plne zarezervované kapacity, pilo by sa veľa prosecca aj výborného talianskeho červeného vína.“ Situácia je však nepriaznivá a zrejme neumožní organizáciu väčších večierkov. Andrea preto zákazníkov pozýva nadýchnuť sa talianskych Vianoc aspoň do obchodíka, ktorý sa nachádza na poschodí reštaurácie. „V ponuke už máme rôzne talianske delikatesy. Zákazníci k nám chodia nakupovať a majú z toho veľkú radosť. Pripravili sme pre nich rôzne vianočné darčekové košíky. Vieme, že naši zákazníci potrebujú prísť na krajšie, lepšie myšlienky a zdvihnúť si náladu.“ Alebo kúpiť vianočné darčeky pre svojich najbližších či obchodných partnerov. 

Taliani, rovnako ako Slováci, Vianoce milujú. „Na sviatky mávame to najlepšie, čo si každá rodina môže dovoliť. Sú to hlavne morské plody, teda krevety, ustrice, mušle a veľa rýb.“ Slováci vždy pred sviatkami vypekajú a chystajú rôzne koláče, v Taliansku podľa Andreu takáto tradícia nie je. „Čo sa týka dezertov, Taliani si s nimi ťažkú hlavu nerobia. U nás sa jednoducho na Vianoce jedáva naša známa bábovka panettone alebo pandoro. Keďže jej príprava je veľmi zložitá, ľudia si ju často kupujú v obchodoch, pričom si vyberajú tie kvalitnejšie a drahšie.“ 

INSTA VARENIE

Už jarnú vlnu pandémie využil Andrea na spopularizovanie svojich sociálnych sietí. Na Instagrame pravidelne varil a trpezlivo vysvetľoval tajomstvá talianskej kuchyne. Na jeseň sa k týmto aktivitám opäť vrátil. Jeho instagramový účet sa v týchto týždňoch rozhodne oplatí sledovať. Kto má záujem, môže sa aj priučiť vareniu. „Áno, opäť varím na Instagrame, je to super a veľmi ma to baví. Musím však povedať, že som trošku hanblivý, aj keď na to možno nevyzerám (smiech). Ale možno preto mi to ide tak dobre. Robím to pre ľudí, aby prišli na iné myšlienky, aby sme boli stále v kontakte a aby sme spoločne lepšie zvládali toto náročné obdobie.“ 

Nebojí sa šéfkuchár, že keď ľudí naučí variť, prestanú k nemu chodiť? „Vôbec sa toho neobávam. Naopak, veľmi sa teším, že sa k nám vrátia, a verím, že aj zákazníci sa budú tešiť na nás.“ Keď vláda uvoľní protikoronové opatrenia, v reštaurácii U Taliana budú nepochybne pripravení okamžite sa pustiť do ďalšej tvrdej práce. „Veríme, že nám dovolia otvoriť reštauráciu, nič iné nám ani neostáva.“ Andrea zatiaľ nevie povedať, ako bude vyzerať jedálny lístok po otvorení. „Uvidíme, možno ešte chvíľu necháme v ponuke jesenné menu a nové zimné príde neskôr – v januári a februári. Určite však chceme variť sezónne a tomu zakaždým prispôsobíme aj našu ponuku.“

Upečte si pravý taliansky
vianočný dezert
millefoglie alle fragole

Potrebujete na to:

  • 4 žĺtka
  • 150 g kryšt.lov.ho cukru
  • 70 g hladkej m.ky 00
  • 500 ml mlieka
  • 250 ml smotany na varenie
  • 50 g pr.škov.ho cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • citr.nov. k.ru
  • 300 g l.stkov.ho cesta

Postup: 

Cukor, vajíčka a múku jemne vymiešame na slabom ohni. V druhom hrnci uvaríme mlieko, vanilkový lusk a citrónovú kôru. Pomaličky spojíme mlieko a vajíčka s cukrom a múkou. Stále miešame, až kým nedosiahneme bod varu, čo je asi 82 až 84 °C, všetko vypneme a necháme vychladnúť. Vyšľaháme smotanu s práškovým cukrom a obidva krémy spojíme. Lístkové cesto pečieme 15 minút na 200 °C. Necháme vychladnúť a na záver ozdobíme.


Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Zákazníci si chcú dopriať a žiť normálne
Časopis FOR MEN - Zákazníci si chcú dopriať a žiť normálne
Časopis FOR MEN - Zákazníci si chcú dopriať a žiť normálne
Časopis FOR MEN - Zákazníci si chcú dopriať a žiť normálne

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
14zakaznici-si-chcu-dopriat-a-zit-normalneZákazníci si chcú dopriať a žiť normálne36nonoFungujeme, odkazuje Andrea Ena, majiteľ bratislavskej reštaurácie U Taliana. Aj keď v obmedzenom režime, tak ako nariadenia vlády a hlavného hygienika dovoľujú. <p><a href="http://WWW.UTALIANA.SK" target="_blank"><strong>WWW.UTALIANA.SK</strong></a><strong><br>facebook:&nbsp;</strong><a href="https://www.facebook.com/uTalianaBratislava" target="_blank"><strong>ANDREAENA_UTALIANA</strong></a><strong><br>instagram:&nbsp;</strong><a href="https://www.instagram.com/andreaena_utaliana/" target="_blank"><strong>ANDREAENA_UTALIANA</strong></a></p><p>Aktuálna situácia si vyžaduje veľkú improvizáciu. Prežije len ten, kto bude tvrdo pracovať a nebude hľadať výhovorky. „Robíme donášky jedla, osobný odber a kým nám počasie dovolí, budeme mať otvorenú aj terasu. Už sme sa stihli prispôsobiť podmienkam a na terasu sme dali ohrievače,“ hovorí majiteľ obľúbeného podniku U Taliana.&nbsp;</p><p>Mnohé reštaurácie pre obmedzenia zredukovali svoje jedálne lístky. Andrea na to šiel inak. „Zatiaľ sme ponechali jedálny lístok v pôvodnej podobe. Jesennú ponuku máme totiž iba krátky čas, preto sme ju nechceli rušiť. Zákazníci u nás nájdu takmer všetky jedlá z menu.“ Priznáva však, že aktuálne funguje najmä donáška jedla, ktorá tvorí až 70 percent obratu reštaurácie. „Samozrejme, najlepšie sa predáva pizza. Ľudia si však k nám chodia kupovať aj chlieb a koláče, preto sme pre nich doteraz neprestali piecť. Občas chcú aj niečo drahšie, potrebujú zmenu. Naši zákazníci si od nás objednávajú jedlo, pretože chcú mať pocit, že všetko je v poriadku. Chcú žiť normálne, a preto si doprajú napríklad aj morské plody.“&nbsp;</p><h3>TALIANSKE VIANOCE</h3><p>A určite si budú chcieť dopriať niečo výnimočné aj na Vianoce. Keďže sa situácia mení zo dňa na deň, je ťažké predpokladať, ako budú vyzerať sviatky. Andrea sa na ne chce poctivo pripraviť, no nevie, čo ho čaká. „Mám tovar objednať, alebo nie? Teraz mi to nikto nevie povedať. Isté však je, že každý z nás bude chcieť prežiť krásne Vianoce aspoň v rámci možností, ktoré máme a budeme mať.“ Ak by sme žili v normálnom svete, jeho reštaurácia na Krížnej ulici v Bratislave by už bola krásne vyzdobená, vysvietená. Firmy aj partie priateľov či rodiny by sa predbiehali v rezerváciách vianočných večierkov a posedení. Toto lukratívne obdobie je, zdá sa, z veľkej časti stratené. „Ľudia by sa u nás určite už zabávali a tešili z krásnych predvianočných chvíľ. Nepochybne by sme mali, tak ako každý rok, plne zarezervované kapacity, pilo by sa veľa prosecca aj výborného talianskeho červeného vína.“ Situácia je však nepriaznivá a zrejme neumožní organizáciu väčších večierkov. Andrea preto zákazníkov pozýva nadýchnuť sa talianskych Vianoc aspoň do obchodíka, ktorý sa nachádza na poschodí reštaurácie. „V ponuke už máme rôzne talianske delikatesy. Zákazníci k nám chodia nakupovať a majú z toho veľkú radosť. Pripravili sme pre nich rôzne vianočné darčekové košíky. Vieme, že naši zákazníci potrebujú prísť na krajšie, lepšie myšlienky a zdvihnúť si náladu.“ Alebo kúpiť vianočné darčeky pre svojich najbližších či obchodných partnerov.&nbsp;</p><p>Taliani, rovnako ako Slováci, Vianoce milujú. „Na sviatky mávame to najlepšie, čo si každá rodina môže dovoliť. Sú to hlavne morské plody, teda krevety, ustrice, mušle a veľa rýb.“ Slováci vždy pred sviatkami vypekajú a chystajú rôzne koláče, v Taliansku podľa Andreu takáto tradícia nie je. „Čo sa týka dezertov, Taliani si s nimi ťažkú hlavu nerobia. U nás sa jednoducho na Vianoce jedáva naša známa bábovka panettone alebo pandoro. Keďže jej príprava je veľmi zložitá, ľudia si ju často kupujú v obchodoch, pričom si vyberajú tie kvalitnejšie a drahšie.“&nbsp;</p><h3>INSTA VARENIE</h3><p>Už jarnú vlnu pandémie využil Andrea na spopularizovanie svojich sociálnych sietí. Na Instagrame pravidelne varil a trpezlivo vysvetľoval tajomstvá talianskej kuchyne. Na jeseň sa k týmto aktivitám opäť vrátil. Jeho instagramový účet sa v týchto týždňoch rozhodne oplatí sledovať. Kto má záujem, môže sa aj priučiť vareniu. „Áno, opäť varím na Instagrame, je to super a veľmi ma to baví. Musím však povedať, že som trošku hanblivý, aj keď na to možno nevyzerám (smiech). Ale možno preto mi to ide tak dobre. Robím to pre ľudí, aby prišli na iné myšlienky, aby sme boli stále v kontakte a aby sme spoločne lepšie zvládali toto náročné obdobie.“&nbsp;</p><p>Nebojí sa šéfkuchár, že keď ľudí naučí variť, prestanú k nemu chodiť? „Vôbec sa toho neobávam. Naopak, veľmi sa teším, že sa k nám vrátia, a verím, že aj zákazníci sa budú tešiť na nás.“ Keď vláda uvoľní protikoronové opatrenia, v reštaurácii U Taliana budú nepochybne pripravení okamžite sa pustiť do ďalšej tvrdej práce. „Veríme, že nám dovolia otvoriť reštauráciu, nič iné nám ani neostáva.“ Andrea zatiaľ nevie povedať, ako bude vyzerať jedálny lístok po otvorení. „Uvidíme, možno ešte chvíľu necháme v ponuke jesenné menu a nové zimné príde neskôr – v januári a februári. Určite však chceme variť sezónne a tomu zakaždým prispôsobíme aj našu ponuku.“</p><p><strong>Upečte si pravý taliansky<br>vianočný dezert<br>millefoglie alle fragole</strong></p><p><strong>Potrebujete na to:</strong></p><ul><li>4 žĺtka</li><li>150 g&nbsp;kryšt.lov.ho cukru</li><li>70 g&nbsp;hladkej m.ky 00</li><li>500 ml mlieka</li><li>250 ml&nbsp;smotany na varenie</li><li>50 g&nbsp;pr.škov.ho cukru</li><li>1&nbsp;vanilkový lusk</li><li>citr.nov. k.ru</li><li>300 g l.stkov.ho cesta</li></ul><p><strong>Postup:</strong>&nbsp;</p><p>Cukor, vajíčka a múku jemne vymiešame na slabom ohni. V druhom hrnci uvaríme mlieko, vanilkový lusk a citrónovú kôru. Pomaličky spojíme mlieko a vajíčka s cukrom a múkou. Stále miešame, až kým nedosiahneme bod varu, čo je asi 82 až 84 °C, všetko vypneme a necháme vychladnúť. Vyšľaháme smotanu s práškovým cukrom a obidva krémy spojíme. Lístkové cesto pečieme 15 minút na 200 °C. Necháme vychladnúť a na záver ozdobíme.</p><p><br></p>4no0000-00-00for-men-2020-1212/20202020-12-04<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>ani sme sa nenazdali a je tu posledné tohtoročné číslo vášho obľúbeného časopisu FORMEN. Obdobie Vianoc a prelomu rokov zakaždým prináša priestor na bilancovanie. Prehodnocujeme, čo sa podarilo a čo nie, čo možno vylepšiť, dávame si rôzne predsavzatia. V redakcii FORMEN považujeme za veľký úspech, že sme zvládli prvý rok v novom dizajne a s novým tímom. Aj rastúci počet čitateľov a pozitívnych spätných väzieb nám dáva jasné znamenie, aby sme pokračovali v tom, čo robíme. Samozrejme, vždy existuje priestor na zlepšenie, preto sme vďační za každú odozvu, ktorú od vás dostávame.&nbsp;</p><p>V novom roku pre vás chystáme veľké prekvapenie – časopis FORWOMEN, ktorý je našou odpoveďou na množstvo otázok, či podobný magazín neurobíme i pre ženy. Pevne verím, že FORWOMEN si nájde stále miesto aj u vás doma. Titulku prvého čísla bude zdobiť Veronika Cifrová Ostrihoňová.&nbsp;</p><p>Z pozície šéfredaktora a spolumajiteľa by som sa na záver rád poďakoval celému tímu, bez ktorého by časopis neexistoval. Ďakujem teda môjmu parťákovi a obchodnému riaditeľovi Majovi za neopísateľný prínos „nášmu vášmu“ časopisu, CEO Danke, ktorá prebdela nejednu noc pri čítaní FORMEN-u, obchodnému a marketingovému tímu, konkrétne Paťke a Terke, za celoročné úsilie, redakcii a externým kolegom za kvalitné a inšpiratívne články, nemenej grafikovi Jozefovi Hupkovi a fotografovi Peťovi Plichtovi za nasadenie pri dotváraní príspevkov, všetkým obchodným partnerom za skvelú spoluprácu a známym osobnostiam za ich podporu. Vďaka patrí v neposlednom rade aj vám – za pretrvávajúcu priazeň. Bez vás by FORMEN nebol tým, čím je.&nbsp;</p><p>Prajem vám pokojné a štedré Vianoce, úspešný vstup do nového roka, viac lásky, pokoja a vzájomnej tolerancie. Tiež vám želám, aby ste míňali čo najmenej energie na veci, ktoré nezmeníte a ktoré uberajú na kvalite vášho života.&nbsp;</p><p>Dovidenia v novom roku, priatelia!</p>yesFood Pornfood-porn
da-andreaDa Andrea20for-men-2022-02-03
nero-di-mareNero di mare17for-men-2021-06-07
chyba-vam-pohoda-pri-mori-doprajte-si-ju-u-talianaChýba vám pohoda pri mori? Doprajte si ju u taliana11for-men-2020-09
korona-ma-pripravila-o-pracuKorona ma pripravila o prácu14for-men-2020-12
krav-maga-balet-bojovych-umeniKrav maga: balet bojových umení 14for-men-2020-12
globalizacna-spiatockaGlobalizačná spiatočka14for-men-2020-12