Časopis FOR MEN - Slovensko potvrdzuje svoju inovatívnosť

Slovensko potvrdzuje svoju inovatívnosť

Svet09. december 2021 Vyšlo v čísle: 12/2021-01/2022

Rozpočet na vytvorenie Slovenského pavilónu a zostavenie programu bol výzvou, ktorá otestovala vynaliezavosť slovenského tímu. Navzdory tomu si naša účasť vo veľmi krátkom čase vyslúžila uznanie a záujem.

Lenže Expo 2020 znamená okrem príležitosti na predstavenie výsledkov moderného zmýšľania krajiny aj vzácnu možnosť nadviazať dôležité spolupráce. Ambicióznym startupom otvára dvere do sveta tak ako žiadny iný technický či podnikateľský veľtrh. Míľnik, akým je naša účasť na tejto medzinárodnej prehliadke, znamená pre nás viac, než si možno dokážeme reálne predstaviť. A aj preto sme sa spojili s Miroslavovou Valovičovou, ktorá je v tejto otázke ako generálna komisárka a zástupkyňa generálnej komisárky expozície Expo 2020 doma viac než ktokoľvek iný. 

Medzinárodná výstava EXPO 2020 v Dubaji prebieha už viac ako mesiac. Trvať však bude až do marca. Ako bol navrhnutý rámec tém, ktoré budú počas tohto obdobia tvoriť týždňové cykly? 

Expo 2020 Dubaj sa nesie v znamení troch hlavných tém – udržateľnosť, mobilita a príležitosť. V rámci nich pripravili organizátori kalendár jedenástich tematických blokov na celých šesť mesiacov, ktorými sa riadi celé podujatie. Každý pavilón má možnosť pripraviť si počas jednotlivých tematických blokov svoj vlastný odborný program. Ten je zastrešovaný jednotlivými rezortmi a témy zahŕňajú všetko od klímy a biodiverzity cez mestá budúcnosti, vesmír až po letectvo či školstvo a mnoho ďalších. Napríklad na týždeň klímy a biodiverzity pripravilo odborný program MŽP SR, blok venovaný mestám budúcnosti, udržateľnému rozvoju a vodíkovým technológiám zastrešovalo MH SR a týždeň vesmíru malo pod záštitou MŠVVaŠ SR. Neodmysliteľnou súčasťou odborného programu sú podnikateľské misie organizované v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Najčerstvejším z tematických blokov bol úspešný dynamický týždeň venovaný letectvu. Len málo ľudí vie, že Slovensko je v sektore letectva medzinárodným hráčom, či už ide o segment exkluzívnych športových lietadiel, leteckých simulátorov, digitalizáciu leteckých máp alebo výrobu leteckých komponentov. Slovak Aviation Week pritiahol do Slovenského pavilónu letecké špičky, širokú verejnosť, ale aj členov kráľovskej rodiny. 

Keďže reč je o podujatí a udalosti, ktorá má nesmierny vplyv na budúce medzinárodné spolupráce a významné investičné projekty, ako by ste z tohto hľadiska zhodnotili doterajšiu situáciu, týkajúcu sa komunikácie, respektíve rokovaní o budúcich zámeroch našej krajiny? 

Na Expo Dubaj prezentujeme Slovensko ako krajinu, ktorá je nielen krásna, ale má aj silný inovačný a investičný potenciál. Už po prvých týždňoch sme zaznamenali silnú pozitívnu spätnú väzbu a záujem o slovenské firmy vďaka podnikateľským misiám a odbornému programu, ktorý v Slovenskom pavilóne realizujeme. Počas šiestich mesiacov odprezentujeme vyše 120 slovenských inovatívnych firiem a projektov. Expo ponúka priestor pre medzinárodný dialóg a akceleráciu hospodárskych vzťahov či cestovného ruchu. Pol roka sa na jednom mieste stretáva celý svet a jednotlivé krajiny, malé či veľké, majú unikátnu možnosť globálne sa prezentovať, ukázať svoj potenciál a posilniť hospodárske vzťahy. Jedným z hlavných cieľov MH SR na tomto globálnom podujatí je prezentovať celému svetu slovenské inovácie, príbehy našich úspešných firiem a šikovných Slovákov a Sloveniek. Aj preto je náš pavilón veľmi aktívny v atraktívnom odbornom programe a podnikateľských misiách. Formou think tankov, panelových diskusií, biznis fór, workshopov a prednášok vytvárame slovenským firmám počas šiestich mesiacov ideálny priestor na zviditeľnenie a networking. 

Program v Slovenskom pavilóne je rozmanitý a tvorí ho niekoľko expozícií. Ja by som sa však najskôr rád pozastavil pri konferenciách, ktoré v ňom prebiehajú. Keďže leitmotív expozície sa sústreďuje na udržateľné riešenia budúcnosti, o akých plánoch a cieľoch s perspektívou tohto desaťročia sa bude počas výstavy rokovať? 

O tom, ako budeme žiť v budúcnosti, rozhodujeme dnes. Rezort hospodárstva aj preto presadzuje využitie alternatívnych pohonov, pohyb budúcnosti je zároveň hlavnou témou nášho pavilónu. Mestám a riešeniam budúcnosti bol v októbri venovaný celý tematický blok, počas ktorého sa nám podarilo pripraviť globálne atraktívny program, zastúpený Ministerstvom hospodárstva SR, medzinárodným think tankom GLOBSEC a Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA). Zrealizovali sme expertný program o víziách udržateľného rozvoja miest a obcí či o využití moderných technológií v mestách i mimo nich. Slovenské inovatívne firmy zároveň v Dubaji odprezentovali svoje riešenia pre ekológiu, elektrobatérie či elektromobilitu. 

So záverom roka bude EXPO ešte len na konci prvej polovice. Môžete nám prezradiť, ako bude vyzerať tá druhá polovica a čo pre návštevníkov, záujemcov a investorov pripravujete od budúceho roka?

V januári sa môžeme tešiť na vrchol celej slovenskej účasti na Expo Dubaj, ktorou bude nepochybne náš Národný deň a Národný týždeň. V tom čase sa na Expo Dubaj zviditeľníme aj tým návštevníkom, ktorí nás zatiaľ v pavilóne nenavštívili, a na jeden deň sa doslova staneme hlavnou témou Expo. Prezentovať budeme to najlepšie zo Slovenska. Inovatívne technológie počas Národného dňa doplní slávnostná prezentácia našej bohatej kultúry, folklóru a talentu našich umelcov. Okrem národného týždňa nás v druhej polovici výstavy čaká napríklad ďalšia účasť globálneho think tanku GLOBSEC aj týždeň venovaný kúpeľníctvu – najatraktívnejšiemu produktu slovenského cestovného ruchu v regióne Blízkeho východu –, o čo sa postará agentúra SLOVAKIA TRAVEL. Jedným z vrcholov bude nepochybne aj účasť prezidentky Zuzany Čaputovej. 

Ako už bolo spomenuté, program v pavilóne sa mení každý týždeň, pričom v rámci tohto časového úseku dostáva priestor na predstavenie inovatívnych riešení hneď niekoľko firiem. Čo sa však deje s exponátmi, ktoré boli predstavené skôr, a kde sa zatiaľ nachádzajú tie, ktoré budú predstavené povedzme až v polovici februára?

Počas trvania slovenskej expozície na Expo máme niekoľko stálych exponátov – vodíkové auto MH2 z dielne Matador Group a TUKE, letecký simulátor od firmy Virtual Reality Media či vesmírny robot Androver od RoboTech Vision. Tie sú v Slovenskom pavilóne počas trvania celého podujatia. K stálym exponátom krátko pred leteckým týždňom pribudlo niekoľko leteckých exponátov ako vírnik Nisus – hybrid medzi helikoptérou a lietadlom – či dve športové lietadlá, Tomark Viper a Shark Aero. Ďalšie exponáty sa striedajú v rotačnej expozícii, kde sa momentálne nachádza autonómny psí robot Artaban vyvinutý firmou Panza Robotics. Preprava exponátov je vždy naplánovaná podľa programu expozície, a logisticky je to zaujímavá výzva. 

Keďže všetky projekty predstavujú firmy a startupy s ambicióznymi plánmi a víziami, boli alebo sú podnikatelia podporení aj nejakým špeciálnym fondom či príspevkom na podporu rozvoja, výskumu či výroby? 

Na podporu inovatívnych projektov existujú konkrétne projektové výzvy a fondy na podporu podnikateľského prostredia či vedy, výskumu a vývoja. Predmetné nástroje majú v gescii jednotlivé rezorty. Rozpočet na slovenskú účasť na EXPO Dubaj je jeden z najmenších rozpočtov v porovnaní s inými krajinami a tieto nástroje nie sú jeho súčasťou. 

Čo sa týka strategického hľadiska účasti na EXPO 2020 v Dubaji – s akými cieľmi a ambíciami sa Slovensko zúčastňuje na tomto podujatí a s akými ohlasmi v zahraničných médiách sa naša expozícia zatiaľ stretla?

Po prvých týždňoch fungovania Slovenského pavilónu máme silnú pozitívnu spätnú väzbu, čo potvrdila aj návšteva premiéra Spojených arabských emirátov, šejka Mohammeda Bin Rashida Al Maktouma. Dubajský vládca si vybral práve Slovenský pavilón ako jeden z prvých, ktoré chcel vidieť. Najviac ho zaujal vodíkový superšportiak, a keďže Dubaj je veľmi aktívny vo vesmírnej problematike, zastavil sa aj pri našom vesmírnom roveri a nevynechal ani letecký simulátor, exkluzívny slovenský vírnik či unikátne autonómne roboty. Cítila som z neho úprimný záujem a zároveň vyjadril svoje nadšenie z toho, akým spôsobom Slovensko na EXPO Dubaj prezentujeme a kam chceme ako mladá inovatívna krajina smerovať. Následne sme dostali priestor v národnej televízii Dubai TV, ktorá venovala Slovenskému pavilónu celú hodinovú rannú show. Mala som unikátnu príležitosť diskutovať o spôsobe prezentácie Slovenska na EXPO Dubaj a smerovaní našej krajiny. Slovenský pavilón navštívili aj ďalšie medzinárodné a slovenské médiá. V tých zahraničných máme už po prvých týždňoch okolo 100 výstupov. Expo Dubaj vnímame ako unikátnu príležitosť na prezentovanie toho najlepšieho, čo ako krajina ponúkame. Primárnym cieľom je prezentácia našich úspešných inovácií, firiem a podnikateľov, nadviazanie nových obchodných partnerstiev a aj rozhýbanie cestovného ruchu v pandemickom období. Za vyše dva mesiace sme dosiahli viac, než sme plánovali. Pozitívne nás prekvapilo množstvo významných domácich aj medzinárodných návštev. Medzi osobnosti, ktoré navštívili náš pavilón, patria napríklad cyklistická hviezda Peter Sagan či milionársky pár Geissenovci, ktorí na základe svojej skúsenosti u nás plánujú nakrútiť reláciu o Slovensku. Mimoriadnu pozornosť nám venovala aj hostiteľská krajina – za pomerne krátky čas sme stihli privítať vládcu Dubaja a premiéra SAE Mohammeda bin Rashid Al Maktouma, dubajského korunného princa Hamdana bin Mohammed Al Maktouma a niekoľkokrát nás svojou návštevou poctila aj ministerka medzinárodnej spolupráce SAE a generálna riaditeľka Expo 2020 Dubaj Reem Al Hashimi. Slávnostné otvorenie Slovenského pavilónu a svetová premiéra vodíkového auta sa teší desiatkam pozitívnych výstupov v zahraničných médiách vrátane najvýznamnejších titulov Blízkeho východu. 

Okrem firiem sa do Dubaja dostali aj návrhári, umelci a vynálezcovia z rozličných školských či akademických prostredí. Dá sa povedať, že EXPO 2020 je zároveň miestom, kde sa poukazuje na to, ktoré priemyselné odvetvia majú u nás väčší potenciál a môžeme v nich vidieť budúcnosť aj zmieňovaného školstva?

Áno, samozrejme. Vytvárame priestor nielen pre podnikateľov, ale aj pre umelcov, kreatívcov či študentov a mladých ľudí, ktorí sú budúcnosťou našej krajiny a našej ekonomiky. Na Expo sme napríklad počas tematického týždňa venovaného vesmíru mali možnosť privítať víťazov súťaže organizovanej rezortom školstva. Boli vybraní z množstva motivovaných učiteľov a žiakov, ktorí sú nadšenci vesmíru. Veríme, že práve žiaci a učitelia prispievajú k budúcnosti a vývoju našej krajiny tým správnym smerom. Skúsenosti a inovácie našich firiem potvrdzujú, že priemyselná budúcnosť Slovenska spočíva vo viacerých segmentoch prezentovaných na Expo. Patrí k nim automobilový priemysel, vesmír, letectvo, vodíkové technológie, elektromobilita či udržateľný rozvoj. Aj preto Ministerstvo hospodárstva SR pri príprave prezentácie krajiny na Expo Dubaj zvolilo tieto témy ako hlavné línie našej účasti.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Slovensko potvrdzuje svoju inovatívnosť
Časopis FOR MEN - Slovensko potvrdzuje svoju inovatívnosť
Časopis FOR MEN - Slovensko potvrdzuje svoju inovatívnosť
Časopis FOR MEN - Slovensko potvrdzuje svoju inovatívnosť
Časopis FOR MEN - Slovensko potvrdzuje svoju inovatívnosť

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
19slovensko-potvrdzuje-svoju-inovativnostSlovensko potvrdzuje svoju inovatívnosť41yesnoRozpočet na vytvorenie Slovenského pavilónu a zostavenie programu bol výzvou, ktorá otestovala vynaliezavosť slovenského tímu. Navzdory tomu si naša účasť vo veľmi krátkom čase vyslúžila uznanie a záujem. <p>Lenže Expo 2020 znamená okrem príležitosti na predstavenie výsledkov moderného zmýšľania krajiny aj vzácnu možnosť nadviazať dôležité spolupráce. Ambicióznym startupom otvára dvere do sveta tak ako žiadny iný technický či podnikateľský veľtrh. Míľnik, akým je naša účasť na tejto medzinárodnej prehliadke, znamená pre nás viac, než si možno dokážeme reálne predstaviť. A aj preto sme sa spojili s Miroslavovou Valovičovou, ktorá je v tejto otázke ako generálna komisárka a zástupkyňa generálnej komisárky expozície Expo 2020 doma viac než ktokoľvek iný.&nbsp;</p><p><strong>Medzinárodná výstava EXPO 2020 v Dubaji prebieha už viac ako mesiac. Trvať však bude až do marca. Ako bol navrhnutý rámec tém, ktoré budú počas tohto obdobia tvoriť týždňové cykly?</strong>&nbsp;</p><p>Expo 2020 Dubaj sa nesie v znamení troch hlavných tém – udržateľnosť, mobilita a príležitosť. V rámci nich pripravili organizátori kalendár jedenástich tematických blokov na celých šesť mesiacov, ktorými sa riadi celé podujatie. Každý pavilón má možnosť pripraviť si počas jednotlivých tematických blokov svoj vlastný odborný program. Ten je zastrešovaný jednotlivými rezortmi a témy zahŕňajú všetko od klímy a biodiverzity cez mestá budúcnosti, vesmír až po letectvo či školstvo a mnoho ďalších. Napríklad na týždeň klímy a biodiverzity pripravilo odborný program MŽP SR, blok venovaný mestám budúcnosti, udržateľnému rozvoju a vodíkovým technológiám zastrešovalo MH SR a týždeň vesmíru malo pod záštitou MŠVVaŠ SR. Neodmysliteľnou súčasťou odborného programu sú podnikateľské misie organizované v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Najčerstvejším z tematických blokov bol úspešný dynamický týždeň venovaný letectvu. Len málo ľudí vie, že Slovensko je v sektore letectva medzinárodným hráčom, či už ide o segment exkluzívnych športových lietadiel, leteckých simulátorov, digitalizáciu leteckých máp alebo výrobu leteckých komponentov. Slovak Aviation Week pritiahol do Slovenského pavilónu letecké špičky, širokú verejnosť, ale aj členov kráľovskej rodiny.&nbsp;</p><p><strong>Keďže reč je o podujatí a udalosti, ktorá má nesmierny vplyv na budúce medzinárodné spolupráce a významné investičné projekty, ako by ste z tohto hľadiska zhodnotili doterajšiu situáciu, týkajúcu sa komunikácie, respektíve rokovaní o budúcich zámeroch našej krajiny?</strong>&nbsp;</p><p>Na Expo Dubaj prezentujeme Slovensko ako krajinu, ktorá je nielen krásna, ale má aj silný inovačný a investičný potenciál. Už po prvých týždňoch sme zaznamenali silnú pozitívnu spätnú väzbu a záujem o slovenské firmy vďaka podnikateľským misiám a odbornému programu, ktorý v Slovenskom pavilóne realizujeme. Počas šiestich mesiacov odprezentujeme vyše 120 slovenských inovatívnych firiem a projektov. Expo ponúka priestor pre medzinárodný dialóg a akceleráciu hospodárskych vzťahov či cestovného ruchu. Pol roka sa na jednom mieste stretáva celý svet a jednotlivé krajiny, malé či veľké, majú unikátnu možnosť globálne sa prezentovať, ukázať svoj potenciál a posilniť hospodárske vzťahy. Jedným z hlavných cieľov MH SR na tomto globálnom podujatí je prezentovať celému svetu slovenské inovácie, príbehy našich úspešných firiem a šikovných Slovákov a Sloveniek. Aj preto je náš pavilón veľmi aktívny v atraktívnom odbornom programe a podnikateľských misiách. Formou think tankov, panelových diskusií, biznis fór, workshopov a prednášok vytvárame slovenským firmám počas šiestich mesiacov ideálny priestor na zviditeľnenie a networking.&nbsp;</p><p><strong>Program v Slovenskom pavilóne je rozmanitý a tvorí ho niekoľko expozícií. Ja by som sa však najskôr rád pozastavil pri konferenciách, ktoré v ňom prebiehajú. Keďže leitmotív expozície sa sústreďuje na udržateľné riešenia budúcnosti, o akých plánoch a cieľoch s perspektívou tohto desaťročia sa bude počas výstavy rokovať?</strong>&nbsp;</p><p>O tom, ako budeme žiť v budúcnosti, rozhodujeme dnes. Rezort hospodárstva aj preto presadzuje využitie alternatívnych pohonov, pohyb budúcnosti je zároveň hlavnou témou nášho pavilónu. Mestám a riešeniam budúcnosti bol v októbri venovaný celý tematický blok, počas ktorého sa nám podarilo pripraviť globálne atraktívny program, zastúpený Ministerstvom hospodárstva SR, medzinárodným think tankom GLOBSEC a Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA). Zrealizovali sme expertný program o víziách udržateľného rozvoja miest a obcí či o využití moderných technológií v mestách i mimo nich. Slovenské inovatívne firmy zároveň v Dubaji odprezentovali svoje riešenia pre ekológiu, elektrobatérie či elektromobilitu.&nbsp;</p><p><strong>So záverom roka bude EXPO ešte len na konci prvej polovice. Môžete nám prezradiť, ako bude vyzerať tá druhá polovica a čo pre návštevníkov, záujemcov a investorov pripravujete od budúceho roka? </strong></p><p>V januári sa môžeme tešiť na vrchol celej slovenskej účasti na Expo Dubaj, ktorou bude nepochybne náš Národný deň a Národný týždeň. V tom čase sa na Expo Dubaj zviditeľníme aj tým návštevníkom, ktorí nás zatiaľ v pavilóne nenavštívili, a na jeden deň sa doslova staneme hlavnou témou Expo. Prezentovať budeme to najlepšie zo Slovenska. Inovatívne technológie počas Národného dňa doplní slávnostná prezentácia našej bohatej kultúry, folklóru a talentu našich umelcov. Okrem národného týždňa nás v druhej polovici výstavy čaká napríklad ďalšia účasť globálneho think tanku GLOBSEC aj týždeň venovaný kúpeľníctvu – najatraktívnejšiemu produktu slovenského cestovného ruchu v regióne Blízkeho východu –, o čo sa postará agentúra SLOVAKIA TRAVEL. Jedným z vrcholov bude nepochybne aj účasť prezidentky Zuzany Čaputovej.&nbsp;</p><p><strong>Ako už bolo spomenuté, program v pavilóne sa mení každý týždeň, pričom v rámci tohto časového úseku dostáva priestor na predstavenie inovatívnych riešení hneď niekoľko firiem. Čo sa však deje s exponátmi, ktoré boli predstavené skôr, a kde sa zatiaľ nachádzajú tie, ktoré budú predstavené povedzme až v polovici februára? </strong></p><p>Počas trvania slovenskej expozície na Expo máme niekoľko stálych exponátov – vodíkové auto MH2 z dielne Matador Group a TUKE, letecký simulátor od firmy Virtual Reality Media či vesmírny robot Androver od RoboTech Vision. Tie sú v Slovenskom pavilóne počas trvania celého podujatia. K stálym exponátom krátko pred leteckým týždňom pribudlo niekoľko leteckých exponátov ako vírnik Nisus – hybrid medzi helikoptérou a lietadlom – či dve športové lietadlá, Tomark Viper a Shark Aero. Ďalšie exponáty sa striedajú v rotačnej expozícii, kde sa momentálne nachádza autonómny psí robot Artaban vyvinutý firmou Panza Robotics. Preprava exponátov je vždy naplánovaná podľa programu expozície, a logisticky je to zaujímavá výzva.&nbsp;</p><p><strong>Keďže všetky projekty predstavujú firmy a startupy s ambicióznymi plánmi a víziami, boli alebo sú podnikatelia podporení aj nejakým špeciálnym fondom či príspevkom na podporu rozvoja, výskumu či výroby?</strong>&nbsp;</p><p>Na podporu inovatívnych projektov existujú konkrétne projektové výzvy a fondy na podporu podnikateľského prostredia či vedy, výskumu a vývoja. Predmetné nástroje majú v gescii jednotlivé rezorty. Rozpočet na slovenskú účasť na EXPO Dubaj je jeden z najmenších rozpočtov v porovnaní s inými krajinami a tieto nástroje nie sú jeho súčasťou.&nbsp;</p><p><strong>Čo sa týka strategického hľadiska účasti na EXPO 2020 v Dubaji – s akými cieľmi a ambíciami sa Slovensko zúčastňuje na tomto podujatí a s akými ohlasmi v zahraničných médiách sa naša expozícia zatiaľ stretla? </strong></p><p>Po prvých týždňoch fungovania Slovenského pavilónu máme silnú pozitívnu spätnú väzbu, čo potvrdila aj návšteva premiéra Spojených arabských emirátov, šejka Mohammeda Bin Rashida Al Maktouma. Dubajský vládca si vybral práve Slovenský pavilón ako jeden z prvých, ktoré chcel vidieť. Najviac ho zaujal vodíkový superšportiak, a keďže Dubaj je veľmi aktívny vo vesmírnej problematike, zastavil sa aj pri našom vesmírnom roveri a nevynechal ani letecký simulátor, exkluzívny slovenský vírnik či unikátne autonómne roboty. Cítila som z neho úprimný záujem a zároveň vyjadril svoje nadšenie z toho, akým spôsobom Slovensko na EXPO Dubaj prezentujeme a kam chceme ako mladá inovatívna krajina smerovať. Následne sme dostali priestor v národnej televízii Dubai TV, ktorá venovala Slovenskému pavilónu celú hodinovú rannú show. Mala som unikátnu príležitosť diskutovať o spôsobe prezentácie Slovenska na EXPO Dubaj a smerovaní našej krajiny. Slovenský pavilón navštívili aj ďalšie medzinárodné a slovenské médiá. V tých zahraničných máme už po prvých týždňoch okolo 100 výstupov. Expo Dubaj vnímame ako unikátnu príležitosť na prezentovanie toho najlepšieho, čo ako krajina ponúkame. Primárnym cieľom je prezentácia našich úspešných inovácií, firiem a podnikateľov, nadviazanie nových obchodných partnerstiev a aj rozhýbanie cestovného ruchu v pandemickom období. Za vyše dva mesiace sme dosiahli viac, než sme plánovali. Pozitívne nás prekvapilo množstvo významných domácich aj medzinárodných návštev. Medzi osobnosti, ktoré navštívili náš pavilón, patria napríklad cyklistická hviezda Peter Sagan či milionársky pár Geissenovci, ktorí na základe svojej skúsenosti u nás plánujú nakrútiť reláciu o Slovensku. Mimoriadnu pozornosť nám venovala aj hostiteľská krajina – za pomerne krátky čas sme stihli privítať vládcu Dubaja a premiéra SAE Mohammeda bin Rashid Al Maktouma, dubajského korunného princa Hamdana bin Mohammed Al Maktouma a niekoľkokrát nás svojou návštevou poctila aj ministerka medzinárodnej spolupráce SAE a generálna riaditeľka Expo 2020 Dubaj Reem Al Hashimi. Slávnostné otvorenie Slovenského pavilónu a svetová premiéra vodíkového auta sa teší desiatkam pozitívnych výstupov v zahraničných médiách vrátane najvýznamnejších titulov Blízkeho východu.&nbsp;</p><p><strong>Okrem firiem sa do Dubaja dostali aj návrhári, umelci a vynálezcovia z rozličných školských či akademických prostredí. Dá sa povedať, že EXPO 2020 je zároveň miestom, kde sa poukazuje na to, ktoré priemyselné odvetvia majú u nás väčší potenciál a môžeme v nich vidieť budúcnosť aj zmieňovaného školstva? </strong></p><p>Áno, samozrejme. Vytvárame priestor nielen pre podnikateľov, ale aj pre umelcov, kreatívcov či študentov a mladých ľudí, ktorí sú budúcnosťou našej krajiny a našej ekonomiky. Na Expo sme napríklad počas tematického týždňa venovaného vesmíru mali možnosť privítať víťazov súťaže organizovanej rezortom školstva. Boli vybraní z množstva motivovaných učiteľov a žiakov, ktorí sú nadšenci vesmíru. Veríme, že práve žiaci a učitelia prispievajú k budúcnosti a vývoju našej krajiny tým správnym smerom. Skúsenosti a inovácie našich firiem potvrdzujú, že priemyselná budúcnosť Slovenska spočíva vo viacerých segmentoch prezentovaných na Expo. Patrí k nim automobilový priemysel, vesmír, letectvo, vodíkové technológie, elektromobilita či udržateľný rozvoj. Aj preto Ministerstvo hospodárstva SR pri príprave prezentácie krajiny na Expo Dubaj zvolilo tieto témy ako hlavné línie našej účasti.</p>5no0000-00-00for-men-2021-12-2022-0112/2021-01/20222021-12-09<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>som veľmi rada, že sa Vám môžem prihovoriť z posledného tohtoročného čísla. Aj keď je momentálna situácia v našej krajine kritická, pevne verím, že sa zlepší. Povedzme si na rovinu, nálada v spoločnosti je veľmi napätá, ľudia sa hádajú o očkovaní a nervozitu cítiť na každej strane. Držme si preto palce a verme, že tak ako po daždi vždy vyjde slnko, aj táto doba čoskoro pominie, posilní nás a o pár mesiacov ostane už iba v nepríjemných spomienkach. Zatiaľ si môžeme život čo najviac spríjemniť – a to dokonca aj za hranicami. Spomedzi bezpečných destinácií s dobrou pandemickou situáciou (80 – 90 prípadov denne) sa môžete ísť ohriať napríklad aj do Spojených arabských emirátov, ktoré sú hlavnou témou tohto čísla. Pozrieme sa na život, podnikanie aj nehnuteľnosti v tejto krajine a tento zaujímavý prehľad doplníme rozhovorom s Miroslavou Valovičovou, šéfkou nášho Slovenského pavilónu na EXPO 2020 v Dubaji. EXPO do dnešného dňa navštívili už viac ako štyri milióny ľudí. Budeme sa venovať aj nehnuteľnostiam na Slovensku, presnejšie tomu, ako do nich rozumne investovať a získať tak pravidelný príjem pomocou spoločnosti Invest in Slovakia. V aktuálnom čísle sa venujeme množstvu zaujímavých tém: od kariéry a psychológie cez ekonomiku, autá až po rozhovory so zaujímavými ľuďmi – každý si v ňom určite nájde kúsok seba.&nbsp;</p><p>Keďže práve v rukách držíte posledné číslo v roku, dovoľte mi poďakovať sa všetkým ľudom, bez ktorých by tento časopis neexistoval. V prvom rade sa chcem poďakovať majiteľom a partnerom spoločnosti, pretože bez nich by sme tu ani neboli. Zároveň ďakujem celému tímu a v neposlednom rade aj všetkým našim klientom a čitateľom – my všetci totiž tvoríme jeden celok, tím FORMEN.&nbsp;</p><p>Vopred Vám želám príjemné a pokojné prežitie vianočných sviatkov a veľa úspechov v novom roku. Na rozlúčku už len pár slov Henryho Forda: „Pokiaľ chcete urobiť pre svet viac, než svet robí pre vás – to je úspech.“</p>yesSvetsvet
uspech-nasej-krajiny-je-zrejmyÚspech našej krajiny je zrejmý20for-men-2022-02-03
mrazivy-kvizMrazivý kvíz19for-men-2021-12-2022-01
smart-pohlad-na-svetSmart pohľad na svet19for-men-2021-12-2022-01
alensask-kvalitna-starostlivost-o-svoj-zrakalensa.sk: kvalitná starostlivosť o svoj zrak19for-men-2021-12-2022-01