Časopis FOR MEN - Úspech našej krajiny je zrejmý

Úspech našej krajiny je zrejmý

Svet11. február 2022 Vyšlo v čísle: 02-03/2022

Zahraničné médiá, ktoré sa o našom pavilóne doposiaľ zmienili, sú len jedným z dôkazov toho, že si Slovensko na svetovej prehliadke EXPO 2020 v Dubaji našlo nezastupiteľné miesto.

Pri príležitosti Národného dňa organizovaného Slovenským pavilónom sme mali možnosť diplomatickým predstaviteľom, ostatným delegáciám, no v neposlednom rade aj návštevníkom z ktorejkoľvek časti sveta predstaviť to najkvalitnejšie z domácej scény. Rozsiahly program preukázal, že okrem vyspelého technologicky orientovaného zmýšľania je nám vlastná aj kultúrna identita. Uznania sme sa dočkali od prezidentky Zuzany Čaputovej, delegácií ostatných pavilónov a dokonca aj od kráľovskej rodiny. Optimistickí tak môžeme zostať aj po zavŕšení Expo 2020. S hlavnou komisárkou Slovenského pavilónu Miroslavou Valovičovou sme sa zhodli, že ako krajina sme sa zviditeľnili v tom najlepšom svetle. 

V rámci organizácie Multilaterálneho Digital Business fóra mali účastníci možnosť vymeniť si skúsenosti s digitalizáciu rozličných odvetví. A keďže zastúpenie krajín v rámci tohto podujatia bolo dostatočne široké, mohli by sme povedať, že aj vďaka tomuto fóru sa načrtli nové perspektívne spolupráce a partnerstvá?

Podnikateľské fórum počas Slovenského národného dňa bolo z hľadiska návštevnosti jedno z najúspešnejších v rámci celého podujatia Expo 2020 v Dubaji, čo svedčí o slovenskom podnikateľskom potenciáli a veľkom záujme zahraničných investorov. Fórum sa konalo v gescii Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a zúčastnili sa ho zástupcovia priemyselných a obchodných komôr, investori i predstavitelia podnikateľského sektora z regiónu Blízkeho východu. 

Aby sme nezostávali len vo všeobecnej rovine, povedzme si aj čo-to o riešeniach, ktoré v rámci fóra zazneli a ktorými sa podarilo nášmu zastúpeniu zaujať ostatných predstaviteľov.

V rámci podnikateľského fóra sa predstavili slovenské firmy ako Matador Group, Akular či HB Reavis – a to pred publikom, ktoré tvorilo 70 účastníkov z 55 krajín. Slovenskí podnikatelia prezentovali riešenia v oblasti ekológie a udržateľného rozvoja. Matador svoju prednášku orientoval na vývoj, diverzifikáciu a zachytenie trendov v oblasti udržateľnej mobility, firma Akular priniesla novinky v projektovaní a v 3D vizualizácii budov. Na záver predstavila svoje inovácie v podobe zelených a inteligentných budov, ktoré by mohli tvoriť mestá budúcnosti, spoločnosť HB Reavis. 

Expo je okrem iného vzácnou príležitosťou na upevnenie diplomatických vzťahov. Ak by sme mali súdiť podľa návštev, ktoré sa v priebehu veľtrhu vystriedali v pavilóne, podarilo sa nám aj vďaka voľbe programu a výberu unikátnych podnikateľských zámerov reprezentovať krajinu v odlišnom svetle než doposiaľ?

Rozhodne áno. Mnohí zahraniční návštevníci aj obchodní partneri sa nám priznali, že nečakali taký silný a inovatívny obsah od malej krajiny, akou je Slovensko. Expo 2020 v Dubaji predstavuje unikátnu platformu pre globálny dialóg, nadväzovanie ekonomických vzťahov a rozhýbanie cestovného ruchu, čo považujeme za obzvlášť dôležité v popandemickom období. Cieľom našej účasti je prezentovať Slovensko nielen ako krajinu bohatých prírodných krás a kultúrneho dedičstva, ale aj ako progresívny štát plný talentovaných ľudí, inovatívnych podnikateľov a úspešných firiem schopných konkurovať svetovej špičke. Expo krajinám ponúka priestor na vzájomnú inšpiráciu a spoločné hľadanie kreatívnych riešení celospoločenských problémov. 

O slovenský vírnik, ktorý bol na Expo predstavený, nedávno prejavila vážny záujem dokonca aj polícia v Dubaji. Predpokladáte podobné ohlasy zo strany investorov aj po skončení výstavy?

Som toho názoru, že Expo 2020 v Dubaji sme dokázali využiť ako nástroj na globálne zviditeľnenie slovenských inovatívnych firiem na sto percent. Za prvé tri mesiace sme dosiahli vyše sto zahraničných mediálnych výstupov, vďaka ktorým sa nám nepochybne podarilo zvýšiť medzinárodné povedomie o slovenských vystavovateľoch. Pevne veríme, že záujem o slovenské inovácie bude narastať aj po skončení Expo. Svedčí o tom aj spätná väzba a záujem médií o exponáty, akými sú vírnik Nisus, návrh plávajúcej čističky oceánov od architektky Lenky Petrákovej či absolútny hit slovenského pavilónu – vodíkové auto z dielne Matador Group a Technickej univerzity v Košiciach. 

Záver januára sa na Expo 2020 v Dubaji niesol v znamení Národného týždňa Slovenskej republiky. Zlatým klincom programu bol Národný deň, ktorý musel po organizačnej stránke znamenať množstvo plánovania, pretože program sa okrem nášho pavilónu odohrával aj v ostatných častiach rozľahlého areálu výstaviska. Dočkali sa návštevníci niečoho špeciálneho? 

Pri príležitosti Slovenského národného dňa, ktorý je akýmsi vyvrcholením celého nášho pôsobenia na Expo 2020 v Dubaji, sme globálnemu publiku odprezentovali to najlepšie zo slovenskej umeleckej tvorby: od folklórneho súboru SĽUK až po vystúpenia súčasných umelcov, akými sú speváčka Jana Kirschner, huslista Filip Jančík či skupina Billy Barman. Umelecké vystúpenia sa, ako vravíte, odohrávali na rôznych miestach v rámci obrovského areálu Expo, pričom večerný program sa uskutočnil na Jubilee Stage, najväčšom javisku svetovej výstavy pod holým nebom. 

Pavilón v rámci tohto dňa poctila svojou účasťou aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Spájala sa jej návšteva aj so stretnutiami s inými svetovými lídrami?

Veľmi sa tešíme, že nás pani prezidentka poctila svojou prítomnosťou práve pri príležitosti Slovenského národného dňa a navštívila aj pavilóny iných krajín, napríklad SAE, Českej republiky, Holandska, Indie či Južnej Kórey. Prezidentka sa v mene Slovenska zúčastnila viacerých bilaterálnych stretnutí vrátane návštevy korunného princa Abú Zabí, Mohameda bin Zájda al-Nahjána . 

V Dubaji sa pritom konala ešte jedna veľkolepá udalosť, konkrétne oslavy polstoročnice vládnutia súčasného šejka. Vy ste sa zmienili aj o tom, že transformácia tejto krajiny je pre Slovensko inšpiratívna a príkladná. Doposiaľ ste mali česť uskutočniť niekoľko rozhovorov s predstaviteľmi kráľovskej rodiny a činiteľmi tamojšej vlády. Myslíte si, že podobnú paralelu medzi našou mladou krajinou a Dubajom vidia aj oni?

Dubajský vládca zaradil náš pavilón medzi prvé, ktoré chcel na podujatí navštíviť. Najviac ho zaujal automobil MH2 na vodíkový pohon. Keďže Dubaj je veľmi aktívny vo vesmírnej problematike, zastavil sa aj pri našom vesmírnom roveri a nevynechal ani letecký simulátor, vírnik či unikátne autonómne roboty. Cítila som z neho úprimný záujem a nadšenie z toho, ako Slovensko na Expo 2020 v Dubaji prezentujeme a kam chceme ako mladá inovatívna krajina smerovať. Po vyše troch mesiacoch fungovania Slovenského pavilónu máme silnú pozitívnu spätnú väzbu nielen od návštevníkov, ale aj od členov kráľovskej rodiny SAE, čo potvrdzuje aj návšteva šejka Mohameda bin Rašída al-Maktúma. 

Expo bolo a je veľkou investíciou, od ktorej si môžeme sľubovať rovnako veľkú návratnosť. Čo však bude nasledovať po jeho skončení? Črtajú sa nejaké nové príležitosti na základe toho, čo predstavila naša delegácia, či v rámci spoluprác medzi ostatnými pavilónmi?

Napriek tomu, že na realizáciu nášho pavilónu bol oproti pavilónom iných krajín vyčlenený výrazne nižší rozpočet, žneme pochvaly za kvalitný obsah a naše inovatívne firmy a exponáty pútajú pozornosť návštevníkov z celého sveta. Slovenské inovácie oslovili aj investorov, s niektorými už prebiehajú aj rokovania o potenciálnej spolupráci. Ako tu už bolo spomenuté, tvorcovia slovenského vírnika Nisus zo spoločnosti Nisus Aero aktuálne rokujú o možnej spolupráci s dubajskou políciou a s medzinárodnými bezpečnostnými zložkami. Cieľom Ministerstva hospodárstva SR v spolupráci s agentúrou SARIO bolo otvoriť slovenským podnikateľom a firmám dvere na medzinárodné trhy a zviditeľniť Slovensko ako inovatívnu a modernú krajinu. Napriek tomu, že od skončenia Expo 2020 v Dubaji nás delia ešte celé dva mesiace, môžeme skonštatovať, že svetová výstava je pre Slovensko úspechom a medzi 192 krajinami sme sa rozhodne nestratili, práve naopak.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Úspech našej krajiny je zrejmý
Časopis FOR MEN - Úspech našej krajiny je zrejmý
Časopis FOR MEN - Úspech našej krajiny je zrejmý
Časopis FOR MEN - Úspech našej krajiny je zrejmý
Časopis FOR MEN - Úspech našej krajiny je zrejmý
Časopis FOR MEN - Úspech našej krajiny je zrejmý
Časopis FOR MEN - Úspech našej krajiny je zrejmý
Časopis FOR MEN - Úspech našej krajiny je zrejmý

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
20uspech-nasej-krajiny-je-zrejmyÚspech našej krajiny je zrejmý41nonoZahraničné médiá, ktoré sa o našom pavilóne doposiaľ zmienili, sú len jedným z dôkazov toho, že si Slovensko na svetovej prehliadke EXPO 2020 v Dubaji našlo nezastupiteľné miesto. <p>Pri príležitosti Národného dňa organizovaného Slovenským pavilónom sme mali možnosť diplomatickým predstaviteľom, ostatným delegáciám, no v neposlednom rade aj návštevníkom z ktorejkoľvek časti sveta predstaviť to najkvalitnejšie z domácej scény. Rozsiahly program preukázal, že okrem vyspelého technologicky orientovaného zmýšľania je nám vlastná aj kultúrna identita. Uznania sme sa dočkali od prezidentky Zuzany Čaputovej, delegácií ostatných pavilónov a dokonca aj od kráľovskej rodiny. Optimistickí tak môžeme zostať aj po zavŕšení Expo 2020. S hlavnou komisárkou Slovenského pavilónu Miroslavou Valovičovou sme sa zhodli, že ako krajina sme sa zviditeľnili v tom najlepšom svetle.&nbsp;</p><p><strong>V rámci organizácie Multilaterálneho Digital Business fóra mali účastníci možnosť vymeniť si skúsenosti s digitalizáciu rozličných odvetví. A keďže zastúpenie krajín v rámci tohto podujatia bolo dostatočne široké, mohli by sme povedať, že aj vďaka tomuto fóru sa načrtli nové perspektívne spolupráce a partnerstvá? </strong></p><p>Podnikateľské fórum počas Slovenského národného dňa bolo z hľadiska návštevnosti jedno z najúspešnejších v rámci celého podujatia Expo 2020 v Dubaji, čo svedčí o slovenskom podnikateľskom potenciáli a veľkom záujme zahraničných investorov. Fórum sa konalo v gescii Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a zúčastnili sa ho zástupcovia priemyselných a obchodných komôr, investori i predstavitelia podnikateľského sektora z regiónu Blízkeho východu.&nbsp;</p><p><strong>Aby sme nezostávali len vo všeobecnej rovine, povedzme si aj čo-to o riešeniach, ktoré v rámci fóra zazneli a ktorými sa podarilo nášmu zastúpeniu zaujať ostatných predstaviteľov. </strong></p><p>V rámci podnikateľského fóra sa predstavili slovenské firmy ako Matador Group, Akular či HB Reavis – a to pred publikom, ktoré tvorilo 70 účastníkov z 55 krajín. Slovenskí podnikatelia prezentovali riešenia v oblasti ekológie a udržateľného rozvoja. Matador svoju prednášku orientoval na vývoj, diverzifikáciu a zachytenie trendov v oblasti udržateľnej mobility, firma Akular priniesla novinky v projektovaní a v 3D vizualizácii budov. Na záver predstavila svoje inovácie v podobe zelených a inteligentných budov, ktoré by mohli tvoriť mestá budúcnosti, spoločnosť HB Reavis.&nbsp;</p><p><strong>Expo je okrem iného vzácnou príležitosťou na upevnenie diplomatických vzťahov. Ak by sme mali súdiť podľa návštev, ktoré sa v priebehu veľtrhu vystriedali v pavilóne, podarilo sa nám aj vďaka voľbe programu a výberu unikátnych podnikateľských zámerov reprezentovať krajinu v odlišnom svetle než doposiaľ? </strong></p><p>Rozhodne áno. Mnohí zahraniční návštevníci aj obchodní partneri sa nám priznali, že nečakali taký silný a inovatívny obsah od malej krajiny, akou je Slovensko. Expo 2020 v Dubaji predstavuje unikátnu platformu pre globálny dialóg, nadväzovanie ekonomických vzťahov a rozhýbanie cestovného ruchu, čo považujeme za obzvlášť dôležité v popandemickom období. Cieľom našej účasti je prezentovať Slovensko nielen ako krajinu bohatých prírodných krás a kultúrneho dedičstva, ale aj ako progresívny štát plný talentovaných ľudí, inovatívnych podnikateľov a úspešných firiem schopných konkurovať svetovej špičke. Expo krajinám ponúka priestor na vzájomnú inšpiráciu a spoločné hľadanie kreatívnych riešení celospoločenských problémov.&nbsp;</p><p><strong>O slovenský vírnik, ktorý bol na Expo predstavený, nedávno prejavila vážny záujem dokonca aj polícia v Dubaji. Predpokladáte podobné ohlasy zo strany investorov aj po skončení výstavy? </strong></p><p>Som toho názoru, že Expo 2020 v Dubaji sme dokázali využiť ako nástroj na globálne zviditeľnenie slovenských inovatívnych firiem na sto percent. Za prvé tri mesiace sme dosiahli vyše sto zahraničných mediálnych výstupov, vďaka ktorým sa nám nepochybne podarilo zvýšiť medzinárodné povedomie o slovenských vystavovateľoch. Pevne veríme, že záujem o slovenské inovácie bude narastať aj po skončení Expo. Svedčí o tom aj spätná väzba a záujem médií o exponáty, akými sú vírnik Nisus, návrh plávajúcej čističky oceánov od architektky Lenky Petrákovej či absolútny hit slovenského pavilónu – vodíkové auto z dielne Matador Group a Technickej univerzity v Košiciach.&nbsp;</p><p><strong>Záver januára sa na Expo 2020 v Dubaji niesol v znamení Národného týždňa Slovenskej republiky. Zlatým klincom programu bol Národný deň, ktorý musel po organizačnej stránke znamenať množstvo plánovania, pretože program sa okrem nášho pavilónu odohrával aj v ostatných častiach rozľahlého areálu výstaviska. Dočkali sa návštevníci niečoho špeciálneho?</strong>&nbsp;</p><p>Pri príležitosti Slovenského národného dňa, ktorý je akýmsi vyvrcholením celého nášho pôsobenia na Expo 2020 v Dubaji, sme globálnemu publiku odprezentovali to najlepšie zo slovenskej umeleckej tvorby: od folklórneho súboru SĽUK až po vystúpenia súčasných umelcov, akými sú speváčka Jana Kirschner, huslista Filip Jančík či skupina Billy Barman. Umelecké vystúpenia sa, ako vravíte, odohrávali na rôznych miestach v rámci obrovského areálu Expo, pričom večerný program sa uskutočnil na Jubilee Stage, najväčšom javisku svetovej výstavy pod holým nebom.&nbsp;</p><p><strong>Pavilón v rámci tohto dňa poctila svojou účasťou aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Spájala sa jej návšteva aj so stretnutiami s inými svetovými lídrami? </strong></p><p>Veľmi sa tešíme, že nás pani prezidentka poctila svojou prítomnosťou práve pri príležitosti Slovenského národného dňa a navštívila aj pavilóny iných krajín, napríklad SAE, Českej republiky, Holandska, Indie či Južnej Kórey. Prezidentka sa v mene Slovenska zúčastnila viacerých bilaterálnych stretnutí vrátane návštevy korunného princa Abú Zabí, Mohameda bin Zájda al-Nahjána .&nbsp;</p><p><strong>V Dubaji sa pritom konala ešte jedna veľkolepá udalosť, konkrétne oslavy polstoročnice vládnutia súčasného šejka. Vy ste sa zmienili aj o tom, že transformácia tejto krajiny je pre Slovensko inšpiratívna a príkladná. Doposiaľ ste mali česť uskutočniť niekoľko rozhovorov s predstaviteľmi kráľovskej rodiny a činiteľmi tamojšej vlády. Myslíte si, že podobnú paralelu medzi našou mladou krajinou a Dubajom vidia aj oni? </strong></p><p>Dubajský vládca zaradil náš pavilón medzi prvé, ktoré chcel na podujatí navštíviť. Najviac ho zaujal automobil MH2 na vodíkový pohon. Keďže Dubaj je veľmi aktívny vo vesmírnej problematike, zastavil sa aj pri našom vesmírnom roveri a nevynechal ani letecký simulátor, vírnik či unikátne autonómne roboty. Cítila som z neho úprimný záujem a nadšenie z toho, ako Slovensko na Expo 2020 v Dubaji prezentujeme a kam chceme ako mladá inovatívna krajina smerovať. Po vyše troch mesiacoch fungovania Slovenského pavilónu máme silnú pozitívnu spätnú väzbu nielen od návštevníkov, ale aj od členov kráľovskej rodiny SAE, čo potvrdzuje aj návšteva šejka Mohameda bin Rašída al-Maktúma.&nbsp;</p><p><strong>Expo bolo a je veľkou investíciou, od ktorej si môžeme sľubovať rovnako veľkú návratnosť. Čo však bude nasledovať po jeho skončení? Črtajú sa nejaké nové príležitosti na základe toho, čo predstavila naša delegácia, či v rámci spoluprác medzi ostatnými pavilónmi? </strong></p><p>Napriek tomu, že na realizáciu nášho pavilónu bol oproti pavilónom iných krajín vyčlenený výrazne nižší rozpočet, žneme pochvaly za kvalitný obsah a naše inovatívne firmy a exponáty pútajú pozornosť návštevníkov z celého sveta. Slovenské inovácie oslovili aj investorov, s niektorými už prebiehajú aj rokovania o potenciálnej spolupráci. Ako tu už bolo spomenuté, tvorcovia slovenského vírnika Nisus zo spoločnosti Nisus Aero aktuálne rokujú o možnej spolupráci s dubajskou políciou a s medzinárodnými bezpečnostnými zložkami. Cieľom Ministerstva hospodárstva SR v spolupráci s agentúrou SARIO bolo otvoriť slovenským podnikateľom a firmám dvere na medzinárodné trhy a zviditeľniť Slovensko ako inovatívnu a modernú krajinu. Napriek tomu, že od skončenia Expo 2020 v Dubaji nás delia ešte celé dva mesiace, môžeme skonštatovať, že svetová výstava je pre Slovensko úspechom a medzi 192 krajinami sme sa rozhodne nestratili, práve naopak.</p>8no0000-00-00for-men-2022-02-0302-03/20222022-02-11<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>všetci pravdepodobne dúfame, že rok 2022 bude lepší než jeho dvaja predchodcovia. Počas nich sme totiž zistili, ako rýchlo sa môžu do reality preniesť scenáre, ktorými nás kedysi strašili iba katastrofické filmy. Spravodajstvo je plné slov ako epidémia, vojna, inflácia, zdražovanie energií… V záplave zlých správ je však dôležité dokázať hľadať a nájsť pozitíva. Je nutné veriť, že sa všetko na dobré obráti.&nbsp;</p><p>K pozitívnejším vyhliadkam vás môže inšpirovať niekoľko článkov v našom novom čísle. V dvoch rozhovoroch o Slovenskom pavilóne na EXPO DUBAI 2020 sa napríklad môžete presvedčiť o tom, že Slovensko je mimoriadne reprezentatívna a inovatívna krajina. Najväčšia svetová výstava však čoskoro končí, ak teda stále zvažujete, že by ste sa išli zohriať do dubajského tepla a spojili príjemné s užitočným, toto je ten správny čas.&nbsp;</p><p>Verím, že vás zaujala aj naša titulná strana, ktorá tentoraz patrí úspešnej spoločnosti Invest in Slovakia. Jej predstaviteľ nám v rozhovore prezradil čosi o svojom kľúči k úspechu cez jedinú aplikáciu. Viete, čo je na tom najlepšie? Vďaka Invest in Slovakia môžete byť úspešní aj vy. A ak už máte nejaký ten úspech za sebou a vlastníte svoju vysnívanú nehnuteľnosť, môžete si ju skrášliť originálnymi dielami od renomovaného umelca Luku Braseho. Ukážky jeho prác nájdete na nasledujúcich stranách.&nbsp;</p><p>V aktuálnom čísle vám ponúkame množstvo pútavých tém z prostredia kariéry, psychológie, biznisu, ekonomiky či áut, inšpirovať sa môžete aj rozhovormi so zaujímavými ľuďmi – na stránkach nášho magazínu si každý určite nájde kúsok seba.&nbsp;</p><p>Pamätajte, že dobré veci sa nikdy neudejú samy od seba. Keď človek neverí v ich úspech, nestanú sa nikdy. Preto verme, že najbližšie mesiace nám všetkým prinesú čosi prelomové.</p>yesSvetsvet
slovensko-potvrdzuje-svoju-inovativnostSlovensko potvrdzuje svoju inovatívnosť19for-men-2021-12-2022-01
zoomuj-pri-hladani-praceZoomuj pri hľadaní práce20for-men-2022-02-03
ako-funguje-mozog-s-adhdAko funguje mozog s ADHD?20for-men-2022-02-03
specialistka-na-zdravy-zivotny-stylŠpecialistka na zdravý životný štýl20for-men-2022-02-03