Časopis FOR MEN - So psom opreteky

So psom opreteky

Kalokagatia07. január 2021 Vyšlo v čísle: 01/2021

Dohodli ste sa v partii, že sa začnete pripravovať na polmaratón, ale keď prišlo na lámanie chleba, nikomu sa nechcelo vyklusať do zimy? Máte doma chlpaté stelesnenie energie, ktoré by sa najradšej nikdy nevrátilo z potuliek po susedstve? Rozmýšľate, ako by ste mu popri povinnostiach mohli venovať viac času? Na všetky spomenuté problémy existuje jedna prostá odpoveď: zašportujte si so psom.

Psí športový parťák má množstvo neodškriepiteľných výhod. Vždy je pripravený vyraziť. Netreba sa s ním na ničom dohadovať, desaťkrát obmieňať termíny či sa mu prispôsobovať. Jednoducho zavelíte a ide sa. Väčšinou je to práve pes, kto čaká, kým sa uráčite zdvihnúť od práce a vyraziť za dobrodružstvami na druhej strane zatvorených dverí. 

Keď svojmu štvornohému kolegovi nastolíte pravidelný režim, bude sa ním riadiť ochotnejšie a presnejšie než väčšina pracovníkov na home office. Už po niekoľkých výjazdoch spozornie, keď zbadá vaše cyklistické nohavice a akonáhle nastane deň, keď sa vám nebude chcieť vyliezť z postele, pes vás donúti dodržať režim, ktorý ste mu stanovili. Len čo pričuchne k pohybu, skončili sa sladké časy nechuti a výhovoriek. Len sa skúste párkrát otočiť na druhý bok a môžete sa pripraviť na to, že si váš domáci športovec začne vybíjať prebytočnú energiu sám. Dobre viete, ako to dopadne: inokedy perfektne vychovaný pes začne pobehovať po miestnostiach či zvádzať boje s nábytkom – jednoducho vám dá pocítiť, čo si myslí o svojom domácom väzení. 

Samozrejme, zďaleka nie všetky psy prekypujú energiou. Poznáme chlpáčov, ktorým stačí prebehnúť dvesto metrov a prespia aj polovicu nasledujúceho dňa, a predstava maltezáka šprintujúceho za bicyklom či mopslíka v psom záprahu je prinajmenšom absurdná (v prípade realizácie aj desivá). Rovnako však nesmieme od malamuta očakávať ladný výkon v dogdancingu – nemôžeme ísť proti prírode, musíme rešpektovať predispozície každej jednej rasy, väčšina psov však dokáže podať športový výkon zodpovedajúci svojim vlohám. Stačí sa im len prispôsobiť. Pozrime sa teda na niekoľko najobľúbenejších športových disciplín. 

BEH NA VYŠŠÍCH OBRÁTKACH 

Chceli by ste svoj beh posunúť na vyššiu úroveň? Porozmýšľajte nad canicrossom, behom, pri ktorom sú psovod a pes spojení vôdzkou s amortizérom. Odpružené lano slúži ako ťažný popruh, pri behu tak máte voľné ruky a vaša ani psova chrbtica netrpí nerovnomerným ťahaním a nárazmi. 

S canicrossom (ale aj s ďalšími aktivitami na zozname) sa všeobecne odporúča začať, až keď je váš chlpáč fyzicky aj psychicky pripravený, čiže po prvom roku života. Ak máte doma aktívne šteňa, využite jeho dospievanie na poriadny výcvik poslušnosti. Inak je teoreticky vhodný pre akéhokoľvek zdravého psa, na ktorého dokážete natiahnuť postroj. V rebríčkoch najvhodnejších adeptov na spoločné behanie sa opakujú rasy, ktoré majú spoločné jedno: na beh ich istým spôsobom šľachtili. Nájdete medzi nimi rôzne stavače, retrievery, ovčiarske psy a teriéry. So „šprintérskymi“ psami je spoločné behanie, paradoxne, ťažšie. Canicross na amatérskej úrovni je finančne nenáročná disciplína. Pre seba si musíte zakúpiť len opasok či sedák (pohybujú sa od 25 € do 100 € a vyššie), ktorý si upevníte okolo pása. Dôležité je, aby váš „postroj“ nesústreďoval ťah na pás, ale na bedrá. Chrbtica sa vám poďakuje. Psa vybavíte postrojom v rovnakej cenovej hladine. Ak sa obzriete po kúsku s nastaviteľnými rozmermi, jeden model vám vystačí na niekoľko aktívnych sezón. Sedák a postroj spojíte vôdzkou s amortizérom (od 10 €). Okrem tohto základného balíčka je dobré myslieť aj na starostlivosť o psa pred, počas a po behu. Masť na labky so včelím voskom je vhodná na leto (chráni pred horúcimi chodníkmi) aj na zimu (drží na uzde ľad či posypovú soľ). Kľúče a mobil zas pohodlne napcháte do bežeckého opasku. Behať môžete čisto pre radosť, ale aj súťažne. Na Slovensku a v okolí sa každoročne koná niekoľko desiatok canicrossových podujatí, na ktorých si môžete zmerať sily s inými psami a bežcami. 

DONEKONEČNA A EŠTE ĎALEJ

Nebaví vás beh a najradšej by ste niekam vypadli? Zbaľte seba aj psa a vyrazte na túru. Slovensko ponúka nespočetne veľa trás, ktoré spolu môžete preskúmať. Čaro turistiky so psom spočíva v tom, že sa nemusíte prispôsobovať tempu iného človeka, ale zároveň po horách nekráčate sám. Ak by ste svojmu túlaniu chceli dodať športový či súťažný rozmer, rozhodne vyskúšajte dogtrekking, viacdňový extra dlhý pretek (minimálne 80 km) rozdelený na etapy, z ktorých každá musí mať aspoň 40 km. Samozrejme, existujú aj kratšie varianty, spomenutý je však to pravé orechové. Od bežného pokojného pochodu sa dogtrekking líši špecifickým pravidlom: pes a človek musia byť celý čas spojení. 

Kratšie dogtrekkingové podujatia sa na Slovensku tešia pomerne veľkej obľube. Spomenúť môžeme pochod po Štiavnických vrchoch s úsmevným názvom Štek Trek (minulý rok rýchlo naplnil účastnícke kapacity) či Fatranského Vĺčka. Samozrejme, oplatí sa nahliadnuť aj k českým či maďarským susedom. 

Čo sa vybavenia týka, rozhodne odporúčame staviť na kvalitu. Vyplatí sa. Okrem sedáka, vôdzky a postroja nezabudnite pribaliť cestovnú misku na vodu a žrádlo, lekárničku, vyťahovače kliešťov, prípadne aj návleky na labky. Dogtrekking je vhodný pre vytrvalé a zdravé psy bez ohľadu na plemeno – jedine chlpáči so skráteným ňufákom si ho pravdepodobne neobľúbia. Naopak, ťažné psy budú aj váš vrcholový výkon vnímať ako príjemnú rozcvičku. Tvrdohlavé a energické plemená ako bígl či foxteriér si tiež prídu na svoje.

Mimo obce psovi môžete dopriať aj voľný pohyb. Samozrejme, v medziach zákona: psa môžete nechať behať „navoľno“ do vzdialenosti päťdesiatich metrov. 

CEZPOĽNÁ CYKLISTIKA

Milujete jazdu na bicykli a doma máte nádejného bežca na dlhé trate? Skvelé. Tak zoberte svojho tátoša a začnite rozvíjať priateľstvo medzi ním a štvornohým kamarátom. Ako so všetkým, aj v tomto prípade sa odporúča začať pomaly – najprv popri bicykli len kráčajte a učte psa pohybovať sa približne na rovine sedadla. Výcvik rozhodne nepodceňujte. Až keď pes dokonale zvládne všetky povely, môžete sa ísť vyskúšať bicyklovať. Skúsení psíčkari môžu siahnuť po ďalšej alternatíve: ak vášmu štvornožcovi ostáva priveľa energie a žijete v južných oblastiach, kde sa snehu dočkáte dvakrát do roka, vyskúšajte bikejoring – nechajte psa, nech svoju energiu pretaví do ťahania bicykla. Na bikejoring sa hodí akékoľvek plemeno schopné ťahať záťaž, výhodu však majú, samozrejme, sibírsky a aljašský husky, samojed či ďalšie vytrvalé plemená vhodné do záprahov. 

Nezaškodí, keď si vopred presne naplánujete cestu, ktorá nebude pozostávať len z asfaltového chodníka. Lúčne a lesné trasy váš spoločník uvíta ešte radšej – mimo obce mu môžete dopriať aj voľný pohyb. Samozrejme, v medziach zákona: psa môžete nechať behať „navoľno“ do vzdialenosti päťdesiatich metrov. Pred poľovníkmi ho ochráni aj výrazný obojok či prsný postroj. Rátajte aj s pravidelnými prestávkami a rozhodne nezabudnite na občerstvenie. Pri bicyklovaní v obci psa držte nakrátko a keď dorazíte domov, jednou z prvých vecí by mala byť kontrola labiek a dôkladné vyčesanie. 

Radosť zo spoločného pohybu si môžete užívať s akýmkoľvek zdravým psom celoročne, vždy však prihliadajte na počasie.

DIVOKÁ JAZDA PO SNEHU

Narodili ste sa pod šťastnou tatranskou či donovalskou hviezdou a vaše zimy krášli hustá biela nádielka? Ak vás láka predstava narušiť vrstvu snehu inak než bežkami či lyžami, vyskúšajte mushing. Na amatérsky záprah stačia dva až tri húževnaté psy, ktoré reagujú na každý váš povel. Poslušnosť a vzájomná dôvera pri tomto športe zohrávajú zásadnú úlohu. Dôležitá je aj miera rešpektu, ktorú k vám prechovávajú vaši zverenci. Jazda totiž nie je len prehliadkou prekrásnej scenérie, ale predovšetkým tvrdou prácou, do ktorej sa musí zapojiť celá svorka – čiže aj psovod, ten je jej neoddeliteľnou súčasťou, všetky rozhodnutia a pohyb ležia na jeho pleciach. 

Obávate sa, že vás psí záprah oberie o posledné úspory? Vôbec to tak nemusí byť, našporiť na základný výstroj sa dá za pár mesiacov. Sane si môžete dať vyrobiť na mieru či zakúpiť u špecializovaných predajcov. Cena závisí od typu konštrukcie a doplnkov, ktorými sane vybavíte, bez problémov sa však môže vyšplhať na 2 000 €. Dôležitejší je váš vzťah k štvornohému motoru. Mushing je úchvatná adrenalínová disciplína, spája človeka a psa zážitkami, ktoré sú neprenosné, a ak vás chytí za srdce, môže sa stať, že jej postupne zasvätíte celý svoj život. 

Ak vás mushing láka, ale nemáte ambície vychovávať vlastný šesťzáprah, neklesajte na duchu. Psie záprahy sa ako atrakcia ujali vo viacerých zasnežených oblastiach Slovenska. Stačí pár kliknutí a viete si zarezervovať adrenalínovú jazdu na saniach po Donovaloch či kopcoch Vysokých Tatier. Lákavé, však? 

Radosť zo spoločného pohybu si môžete užívať s akýmkoľvek zdravým psom celoročne, vždy však prihliadajte na počasie. Najlepším obdobiami na zvýšenú aktivitu sú jar a jeseň, ráno a večer. Ak chcete behať s maďarskou vyžlou v pätnásťstupňových mrazoch, zabezpečte, aby jej bolo teplo, a naopak, pri letných aktivitách so sibírskym huskym dbajte na to, aby sa pes neprehrial – uprednostnite skoré ranné hodiny. Keď budete mať na pamäti zdravie seba aj štvornohého parťáka, športové aktivity vám obom prinesú množstvo zábavy a vzájomného zblíženia – a to je to najdôležitejšie.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - So psom opreteky
Časopis FOR MEN - So psom opreteky
Časopis FOR MEN - So psom opreteky
Časopis FOR MEN - So psom opreteky
Časopis FOR MEN - So psom opreteky
Časopis FOR MEN - So psom opreteky
Časopis FOR MEN - So psom opreteky

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
15so-psom-opretekySo psom opreteky32nonoDohodli ste sa v partii, že sa začnete pripravovať na polmaratón, ale keď prišlo na lámanie chleba, nikomu sa nechcelo vyklusať do zimy? Máte doma chlpaté stelesnenie energie, ktoré by sa najradšej nikdy nevrátilo z potuliek po susedstve? Rozmýšľate, ako by ste mu popri povinnostiach mohli venovať viac času? Na všetky spomenuté problémy existuje jedna prostá odpoveď: zašportujte si so psom. <p>Psí športový parťák má množstvo neodškriepiteľných výhod. Vždy je pripravený vyraziť. Netreba sa s ním na ničom dohadovať, desaťkrát obmieňať termíny či sa mu prispôsobovať. Jednoducho zavelíte a ide sa. Väčšinou je to práve pes, kto čaká, kým sa uráčite zdvihnúť od práce a vyraziť za dobrodružstvami na druhej strane zatvorených dverí.&nbsp;</p><p>Keď svojmu štvornohému kolegovi nastolíte pravidelný režim, bude sa ním riadiť ochotnejšie a presnejšie než väčšina pracovníkov na home office. Už po niekoľkých výjazdoch spozornie, keď zbadá vaše cyklistické nohavice a akonáhle nastane deň, keď sa vám nebude chcieť vyliezť z postele, pes vás donúti dodržať režim, ktorý ste mu stanovili. Len čo pričuchne k pohybu, skončili sa sladké časy nechuti a výhovoriek. Len sa skúste párkrát otočiť na druhý bok a môžete sa pripraviť na to, že si váš domáci športovec začne vybíjať prebytočnú energiu sám. Dobre viete, ako to dopadne: inokedy perfektne vychovaný pes začne pobehovať po miestnostiach či zvádzať boje s nábytkom – jednoducho vám dá pocítiť, čo si myslí o svojom domácom väzení.&nbsp;</p><p>Samozrejme, zďaleka nie všetky psy prekypujú energiou. Poznáme chlpáčov, ktorým stačí prebehnúť dvesto metrov a prespia aj polovicu nasledujúceho dňa, a predstava maltezáka šprintujúceho za bicyklom či mopslíka v psom záprahu je prinajmenšom absurdná (v prípade realizácie aj desivá). Rovnako však nesmieme od malamuta očakávať ladný výkon v dogdancingu – nemôžeme ísť proti prírode, musíme rešpektovať predispozície každej jednej rasy, väčšina psov však dokáže podať športový výkon zodpovedajúci svojim vlohám. Stačí sa im len prispôsobiť. Pozrime sa teda na niekoľko najobľúbenejších športových disciplín.&nbsp;</p><h3>BEH NA VYŠŠÍCH OBRÁTKACH&nbsp;</h3><p>Chceli by ste svoj beh posunúť na vyššiu úroveň? Porozmýšľajte nad canicrossom, behom, pri ktorom sú psovod a pes spojení vôdzkou s amortizérom. Odpružené lano slúži ako ťažný popruh, pri behu tak máte voľné ruky a vaša ani psova chrbtica netrpí nerovnomerným ťahaním a nárazmi.&nbsp;</p><p>S canicrossom (ale aj s ďalšími aktivitami na zozname) sa všeobecne odporúča začať, až keď je váš chlpáč fyzicky aj psychicky pripravený, čiže po prvom roku života. Ak máte doma aktívne šteňa, využite jeho dospievanie na poriadny výcvik poslušnosti. Inak je teoreticky vhodný pre akéhokoľvek zdravého psa, na ktorého dokážete natiahnuť postroj. V rebríčkoch najvhodnejších adeptov na spoločné behanie sa opakujú rasy, ktoré majú spoločné jedno: na beh ich istým spôsobom šľachtili. Nájdete medzi nimi rôzne stavače, retrievery, ovčiarske psy a teriéry. So „šprintérskymi“ psami je spoločné behanie, paradoxne, ťažšie. Canicross na amatérskej úrovni je finančne nenáročná disciplína. Pre seba si musíte zakúpiť len opasok či sedák (pohybujú sa od 25 € do 100 € a vyššie), ktorý si upevníte okolo pása. Dôležité je, aby váš „postroj“ nesústreďoval ťah na pás, ale na bedrá. Chrbtica sa vám poďakuje. Psa vybavíte postrojom v rovnakej cenovej hladine. Ak sa obzriete po kúsku s nastaviteľnými rozmermi, jeden model vám vystačí na niekoľko aktívnych sezón. Sedák a postroj spojíte vôdzkou s amortizérom (od 10 €). Okrem tohto základného balíčka je dobré myslieť aj na starostlivosť o psa pred, počas a po behu. Masť na labky so včelím voskom je vhodná na leto (chráni pred horúcimi chodníkmi) aj na zimu (drží na uzde ľad či posypovú soľ). Kľúče a mobil zas pohodlne napcháte do bežeckého opasku. Behať môžete čisto pre radosť, ale aj súťažne. Na Slovensku a v okolí sa každoročne koná niekoľko desiatok canicrossových podujatí, na ktorých si môžete zmerať sily s inými psami a bežcami.&nbsp;</p><h3>DONEKONEČNA A EŠTE ĎALEJ</h3><p>Nebaví vás beh a najradšej by ste niekam vypadli? Zbaľte seba aj psa a vyrazte na túru. Slovensko ponúka nespočetne veľa trás, ktoré spolu môžete preskúmať. Čaro turistiky so psom spočíva v tom, že sa nemusíte prispôsobovať tempu iného človeka, ale zároveň po horách nekráčate sám. Ak by ste svojmu túlaniu chceli dodať športový či súťažný rozmer, rozhodne vyskúšajte dogtrekking, viacdňový extra dlhý pretek (minimálne 80 km) rozdelený na etapy, z ktorých každá musí mať aspoň 40 km. Samozrejme, existujú aj kratšie varianty, spomenutý je však to pravé orechové. Od bežného pokojného pochodu sa dogtrekking líši špecifickým pravidlom: pes a človek musia byť celý čas spojení.&nbsp;</p><p>Kratšie dogtrekkingové podujatia sa na Slovensku tešia pomerne veľkej obľube. Spomenúť môžeme pochod po Štiavnických vrchoch s úsmevným názvom Štek Trek (minulý rok rýchlo naplnil účastnícke kapacity) či Fatranského Vĺčka. Samozrejme, oplatí sa nahliadnuť aj k českým či maďarským susedom.&nbsp;</p><p>Čo sa vybavenia týka, rozhodne odporúčame staviť na kvalitu. Vyplatí sa. Okrem sedáka, vôdzky a postroja nezabudnite pribaliť cestovnú misku na vodu a žrádlo, lekárničku, vyťahovače kliešťov, prípadne aj návleky na labky. Dogtrekking je vhodný pre vytrvalé a zdravé psy bez ohľadu na plemeno – jedine chlpáči so skráteným ňufákom si ho pravdepodobne neobľúbia. Naopak, ťažné psy budú aj váš vrcholový výkon vnímať ako príjemnú rozcvičku. Tvrdohlavé a energické plemená ako bígl či foxteriér si tiež prídu na svoje.</p><p><strong>Mimo obce psovi môžete dopriať aj voľný pohyb. Samozrejme, v medziach zákona: psa môžete nechať behať „navoľno“ do vzdialenosti päťdesiatich metrov.&nbsp;</strong></p><h3>CEZPOĽNÁ CYKLISTIKA</h3><p>Milujete jazdu na bicykli a doma máte nádejného bežca na dlhé trate? Skvelé. Tak zoberte svojho tátoša a začnite rozvíjať priateľstvo medzi ním a štvornohým kamarátom. Ako so všetkým, aj v tomto prípade sa odporúča začať pomaly – najprv popri bicykli len kráčajte a učte psa pohybovať sa približne na rovine sedadla. Výcvik rozhodne nepodceňujte. Až keď pes dokonale zvládne všetky povely, môžete sa ísť vyskúšať bicyklovať. Skúsení psíčkari môžu siahnuť po ďalšej alternatíve: ak vášmu štvornožcovi ostáva priveľa energie a žijete v južných oblastiach, kde sa snehu dočkáte dvakrát do roka, vyskúšajte bikejoring – nechajte psa, nech svoju energiu pretaví do ťahania bicykla. Na bikejoring sa hodí akékoľvek plemeno schopné ťahať záťaž, výhodu však majú, samozrejme, sibírsky a aljašský husky, samojed či ďalšie vytrvalé plemená vhodné do záprahov.&nbsp;</p><p>Nezaškodí, keď si vopred presne naplánujete cestu, ktorá nebude pozostávať len z asfaltového chodníka. Lúčne a lesné trasy váš spoločník uvíta ešte radšej – mimo obce mu môžete dopriať aj voľný pohyb. Samozrejme, v medziach zákona: psa môžete nechať behať „navoľno“ do vzdialenosti päťdesiatich metrov. Pred poľovníkmi ho ochráni aj výrazný obojok či prsný postroj. Rátajte aj s pravidelnými prestávkami a rozhodne nezabudnite na občerstvenie. Pri bicyklovaní v obci psa držte nakrátko a keď dorazíte domov, jednou z prvých vecí by mala byť kontrola labiek a dôkladné vyčesanie.&nbsp;</p><p><strong>Radosť zo spoločného pohybu si môžete užívať s akýmkoľvek zdravým psom celoročne, vždy však prihliadajte na počasie.</strong></p><h3>DIVOKÁ JAZDA PO SNEHU</h3><p>Narodili ste sa pod šťastnou tatranskou či donovalskou hviezdou a vaše zimy krášli hustá biela nádielka? Ak vás láka predstava narušiť vrstvu snehu inak než bežkami či lyžami, vyskúšajte mushing. Na amatérsky záprah stačia dva až tri húževnaté psy, ktoré reagujú na každý váš povel. Poslušnosť a vzájomná dôvera pri tomto športe zohrávajú zásadnú úlohu. Dôležitá je aj miera rešpektu, ktorú k vám prechovávajú vaši zverenci. Jazda totiž nie je len prehliadkou prekrásnej scenérie, ale predovšetkým tvrdou prácou, do ktorej sa musí zapojiť celá svorka – čiže aj psovod, ten je jej neoddeliteľnou súčasťou, všetky rozhodnutia a pohyb ležia na jeho pleciach.&nbsp;</p><p>Obávate sa, že vás psí záprah oberie o posledné úspory? Vôbec to tak nemusí byť, našporiť na základný výstroj sa dá za pár mesiacov. Sane si môžete dať vyrobiť na mieru či zakúpiť u špecializovaných predajcov. Cena závisí od typu konštrukcie a doplnkov, ktorými sane vybavíte, bez problémov sa však môže vyšplhať na 2 000 €. Dôležitejší je váš vzťah k štvornohému motoru. Mushing je úchvatná adrenalínová disciplína, spája človeka a psa zážitkami, ktoré sú neprenosné, a ak vás chytí za srdce, môže sa stať, že jej postupne zasvätíte celý svoj život.&nbsp;</p><p>Ak vás mushing láka, ale nemáte ambície vychovávať vlastný šesťzáprah, neklesajte na duchu. Psie záprahy sa ako atrakcia ujali vo viacerých zasnežených oblastiach Slovenska. Stačí pár kliknutí a viete si zarezervovať adrenalínovú jazdu na saniach po Donovaloch či kopcoch Vysokých Tatier. Lákavé, však?&nbsp;</p><p>Radosť zo spoločného pohybu si môžete užívať s akýmkoľvek zdravým psom celoročne, vždy však prihliadajte na počasie. Najlepším obdobiami na zvýšenú aktivitu sú jar a jeseň, ráno a večer. Ak chcete behať s maďarskou vyžlou v pätnásťstupňových mrazoch, zabezpečte, aby jej bolo teplo, a naopak, pri letných aktivitách so sibírskym huskym dbajte na to, aby sa pes neprehrial – uprednostnite skoré ranné hodiny. Keď budete mať na pamäti zdravie seba aj štvornohého parťáka, športové aktivity vám obom prinesú množstvo zábavy a vzájomného zblíženia – a to je to najdôležitejšie.</p>7no0000-00-00for-men-2021-0101/20212021-01-07<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>veľmi sa tešíme, že sa s vami stretávame aj v novom roku. Pevne verím, že ste si počas vianočných sviatkov oddýchli, načerpali novú energiu a že vám ostal čas na bilancovanie minulého roka. Myslím, že väčšina z nás si stále dáva novoročné predsavzatia, tak si vzájomne držme palce, aby nám ich vyšlo čo najviac. S časopisom FORMEN štartujeme celkovo trinástu sezónu a druhý ročník, ktorý máme na starosti s mojím tímom. Náš cieľ je jasný, stále plánujeme zlepšovať náš časopis, približovať ho svetovým štandardom a nájsť si pevné miesto u vás čitateľov. Chceme prinášať kvalitné články, ktoré nielen pobavia, ale vedia vás aj niečo nové naučiť, jednoducho povedané, sme radi, keď s naším časopisom strávite príjemný čas.&nbsp;</p><p>Do nového roka sme vyštartovali so športovou osobnosťou Borisom Valábikom, ktorého sme stretávali na obrazovke počas hokejových turnajov a v poslednej dobe sa do povedomia divákov dostal úspešnou reláciou s Mariánom Gáboríkom. V našom rozhovore prezradil podrobnosti o vytváraní vlastného biznisu, ale aj to, či je pripravený na rolu otca. Nemenej zaujímavý a motivačný príbeh nám predstavil majiteľ spoločnosti Prometheus Capital, pán Marián Šufliarsky. Ten vo svojom mladom veku stihol už veľmi veľa a stojí na čele úspešnej spoločnosti.&nbsp;</p><p>V novom roku nebudú chýbať ani vaše obľúbené rubriky ako instabiznis, kde nám Simona Leskovská odhalila, ako to naozaj funguje v jej svete. V ekonomickej rubrike sa pozrieme na škody, ktoré spáchal COVID-19 vo svete, ale tiež si priblížime, ako vie Dubaj vždy prekvapiť. Chýbať nebudú ani obľúbené rubriky auto-moto, kariéra či šport, kde nám Dušan Pašek ml. prezradil, prečo je dôležité byť najlepší vo všetkom, čo robíte.&nbsp;</p><p>Na záver mi dovoľte popriať vám, aby ste do nového roka vykročili tou správnou nohou, veľa úspechov a maximálne naplnenie stanovených cieľov. „Uvidíme sa“ o mesiac.</p>yesKalokagatiakalokagatia
spanok-nie-je-pre-slabychSpánok nie je pre slabých16for-men-2021-04-05
rozcvicka-je-zaklad-dobreho-treninguRozcvička je základ dobrého tréningu13for-men-2020-11
chcete-sa-stravovat-inak-vyskusajte-rastlinne-alternativyChcete sa stravovať inak? Vyskúšajte rastlinné alternatívy.12for-men-2020-10
ekonomika-vs-covid-19Ekonomika vs. Covid-1915for-men-2021-01
ked-sa-veci-beru-sportovoKeď sa veci berú športovo15for-men-2021-01
formen-kviz-januarFormen kvíz január15for-men-2021-01