Časopis FOR MEN - Sociopat od vedľa

Sociopat od vedľa

Psychológia14. september 2020 Vyšlo v čísle: 09/2020

V našej blízkosti sa pohybujú ľudia bez svedomia. Ich cieľom je získať nad nami moc.

Potrebuješ ma. Vôbec si ma nepochopil. Všetko zbytočne dramatizuješ. Stretli ste sa niekedy s týmito frázami u svojich kolegov, nadriadených alebo blízkych? Možno o tom ani neviete, ale mali ste do činenia so sociopatom. 

Skôr než si pod týmito vetami začnete vizualizovať svojho šéfa či švagra alebo nebodaj nastávajúcu, odborníci upozorňujú, že pri identifikovaní človeka s takouto poruchou treba byť obozretný. Zvlášť v atypických časoch pandémie, keď sa s jednotlivými črtami sociopatie možno stretnúť oveľa ľahšie a častejšie. Aké sú teda varovania, ktoré zaregistrujeme pri pozorovaní správania takéhoto jedinca? Človek antagonistický k spoločnosti, ktorý však spoločnosť zároveň miluje. Očarujúci jedinec, ku ktorému okolie vzhliada, nevediac, že jediné, o čo takému človeku ide, je zmanipulovať a využiť ľudí vo svoj prospech. Aj taký je pohľad odborníkov, ktorí nám bez príkras vykreslili obraz sociopata. 

CHARIZMATICKÝ A OČARUJÚCI

Ako sme naznačili v úvode, základné črty sociopata, teda negatívne postoje voči spoločnosti alebo abnormálne chovanie voči okoliu, môže podľa Silvie Skalickej, koučky a lektorky platformy Topcoach.sk, vykazovať hocikto. „Sociopata však nemôžeme posudzovať podľa jednej vlastnosti, a preto si nemyslím, že ho laik dokáže rozpoznať na prvý pohľad, len s čiastkovým úsudkom.“ Odborníčka upozornila aj na to, že ľudia radi prideľujú iným nálepky a škatuľkujú ich. Zároveň je však pravdepodobné, že sociopatom môže byť niekto medzi nami bez toho, aby sme o tom vedeli. „Súčasná politická či pandemická situácia podnecuje omnoho vyhrotenejšie postoje voči spoločnosti, čo nemusí potvrdzovať sociopatiu a veľmi ľahko nás to dokáže zavádzať,“ dodala Skalická. 

Napriek tomu existujú určité črty, ktoré sociopata charakterizujú. Podľa odborníčky ide predovšetkým o človeka, ktorý vás raní a neľutuje to. Jeho vzťahy k iným sú povrchné, ale sám očakáva od okolia opak. „Dokonca by sme mohli povedať, že od ľudí žiada sebaobetovanie. Manipuluje. Nepozná súcit. Jeho mienka o ňom samom je vysoká. Môže byť charizmatický aj očarujúci – využije to však na to, aby od vás dostal, čo potrebuje. Ste preňho nástroj na dosiahnutie cieľov,“ uviedla Andrea Kozák Geršiová, koučka zo spoločnosti Topcoach.sk, podľa ktorej sociopat v neposlednom rade stavia vždy seba nad okolie. Navyše je schopný „obeť“, ktorá naletí na jeho hru, izolovať. A ak sa v okolí „obete“ nachádza niekto, kto môže podporiť jeho prevahu nad ňou, bude sa snažiť, aby prítomnosť takejto osoby využil vo svoj prospech. 

Skalická zdôrazňuje, že vznik sociopatie je úzko spätý s podmienkami, v ktorých človek vyrastal. Pridáva, že sociopat nikdy neuznáva práva a nároky iných, je verbálne impulzívny, panovačný, sústavne naježený, smeruje nad limity svojich schopností, má sklony k hazardu a promiskuite. Jeho hlavnou motiváciou je moc. „V skutočnosti sú títo ľudia vnútri despotickí a nepriateľskí. Ľudí okolo seba vnímajú ako nástroj na dosiahnutie cieľov. Svoje obete radi ponižujú, no hlavne sa uchádzajú o právomoci a funkcie, ktoré prekračujú ich danosti. Lomcuje nimi ustavičný hnev,“ doplnila Skalická.

Môže byť charizmatický aj očarujúci – využije to však na to, aby od vás dostal, čo potrebuje.

A ČO PSYCHOPAT? 

Zrejme si teraz kladiete otázku, aký je vlastne rozdiel medzi sociopatom a psychopatom. Ten základný spočíva podľa Silvie Skalickej v tom, že sociopata vnímame miernejšie ako psychopata. Je to tým, že táto odchýlka v správaní vzniká vplyvom prostredia. Psychopatia je vrodená a základ tvorí absolútna absencia strachu. Psychopati sa dopustia aj zločinu, ak budú mať pocit, že sa im to oplatí. Sociopat sa orientuje na spoločnosť, v ktorej si rád udržiava dominantné postavenie. Kozák Geršiová však pripomína, že pojem sociopat je hovorový. Termín psychopatia nadobudol značne stigmatizujúci charakter, a preto, ako podotýka aj psychiater Anton Heretik, sa v užšom zmysle slova nahradil označením disociálna porucha a v širšom kontexte spadá pod poruchy osobnosti. „Veľmi hrubo povedané, sociopati sú emocionálne labilnejší, impulzívnejší. Psychopati viac dbajú na detail a plánovanie svojich reakcií. Príčinou psychopatie môže byť dedičnosť. Sociopatia je správanie, ktoré môže byť výsledkom traumy,“ vysvetlila Kozák Geršiová.

ČLOVEK BEZ SVEDOMIA

Poznať črty sociopata nie je určite na škodu, čo však v prípade, že sme so sociopatom či človekom s týmito črtami v kontakte? Český lekár Rostislav Gromnica, ktorý sa zaoberá chorobami z povolania a pracovným prostredím, upozorňuje, že pri sociopatovi je nutné brať na vedomie absenciu svedomia. Ak máme podozrenie, že sa stýkame so sociopatom, podľa lekára je najlepšie takýto vzťah – partnerský alebo pracovný – ukončiť. Gromnica ďalej odporúča neveriť takémuto človeku, keďže manipuluje s okolím, a nezdieľať s ním osobné informácie – sociopat ich totiž dokáže zneužiť. Nikdy od neho neprijímajte dary a nikdy mu nič nedlhujte. Ďalej je vhodné dokumentovať si prípadnú manipuláciu či ponižovanie a v neposlednom rade sa poradiť s psychológom, ak človek nedokáže spracovať takéto správanie. 

Andrea Kozák Geršiová pripomína, že ak sa cítime ohrození, pričom nemusí ísť o priame atakovanie od agresora, ale aj o tlak, vydieranie či manipuláciu, je užitočné zdôveriť sa s našimi obavami niekomu, koho považujeme za dôveryhodného: „Po prvé je to z dôvodu, že niekto je informovaný o našom strachu, a teda ide o potenciálne útočisko. Zároveň nám komunikácia s inými ľuďmi môže pomôcť získať nad situáciou nadhľad.“ 

Ak máme podozrenie, že sa stýkame so sociopatom, je najlepšie takýto vzťah – partnerský alebo pracovný – ukončiť.

BREIVIK, ALE AJ SHERLOCK HOLMES 

Zaujímavosťou je, že u detí sa sociopatia objavuje viac pri chlapcoch a jej najbežnejšími prejavmi sú krádeže, pitie alkoholu a užívanie drog, ako aj vandalizmus či pouličné organizované výtržnícke skupiny. Podľa Skalickej sociopat netúži zmeniť svet, nepomáha nezištne ostatným, a preto sú preňho rodina či rodinný život na druhom mieste. „Jeho najväčšou motiváciou je moc,“ uviedla. Kozák Geršiová si myslí, že takýto človek si môže založiť rodinu či mať deti. Otázkou však stále zostáva práve jeho motivácia. 

Štatistiky sociopatov v populácii sa podľa odborníčok líšia. Medzinárodná literatúra odhaduje, že k sociopatom sa radí každý 25. človek. Tvrdí to napríklad americká klinická psychologička Martha Stoutová. Ako perličku pridajme, že jedným z najznámejších sociopatov je románový detektív Sherlock Holmes. Podľa lektorky Skalickej máme túto literárnu postavu spojenú s jej vynikajúcim analytickým uvažovaním a schopnosťou vyriešiť množstvo záhad, ale rovnako výnimočná je svojou bezohľadnosťou. 

Z neslávne slávnych sociopatov možno spomenúť Nóra Andersa Breivika, ktorý má na svedomí masaker desiatok mladých ľudí na ostrove Utøya. Podľa Skalickej však ide o muža, ktorý sa vedome nastavil na to, aby bol sociopatom: „Breivik na súde vyhlásil, že potláčanie emócií trénoval celý rok.“

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Sociopat od vedľa
Časopis FOR MEN - Sociopat od vedľa
Časopis FOR MEN - Sociopat od vedľa

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
11sociopat-od-vedlaSociopat od vedľa33nonoV našej blízkosti sa pohybujú ľudia bez svedomia. Ich cieľom je získať nad nami moc. <p>Potrebuješ ma. Vôbec si ma nepochopil. Všetko zbytočne dramatizuješ. Stretli ste sa niekedy s týmito frázami u svojich kolegov, nadriadených alebo blízkych? Možno o tom ani neviete, ale mali ste do činenia so sociopatom.&nbsp;</p><p>Skôr než si pod týmito vetami začnete vizualizovať svojho šéfa či švagra alebo nebodaj nastávajúcu, odborníci upozorňujú, že pri identifikovaní človeka s takouto poruchou treba byť obozretný. Zvlášť v atypických časoch pandémie, keď sa s jednotlivými črtami sociopatie možno stretnúť oveľa ľahšie a častejšie. Aké sú teda varovania, ktoré zaregistrujeme pri pozorovaní správania takéhoto jedinca? Človek antagonistický k spoločnosti, ktorý však spoločnosť zároveň miluje. Očarujúci jedinec, ku ktorému okolie vzhliada, nevediac, že jediné, o čo takému človeku ide, je zmanipulovať a využiť ľudí vo svoj prospech. Aj taký je pohľad odborníkov, ktorí nám bez príkras vykreslili obraz sociopata.&nbsp;</p><h3>CHARIZMATICKÝ A OČARUJÚCI</h3><p>Ako sme naznačili v úvode, základné črty sociopata, teda negatívne postoje voči spoločnosti alebo abnormálne chovanie voči okoliu, môže podľa Silvie Skalickej, koučky a lektorky platformy Topcoach.sk, vykazovať hocikto. „Sociopata však nemôžeme posudzovať podľa jednej vlastnosti, a preto si nemyslím, že ho laik dokáže rozpoznať na prvý pohľad, len s čiastkovým úsudkom.“ Odborníčka upozornila aj na to, že ľudia radi prideľujú iným nálepky a škatuľkujú ich. Zároveň je však pravdepodobné, že sociopatom môže byť niekto medzi nami bez toho, aby sme o tom vedeli. „Súčasná politická či pandemická situácia podnecuje omnoho vyhrotenejšie postoje voči spoločnosti, čo nemusí potvrdzovať sociopatiu a veľmi ľahko nás to dokáže zavádzať,“ dodala Skalická.&nbsp;</p><p>Napriek tomu existujú určité črty, ktoré sociopata charakterizujú. Podľa odborníčky ide predovšetkým o človeka, ktorý vás raní a neľutuje to. Jeho vzťahy k iným sú povrchné, ale sám očakáva od okolia opak. „Dokonca by sme mohli povedať, že od ľudí žiada sebaobetovanie. Manipuluje. Nepozná súcit. Jeho mienka o ňom samom je vysoká. Môže byť charizmatický aj očarujúci – využije to však na to, aby od vás dostal, čo potrebuje. Ste preňho nástroj na dosiahnutie cieľov,“ uviedla Andrea Kozák Geršiová, koučka zo spoločnosti Topcoach.sk, podľa ktorej sociopat v neposlednom rade stavia vždy seba nad okolie. Navyše je schopný „obeť“, ktorá naletí na jeho hru, izolovať. A ak sa v okolí „obete“ nachádza niekto, kto môže podporiť jeho prevahu nad ňou, bude sa snažiť, aby prítomnosť takejto osoby využil vo svoj prospech.&nbsp;</p><p>Skalická zdôrazňuje, že vznik sociopatie je úzko spätý s podmienkami, v ktorých človek vyrastal. Pridáva, že sociopat nikdy neuznáva práva a nároky iných, je verbálne impulzívny, panovačný, sústavne naježený, smeruje nad limity svojich schopností, má sklony k hazardu a promiskuite. Jeho hlavnou motiváciou je moc. „V skutočnosti sú títo ľudia vnútri despotickí a nepriateľskí. Ľudí okolo seba vnímajú ako nástroj na dosiahnutie cieľov. Svoje obete radi ponižujú, no hlavne sa uchádzajú o právomoci a funkcie, ktoré prekračujú ich danosti. Lomcuje nimi ustavičný hnev,“ doplnila Skalická.</p><p><strong>Môže byť charizmatický aj očarujúci – využije to však na to, aby od vás dostal, čo potrebuje.</strong></p><h3>A ČO PSYCHOPAT?&nbsp;</h3><p>Zrejme si teraz kladiete otázku, aký je vlastne rozdiel medzi sociopatom a psychopatom. Ten základný spočíva podľa Silvie Skalickej v tom, že sociopata vnímame miernejšie ako psychopata. Je to tým, že táto odchýlka v správaní vzniká vplyvom prostredia. Psychopatia je vrodená a základ tvorí absolútna absencia strachu. Psychopati sa dopustia aj zločinu, ak budú mať pocit, že sa im to oplatí. Sociopat sa orientuje na spoločnosť, v ktorej si rád udržiava dominantné postavenie. Kozák Geršiová však pripomína, že pojem sociopat je hovorový. Termín psychopatia nadobudol značne stigmatizujúci charakter, a preto, ako podotýka aj psychiater Anton Heretik, sa v užšom zmysle slova nahradil označením disociálna porucha a v širšom kontexte spadá pod poruchy osobnosti. „Veľmi hrubo povedané, sociopati sú emocionálne labilnejší, impulzívnejší. Psychopati viac dbajú na detail a plánovanie svojich reakcií. Príčinou psychopatie môže byť dedičnosť. Sociopatia je správanie, ktoré môže byť výsledkom traumy,“ vysvetlila Kozák Geršiová.</p><h3>ČLOVEK BEZ SVEDOMIA</h3><p>Poznať črty sociopata nie je určite na škodu, čo však v prípade, že sme so sociopatom či človekom s týmito črtami v kontakte? Český lekár Rostislav Gromnica, ktorý sa zaoberá chorobami z povolania a pracovným prostredím, upozorňuje, že pri sociopatovi je nutné brať na vedomie absenciu svedomia. Ak máme podozrenie, že sa stýkame so sociopatom, podľa lekára je najlepšie takýto vzťah – partnerský alebo pracovný – ukončiť. Gromnica ďalej odporúča neveriť takémuto človeku, keďže manipuluje s okolím, a nezdieľať s ním osobné informácie – sociopat ich totiž dokáže zneužiť. Nikdy od neho neprijímajte dary a nikdy mu nič nedlhujte. Ďalej je vhodné dokumentovať si prípadnú manipuláciu či ponižovanie a v neposlednom rade sa poradiť s psychológom, ak človek nedokáže spracovať takéto správanie.&nbsp;</p><p>Andrea Kozák Geršiová pripomína, že ak sa cítime ohrození, pričom nemusí ísť o priame atakovanie od agresora, ale aj o tlak, vydieranie či manipuláciu, je užitočné zdôveriť sa s našimi obavami niekomu, koho považujeme za dôveryhodného: „Po prvé je to z dôvodu, že niekto je informovaný o našom strachu, a teda ide o potenciálne útočisko. Zároveň nám komunikácia s inými ľuďmi môže pomôcť získať nad situáciou nadhľad.“&nbsp;</p><p><strong>Ak máme podozrenie, že sa stýkame so sociopatom, je najlepšie takýto vzťah – partnerský alebo pracovný – ukončiť.</strong></p><h3>BREIVIK, ALE AJ SHERLOCK HOLMES&nbsp;</h3><p>Zaujímavosťou je, že u detí sa sociopatia objavuje viac pri chlapcoch a jej najbežnejšími prejavmi sú krádeže, pitie alkoholu a užívanie drog, ako aj vandalizmus či pouličné organizované výtržnícke skupiny. Podľa Skalickej sociopat netúži zmeniť svet, nepomáha nezištne ostatným, a preto sú preňho rodina či rodinný život na druhom mieste. „Jeho najväčšou motiváciou je moc,“ uviedla. Kozák Geršiová si myslí, že takýto človek si môže založiť rodinu či mať deti. Otázkou však stále zostáva práve jeho motivácia.&nbsp;</p><p>Štatistiky sociopatov v populácii sa podľa odborníčok líšia. Medzinárodná literatúra odhaduje, že k sociopatom sa radí každý 25. človek. Tvrdí to napríklad americká klinická psychologička Martha Stoutová. Ako perličku pridajme, že jedným z najznámejších sociopatov je románový detektív Sherlock Holmes. Podľa lektorky Skalickej máme túto literárnu postavu spojenú s jej vynikajúcim analytickým uvažovaním a schopnosťou vyriešiť množstvo záhad, ale rovnako výnimočná je svojou bezohľadnosťou.&nbsp;</p><p>Z neslávne slávnych sociopatov možno spomenúť Nóra Andersa Breivika, ktorý má na svedomí masaker desiatok mladých ľudí na ostrove Utøya. Podľa Skalickej však ide o muža, ktorý sa vedome nastavil na to, aby bol sociopatom: „Breivik na súde vyhlásil, že potláčanie emócií trénoval celý rok.“</p>3no0000-00-00for-men-2020-0909/20202020-09-14<h3>Milí čitatelia,</h3><p>veľmi ma teší, že sa vám po takmer dvojmesačnejprestávke môžem opäť prihovoriť z vášho obľúbenéhočasopisu. Leto prešlo ako voda, školské prázdninya dovolenky sa skončili a my sa znova vraciame do starýchpracovných koľají. Priznám sa, že toto obdobie jepre mňa vždy trochu zvláštne. Na jednej strane smútokz konca voľna, pohody a tepla, na druhej strane sa užteším na pracovné výzvy. Samozrejme, september je ajvstupom do školského roka, všetkým sa nám teda naplnozačínajú každodenné starosti a radosti, ale zároveňmá človek posledné štyri mesiace v roku na to, aby dokončil,čo zatiaľ nestihol, splnil svoje plány a stanovil siďalšie ciele.</p><p>Pripomeňme si slová amerického motivačného rečníkaZiga Ziglara: „Nie je ani také dôležité, čo dosiahnutímcieľov získame, ale kým sa počas tejto cesty staneme.“Aj keď vás čaká náročný záver vyčerpávajúceho roka,nezabúdajte na dôležité veci v živote – rodinu, zdravieči relax, pri ktorom vám pomôže aj náš časopis.Človekom, ktorý sústavne ide za svojím cieľom a tvrdona ňom pracuje, je určite Marek Hamšík – zdobí titulkunášho aktuálneho čísla. V rozhovore s ním sa dočítatezaujímavosti o jeho živote, podnikaní či pôsobenív ďalekej Číne. V ekonomickej rubrike sa pozriemena najvýznamnejšie sociálne siete súčasnosti, v rozhovorezo sveta biznisu vám prinesieme inšpiratívnenázory majiteľa spoločnosti Martech Ivana Tánczosa,priblížime si aj rodinný podnik Gatto Matto, novinkyzo sveta módy predstaví miro.moda. Chýbať nebudúani obľúbené rubriky keď budem veľký, auto-moto, aleboza a proti či vedomostný test.</p><p>Pevne verím, že sa vám septembrové číslo bude páčiťa nájdete v ňom množstvo atraktívnych článkov. Aknaozaj platí, že skutočný cieľ je cesta, tak za celý náštím dúfam, že vás na nej budeme naďalej sprevádzaťa vaše voľné chvíle obohatíme nielen o zábavu, ale ajo prínosné informácie. Dovidenia zas o mesiac.</p>yesPsychológiapsychologia
expertka-na-zavislosti-udrzujte-prirodzeny-biorytmusExpertka na závislosti: udržujte prirodzený biorytmus13for-men-2020-11
ktosi-tu-hra-necistu-hruKtosi tu hrá nečistú hru16for-men-2021-04-05
ako-rozoznat-toxicku-partnerku-a-hladko-sa-rozistAko rozoznať toxickú partnerku a hladko sa rozísť12for-men-2020-10
kavaKáva11for-men-2020-09
jesennej-mode-dominuju-karo-pepito-a-upletJesennej móde dominujú káro, pepito a úplet11for-men-2020-09
legenda-porsche-911Legenda: porsche 91111for-men-2020-09