Časopis FOR MEN - Šťastné a dištančné! ... Alebo ako si užIť sviatky 2020

Šťastné a dištančné! ... Alebo ako si užIť sviatky 2020

Cestovanie04. december 2020 Vyšlo v čísle: 12/2020

„Lockdown“ nedávno vyhlásili za slovo roka 2020. My dodajme, že na Slovensku by mohol zvíťaziť výraz „improvizácia“. Z toho čerpajme aj pri príprave Vianoc a osláv nového roka – nemusí to byť nevyhnutne zlé. Pozreli sme sa na osem slovenských krajov a zážitky, ktoré nám vedia dopriať aj v týchto turbulentných časoch.

BRATISLAVSKÝ KRAJ

Nočné bary, kluby, vinárne a celé mokré štvrte sú pod zámkom. Prírodu nám však nezatrhli a rozlohou najmenší kraj ju má skutočne bohatú. Navyše, všade je to len na skok. Pohodlne sa dopravíte vlakom, autobusom alebo silne zastúpenými taxislužbami. Koncentrácia kvalitných gastroprevádzok a vinárov je ronako vysoká. V rámci covid improvizácie vám teda navrhujeme vyzbrojiť sa teplým oblečením, objednať si jedlo z obľúbenej reštaurácie a vziať svoju suitu k Dunaju, Devínu, na Slnečné jazerá alebo do altánku na Železnej studničke. Koncept pop-up luxusných večerí sa úspešne ujal na celom svete. Pripravte si takú vo vlastnej réžii. Následný odvoz domov si však dohodnite vopred, aby ste po dvoch fľaškách šampusu nehľadali signál uprostred karpatských lesov. 

Ak vás pri predstave konzumácie v desaťstupňových mrazoch striasa, nevzdávajte to. Čo takto upustiť od sviatočných zhonov a nechať si pripraviť slávnostnú večeru od vychýreného šéfkuchára v pohodlí domova? Gastro je na kolenách a každý z nás môže byť hrdinom, ktorý sa postaví na jeho obranu. Stačí si vyložiť nohy a zdvihnúť telefón. Ktokoľvek z Cechu husacinárov vám s radosťou privezie čerstvo upečenú hus so všetkým, čo k tomu patrí, vrátane dobrého malokarpatského vínka.

TRNAVSKÝ KRAJ

Zem kráľov a medoviny. Región spájajúci Podunajskú nížinu so Záhorím nepreslávili lyžiarske strediská, no milovníkom zimných radovánok môže ponúknuť najlepšiu medovinu na svete. Práve toto ocenenie získali včelári zo Smoleníc, ktorí uspeli pred veľmocami ako USA, Kanada alebo Čína. Ak sa nebojíte experimentovať, v ponuke majú aj medové pivo, cider alebo exkluzívnu 42 % medovicu. Aj Dolná Krupá sa môže pochváliť zlatým pokladom, ktorý si získal rešpekt ďaleko za hranicami. Rodinné medovinárstvo roky zaslúžene triumfuje v medzinárodnej konkurencii. Ak s týmto nápojom koketujete, v Trnavskom kraji nájdete skutočnú kvalitu. 

Či už ste domáci alebo len návštevník, v regióne si môžete užiť aj niekoľko jedinečných atrakcií. V Orechovej Potôni nájdete najväčší profesionálny motoristický areál prístupný pre verejnosť. A v rovnakej obci sídli aj na Slovensku unikátna záchranná stanica exotických predátorov. V nej môžete vidieť množstvo šelmovitých zvierat vrátane vzácneho leoparda snežného alebo kanadského vlka. V areáli sa dá aj ubytovať a užiť si „safari“ jazdu vo voľnom výbehu. Áno, aj tunajší obyvatelia trpia stagnáciou turizmu. Ak im chcete pomôcť, zvieratá si môžete virtuálne adoptovať a odradiť ich od chúťok na tých niekoľko návštevníkov, ktorí ešte ostali.

NITRIANSKY KRAJ

Unikátnosť regiónu tkvie v tom, že takmer celé jeho územie je vhodné na pestovanie hrozna. Tvrdá práca veľkých aj malých vinárov, ktorí dar matky zeme zhodnocujú, zaradila našu produkciu medzi svetové špičky. Tohtoročné sviatky v duchu „social distance“ môžete stráviť súkromnou ochutnávkou toho najlepšieho z nitrianskej ponuky. Do výberu odporúčame zaradiť aj Château Topoľčianky. V tomto roku žalo úspech na prestížnom vinárskom podujatí AWM Vienna. Okrem slušnej zbierky medailí si priniesli aj špeciálne ocenenie Najlepší národný producent na Slovensku. Titul sa nezískava ľahko. Každé z prihlásených vín musí mať v priemere nad 90 bodov. A vinárom z Topoľčianok sa tento „meisterstück“ podarilo dosiahnuť už druhý raz v histórii. 

Ak patríte medzi tú zvláštnu menšinu, ktorá vínu neholduje a pitie alkoholu dokonca považuje za prízemné, v kraji nájdete aj povznášajúcejšie aktivity. Keď vám počasie dopraje, môžete sa pustiť do adrenalínových radovánok v podobe paraglajdingu alebo akrobatického lietania. Týmto športom sa v Nitrianskom kraji darí. Na internete nájdete množstvo škôl a zážitkových kurzov, ktoré vám pomôžu vidieť svet z lepšej perspektívy.

PREŠOVSKÝ KRAJ

Ak milujete lyžovačku, snowboard či iné zimné športy a ste z prešovského regiónu, máte o zábavu postarané aj za prísnejších pravidiel vychádzania. Navyše, tentoraz si svoje milované hory budete môcť vychutnať bez pretlaku turistov, ktorí sa v prírode nevedia správať. Ak sa opatrenia uvoľnia, zvyšok Slovenska sa k vám na pár dní opäť presťahuje, medzi prišelcami sa však iste nájdu aj slušní výletníci, s ktorými si radi vypijete hriatô na terase pod svahom. 

Počas sviatkov pod štítmi Tatier si môžete dopriať exkluzívnu šálku kávy na Lomnickom štíte alebo na terase jednej z kultových prešovských kaviarní. A keď máte chuť na niečo „tvrdšie“, ponuka je opäť viac než pestrá: tradičný tatranský čaj alebo prvá slovenská whisky. Tá sa rodí v obci Hniezdne. Mimochodom, pálenica vás rada uvíta vo svojom rozsiahlom parku. A keďže v ponuke majú aj degustáciu, radšej sa vopred dohodnite, kto z partičky bude šoférovať.

BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ

Lesy, tajchy, údolia, rieky, malé dedinky aj technické pamiatky. Zem pod Ďumbierom je čarovná, či už sa do nej vydáte sami, s priateľmi alebo s (poslušnými) deťmi. Ak sa rozhodnete ubytovať v jednej z chát v Španej doline, užijete si aj celkom slušnú lyžovačku. Nehovoriac o tom, že keď niekdajšiu banícku obec prikryje sneh a z komínov vychádza dym, skutočne sa budete cítiť ako v rozprávke. 

Ste altruista? Prispejte k záchrane Slovenska konzumáciou piva. Tento segment zatvorením krčiem a pubov výrazne utrpel. Posledné roky vzniklo množstvo craftových pivovarov, ktoré potrebujú, aby ste sa obetovali. Ak budete nútený tráviť sviatky doma, spríjemnite si ich pivnou degustáciou. Čerpať môžete napríklad z pivného lístku Banskobystrického kraja. Okrem najstaršieho slovenského pivovaru Steiger tu sídli aj Urpiner a žije množstvo malých sládkov – ich príbehy si získajú vaše vlastenecké srdcia.

TRENČIANSKY KRAJ

Koronakríza kvári aj hotelierstvo. Niektorí majitelia sa v snahe predísť zatvoreniu prevádzok vydali cestou zliav a zvýhodnených ponúk. Ak vás fascinuje luxus, ale pod vplyvom cien ste museli vždy pribrzdiť, prezrite si aktuálne ponuky ubytovacích zariadení. V Trenčianskom kraji dávame do pozornosti kaštiele, zámky a historické budovy s hotelovými službami. Ak patríte k ľuďom, ktorým sa vyplavujú endorfíny pri pohľade na viktoriánsky stolík, ak sa radi prechádzate v obrazárňach a večeriate v loveckých salónikoch, túto zimu máte jedinečnú možnosť vyskúšať si luxusný život šľachty. 

Naopak, ak vám imponujú mozole tvrdo pracujúceho ľudu, stále ste v správnom regióne. Salaše, rodinné farmy, predaj výrobkov z dvora, miestni remeselníci... To všetko si zaslúži pomoc a podporu v náročných časoch. Trenčiansky región vám ponúka drevené koliby s poctivou kuchyňou, ktoré tiež kvária reštrikcie. Väčšina z nich má terasy, na ktorých sa (v čase písania článku) ešte dá posedieť. Nebojte sa ich využiť alebo si urobte súkromné hody u seba doma. Obdarujte blízkych slovenskými výrobkami a vytvorte si koronazásoby na ďalší rok z toho najlepšieho, čo ponúkajú tunajšie dvory. Pokojne aj pomocou kuriéra.

ŽILINSKÝ KRAJ

Nezáleží na tom, či sa na severozápad krajiny vyberiete v lete alebo v zime, vždy je to dobré rozhodnutie – ani počas korony vás tento kraj nesklame. Vydajte sa do Jasnej, podľahnite pôvabu drevených kostolíkov, navštívite Oravský hrad. Nik negarantuje, v akom režime budú fungovať lyžiarske strediská, ale pri Beskydsko-javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrále by ste nemuseli naraziť na žiaden problém. Ak ste niekedy chceli vyskúšať bežkovanie, tento rok je na to ako stvorený. V kraji nájdeme aj jednu z najlepších bobových dráh na Slovensku. Nie je to zábava len pre deti, ale i skvelá terapia pre dospelých, ktorí potrebujú vypnúť z pracovného či sviatočného stresu. Pri menej náročných zimných aktivitách nezabudnime na mushing, teda psie záprahy. Tie si môžete užiť napríklad v Oravskej Lesnej. Telo zmorené toľkými športovými výkonmi môžete následne ozdraviť v pivnom wellnesse, ktorý nájdete pri Liptovskej Mare. Penzión si varí vlastné pivo a do tohto umenia vás domáci radi zasvätia. Ku koloritu kraja patria aj pálenice, niektoré sa môžu pochváliť domácimi i zahraničnými oceneniami. Áno, aj tento náročný segment trpí a vyžaduje si našu pomoc a podporu.

KOŠICKÝ KRAJ

V zemi východniarov je jednoducho dobre. Viete si tam užívať výhody mesta so všetkým jeho komfortom a namiesto rušných lyžiarskych stredísk si môžete zvoliť aj pokojnejšie alternatívy. Košický kraj ponúka kus krásnej zeme a historického dedičstva. Jeho hranice zachádzajú do územia Slovenského raja, Slovenského rudohoria a Slanských vrchov. Prírodné poklady však nájdete aj pod zemou, a to v podobe jaskynných chrámov zapísaných v UNESCO. K miestnym klenotom pripíšme aj najväčší stredoveký európsky hrad na Spiši. Pokladom regiónu sú však jednoznačne jeho obyvatelia. Každý z nás má kamaráta, tetu, strýka či kolegu z východu. Ak vám v pandemických časoch chýba pestrosť národov typická pre letoviská, zájdite do Košíc. Mieša sa tu veľmi zaujímavá zmes národnostných menšín. Okrem ukrajinskej, maďarskej, poľskej, rusínskej či rómskej nachádzame aj banícke mestečko Medzev – krajinu Mantákov. 

Aj kultúra potrebuje pomôcť a na východe Slovenska jej nie je málo. Podporte aktivity miestnych umelcov, či už platbou za ich online vystúpenie alebo inou formou. Nedajbože sa im to vykladanie tovaru v supermarketoch zapáči a po pandémii nám ostanú len vládne tlačovky a politické kortešačky.


Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Šťastné a dištančné! ... Alebo ako si užIť sviatky 2020
Časopis FOR MEN - Šťastné a dištančné! ... Alebo ako si užIť sviatky 2020
Časopis FOR MEN - Šťastné a dištančné! ... Alebo ako si užIť sviatky 2020
Časopis FOR MEN - Šťastné a dištančné! ... Alebo ako si užIť sviatky 2020
Časopis FOR MEN - Šťastné a dištančné! ... Alebo ako si užIť sviatky 2020
Časopis FOR MEN - Šťastné a dištančné! ... Alebo ako si užIť sviatky 2020
Časopis FOR MEN - Šťastné a dištančné! ... Alebo ako si užIť sviatky 2020
Časopis FOR MEN - Šťastné a dištančné! ... Alebo ako si užIť sviatky 2020
Časopis FOR MEN - Šťastné a dištančné! ... Alebo ako si užIť sviatky 2020
Časopis FOR MEN - Šťastné a dištančné! ... Alebo ako si užIť sviatky 2020
Časopis FOR MEN - Šťastné a dištančné! ... Alebo ako si užIť sviatky 2020
Časopis FOR MEN - Šťastné a dištančné! ... Alebo ako si užIť sviatky 2020

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
14stastne-a-distancne-alebo-ako-si-uzit-sviatky-2020Šťastné a dištančné! ... Alebo ako si užIť sviatky 202026nono„Lockdown“ nedávno vyhlásili za slovo roka 2020. My dodajme, že na Slovensku by mohol zvíťaziť výraz „improvizácia“. Z toho čerpajme aj pri príprave Vianoc a osláv nového roka – nemusí to byť nevyhnutne zlé. Pozreli sme sa na osem slovenských krajov a zážitky, ktoré nám vedia dopriať aj v týchto turbulentných časoch. <h3>BRATISLAVSKÝ KRAJ </h3><p>Nočné bary, kluby, vinárne a celé mokré štvrte sú pod zámkom. Prírodu nám však nezatrhli a rozlohou najmenší kraj ju má skutočne bohatú. Navyše, všade je to len na skok. Pohodlne sa dopravíte vlakom, autobusom alebo silne zastúpenými taxislužbami. Koncentrácia kvalitných gastroprevádzok a vinárov je ronako vysoká. V rámci covid improvizácie vám teda navrhujeme vyzbrojiť sa teplým oblečením, objednať si jedlo z obľúbenej reštaurácie a vziať svoju suitu k Dunaju, Devínu, na Slnečné jazerá alebo do altánku na Železnej studničke. Koncept pop-up luxusných večerí sa úspešne ujal na celom svete. Pripravte si takú vo vlastnej réžii. Následný odvoz domov si však dohodnite vopred, aby ste po dvoch fľaškách šampusu nehľadali signál uprostred karpatských lesov.&nbsp;</p><p>Ak vás pri predstave konzumácie v desaťstupňových mrazoch striasa, nevzdávajte to. Čo takto upustiť od sviatočných zhonov a nechať si pripraviť slávnostnú večeru od vychýreného šéfkuchára v pohodlí domova? Gastro je na kolenách a každý z nás môže byť hrdinom, ktorý sa postaví na jeho obranu. Stačí si vyložiť nohy a zdvihnúť telefón. Ktokoľvek z Cechu husacinárov vám s radosťou privezie čerstvo upečenú hus so všetkým, čo k tomu patrí, vrátane dobrého malokarpatského vínka.</p><h3>TRNAVSKÝ KRAJ </h3><p>Zem kráľov a medoviny. Región spájajúci Podunajskú nížinu so Záhorím nepreslávili lyžiarske strediská, no milovníkom zimných radovánok môže ponúknuť najlepšiu medovinu na svete. Práve toto ocenenie získali včelári zo Smoleníc, ktorí uspeli pred veľmocami ako USA, Kanada alebo Čína. Ak sa nebojíte experimentovať, v ponuke majú aj medové pivo, cider alebo exkluzívnu 42 % medovicu. Aj Dolná Krupá sa môže pochváliť zlatým pokladom, ktorý si získal rešpekt ďaleko za hranicami. Rodinné medovinárstvo roky zaslúžene triumfuje v medzinárodnej konkurencii. Ak s týmto nápojom koketujete, v Trnavskom kraji nájdete skutočnú kvalitu.&nbsp;</p><p>Či už ste domáci alebo len návštevník, v regióne si môžete užiť aj niekoľko jedinečných atrakcií. V Orechovej Potôni nájdete najväčší profesionálny motoristický areál prístupný pre verejnosť. A v rovnakej obci sídli aj na Slovensku unikátna záchranná stanica exotických predátorov. V nej môžete vidieť množstvo šelmovitých zvierat vrátane vzácneho leoparda snežného alebo kanadského vlka. V areáli sa dá aj ubytovať a užiť si „safari“ jazdu vo voľnom výbehu. Áno, aj tunajší obyvatelia trpia stagnáciou turizmu. Ak im chcete pomôcť, zvieratá si môžete virtuálne adoptovať a odradiť ich od chúťok na tých niekoľko návštevníkov, ktorí ešte ostali.</p><h3>NITRIANSKY KRAJ</h3><p>Unikátnosť regiónu tkvie v tom, že takmer celé jeho územie je vhodné na pestovanie hrozna. Tvrdá práca veľkých aj malých vinárov, ktorí dar matky zeme zhodnocujú, zaradila našu produkciu medzi svetové špičky. Tohtoročné sviatky v duchu „social distance“ môžete stráviť súkromnou ochutnávkou toho najlepšieho z nitrianskej ponuky. Do výberu odporúčame zaradiť aj Château Topoľčianky. V tomto roku žalo úspech na prestížnom vinárskom podujatí AWM Vienna. Okrem slušnej zbierky medailí si priniesli aj špeciálne ocenenie Najlepší národný producent na Slovensku. Titul sa nezískava ľahko. Každé z prihlásených vín musí mať v priemere nad 90 bodov. A vinárom z Topoľčianok sa tento „meisterstück“ podarilo dosiahnuť už druhý raz v histórii.&nbsp;</p><p>Ak patríte medzi tú zvláštnu menšinu, ktorá vínu neholduje a pitie alkoholu dokonca považuje za prízemné, v kraji nájdete aj povznášajúcejšie aktivity. Keď vám počasie dopraje, môžete sa pustiť do adrenalínových radovánok v podobe paraglajdingu alebo akrobatického lietania. Týmto športom sa v Nitrianskom kraji darí. Na internete nájdete množstvo škôl a zážitkových kurzov, ktoré vám pomôžu vidieť svet z lepšej perspektívy.</p><h3>PREŠOVSKÝ KRAJ </h3><p>Ak milujete lyžovačku, snowboard či iné zimné športy a ste z prešovského regiónu, máte o zábavu postarané aj za prísnejších pravidiel vychádzania. Navyše, tentoraz si svoje milované hory budete môcť vychutnať bez pretlaku turistov, ktorí sa v prírode nevedia správať. Ak sa opatrenia uvoľnia, zvyšok Slovenska sa k vám na pár dní opäť presťahuje, medzi prišelcami sa však iste nájdu aj slušní výletníci, s ktorými si radi vypijete hriatô na terase pod svahom.&nbsp;</p><p>Počas sviatkov pod štítmi Tatier si môžete dopriať exkluzívnu šálku kávy na Lomnickom štíte alebo na terase jednej z kultových prešovských kaviarní. A keď máte chuť na niečo „tvrdšie“, ponuka je opäť viac než pestrá: tradičný tatranský čaj alebo prvá slovenská whisky. Tá sa rodí v obci Hniezdne. Mimochodom, pálenica vás rada uvíta vo svojom rozsiahlom parku. A keďže v ponuke majú aj degustáciu, radšej sa vopred dohodnite, kto z partičky bude šoférovať.</p><h3>BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ </h3><p>Lesy, tajchy, údolia, rieky, malé dedinky aj technické pamiatky. Zem pod Ďumbierom je čarovná, či už sa do nej vydáte sami, s priateľmi alebo s (poslušnými) deťmi. Ak sa rozhodnete ubytovať v jednej z chát v Španej doline, užijete si aj celkom slušnú lyžovačku. Nehovoriac o tom, že keď niekdajšiu banícku obec prikryje sneh a z komínov vychádza dym, skutočne sa budete cítiť ako v rozprávke.&nbsp;</p><p>Ste altruista? Prispejte k záchrane Slovenska konzumáciou piva. Tento segment zatvorením krčiem a pubov výrazne utrpel. Posledné roky vzniklo množstvo craftových pivovarov, ktoré potrebujú, aby ste sa obetovali. Ak budete nútený tráviť sviatky doma, spríjemnite si ich pivnou degustáciou. Čerpať môžete napríklad z pivného lístku Banskobystrického kraja. Okrem najstaršieho slovenského pivovaru Steiger tu sídli aj Urpiner a žije množstvo malých sládkov – ich príbehy si získajú vaše vlastenecké srdcia.</p><h3>TRENČIANSKY KRAJ </h3><p>Koronakríza kvári aj hotelierstvo. Niektorí majitelia sa v snahe predísť zatvoreniu prevádzok vydali cestou zliav a zvýhodnených ponúk. Ak vás fascinuje luxus, ale pod vplyvom cien ste museli vždy pribrzdiť, prezrite si aktuálne ponuky ubytovacích zariadení. V Trenčianskom kraji dávame do pozornosti kaštiele, zámky a historické budovy s hotelovými službami. Ak patríte k ľuďom, ktorým sa vyplavujú endorfíny pri pohľade na viktoriánsky stolík, ak sa radi prechádzate v obrazárňach a večeriate v loveckých salónikoch, túto zimu máte jedinečnú možnosť vyskúšať si luxusný život šľachty.&nbsp;</p><p>Naopak, ak vám imponujú mozole tvrdo pracujúceho ľudu, stále ste v správnom regióne. Salaše, rodinné farmy, predaj výrobkov z dvora, miestni remeselníci... To všetko si zaslúži pomoc a podporu v náročných časoch. Trenčiansky región vám ponúka drevené koliby s poctivou kuchyňou, ktoré tiež kvária reštrikcie. Väčšina z nich má terasy, na ktorých sa (v čase písania článku) ešte dá posedieť. Nebojte sa ich využiť alebo si urobte súkromné hody u seba doma. Obdarujte blízkych slovenskými výrobkami a vytvorte si koronazásoby na ďalší rok z toho najlepšieho, čo ponúkajú tunajšie dvory. Pokojne aj pomocou kuriéra.</p><h3>ŽILINSKÝ KRAJ </h3><p>Nezáleží na tom, či sa na severozápad krajiny vyberiete v lete alebo v zime, vždy je to dobré rozhodnutie – ani počas korony vás tento kraj nesklame. Vydajte sa do Jasnej, podľahnite pôvabu drevených kostolíkov, navštívite Oravský hrad. Nik negarantuje, v akom režime budú fungovať lyžiarske strediská, ale pri Beskydsko-javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrále by ste nemuseli naraziť na žiaden problém. Ak ste niekedy chceli vyskúšať bežkovanie, tento rok je na to ako stvorený. V kraji nájdeme aj jednu z najlepších bobových dráh na Slovensku. Nie je to zábava len pre deti, ale i skvelá terapia pre dospelých, ktorí potrebujú vypnúť z pracovného či sviatočného stresu. Pri menej náročných zimných aktivitách nezabudnime na mushing, teda psie záprahy. Tie si môžete užiť napríklad v Oravskej Lesnej. Telo zmorené toľkými športovými výkonmi môžete následne ozdraviť v pivnom wellnesse, ktorý nájdete pri Liptovskej Mare. Penzión si varí vlastné pivo a do tohto umenia vás domáci radi zasvätia. Ku koloritu kraja patria aj pálenice, niektoré sa môžu pochváliť domácimi i zahraničnými oceneniami. Áno, aj tento náročný segment trpí a vyžaduje si našu pomoc a podporu.</p><h3>KOŠICKÝ KRAJ </h3><p>V zemi východniarov je jednoducho dobre. Viete si tam užívať výhody mesta so všetkým jeho komfortom a namiesto rušných lyžiarskych stredísk si môžete zvoliť aj pokojnejšie alternatívy. Košický kraj ponúka kus krásnej zeme a historického dedičstva. Jeho hranice zachádzajú do územia Slovenského raja, Slovenského rudohoria a Slanských vrchov. Prírodné poklady však nájdete aj pod zemou, a to v podobe jaskynných chrámov zapísaných v UNESCO. K miestnym klenotom pripíšme aj najväčší stredoveký európsky hrad na Spiši. Pokladom regiónu sú však jednoznačne jeho obyvatelia. Každý z nás má kamaráta, tetu, strýka či kolegu z východu. Ak vám v pandemických časoch chýba pestrosť národov typická pre letoviská, zájdite do Košíc. Mieša sa tu veľmi zaujímavá zmes národnostných menšín. Okrem ukrajinskej, maďarskej, poľskej, rusínskej či rómskej nachádzame aj banícke mestečko Medzev – krajinu Mantákov.&nbsp;</p><p>Aj kultúra potrebuje pomôcť a na východe Slovenska jej nie je málo. Podporte aktivity miestnych umelcov, či už platbou za ich online vystúpenie alebo inou formou. Nedajbože sa im to vykladanie tovaru v supermarketoch zapáči a po pandémii nám ostanú len vládne tlačovky a politické kortešačky.</p><p><br></p>12no0000-00-00for-men-2020-1212/20202020-12-04<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>ani sme sa nenazdali a je tu posledné tohtoročné číslo vášho obľúbeného časopisu FORMEN. Obdobie Vianoc a prelomu rokov zakaždým prináša priestor na bilancovanie. Prehodnocujeme, čo sa podarilo a čo nie, čo možno vylepšiť, dávame si rôzne predsavzatia. V redakcii FORMEN považujeme za veľký úspech, že sme zvládli prvý rok v novom dizajne a s novým tímom. Aj rastúci počet čitateľov a pozitívnych spätných väzieb nám dáva jasné znamenie, aby sme pokračovali v tom, čo robíme. Samozrejme, vždy existuje priestor na zlepšenie, preto sme vďační za každú odozvu, ktorú od vás dostávame.&nbsp;</p><p>V novom roku pre vás chystáme veľké prekvapenie – časopis FORWOMEN, ktorý je našou odpoveďou na množstvo otázok, či podobný magazín neurobíme i pre ženy. Pevne verím, že FORWOMEN si nájde stále miesto aj u vás doma. Titulku prvého čísla bude zdobiť Veronika Cifrová Ostrihoňová.&nbsp;</p><p>Z pozície šéfredaktora a spolumajiteľa by som sa na záver rád poďakoval celému tímu, bez ktorého by časopis neexistoval. Ďakujem teda môjmu parťákovi a obchodnému riaditeľovi Majovi za neopísateľný prínos „nášmu vášmu“ časopisu, CEO Danke, ktorá prebdela nejednu noc pri čítaní FORMEN-u, obchodnému a marketingovému tímu, konkrétne Paťke a Terke, za celoročné úsilie, redakcii a externým kolegom za kvalitné a inšpiratívne články, nemenej grafikovi Jozefovi Hupkovi a fotografovi Peťovi Plichtovi za nasadenie pri dotváraní príspevkov, všetkým obchodným partnerom za skvelú spoluprácu a známym osobnostiam za ich podporu. Vďaka patrí v neposlednom rade aj vám – za pretrvávajúcu priazeň. Bez vás by FORMEN nebol tým, čím je.&nbsp;</p><p>Prajem vám pokojné a štedré Vianoce, úspešný vstup do nového roka, viac lásky, pokoja a vzájomnej tolerancie. Tiež vám želám, aby ste míňali čo najmenej energie na veci, ktoré nezmeníte a ktoré uberajú na kvalite vášho života.&nbsp;</p><p>Dovidenia v novom roku, priatelia!</p>yesCestovaniecestovanie
dubaj-vie-vzdy-prekvapitDubaj vie vždy prekvapiť15for-men-2021-01
za-betonmi-betlehemuZa betónmi Betlehemu19for-men-2021-12-2022-01
jedzte-ako-krali-v-michelinskej-restauraciiJedzte ako králi v Michelinskej reštaurácii8for-men-2020-05
vianoce-bez-darcekovVianoce bez darčekov14for-men-2020-12
ohuril-arnolda-potom-ho-vykolajilOhúril Arnolda, potom ho vykoľajil14for-men-2020-12
krav-maga-balet-bojovych-umeniKrav maga: balet bojových umení 14for-men-2020-12