Časopis FOR MEN - V zdravom tele zdravý duch

V zdravom tele zdravý duch

Kalokagatia09. december 2021 Vyšlo v čísle: 12/2021-01/2022

Vianočné sviatky bývajú často synonymom bezbrehého prejedania. A hoci občasné narušenie zaužívaného stravovania ešte nikdy nikomu neuškodilo, ak už týždne pred Vianocami držíte bleskovú diétu, aby ste sa mohli týždeň opulentne napchávať, čosi by sa malo zmeniť.

Namiesto okamžitých riešení sa budeme venovať dlhotrvajúcim zmenám. Zmenám čoho? V prvom rade myslenia a v druhom niektorých tradícií. 

Počas sviatkov (a nielen vtedy) by sme si mali vychutnávať každé sústo, vnímať ho všetkými zmyslami.

VNÍMAVÉ VYCHUTNÁVANIE

Určite ste už počuli o koncepte mindfulness, forme meditácie, pomocou ktorej ľudia rozoznávajú vlastné emócie a fyzické stavy a lepšie sa s nimi vyrovnávajú. Tento vnímavý stav mysle sa dá aplikovať na mnohé aspekty života, jedlo nevynímajúc. V čom teda spočíva? V podstate v uvedomelom vychutnávaní prítomnosti, ktorou je v našom prípade sviatočná nálož jedla. Podľa islandskej nutričnej poradkyne Ady Bjarnadottir môžeme vnímavé vychutnávanie rozmeniť na niekoľko základných bodov. Počas sviatkov (a nielen vtedy) by sme si mali vychutnávať každé sústo, vnímať ho všetkými zmyslami. To nám predĺži zážitok z jedla a dopraje telu potrebných dvadsať minút na to, aby sa informácia o plnom žalúdku dostala aj do nášho mozgu. Nemusíme si nič zakazovať, stačí, keď rozoznáme jednu zásadnú vec: či máme hlad alebo chuť na jedlo pred konzumáciou a počas nej, alebo či jeme už len zo zotrvačnosti. V praxi by sme sa mali predtým, než zjeme ten chutný medovník, skúsiť na sekundu zastaviť a položiť si zopár otázok: Nie som už beztak plný? Som naozaj hladný, alebo by jedli len moje oči? Prečo som sa po ňom vôbec načiahol? Podobnými otázkami si doprajeme od jedla racionálny odstup. Veď ten vanilkový rožtek bude na tanieri aj o hodinu, keď jeho textúru dokážeme oceniť omnoho lepšie. Vnímavé vychutnávanie jedla odstraňuje z našej činnosti neuvedomelú zotrvačnosť a nahrádza ju reakciou, ktorú musíme vedome zvážiť. 

KONTROLA PROSTREDIA 

Druhou alternatívou bleskových diét je kontrola prostredia. Hodí sa najmä ľuďom, ktorí vedia o chybách vo svojom sebaovládaní a nie sú si stopercentne istí, že by sa stihli opýtať čo i len jednu z predošlých otázok. Jej princíp je zdanlivo jednoduchý. Stačí sa riadiť dvomi zásadami: nenakúpiť nepreberné množstvo vecí, ktoré „sa patrí mať počas Vianoc doma“, hoci vo vás vyvolávajú výčitky svedomia, a ak ich aj nakúpite, nedržať ich všetky na očiach, pekne v dosahu. Voľne položené pochutiny si nájdu cestu do našich žalúdkov takmer okamžite, a keďže nikdy nepôjde o dávku, ktorá by dokázala človeka zasýtiť, vieme ich zjesť takpovediac na posedenie a stále pociťovať hlad. Samozrejme, že ak plech medových rezov skryjeme do komory, nezmizne, ale z neodolateľného pokušenia sa stane o čosi odolateľnejšie. 

ŠTEDRÝ VEČER ZDRAVO A TRADIČNE 

Niektorým príde nepredstaviteľný už predchádzajúci krok. „Veď to sa predsa nepatrí, schovávať na Vianoce koláče,“ obhajujú svoje tradície. Netreba sa však nechať spútať železnou košeľou zvyklostí, predovšetkým vtedy, keď sa po zvyšok roka dokážeme stravovať rozumne. Skúsme na zmeny nahliadať ako na vylepšenie a emócie nechať bokom – hlavne, ak sa týkajú tradičných sviatočných jedál. Obhajcovia tradícií možno zistia, že ani tá najmenšia obmena v zaužívanom recepte nespôsobí katastrofu, práve naopak, obľúbeného jedla si budú môcť dopriať viac a bez toľkých výčitiek a žlčníkového záchvatu. Asi nikoho neprekvapí, keď namiesto tradičného vyprážaného kapra navrhneme pripraviť jeho pečenú verziu (v rúre na masle), prípadne lososa či populárneho pstruha. Majonézový šalát sa dá pripraviť aj pomocou bieleho jogurtu a smotany, opekance zo špaldovej múky sú chuťovo bezchybné. Internetom koluje nepreberné množstvo receptov na zdravé alternatívy sviatočných jedál, ktoré chuťovo nezaostávajú za tými tradičnými. Prečo ich nevyskúšať? 

VŽDY V POHYBE A V POHODE 

Čo sa aktivity týka, obdobie od Vianoc do Silvestra pôsobí často ako bermudský trojuholník, v ktorom sa stráca odhodlanie hýbať sa. Je však všeobecne známe, že pohyb v akejkoľvek podobe je dôležitý pre metabolizmus – ráta sa doň hoci aj prechádzka, výlet na blízky hrad či ľahké domáce posilňovanie. Nemusíme byť na seba prehnane prísni a každé ráno si vykupovať hriešne jedlá polmaratónom. Kondíciu si nebudujeme ani nestrácame v priebehu jedného týždňa a dokonca ani sviatky nezrútia celoročnú snahu o dobrú životosprávu, hlavne ak uplatníme nejaké z vyššie spomenutých pravidiel a zmeníme svoj automatický prístup k jedlu na vedomé, kontrolované vychutnávanie.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - V zdravom tele zdravý duch
Časopis FOR MEN - V zdravom tele zdravý duch
Časopis FOR MEN - V zdravom tele zdravý duch
Časopis FOR MEN - V zdravom tele zdravý duch

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
19v-zdravom-tele-zdravy-duchV zdravom tele zdravý duch32nonoVianočné sviatky bývajú často synonymom bezbrehého prejedania. A hoci občasné narušenie zaužívaného stravovania ešte nikdy nikomu neuškodilo, ak už týždne pred Vianocami držíte bleskovú diétu, aby ste sa mohli týždeň opulentne napchávať, čosi by sa malo zmeniť. <p>Namiesto okamžitých riešení sa budeme venovať dlhotrvajúcim zmenám. Zmenám čoho? V prvom rade myslenia a v druhom niektorých tradícií.&nbsp;</p><p><strong>Počas sviatkov (a nielen vtedy) by sme si mali vychutnávať každé sústo, vnímať ho všetkými zmyslami.</strong></p><h3>VNÍMAVÉ VYCHUTNÁVANIE </h3><p>Určite ste už počuli o koncepte mindfulness, forme meditácie, pomocou ktorej ľudia rozoznávajú vlastné emócie a fyzické stavy a lepšie sa s nimi vyrovnávajú. Tento vnímavý stav mysle sa dá aplikovať na mnohé aspekty života, jedlo nevynímajúc. V čom teda spočíva? V podstate v uvedomelom vychutnávaní prítomnosti, ktorou je v našom prípade sviatočná nálož jedla. Podľa islandskej nutričnej poradkyne Ady Bjarnadottir môžeme vnímavé vychutnávanie rozmeniť na niekoľko základných bodov. Počas sviatkov (a nielen vtedy) by sme si mali vychutnávať každé sústo, vnímať ho všetkými zmyslami. To nám predĺži zážitok z jedla a dopraje telu potrebných dvadsať minút na to, aby sa informácia o plnom žalúdku dostala aj do nášho mozgu. Nemusíme si nič zakazovať, stačí, keď rozoznáme jednu zásadnú vec: či máme hlad alebo chuť na jedlo pred konzumáciou a počas nej, alebo či jeme už len zo zotrvačnosti. V praxi by sme sa mali predtým, než zjeme ten chutný medovník, skúsiť na sekundu zastaviť a položiť si zopár otázok: Nie som už beztak plný? Som naozaj hladný, alebo by jedli len moje oči? Prečo som sa po ňom vôbec načiahol? Podobnými otázkami si doprajeme od jedla racionálny odstup. Veď ten vanilkový rožtek bude na tanieri aj o hodinu, keď jeho textúru dokážeme oceniť omnoho lepšie. Vnímavé vychutnávanie jedla odstraňuje z našej činnosti neuvedomelú zotrvačnosť a nahrádza ju reakciou, ktorú musíme vedome zvážiť.&nbsp;</p><h3>KONTROLA PROSTREDIA&nbsp;</h3><p>Druhou alternatívou bleskových diét je kontrola prostredia. Hodí sa najmä ľuďom, ktorí vedia o chybách vo svojom sebaovládaní a nie sú si stopercentne istí, že by sa stihli opýtať čo i len jednu z predošlých otázok. Jej princíp je zdanlivo jednoduchý. Stačí sa riadiť dvomi zásadami: nenakúpiť nepreberné množstvo vecí, ktoré „sa patrí mať počas Vianoc doma“, hoci vo vás vyvolávajú výčitky svedomia, a ak ich aj nakúpite, nedržať ich všetky na očiach, pekne v dosahu. Voľne položené pochutiny si nájdu cestu do našich žalúdkov takmer okamžite, a keďže nikdy nepôjde o dávku, ktorá by dokázala človeka zasýtiť, vieme ich zjesť takpovediac na posedenie a stále pociťovať hlad. Samozrejme, že ak plech medových rezov skryjeme do komory, nezmizne, ale z neodolateľného pokušenia sa stane o čosi odolateľnejšie.&nbsp;</p><h3>ŠTEDRÝ VEČER ZDRAVO A TRADIČNE&nbsp;</h3><p>Niektorým príde nepredstaviteľný už predchádzajúci krok. „Veď to sa predsa nepatrí, schovávať na Vianoce koláče,“ obhajujú svoje tradície. Netreba sa však nechať spútať železnou košeľou zvyklostí, predovšetkým vtedy, keď sa po zvyšok roka dokážeme stravovať rozumne. Skúsme na zmeny nahliadať ako na vylepšenie a emócie nechať bokom – hlavne, ak sa týkajú tradičných sviatočných jedál. Obhajcovia tradícií možno zistia, že ani tá najmenšia obmena v zaužívanom recepte nespôsobí katastrofu, práve naopak, obľúbeného jedla si budú môcť dopriať viac a bez toľkých výčitiek a žlčníkového záchvatu. Asi nikoho neprekvapí, keď namiesto tradičného vyprážaného kapra navrhneme pripraviť jeho pečenú verziu (v rúre na masle), prípadne lososa či populárneho pstruha. Majonézový šalát sa dá pripraviť aj pomocou bieleho jogurtu a smotany, opekance zo špaldovej múky sú chuťovo bezchybné. Internetom koluje nepreberné množstvo receptov na zdravé alternatívy sviatočných jedál, ktoré chuťovo nezaostávajú za tými tradičnými. Prečo ich nevyskúšať?&nbsp;</p><h3>VŽDY V POHYBE A V POHODE&nbsp;</h3><p>Čo sa aktivity týka, obdobie od Vianoc do Silvestra pôsobí často ako bermudský trojuholník, v ktorom sa stráca odhodlanie hýbať sa. Je však všeobecne známe, že pohyb v akejkoľvek podobe je dôležitý pre metabolizmus – ráta sa doň hoci aj prechádzka, výlet na blízky hrad či ľahké domáce posilňovanie. Nemusíme byť na seba prehnane prísni a každé ráno si vykupovať hriešne jedlá polmaratónom. Kondíciu si nebudujeme ani nestrácame v priebehu jedného týždňa a dokonca ani sviatky nezrútia celoročnú snahu o dobrú životosprávu, hlavne ak uplatníme nejaké z vyššie spomenutých pravidiel a zmeníme svoj automatický prístup k jedlu na vedomé, kontrolované vychutnávanie.</p>4no0000-00-00for-men-2021-12-2022-0112/2021-01/20222021-12-09<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>som veľmi rada, že sa Vám môžem prihovoriť z posledného tohtoročného čísla. Aj keď je momentálna situácia v našej krajine kritická, pevne verím, že sa zlepší. Povedzme si na rovinu, nálada v spoločnosti je veľmi napätá, ľudia sa hádajú o očkovaní a nervozitu cítiť na každej strane. Držme si preto palce a verme, že tak ako po daždi vždy vyjde slnko, aj táto doba čoskoro pominie, posilní nás a o pár mesiacov ostane už iba v nepríjemných spomienkach. Zatiaľ si môžeme život čo najviac spríjemniť – a to dokonca aj za hranicami. Spomedzi bezpečných destinácií s dobrou pandemickou situáciou (80 – 90 prípadov denne) sa môžete ísť ohriať napríklad aj do Spojených arabských emirátov, ktoré sú hlavnou témou tohto čísla. Pozrieme sa na život, podnikanie aj nehnuteľnosti v tejto krajine a tento zaujímavý prehľad doplníme rozhovorom s Miroslavou Valovičovou, šéfkou nášho Slovenského pavilónu na EXPO 2020 v Dubaji. EXPO do dnešného dňa navštívili už viac ako štyri milióny ľudí. Budeme sa venovať aj nehnuteľnostiam na Slovensku, presnejšie tomu, ako do nich rozumne investovať a získať tak pravidelný príjem pomocou spoločnosti Invest in Slovakia. V aktuálnom čísle sa venujeme množstvu zaujímavých tém: od kariéry a psychológie cez ekonomiku, autá až po rozhovory so zaujímavými ľuďmi – každý si v ňom určite nájde kúsok seba.&nbsp;</p><p>Keďže práve v rukách držíte posledné číslo v roku, dovoľte mi poďakovať sa všetkým ľudom, bez ktorých by tento časopis neexistoval. V prvom rade sa chcem poďakovať majiteľom a partnerom spoločnosti, pretože bez nich by sme tu ani neboli. Zároveň ďakujem celému tímu a v neposlednom rade aj všetkým našim klientom a čitateľom – my všetci totiž tvoríme jeden celok, tím FORMEN.&nbsp;</p><p>Vopred Vám želám príjemné a pokojné prežitie vianočných sviatkov a veľa úspechov v novom roku. Na rozlúčku už len pár slov Henryho Forda: „Pokiaľ chcete urobiť pre svet viac, než svet robí pre vás – to je úspech.“</p>yesKalokagatiakalokagatia
ponorte-sa-do-lesaPonorte sa do lesa18for-men-2021-09-10
nechajte-v-sebe-prudit-zivotnu-energiu-bez-prekazokNechajte v sebe prúdiť životnú energiu bez prekážok17for-men-2021-06-07
spanok-nie-je-pre-slabychSpánok nie je pre slabých16for-men-2021-04-05
kniha-lisa-reganova-miznuce-dievcataKniha - Lisa Reganová - Miznúce dievčatá19for-men-2021-12-2022-01
zimne-gumyZimné gumy19for-men-2021-12-2022-01
film-stillwaterFilm - Stillwater19for-men-2021-12-2022-01