Časopis FOR MEN - Vo svete inteligentných áut

Vo svete inteligentných áut

Auto-Moto04. september 2021 Vyšlo v čísle: 09-10/2021

Predstava automobilu, ktorý je smart, nás láka fantazírovať o vozidlách budúcnosti, prípadne o elektromobiloch. V skutočnosti sú smart už dnešné autá. Mozgom je zvyčajne infotainment, ktorý toho má pod palcom naozaj veľa.

Nemecké BMW už v roku 2001 predstavilo prepracovaný infotainment iDrive. Paradoxne predbehli dobu až natoľko, že automobilka musela počkať celých sedem rokov, kým používatelia riešenie prijali. V čom bol problém? Vo všeobecnosti sa hovorí, že sme na začiatku milénia jednoducho neboli navyknutí na také inteligentné riešenia zabudované priamo v automobile. Doba však výrazne pokročila a dnes je prepracovaný infotainment bežnou súčasťou aj cenovo dostupnejších modelov a značiek. O čo presne ide a aké sú najväčšie výhody ekosystému, do ktorého vstupujeme cez pomerne obyčajný dotykový displej? 

NEJDE LEN O ZÁBAVU

Pod infotainmentom si ešte stále veľa z nás predstaví najmä tú zábavnú časť smart vychytávok. Teda prepracované ovládanie rádia, prípadne sofistikovanejšiu navigáciu. Pravdou však je, že vďaka smart riešeniam, ktoré automobilky používajú čoraz intenzívnejšie, dnes dokážete cez displej zabudovaný v palubnej doske veľmi dôverne spoznať svoje vozidlo, nastaviť takmer všetko, čo používateľ nastaviť môže, a v neposlednom rade dokážete získať veľmi podrobné štatistiky o vašej jazde, vďaka čomu ju môžete vylepšiť a napríklad ušetriť na spotrebe paliva. 

SLEDUJE BATERKU AJ PNEUMATIKY

Vďaka tomu, že inteligentný infotainment vozidlo neustále sleduje a analyzuje, vás dokáže včas upozorniť na potrebu návštevy servisu. Pod drobnohľadom máte okrem iného aj pneumatiky – pokles tlaku znamená automatické bezpečnej situácii. O vybitej batérii by dokázal rozprávať zrejme každý vodič, ak sa však tieto historky pomaličky míňajú, je to dôsledkom prepracovaného infotainmentu, ktorý stav batérie sleduje rovnako podrobne ako kolesá, svetlá, prevodovku, výkon motora a všetky ostatné dôležité súčasti vášho vozidla. 

JAZDITE EFEKTÍVNE 

Do popredia sa oplatí vytiahnuť možnosť nastavenia jazdných režimov. Väčšina šoférov využíva najmä automatiku. Práve vďaka infotainmentu sa môžete dozvedieť, ako tieto režimy nastavovať manuálne, teda tak, aby ste jazdili ekonomicky a ekologicky. Pri ekonomickom režime je povinnosťou spomenúť takmer autonómnu jazdu v dopravnej zápche. Tu infotainment kombinuje všetky dostupné senzory a kamery, ktoré výrobca do automobilu zapracoval, a riadi automobil za vás. Podobne je to na diaľnici, kde stačí, aby ste mali ruku na volante. Všetko ostatné je už otázkou inteligencie vášho automobilu. 

Nastavovanie vozidla cez infotainment je jednou z jeho najväčších predností. Dnes už v podstate všetko dokážete vyladiť z pohodlia sedadla šoféra.

DOTYK NIE JE VÝHRA 

Nastavovanie vozidla cez infotainment je jednou z jeho najväčších predností. Dnes už v podstate všetko dokážete vyladiť z pohodlia sedadla šoféra. Či už je to sklon svetlometov, ich intenzita, spätné zrkadlá, klíma pre každé sedadlo zvlášť alebo zatvorenie dverí batožinového priestoru. Ovládanie je zároveň jednou z najdiskutovanejších tém. Hardvérovo sa inteligentný ekosystém automobilu najčastejšie ovláda pomocou otočného kolieska, no štandardom je už aj dotykový displej. Pri prvom pohľade si poviete, že hardvérovému ovládaniu už musí zvoniť do hrobu, ale hladký dotykový panel je pre mnohých vodičov počas jazdy nepohodlný a ruší ich pozornosť. Preto niektorí výrobcovia ponúkajú už aj ovládanie hlasom či gestami. 

Mať automobil pod kontrolou je základom bezpečnej jazdy, dnes sa však už čoraz častejšie vyžaduje aj čo najvyšší komfort po nasadnutí do vášho štvorkolesového miláčika.

PLÁNUJTE AJ S PRESTÁVKOU 

Mať automobil pod kontrolou je základom bezpečnej jazdy, dnes sa však už čoraz častejšie vyžaduje aj čo najvyšší komfort po nasadnutí do vášho štvorkolesového miláčika. Tu na rad prichádzajú všetky tie vychytávky, ktoré na prvé počutie zaradíme do škatuľky „na zábavu“. Pravdou však je, že často zvyšujú efektivitu jazdy. Graficky prepracovaná navigácia v sebe skrýva množstvo bodov záujmu, ktoré vám pomôžu zorientovať sa v neznámom prostredí. Od potravín cez turistické atrakcie až po čerpacie stanice – POI počítajú všetko. Funkcia, ktorou dokážete naplánovanú trasu obohatiť o zástavky na týchto miestach či započítať potrebnú prestávku, je už bežná, no vodiči ju, prekvapivo, ešte stále využívajú len zriedka. 

KOMFORT, AKÝ SI ZASLÚŽITE 

Inteligentné nastavenie zvuku, jeho intenzita, kvalita vzduchu, vlhkosť, teplota či vyhrievanie a nastavenie sedadiel sú veličiny, ktoré infotainment zvláda čoraz lepšie. Dokáže vám ich takmer dokonale personalizovať. V skutočnosti je dnes pomerne ťažké nájsť niečo, na čo ste v automobiloch navyknutí a infotainment by to nevylepšil, prípadne neponúkol pridanú hodnotu. 

AUTO PLUS SMARTFÓN 

Rýchly prehľad inteligentnosti dnešných automobilov si žiada nazrieť aj za oponu budúcnosti. Skutočnosť, že sa smartfóny dostávajú do centra diania automotive sveta, nie je prekvapením. Ostatne, kam sa tento revolučný vynález netlačí? Čo dokáže s autami? Momentálne sú dominantné riešenia Apple CarPlay, ktorý už v niektorých modeloch BMW ponúka možnosť premeniť iPhone na kľúč od automobilu, a konkurenčná vychytávka Android auto. Tieto riešenia pomáhajú prepojiť inteligentný telefón s automobilom, najnovšie aj bezdrôtovo, a ponúkajú obsah smartfónu na displeji palubnej dosky. Výhody spočívajú skôr v tom, že do auta dostanete personalizovaný obsah, napríklad Spotify, priamo zo svojho smartfónu. 

Automobilky sa však na smartfóny nespoliehajú úplne. Sim karty zabudované priamo vo vozidle sú bežné už aj na Slovensku.

SPOJENÉ DO JEDNÉHO 

Automobilky sa však na smartfóny nespoliehajú úplne. SIM karty zabudované priamo vo vozidle sú bežné už aj na Slovensku. Automobil má teda samostatný prístup na internet, vďaka čomu do navigácie dokáže premietnuť aktuálnu dopravnú situáciu, v reálnom čase vás informovať o počasí alebo kontaktovať servis. Čo je však ešte zaujímavejšie, auto dokáže informácie aj odosielať. Riešenie iDrive si stále drží post lídra vo svete automobilového infotainmentu, a preto nie je prekvapením, že práve ono začalo používať cloudové riešenie pre automobily ako prvé. Zdieľanie aktuálnych nameraných informácií z jedného vozidla do všetkých v okolí, prípadne na celom svete, ak to má zmysel, preň nepredstavuje absolútne žiaden problém. Čo všetko táto novinka skutočne dokáže, to zrejme ešte nie je úplne jasné ani samotným tvorcom, no už dnes vieme, že vďaka cloudu by mohlo odzvoniť reťazovým haváriám, navigácia by bola opäť o čosi presnejšia a servis by už viac nemusel byť niečo, čo vám zhltne pol dňa.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Vo svete inteligentných áut
Časopis FOR MEN - Vo svete inteligentných áut
Časopis FOR MEN - Vo svete inteligentných áut
Časopis FOR MEN - Vo svete inteligentných áut
Časopis FOR MEN - Vo svete inteligentných áut
Časopis FOR MEN - Vo svete inteligentných áut
Časopis FOR MEN - Vo svete inteligentných áut
Časopis FOR MEN - Vo svete inteligentných áut
Časopis FOR MEN - Vo svete inteligentných áut

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
18vo-svete-inteligentnych-autVo svete inteligentných áut18nonoPredstava automobilu, ktorý je smart, nás láka fantazírovať o vozidlách budúcnosti, prípadne o elektromobiloch. V skutočnosti sú smart už dnešné autá. Mozgom je zvyčajne infotainment, ktorý toho má pod palcom naozaj veľa. <p>Nemecké BMW už v roku 2001 predstavilo prepracovaný infotainment iDrive. Paradoxne predbehli dobu až natoľko, že automobilka musela počkať celých sedem rokov, kým používatelia riešenie prijali. V čom bol problém? Vo všeobecnosti sa hovorí, že sme na začiatku milénia jednoducho neboli navyknutí na také inteligentné riešenia zabudované priamo v automobile. Doba však výrazne pokročila a dnes je prepracovaný infotainment bežnou súčasťou aj cenovo dostupnejších modelov a značiek. O čo presne ide a aké sú najväčšie výhody ekosystému, do ktorého vstupujeme cez pomerne obyčajný dotykový displej?&nbsp;</p><h3>NEJDE LEN O ZÁBAVU</h3><p>Pod infotainmentom si ešte stále veľa z nás predstaví najmä tú zábavnú časť smart vychytávok. Teda prepracované ovládanie rádia, prípadne sofistikovanejšiu navigáciu. Pravdou však je, že vďaka smart riešeniam, ktoré automobilky používajú čoraz intenzívnejšie, dnes dokážete cez displej zabudovaný v palubnej doske veľmi dôverne spoznať svoje vozidlo, nastaviť takmer všetko, čo používateľ nastaviť môže, a v neposlednom rade dokážete získať veľmi podrobné štatistiky o vašej jazde, vďaka čomu ju môžete vylepšiť a napríklad ušetriť na spotrebe paliva.&nbsp;</p><h3>SLEDUJE BATERKU AJ PNEUMATIKY</h3><p>Vďaka tomu, že inteligentný infotainment vozidlo neustále sleduje a analyzuje, vás dokáže včas upozorniť na potrebu návštevy servisu. Pod drobnohľadom máte okrem iného aj pneumatiky – pokles tlaku znamená automatické bezpečnej situácii. O vybitej batérii by dokázal rozprávať zrejme každý vodič, ak sa však tieto historky pomaličky míňajú, je to dôsledkom prepracovaného infotainmentu, ktorý stav batérie sleduje rovnako podrobne ako kolesá, svetlá, prevodovku, výkon motora a všetky ostatné dôležité súčasti vášho vozidla.&nbsp;</p><h3>JAZDITE EFEKTÍVNE&nbsp;</h3><p>Do popredia sa oplatí vytiahnuť možnosť nastavenia jazdných režimov. Väčšina šoférov využíva najmä automatiku. Práve vďaka infotainmentu sa môžete dozvedieť, ako tieto režimy nastavovať manuálne, teda tak, aby ste jazdili ekonomicky a ekologicky. Pri ekonomickom režime je povinnosťou spomenúť takmer autonómnu jazdu v dopravnej zápche. Tu infotainment kombinuje všetky dostupné senzory a kamery, ktoré výrobca do automobilu zapracoval, a riadi automobil za vás. Podobne je to na diaľnici, kde stačí, aby ste mali ruku na volante. Všetko ostatné je už otázkou inteligencie vášho automobilu.&nbsp;</p><p><strong>Nastavovanie vozidla cez infotainment je jednou z jeho najväčších predností. Dnes už v podstate všetko dokážete vyladiť z pohodlia sedadla šoféra.</strong></p><h3>DOTYK NIE JE VÝHRA&nbsp;</h3><p>Nastavovanie vozidla cez infotainment je jednou z jeho najväčších predností. Dnes už v podstate všetko dokážete vyladiť z pohodlia sedadla šoféra. Či už je to sklon svetlometov, ich intenzita, spätné zrkadlá, klíma pre každé sedadlo zvlášť alebo zatvorenie dverí batožinového priestoru. Ovládanie je zároveň jednou z najdiskutovanejších tém. Hardvérovo sa inteligentný ekosystém automobilu najčastejšie ovláda pomocou otočného kolieska, no štandardom je už aj dotykový displej. Pri prvom pohľade si poviete, že hardvérovému ovládaniu už musí zvoniť do hrobu, ale hladký dotykový panel je pre mnohých vodičov počas jazdy nepohodlný a ruší ich pozornosť. Preto niektorí výrobcovia ponúkajú už aj ovládanie hlasom či gestami.&nbsp;</p><p><strong>Mať automobil pod kontrolou je základom bezpečnej jazdy, dnes sa však už čoraz častejšie vyžaduje aj čo najvyšší komfort po nasadnutí do vášho štvorkolesového miláčika.</strong></p><h3>PLÁNUJTE AJ S PRESTÁVKOU&nbsp;</h3><p>Mať automobil pod kontrolou je základom bezpečnej jazdy, dnes sa však už čoraz častejšie vyžaduje aj čo najvyšší komfort po nasadnutí do vášho štvorkolesového miláčika. Tu na rad prichádzajú všetky tie vychytávky, ktoré na prvé počutie zaradíme do škatuľky „na zábavu“. Pravdou však je, že často zvyšujú efektivitu jazdy. Graficky prepracovaná navigácia v sebe skrýva množstvo bodov záujmu, ktoré vám pomôžu zorientovať sa v neznámom prostredí. Od potravín cez turistické atrakcie až po čerpacie stanice – POI počítajú všetko. Funkcia, ktorou dokážete naplánovanú trasu obohatiť o zástavky na týchto miestach či započítať potrebnú prestávku, je už bežná, no vodiči ju, prekvapivo, ešte stále využívajú len zriedka.&nbsp;</p><h3>KOMFORT, AKÝ SI ZASLÚŽITE&nbsp;</h3><p>Inteligentné nastavenie zvuku, jeho intenzita, kvalita vzduchu, vlhkosť, teplota či vyhrievanie a nastavenie sedadiel sú veličiny, ktoré infotainment zvláda čoraz lepšie. Dokáže vám ich takmer dokonale personalizovať. V skutočnosti je dnes pomerne ťažké nájsť niečo, na čo ste v automobiloch navyknutí a infotainment by to nevylepšil, prípadne neponúkol pridanú hodnotu.&nbsp;</p><h3>AUTO PLUS SMARTFÓN&nbsp;</h3><p>Rýchly prehľad inteligentnosti dnešných automobilov si žiada nazrieť aj za oponu budúcnosti. Skutočnosť, že sa smartfóny dostávajú do centra diania automotive sveta, nie je prekvapením. Ostatne, kam sa tento revolučný vynález netlačí? Čo dokáže s autami? Momentálne sú dominantné riešenia Apple CarPlay, ktorý už v niektorých modeloch BMW ponúka možnosť premeniť iPhone na kľúč od automobilu, a konkurenčná vychytávka Android auto. Tieto riešenia pomáhajú prepojiť inteligentný telefón s automobilom, najnovšie aj bezdrôtovo, a ponúkajú obsah smartfónu na displeji palubnej dosky. Výhody spočívajú skôr v tom, že do auta dostanete personalizovaný obsah, napríklad Spotify, priamo zo svojho smartfónu.&nbsp;</p><p><strong>Automobilky sa však na smartfóny nespoliehajú úplne. Sim karty zabudované priamo vo vozidle sú bežné už aj na Slovensku.</strong></p><h3>SPOJENÉ DO JEDNÉHO&nbsp;</h3><p>Automobilky sa však na smartfóny nespoliehajú úplne. SIM karty zabudované priamo vo vozidle sú bežné už aj na Slovensku. Automobil má teda samostatný prístup na internet, vďaka čomu do navigácie dokáže premietnuť aktuálnu dopravnú situáciu, v reálnom čase vás informovať o počasí alebo kontaktovať servis. Čo je však ešte zaujímavejšie, auto dokáže informácie aj odosielať. Riešenie iDrive si stále drží post lídra vo svete automobilového infotainmentu, a preto nie je prekvapením, že práve ono začalo používať cloudové riešenie pre automobily ako prvé. Zdieľanie aktuálnych nameraných informácií z jedného vozidla do všetkých v okolí, prípadne na celom svete, ak to má zmysel, preň nepredstavuje absolútne žiaden problém. Čo všetko táto novinka skutočne dokáže, to zrejme ešte nie je úplne jasné ani samotným tvorcom, no už dnes vieme, že vďaka cloudu by mohlo odzvoniť reťazovým haváriám, navigácia by bola opäť o čosi presnejšia a servis by už viac nemusel byť niečo, čo vám zhltne pol dňa.</p>9no0000-00-00for-men-2021-09-1009-10/20212021-09-04<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>letné prázdniny uplynuli ako voda a vy máte pred sebou ďalšie číslo časopisu FORMEN. Leto má výnimočnú atmosféru pre väčšinu ľudí, ktorých poznám. Niektorí obľubujú posedenie pri chladenom drinku na terase, iní cestovanie za morom a novými zážitkami… Sám mám čaro leta rád už od detstva. Samozrejme, vtedy ho predstavovali najmä letné prázdniny a oddych od školy, návšteva starých rodičov a mnohé nezabudnuteľné zážitky. Po lete ma vždy dohnala „krutá“ realita: začiatok povinností, nového školského roka či koniec dovoleniek. S pribúdajúcimi rokmi sa všetko trochu mení. Do školských lavíc si čoskoro sadnú moje vlastné deti. Ak koniec leta nemáte v obľube aspoň tak ako ja, dovoľte nám spríjemniť vám prichádzajúcu jeseň naším magazínom.&nbsp;</p><p>Titulka aktuálneho čísla patrí asi najznámejšiemu MMA bojovníkovi na Slovensku, legende Belatoru, Attilovi Véghovi. Práve vďaka tomuto borcovi a jeho gymu SFG sa MMA spopularizovalo aj v širšej verejnosti a Attila sa stal známou tvárou nielen na Slovensku. Jeho „zápas storočia“ s českou legendou Karlosom Vémolom videlo naživo viac než 16 000 ľudí a niekoľko stotisícov ho sledovalo doma na obrazovkách. Attila nám v rozhovore prezradil, akú hodnotu majú preňho peniaze a či sa dá uživiť len zápasením. Pri téme MMA sme zostali aj v aktuálnom rozhovore o plánoch a cieľoch zakladateľov Oktagonu Pavla Nerudu a Ondřeja Novotného.&nbsp;</p><p>V augustovom vydaní nebudú chýbať ani obľúbené rubriky ako Ekonomika, Reality, Psychológia, Kariéra či História, v ktorej sme si vzhľadom na hroziacu tretiu vlnu pospomínali na nadávky našich predkov.&nbsp;</p><p>Na záver by som sa chcel poďakovať za vašu priazeň a podporu, bez ktorej by tento projekt nemal význam. Teším sa na vás v ďalšom čísle.</p>yesAuto-Motoauto-moto
rock-n-roll-na-kolesachRock´n´Roll na kolesách9for-men-2020-06
co-ma-v-talone-muskova-teslaČo má v talóne Muskova Tesla?1for-men-2020-01
legenda-porsche-911Legenda: porsche 91111for-men-2020-09
v-cbg-veria-aj-lekariV CBG veria aj lekári18for-men-2021-09-10
skladacie-smartfony-su-spat-naucili-sa-ohnut-skloSkladacie smartfóny sú späť, naučili sa ohnúť sklo18for-men-2021-09-10
jaf34-identita-neznamaJAF34 - Identita neznáma18for-men-2021-09-10