Chcete sa stravovať inak? Vyskúšajte rastlinné alternatívy.
Kalokagatia • 12. október 2020 • Vyšlo v čísle: 10/2020Plant based (rastlinné) alternatívy preferuje čoraz viac ľudí po celom svete. Zdravé stravovacie návyky sú jedným z hlavných faktorov, ktoré ovplyvňujú rast trhu. Rastlinné výrobky majú podporu predovšetkým vďaka svojim zdravotným benefitom a šetrnosti k životnému prostrediu. Uznávajú ich aj vedci, športovci a celebrity. Sú odporúčané rôznymi zdravotníckymi inštitúciami a organizáciami.
instagram: BODYANDFUTURE
BENEFITY RASTLINNEJ STRAVY
Akonáhle človek začne konzumovať rastlinnú stravu, zmení sa jeho génová expresia. Zapnú sa dobré gény a vypnú sa tie zlé. Rastlinná strava dodáva nášmu telu nutrične významné látky, vitamíny, vlákninu, antioxidanty, proteín či minerály, ktoré pôsobia preventívne proti mnohým chorobám. Priaznivo pôsobia proti cukrovke 2. typu, srdcovo-cievnym ochoreniam, ale aj pri vysokom krvnom tlaku, cholesterole, rakovine hrubého čreva a autoimunitných ochoreniach.
PREČO PRÁVE VEGÁNSTVO?
Existuje množstvo faktov, ktoré potvrdzujú, že obmedziť alebo úplne prestať konzumovať živočíšnu stravu má svoje benefity. Každý rok sa na svete skonzumuje 70 miliárd zvierat, čo je naozaj obrovské číslo. Živočíšna produkcia je mimoriadne náročná na spotrebu vody. Jej zásoby sú limitované a na niektorých kontinentoch absolútne nedostatočné. Nové štúdie od mimovládnej organizácie Greenpeace tvrdia, že živočíšna výroba v Európskej únii tvorí viac emisií ako všetky autá a dodávky dokopy. Nezanedbateľná je aj produkcia skleníkových plynov a uhlíková stopa, ktorá ohrozuje celú planétu. Dochádza tiež k značnej erózii pôdy.
Vyvážená vegánska strava navyše znižuje riziko vzniku chronických chorôb, a tiež pomáha pri ich prevencii a liečbe. Človek však nemusí hneď zo dňa na deň meniť svoje stravovacie návyky, prechod môže byť pomalý a postupný.
SLOVENSKÉ A VEGÁNSKE
Celosvetové trendy a zmeny správania či nárokov zákazníkov, prichádzajú aj na Slovensko. Na tieto potreby reaguje aj potravinársky priemysel. S jeho vývojom prichádzajú na trh aj rastlinné, vegánske alternatívy. Do popredia sa okrem rastlinných mliek dostávajú vegánske jogurty či smotana. Aj slovenská značka Body&Future len prednedávnom uviedla na trh svoju novinku, ktorou sú vegánske jogurty rovno v troch príchutiach. V Body&Future rastlinných jogurtoch nenájdete pridaný cukor, konzervanty, lepok, GMO ani sóju. Ďalším dôležitým benefitom je to, že obsahujú živé jogurtové kultúry, ovocie a majú výnimočnú chuť. Vyrábajú sa z BIO certifikovaných surovín prvotriednej kvality a s vysokým obsahom kokosového mlieka.
Sú vhodné pre ľudí trpiacich intoleranciou na laktózu alebo ľudí, ktorí trpia alergiami na mliečne bielkoviny.
Jogurty zaujali aj odborníkov, ktorí ich ocenili na prestížnej medzinárodnej výstave SIAL PARIS INNOVATION 2020.
Galéria obrázkov
Ďalšie články v kategórii Kalokagatia
Ďalšie články v čísle 10/2020