Ako nebyť za hlupáka v spoločnosti vinárov
Lifestyle • 05. november 2020 • Vyšlo v čísle: 11/2020Aj vám sa niekedy stalo, že ste sa cítili trápne medzi ľuďmi, ktorí sa vyznajú vo víne?
Víno je odjakživa pokladané za vznešený nápoj a prehľad vo svete vína v niektorých situáciách môže prísť ako príjemný bonus. Ak sa však v tejto téme necítite doma, nevadí, Matyšák má pre vás niekoľko tipov a rád, ako si zachovať tvár a nestrápniť sa.
1. POHÁR VŽDY DRŽTE ZA STOPKU, respektíve za spodnú časť. Ak budete držať pohár za vrchnú časť, kde je naliate víno, môže to na okolie pôsobiť dojmom, že pohár s vínom držíte v ruke prvýkrát.
2. NEVOŇAJTE KOROK. Predovšetkým, keď otvárate víno vy. Nič vám to o víne nepovie. Znalci to robia hlavne preto, aby pri štupľoch z prírodného korku podľa vône odhalili prípadné znehodnotenie nápoja nežiaducou chemickou reakciou prírodného korku s vínom, známe pod skratkou TCA. V zriedkavých prípadoch to môže nastať a víno dostane určitú pachuť, ktorá ho pokazí.
3. KRÚŽIVÝM POHYBOM JEMNE ROZTOČTE POHÁR pred napitím a privoňajte. Vinári to robia radi. Zážitok z pitia vína je komplexná záležitosť: najprv si treba vychutnať rôzne tóny vôní čuchom, potom chuťovými pohárikmi. Ale nepreháňajte to!
4. NAUČTE SA VÍNO ODLIŠOVAŤ aspoň podľa zostatkového cukru. Tiché vína delíme na suché, polosuché, polosladké a sladké (v tomto prípade už minimálne 45 g.l−1 zvyškového cukru). Šumivé vína delíme na brut nature, extra brut (obzvlášť surové), brut (surové), extra dry (obzvlášť suché), sec (suché), demi-sec (polosuché) a doux (sladké s viac ako 50 g.l−1 cukru). Znalci preferujú vína s minimom zostatkového cukru, pretože vtedy sa vo víne najlepšie odhalia jeho klady a zápory, všetky chute a arómy – inými slovami, nie je zakryté cukrom. Každému podľa chuti, ale tie sladšie vína budú chutiť skôr dámam, páni by sa mali naučiť piť suché, resp. brut.
5. NEPOUŽÍVAJTE ZAHRANIČNÉ VÝRAZY, ak neviete, ako sa vyslovujú. Ak sa pomýlite pri Chardonnay, Pinot Noir či Cabernet Sauvignon, môžete narobiť paseku. Ale zároveň sa naučte zopár originálnych názvov, ktoré majú často používané slovenské alternatívy. Pinot Noir je Rulandské modré, Pinot Gris je Rulandské šedé a Pinot Blanc je Rulandské biele.
6. NIE, TRAMÍN ČERVENÝ NAOZAJ NIE JE ČERVENÉ VÍNO. Je to biela odroda, ktorá síce má šupky zafarbené jemne dočervena (odtiaľ prívlastok „červený“), ale šťava z tejto odrody je takisto svetlá ako pri iných bielych odrodách...
7. NIE, RUŽOVÉ VÍNO NIE JE Z RUŽOVÉHO HROZNA. Farbivo pre ružové aj červené vína sa získava zo šupiek modrých odrôd, samotná šťava nemá toľko farbiva. V prípade ružových vín sa však čerstvo získaná šťava necháva ležať na šupkách minimálne, zatiaľ čo pri červených sa necháva ležať na šupkách dostatočne dlho, aby sa z nich maximálne extrahovalo farbivo, ktoré dodáva červenému vínu rôzne odtiene bordovej.
8. NIKDY NEDÁVAJTE DO VÍNA ĽAD. Do vína nepatrí nič navyše, za žiadnych okolností tam preto nedávajte ani ľad.
9. PITE AJ VODU. Oceníte to hlavne neskôr a takisto sa vyhnete stavu, do ktorého sa možno skúsenejší milovníci vína počas večera ani nedostanú. Vždy je trochu nepríjemné, keď má niekto o poznanie vyššiu hladinku ako ostatní. :)
10. UŽÍVAJTE SI TO. Pitie vína nie je jadrová fyzika. Treba z neho mať radosť a treba objavovať nové chute. Pri nasledovaní niektorých tipov a rád sa vyhnete faux paus a čím viac budete objavovať, tým viac budete v téme vína doma.
Na zdravie!