Časopis FOR MEN - Randenie v čase korony

Randenie v čase korony

Lifestyle05. november 2020 Vyšlo v čísle: 11/2020

Pandémia koronavírusu skomplikovala mnohé aspekty života. Zavreté boli školy, divadlá, nákupné centrá či reštaurácie, mnohé výluky sa teraz s druhou vlnou vracajú. Niektorým biznis padol na minimum, iní využili príležitosť a vrhli sa na nové formy podnikania. Čo však ľúbostný život? Ako táto mimoriadna situácia zmenila zoznamovanie a randenie?

Ako byť spolu, keď nemôžu cestovať, posedenia v kaviarňach sú vylúčené a všetci naokolo odporúčajú nevychádzať von?

Mnohé páry, ktoré žili oddelene a stretávali sa iba príležitostne, riešili počas karantény vážnu dilemu. Ako byť spolu, keď nemôžu cestovať, posedenia v kaviarňach sú vylúčené a všetci naokolo odporúčajú nevychádzať von? Niektorí si pod vplyvom okolností zriadili spoločné bývanie, iní si iba telefonovali. Pandémia koronavírusu je záťažou aj pre dlhoročné vzťahy. Mnohé zväzky sa rozpadli, nepretrvali tlak či odlúčenie. Naopak, ďalšie sa upevnili a dokonca potvrdili pravidlo, že každá vojna či spoločenská kríza má za následok aj vyššiu pôrodnosť. 

Vzťahová terapeutka Melissa Robinsonová-Brownová pre portál Insider upozornila, že háklivé a komplikované sú teraz práve flirty či začínajúce vzťahy, keď partneri ešte nie sú pripravení komunikovať o iných ako zábavných alebo triviálnych témach: „Ak jednotlivci nie sú nastavení na to, aby viedli aj zložité debaty, nemali by ešte spoločne fungovať v realite, radšej nech predbežne zostávajú vo virtuálnom kontakte.“

SEX

Pri intímnom zblížení platí jednoduché pravidlo: ak ste zdravý a nemáte žiadne príznaky infekcie, sex je bezpečný. Ak ste sa však stretli s nakazeným, prípadne máte vysoké teploty či kašeľ, nie je to veru vhodný nápad. Dobrá správa znie, že koronavírus nie je sexuálne prenosný. Horšie je to však s bozkávaním: pri ňom sa môže „odovzdať“ veľmi rýchlo. Pre istotu sa teda nebozkávajte s nikým, o kom si nie ste na 100 % istý, čo robil, kde bol a s kým. Ak partneri nežijú v jednej domácnosti a stretávajú sa sporadicky, treba k samotnému sexu pristupovať opatrne. Sexuológovia odporúčajú vyskúšať sex po telefóne alebo cez aplikácie ako WhatsApp či FaceTime. 

ZOZNAMOVANIE 

Ako si však poradiť s prvým rande? Aj vy ste vtedy nervózny, ťažko hľadáte slová, počínate si neohrabane, zakoktávate sa či červenáte a tréma vás fackuje z každej strany? Prípadne zisťujete, že osoba, ktorá s vami sedí v kaviarni, je nejaká zvláštna, správa sa čudne, vlastne – veľmi podobne ako vy? Dobre, a teraz si ešte predstavte, že máte rúško cez pol tváre, zle sa vám rozpráva a vášmu potenciálnemu partnerovi ešte horšie. Okrem toho, ak sa vidíte prvýkrát, získavate neúplný obraz (ktovie, čo sa skrýva pod rúškom, či sú tam bradavice, herpesy, vykrivené pery). A nezabudli ste si náhodou dezinfikovať ruky? Je dobrý nápad stretávať sa s cudzím človekom, keď na nás všetci epidemiológovia sveta kričia, že by sme sa mali strániť aj tých najbližších? Čo keď sa váš partner správa rizikovo? Možno sa práve vrátil z pražskej diskotéky alebo z oravskej svadby. K tomu všetkému treba ešte dodržať minimálne dvojmetrový odstup. Fúúú, aj vy ste už stratili chuť na rande? 

Jeden muž ma najskôr požiadal, aby som mu odfotila negatívny test na Covid-19. Potom ma pozval na večeru do svojho domu. Už pri vstupe ma celú postriekal dezinfekciou, na dverách mal špeciálny filter, ktorý podľa neho zlikvidoval všetky choroboplodné zárodky.

PREFERENCIE 

Americká výskumná spoločnosť Everlywell študovala správanie ľudí počas jarného lockdownu. Z jej zistení vyplýva, že v apríli, keď bola v USA situácia najdramatickejšia, si zhruba každý štvrtý Američan vo veku od 20 do 31 rokov vyrazil von a mal aj sexuálny kontakt. Čiže lockdown – nelockdown, randiť sa žiada. Niektoré zoznamovacie aplikácie umožňovali pridať si na profil špeciálny znak, ktorým záujemca o rande dal okamžite najavo svoje preferencie. Nie však sexuálne, ale bezpečnostné: či uprednostňuje virtuálne rande alebo stretnutie so zachovaním spoločenského odstupu a s rúškom, prípadne či vyžaduje negatívny test na koronavírus alebo aspoň na protilátky… Áno, aj toto sa aktuálne deje. Treba sa s tým zmieriť, taká je doba. 

A tak ako mali ľudia porady alebo vyučovanie online, rozbehlo sa vo veľkom aj randenie cez Zoom či Teams. Noviny The New York Times si urobili prieskum medzi svojimi čitateľmi. Väčšina z nich uviedla, že momentálne randí formou prechádzok, robí pikniky či záhradné grilovačky, prípadne si zájde na drink na terasu obľúbenej reštaurácie. Jedna z respondentiek priznala, že mala aj atypické rande: „Jeden muž ma najskôr požiadal, aby som mu odfotila negatívny test na COVID-19. Potom ma pozval na večeru do svojho domu. Už pri vstupe ma celú postriekal dezinfekciou, na dverách mal špeciálny filter, ktorý podľa neho zlikvidoval všetky choroboplodné zárodky.“ Absolvovala to prvý a zároveň poslednýkrát. Rande za takýchto podmienok si už neplánuje zopakovať. Vy by ste do toho išli? Takýto postup pripomína apokalyptický film, ale niekto berie bezpečnosť a ochranu pred vírusom naozaj až takto dôsledne. 

Psychológovia radia, aby si ľudia ešte pred konkrétnym rande stanovili jeho podmienky a dohodli sa, či a kedy budú mať na tvári rúško. Cez e-maily sa to rieši jednoduchšie ako osobne. Jednoznačné pravidlá pomôžu predchádzať nedorozumeniam a eliminujú obavy. 

VIRTUÁLNY PRIESTOR

Šéf najväčšej zoznamovacej aplikácie Tinder Elie Seidman vyhlásil, že pandémia mala enormný vplyv na to, ako ľudia využívajú ich služby: začali byť výrazne aktívnejší. Je však presvedčený, že pandémia len urýchlila takéto tendencie. Už dávnejšie vraj totiž bolo zjavné, že spoločnosť prechádza vážnou sociologickou zmenou. Do aplikácie sa začali prihlasovať 18-roční adolescenti, ktorí už vyrastali v ére sociálnych médií a považujú virtuálny svet za niečo úplne prirodzené – na rozdiel od garnitúry, ktorá si Tinder nainštalovala pred ôsmimi rokmi. Podľa šéfa tejto platformy si nová generácia nechce cez aplikácie primárne organizovať stretnutia v reálnom živote, možno si hodlá iba obohacovať svoje online zážitky. 

Vyššiu aktivitu zaznamenali aj v česko- slovenskej zoznamovacej agentúre ELITE DATE. Majiteľ Jan Patrman potvrdil, že nárast užívateľov zaregistrovali najmä počas prvých týždňov po vypuknutí pandémie. Potom sa však všetko vrátilo do starých koľají. „Vo všeobecnosti môžem povedať, že koronavírus zásadne nezmenil návštevnosť našich stránok ani správanie ľudí.“ ELITE DATE je platená zoznamka, funguje teda trošku inak ako Tinder, kde si profil môže vytvoriť každý. 

„Bezpečnosť pred koronavírusom je otázkou zdravia. Ľudia sa nás pýtali, čo majú robiť, ak si zaplatili členstvo v našej zoznamke, ale nemôžu ísť na rande. Nakoniec boli sami kreatívni, zorganizovali si online stretnutie alebo sa vybrali na prechádzky.“ Patrman zvažoval, že ponúknu zákazníkom aj video službu, cez ktorú by sa mohli ľudia spoznávať, nakoniec však k tomu nepristúpili, pretože ich zákazníci si pohotovo poradili sami. Zmenu si všimol v správaní niektorých mužov, ktorí pred pandémiou zvykli chodiť po podnikoch a balili tam ženy. Keďže bary a diskotéky zostali zatvorené, niektorí si vyskúšali aj online zoznamovanie. 

ZODPOVEDNOSŤ

„Naša zoznamka sprostredkúva kontakt. Máme zaregistrovaných omnoho viac ľudí ako pred pandémiou, ale nedokážem potvrdiť, či za to môže práve korona. Krátko pred jarou sme totiž spustili veľkú marketingovú kampaň a strojnásobili sme budget na reklamu.“ Priznáva, že ich to síce nevystrelilo do závratných výšok, ale určite si pomohli. „Niektorí ľudia teraz uprednostňujú online prostredie pred zoznámením v reštaurácii. Našou úlohu je sprostredkovať im kontakt. Či na rande idú, nasadia si rúško a správajú sa bezpečne, to je už na nich. Naši klienti sú dospelí ľudia, buď sa tak správať vedia, alebo nie, je to ich zodpovednosť.“ 

Mnohí klienti sa spätne ozývajú s informáciou, že si cez nich našli partnera, posielajú im fotky zo svadby, chvália sa deťmi. „Nie sme ako Tinder, ktorý je hravejší a stvorený skôr na flirt. My sme tu na vzťah.“ Keďže sa v ostatnom období zvýšila aktivita na portáli, logicky prichádza otázka, či už majú informáciu o vzniku nejakého „koronamanželstva“. Jan Patrman sa iba pousmeje: „Zatiaľ takúto správu nemám. Ktovie, možno niektorý zo vzťahov – a za posledné mesiace sa ich u nás zrodilo mnoho – prerastie aj do koronamanželstva.“

TIPY NA ONLINE RANDENIE: 

Fotka s rúškom nie je sexi – cez internet sa koronavírus neprenáša a takouto snímkou nikoho neohúrite. Odfoťte sa normálne. Nebojte sa, rúško treba mať až pri osobnom kontakte. 

S osobným stretnutím počkajte – nemusíte sa stretnúť okamžite a randiť v prvom bare za rohom. Dajte tomu čas, ešte viac si preverte človeka, s ktorým ste niečo rozohrali. Pýtajte sa ho na kontakty, prácu aj zdravotný stav. Dnes to nie je trápne. 

Dohodnite si videohovor – ak ste si už všetko napísali, radšej si zavolajte. Aspoň partnera konečne uvidíte a získate o ňom nové informácie. Nie, ani v tomto prípade nemusíte mať rúško. 

Otestujte si druhú stranu – v súčasnosti je to celkom jednoduché, netreba žiadať ani výsledky IQ testu. Stačí položiť zopár cielených otázok o pandémii, rúškach, opatreniach. Hneď zistíte, s kým máte do činenia. Od konšpirátorov rýchlo preč, zrušte hovor či četovanie.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Randenie v čase korony
Časopis FOR MEN - Randenie v čase korony

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
13randenie-v-case-koronyRandenie v čase korony13yesnoPandémia koronavírusu skomplikovala mnohé aspekty života. Zavreté boli školy, divadlá, nákupné centrá či reštaurácie, mnohé výluky sa teraz s druhou vlnou vracajú. Niektorým biznis padol na minimum, iní využili príležitosť a vrhli sa na nové formy podnikania. Čo však ľúbostný život? Ako táto mimoriadna situácia zmenila zoznamovanie a randenie? <p><strong>Ako byť spolu, keď nemôžu cestovať, posedenia v kaviarňach sú vylúčené a všetci naokolo odporúčajú nevychádzať von?</strong></p><p>Mnohé páry, ktoré žili oddelene a stretávali sa iba príležitostne, riešili počas karantény vážnu dilemu. Ako byť spolu, keď nemôžu cestovať, posedenia v kaviarňach sú vylúčené a všetci naokolo odporúčajú nevychádzať von? Niektorí si pod vplyvom okolností zriadili spoločné bývanie, iní si iba telefonovali. Pandémia koronavírusu je záťažou aj pre dlhoročné vzťahy. Mnohé zväzky sa rozpadli, nepretrvali tlak či odlúčenie. Naopak, ďalšie sa upevnili a dokonca potvrdili pravidlo, že každá vojna či spoločenská kríza má za následok aj vyššiu pôrodnosť.&nbsp;</p><p>Vzťahová terapeutka Melissa Robinsonová-Brownová pre portál Insider upozornila, že háklivé a komplikované sú teraz práve flirty či začínajúce vzťahy, keď partneri ešte nie sú pripravení komunikovať o iných ako zábavných alebo triviálnych témach: „Ak jednotlivci nie sú nastavení na to, aby viedli aj zložité debaty, nemali by ešte spoločne fungovať v realite, radšej nech predbežne zostávajú vo virtuálnom kontakte.“</p><h3>SEX</h3><p>Pri intímnom zblížení platí jednoduché pravidlo: ak ste zdravý a nemáte žiadne príznaky infekcie, sex je bezpečný. Ak ste sa však stretli s nakazeným, prípadne máte vysoké teploty či kašeľ, nie je to veru vhodný nápad. Dobrá správa znie, že koronavírus nie je sexuálne prenosný. Horšie je to však s bozkávaním: pri ňom sa môže „odovzdať“ veľmi rýchlo. Pre istotu sa teda nebozkávajte s nikým, o kom si nie ste na 100 % istý, čo robil, kde bol a s kým. Ak partneri nežijú v jednej domácnosti a stretávajú sa sporadicky, treba k samotnému sexu pristupovať opatrne. Sexuológovia odporúčajú vyskúšať sex po telefóne alebo cez aplikácie ako WhatsApp či FaceTime.&nbsp;</p><h3>ZOZNAMOVANIE&nbsp;</h3><p>Ako si však poradiť s prvým rande? Aj vy ste vtedy nervózny, ťažko hľadáte slová, počínate si neohrabane, zakoktávate sa či červenáte a tréma vás fackuje z každej strany? Prípadne zisťujete, že osoba, ktorá s vami sedí v kaviarni, je nejaká zvláštna, správa sa čudne, vlastne – veľmi podobne ako vy? Dobre, a teraz si ešte predstavte, že máte rúško cez pol tváre, zle sa vám rozpráva a vášmu potenciálnemu partnerovi ešte horšie. Okrem toho, ak sa vidíte prvýkrát, získavate neúplný obraz (ktovie, čo sa skrýva pod rúškom, či sú tam bradavice, herpesy, vykrivené pery). A nezabudli ste si náhodou dezinfikovať ruky? Je dobrý nápad stretávať sa s cudzím človekom, keď na nás všetci epidemiológovia sveta kričia, že by sme sa mali strániť aj tých najbližších? Čo keď sa váš partner správa rizikovo? Možno sa práve vrátil z pražskej diskotéky alebo z oravskej svadby. K tomu všetkému treba ešte dodržať minimálne dvojmetrový odstup. Fúúú, aj vy ste už stratili chuť na rande?&nbsp;</p><p><strong>Jeden muž ma najskôr požiadal, aby som mu odfotila negatívny test na Covid-19. Potom ma pozval na večeru do svojho domu. Už pri vstupe ma celú postriekal dezinfekciou, na dverách mal špeciálny filter, ktorý podľa neho zlikvidoval všetky choroboplodné zárodky.</strong></p><h3>PREFERENCIE&nbsp;</h3><p>Americká výskumná spoločnosť Everlywell študovala správanie ľudí počas jarného lockdownu. Z jej zistení vyplýva, že v apríli, keď bola v USA situácia najdramatickejšia, si zhruba každý štvrtý Američan vo veku od 20 do 31 rokov vyrazil von a mal aj sexuálny kontakt. Čiže lockdown – nelockdown, randiť sa žiada. Niektoré zoznamovacie aplikácie umožňovali pridať si na profil špeciálny znak, ktorým záujemca o rande dal okamžite najavo svoje preferencie. Nie však sexuálne, ale bezpečnostné: či uprednostňuje virtuálne rande alebo stretnutie so zachovaním spoločenského odstupu a s rúškom, prípadne či vyžaduje negatívny test na koronavírus alebo aspoň na protilátky… Áno, aj toto sa aktuálne deje. Treba sa s tým zmieriť, taká je doba.&nbsp;</p><p>A tak ako mali ľudia porady alebo vyučovanie online, rozbehlo sa vo veľkom aj randenie cez Zoom či Teams. Noviny The New York Times si urobili prieskum medzi svojimi čitateľmi. Väčšina z nich uviedla, že momentálne randí formou prechádzok, robí pikniky či záhradné grilovačky, prípadne si zájde na drink na terasu obľúbenej reštaurácie. Jedna z respondentiek priznala, že mala aj atypické rande: „Jeden muž ma najskôr požiadal, aby som mu odfotila negatívny test na COVID-19. Potom ma pozval na večeru do svojho domu. Už pri vstupe ma celú postriekal dezinfekciou, na dverách mal špeciálny filter, ktorý podľa neho zlikvidoval všetky choroboplodné zárodky.“ Absolvovala to prvý a zároveň poslednýkrát. Rande za takýchto podmienok si už neplánuje zopakovať. Vy by ste do toho išli? Takýto postup pripomína apokalyptický film, ale niekto berie bezpečnosť a ochranu pred vírusom naozaj až takto dôsledne.&nbsp;</p><p>Psychológovia radia, aby si ľudia ešte pred konkrétnym rande stanovili jeho podmienky a dohodli sa, či a kedy budú mať na tvári rúško. Cez e-maily sa to rieši jednoduchšie ako osobne. Jednoznačné pravidlá pomôžu predchádzať nedorozumeniam a eliminujú obavy.&nbsp;</p><h3>VIRTUÁLNY PRIESTOR</h3><p>Šéf najväčšej zoznamovacej aplikácie Tinder Elie Seidman vyhlásil, že pandémia mala enormný vplyv na to, ako ľudia využívajú ich služby: začali byť výrazne aktívnejší. Je však presvedčený, že pandémia len urýchlila takéto tendencie. Už dávnejšie vraj totiž bolo zjavné, že spoločnosť prechádza vážnou sociologickou zmenou. Do aplikácie sa začali prihlasovať 18-roční adolescenti, ktorí už vyrastali v ére sociálnych médií a považujú virtuálny svet za niečo úplne prirodzené – na rozdiel od garnitúry, ktorá si Tinder nainštalovala pred ôsmimi rokmi. Podľa šéfa tejto platformy si nová generácia nechce cez aplikácie primárne organizovať stretnutia v reálnom živote, možno si hodlá iba obohacovať svoje online zážitky.&nbsp;</p><p>Vyššiu aktivitu zaznamenali aj v česko- slovenskej zoznamovacej agentúre ELITE DATE. Majiteľ Jan Patrman potvrdil, že nárast užívateľov zaregistrovali najmä počas prvých týždňov po vypuknutí pandémie. Potom sa však všetko vrátilo do starých koľají. „Vo všeobecnosti môžem povedať, že koronavírus zásadne nezmenil návštevnosť našich stránok ani správanie ľudí.“ ELITE DATE je platená zoznamka, funguje teda trošku inak ako Tinder, kde si profil môže vytvoriť každý.&nbsp;</p><p>„Bezpečnosť pred koronavírusom je otázkou zdravia. Ľudia sa nás pýtali, čo majú robiť, ak si zaplatili členstvo v našej zoznamke, ale nemôžu ísť na rande. Nakoniec boli sami kreatívni, zorganizovali si online stretnutie alebo sa vybrali na prechádzky.“ Patrman zvažoval, že ponúknu zákazníkom aj video službu, cez ktorú by sa mohli ľudia spoznávať, nakoniec však k tomu nepristúpili, pretože ich zákazníci si pohotovo poradili sami. Zmenu si všimol v správaní niektorých mužov, ktorí pred pandémiou zvykli chodiť po podnikoch a balili tam ženy. Keďže bary a diskotéky zostali zatvorené, niektorí si vyskúšali aj online zoznamovanie.&nbsp;</p><h3>ZODPOVEDNOSŤ</h3><p>„Naša zoznamka sprostredkúva kontakt. Máme zaregistrovaných omnoho viac ľudí ako pred pandémiou, ale nedokážem potvrdiť, či za to môže práve korona. Krátko pred jarou sme totiž spustili veľkú marketingovú kampaň a strojnásobili sme budget na reklamu.“ Priznáva, že ich to síce nevystrelilo do závratných výšok, ale určite si pomohli. „Niektorí ľudia teraz uprednostňujú online prostredie pred zoznámením v reštaurácii. Našou úlohu je sprostredkovať im kontakt. Či na rande idú, nasadia si rúško a správajú sa bezpečne, to je už na nich. Naši klienti sú dospelí ľudia, buď sa tak správať vedia, alebo nie, je to ich zodpovednosť.“&nbsp;</p><p>Mnohí klienti sa spätne ozývajú s informáciou, že si cez nich našli partnera, posielajú im fotky zo svadby, chvália sa deťmi. „Nie sme ako Tinder, ktorý je hravejší a stvorený skôr na flirt. My sme tu na vzťah.“ Keďže sa v ostatnom období zvýšila aktivita na portáli, logicky prichádza otázka, či už majú informáciu o vzniku nejakého „koronamanželstva“. Jan Patrman sa iba pousmeje: „Zatiaľ takúto správu nemám. Ktovie, možno niektorý zo vzťahov – a za posledné mesiace sa ich u nás zrodilo mnoho – prerastie aj do koronamanželstva.“</p><p><strong>TIPY NA ONLINE RANDENIE:&nbsp;</strong></p><p>Fotka s rúškom nie je sexi – cez internet sa koronavírus neprenáša a takouto snímkou nikoho neohúrite. Odfoťte sa normálne. Nebojte sa, rúško treba mať až pri osobnom kontakte.&nbsp;</p><p>S osobným stretnutím počkajte – nemusíte sa stretnúť okamžite a randiť v prvom bare za rohom. Dajte tomu čas, ešte viac si preverte človeka, s ktorým ste niečo rozohrali. Pýtajte sa ho na kontakty, prácu aj zdravotný stav. Dnes to nie je trápne.&nbsp;</p><p>Dohodnite si videohovor – ak ste si už všetko napísali, radšej si zavolajte. Aspoň partnera konečne uvidíte a získate o ňom nové informácie. Nie, ani v tomto prípade nemusíte mať rúško.&nbsp;</p><p>Otestujte si druhú stranu – v súčasnosti je to celkom jednoduché, netreba žiadať ani výsledky IQ testu. Stačí položiť zopár cielených otázok o pandémii, rúškach, opatreniach. Hneď zistíte, s kým máte do činenia. Od konšpirátorov rýchlo preč, zrušte hovor či četovanie.</p>2no0000-00-00for-men-2020-1111/20202020-11-05<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>iste sa zhodneme, že čas letí veľmi rýchlo. Je mi cťou privítať vás v predposlednom čísle vášho obľúbeného magazínu FORMEN v tomto roku. Počas roka sme v editoriáli otvorili rôzne témy – úspechu, šťastia či čara letných prázdnin. Nikdy som sa v ňom však nevenoval opačnej strane: prehre, sklamaniu, neúspechu. Žiaľ, aj tieto veci patria k životu a v dobe ťažkých sociálno-ekonomických opatrení zažívame čoraz ťažšie životné prípady. Podniky sa zatvárajú, veľa z nás sa nemôže aktívne venovať svojim koníčkom, ľudia prichádzajú o prácu, stúpajú nám čísla chorých. Mentálne nastavenie človeka už dlho nebolo skúšané tak ako v tomto roku. Aj v takých náročných chvíľach je však dôležité udržať si pozitívne nastavenie a každú životnú udalosť brať ako výzvu, ktorej sa treba prispôsobiť a z ktorej sa dá niečo naučiť. Je to ako v športe, nikto nevyhráva navždy, aj elitní športovci ako Usain Bolt, Ronaldo či Muhammad Ali niekedy prehrali a zažívali ťažké životné situácie. Dôležité však je, čo si z tej prehry zobrali, kam ich posunula. Hovorí sa, že nie je dôležité, koľkokrát spadnete, ale koľkokrát sa dokážete postaviť. Preto vám v tejto ťažkej dobe prajeme veľa zdravia – a to nielen fyzického, ale aj psychického, aby ste našli svoju pohodu a prežili toto obdobie bez väčších problémov. Jedným zo zaručených receptov na relax a pohodu je aj náš časopis FORMEN.&nbsp;</p><p>Titulku nášho čísla zdobí Juraj Bača, ktorý momentálne patrí k najaktívnejším hlasom na podporu kultúry počas „korona“ doby. V rozhovore s ním sa dozviete, aké reakcie ľudí ho za to čakali, a tiež, že Juraj ani zďaleka nie je len sexsymbol s vypracovaným telom. Poteší nás, ak si v našich pravidelných rubrikách plných zaujímavých tém nájdete zábavu i poučenie. Prajem vám príjemné jesenné čítanie.</p>yesLifestylelifestyle
momo-katarina-je-srdcovkaMomo: Katarína je srdcovka 14for-men-2020-12
tridsiatnici-na-loveTridsiatnici na love11for-men-2020-09
ing-nikola-bielekovaIng. Nikola Bieleková7for-men-2020-03
doplnky-stravy-proerectaDoplnky stravy Proerecta13for-men-2020-11
kviz-na-novemberKvíz na november13for-men-2020-11
suv-ako-vlajkove-lode-automobiliekSUV ako vlajkové lode automobiliek13for-men-2020-11