Andrea Ena: V reštaurácii aj v obchode predávame iba najvyššiu taliansku kvalitu
Food and Drink • 20. júl 2020 • Vyšlo v čísle: 07/2020Keď sa nedá ísť do Talianska, musí Taliansko prísť na Slovensko. Výnimočné oleje, múky, syry, šunky, cestoviny a ďalšie dobroty nájdete v obchodíku nad reštauráciou Sapori Italiani alebo, jednoduchšie, U Taliana, ktorá sa nachádza na Krížnej ulici v Bratislave.
- Web: WWW.UTALIANA.SK
- Facebook: ANDREAENA_UTALIANA
- Instragram: ANDREAENA_UTALIANA
Reštaurácia aj obchod ponúkajú výber toho najlepšieho z regiónov Talianska. Dohľad nad kvalitou sortimentu drží majiteľ a šéfkuchár Andrea Ena. „Počas pandémie koronavírusu sa objem predaja v našom obchode zvýšil. Zdá sa mi, že mnohí ľudia sa za uplynulé mesiace naučili jesť kvalitnejšie, pochopili, že je to investícia do ich tela, do ich zdravia.“
Na 100 % made in Italy
Taliani sú majstri dobrého jedla a Slováci talianske jedlo milujú. Andrea je presvedčený, že za všetkým stojí stáročná kultúra gastronómie, vďaka ktorej si Taliani pripravujú domáce cestoviny, pestujú si vlastnú zeleninu a ovocie, radi varia a pečú. „V Taliansku sa múka vyrába z tvrdej pšenice a jej kvalita je omnoho vyššia. Snažíme sa priviezť na Slovensko produkty, ktoré boli vypestované a vyrobené priamo v Taliansku. Naše produkty sú na 100 percent made in Italy,“ zdôrazňuje šéfkuchár, rodák zo slnečnej Sardínie. „Ručím za ich kvalitu. Ja sám by som si nikdy nekúpil zlý výrobok, preto sa snažím spoznať každého nášho dodávateľa. Väčšinu z nich som navštívil, videl som ich farmy i fabriky, aj ľudí, ktorí ručne krájajú a balia artičoky. Sledoval som, že svoju prácu robia s láskou. Výsledok tomu vždy zodpovedá.“ Do Talianska pravidelne vozí aj svojich zamestnancov, berie ich na degustácie a prezentácie tamojších producentov.
Priamo od susedov
Sardínsku rodinu Campus pozná odmalička, boli to jeho susedia. „Podarilo sa mi dostať ich produkty na Slovensko. Bolo to ešte vtedy, keď som prevádzkoval prvú reštauráciu v Ružomberku. Zavolal mi otec, že sa stretol s Campusom, a pýtal sa, či by som ich nechcel predávať na Slovensku. Vyskúšal som to. Od začiatku som vedel, že majú výborné artičoky, grilované baklažány, sušené paradajky s tuniakom, omáčky, ktoré si pripravujú sami. Špecializujú sa na sardínske produkty a všetko sa pestuje priamo na Sardínii.“ Oplatilo sa a ich spolupráca trvá dodnes.
Všetky farby talianska
Andrea Ena pozná Taliansko dokonale a vie, ktorý región vyrába najlepšie produkty. Aj preto je jeho obchodík na Krížnej prehliadkou toho najlepšieho azda zo všetkých talianskych kútov. „V každom jednom regióne nájdeme niečo špecifické. Napríklad Sicília je svetoznáma svojimi pistáciami, z Toskánska máme výborný syr a olivový olej. Cestoviny pochádzajú z rôznych regiónov, napríklad zo Sardínie, z Piemontu aj z Emilia-Romagna. Prosciutto crudo dovážame z Parmy aj z regiónu San Daniele del Friuli, hľuzovku máme z Umbrie.“ Andrea učí Slovákov cez jedlo spoznávať jeho rodnú krajinu, ukazuje im regióny, o ktorých ešte nepočuli. „Občas nemajú odvahu vyskúšať niečo nové, ale presviedčam ich, aby to urobili. Nalejem im víno z regiónu Basilicata a väčšinou sú nadšení.“
Od malých výrobcov
Podobne je to aj s cestovinami. „Napríklad značka Rummo je v Taliansku symbolom kvality. Máme od nich bežné pšeničné, bezlepkové aj sépiové cestoviny. Malá rodinná firma Marabotto zase vyrába farebné cestoviny poctivo, bez umelých farbív, iba s pridaním špenátu, paradajky či kurkumy. Sú to moji priatelia a komunikujem s nimi osobne, pravidelne sa s nimi stretávam, ukazujú mi svoje hospodárstvo aj výrobňu,“ zdôrazňuje. Obchodík U Taliana je aj kráľovstvom syrov. Na svoje si prídu milovníci pecorina, grana padano, gorgonzoly, mozarelly a ďalších. „Každý región má svoje špecifiká, ovce spásajú rozdielnu trávu, je tam iná vlhkosť a klíma, preto sú syry rôzne.“ Andrea miluje aj špeciálny druh syra. Burrata je označovaná za kráľovnú talianskych mliečnych výrobkov, ktorú len tak ľahko nezoženiete. Podobne je to s údeninami. „Zbožňujem malé klobásky salamino, máme výborné prosciutto crudo a rôzne salámy. Dá sa u nás kúpiť aj guanciale, čo je vlastne bravčový lalok. Používa sa na cestoviny carbonara alebo amatriciana.“ Z výrobkov, ktoré Andrea predáva, aj sám varí vo svojej reštaurácii, preto ich pozná a odporúča.
Dokonalý taliansky večer
No a čo by to bol za taliansky obchod, keby sa v ňom nedalo kúpiť preslávené talianske víno? U Andreu si vyberie aj ten najväčší fajnšmeker. Opäť platí, že to, čo pijú zákazníci v reštaurácii, si môžu zakúpiť aj domov. „Moji zákazníci vedia, že u mňa nakúpia víno, ktoré sa dá zohnať iba ťažko. Bonusom sú zaujímavé ceny. Máme víno z celého Talianska, mnohých dodávateľov osobne poznám, pozývajú ma na zber úrody, rok čo rok s nimi skúšam nové vína.“ Andrea odporúča najmä sardínske odrody, ktoré pochádzajú z regiónu Alghero. Tristo miestnych výrobcov sa tam dalo dohromady a spolu vyrábajú vína najvyššej kvality. „Skúste ochutnať šumivé víno Akenta vyrábané metódou charmat. Každý rok sa vyrobí aj pár stoviek fliaš, ktoré zrejú 30 metrov pod hladinou mora. Počas Akenta Day prídu vrtuľníky, spustia dolu potápačov a tí vylovia klietku s vínom. V Alghere je potom obrovská oslava.“ Andrea Ena predáva víno rôznej ceny a kvality, dá sa tu kúpiť fľaša za stovky eur aj radové stolové víno v cene okolo 10 – 15 eur na bežné denné pitie. Vráťme sa však ešte k samotnému obchodu. Šéfkuchár a majiteľ prevádzky je presvedčený, že na Krížnej ulici v Bratislave sa mu podarilo vytvoriť unikátny taliansky projekt: „Chcem tu vybudovať také Little Italy.“ Základom je reštaurácia. Obchod na poschodí je čerešničkou na torte. Umožňuje ľuďom uvariť si talianske jedlo z kvalitných surovín aj doma. „Najpredávanejším produktom je sardínsky chlebík. Je tenučký ako notový papier a chutí parádne, ľudia ho kupujú po kartónoch,“ usmieva sa spokojný majiteľ. „A aby som nezabudol, máme najlepšiu kávu značky Goppion z regiónu Treviso, vyrábajú ju v rodinnej firme so storočnou históriou.“ Andrea by dokázal hovoriť o svojej reštaurácii a obchode hodiny a hodiny. Každý jeden produkt pozná, vie, čo predáva, a stopercentne ručí za kvalitu.
Galéria obrázkov
Ďalšie články v kategórii Food and Drink
Ďalšie články v čísle 07/2020