Časopis FOR MEN - Daňové raje zažívajú boom

Daňové raje zažívajú boom

Ekonomika04. september 2021 Vyšlo v čísle: 09-10/2021

Z roka na rok pribúda slovenských firiem, ktoré svoje sídla presúvajú do daňových rajov – a nie je ich málo. Krajina pod Tatrami preto prichádza o milióny. Nejde však len o krajiny v Karibiku, daňové raje má aj Európa. Dokonca sú členmi Európskej únie.

Stará známa veta, že jedinou istotou sú dane a smrť, už dávno neplatí. Vo svete a dokonca aj v Európe je stále množstvo štátov alebo provincií, v ktorých sa neplatia žiadne, respektíve minimálne dane. Lákajú množstvo spoločností a zbohatlíkov, pre ktorých je platenie daní jednoducho nočnou morou. 

Klasické daňové raje sú zväčša definované ako malé štáty s populáciou okolo milióna obyvateľov, bohatšie ako okolité štáty. Majú prísne obchodné a bankové tajomstvo, chýbajú im dohody o výmene daňových informácií s inými krajinami a absentuje aj menová kontrola zahraničných vkladov v cudzej mene. 

Tiež sú to vo väčšine prípadov politicky stabilné štáty s efektívne fungujúcou vládou, pomerne nízkou korupciou a dobrou vymožiteľnosťou práva. Tieto definície však neplatia stopercentne a mnohé krajiny, ktoré medzi raje oficiálne patria, vás prekvapia. 

Podľa štatistík ich síce obýva len 0,8 percenta svetovej populácie, ale sústreďuje sa v nich až 2,3 percenta svetového príjmu a priemerný ročný rast HDP na osobu je 3,3 % oproti 1,4 % vo zvyšku sveta. O to prekvapivejšou informáciou je, že popri notoricky známych destináciách ako Kajmanie ostrovy, Belize, Panama alebo Seychely sú dnes v zozname daňových rajov aj krajiny ako USA, Holandsko či dokonca Anglicko a Nemecko. 

Podľa dát poradenskej spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company, ktorá sleduje vývoj v daňových rajoch takmer dve dekády, rastie záujem o tieto krajiny aj medzi slovenskými podnikateľmi. Aktuálne v nich sídli 5 276 slovenských spoločností, čo je o 280 viac než v roku 2019, v porovnaní s rokom 2016 ich počet narástol až o 499. 

„Akékoľvek zmeny v ekonomickom prostredí majú na výšku firiem v daňovo zvýhodnených destináciách malý dopad. Sledujeme, že počet firiem sa zvyšuje z roka na rok, pričom medziročné tempá prírastkov sa zrýchľujú. Kým pred viac ako piatimi rokmi sme zaznamenávali desiatky prírastkov z roka na rok, v poslednom období ide o stovky,“ hodnotí stav analytička Petra Štěpánová. 

USA PREDBEHLI CYPRUS 

Najpopulárnejším „slovenským“ daňovým rajom sú Spojené štáty americké, kde aktuálne sídli 1 406 našich spoločností. Toto číslo medziročne narástlo o 178 firiem aj napriek tomu, že založiť spoločnosť za Atlantikom je náročnejšie než v ostatných destináciách, definovaných ako daňové raje. „Napriek tomu výhody plynúce z podnikania so sídlom v USA sú pre [dané firmy] enormné,“ dodáva Štěpánová. 

Najobľúbenejším európskym rajom Slovákov je Cyprus, hoci počet našich spoločností tam klesá. Môže za to fakt, že Európska únia tvrdo zatlačila na tento ostrovný štát, ktorý už od marca musí zhromažďovať a zverejňovať dáta o skutočných majiteľoch firiem registrovaných na ostrove. Napriek tomu tu má svoje sídlo ešte 944 našich firiem, čo je o 122 menej než pred piatimi rokmi. 

Druhou najobľúbenejšou krajinou je Holandsko, sídli tam 1 166 našich podnikov, a najväčší prírastok v počte nových spoločností zaznamenali Seychely, kde sídlia až viac než tri stovky firiem. 

Slováci majú v základnom kapitáli týchto spoločností investovaných vyše 10,5 miliardy eur. Ide najmä o firmy pôsobiace v oblasti veľkoobchodu a maloobchodu (965), v oblasti profesijných a vedeckých činností (950) a v oblasti nehnuteľností (636). 

Ani daňový raj však nie je ako raj. Rada EÚ pre zahraničné veci si totiž pre problémy s praním špinavých peňazí vedie tzv. Čiernu listinu.

ČIERNA LISTINA 

Ani daňový raj však nie je ako raj. Rada EÚ pre zahraničné veci si totiž pre problémy s praním špinavých peňazí vedie tzv. čiernu listinu. Vytvorila ju ešte v roku 2017 a týka sa daňových jurisdikcií, ktoré sa buď nezúčastňujú na konštruktívnom dialógu s EÚ o správe daní, alebo nesplnili svoje záväzky v oblasti reforiem daňovej transparentnosti, spravodlivého zdaňovania a implementácie medzinárodných štandardov určených na zabránenie narušenia daňového základu a presúvania ziskov. 

Na tomto blackliste figuruje napríklad Dominikánska republika, ale aj Jamajka, Americká Samoa, Americké Panenské ostrovy, Anguilla, Fidži, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad a Tobago, Seychely a Vanuatu. 

Európska únia si však vedie aj zoznam tzv. popredných daňových rajov, kam patria Bahamy, Bermudy, Britské Panenské ostrovy, Holandsko, Hongkong, Írsko, Jersey, Kajmanie ostrovy, Luxembursko, Singapur a Švajčiarsko. To sú krajiny, ktoré s Úniou otvorene spolupracujú.

TOP 5 EURÓPSKYCH RAJOV 

1. ANGLICKO
Londýn sa zvykne pokladať za hlavné mesto finančných transakcií a je suverénnym víťazom rebríčka. To však platí len v prípade, ak nie ste poddaným jej veličenstva. Britskí občania majú smolu. Stabilný a otvorený bankový systém dáva spoločnostiam istotu aj po brexite a najmä veľké firmy ťažia z relatívne nízkej, dvadsaťpercentnej korporátnej dane. Anglicko milujú najmä miliardári, ktorí ťažia z nízkej dane z príjmu či z nízkej dane z kapitálových ziskov. 

2. NEMECKO
V najväčšej európskej ekonomike sú zahraniční investori oslobodení od platenia daní z úrokov a krajina si zachováva aj súkromie držiteľov účtov. Zahraničné príjmy sú zbavené zdaňovacej povinnosti, či už ide o formu dividend zo zahraničných dcérskych spoločností, alebo o príjem zo zahraničných pobočiek. 

3. ÍRSKO
Na ostrove je daň z podnikania vo výške 12,5 % a umelci sú od platenia daní oslobodení úplne. Toto atraktívne prostredie a výhody s ním spojené sa však opäť týkajú len cudzincov. Okrem toho má Írsko dlhú históriu nízkych korporátnych daní. 

4. HOLANDSKO
Krajina tulipánov ponúka veľmi nízke dane z podnikania, rovnako ako dane z úrokov alebo dane z licenčných príjmov. Vďaka tomu si Holandsko ročne príde na 127 miliárd dolárov od zahraničných spoločností. Oslobodenie od daní sa týka dividend, kapitálových výnosov aj licenčných poplatkov. 

5. ŠVAJČIARSKO
Táto alpská veľmoc už dávno nie je tým, čím bývala, ale aj napriek tomu sa stále drží na popredných miestach rebríčka. Krajina helvétskeho kríža bola domovom anonymných bánk, dôležitý je však ten minulý čas. The Financial Secrecy Index oceňuje najmä jej prísne bankové tajomstvo.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Daňové raje zažívajú boom
Časopis FOR MEN - Daňové raje zažívajú boom
Časopis FOR MEN - Daňové raje zažívajú boom
Časopis FOR MEN - Daňové raje zažívajú boom

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
18danove-raje-zazivaju-boomDaňové raje zažívajú boom 12nonoZ roka na rok pribúda slovenských firiem, ktoré svoje sídla presúvajú do daňových rajov – a nie je ich málo. Krajina pod Tatrami preto prichádza o milióny. Nejde však len o krajiny v Karibiku, daňové raje má aj Európa. Dokonca sú členmi Európskej únie. <p>Stará známa veta, že jedinou istotou sú dane a smrť, už dávno neplatí. Vo svete a dokonca aj v Európe je stále množstvo štátov alebo provincií, v ktorých sa neplatia žiadne, respektíve minimálne dane. Lákajú množstvo spoločností a zbohatlíkov, pre ktorých je platenie daní jednoducho nočnou morou.&nbsp;</p><p>Klasické daňové raje sú zväčša definované ako malé štáty s populáciou okolo milióna obyvateľov, bohatšie ako okolité štáty. Majú prísne obchodné a bankové tajomstvo, chýbajú im dohody o výmene daňových informácií s inými krajinami a absentuje aj menová kontrola zahraničných vkladov v cudzej mene.&nbsp;</p><p>Tiež sú to vo väčšine prípadov politicky stabilné štáty s efektívne fungujúcou vládou, pomerne nízkou korupciou a dobrou vymožiteľnosťou práva. Tieto definície však neplatia stopercentne a mnohé krajiny, ktoré medzi raje oficiálne patria, vás prekvapia.&nbsp;</p><p>Podľa štatistík ich síce obýva len 0,8 percenta svetovej populácie, ale sústreďuje sa v nich až 2,3 percenta svetového príjmu a priemerný ročný rast HDP na osobu je 3,3 % oproti 1,4 % vo zvyšku sveta. O to prekvapivejšou informáciou je, že popri notoricky známych destináciách ako Kajmanie ostrovy, Belize, Panama alebo Seychely sú dnes v zozname daňových rajov aj krajiny ako USA, Holandsko či dokonca Anglicko a Nemecko.&nbsp;</p><p>Podľa dát poradenskej spoločnosti Bisnode A Dun &amp; Bradstreet Company, ktorá sleduje vývoj v daňových rajoch takmer dve dekády, rastie záujem o tieto krajiny aj medzi slovenskými podnikateľmi. Aktuálne v nich sídli 5 276 slovenských spoločností, čo je o 280 viac než v roku 2019, v porovnaní s rokom 2016 ich počet narástol až o 499.&nbsp;</p><p>„Akékoľvek zmeny v ekonomickom prostredí majú na výšku firiem v daňovo zvýhodnených destináciách malý dopad. Sledujeme, že počet firiem sa zvyšuje z roka na rok, pričom medziročné tempá prírastkov sa zrýchľujú. Kým pred viac ako piatimi rokmi sme zaznamenávali desiatky prírastkov z roka na rok, v poslednom období ide o stovky,“ hodnotí stav analytička Petra Štěpánová.&nbsp;</p><h3>USA PREDBEHLI CYPRUS&nbsp;</h3><p>Najpopulárnejším „slovenským“ daňovým rajom sú Spojené štáty americké, kde aktuálne sídli 1 406 našich spoločností. Toto číslo medziročne narástlo o 178 firiem aj napriek tomu, že založiť spoločnosť za Atlantikom je náročnejšie než v ostatných destináciách, definovaných ako daňové raje. „Napriek tomu výhody plynúce z podnikania so sídlom v USA sú pre [dané firmy] enormné,“ dodáva Štěpánová.&nbsp;</p><p>Najobľúbenejším európskym rajom Slovákov je Cyprus, hoci počet našich spoločností tam klesá. Môže za to fakt, že Európska únia tvrdo zatlačila na tento ostrovný štát, ktorý už od marca musí zhromažďovať a zverejňovať dáta o skutočných majiteľoch firiem registrovaných na ostrove. Napriek tomu tu má svoje sídlo ešte 944 našich firiem, čo je o 122 menej než pred piatimi rokmi.&nbsp;</p><p>Druhou najobľúbenejšou krajinou je Holandsko, sídli tam 1 166 našich podnikov, a najväčší prírastok v počte nových spoločností zaznamenali Seychely, kde sídlia až viac než tri stovky firiem.&nbsp;</p><p>Slováci majú v základnom kapitáli týchto spoločností investovaných vyše 10,5 miliardy eur. Ide najmä o firmy pôsobiace v oblasti veľkoobchodu a maloobchodu (965), v oblasti profesijných a vedeckých činností (950) a v oblasti nehnuteľností (636).&nbsp;</p><p><strong>Ani daňový raj však nie je ako raj. Rada EÚ pre zahraničné veci si totiž pre problémy s praním špinavých peňazí vedie tzv. Čiernu listinu.</strong></p><h3>ČIERNA LISTINA&nbsp;</h3><p>Ani daňový raj však nie je ako raj. Rada EÚ pre zahraničné veci si totiž pre problémy s praním špinavých peňazí vedie tzv. čiernu listinu. Vytvorila ju ešte v roku 2017 a týka sa daňových jurisdikcií, ktoré sa buď nezúčastňujú na konštruktívnom dialógu s EÚ o správe daní, alebo nesplnili svoje záväzky v oblasti reforiem daňovej transparentnosti, spravodlivého zdaňovania a implementácie medzinárodných štandardov určených na zabránenie narušenia daňového základu a presúvania ziskov.&nbsp;</p><p>Na tomto blackliste figuruje napríklad Dominikánska republika, ale aj Jamajka, Americká Samoa, Americké Panenské ostrovy, Anguilla, Fidži, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad a Tobago, Seychely a Vanuatu.&nbsp;</p><p>Európska únia si však vedie aj zoznam tzv. popredných daňových rajov, kam patria Bahamy, Bermudy, Britské Panenské ostrovy, Holandsko, Hongkong, Írsko, Jersey, Kajmanie ostrovy, Luxembursko, Singapur a Švajčiarsko. To sú krajiny, ktoré s Úniou otvorene spolupracujú.</p><h3>TOP 5 EURÓPSKYCH RAJOV&nbsp;</h3><p><strong>1. ANGLICKO</strong><br>Londýn sa zvykne pokladať za hlavné mesto finančných transakcií a je suverénnym víťazom rebríčka. To však platí len v prípade, ak nie ste poddaným jej veličenstva. Britskí občania majú smolu. Stabilný a otvorený bankový systém dáva spoločnostiam istotu aj po brexite a najmä veľké firmy ťažia z relatívne nízkej, dvadsaťpercentnej korporátnej dane. Anglicko milujú najmä miliardári, ktorí ťažia z nízkej dane z príjmu či z nízkej dane z kapitálových ziskov.&nbsp;</p><p><strong>2. NEMECKO</strong><br>V najväčšej európskej ekonomike sú zahraniční investori oslobodení od platenia daní z úrokov a krajina si zachováva aj súkromie držiteľov účtov. Zahraničné príjmy sú zbavené zdaňovacej povinnosti, či už ide o formu dividend zo zahraničných dcérskych spoločností, alebo o príjem zo zahraničných pobočiek.&nbsp;</p><p><strong>3. ÍRSKO</strong><br>Na ostrove je daň z podnikania vo výške 12,5 % a umelci sú od platenia daní oslobodení úplne. Toto atraktívne prostredie a výhody s ním spojené sa však opäť týkajú len cudzincov. Okrem toho má Írsko dlhú históriu nízkych korporátnych daní.&nbsp;</p><p><strong>4. HOLANDSKO</strong><br>Krajina tulipánov ponúka veľmi nízke dane z podnikania, rovnako ako dane z úrokov alebo dane z licenčných príjmov. Vďaka tomu si Holandsko ročne príde na 127 miliárd dolárov od zahraničných spoločností. Oslobodenie od daní sa týka dividend, kapitálových výnosov aj licenčných poplatkov.&nbsp;</p><p><strong>5. ŠVAJČIARSKO</strong><br>Táto alpská veľmoc už dávno nie je tým, čím bývala, ale aj napriek tomu sa stále drží na popredných miestach rebríčka. Krajina helvétskeho kríža bola domovom anonymných bánk, dôležitý je však ten minulý čas. The Financial Secrecy Index oceňuje najmä jej prísne bankové tajomstvo.</p>4no0000-00-00for-men-2021-09-1009-10/20212021-09-04<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>letné prázdniny uplynuli ako voda a vy máte pred sebou ďalšie číslo časopisu FORMEN. Leto má výnimočnú atmosféru pre väčšinu ľudí, ktorých poznám. Niektorí obľubujú posedenie pri chladenom drinku na terase, iní cestovanie za morom a novými zážitkami… Sám mám čaro leta rád už od detstva. Samozrejme, vtedy ho predstavovali najmä letné prázdniny a oddych od školy, návšteva starých rodičov a mnohé nezabudnuteľné zážitky. Po lete ma vždy dohnala „krutá“ realita: začiatok povinností, nového školského roka či koniec dovoleniek. S pribúdajúcimi rokmi sa všetko trochu mení. Do školských lavíc si čoskoro sadnú moje vlastné deti. Ak koniec leta nemáte v obľube aspoň tak ako ja, dovoľte nám spríjemniť vám prichádzajúcu jeseň naším magazínom.&nbsp;</p><p>Titulka aktuálneho čísla patrí asi najznámejšiemu MMA bojovníkovi na Slovensku, legende Belatoru, Attilovi Véghovi. Práve vďaka tomuto borcovi a jeho gymu SFG sa MMA spopularizovalo aj v širšej verejnosti a Attila sa stal známou tvárou nielen na Slovensku. Jeho „zápas storočia“ s českou legendou Karlosom Vémolom videlo naživo viac než 16 000 ľudí a niekoľko stotisícov ho sledovalo doma na obrazovkách. Attila nám v rozhovore prezradil, akú hodnotu majú preňho peniaze a či sa dá uživiť len zápasením. Pri téme MMA sme zostali aj v aktuálnom rozhovore o plánoch a cieľoch zakladateľov Oktagonu Pavla Nerudu a Ondřeja Novotného.&nbsp;</p><p>V augustovom vydaní nebudú chýbať ani obľúbené rubriky ako Ekonomika, Reality, Psychológia, Kariéra či História, v ktorej sme si vzhľadom na hroziacu tretiu vlnu pospomínali na nadávky našich predkov.&nbsp;</p><p>Na záver by som sa chcel poďakovať za vašu priazeň a podporu, bez ktorej by tento projekt nemal význam. Teším sa na vás v ďalšom čísle.</p>yesEkonomikaekonomika
zaporne-ceny-ropy-rarita-ktoru-coskoro-neuvidimeZáporné ceny ropy: Rarita, ktorú čoskoro neuvidíme8for-men-2020-05
technologicke-firmy-naberaju-druhy-dychTechnologické firmy naberajú druhý dych11for-men-2020-09
zmena-paradigmy-cestovania-vzduchomZmena paradigmy cestovania vzduchom13for-men-2020-11
cerstvo-zamilovana-chantal-skamlovaČerstvo zamilovaná Chantal Škamlová späť na kurtoch na ProAm Challenge by Adifex 18for-men-2021-09-10
attila-vegh-su-to-fanusikovia-kto-mi-dava-pracuAttila Végh: sú to fanúšikovia, kto mi dáva prácu18for-men-2021-09-10
zi-tak-ako-to-potrebujes-tyŽi tak, ako to potrebuješ ty18for-men-2021-09-10