Časopis FOR MEN - kolagendrink

kolagendrink

Zaujímavosti05. november 2020 Vyšlo v čísle: 11/2020

Prirodzená produkcia kolagénu sa približne vo veku okolo 25 rokov začne každým rokom spomaľovať o 1-1,5 % a v čase, keď dosiahneme 50-tku, väčšina z nás stratí asi 50 % kolagénu v pokožke.

Rozhovor s Ing. Annou Vu, riaditeľkou https://www.kolagendrink.sk

Naše telo prirodzene produkuje kolagén. Postupne však jeho produkcia klesá, ako sa to prejavuje? Začnime tými viditeľnými zmenami.

To vedie k tvorbe vrások a strate hydratácie pokožky, strate pevnosti nechtov a vlasov.

Môže nedostatok kolagénu spôsobiť aj vznik vážnejších zdravotných komplikácií? 

Nedostatok kolagénu v tele sa môže negatívne prejaviť v mnohých oblastiach ľudského tela a je spojený s mnohými degeneratívnymi ochoreniami, akými sú artritída, osteoporóza, problémy so zrakom, zhoršené hojenie rán, syndróm priestupnosti čreva, či dokonca Alzheimerova choroba.

Ako vieme nášmu telu pomôcť? Dá sa to urobiť aj zmenou našej stravy? 

Základným predpokladom pre tvorbu a udržanie zdravej hladiny kolagénu je pestrá strava založená na potravinách, ktoré sú bohaté na proteíny, vitamíny a látky, ktoré podporujú jeho syntézu. Ďalším predpokladom je vyhýbať sa faktorom, ktoré spôsobujú stratu a poškodenie kolagénu. Nedostatok vitamínu C môže zastaviť produkciu kolagénu. Vitamín C nájdeme v mnohých potravinách, ktoré sú bežne na pultoch v obchodoch. Brokolica, čerešne, uhorky, červené papriky, pomaranče, mrkva, paradajky, ananás, rímsky šalát, repa, maliny a mnohé ďalšie.

Kedy už treba myslieť na to, že potrebujeme kolagén vo forme výživových doplnkov? 

Ak ste prekročili vek 30 rokov, ukazujú sa vám prvé vrásky, alebo pociťujete problémy s kĺbmi, ako sú bolesť a ich znížená pohyblivosť, je čas myslieť na dopĺňanie kolagénu vo forme výživových doplnkov. Rovnako aj vtedy, ak viete, že vaša strava nie je dostatočne pestrá, prípadne máte celkovo zlú životosprávu. Vtedy by som však odporúčala prioritne zmeniť najmä životný štýl a stravovacie návyky. Užívanie hydrolyzovaného kolagénu sa odporúča ako doplnková terapia pri prevencii a liečbe rôznych ochorení, ako sú osteoporóza, osteoartróza a iné.

Na trhu je veľké množstvo výživových doplnkov s obsahom kolagénu. Ako sa zorientovať v ponuke, čo si treba všímať? 

Najdôležitejšie je, aby kolagén pochádzal od certifikovaných výrobcov, to znamená, že ich výrobné procesy sa musia riadiť normami ISO – GMP (Správna výrobná prax). Je to séria ochranných opatrení pripravených na výrobu produktov, ktoré majú priamy vplyv na ľudské zdravie (napr. potraviny, lieky, kozmetika, zdravotnícke pomôcky), za spoľahlivých podmienok a systémov, a na zabránenie možnosti kontaminácie v každom štádiu od prípravy produktu po distribúciu a zvýšenie spoľahlivosti. 

Ďalej si treba všímať obsah kolagénu v jednej dávke. Väčšina našich produktov obsahuje až 10 000 mg kolagénu v jednej dávke. Mnoho kolagénov propagovaných silným marketingom obsahuje omnoho menej kolagénu v jednej dávke a pritom sa predáva za vyššiu cenu. Tiež je dôležité, aby sa pri užívaní dbalo na to, či máme dostatok vitamínu C, ktorý je pre vstrebávanie kolagénu kľúčový. Ak ho už produkt s kolagénom obsahuje, je to len veľká výhoda.

Ďalším dôležitým faktorom pri výbere toho správneho hydrolyzovaného kolagénu je typ kolagénu (kolagén typu I, II, III), ktorý je v produkte zastúpený. Pokiaľ máte identifikované svoje špecifické ciele, ktoré chcete užívaním kolagénu dosiahnuť, viete si vybrať aj typ kolagénu, pretože každý typ kolagénu má v tele mierne odlišnú úlohu. Od zdroja, typu a formy kolagénu bude závisieť jeho biologická dostupnosť a vstrebateľnosť. Napr. molekuly rybieho kolagénu sú menšie, čo vedie k jeho lepšej biologickej dostupnosti.  

Je rozdiel, v akej forme prijímame kolagén? Ktorý je najefektívnejší? 

Tekuté kolagénové produkty patria rozhodne medzi tie najefektívnejšie. Tým, že produkty sú v tekutej forme, ich zložky (vitamíny, prvky a iné látky) sa do krvného obehu dostanú omnoho rýchlejšie než doplnky vo forme tabliet. V prípade krémov s obsahom kolagénu je užívanie kolagénu efektívnejšie než aplikácia na pokožku. Práškové kolagény, ktoré je možné rozpustiť vo vode sú alternatívou tekutých kolagénov. Tekuté produkty nezaťažujú tráviaci systém a je dokázané, že v tekutej forme sa vstrebe až 90% účinných látok. 

Aký je rozdiel medzi kolagénom hovädzieho a rybieho pôvodu?  Po ktorom sa oplatí siahnuť?

Oba druhy kolagénov prinášajú veľké výhody a ich pravidelným užívaním pomáhate budovať zdravé a silné telo. Výber kolagénu je podmienený osobnými preferenciami jednotlivca, ako sú stravovacie návyky, zdravotný stav a podobne. Ak ste alergický na rybie produkty, je pre vás vhodný hovädzí kolagén. Ak vás trápia bolesti kĺbov, je lepšie siahnuť po hovädzom kolagéne. Ak je vašou prioritou eliminovať vrásky, určite je vhodnejší rybí kolagén. Hovädzí kolagén je v porovnaní s rybím kolagénom lacnejší. Je tvorený kolagénom typu 1 a 3. Rybí kolagén má vďaka menším peptidovým reťazcom vysokú biologickú dostupnosť, čo znamená, že kolagén sa po užití dobre vstrebáva do tela. Rybí kolagén, tak ako hovädzí kolagén poskytuje telu aminokyseliny nevyhnutné pre tvorbu zdravého a pevného spojivového tkaniva. 

Výživové doplnky, ktoré sú vyrobené z rýb majú často nepríjemnú pachuť, pamätáme si to napríklad z detstva, keď nás nútili piť rybí olej. Nevrátia sa nám tieto nepríjemné spomienky pri pití kolagénového drinku? 

Môžu a nemusia. Práve preto ponúkame niekoľko variant kolagénových produktov s rovnakým obsahom kolagénu v jednej dávke. Pre tých, ktorí by nezniesli napríklad rybaciu chuť alebo zápach, ani v minimálnej miere, máme ochutené produkty, pričom sú používané výlučne prírodné ochucovadlá a arómy. Tieto produkty majú veľký úspech. Na druhej strane máme zase zákazníkov, ktorí preferujú čistý kolagén, bez príchutí. Aj tieto kolagény sú však už v procese výroby zbavené týchto mínusov a dnes už sú takmer bez chute a zápachu. 

Povedzme si teda na záver, čo sa začne diať s našim telom, keď mu doprajeme kvalitný, dobre vstrebateľný kolagén. Aké zmeny budeme pozorovať? 

Výsledky, ktoré prináša dlhodobé užívanie kolagénových doplnkov sú závislé od viacerých faktorov, akými sú vek, zdravotný stav, strava, životný štýl a v neposlednom rade množstvo kolagénu, ktoré užívame. K tomu, aby sme maximálne využili výhody kolagénových doplnkov je dôležitá rozmanitá a vyvážená strava a zdravý životný štýl.

Ľudia, ktorí začnú užívať kolagén, už väčšinou vedia, aký na to majú dôvod a tomu potom venujú pozornosť a všímajú si zmeny. Vo všeobecnosti sa po niekoľkých mesiacoch užívanie kolagénu prejaví zvonku aj zvnútra. Pokožka by mala pôsobiť mladistvejšie, mala by byť elastickejšia a napnutejšia. Jemné vrásky by mali zaniknúť a ich tvorba by sa mala spomaliť, samozrejme, v závislosti od veku a ostatných vplývajúcich faktorov. To isté platí pre kvalitu vlasov a nechtov. Pokiaľ ste mali problémy s kĺbmi, bolesti by mali ustúpiť a naopak, mala by sa zvýšiť ich pohyblivosť. Samozrejme, pokiaľ ide o ťažké stavy, kolagén kĺby nevylieči úplne. Môže však diagnózu urobiť znesiteľnejšou a tým významne zvýšiť kvalitu života.   

O kolagéne sa hovorí aj ako o zázraku, ktorý dokáže bojovať proti starnutiu. Je to naozaj tak? Dá sa týmto sľubom veriť?

Bohužiaľ, žiadny produkt, ani kolagén nedokáže starnutie zastaviť. Užívaním kolagénu môžeme spomaliť tento proces. Môžeme sa však vyhnúť mnohým zdravotným komplikáciám, ktoré sú často spájané so starobou, no v skutočnosti sú len dôsledkom nesprávnej až zlej životosprávy. Zdravým životným štýlom, pestrou stravou a dostatkom pohybu tiež starnutie spomaľujeme, užívanie kolagénu nám v tom môže len pomôcť. 

Ako môže pomôcť športovcom, ktorí výrazne namáhajú svoje telo a vyžadujú od neho veľké výkony?  

Kolagén je tiež fantastický doplnok pre ľudí, ktorí radi športujú. Zlučuje vlastnosti regeneračných nápojov ako aj potenciál budovať svalstvo a posilniť metabolizmus. Chráni kĺby a kosti pri cvičení s vysokou záťažou a pred nárazmi, ako je napr. beh. Predchádza riziku zápalu tkaniva okolo kĺbov, aby sa ochránila chrupavka a väzy, tým pádom aj vzniku bolesti a obmedzeným pohybovým možnostiam. 

Či je vašou hlavnou vášňou cyklistika, futbal, beh alebo vzpieranie, kolagénové výživové doplnky pomáhajú pri budovaní svalovej hmoty a tým prispievajú k dosahovaniu lepších výkonov. Hydrolyzovaný kolagén obsahuje až 93% bielkovín s čistotou takmer 99%, ktoré predstavujú stavebné svalové „palivo“. Kolagén obsahuje aj tri kľúčové aminokyseliny: arginín, metionín a glycín. Samotný arginín podporuje svalový rast a zabraňuje ukladaniu tukov. V spolupráci s glycínom, arginín podnecuje tvorbu prirodzeného kreatínu, ktorý patrí medzi najúčinnejšie doplnky stravy pre športovcov, predovšetkým z oblasti silových športov.

Všetky odpovede na Vaše otázky ohľadom kolagénov sa dozviete na stránke https://www.kolagendrink.sk

Odkaz na IG = https://www.instagram.com/kolagendrink/

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - kolagendrink
Časopis FOR MEN - kolagendrink
Časopis FOR MEN - kolagendrink
Časopis FOR MEN - kolagendrink
Časopis FOR MEN - kolagendrink
Časopis FOR MEN - kolagendrink
Časopis FOR MEN - kolagendrink

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
13kolagendrinkkolagendrink17nonoPrirodzená produkcia kolagénu sa približne vo veku okolo 25 rokov začne každým rokom spomaľovať o 1-1,5 % a v čase, keď dosiahneme 50-tku, väčšina z nás stratí asi 50 % kolagénu v pokožke. <p><strong>Rozhovor s Ing. Annou Vu, riaditeľkou</strong><strong>&nbsp;</strong><a href="https://www.kolagendrink.sk" target="_blank">https://www.kolagendrink.sk</a></p><p><strong>Naše telo prirodzene produkuje kolagén. Postupne však jeho produkcia klesá, ako sa to prejavuje? Začnime tými viditeľnými zmenami.</strong></p><p>To vedie k tvorbe vrások a strate hydratácie pokožky, strate pevnosti nechtov a vlasov.</p><p><strong>Môže nedostatok kolagénu spôsobiť aj vznik vážnejších zdravotných komplikácií?&nbsp;</strong></p><p>Nedostatok kolagénu v&nbsp;tele sa môže negatívne prejaviť v&nbsp;mnohých oblastiach ľudského tela a je spojený s mnohými degeneratívnymi ochoreniami, akými sú artritída, osteoporóza, problémy so zrakom, zhoršené hojenie rán, syndróm priestupnosti čreva, či dokonca Alzheimerova choroba.</p><p><strong>Ako vieme nášmu telu pomôcť? Dá sa to urobiť aj zmenou našej stravy?&nbsp;</strong></p><p>Základným predpokladom pre tvorbu a udržanie zdravej hladiny kolagénu je pestrá strava založená na potravinách, ktoré sú bohaté na proteíny, vitamíny a látky, ktoré podporujú jeho syntézu. Ďalším predpokladom je vyhýbať sa faktorom, ktoré spôsobujú stratu a poškodenie kolagénu. Nedostatok vitamínu C môže zastaviť produkciu kolagénu. Vitamín C nájdeme v mnohých potravinách, ktoré sú bežne na pultoch v obchodoch. Brokolica, čerešne, uhorky, červené papriky, pomaranče, mrkva, paradajky, ananás, rímsky šalát, repa, maliny a mnohé ďalšie.</p><p><strong>Kedy už treba myslieť na to, že potrebujeme kolagén vo forme výživových doplnkov?&nbsp;</strong></p><p>Ak ste prekročili vek 30 rokov, ukazujú sa vám prvé vrásky, alebo pociťujete problémy s&nbsp;kĺbmi, ako sú bolesť a&nbsp;ich znížená pohyblivosť, je čas myslieť na dopĺňanie kolagénu vo forme výživových doplnkov. Rovnako aj vtedy, ak viete, že vaša strava nie je dostatočne pestrá, prípadne máte celkovo zlú životosprávu. Vtedy by som však odporúčala prioritne zmeniť najmä životný štýl a&nbsp;stravovacie návyky. Užívanie hydrolyzovaného kolagénu sa odporúča ako doplnková terapia pri prevencii a liečbe rôznych ochorení, ako sú osteoporóza, osteoartróza a iné.</p><p><strong>Na trhu je veľké množstvo výživových doplnkov s obsahom kolagénu. Ako sa zorientovať v ponuke, čo si treba všímať?&nbsp;</strong></p><p>Najdôležitejšie je, aby kolagén pochádzal od certifikovaných výrobcov, to znamená, že ich výrobné procesy sa musia riadiť normami ISO – GMP (Správna výrobná prax). Je to séria ochranných opatrení pripravených na výrobu produktov, ktoré majú priamy vplyv na ľudské zdravie (napr. potraviny, lieky, kozmetika, zdravotnícke pomôcky), za spoľahlivých podmienok a systémov, a na zabránenie možnosti kontaminácie v každom štádiu od prípravy produktu po distribúciu a zvýšenie spoľahlivosti.&nbsp;</p><p>Ďalej si treba všímať obsah kolagénu v&nbsp;jednej dávke. Väčšina našich produktov obsahuje až 10&nbsp;000 mg kolagénu v&nbsp;jednej dávke. Mnoho kolagénov propagovaných silným marketingom obsahuje omnoho menej kolagénu v&nbsp;jednej dávke a&nbsp;pritom sa predáva za vyššiu cenu. Tiež je dôležité, aby sa pri užívaní dbalo na to, či máme dostatok vitamínu C, ktorý je pre vstrebávanie kolagénu kľúčový. Ak ho už produkt s&nbsp;kolagénom obsahuje, je to len veľká výhoda.</p><p>Ďalším dôležitým faktorom pri výbere toho správneho hydrolyzovaného kolagénu je typ kolagénu (kolagén typu I, II, III), ktorý je v produkte zastúpený. Pokiaľ máte identifikované svoje špecifické ciele, ktoré chcete užívaním kolagénu dosiahnuť, viete si vybrať aj typ kolagénu, pretože každý typ kolagénu má v tele mierne odlišnú úlohu. Od zdroja, typu a formy kolagénu bude závisieť jeho biologická dostupnosť a vstrebateľnosť. Napr. molekuly rybieho kolagénu sú menšie, čo vedie k jeho lepšej biologickej dostupnosti. &nbsp;</p><p><strong>Je rozdiel, v akej forme prijímame kolagén? Ktorý je najefektívnejší?&nbsp;</strong></p><p>Tekuté kolagénové produkty patria rozhodne medzi tie najefektívnejšie. Tým, že produkty sú v tekutej forme, ich zložky (vitamíny, prvky a iné látky) sa do krvného obehu dostanú omnoho rýchlejšie než doplnky vo forme tabliet. V prípade krémov s obsahom kolagénu je užívanie kolagénu efektívnejšie než aplikácia na pokožku. Práškové kolagény, ktoré je možné rozpustiť vo vode sú alternatívou tekutých kolagénov. Tekuté produkty nezaťažujú tráviaci systém a je dokázané, že v tekutej forme sa vstrebe až 90% účinných látok.&nbsp;</p><p><strong>Aký je rozdiel medzi kolagénom hovädzieho a rybieho pôvodu? &nbsp;Po ktorom sa oplatí siahnuť?</strong></p><p>Oba druhy kolagénov prinášajú veľké výhody a ich pravidelným užívaním pomáhate budovať zdravé a silné telo. Výber kolagénu je podmienený osobnými preferenciami jednotlivca, ako sú stravovacie návyky, zdravotný stav a podobne. Ak ste alergický na rybie produkty, je pre vás vhodný hovädzí kolagén. Ak vás trápia bolesti kĺbov, je lepšie siahnuť po hovädzom kolagéne. Ak je vašou prioritou eliminovať vrásky, určite je vhodnejší rybí kolagén. Hovädzí kolagén je v porovnaní s rybím kolagénom lacnejší. Je tvorený kolagénom typu 1 a 3. Rybí kolagén má vďaka menším peptidovým reťazcom vysokú biologickú dostupnosť, čo znamená, že kolagén sa po užití dobre vstrebáva do tela. Rybí kolagén, tak ako hovädzí kolagén poskytuje telu aminokyseliny nevyhnutné pre tvorbu zdravého a pevného spojivového tkaniva.&nbsp;</p><p><strong>Výživové doplnky, ktoré sú vyrobené z rýb majú často nepríjemnú pachuť, pamätáme si to napríklad z detstva, keď nás nútili piť rybí olej. Nevrátia sa nám tieto nepríjemné spomienky pri pití kolagénového drinku?&nbsp;</strong></p><p>Môžu a nemusia. Práve preto ponúkame niekoľko variant kolagénových produktov s rovnakým obsahom kolagénu v jednej dávke. Pre tých, ktorí by nezniesli napríklad rybaciu chuť alebo zápach, ani v minimálnej miere, máme ochutené produkty, pričom sú používané výlučne prírodné ochucovadlá a arómy. Tieto produkty majú veľký úspech. Na druhej strane máme zase zákazníkov, ktorí preferujú čistý kolagén, bez príchutí. Aj tieto kolagény sú však už v procese výroby zbavené týchto mínusov a dnes už sú takmer bez chute a zápachu.&nbsp;</p><p><strong>Povedzme si teda na záver, čo sa začne diať s našim telom, keď mu doprajeme kvalitný, dobre vstrebateľný kolagén. Aké zmeny budeme pozorovať?&nbsp;</strong></p><p>Výsledky, ktoré prináša dlhodobé užívanie kolagénových doplnkov sú závislé od viacerých faktorov, akými sú vek, zdravotný stav, strava, životný štýl a v neposlednom rade množstvo kolagénu, ktoré užívame. K tomu, aby sme maximálne využili výhody kolagénových doplnkov je dôležitá rozmanitá a vyvážená strava a zdravý životný štýl.</p><p>Ľudia, ktorí začnú užívať kolagén, už väčšinou vedia, aký na to majú dôvod a tomu potom venujú pozornosť a všímajú si zmeny. Vo všeobecnosti sa po niekoľkých mesiacoch užívanie kolagénu prejaví zvonku aj zvnútra. Pokožka by mala pôsobiť mladistvejšie, mala by byť elastickejšia a napnutejšia. Jemné vrásky by mali zaniknúť a ich tvorba by sa mala spomaliť, samozrejme, v závislosti od veku a ostatných vplývajúcich faktorov. To isté platí pre kvalitu vlasov a nechtov. Pokiaľ ste mali problémy s kĺbmi, bolesti by mali ustúpiť a naopak, mala by sa zvýšiť ich pohyblivosť. Samozrejme, pokiaľ ide o ťažké stavy, kolagén kĺby nevylieči úplne. Môže však diagnózu urobiť znesiteľnejšou a tým významne zvýšiť kvalitu života. &nbsp;&nbsp;</p><p><strong>O kolagéne sa hovorí aj ako o zázraku, ktorý dokáže bojovať proti starnutiu. Je to naozaj tak? Dá sa týmto sľubom veriť?</strong></p><p>Bohužiaľ, žiadny produkt, ani kolagén nedokáže starnutie zastaviť. Užívaním kolagénu môžeme spomaliť tento proces. Môžeme sa však vyhnúť mnohým zdravotným komplikáciám, ktoré sú často spájané so starobou, no v skutočnosti sú len dôsledkom nesprávnej až zlej životosprávy. Zdravým životným štýlom, pestrou stravou a dostatkom pohybu tiež starnutie spomaľujeme, užívanie kolagénu nám v tom môže len pomôcť.&nbsp;</p><p><strong>Ako môže pomôcť športovcom, ktorí výrazne namáhajú svoje telo a vyžadujú od neho veľké výkony? &nbsp;</strong></p><p>Kolagén je tiež fantastický doplnok pre ľudí, ktorí radi športujú. Zlučuje vlastnosti regeneračných nápojov ako aj potenciál budovať svalstvo a posilniť metabolizmus. Chráni kĺby a kosti pri cvičení s vysokou záťažou a pred nárazmi, ako je napr. beh. Predchádza riziku zápalu tkaniva okolo kĺbov, aby sa ochránila chrupavka a väzy, tým pádom aj vzniku bolesti a obmedzeným pohybovým možnostiam.&nbsp;</p><p>Či je vašou hlavnou vášňou cyklistika, futbal, beh alebo vzpieranie, kolagénové výživové doplnky pomáhajú pri budovaní svalovej hmoty a tým prispievajú k dosahovaniu lepších výkonov. Hydrolyzovaný kolagén obsahuje až 93% bielkovín s čistotou takmer 99%, ktoré predstavujú stavebné svalové „palivo“. Kolagén obsahuje aj tri kľúčové aminokyseliny: arginín, metionín a glycín. Samotný arginín podporuje svalový rast a zabraňuje ukladaniu tukov. V spolupráci s glycínom, arginín podnecuje tvorbu prirodzeného kreatínu, ktorý patrí medzi najúčinnejšie doplnky stravy pre športovcov, predovšetkým z oblasti silových športov.</p><p>Všetky odpovede na Vaše otázky ohľadom kolagénov sa dozviete na stránke <a href="https://www.kolagendrink.sk" target="_blank">https://www.kolagendrink.sk</a></p><p>Odkaz na IG = <a href="https://www.instagram.com/kolagendrink/" target="_blank">https://www.instagram.com/kolagendrink/</a></p>7no0000-00-00for-men-2020-1111/20202020-11-05<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>iste sa zhodneme, že čas letí veľmi rýchlo. Je mi cťou privítať vás v predposlednom čísle vášho obľúbeného magazínu FORMEN v tomto roku. Počas roka sme v editoriáli otvorili rôzne témy – úspechu, šťastia či čara letných prázdnin. Nikdy som sa v ňom však nevenoval opačnej strane: prehre, sklamaniu, neúspechu. Žiaľ, aj tieto veci patria k životu a v dobe ťažkých sociálno-ekonomických opatrení zažívame čoraz ťažšie životné prípady. Podniky sa zatvárajú, veľa z nás sa nemôže aktívne venovať svojim koníčkom, ľudia prichádzajú o prácu, stúpajú nám čísla chorých. Mentálne nastavenie človeka už dlho nebolo skúšané tak ako v tomto roku. Aj v takých náročných chvíľach je však dôležité udržať si pozitívne nastavenie a každú životnú udalosť brať ako výzvu, ktorej sa treba prispôsobiť a z ktorej sa dá niečo naučiť. Je to ako v športe, nikto nevyhráva navždy, aj elitní športovci ako Usain Bolt, Ronaldo či Muhammad Ali niekedy prehrali a zažívali ťažké životné situácie. Dôležité však je, čo si z tej prehry zobrali, kam ich posunula. Hovorí sa, že nie je dôležité, koľkokrát spadnete, ale koľkokrát sa dokážete postaviť. Preto vám v tejto ťažkej dobe prajeme veľa zdravia – a to nielen fyzického, ale aj psychického, aby ste našli svoju pohodu a prežili toto obdobie bez väčších problémov. Jedným zo zaručených receptov na relax a pohodu je aj náš časopis FORMEN.&nbsp;</p><p>Titulku nášho čísla zdobí Juraj Bača, ktorý momentálne patrí k najaktívnejším hlasom na podporu kultúry počas „korona“ doby. V rozhovore s ním sa dozviete, aké reakcie ľudí ho za to čakali, a tiež, že Juraj ani zďaleka nie je len sexsymbol s vypracovaným telom. Poteší nás, ak si v našich pravidelných rubrikách plných zaujímavých tém nájdete zábavu i poučenie. Prajem vám príjemné jesenné čítanie.</p>yesZaujímavostizaujimavosti
romantika-na-cely-vecerRomantika na celý večer20for-men-2022-02-03
ostrov-robinsona-crusoaOstrov Robinsona Crusoa4for-men-2020-02
mobil-v-hlavnej-uloheMobil v hlavnej úlohe19for-men-2021-12-2022-01
uslachtila-prestizUšľachtilá prestíž13for-men-2020-11
expertka-na-zavislosti-udrzujte-prirodzeny-biorytmusExpertka na závislosti: udržujte prirodzený biorytmus13for-men-2020-11
destinacie-za-trestDestinácie za trest?13for-men-2020-11