Časopis FOR MEN - Kontajnerové domy – štýlové riešenie pre biznis aj bývanie

Kontajnerové domy – štýlové riešenie pre biznis aj bývanie

Reality09. december 2021 Vyšlo v čísle: 12/2021-01/2022

V západnom svete nejde už desiatky rokov o žiadnu novinku. Kontajnerové stavby sa neustále tešia veľkej popularite a moderné postupy, súčasný, ba až futuristický dizajn z nich robia čoraz obľúbenejšiu alternatívu k bežným stavebným postupom. Ich veľkou výhodou je nielen cena, ale aj fakt, že svoj biznis či bývanie viete jednoducho naložiť na nákladiak a presťahovať trebárs aj na druhú stranu kontinentu.

Začiatok príbehu o modulových, respektíve prefabrikovaných domoch siaha až ku koncu 19. storočia. Americká spoločnosť Sears spôsobila revolúciu v stavebníctve, keď v roku 1895 začala ako prvá ponúkať zmontovateľné sety domov. Jednotlivé diely boli na miesto realizácie dodávané po železnici a toto „lego“ sprvoti obsahovalo viac ako 30 000 častí vrátane 350 kg klincov, 80 litrov farieb a lakov, 22 000 kusov šindľov či obkladačiek a nesmel chýbať ani 77-stranový návod na zloženie. 

O trinásť rokov neskôr vznikol dokonca prvý „Katalóg moderných domov“ so 44 typologicky odlišnými domami. Bývanie vo vlastnom tak pre bežných Američanov začínalo už na cene 695 dolárov a končilo najdrahšou skladačkou za 4 115 dolárov. Až do vojny si svojpomocne postavilo nový domov vyše 75 000 rodín. Firmu však tvrdo zasiahla Veľká hospodárska kríza a v roku 1939 vyhlásila krach. 

Skvelý nápad pretrval a po vojne, najmä koncom osemdesiatych rokov, nabral druhý dych. Modulové domy sa stali čoraz populárnejšie po celom svete a mimoriadny záujem o ne je najmä v prístavných mestách v USA, Holandsku, Spojenom kráľovstve, Portugalsku či Francúzsku. 

AJ O TRI TÝŽDNE 

Modulárna výstavba totiž nie je iba o prefabrikátoch, prím v nej hrajú najmä klasické prepravné kontajnery, ktoré poznáte napríklad z obrovských nákladných zaoceánskych lodí. Ak sa rozhodnete, že chcete už o pár týždňov bývať či vlastniť kaviareň, reštauráciu, kníhkupectvo alebo zázemie pre robotníkov, kontajner predstavuje ideálne riešenie. Je totiž nielen výhodnou ekonomickou, ale aj ekologickou alternatívou. Pri jednoduchších zákazkách vám firmy vedia garantovať dodanie aj s inštaláciou za neuveriteľné tri týždne. 

Dnes už aj na Slovensku existuje niekoľko špecializovaných firiem, ktoré ponúkajú celú škálu obytných, sanitárnych aj kombinovaných kontajnerov, z ktorých si môžete podľa potrieb a ľubovôle zostaviť komplex dosahujúci aj tri poschodia. 

Ak si myslíte, že domy postavené z námorných alebo otočných nákladných kontajnerov zväčša nelahodia oku, vyvedieme vás z omylu. Na kontajnery možno aplikovať celú škálu fasád od štandardných a prírodných motívov až po tie futuristické, akoby vystrihnuté zo Star Treku. To sa týka aj samotných interiérov. Vnútra kontajnerov dokážu byť omnoho flexibilnejšie než tie v klasických murovaných či betónových stavbách. Väčšina renomovaných firiem dnes dokáže splniť zákazníkovi prakticky každý návrh vytúženého interiéru. 

Základným konštrukčným prvkom kontajnerov je oceľová, zliatinová alebo v menšej miere aj drevená konštrukcia. Zákazníkovi sa dodáva s pripravenými rozvodmi pre elektrinu, plyn, vodu či optické káble. Jednotlivé moduly sú po sfinalizovaní prepravené na vopred pripravený pozemok, kde ich pomocou žeriavu poskladajú do jedného celku. Každá časť sa stabilizuje špeciálnymi úchytmi a následne sa realizuje vonkajšia a interiérová úprava. 

Modulové domy sa môžu stať optimálnym riešením tragického nedostatku nájomného bývania vo veľkých mestách.

BUDÚCNOSŤ BÝVANIA? 

Táto flexibilita a variabilita kontajnerových modulov predstavuje ideálne riešenie nielen pri podnikateľských plánoch, ale aj pri nedostatku miest v školských zariadeniach a nemocniciach, prípadne môže poslúžiť ako alternatíva bývania pre rôzne komunity či jednotlivcov. 

Modulové domy sa môžu stať optimálnym riešením tragického nedostatku nájomného bývania vo veľkých mestách. Pripomeňme si, čo uvádzajú štatistiky: len v Bratislave chýba aktuálne viac ako 40 000 nových bytov všetkých kategórií. Hlavným dôvodom je najmä cena výstavby. 

Modulové domy pritom stoja len zlomok ceny klasicky stavaného domu. Kým dvojizbový byt na periférii Bratislavy vás vyjde v najlepšom prípade približne na 100 000 eur, modulový dvojizbový bungalov vo veľkosti 56 m2 dostanete už za 32 000 eur. Prefabrikovaný rodinný dom s rozlohou 90m2 stojí 40 000 eur a poschodový (s rozlohou 95 m2) vás vyjde necelých 80 000. Ak sa uskromníte s modernou záhradnou chatkou 6 × 6 m, vyjde vás necelých 15 000. 

Na svoje si prídu aj podnikatelia. Hotový zmrzlinový stánok s rozmermi 5 × 3 m si zadovážite už za menej než 6 000 a kanceláriu či kaviareň s rozmermi 6 × 6 m za 14 500 eur, čo sú ceny, ktorým prenájmy nehnuteľností nevedia konkurovať.

VÝHODY: 

1. CENA. Náklady na obstaranie stavby sú omnoho nižšie.
2. STABILITA. Vďaka odolnosti sú ideálne v zónach, kde hrozí zemetrasenie, hurikány či tornáda.
3. NÍZKA HMOTNOSŤ A MOBILITA. V prípade potreby je možné budovy rozobrať, presunúť a opäť poskladať.
4. RÝCHLOSŤ STAVEBNÝCH PRÁC. Ani realizácia komplikovanejšieho zadania nepresahuje tri mesiace.
5. TRVANLIVOSŤ a dlhovekosť pri náležitej údržbe.
6. UNIVERZÁLNOSŤ A PRAKTICKOSŤ. Bloky je možné kombinovať s ostatnými stavebnými prvkami a zakomponovať ich do klasických budov, prípadne pridávať variabilné moduly.
7. OCHRANA PRED ŠKODCAMI. Hmyz a hlodavce nepreniknú do budovy a priečok.

NEVÝHODY: 

1. TOXICITA. Pri pôvodných lodných kontajneroch je nutné odstrániť náterovú vrstvu, ktorá pôvodne slúžila na ochranu tovaru pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami.
2. PEVNÉ PARAMETRE. Nie je možné meniť výšku stropov ani šírku interiéru.
3. KOEFICIENT TEPELNEJ VODIVOSTI. Konštrukcia sa rýchlo zahrieva a nezachováva teplo. Dobrá tepelná izolácia je nutnosťou.
4. TESNOSŤ. Dom cez steny „nedýcha“. Je nutná dôkladná ventilácia.
5. KORÓZIA. Je nutné pravidelne kontrolovať povrch a odstraňovať prípadnú koróziu.
6. NIŽŠÍ ŠTANDARD. Kontajner nie je vhodný pre ľudí, ktorí preferujú vyšší životný štandard.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Kontajnerové domy – štýlové riešenie pre biznis aj bývanie
Časopis FOR MEN - Kontajnerové domy – štýlové riešenie pre biznis aj bývanie
Časopis FOR MEN - Kontajnerové domy – štýlové riešenie pre biznis aj bývanie

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
19kontajnerove-domy-stylove-riesenie-pre-biznis-aj-byvanieKontajnerové domy – štýlové riešenie pre biznis aj bývanie39nonoV západnom svete nejde už desiatky rokov o žiadnu novinku. Kontajnerové stavby sa neustále tešia veľkej popularite a moderné postupy, súčasný, ba až futuristický dizajn z nich robia čoraz obľúbenejšiu alternatívu k bežným stavebným postupom. Ich veľkou výhodou je nielen cena, ale aj fakt, že svoj biznis či bývanie viete jednoducho naložiť na nákladiak a presťahovať trebárs aj na druhú stranu kontinentu. <p>Začiatok príbehu o modulových, respektíve prefabrikovaných domoch siaha až ku koncu 19. storočia. Americká spoločnosť Sears spôsobila revolúciu v stavebníctve, keď v roku 1895 začala ako prvá ponúkať zmontovateľné sety domov. Jednotlivé diely boli na miesto realizácie dodávané po železnici a toto „lego“ sprvoti obsahovalo viac ako 30 000 častí vrátane 350 kg klincov, 80 litrov farieb a lakov, 22 000 kusov šindľov či obkladačiek a nesmel chýbať ani 77-stranový návod na zloženie.&nbsp;</p><p>O trinásť rokov neskôr vznikol dokonca prvý „Katalóg moderných domov“ so 44 typologicky odlišnými domami. Bývanie vo vlastnom tak pre bežných Američanov začínalo už na cene 695 dolárov a končilo najdrahšou skladačkou za 4 115 dolárov. Až do vojny si svojpomocne postavilo nový domov vyše 75 000 rodín. Firmu však tvrdo zasiahla Veľká hospodárska kríza a v roku 1939 vyhlásila krach.&nbsp;</p><p>Skvelý nápad pretrval a po vojne, najmä koncom osemdesiatych rokov, nabral druhý dych. Modulové domy sa stali čoraz populárnejšie po celom svete a mimoriadny záujem o ne je najmä v prístavných mestách v USA, Holandsku, Spojenom kráľovstve, Portugalsku či Francúzsku.&nbsp;</p><h3>AJ O TRI TÝŽDNE&nbsp;</h3><p>Modulárna výstavba totiž nie je iba o prefabrikátoch, prím v nej hrajú najmä klasické prepravné kontajnery, ktoré poznáte napríklad z obrovských nákladných zaoceánskych lodí. Ak sa rozhodnete, že chcete už o pár týždňov bývať či vlastniť kaviareň, reštauráciu, kníhkupectvo alebo zázemie pre robotníkov, kontajner predstavuje ideálne riešenie. Je totiž nielen výhodnou ekonomickou, ale aj ekologickou alternatívou. Pri jednoduchších zákazkách vám firmy vedia garantovať dodanie aj s inštaláciou za neuveriteľné tri týždne.&nbsp;</p><p>Dnes už aj na Slovensku existuje niekoľko špecializovaných firiem, ktoré ponúkajú celú škálu obytných, sanitárnych aj kombinovaných kontajnerov, z ktorých si môžete podľa potrieb a ľubovôle zostaviť komplex dosahujúci aj tri poschodia.&nbsp;</p><p>Ak si myslíte, že domy postavené z námorných alebo otočných nákladných kontajnerov zväčša nelahodia oku, vyvedieme vás z omylu. Na kontajnery možno aplikovať celú škálu fasád od štandardných a prírodných motívov až po tie futuristické, akoby vystrihnuté zo Star Treku. To sa týka aj samotných interiérov. Vnútra kontajnerov dokážu byť omnoho flexibilnejšie než tie v klasických murovaných či betónových stavbách. Väčšina renomovaných firiem dnes dokáže splniť zákazníkovi prakticky každý návrh vytúženého interiéru.&nbsp;</p><p>Základným konštrukčným prvkom kontajnerov je oceľová, zliatinová alebo v menšej miere aj drevená konštrukcia. Zákazníkovi sa dodáva s pripravenými rozvodmi pre elektrinu, plyn, vodu či optické káble. Jednotlivé moduly sú po sfinalizovaní prepravené na vopred pripravený pozemok, kde ich pomocou žeriavu poskladajú do jedného celku. Každá časť sa stabilizuje špeciálnymi úchytmi a následne sa realizuje vonkajšia a interiérová úprava.&nbsp;</p><p><strong>Modulové domy sa môžu stať optimálnym riešením tragického nedostatku nájomného bývania vo veľkých mestách.</strong></p><h3>BUDÚCNOSŤ BÝVANIA?&nbsp;</h3><p>Táto flexibilita a variabilita kontajnerových modulov predstavuje ideálne riešenie nielen pri podnikateľských plánoch, ale aj pri nedostatku miest v školských zariadeniach a nemocniciach, prípadne môže poslúžiť ako alternatíva bývania pre rôzne komunity či jednotlivcov.&nbsp;</p><p>Modulové domy sa môžu stať optimálnym riešením tragického nedostatku nájomného bývania vo veľkých mestách. Pripomeňme si, čo uvádzajú štatistiky: len v Bratislave chýba aktuálne viac ako 40 000 nových bytov všetkých kategórií. Hlavným dôvodom je najmä cena výstavby.&nbsp;</p><p>Modulové domy pritom stoja len zlomok ceny klasicky stavaného domu. Kým dvojizbový byt na periférii Bratislavy vás vyjde v najlepšom prípade približne na 100 000 eur, modulový dvojizbový bungalov vo veľkosti 56 m2 dostanete už za 32 000 eur. Prefabrikovaný rodinný dom s rozlohou 90m2 stojí 40 000 eur a poschodový (s rozlohou 95 m2) vás vyjde necelých 80 000. Ak sa uskromníte s modernou záhradnou chatkou 6 × 6 m, vyjde vás necelých 15 000.&nbsp;</p><p>Na svoje si prídu aj podnikatelia. Hotový zmrzlinový stánok s rozmermi 5 × 3 m si zadovážite už za menej než 6 000 a kanceláriu či kaviareň s rozmermi 6 × 6 m za 14 500 eur, čo sú ceny, ktorým prenájmy nehnuteľností nevedia konkurovať.</p><h3>VÝHODY:&nbsp;</h3><p><strong>1. CENA.</strong> Náklady na obstaranie stavby sú omnoho nižšie. <br><strong>2. STABILITA.</strong> Vďaka odolnosti sú ideálne v zónach, kde hrozí zemetrasenie, hurikány či tornáda. <br><strong>3. NÍZKA HMOTNOSŤ A MOBILITA.</strong> V prípade potreby je možné budovy rozobrať, presunúť a opäť poskladať. <br><strong>4. RÝCHLOSŤ STAVEBNÝCH PRÁC.</strong> Ani realizácia komplikovanejšieho zadania nepresahuje tri mesiace. <br><strong>5. TRVANLIVOSŤ</strong> a dlhovekosť pri náležitej údržbe. <br><strong>6. UNIVERZÁLNOSŤ A PRAKTICKOSŤ.</strong> Bloky je možné kombinovať s ostatnými stavebnými prvkami a zakomponovať ich do klasických budov, prípadne pridávať variabilné moduly. <br><strong>7. OCHRANA PRED ŠKODCAMI.</strong> Hmyz a hlodavce nepreniknú do budovy a priečok.</p><h3>NEVÝHODY:&nbsp;</h3><p><strong>1. TOXICITA.</strong> Pri pôvodných lodných kontajneroch je nutné odstrániť náterovú vrstvu, ktorá pôvodne slúžila na ochranu tovaru pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami. <br><strong>2. PEVNÉ PARAMETRE.</strong> Nie je možné meniť výšku stropov ani šírku interiéru. <br><strong>3. KOEFICIENT TEPELNEJ VODIVOSTI.</strong> Konštrukcia sa rýchlo zahrieva a nezachováva teplo. Dobrá tepelná izolácia je nutnosťou. <br><strong>4. TESNOSŤ.</strong> Dom cez steny „nedýcha“. Je nutná dôkladná ventilácia. <br><strong>5. KORÓZIA.</strong> Je nutné pravidelne kontrolovať povrch a odstraňovať prípadnú koróziu. <br><strong>6. NIŽŠÍ ŠTANDARD.</strong> Kontajner nie je vhodný pre ľudí, ktorí preferujú vyšší životný štandard.</p>3no0000-00-00for-men-2021-12-2022-0112/2021-01/20222021-12-09<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>som veľmi rada, že sa Vám môžem prihovoriť z posledného tohtoročného čísla. Aj keď je momentálna situácia v našej krajine kritická, pevne verím, že sa zlepší. Povedzme si na rovinu, nálada v spoločnosti je veľmi napätá, ľudia sa hádajú o očkovaní a nervozitu cítiť na každej strane. Držme si preto palce a verme, že tak ako po daždi vždy vyjde slnko, aj táto doba čoskoro pominie, posilní nás a o pár mesiacov ostane už iba v nepríjemných spomienkach. Zatiaľ si môžeme život čo najviac spríjemniť – a to dokonca aj za hranicami. Spomedzi bezpečných destinácií s dobrou pandemickou situáciou (80 – 90 prípadov denne) sa môžete ísť ohriať napríklad aj do Spojených arabských emirátov, ktoré sú hlavnou témou tohto čísla. Pozrieme sa na život, podnikanie aj nehnuteľnosti v tejto krajine a tento zaujímavý prehľad doplníme rozhovorom s Miroslavou Valovičovou, šéfkou nášho Slovenského pavilónu na EXPO 2020 v Dubaji. EXPO do dnešného dňa navštívili už viac ako štyri milióny ľudí. Budeme sa venovať aj nehnuteľnostiam na Slovensku, presnejšie tomu, ako do nich rozumne investovať a získať tak pravidelný príjem pomocou spoločnosti Invest in Slovakia. V aktuálnom čísle sa venujeme množstvu zaujímavých tém: od kariéry a psychológie cez ekonomiku, autá až po rozhovory so zaujímavými ľuďmi – každý si v ňom určite nájde kúsok seba.&nbsp;</p><p>Keďže práve v rukách držíte posledné číslo v roku, dovoľte mi poďakovať sa všetkým ľudom, bez ktorých by tento časopis neexistoval. V prvom rade sa chcem poďakovať majiteľom a partnerom spoločnosti, pretože bez nich by sme tu ani neboli. Zároveň ďakujem celému tímu a v neposlednom rade aj všetkým našim klientom a čitateľom – my všetci totiž tvoríme jeden celok, tím FORMEN.&nbsp;</p><p>Vopred Vám želám príjemné a pokojné prežitie vianočných sviatkov a veľa úspechov v novom roku. Na rozlúčku už len pár slov Henryho Forda: „Pokiaľ chcete urobiť pre svet viac, než svet robí pre vás – to je úspech.“</p>yesRealityreality
euroterrace-skvalitnuje-mestske-byvanieEuroterrace skvalitňuje mestské bývanie18for-men-2021-09-10
uspech-zacina-strategiouÚspech začína stratégiou17for-men-2021-06-07
posobive-byvaniePôsobivé bývanie17for-men-2021-06-07
v-zdravom-tele-zdravy-duchV zdravom tele zdravý duch19for-men-2021-12-2022-01
v-menu-ristorante-da-andrea-sa-myslelo-aj-na-pizzu-tentokrat-ale-inakV menu ristorante Da Andrea sa myslelo aj na pizzu. Tentokrát ale inak.19for-men-2021-12-2022-01
vyzvy-vianocVýzvy Vianoc19for-men-2021-12-2022-01