Časopis FOR MEN - Ktosi tu hrá nečistú hru

Ktosi tu hrá nečistú hru

Psychológia01. apríl 2021 Vyšlo v čísle: 04-05/2021

Manipulátori sa nevyznačujú vlastnosťami, ktoré by sa dali považovať za cnostné. Doba sa však nad týmto spôsobom správania prestala pozostavovať a namiesto toho ponúka otvorený návod, ako si vypestovať pochybný charakter.

S trhom, ktorý zaplavuje spoločnosť bestsellermi a tutoriálmi, ako ovplyvňovať druhých, sa svet postupne zapĺňa toxickými osobami v ktoromkoľvek prostredí. Väčšina autorov kníh o manipulácii sa ohradzuje tým, že ich ppíšu, aby naučili čitateľov včas rozlíšiť signály nekalého zaobchádzania. Lenže tak, ako to bolo s vynálezom dynamitu, aj tieto knihy začali prospievať účelu, proti ktorému mali pôvodne bojovať. 

Nie je všetko tak, ako to na prvý pohľad vyzerá, a už neraz sa ukázalo, že ani majstrovsky zvládnuté rétorické techniky nestačia na to, aby sa manipulátorom prepieklo úplne všetko.

LÍDRI ALEBO ŠPINY

Hoci sa sila manipulatívnej kultúry začala v dôsledku viacerých udalostí oslabovať a dnes sa vo veľkom hovorí o takzvanej woke kultúre, v ktorej sú si ľudia vedomí toho, ako ich činy vplývajú na okolitý svet, manipulátori zostávajú aj naďalej prazvláštne obdivovaným ľudským druhom. Dôvodom tohto zvráteného obdivu je pohľad na ich dobre vyobrazovaný sociálny status. Nie je však všetko tak, ako to na prvý pohľad vyzerá, a už neraz sa ukázalo, že ani majstrovsky zvládnuté rétorické techniky nestačia na to, aby sa manipulátorom prepieklo úplne všetko. A keďže aj filmový tróp úspešných knižných autorov vyvoláva predstavu o tom, že bestseller môže napísať každý, len treba vedieť o čom, zvrátený kolotoč manipulácie je vlastne roztočený všetkými činiteľmi – autor napíše knihu o manipulácii, čitatelia si z nej vezmú informácie, začnú nimi manipulovať ďalších a napokon podľahnú presvedčeniu, že manipulácia je jedinou cestou k úspechu. Adam Brown na obálke svojej knihy Dark Psychology uvádza veľmi sugestívnu anotáciu, v približnom znení: „Naučte sa ovplyvňovať druhých pomocou kontrolovania mysle, klamstva a vymývania mozgu.“ Akokoľvek by sa Brown mohol ohradzovať tým, že sa len snaží niekoho varovať pred manipulátormi, jeho intro k ďalším knihám skôr naznačuje, že on sám je manipulátorom vo svojom odbore. Philip T. Erickson dokonca zachádza ešte ďalej a v úvode ku knihe Forbidden Psychology 101 sa vyjadruje o ovplyvňovaní ako o neurolingvistickom programovaní správania druhých ľudí. Brown aj Erickson tieto gestá striedajú jemnejšími titulmi, ktoré majú byť prevenciou proti manipulatívnym povahám. Ale podobne ako autori, aj manipulátori si budujú status na strachu. Uverte tomu, že máte dôvod báť sa, a ste ich obeťami. Ak tomu ešte neveríte, vedzte, že sa budú vehementne a vytrvalo snažiť, aby vás zneistili. Ešte stále však nie je jasné, prečo to manipulátori robia. Prečo potrebujú využiť každého, kto sa im dostane do cesty? Nie je to tak, že by chceli z úplne každého človeka vysať energiu a zdeptať ho len preto, aby mali za každých okolností navrch. Vyberajú si. Hranica medzi dobrom a zlom u nich miestami ani neexistuje. Líder a manipulátor v jednej osobe môže odštartovať startup, ale aj kult. V skutočnosti to závisí len od jeho vlastných ambícií a schopnosti prevádzať na svoju stranu ďalšie a ďalšie obete, respektíve spojencov. 

Aby som porozumel tomu, ako fungujú majstri manipulácie, rozhodol som sa, že s nimi strávim nejaký čas.

Z JAMY PLNEJ HADOV 

Aby som porozumel tomu, ako fungujú majstri manipulácie, rozhodol som sa, že s nimi strávim nejaký čas. Dostať sa medzi nich si žiada vedieť hrať ich hru. Alebo sa aspoň hrať na dostatočne slabú korisť, ktorá sa dá ľahko naviesť na čokoľvek, čo chcú dosiahnuť. Môj príbeh takéhoto partnerstva sa začal stretnutím a rozhovorom s manažérmi jednej obchodnej spoločnosti, do ktorej ma pozvali na základe veľmi podozrivej ponuky. Spočiatku vyzeralo všetko – aspoň naoko – prirodzene. Pri takýchto ľuďoch musí nevyhnutne panovať dobrá nálada, nikto nevykazuje žiadne známky nervozity a presne vie, kedy a ako reagovať. Lenže v tom okamihu som bol ešte len na okraji jamy, do ktorej som bol ochotný dobrovoľne skočiť. Moja priamočiarosť a schopnosť vhodne reagovať na každú z položených otázok prispeli k tomu, že som sa manažérom okamžite zapáčil. Samozrejme, nepotrebovali zisťovať nič viac, a keďže chceli vedieť len to, ako rýchlo s nimi viem nadviazať spoluprácu, neváhal som povedať presne to, čo chceli počuť. Ešte v ten istý deň som sa ocitol v kulte zostavenom z desiatky ľudí v približne mojom veku, ktorí slepo verili tomu, že budujú impérium. Ich svet pozostáva zo sľubov a nedomyslených rozhodnutí. 

Tragikomické skutočnosti im unikali. Nevideli úroveň kvality kancelárskeho vybavenia a nezapodievali sa ani pračudesnými spôsobmi komunikácie či rozdeľovania úloh. Stačila im pochvala. Keďže som sa rozhodol zotrvať vo svojej úlohe do posledného možného momentu, do šablóny adepta kultu som zapadal dokonalo. Čokoľvek, čo som povedal či spravil, mi pridávalo na bodovom skóre (nielen pomyselnom), ktoré malo rozhodnúť o mojich svetlých zajtrajškoch. Nikto z nich však nevedel, že z toho istého kultu sa predčasne pokúsil uniknúť niekto z môjho okolia. Poučený a pripravený na to, čo môže nasledovať, som z kultu nevycúval ani pred finálnym dohodnutím ďalších podmienok spolupráce. Opäť tomu všetkému predchádzalo testovanie, založené predovšetkým na odpovediach, ktoré rezonovali v každom z členov. Keď som na záver namiesto poďakovania vykríkol firemné heslo, veľmi reálne hrozilo, že o niekoľko týždňov sa ocitnem na kolektívnej fotografii spolu s ďalšími päťdesiatimi členmi spoločenstva. Medzi členmi, rozdelenými do piatich úrovní, ktorí v rozličnej miere nesledovali nezmyselnosť toho, čo ponúkajú a ako pôsobia. Zaujímal ich len výnos. Pretože presne ten zaujímal aj ich vedenie. S náborom nových členov sa celý manipulatívny kolotoč zrýchľoval. Hnacím motorom pritom býva takzvaná temná motivácia, o ktorej sa v našich končinách príliš nerozpráva. 

VŠETCI MI NIEČO DLŽIA 

Keď som potom trávil nejaký čas so samotnými lídrami, ktorí takéto „kulty zaručeného úspechu“ zvyknú viesť, začali pribúdať záchytné body vedúce k pochopeniu ich správania. Prečo sú manipulátori zameraní na vlastné ciele a využívajú vás len ako súčasť schémy? Príčin môže byť viacero a nedajú sa zhrnúť do profilu jednej osoby. V mojom prípade však na líderskej pozícii stáli ľudia, ktorí sa sami rozhodli prebiť k úspechu bez ohľadu na to, čo si to bude žiadať. Motivačné stránky, prenajímanie kancelárií a neustály kolobeh prijímania a vyhadzovania pracovných síl. Nie ľudí, len zdrojov, ktoré prestali byť efektívne... respektíve poslušné. V skutočnosti si manipuláciou kompenzovali vlastné pocity nedostatočného uznania z minulosti. Dokázali pritom hľadať vinu v celom systéme, vynímajúc sa z jeho kontextu. V dôsledku osobnej krivdy zaobchádzajú aj s ostatnými iba ako s ľuďmi, ktorí si musia odpykať to isté, čo zažili oni. Neskôr nevymýšľajú žiadne originálne triky. Stačí im vaše uvažovanie zmeniť podľa overeného postupu. A opakovať ho. Pravidelné brífingy, na prvý pohľad dokonalo prepracovaný systém odmeňovania a akéhosi „kariérneho“ postupu sú zdôrazňované fanaticky často. Slabo rozvinutý plán, prakticky nulové chápanie dlhodobých a strednodobých cieľov a vnímanie vlastnej pozície na trhu... ich chyby vedú nevyhnutne k frustrácii. To je však druhá strana manipulácie. Tá, o ktorej vám do očí nikto len tak hovoriť nebude. Nezačujete ju v žiadnom z hypermotivačných prejavov. 

Úprimne – intenzívna manipulácia vyčerpáva. Nedá sa len tak zastaviť, pretože je súčasťou vzorca správania vysoko manipulatívnych jedincov.

SVEDOMIE PRED KOLAPSOM

Úprimne – intenzívna manipulácia vyčerpáva. Nedá sa len tak zastaviť, pretože je súčasťou vzorca správania vysoko manipulatívnych jedincov. Okrem iného sa však postupne stáva predvídateľnou a dokážete ju rozoznať. Teda, ak máte energiu koexistovať v blízkosti manipulátorov dostatočne dlho na to, aby ste to stihli. Dobrým a spoľahlivým indikátorom nekalých úmyslov je moment, v ktorom sa manipulátori snažia vystrieľať všetky náboje naraz. Začína sa to spochybňovaním vašej kompetencie. A pozor, nenechajte sa nachytať. Akonáhle totiž prejavíte čo i len najmenšiu pochybnosť, neistota, cez ktorú do vás dokážu vnikať, bude pre nich vstupom do vášho podvedomia. Po tom, čo vo vás prebudia pochybnosti, začnú vyvracať realitu a namiesto nej nastoľovať nový systém – ten je zákonite jednoduchý, pretože v mysli manipulátorov neexistuje stratégia, existuje len lineárne zostavená schéma, podľa ktorej postupujú pri každej obeti. Ak sa nad tým na chvíľu zamyslíme, manipulátori nestíhajú zosnovať úplne nový plán na porazenie protivníka. Ako sa píše v knihe Inteligentný sprievodca do klamstva od Richarda Paula a Lisy Elderovej, mechanizmy manipulácie stoja na oslabovaní racionálneho základu protivníka – v tomto prípade každého, kto sa dostáva do rozporu s manipulátorom a jeho presvedčením. Hoci je veľmi vyčerpávajúce vedieť odvracať útoky zo strany týchto osôb, pretože ich najväčším esom je schopnosť reagovať s apatiou, predsa len máte dve možnosti: spojte sa s nimi, alebo z ich sveta prázdnych sľubov čo najskôr odíďte. Áno, budú bytostne ranení, svoju zlosť si však veľmi rýchlo vybijú na niekom druhom. Ich ego sa pritom zmieta v súboji medzi svedomím a absolútne nedosiahnuteľnými životnými ambíciami. Takými, aké sa nedajú odfotiť na Instagram, nedajú sa zhrnúť do motivačného statusu a už vonkoncom sa nedajú len tak ľahko získať. Lenže ich starosti sa vás viac týkať nemusia.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Ktosi tu hrá nečistú hru
Časopis FOR MEN - Ktosi tu hrá nečistú hru
Časopis FOR MEN - Ktosi tu hrá nečistú hru

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
16ktosi-tu-hra-necistu-hruKtosi tu hrá nečistú hru33nonoManipulátori sa nevyznačujú vlastnosťami, ktoré by sa dali považovať za cnostné. Doba sa však nad týmto spôsobom správania prestala pozostavovať a namiesto toho ponúka otvorený návod, ako si vypestovať pochybný charakter. <p>S trhom, ktorý zaplavuje spoločnosť bestsellermi a tutoriálmi, ako ovplyvňovať druhých, sa svet postupne zapĺňa toxickými osobami v ktoromkoľvek prostredí. Väčšina autorov kníh o manipulácii sa ohradzuje tým, že ich ppíšu, aby naučili čitateľov včas rozlíšiť signály nekalého zaobchádzania. Lenže tak, ako to bolo s vynálezom dynamitu, aj tieto knihy začali prospievať účelu, proti ktorému mali pôvodne bojovať.&nbsp;</p><p><strong>Nie je všetko tak, ako to na prvý pohľad vyzerá, a už neraz sa ukázalo, že ani majstrovsky zvládnuté rétorické techniky nestačia na to, aby sa manipulátorom prepieklo úplne všetko.</strong></p><h3>LÍDRI ALEBO ŠPINY</h3><p>Hoci sa sila manipulatívnej kultúry začala v dôsledku viacerých udalostí oslabovať a dnes sa vo veľkom hovorí o takzvanej woke kultúre, v ktorej sú si ľudia vedomí toho, ako ich činy vplývajú na okolitý svet, manipulátori zostávajú aj naďalej prazvláštne obdivovaným ľudským druhom. Dôvodom tohto zvráteného obdivu je pohľad na ich dobre vyobrazovaný sociálny status. Nie je však všetko tak, ako to na prvý pohľad vyzerá, a už neraz sa ukázalo, že ani majstrovsky zvládnuté rétorické techniky nestačia na to, aby sa manipulátorom prepieklo úplne všetko. A keďže aj filmový tróp úspešných knižných autorov vyvoláva predstavu o tom, že bestseller môže napísať každý, len treba vedieť o čom, zvrátený kolotoč manipulácie je vlastne roztočený všetkými činiteľmi – autor napíše knihu o manipulácii, čitatelia si z nej vezmú informácie, začnú nimi manipulovať ďalších a napokon podľahnú presvedčeniu, že manipulácia je jedinou cestou k úspechu. Adam Brown na obálke svojej knihy Dark Psychology uvádza veľmi sugestívnu anotáciu, v približnom znení: „Naučte sa ovplyvňovať druhých pomocou kontrolovania mysle, klamstva a vymývania mozgu.“ Akokoľvek by sa Brown mohol ohradzovať tým, že sa len snaží niekoho varovať pred manipulátormi, jeho intro k ďalším knihám skôr naznačuje, že on sám je manipulátorom vo svojom odbore. Philip T. Erickson dokonca zachádza ešte ďalej a v úvode ku knihe Forbidden Psychology 101 sa vyjadruje o ovplyvňovaní ako o neurolingvistickom programovaní správania druhých ľudí. Brown aj Erickson tieto gestá striedajú jemnejšími titulmi, ktoré majú byť prevenciou proti manipulatívnym povahám. Ale podobne ako autori, aj manipulátori si budujú status na strachu. Uverte tomu, že máte dôvod báť sa, a ste ich obeťami. Ak tomu ešte neveríte, vedzte, že sa budú vehementne a vytrvalo snažiť, aby vás zneistili. Ešte stále však nie je jasné, prečo to manipulátori robia. Prečo potrebujú využiť každého, kto sa im dostane do cesty? Nie je to tak, že by chceli z úplne každého človeka vysať energiu a zdeptať ho len preto, aby mali za každých okolností navrch. Vyberajú si. Hranica medzi dobrom a zlom u nich miestami ani neexistuje. Líder a manipulátor v jednej osobe môže odštartovať startup, ale aj kult. V skutočnosti to závisí len od jeho vlastných ambícií a schopnosti prevádzať na svoju stranu ďalšie a ďalšie obete, respektíve spojencov.&nbsp;</p><p><strong>Aby som porozumel tomu, ako fungujú majstri manipulácie, rozhodol som sa, že s nimi strávim nejaký čas.</strong></p><h3>Z JAMY PLNEJ HADOV&nbsp;</h3><p>Aby som porozumel tomu, ako fungujú majstri manipulácie, rozhodol som sa, že s nimi strávim nejaký čas. Dostať sa medzi nich si žiada vedieť hrať ich hru. Alebo sa aspoň hrať na dostatočne slabú korisť, ktorá sa dá ľahko naviesť na čokoľvek, čo chcú dosiahnuť. Môj príbeh takéhoto partnerstva sa začal stretnutím a rozhovorom s manažérmi jednej obchodnej spoločnosti, do ktorej ma pozvali na základe veľmi podozrivej ponuky. Spočiatku vyzeralo všetko – aspoň naoko – prirodzene. Pri takýchto ľuďoch musí nevyhnutne panovať dobrá nálada, nikto nevykazuje žiadne známky nervozity a presne vie, kedy a ako reagovať. Lenže v tom okamihu som bol ešte len na okraji jamy, do ktorej som bol ochotný dobrovoľne skočiť. Moja priamočiarosť a schopnosť vhodne reagovať na každú z položených otázok prispeli k tomu, že som sa manažérom okamžite zapáčil. Samozrejme, nepotrebovali zisťovať nič viac, a keďže chceli vedieť len to, ako rýchlo s nimi viem nadviazať spoluprácu, neváhal som povedať presne to, čo chceli počuť. Ešte v ten istý deň som sa ocitol v kulte zostavenom z desiatky ľudí v približne mojom veku, ktorí slepo verili tomu, že budujú impérium. Ich svet pozostáva zo sľubov a nedomyslených rozhodnutí.&nbsp;</p><p>Tragikomické skutočnosti im unikali. Nevideli úroveň kvality kancelárskeho vybavenia a nezapodievali sa ani pračudesnými spôsobmi komunikácie či rozdeľovania úloh. Stačila im pochvala. Keďže som sa rozhodol zotrvať vo svojej úlohe do posledného možného momentu, do šablóny adepta kultu som zapadal dokonalo. Čokoľvek, čo som povedal či spravil, mi pridávalo na bodovom skóre (nielen pomyselnom), ktoré malo rozhodnúť o mojich svetlých zajtrajškoch. Nikto z nich však nevedel, že z toho istého kultu sa predčasne pokúsil uniknúť niekto z môjho okolia. Poučený a pripravený na to, čo môže nasledovať, som z kultu nevycúval ani pred finálnym dohodnutím ďalších podmienok spolupráce. Opäť tomu všetkému predchádzalo testovanie, založené predovšetkým na odpovediach, ktoré rezonovali v každom z členov. Keď som na záver namiesto poďakovania vykríkol firemné heslo, veľmi reálne hrozilo, že o niekoľko týždňov sa ocitnem na kolektívnej fotografii spolu s ďalšími päťdesiatimi členmi spoločenstva. Medzi členmi, rozdelenými do piatich úrovní, ktorí v rozličnej miere nesledovali nezmyselnosť toho, čo ponúkajú a ako pôsobia. Zaujímal ich len výnos. Pretože presne ten zaujímal aj ich vedenie. S náborom nových členov sa celý manipulatívny kolotoč zrýchľoval. Hnacím motorom pritom býva takzvaná temná motivácia, o ktorej sa v našich končinách príliš nerozpráva.&nbsp;</p><h3>VŠETCI MI NIEČO DLŽIA&nbsp;</h3><p>Keď som potom trávil nejaký čas so samotnými lídrami, ktorí takéto „kulty zaručeného úspechu“ zvyknú viesť, začali pribúdať záchytné body vedúce k pochopeniu ich správania. Prečo sú manipulátori zameraní na vlastné ciele a využívajú vás len ako súčasť schémy? Príčin môže byť viacero a nedajú sa zhrnúť do profilu jednej osoby. V mojom prípade však na líderskej pozícii stáli ľudia, ktorí sa sami rozhodli prebiť k úspechu bez ohľadu na to, čo si to bude žiadať. Motivačné stránky, prenajímanie kancelárií a neustály kolobeh prijímania a vyhadzovania pracovných síl. Nie ľudí, len zdrojov, ktoré prestali byť efektívne... respektíve poslušné. V skutočnosti si manipuláciou kompenzovali vlastné pocity nedostatočného uznania z minulosti. Dokázali pritom hľadať vinu v celom systéme, vynímajúc sa z jeho kontextu. V dôsledku osobnej krivdy zaobchádzajú aj s ostatnými iba ako s ľuďmi, ktorí si musia odpykať to isté, čo zažili oni. Neskôr nevymýšľajú žiadne originálne triky. Stačí im vaše uvažovanie zmeniť podľa overeného postupu. A opakovať ho. Pravidelné brífingy, na prvý pohľad dokonalo prepracovaný systém odmeňovania a akéhosi „kariérneho“ postupu sú zdôrazňované fanaticky často. Slabo rozvinutý plán, prakticky nulové chápanie dlhodobých a strednodobých cieľov a vnímanie vlastnej pozície na trhu... ich chyby vedú nevyhnutne k frustrácii. To je však druhá strana manipulácie. Tá, o ktorej vám do očí nikto len tak hovoriť nebude. Nezačujete ju v žiadnom z hypermotivačných prejavov.&nbsp;</p><p><strong>Úprimne – intenzívna manipulácia vyčerpáva. Nedá sa len tak zastaviť, pretože je súčasťou vzorca správania vysoko manipulatívnych jedincov.</strong></p><h3>SVEDOMIE PRED KOLAPSOM</h3><p>Úprimne – intenzívna manipulácia vyčerpáva. Nedá sa len tak zastaviť, pretože je súčasťou vzorca správania vysoko manipulatívnych jedincov. Okrem iného sa však postupne stáva predvídateľnou a dokážete ju rozoznať. Teda, ak máte energiu koexistovať v blízkosti manipulátorov dostatočne dlho na to, aby ste to stihli. Dobrým a spoľahlivým indikátorom nekalých úmyslov je moment, v ktorom sa manipulátori snažia vystrieľať všetky náboje naraz. Začína sa to spochybňovaním vašej kompetencie. A pozor, nenechajte sa nachytať. Akonáhle totiž prejavíte čo i len najmenšiu pochybnosť, neistota, cez ktorú do vás dokážu vnikať, bude pre nich vstupom do vášho podvedomia. Po tom, čo vo vás prebudia pochybnosti, začnú vyvracať realitu a namiesto nej nastoľovať nový systém – ten je zákonite jednoduchý, pretože v mysli manipulátorov neexistuje stratégia, existuje len lineárne zostavená schéma, podľa ktorej postupujú pri každej obeti. Ak sa nad tým na chvíľu zamyslíme, manipulátori nestíhajú zosnovať úplne nový plán na porazenie protivníka. Ako sa píše v knihe Inteligentný sprievodca do klamstva od Richarda Paula a Lisy Elderovej, mechanizmy manipulácie stoja na oslabovaní racionálneho základu protivníka – v tomto prípade každého, kto sa dostáva do rozporu s manipulátorom a jeho presvedčením. Hoci je veľmi vyčerpávajúce vedieť odvracať útoky zo strany týchto osôb, pretože ich najväčším esom je schopnosť reagovať s apatiou, predsa len máte dve možnosti: spojte sa s nimi, alebo z ich sveta prázdnych sľubov čo najskôr odíďte. Áno, budú bytostne ranení, svoju zlosť si však veľmi rýchlo vybijú na niekom druhom. Ich ego sa pritom zmieta v súboji medzi svedomím a absolútne nedosiahnuteľnými životnými ambíciami. Takými, aké sa nedajú odfotiť na Instagram, nedajú sa zhrnúť do motivačného statusu a už vonkoncom sa nedajú len tak ľahko získať. Lenže ich starosti sa vás viac týkať nemusia.</p>3no0000-00-00for-men-2021-04-0504-05/20212021-04-01<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>som veľmi rád, že po krátkej prestávke, ktorá bola zapríčinená úspešným uvedením nášho nového časopisu FORWOMEN, sa vám môžem prihovoriť vo vašom obľúbenom magazíne FORMEN. Cieľom nášho časopisu je priniesť do vašej domácnosti pohodu, relax a nové informácie. Uvedomujeme si, že v súčasnom stave je psychická pohoda človeka skúšaná viac ako kedykoľvek predtým. Pomaly a nechcene si zvykáme na opatrenia – rúška a sociálne obmedzenia sa stali súčasťou nášho každodenného života. V piatok nehľadáme, kam by sme sa mohli ísť najesť či zabaviť, ale rozhodujeme sa, aký film si vybrať a čo navariť. Nemusíme si klamať, svet sa zmenil a nikto z nás nevie, či sa ešte vráti do starých koľají. Každú zmenu v našom živote však musíme vnímať ako výzvu, nájsť na nej pozitíva a pokračovať vpred. Z mojej pozície majiteľa a šéfredaktora tohto časopisu verím, že sme sa za posledné obdobie stali pravidelnou súčasťou vášho voľného času.&nbsp;</p><p>Titulku aktuálneho čísla obsadil známy slovenský herec Branislav Deák, ktorého diváci poznajú nielen z televíznych seriálov, mohli ho vidieť aj na scénach viacerých bratislavských divadiel. V našom rozhovore prezradil, že za sporákom je ako doma, ale nezabúda ani na svoju najväčšiu záľubu – motorky.&nbsp;</p><p>V časopise nebudú chýbať obľúbené rubriky, ako sú Šport, Kariéra či Ekonomika, kde sme priblížili čoraz populárnejšiu tému – kryptomeny. V novej rubrike Biznis sme sa zas zamerali na možno menej obľúbenú tému firemného majetku. Špecialisti z Highgate Tax &amp; Law nám však našťastie prezradili, ako ho vieme chrániť. V neposlednom rade je potrebné zviditeľniť zdravý životný štýl, ktorý môžu podporiť funkčné vody od SPACElab. A vedeli ste, že v Medirexe vám vedia nastaviť diétu na mieru?&nbsp;</p><p>Verím, že v tomto čísle sa nájde každý z nás. Prajem vám pekné čítanie.</p>yesPsychológiapsychologia
expertka-na-zavislosti-udrzujte-prirodzeny-biorytmusExpertka na závislosti: udržujte prirodzený biorytmus13for-men-2020-11
myty-a-tabu-okolo-manzelskych-poradniMýty a tabu okolo manželských poradní15for-men-2021-01
sociopat-od-vedlaSociopat od vedľa11for-men-2020-09
nabijajte-bezdrotovo-a-stylovoNabíjajte bezdrôtovo a štýlovo16for-men-2021-04-05
investovanie-do-kryptomienInvestovanie do Kryptomien16for-men-2021-04-05
vytiahnite-z-rukava-spravne-esoVytiahnite z rukáva správne eso16for-men-2021-04-05