Časopis FOR MEN - Nablýskaná šou za peniaze, Ale nie pre peniaze

Nablýskaná šou za peniaze, Ale nie pre peniaze

Cover Story12. október 2020 Vyšlo v čísle: 10/2020

Pavol Neruda a Ondřej Novotný stoja za projektom, ktorý nemá v česko-slovenskej športovo-šoubiznisovej scéne obdobu. Uplynuli štyri roky, odkedy publikum mohlo prvýkrát sledovať bojovú reality šou Oktagon výzva, ktorá si bleskovo získala tisíce fanúšikov od Ašu po Novú Sedlicu. Odvetvie MMA u nás vhuplo do povedomia divákov, zo zápasníkov sa stali ikony, hrdinovia, vzory. Oktagon rýchlo zapĺňal haly, dnes má obrovskú fanúšikovskú základňu. Ako však vravia jeho „otcovia“, to najlepšie nás ešte len čaká.

Jedou bomby! Ako neruda A novotný Stvorili Oktagon

Azda každé spojenie slávnej a úspešnej dvojice má čaro svojho príbehu. Stan Laurel stretol Olivera Hardyho v čase, keď už boli obaja profesionálni herci a na konte mali desiatky filmov. Ich cesty sa spojili počas natáčania grotesky Šťastný pes v roku 1921. Rýchlo si navzájom zapasovali a keď zistili, že sa pred kamerou skvele dopĺňajú, ich úspech bol definitívou. Následne nakrútili 107 filmov. 

Paul Simon a Art Garfunkel vyrastali v newyorskom Queense len tri bloky od seba, prvýkrát sa však stretli až vo štvrtej triede základnej školy. Nesmelý Simon hľadal kamaráta a chcel sa páčiť dievčatám. Miloval hudbu a keď na talentovej súťaži videl spievať Garfunkela, ktorému tlieskali spolužiačky aj staršie dievčatá, pochopil, že našiel spriaznenú dušu. 

Aj Neruda s Novotným o sebe tvrdia, že si sadli „na prvú“. Obaja mali víziu vytiahnuť česko-slovenské MMA z garáže na výslnie. „V mojom svete sme sa prvýkrát stretli v Žiline. Možno sa mýlim, ale tak si to pamätám. Paľo chcel spraviť reality show, ten nápad sa mi zapáčil. Odo mňa chcel, aby som projekt zastrešil ako spolupromotér, tvár a hlas. Niečo ako Dana White v UFC. Povedal som mu, že dobre, ale keď sa šou skončí, založíme organizáciu. Trochu ho to prekvapilo, zároveň však nadchlo. Na obrúsok sme si nakreslili, ako sa veci budú mať. Naša schôdzka bola dlhá a veľmi plodná na nápady. Sadli sme si okamžite,“ vraví Novotný. 

„Na bojovej scéne sme sa registrovali dlhšie. Ondro bol komentátorská jednotka. Ja som v tom čase točil už pomerne veľa videí. Bol som vloger ešte skôr, ako toto slovo vzniklo. Stretnutie sme si dohodli cez spoločných známych. Vo vtedajšej práci som si zobral dovolenku a predstavil som mu svoj sen. Bleskovo sme sa naladili na spoločnú vlnu a začali sme spolupracovať,“ spomína Neruda. 

Tak, ako si všetci pamätáme katku koščovú, roba miklu čI zdenku prednú zo superstar, športoví fanúšikovia si budú pamätať gábora borárosa ako prvého víťaza oktagonu.

KOMÉTA BORÁROS 

Veľké plány česko-slovenského dua promotérov odobril úspech šou Oktagon výzva a najmä postava jej historicky prvého víťaza Gábora Borárosa. 

„Samotní zápasníci nevedeli, čo ich čaká. Keď som im začal hovoriť o svojich plánoch, telke a šou, nechápavo na mňa pozerali. Tak som zmenil rétoriku. Povedal som im, že ich čaká kemp, kde môžu naplno trénovať, a to všetko zadarmo. Gábor bol dôležitý kus skladačky, aj keď jeho cesta do Oktagonu je pomerne úsmevná. Sprvoti nechcel ísť. Mal dohodnutú prácu ‚SBS-kára‘ v jednom obchode, tuším za 500 eur. Ja som však vedel, že ten chalan má obrovský potenciál. Spoločne s Iľjom Škondričom a Attilom Véghom, ktorí pri nás vždy stáli a pomáhali nám, sme ho napokon zlomili. A on to nakoniec celé vyhral. Fenomenálne... Neortodoxný týpek, ktorý hovorí lámanou slovenčinou a má brutálny zápasový prejav. Zjav z nebies. Ľudia ho začali sledovať, stal sa symbolom nášho projektu. Prvý víťaz sa vždy vryje do pamäti divákov. Tak, ako si všetci pamätáme Katku Koščovú, Roba Miklu či Zdenku Prednú zo SuperStar, športoví fanúšikovia si budú pamätať Gábora ako prvého víťaza Oktagonu,“ vraví Neruda. 

„Veril som, že hneď od úvodu budeme úspešní. Poznal som scénu a keď sme s Paľom začali plánovať, bol som presvedčený, že to bude dobré. Neskromne poviem, že hoci sme Oktagon dostali do povedomia ľudí rýchlo, stále sme len na 20 či 30 percentách nášho potenciálu,“ dopĺňa Novotný. 

POMOHLI SI ÚVEROM 

Rozbehnúť veľký športový projekt, ktorý je zároveň nablýskanou šou, nie je maličkosť. Na vlastnej koži sa o tom presvedčili aj vizionári z prostredia MMA. „V začiatkoch som napísal do približne 300 firiem. Nereagoval prakticky nik. A keď aj odpovedali, poďakovali mi za záujem, ale vraj už majú uzavreté rozpočty. Potom som vyplnil formulár na stránke spoločnosti Rebuy Stars. Pousmial som sa, lebo na tieto formuláre nikdy nikto nereaguje. A zrazu bum! Prišla odpoveď, dohodli sme sa a na dlhé roky sme našli hlavného partnera.

Aj toto je odkaz pre každého, kto sníva a dlho sa nevie presadiť. Nikdy sa nevzdávajte. V úvode bol náš finančný plán postavený na pomoci od blízkych, rodiny, kamarátov, museli sme si zobrať aj úver. Ak by prvá séria Oktagonu nevypálila dobre, splácam ho dodnes,“ smeje sa Neruda. 

Dnes je situácia ohľadom sponzoringu ich projektov úplne odlišná. Oktagon je značka, s ktorou sa spája úspech. „Napriek pandémii koronavírusu sme podpisovali nové sponzorské zmluvy, čo nás teší. Mnohí manažéri si už uvedomujú, čo všetko im vieme ponúknuť,“ tvrdí Neruda. „V začiatkoch sme mali silných sponzorov najmä zo Slovenska, dnes ani neviem povedať, z ktorej krajiny je ich viac. Veľa firiem totiž pôsobí na oboch trhoch. Keď je produkt kvalitný a má čo ponúknuť, všetko je jednoduchšie. Ten náš je jeden z najlepších, ak nie najlepší na česko-slovenskom trhu,“ pripája Novotný. 

JEDEME BOMBYYYYY!

Úspešní manažéri nie sú len riadiacimi orgánmi Oktagonu. Novotný je i moderátorom a komentárom podujatí, spoločne s Nerudom natáčajú všetky promo videá na zápasy. Pokrik „Jedeme bombyyyyy!“, ktorým Novotný promuje hlavné ťaháky bojovej šou, medzičasom zľudovel. „Dlho som hľadal niečo, čo sa stane mojím poznávacím znamením. Ľudia môjho typu musia mať pripravené rozpoznateľné hlášky, signifikantné slová, pokriky. Skúšal som viaceré, ale nič mi nepasovalo. Pokrik ‚Jedeme bombyyyyy!‘ som vlastne prebral od kamaráta Jakuba Vytáčka. Na spoločných párty zvykol v tom najlepšom zakričať túto frázu a mne sa strašne páčila. S jeho dovolením som si ju požičal a zafungovalo to. Dnes sa na ňu všetci fanúšikovia vždy tešia, čo mi robí obrovskú radosť,“ konštatuje Novotný a pokračuje: „Mať možnosť moderovať a komentovať naše zápasy je skvelé. Mám najlepšie miesto pri klietke, užívam si to.“ 

„Som rád, že nás ľudia spoznávajú aj vďaka tomu, že sa postavíme pred kameru. Nemám ambíciu stať sa televíznou hviezdou, vidím sa skôr ako biznismen. Záujem však poteší. Otvára možnosti pre ďalšiu spoluprácu, čo je najdôležitejšie. Vidím to aj na pracovných stretnutiach. Vo firme síce máme ľudí, ktorí sa starajú o prezentáciu, s hlavnými partnermi však rokujeme my. A vlastne to tak vždy chce aj druhá strana. Poznajú nás, k čomu dopomáha aj kamera. Ondro je pred ňou ako doma. Je totálny profík. Po Bruceovi a Michaelovi Bufferovcoch je v mojich očiach najlepší ringový moderátor,“ vraví Neruda. 

V úvode bol náš finančný plán postavený na pomoci od blízkych, rodiny, kamarátov, museli sme si zobrať aj úver. Ak by prvá séria oktagonu nevypálila dobre, splácam ho dodnes.

LIMIT? ŽIADEN NEEXISTUJE 

Oktagon sa vďaka tvrdej práci, vytrvalosti, obetavosti a neutíchajúcemu entuziazmu jeho tvorcov neustále posúva vpred. Vlaňajší Zápas storočia, v ktorom Attila Végh zdolal Karlosa Vémolu, sledovalo 20-tisíc fanúšikov vo vypredanej pražskej O2 aréne. Nebyť zásahu korony, mohli sme už vidieť aj súboj pod holým nebom, ktorý promotéri vnímajú ako ďalší level, kam sa môžu posunúť. „Naša filozofia je od začiatku nemenná. Neponúkame športový výkon, ponúkame šou plnú príbehov a emócií. Šport je len čerešničkou na torte. Áno, Oktagon robíme za peniaze, ale nie pre peniaze. Práca nás baví, je naším hnacím motorom. Stále sa môžeme zlepšovať. Ak si raz povieme, že sme dosiahli cieľ, bude to začiatok nášho konca,“ vraví Neruda. „Limity sú len niečo, čo si sami stanovíte. Oktagon nemá limit. Keď dnes poviem, že môžeme byť lepší ako Bellator, väčšina ľudí ma bude považovať za blázna. Ale prečo nie? Americký trh je napumpovaný peniazmi, ale nie všetko je len o nich. Preto nemáme limity, iba prekážky, ktoré chceme zdolávať a naďalej rásť,“ dodáva Novotný.

KTORÁ SCÉNA JE LEPŠIA? 

Oktagon zastrešuje, pochopiteľne, najmä bojovníkov z Česka a Slovenska. Natíska sa tak otázka, ktorá scéna je lepšia? „Nezvyknem to selektovať, hovorím o našej scéne. Sú v nej však rozdiely. Na Slovensku je koncentrovanejšia, hovoríme o troch kvalitných gymoch – Octagon Fighting Academy, Spartakus Fight Gym a Chaos. V Čechách výrazne vyrástol André Reinders, okrem neho sa dá kvalita nájsť aj v iných pražských gymoch, rovnako v Liberci, Brne, Ostrave, Českých Budejoviciach, Plzni, Nymburku, Hradci Králové či Pardubiciach. Kvalita je podobná, ale základňa v Česku väčšia,“ konštatuje Novotný. „Hádam sa nikoho nedotknem, ale scéna je asi lepšia v Česku. Majú veľa klubov, viacero UFC zápasníkov. My sme sa dočkali prvého zápasníka až teraz – zásluhou Lajoša Kleina. A zatiaľ čo u susedov funguje podpora od štátu, my sme odkázaní sami na seba. Napriek mnohým úskaliam však môžeme byť hrdí na to, akých máme bojovníkov. Jedna aj druhá krajina. Hlavne vďaka nim môže Oktagon neustále rásť,“ hovorí Neruda.

DOČKÁME SA IKONICKEJ ODVETY?

Doterajším vrcholom Oktagonu bol vlaňajší Zápas storočia, v ktorom Végh knokautoval Vémolu. V novembri uplynie od pamätného súboja rok. Čoraz častejšie sa natíska otázka, či sa fanúšikovia dočkajú hviezdnej odvety. „Ako promotér som naučený byť pripravený na všetko. Odveta by bola zaujímavá, ale uvidíme, čo sa stane. Veľkú komplikáciu predstavuje COVID-19, jeho vinou sa ťažko niečo plánuje. Možno sa to podarí, možno nie,“ vraví Novotný. „Otázky na túto tému pribúdajú, je to na najlepšej ceste, ale… Uvidíme. Karlos môže prehrať nejaké zápasy, Attila sa môže zraniť. Navyše, záležať bude i na tom, či sa dohodneme na peniazoch. Ak by to aj nevyšlo, verím, že pripravíme podujatia ešte väčšie ako Zápas storočia,“ dopĺňa Neruda.


Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Nablýskaná šou za peniaze, Ale nie pre peniaze
Časopis FOR MEN - Nablýskaná šou za peniaze, Ale nie pre peniaze
Časopis FOR MEN - Nablýskaná šou za peniaze, Ale nie pre peniaze
Časopis FOR MEN - Nablýskaná šou za peniaze, Ale nie pre peniaze
Časopis FOR MEN - Nablýskaná šou za peniaze, Ale nie pre peniaze
Časopis FOR MEN - Nablýskaná šou za peniaze, Ale nie pre peniaze
Časopis FOR MEN - Nablýskaná šou za peniaze, Ale nie pre peniaze
Časopis FOR MEN - Nablýskaná šou za peniaze, Ale nie pre peniaze
Časopis FOR MEN - Nablýskaná šou za peniaze, Ale nie pre peniaze
Časopis FOR MEN - Nablýskaná šou za peniaze, Ale nie pre peniaze

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
12nablyskana-sou-za-peniaze-ale-nie-pre-peniazeNablýskaná šou za peniaze, Ale nie pre peniaze25yesnoPavol Neruda a Ondřej Novotný stoja za projektom, ktorý nemá v česko-slovenskej športovo-šoubiznisovej scéne obdobu. Uplynuli štyri roky, odkedy publikum mohlo prvýkrát sledovať bojovú reality šou Oktagon výzva, ktorá si bleskovo získala tisíce fanúšikov od Ašu po Novú Sedlicu. Odvetvie MMA u nás vhuplo do povedomia divákov, zo zápasníkov sa stali ikony, hrdinovia, vzory. Oktagon rýchlo zapĺňal haly, dnes má obrovskú fanúšikovskú základňu. Ako však vravia jeho „otcovia“, to najlepšie nás ešte len čaká. <p><strong>Jedou bomby! Ako neruda A novotný Stvorili Oktagon</strong></p><p>Azda každé spojenie slávnej a úspešnej dvojice má čaro svojho príbehu. Stan Laurel stretol Olivera Hardyho v čase, keď už boli obaja profesionálni herci a na konte mali desiatky filmov. Ich cesty sa spojili počas natáčania grotesky Šťastný pes v roku 1921. Rýchlo si navzájom zapasovali a keď zistili, že sa pred kamerou skvele dopĺňajú, ich úspech bol definitívou. Následne nakrútili 107 filmov.&nbsp;</p><p>Paul Simon a Art Garfunkel vyrastali v newyorskom Queense len tri bloky od seba, prvýkrát sa však stretli až vo štvrtej triede základnej školy. Nesmelý Simon hľadal kamaráta a chcel sa páčiť dievčatám. Miloval hudbu a keď na talentovej súťaži videl spievať Garfunkela, ktorému tlieskali spolužiačky aj staršie dievčatá, pochopil, že našiel spriaznenú dušu.&nbsp;</p><p>Aj Neruda s Novotným o sebe tvrdia, že si sadli „na prvú“. Obaja mali víziu vytiahnuť česko-slovenské MMA z garáže na výslnie. „V mojom svete sme sa prvýkrát stretli v Žiline. Možno sa mýlim, ale tak si to pamätám. Paľo chcel spraviť reality show, ten nápad sa mi zapáčil. Odo mňa chcel, aby som projekt zastrešil ako spolupromotér, tvár a hlas. Niečo ako Dana White v UFC. Povedal som mu, že dobre, ale keď sa šou skončí, založíme organizáciu. Trochu ho to prekvapilo, zároveň však nadchlo. Na obrúsok sme si nakreslili, ako sa veci budú mať. Naša schôdzka bola dlhá a veľmi plodná na nápady. Sadli sme si okamžite,“ vraví Novotný.&nbsp;</p><p>„Na bojovej scéne sme sa registrovali dlhšie. Ondro bol komentátorská jednotka. Ja som v tom čase točil už pomerne veľa videí. Bol som vloger ešte skôr, ako toto slovo vzniklo. Stretnutie sme si dohodli cez spoločných známych. Vo vtedajšej práci som si zobral dovolenku a predstavil som mu svoj sen. Bleskovo sme sa naladili na spoločnú vlnu a začali sme spolupracovať,“ spomína Neruda.&nbsp;</p><p><strong>Tak, ako si všetci pamätáme katku koščovú, roba miklu čI zdenku prednú zo superstar, športoví fanúšikovia si budú pamätať gábora borárosa ako prvého víťaza oktagonu.</strong></p><h3>KOMÉTA BORÁROS&nbsp;</h3><p>Veľké plány česko-slovenského dua promotérov odobril úspech šou Oktagon výzva a najmä postava jej historicky prvého víťaza Gábora Borárosa.&nbsp;</p><p>„Samotní zápasníci nevedeli, čo ich čaká. Keď som im začal hovoriť o svojich plánoch, telke a šou, nechápavo na mňa pozerali. Tak som zmenil rétoriku. Povedal som im, že ich čaká kemp, kde môžu naplno trénovať, a to všetko zadarmo. Gábor bol dôležitý kus skladačky, aj keď jeho cesta do Oktagonu je pomerne úsmevná. Sprvoti nechcel ísť. Mal dohodnutú prácu ‚SBS-kára‘ v jednom obchode, tuším za 500 eur. Ja som však vedel, že ten chalan má obrovský potenciál. Spoločne s Iľjom Škondričom a Attilom Véghom, ktorí pri nás vždy stáli a pomáhali nám, sme ho napokon zlomili. A on to nakoniec celé vyhral. Fenomenálne... Neortodoxný týpek, ktorý hovorí lámanou slovenčinou a má brutálny zápasový prejav. Zjav z nebies. Ľudia ho začali sledovať, stal sa symbolom nášho projektu. Prvý víťaz sa vždy vryje do pamäti divákov. Tak, ako si všetci pamätáme Katku Koščovú, Roba Miklu či Zdenku Prednú zo SuperStar, športoví fanúšikovia si budú pamätať Gábora ako prvého víťaza Oktagonu,“ vraví Neruda.&nbsp;</p><p>„Veril som, že hneď od úvodu budeme úspešní. Poznal som scénu a keď sme s Paľom začali plánovať, bol som presvedčený, že to bude dobré. Neskromne poviem, že hoci sme Oktagon dostali do povedomia ľudí rýchlo, stále sme len na 20 či 30 percentách nášho potenciálu,“ dopĺňa Novotný.&nbsp;</p><h3>POMOHLI SI ÚVEROM&nbsp;</h3><p>Rozbehnúť veľký športový projekt, ktorý je zároveň nablýskanou šou, nie je maličkosť. Na vlastnej koži sa o tom presvedčili aj vizionári z prostredia MMA. „V začiatkoch som napísal do približne 300 firiem. Nereagoval prakticky nik. A keď aj odpovedali, poďakovali mi za záujem, ale vraj už majú uzavreté rozpočty. Potom som vyplnil formulár na stránke spoločnosti Rebuy Stars. Pousmial som sa, lebo na tieto formuláre nikdy nikto nereaguje. A zrazu bum! Prišla odpoveď, dohodli sme sa a na dlhé roky sme našli hlavného partnera.</p><p>Aj toto je odkaz pre každého, kto sníva a dlho sa nevie presadiť. Nikdy sa nevzdávajte. V úvode bol náš finančný plán postavený na pomoci od blízkych, rodiny, kamarátov, museli sme si zobrať aj úver. Ak by prvá séria Oktagonu nevypálila dobre, splácam ho dodnes,“ smeje sa Neruda.&nbsp;</p><p>Dnes je situácia ohľadom sponzoringu ich projektov úplne odlišná. Oktagon je značka, s ktorou sa spája úspech. „Napriek pandémii koronavírusu sme podpisovali nové sponzorské zmluvy, čo nás teší. Mnohí manažéri si už uvedomujú, čo všetko im vieme ponúknuť,“ tvrdí Neruda. „V začiatkoch sme mali silných sponzorov najmä zo Slovenska, dnes ani neviem povedať, z ktorej krajiny je ich viac. Veľa firiem totiž pôsobí na oboch trhoch. Keď je produkt kvalitný a má čo ponúknuť, všetko je jednoduchšie. Ten náš je jeden z najlepších, ak nie najlepší na česko-slovenskom trhu,“ pripája Novotný.&nbsp;</p><h3>JEDEME BOMBYYYYY!</h3><p>Úspešní manažéri nie sú len riadiacimi orgánmi Oktagonu. Novotný je i moderátorom a komentárom podujatí, spoločne s Nerudom natáčajú všetky promo videá na zápasy. Pokrik „Jedeme bombyyyyy!“, ktorým Novotný promuje hlavné ťaháky bojovej šou, medzičasom zľudovel. „Dlho som hľadal niečo, čo sa stane mojím poznávacím znamením. Ľudia môjho typu musia mať pripravené rozpoznateľné hlášky, signifikantné slová, pokriky. Skúšal som viaceré, ale nič mi nepasovalo. Pokrik ‚Jedeme bombyyyyy!‘ som vlastne prebral od kamaráta Jakuba Vytáčka. Na spoločných párty zvykol v tom najlepšom zakričať túto frázu a mne sa strašne páčila. S jeho dovolením som si ju požičal a zafungovalo to. Dnes sa na ňu všetci fanúšikovia vždy tešia, čo mi robí obrovskú radosť,“ konštatuje Novotný a pokračuje: „Mať možnosť moderovať a komentovať naše zápasy je skvelé. Mám najlepšie miesto pri klietke, užívam si to.“&nbsp;</p><p>„Som rád, že nás ľudia spoznávajú aj vďaka tomu, že sa postavíme pred kameru. Nemám ambíciu stať sa televíznou hviezdou, vidím sa skôr ako biznismen. Záujem však poteší. Otvára možnosti pre ďalšiu spoluprácu, čo je najdôležitejšie. Vidím to aj na pracovných stretnutiach. Vo firme síce máme ľudí, ktorí sa starajú o prezentáciu, s hlavnými partnermi však rokujeme my. A vlastne to tak vždy chce aj druhá strana. Poznajú nás, k čomu dopomáha aj kamera. Ondro je pred ňou ako doma. Je totálny profík. Po Bruceovi a Michaelovi Bufferovcoch je v mojich očiach najlepší ringový moderátor,“ vraví Neruda.&nbsp;</p><p><strong>V úvode bol náš finančný plán postavený na pomoci od blízkych, rodiny, kamarátov, museli sme si zobrať aj úver. Ak by prvá séria oktagonu nevypálila dobre, splácam ho dodnes.</strong></p><h3>LIMIT? ŽIADEN NEEXISTUJE&nbsp;</h3><p>Oktagon sa vďaka tvrdej práci, vytrvalosti, obetavosti a neutíchajúcemu entuziazmu jeho tvorcov neustále posúva vpred. Vlaňajší Zápas storočia, v ktorom Attila Végh zdolal Karlosa Vémolu, sledovalo 20-tisíc fanúšikov vo vypredanej pražskej O2 aréne. Nebyť zásahu korony, mohli sme už vidieť aj súboj pod holým nebom, ktorý promotéri vnímajú ako ďalší level, kam sa môžu posunúť. „Naša filozofia je od začiatku nemenná. Neponúkame športový výkon, ponúkame šou plnú príbehov a emócií. Šport je len čerešničkou na torte. Áno, Oktagon robíme za peniaze, ale nie pre peniaze. Práca nás baví, je naším hnacím motorom. Stále sa môžeme zlepšovať. Ak si raz povieme, že sme dosiahli cieľ, bude to začiatok nášho konca,“ vraví Neruda. „Limity sú len niečo, čo si sami stanovíte. Oktagon nemá limit. Keď dnes poviem, že môžeme byť lepší ako Bellator, väčšina ľudí ma bude považovať za blázna. Ale prečo nie? Americký trh je napumpovaný peniazmi, ale nie všetko je len o nich. Preto nemáme limity, iba prekážky, ktoré chceme zdolávať a naďalej rásť,“ dodáva Novotný.</p><h3>KTORÁ SCÉNA JE LEPŠIA?&nbsp;</h3><p>Oktagon zastrešuje, pochopiteľne, najmä bojovníkov z Česka a Slovenska. Natíska sa tak otázka, ktorá scéna je lepšia? „Nezvyknem to selektovať, hovorím o našej scéne. Sú v nej však rozdiely. Na Slovensku je koncentrovanejšia, hovoríme o troch kvalitných gymoch – Octagon Fighting Academy, Spartakus Fight Gym a Chaos. V Čechách výrazne vyrástol André Reinders, okrem neho sa dá kvalita nájsť aj v iných pražských gymoch, rovnako v Liberci, Brne, Ostrave, Českých Budejoviciach, Plzni, Nymburku, Hradci Králové či Pardubiciach. Kvalita je podobná, ale základňa v Česku väčšia,“ konštatuje Novotný. „Hádam sa nikoho nedotknem, ale scéna je asi lepšia v Česku. Majú veľa klubov, viacero UFC zápasníkov. My sme sa dočkali prvého zápasníka až teraz – zásluhou Lajoša Kleina. A zatiaľ čo u susedov funguje podpora od štátu, my sme odkázaní sami na seba. Napriek mnohým úskaliam však môžeme byť hrdí na to, akých máme bojovníkov. Jedna aj druhá krajina. Hlavne vďaka nim môže Oktagon neustále rásť,“ hovorí Neruda.</p><h3>DOČKÁME SA IKONICKEJ ODVETY?</h3><p>Doterajším vrcholom Oktagonu bol vlaňajší Zápas storočia, v ktorom Végh knokautoval Vémolu. V novembri uplynie od pamätného súboja rok. Čoraz častejšie sa natíska otázka, či sa fanúšikovia dočkajú hviezdnej odvety. „Ako promotér som naučený byť pripravený na všetko. Odveta by bola zaujímavá, ale uvidíme, čo sa stane. Veľkú komplikáciu predstavuje COVID-19, jeho vinou sa ťažko niečo plánuje. Možno sa to podarí, možno nie,“ vraví Novotný. „Otázky na túto tému pribúdajú, je to na najlepšej ceste, ale… Uvidíme. Karlos môže prehrať nejaké zápasy, Attila sa môže zraniť. Navyše, záležať bude i na tom, či sa dohodneme na peniazoch. Ak by to aj nevyšlo, verím, že pripravíme podujatia ešte väčšie ako Zápas storočia,“ dopĺňa Neruda.</p><p><br></p>10no0000-00-00for-men-2020-1010/20202020-10-12<h3>Milí čitatelia,</h3><p>často sa vo voľnom čase zamýšľam, akú úlohu má moderný časopis v tejto dobe. Chcú sa ľudia len zabaviť, alebo sa aj niečo dozvedieť, prípadne vzdelať? A vôbec, číta ešte niekto časopisy v tlačenej podobe?</p><p>Našťastie, vďaka vám – čitateľom a pribúdajúcim predplatiteľom – vidíme, že klasický formát časopisu stále má u ľudí svoje miesto. Možnosť držať magazín v ruke, listovať v ňom, odložiť si ho a po čase sa k nemu opäť vrátiť má pre veľa z vás ešte stále veľký význam. Keď sa stretávam so známymi alebo obchodnými partnermi, vždy sa ich spýtam, či čítajú časopisy – a ak áno, zaujíma ma, čo v nich hľadajú a, samozrejme, či FORMEN patrí medzi tie, ktoré si radi kúpia.&nbsp;</p><p>Je pravdou, že moji „respondenti“ čítajú menej klasických časopisov než kedysi, tie však stále majú svoje pevné jadro priaznivcov. Väčšina sa zhodla na tom, že časopis pre nich predstavuje formu oddychu vo voľnom čase, zároveň sa však radi dozvedia aj niečo nové a zaujímavé, prípadne sa zabavia nejakým testom alebo kvízom. Asi tretina opýtaných mi povedala, že ich náš časopis sprevádza na dovolenkách, pretože práve vtedy si ho vedia lepšie vychutnať.&nbsp;</p><p>Áno, doba je veľmi rýchla a nájsť si čas a pokoj od denných povinností a rozptýlení v podobe mobilných zariadení je niekedy ťažké. Osobne mám na časopisoch najradšej práve to, že sa mi spájajú s relaxom. Všetko dám bokom, v pokoji si sadnem a prečítam si o veciach, ktoré ma bavia a zaujímajú. Vtedy zabudnem na zhon a stres naokolo. Aj to je motiváciou redakcie časopisu FORMEN: chceme vám spríjemniť voľný čas a tak trochu vás prinútiť nájsť si ho aj vďaka nám.&nbsp;</p><p>Pevne teda verím, že náš časopis sprevádza vaše voľné chvíle. A hoci je FORMEN lifestylový pánsky magazín, ktorý nemá ambíciu riešiť celosvetové problémy, som presvedčený, že v ňom nájdete aj nové zaujímavé informácie, cenné rady či náš pohľad na svet. A kto má záujem, dokáže sa z neho aj niečo naučiť.&nbsp;</p><p>V tomto čísle sme vyspovedali zakladateľov známej organizácie Oktagon, ktorá za posledné roky dokázala preraziť do povedomia slovenskej verejnosti. Napokon, zmiešané bojové umenia MMA sa stali popri klasických športoch ako futbal či hokej veľmi sledovaným odvetvím. So športom súvisí aj naša ekonomická téma venovaná zárobkom v motoristickej Formule 1. V ďalších rubrikách sa dotkneme problematiky rodinného života i správneho stravovania, miro.moda nám ukáže, ako sa obliecť do jesenného počasia, a zistíme viac aj o našom hokejovom reprezentantovi Martinovi Fehérvárym. Svoj pohľad na svet kasín nám predstaví riaditeľ siete Rebuy Stars Vadim Zmarko. Skrátka, čaká na vás sto strán inšpirácie, zábavy a zaujímavých informácií.&nbsp;</p><p>Na záver mi dovoľte v mene celej redakcie aj tímu popriať vám pohodové čítanie a relax, nech už čítate svoj časopis FORMEN kdekoľvek. Teším sa na vás opäť o mesiac.</p>yesCover Storycover-story
junior-nepodstatne-veci-sa-stavaju-podstatnumiJunior: Nepodstatné veci sa stávajú podstatnými8for-men-2020-05
kazdy-den-dakujem-za-obycajne-veciKaždý deň ďakujem za obyčajné veci7for-men-2020-03
s-financiami-nehazardujemS financiami nehazardujem9for-men-2020-06
imunita-ludskej-mysleImunita ľudskej mysle12for-men-2020-10
s-ostrymi-pri-braneS ostrými pri bráne12for-men-2020-10
zivot-bez-obruckyŽivot bez obrúčky12for-men-2020-10