Časopis FOR MEN - S barbecue na ceste okolo sveta

S barbecue na ceste okolo sveta

Food and Drink20. jún 2020 Vyšlo v čísle: 06/2020

Vôňa grilovaného mäsa, syčanie otváraných plechoviek od piva a smiech priateľov. To sú asi základné ingrediencie na poriadnu barbecue party, či už na dvore, alebo niekde v prírode. Aj vďaka filmom, ktoré sú pre nás inšpiráciou, si mnohí myslia, že barbecue je severoamerický vynález, ktorý exportovali do sveta. Je to veľká chyba. Tento druh kulinárskej prípravy má domov na celom svete. Nechajte sa inšpirovať a spoznajte aj iné štýly, ktoré obohatia vašu párty.

Náš výlet začneme v Kórei, kde je pravdepodobne grilovanie a špeciálne „kórejské barbecue“ naozaj jedným z národných jedál. Ak sa vám naskytne príležitosť ochutnať ho, určite ju využite. Kórejci barbecue dokázali preniesť do interiéru a na rozpálený rošt hodiť čokoľvek, čo už neutečie. Aj v reštauráciách často grilujú mäso priamo pred vami, alebo si ho grilujete sami. Malý gril má väčšinou mriežku s veľkými okami alebo tvar kónickej pyramídy (alebo klobúka, pre lepšiu predstavu), kde kladiete jednotlivé kúsky na bočné strany horúceho plechu. Typickým javom je bohatosť toho, čo môžete grilovať a pestrého výberu príloh a absolútna nemožnosť zjesť všetko, čo je na stole. 

Snáď najikonickejším je galbi a bulgogi. Galbi je marinované hovädzie rebro v špeciálnej marináde, kde dominuje sójová omáčka. Tá pomôže mäsu, aby bolo krehkejšie. Majstri kuchári dokážu mäso z rebrovej kosti rozrezať tak, že sa natiahne ako harmonika a je veľmi tenké. Obľúbené je aj hovädzie bulgogi, čo sú tenučké kúsky prémiového hovädzieho, ktoré je bohato mramorované a býva marinované v bulgogi marináde. V nej okrem sójovej omáčky nechýba cesnak a sezamový olej. Ale nemusíte mať strach, hotovú marinádu nájdete pravdepodobne v každom ázijskom obchode. Nie že by Kórejci neprepadli hydine, ale na gril milujú dávať najmä bôčik a ten len ťažko nájdete na kurati. Šťavnaté bravčové radi marinujú v pikantnej chili paste kočudžang (anglický prepis gochujang), ogrilujú a zabalia do listu šalátu, kam pridajú trochu ssamjang pasty, čo je vlastne vytunené miso. 

Najlepšie barbecue zážitky sú aj tak tie, ktoré si pamätáte iba z fotky

Pri kórejskej grilovačke samozrejme nesmú chýbať pestré prílohy, ktoré sa volajú banchan. Sú medzi nimi nakladané zeleniny, najmä reďkovka, ale aj kimči (fermentovaná štipľavá čínska kapusta), uhorkový šalát, výhonky mungo so sezamovým olejom, či iné a samozrejme, misky teplej ryže. Jedlo tradične zapíjate nie najlepším kórejským pivom, alebo autentickejším ryžovým vínom Sožu (Soju), čo je kórejská verzia saké. 

V južnej Afrike dajú na gril aj hrniec 

Mix národností a bohatá, nie vždy veselá koloniálna história položili základ pre niečo, čo okrem rugby spája celú krajinu. Hovoríme o braai, čo je africké slovo pre grilovačku a v Južnej Afrike má také významné miesto, že 24. septembra ho juhoafrická diaspora slávi po celom svete. 

Oproti inej verzii barbecue má dva významné rozdiely. Tým prvým je, že sa tradične používa drevo (samozrejme, aj plyn a uhlie sa už udomácnili) a Juhoafričania neváhajú na rošt položiť čokoľvek. Aj keď celý názov znie braaivleis (bráifleis – grilované mäso), bežné sú aj rôzne slané koláče, kaše či chlieb. Variabilita jedál je ešte väčšia ako diverzita obyvateľstva, ktorá obýva najjužnejší cíp Afriky. Špecialitou je hovädzia klobáska boerwors (búrevors), v ktorej nezriedka nájdete aj jahňacinu či bravčové a býva zakrútená do slimákov veľkých ako tanier. Guinnessova kniha rekordov eviduje, že najdlhšie ugrilovaný boerwors meral viac ako 1,5 kilometra. Takú a asi ani menšiu klobásku na Slovensku nedostanete, ale braai môžete vyskúšať aj u nás. 

Guinnessova kniha rekordov eviduje, že najdlhší ugrilovaný boerwors meral viac ako 1,5 kilometra 

Skúste si upiecť slaninový chlieb na grile. Stačí vám hlbšia panvica alebo plytší hrniec, ktoré vysteliete plátkami slaniny. Múku, soľ a prášok do pečiva zalejete pivom, prihodíte vajíčko, vymiešate cesto, pridáte strúhaný syr, najlepšie cheddar, a dáte do panvice. Na vrch dajte plátky slaniny. Či je cesto akurát, zbadáte podľa toho, že slanina bude držať na vrchu. Presné pomery ingrediencií vám písať nebudem, lebo v čase, keď budete tento chlieb piecť, už aj tak presne neodmeriate nič. Pre dobré upečenie je ideálne, ak rozhrniete uhlíky a pod hrniec dáte plochý kameň, ktorý sa nahreje. Dookola poukladajte uhlíky (nech sa nedotýkajú stien), zakryte hrniec a na pokrývku uložte pár horúcich uhlíkov. Čakajte, kým nezabudnete, ideálne však zhruba hodinu. Či je chlieb hotový, zistíte tradičným špajľovým testom, o ktorom vám viac povie partnerka alebo svokra. Lekker eet! 

Výber mäsa je na vás, snažte sa však hľadať také, ktoré je vyzreté a odstáte 

A predsa sa točí

Exkurziu zakončíme s kebabom v ruke. Čo to má spoločné s barbecue? Extrémne veľa. Rôzne druhy kebabov nájdete v arabskom svete, za Kaukazom, v Iráne či v turkických krajinách a, samozrejme, v Grécku a na Cypre. V princípe ide o rôzne variácie grilovaného mäsa. To je totiž doslovný preklad a význam slova kebab. Mäsá sa používajú rôzne, bravčové však nájdeme len extrémne zriedka, pretože vo väčšine beb friendly krajinách je výrazne nefriendly. 

Obľúbenými sa stali aj mleté mäsá, ktoré sa napichujú na ihly alebo menšie meče a grilujú sa priamo nad ohňom. Tie, samozrejme, treba otáčať, a preto v týchto regiónoch vynašli leniví muži rôzne pomôcky, ktoré to robili za nich. Nemyslíme teraz živú pomoc, ale skôr rôzne držiaky, či prevody, ktoré otáčali viac kebabov naraz, až Turci niekedy v 19. storočí vynašli Döner, čo je rotujúce mäso na stojacej dlhej tyči. Pôvodné verzie tohto vynálezu, s ktorými sa stretnete aj dnes v Turecku, boli vykurované uhlíkmi, ktoré boli vkladané do roštu za mäsom a otáčali sa manuálne. 

Mäso sa takto pečie pomaly a rovnomerne, šťava je zadržiavaná vo vnútri a na vonkajšej vrstve vzniká maillardová rekcia, čo je tá chutná chrumkavá, tak akurát prihorená kôrka. Toto jedlo extrémne spopularizovali tureckí emgiranti v Nemecku a postupne sa stánky s kebabom (a vzácnejšie so shawarmou či gyrosom) objavili takmer všade vo svete. Ich kvalita môže byť často nelichotivá, ale ak začujete slovo kebab (a jeho alternatívy) v krajinách, kde ho robia s láskou, určite ochutnajte. Je to bohaté a variabilné jedlo, ktoré prekvapí explóziou chuti a šťavnatosti. 

PS: Nezabúdajme na tradície

A predsa ešte jeden malý tip. Nelámme palicu nad tradičným slovenským barbecue, radšej z nej nalámme ražne. Áno, aj obyčajná opekačka je vlastne jedna z foriem barbecue. Dnes, keď sa opäť dajú kúpiť špekáčiky, ktoré obsahujú mäso, a klobásky, čo nad plameňom neexplodujú, je škoda nevyraziť s priateľmi do lesa. Pribaľte si pár alumíniových misiek na živánsku, alobal na pečený zemiak a marshmellow, aby ste ho s odporom vypľuli, keď ho opečiete. 

Je barbecue grilovanie?

Aj keď sa oba termíny používajú často ako synonymum, je medzi nimi malý rozdiel, najmä v angličtine. Barbecue je v princípe štýl grilovania, pri ktorom sa pokrm pripravuje pomalšie, často s využitím dymu a nezriedka na nepriamom žiare. V princípe ale stále ide o to isté. Najmä v iných krajinách než USA si s tým nerobia ťažkú hlavu. Kórejci volajú barbecue aj grilovanie na panvici. Ostatne, s pomenovaniami je to vždy ťažké. Predstavte si, že Američania napríklad volajú Miller Lite pivom.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - S barbecue na ceste okolo sveta
Časopis FOR MEN - S barbecue na ceste okolo sveta
Časopis FOR MEN - S barbecue na ceste okolo sveta
Časopis FOR MEN - S barbecue na ceste okolo sveta
Časopis FOR MEN - S barbecue na ceste okolo sveta
Časopis FOR MEN - S barbecue na ceste okolo sveta
Časopis FOR MEN - S barbecue na ceste okolo sveta
Časopis FOR MEN - S barbecue na ceste okolo sveta
Časopis FOR MEN - S barbecue na ceste okolo sveta
Časopis FOR MEN - S barbecue na ceste okolo sveta

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
9s-barbecue-na-ceste-okolo-svetaS barbecue na ceste okolo sveta29nonoVôňa grilovaného mäsa, syčanie otváraných plechoviek od piva a smiech priateľov. To sú asi základné ingrediencie na poriadnu barbecue party, či už na dvore, alebo niekde v prírode. Aj vďaka filmom, ktoré sú pre nás inšpiráciou, si mnohí myslia, že barbecue je severoamerický vynález, ktorý exportovali do sveta. Je to veľká chyba. Tento druh kulinárskej prípravy má domov na celom svete. Nechajte sa inšpirovať a spoznajte aj iné štýly, ktoré obohatia vašu párty.<p>Náš výlet začneme v Kórei, kde je pravdepodobne grilovanie a špeciálne „kórejské barbecue“ naozaj jedným z národných jedál. Ak sa vám naskytne príležitosť ochutnať ho, určite ju využite. Kórejci barbecue dokázali preniesť do interiéru a na rozpálený rošt hodiť čokoľvek, čo už neutečie. Aj v reštauráciách často grilujú mäso priamo pred vami, alebo si ho grilujete sami. Malý gril má väčšinou mriežku s veľkými okami alebo tvar kónickej pyramídy (alebo klobúka, pre lepšiu predstavu), kde kladiete jednotlivé kúsky na bočné strany horúceho plechu. Typickým javom je bohatosť toho, čo môžete grilovať a pestrého výberu príloh a absolútna nemožnosť zjesť všetko, čo je na stole.&nbsp;</p><p>Snáď najikonickejším je galbi a bulgogi. Galbi je marinované hovädzie rebro v špeciálnej marináde, kde dominuje sójová omáčka. Tá pomôže mäsu, aby bolo krehkejšie. Majstri kuchári dokážu mäso z rebrovej kosti rozrezať tak, že sa natiahne ako harmonika a je veľmi tenké. Obľúbené je aj hovädzie bulgogi, čo sú tenučké kúsky prémiového hovädzieho, ktoré je bohato mramorované a býva marinované v bulgogi marináde. V nej okrem sójovej omáčky nechýba cesnak a sezamový olej. Ale nemusíte mať strach, hotovú marinádu nájdete pravdepodobne v každom ázijskom obchode. Nie že by Kórejci neprepadli hydine, ale na gril milujú dávať najmä bôčik a ten len ťažko nájdete na kurati. Šťavnaté bravčové radi marinujú v pikantnej chili paste kočudžang (anglický prepis gochujang), ogrilujú a zabalia do listu šalátu, kam pridajú trochu ssamjang pasty, čo je vlastne vytunené miso.&nbsp;</p><p><strong>Najlepšie barbecue zážitky sú aj tak tie, ktoré si pamätáte iba z fotky</strong></p><p>Pri kórejskej grilovačke samozrejme nesmú chýbať pestré prílohy, ktoré sa volajú banchan. Sú medzi nimi nakladané zeleniny, najmä reďkovka, ale aj kimči (fermentovaná štipľavá čínska kapusta), uhorkový šalát, výhonky mungo so sezamovým olejom, či iné a samozrejme, misky teplej ryže. Jedlo tradične zapíjate nie najlepším kórejským pivom, alebo autentickejším ryžovým vínom Sožu (Soju), čo je kórejská verzia saké.&nbsp;</p><h3>V južnej Afrike dajú na gril aj hrniec&nbsp;</h3><p>Mix národností a bohatá, nie vždy veselá koloniálna história položili základ pre niečo, čo okrem rugby spája celú krajinu. Hovoríme o braai, čo je africké slovo pre grilovačku a v Južnej Afrike má také významné miesto, že 24. septembra ho juhoafrická diaspora slávi po celom svete.&nbsp;</p><p>Oproti inej verzii barbecue má dva významné rozdiely. Tým prvým je, že sa tradične používa drevo (samozrejme, aj plyn a uhlie sa už udomácnili) a Juhoafričania neváhajú na rošt položiť čokoľvek. Aj keď celý názov znie braaivleis (bráifleis – grilované mäso), bežné sú aj rôzne slané koláče, kaše či chlieb. Variabilita jedál je ešte väčšia ako diverzita obyvateľstva, ktorá obýva najjužnejší cíp Afriky. Špecialitou je hovädzia klobáska boerwors (búrevors), v ktorej nezriedka nájdete aj jahňacinu či bravčové a býva zakrútená do slimákov veľkých ako tanier. Guinnessova kniha rekordov eviduje, že najdlhšie ugrilovaný boerwors meral viac ako 1,5 kilometra. Takú a asi ani menšiu klobásku na Slovensku nedostanete, ale braai môžete vyskúšať aj u nás.&nbsp;</p><p><strong>Guinnessova kniha rekordov eviduje, že najdlhší ugrilovaný boerwors meral viac ako 1,5 kilometra&nbsp;</strong></p><p>Skúste si upiecť slaninový chlieb na grile. Stačí vám hlbšia panvica alebo plytší hrniec, ktoré vysteliete plátkami slaniny. Múku, soľ a prášok do pečiva zalejete pivom, prihodíte vajíčko, vymiešate cesto, pridáte strúhaný syr, najlepšie cheddar, a dáte do panvice. Na vrch dajte plátky slaniny. Či je cesto akurát, zbadáte podľa toho, že slanina bude držať na vrchu. Presné pomery ingrediencií vám písať nebudem, lebo v čase, keď budete tento chlieb piecť, už aj tak presne neodmeriate nič. Pre dobré upečenie je ideálne, ak rozhrniete uhlíky a pod hrniec dáte plochý kameň, ktorý sa nahreje. Dookola poukladajte uhlíky (nech sa nedotýkajú stien), zakryte hrniec a na pokrývku uložte pár horúcich uhlíkov. Čakajte, kým nezabudnete, ideálne však zhruba hodinu. Či je chlieb hotový, zistíte tradičným špajľovým testom, o ktorom vám viac povie partnerka alebo svokra. Lekker eet!&nbsp;</p><p><strong>Výber mäsa je na vás, snažte sa však hľadať také, ktoré je vyzreté a odstáte&nbsp;</strong></p><h3>A predsa sa točí</h3><p>Exkurziu zakončíme s kebabom v ruke. Čo to má spoločné s barbecue? Extrémne veľa. Rôzne druhy kebabov nájdete v arabskom svete, za Kaukazom, v Iráne či v turkických krajinách a, samozrejme, v Grécku a na Cypre. V princípe ide o rôzne variácie grilovaného mäsa. To je totiž doslovný preklad a význam slova kebab. Mäsá sa používajú rôzne, bravčové však nájdeme len extrémne zriedka, pretože vo väčšine beb friendly krajinách je výrazne nefriendly.&nbsp;</p><p>Obľúbenými sa stali aj mleté mäsá, ktoré sa napichujú na ihly alebo menšie meče a grilujú sa priamo nad ohňom. Tie, samozrejme, treba otáčať, a preto v týchto regiónoch vynašli leniví muži rôzne pomôcky, ktoré to robili za nich. Nemyslíme teraz živú pomoc, ale skôr rôzne držiaky, či prevody, ktoré otáčali viac kebabov naraz, až Turci niekedy v 19. storočí vynašli Döner, čo je rotujúce mäso na stojacej dlhej tyči. Pôvodné verzie tohto vynálezu, s ktorými sa stretnete aj dnes v Turecku, boli vykurované uhlíkmi, ktoré boli vkladané do roštu za mäsom a otáčali sa manuálne.&nbsp;</p><p>Mäso sa takto pečie pomaly a rovnomerne, šťava je zadržiavaná vo vnútri a na vonkajšej vrstve vzniká maillardová rekcia, čo je tá chutná chrumkavá, tak akurát prihorená kôrka. Toto jedlo extrémne spopularizovali tureckí emgiranti v Nemecku a postupne sa stánky s kebabom (a vzácnejšie so shawarmou či gyrosom) objavili takmer všade vo svete. Ich kvalita môže byť často nelichotivá, ale ak začujete slovo kebab (a jeho alternatívy) v krajinách, kde ho robia s láskou, určite ochutnajte. Je to bohaté a variabilné jedlo, ktoré prekvapí explóziou chuti a šťavnatosti.&nbsp;</p><h3>PS: Nezabúdajme na tradície</h3><p>A predsa ešte jeden malý tip. Nelámme palicu nad tradičným slovenským barbecue, radšej z nej nalámme ražne. Áno, aj obyčajná opekačka je vlastne jedna z foriem barbecue. Dnes, keď sa opäť dajú kúpiť špekáčiky, ktoré obsahujú mäso, a klobásky, čo nad plameňom neexplodujú, je škoda nevyraziť s priateľmi do lesa. Pribaľte si pár alumíniových misiek na živánsku, alobal na pečený zemiak a marshmellow, aby ste ho s odporom vypľuli, keď ho opečiete.&nbsp;</p><h3>Je barbecue grilovanie?</h3><p>Aj keď sa oba termíny používajú často ako synonymum, je medzi nimi malý rozdiel, najmä v angličtine. Barbecue je v princípe štýl grilovania, pri ktorom sa pokrm pripravuje pomalšie, často s využitím dymu a nezriedka na nepriamom žiare. V princípe ale stále ide o to isté. Najmä v iných krajinách než USA si s tým nerobia ťažkú hlavu. Kórejci volajú barbecue aj grilovanie na panvici. Ostatne, s pomenovaniami je to vždy ťažké. Predstavte si, že Američania napríklad volajú Miller Lite pivom.</p>10no0000-00-00for-men-2020-0606/20202020-06-20<h3>Milí čitatelia,</h3><p>srdečne Vás vítam v júnovom čísle vášho obľúbeného časopisu FOR MEN. Náš časopis sa profiluje ako magazín pre úspešného muža. Čo je teda ten úspech? Zvykol sa definovať ako kladný výsledok nášho úsilia či dosiahnutia vopred stanoveného cieľa, no v dnešnej dobe ho musíme chápať v širšom zmysle slova. Na to, aby sa človek cítil úspešný, musí skĺbiť všetky aspekty svojho života, nielen pracovné, ale aj súkromné. Nie je to len o talente, je to hlavne o tvrdej práci. Ak chce človek uspieť, musí svoje schopnosti nadpriemerne rozvinúť. Odborníci sa zhodli, že byť úspešným neznamená chyby nerobiť, ale ich neopakovať. Jeden považuje za úspech, keď zarába o 100 eur viac ako jeho sused, iný považuje za úspech veľkú a zdravú rodinu. Pre každého z nás znamená úspech niečo iné a ako úspešného človeka vnímame niekoho iného. Ak zažívate momentálne horšie obdobie bez viditeľného úspechu, nezabúdajte, že život je ako Monopoly. Aj keď ste úspešný a vyhráte, na konci hry sa všetko zbalí späť do krabice. Jediné, čo zostane, je dobrý pocit z hry a dojem, ktorý ste zanechali v mysliach druhých. Jedno viem určite, ja za svoj úspech považujem to, že Vám každý mesiac aj v tejto zložitej dobe prinášame na pulty časopis FOR MEN, snažíme sa Vás niečo naučiť, zabaviť – jednoducho spríjemniť Váš voľný čas. V tomto čísle sme vyspovedali hokejovú legendu a pre mňa najlepšieho slovenského hráča histórie Mariána Hossu, ktorý je dôkazom toho, že talent a tvrdá práca prinášajú ovocie. Prezradil nám čosi o svojom živote po hokeji, ale aj to, či počas kariéry preferoval ako motiváciu sex pred zápasom☺. Pozrieme sa na to, ako zvládnuť nástrahy partnerskej ponorky, ako napreduje úspešná slovenská firma DEDOLES a dozvieme sa, kde sa naši predkovia chceli ukryť pred nukleárnou vojnou. Leto sa pomaly blíži a k tomu neodmysliteľne patrí návšteva WAKELAKE na Zlatých pieskoch. Vyspovedali sme preto jeho majiteľa Richarda Kolosziho, ktorý nám priblížil novinky a aktivity v tejto sezóne. Chýbať nebudú ani rubriky auto-moto, cestovanie alebo tip na prijemný letný drink. Vráťme sa ešte k téme úspech. Záver úvahy o ňom by som zakončil citátom Alberta Einsteina, ktorý povedal vo svojom rozhovore v roku 1929: „Úspech v živote? To je vlastne rovnica. A = X + Y + Z. Ak je A úspechom v živote, tak A = x + y + z. Práca je x, zábava je y a z je držať hubu (zavreté ústa). Nech úspech vnímate akokoľvek, chceme Vám popriať „úspešný mesiac“ a vidíme sa v editoriáli opäť v ďaľšom čísle.</p>yesFood and Drinkfood-and-drink
andrea-ena-v-restauracii-aj-v-obchode-predavame-iba-najvyssiu-taliansku-kvalituAndrea Ena: V reštaurácii aj v obchode predávame iba najvyššiu taliansku kvalitu10for-men-2020-07
legendarny-indian-tonic-oslavuje-150-rokovLegendárny Indian tonic oslavuje 150 rokov!12for-men-2020-10
steak-by-nemal-byt-cerstvySteak by nemal byť čerstvý8for-men-2020-05
ako-zvladat-stresAko zvládať stres9for-men-2020-06
ake-je-tajomstvo-revolucnych-bezdymovych-zariadeniAké je tajomstvo revolučných bezdymových zariadení?9for-men-2020-06
znacka-ktora-roztancovala-cele-slovensko-oslavuje-8-narodeninyZnačka, ktorá roztancovala celé slovensko oslavuje 8. narodeniny9for-men-2020-06