Šoky sa snažíme prekonávať
Food Porn • 01. apríl 2021 • Vyšlo v čísle: 04-05/2021Gastro sa aktuálne nachádza v kritickom stave a myslím si, že sa z neho bude ešte veľmi dlho spamätávať. My v reštaurácii U Taliana máme veľké šťastie, že stále môžeme nejako fungovať, šesťdesiat až sedemdesiat percent iných reštaurácií totiž už nezvláda pokračovať ďalej.
Tým myslím najmä finančne. Pomoc od štátu, žiaľ, nie je taká efektívna a rýchla, ako sa na prvý pohľad zdá. Hoci je náročné zostať pozitívny, považujem to za nevyhnutné. Snažíme sa spolupracovať a vzájomne sa podporiť aj s inými podnikmi. Z bratislavských sú to napríklad Iasai alebo Geisha. Osobne vnímam rozdiel medzi svojou bratislavskou a ružomberskou reštauráciou. V Ružomberku to býva počas zimnej sezóny viac nastavené na turistov a lyžiarov. V tomto zmysle cítiť, že tohtoročnú sezónu ich je menej.
CHUŤ ZAČAŤ ZNOVA
V Bratislave sme pridali do ponuky cenovo dostupnejšie denné menu a našim zákazníkom sme dali na výber – ponuka teraz zahŕňa polievku, hlavné jedlo aj dezert. Vyťažená je teda aj donáška, z čoho sa veľmi tešíme. Mnohí ju berú ako istú formu odreagovania. Objednať si jedlo domov je pre ľudí akýmsi spestrením dňa. Dokedy bude tento stav trvať, to si netrúfa odhadnúť nikto. Predpokladám však, že reštaurácie sa otvoria najskôr až na jar. My sa aj napriek súčasnej situácii stále snažíme tvoriť nové veci. Plánujeme jarné a letné menu, ktoré budú výnimočne spojené dokopy.
LEN ZDANLIVÉ PRÁZDNO
Priznám sa, že v decembri som bol z celej tejto situácie poriadne deprimovaný a na dva týždne som od varenia úplne „vypol“. V januári som však naň znovu dostal chuť – možno aj vďaka športu a pravidelnému behu. Znova som plný energie a som pripravený na čokoľvek nové. Verím, že sa všetko pekne vráti do starých koľají. Nie je dôležité, na čo sa pozeráme, ale čo za tým dokážeme vidieť. Teraz sa síce pozeráme na prázdnu reštauráciu, ale aspoň máme čas dôkladne sa pripraviť na nové časy.
TAK AJ PRODUCENT
Vďaka live vareniu som k ľuďom oveľa bližšie. Paradoxne, teraz som so svojimi fanúšikmi v kontakte oveľa častejšie než predtým. Bol som zaťažený prácou a nedokázal som sa im venovať tak veľmi ako teraz. Platí, že všetko zlé je na niečo dobré, a aj z tejto situácie potrebujeme dokázať nejakým spôsobom „ťažiť“. Na Instagrame preto čoraz častejšie vysielam live varenie, ktoré získava čoraz viac divákov a naberá na popularite. Zozačiatku som varil sám, postupne som si začal pozývať svojich priateľov a neskôr aj známe tváre, spomeniem trebárs missky Veroniku Vágnerovú, Evu Verešovú, ďalej Lenku Tekeljakovú či Jasmínu Tatyovú. Live varenie je oveľa zábavnejšie, ale je to aj väčší adrenalín. Človek popritom príde na iné myšlienky. Videá si nakrúcam aj strihám sám. Najväčšiu sledovanosť mali „lajfky“, v ktorých som pripravoval naše tradičné talianske tiramisu a pizzu. Najbližšie živé varenie bude venované niečomu zdravému – chcem totiž pripravovať vegánske či vegetariánske recepty, keďže mnohí aj naďalej zostávajú doma a súčasne naberajú na váhe. Takisto pribudnú ďalší zaujímaví a významní hostia.
instagram: andreaena_utaliana
facebook: uTalianaBratislava