Chýba vám pohoda pri mori? Doprajte si ju u taliana
Food Porn • 14. september 2020 • Vyšlo v čísle: 09/2020Kým sa iní majitelia reštaurácií na jar sťažovali a dávali výpovede nájomcom, Andrea Ena tvrdo pracoval. Varil a piekol jedlá na rozvoz a šíril na sociálnych sieťach povedomie o svojich reštauráciách. Výsledok sa dostavil okamžite a dnes sa k nemu na Krížnu ulicu v Bratislave chodí najesť toľko ľudí ako nikdy predtým.
facebook: ANDREAENA_UTALIANA
instagram: ANDREAENA_UTALIANA
Mnohí zákazníci považujú obed či večeru U Taliana, ako jeho reštauráciu všetci familiárne nazývame, za náhradu dovolenky pri mori. „Jún a júl boli zrejme najlepšie od roku 2017, keď sme otvorili reštauráciu v Bratislave. Ľudia sa vyslovene tešili na návštevu u nás. Ukázalo sa, že sa oplatilo investovať čas a námahu do sociálnych sietí. Počas korony som bol neustále v kontakte s ľuďmi a oni nám to teraz vracajú,“ vyzdvihol Andrea Ena.
AKO NA DOVOLENKE
Väčšina z nás sa rozhodla, že toto leto dovolenku pri mori vynechá a zostane doma. Pravdou však je, že nám more chýba a chýba nám aj skvelé autentické stredomorské jedlo, najmä ryby a morské plody. Mnohí preto smerujú práve do reštaurácie U Taliana, kde si dávajú najmä morské delikatesy. „Chcú sa aspoň na chvíľu cítiť ako na dovolenke. Hovoria nám, že im chýba more, tak si práve k nám prišli dať rybu alebo mušle. Čísla predaja sú neskutočné. Týždenne predáme až 60 kilogramov slávok, 20 kilogramov pražiem, 30 – 40 kilogramov chobotníc. Za posledné mesiace sme sa stali rybárskou reštauráciou. Aj predtým sme predávali veľa rýb, ale v porovnaní s dneškom šlo možno o polovicu,“ prezradil taliansky šéfkuchár.
KVALITNÉ A ČERSTVÉ
Andrea objednáva čerstvé ryby trikrát do týždňa. Prichádzajú k nemu úplne inými cestami ako do väčšiny bratislavských reštaurácií. „Keďže som zo Sardínie, v rybách sa vyznám. Mám kamaráta – Taliana Roberta žijúceho vo Viedni, ktorý trikrát do týždňa dostáva čerstvé ryby priamo z domoviny. Ešte v ten istý deň nám ich priváža do Bratislavy. Ryby cestujú iba 600 kilometrov, preto sú také čerstvé.“
Hlavný taliansky rybací trh sa nachádza v mestečku Chioggia neďaleko Benátok. Niektoré produkty chodia pravidelne v konkrétnych dňoch, iné sú prekvapením. Všetko závisí od toho, čo práve talianski rybári ulovia. „Chcel by som si u Roberta napríklad na stredu objednať pražmy, ale on ma upozorní, že čerstvá pražma príde až vo štvrtok, tak sa prispôsobím.“ Hitom tohto leta sú jednoznačne slávky. Pochádzajú z mora v okolí Terstu, kde sa nachádzajú obrovské farmy na ich chov. „Je tam krásne more a ideálne podmienky na chov slávok,“ podotkol Andrea. Slováci podľa neho milujú slávky aj na bielom víne alebo paradajkovej omáčke, pri ktorej pripomínajú rybaciu polievku. Okrem toho sú súčasťou rizota alebo sa podávajú s cestovinami linguine.
Pýchou jeho reštaurácie sú tiež chobotnice, ktoré pripravuje ako šalát alebo hlavné jedlo. „Snažíme sa meniť chute. Chceme, aby ľudia vyskúšali niečo nové. Teraz sme mali v ponuke chobotnicový šalát s guacamole a mangom. Keď chobotnicu grilujeme, najskôr ju, samozrejme, uvaríme, potom ugrilujeme a napokon podávame s bazalkovým krémom, dusenou zeleninou a citrónovou želatínou. Keď zákazníci zatvoria oči, okamžite sa môžu cítiť ako na dovolenke v Taliansku.“