Časopis FOR MEN - Do práce v pyžame

Do práce v pyžame

Kariéra20. máj 2020 Vyšlo v čísle: 05/2020

Home office čI práca z domu naberajú na význame. Zdá sa to ako predstava zo sci-fi filmu, ale je to skutočnosť.

Dostať sa do práce v priebehu pár minút v najväčšej dopravnej zápche, pritom sa ešte relatívne dobre vyspať a nemať pocit blízkosti nepríjemného šéfa. Zdá sa to ako predstava zo sci-fi filmu, v skutočnosti je to trend, ktorý si „vďaka“ vírusu COVID-19 vyskúšal nejeden Slovák. Reč je o práci z domu, ktorú poznáme najmä ako home office. Človek sa v mnohých prípadoch naozaj nemusí trmácať do práce, aby v nej bol načas, občas mu postačí, ak si v pyžame pretrie oči a zapnutím služobného počítača môže úradovať. 

Právo robiť z domu

Ak sa na vec pozrieme štatisticky, podľa databázy Eurostat pracuje z domu len päť percent pracujúcich v rámci Európskej únie. Najviac sa takémuto druhu práce darí v Holandsku, kde home office využíva 13,7 percent tamojších pracujúcich. Za Holandskom nasledujú Luxemburčania (12,7 %) a Fíni (12,3 %). Naopak, najmenej ľudí pracuje z domu v Bulharsku, kde takúto možnosť má len 0,3 percenta ľudí. Slovensko sa drží v rebríčku krajín niekde pod štyrmi percentami, len o niečo lepšie je na tom napríklad Veľká Británia. Z okolitých krajín v práci z domu jasne dominujú Rakúšania, ktorí sa s takmer desiatimi percentami držia v prvej päťke európskych krajín. 

Zaujímavosťou týchto dní je správa z Nemecka, kde chcú prácu z domu uzákoniť. Nemecký minister práce Hubertus Heil chce právo na prácu z domu predložiť vláde na jeseň tohto roka. Podľa Heila miera zamestnancov pracujúcich z domu stúpla počas koronavírusovej krízy z 12 percent na 25 percent, čo je približne osem miliónov ľudí. „Každý, kto chce a komu to zamestnanie dovoľuje, by mal mať možnosť pracovať formou home office, dokonca aj po skončení pandémie koronavírusu,“ cituje Heila agentúra AP. Podľa ministra sa prostredníctvom opatrení k vírusu COVID-19 dozvedáme, koľko práce sa dá urobiť z domu. Preto chce Heil umožniť Nemcom viac práce z domu, ale nevynucovať to. Ľudia si pritom budú môcť vybrať, či chcú úplne prejsť na home office alebo takouto formou chcú pracovať iba jeden či dva dni do týždňa. Táto požiadavka nie je v Nemecku nová, ako návrh od tamojších sociálnych demokratov prišla už v decembri minulého roka, čiže nebola ovplyvnená koronavírusom. 

Úspora času aj peňazí

Ako dôkaz toho, že z domu človek urobí naozaj viac, si stačí predstaviť malú kancelársku debatu vašich kolegov z oddelenia práve vo chvíli, keď sa potrebujete čo najviac sústrediť. Aby toho nebolo málo, kým kolegovia „kecajú“ o plánoch na dovolenku či o aktuálnej politickej situácii, niekde v diaľke vyzváňa telefón, ktorý si jeho majiteľ zabudol vziať so sebou do kuchynky, kam si odbehol pred piatimi minútami. Toto je bežný deň, aký poznáme z kancelárskych priestorov zvaných aj open space. Ide síce o milých a zlatých kolegov, v konečnom dôsledku je však vaša produktivita a koncentrácia dosť mizerná. Oproti tomu práca v pokoji a v tichu domova, kde si môžete pustiť svoju obľúbenú hudbu alebo si prípadne otvoriť okno, je oveľa prínosnejšia. 

Čas sú peniaze a pri práci z domu to platí niekoľkonásobne. Čím bližšie k pracovisku bývate, tým rýchlejšie sa môžete dostať k svojmu pracovnému stolu. Nebýva to však pravidlom a bežný zamestnanec dochádza do práce v ideálnych podmienkach polhodinu, ak uviazne v dopravnej zápche, tak rozhodne viac. Všetok tento zbytočný stres sa dá eliminovať práve prácou z domu. Človek ušetrí aj kopec zabitého času v doprave. Tento čas môže premeniť na skorší začiatok pracovného dňa. A v neposlednom rade, ak do práce pravidelne cestujete autom, home office rozhodne pocítite v podobe nižších výdavkoch za pohonné látky. 

Človek ušetrí aj kopec zabitého času v doprave. Tento čas môže premeniť na skorší začiatok pracovného dňa.

Nie každý z nás má v obľube presne stanovené termíny a časy a prichádzať presne na ôsmu do práce je často otravné a ubíjajúce. Zvlášť ak tento čas nie je podstatný pre našu prácu a naše pracovné výkony. Určite sa nájdu aj ľudia, ktorí by do zamestnania radšej chodili aj o hodinu skôr a čas poobede využili vo svojom súkromí. A naopak, niekto zapína mozgové závity skôr na večer a po obede si dopraje dlhšiu pauzu. Platí proste: koľko ľudí, toľko chutí – čo sa v režime firiem nedá vôbec zohľadniť. Ak človek nie je povinný chodiť na pracovné stretnutia či rozvrhnúť si deň tak, ako to vyhovuje niekomu inému, najideálnejšie sa môže realizovať práve prostredníctvom práce z domu. A najlepšie na koniec. Home office vám umožní byť počas pracovného dňa v pyžame bez toho, aby ste pre niekoho boli za blázna. Namiesto celého týždňa v obleku vybavíte veci v teplákoch a vo vyťahanom svetri. 

Robiť či upratovať?

Každá minca má však dve strany a napriek tomu, že pocit domova znie lákavejšie ako minimálne osemhodinové väzenie v jednej budove, aj home office má svoje tienisté stránky. Pokojné, domovské prostredie vedie k väčšej pracovnej produktivite, musí však byť naozaj produktívne. Umývanie riadu, vysávanie, príprava obeda, to všetko sú veci, ktoré si môžeme dovoliť robiť doma, ale zároveň nám zaberajú kopec času. V kancelárii vás rozhádzaný byt nemusel trápiť. Zmizol zatvorením dverí. Počas práce z domu ho máte neustále pred sebou a môže sa stať, že týmto veciam budete venovať viac času ako svojej práci. Mať súkromný aj pracovný život pokope nemusí byť teda vždy osožné. Preto napríklad francúzska softvérová firma Jalios odporúča striktne si zadefinovať, koľko hodín v dni bude u vás predstavovať reálny pracovný čas. O tom, či je home office prospešný alebo len zdanlivo prospešný pre naše pracovné výkony by sa dalo polemizovať. Podľa mnohých odborníkov na ľudské zdroje však bude práca z domu v našich životoch viac prítomná. Posledné týždne to len potvrdzujú.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Do práce v pyžame
Časopis FOR MEN - Do práce v pyžame

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
8do-prace-v-pyzameDo práce v pyžame14nonoHome office čI práca z domu naberajú na význame. Zdá sa to ako predstava zo sci-fi filmu, ale je to skutočnosť.<p>Dostať sa do práce v priebehu pár minút v najväčšej dopravnej zápche, pritom sa ešte relatívne dobre vyspať a nemať pocit blízkosti nepríjemného šéfa. Zdá sa to ako predstava zo sci-fi filmu, v skutočnosti je to trend, ktorý si „vďaka“ vírusu COVID-19 vyskúšal nejeden Slovák. Reč je o práci z domu, ktorú poznáme najmä ako home office. Človek sa v mnohých prípadoch naozaj nemusí trmácať do práce, aby v nej bol načas, občas mu postačí, ak si v pyžame pretrie oči a zapnutím služobného počítača môže úradovať.&nbsp;</p><h3>Právo robiť z domu</h3><p>Ak sa na vec pozrieme štatisticky, podľa databázy Eurostat pracuje z domu len päť percent pracujúcich v rámci Európskej únie. Najviac sa takémuto druhu práce darí v Holandsku, kde home office využíva 13,7 percent tamojších pracujúcich. Za Holandskom nasledujú Luxemburčania (12,7 %) a Fíni (12,3 %). Naopak, najmenej ľudí pracuje z domu v Bulharsku, kde takúto možnosť má len 0,3 percenta ľudí. Slovensko sa drží v rebríčku krajín niekde pod štyrmi percentami, len o niečo lepšie je na tom napríklad Veľká Británia. Z okolitých krajín v práci z domu jasne dominujú Rakúšania, ktorí sa s takmer desiatimi percentami držia v prvej päťke európskych krajín.&nbsp;</p><p>Zaujímavosťou týchto dní je správa z Nemecka, kde chcú prácu z domu uzákoniť. Nemecký minister práce Hubertus Heil chce právo na prácu z domu predložiť vláde na jeseň tohto roka. Podľa Heila miera zamestnancov pracujúcich z domu stúpla počas koronavírusovej krízy z 12 percent na 25 percent, čo je približne osem miliónov ľudí. „Každý, kto chce a komu to zamestnanie dovoľuje, by mal mať možnosť pracovať formou home office, dokonca aj po skončení pandémie koronavírusu,“ cituje Heila agentúra AP. Podľa ministra sa prostredníctvom opatrení k vírusu COVID-19 dozvedáme, koľko práce sa dá urobiť z domu. Preto chce Heil umožniť Nemcom viac práce z domu, ale nevynucovať to. Ľudia si pritom budú môcť vybrať, či chcú úplne prejsť na home office alebo takouto formou chcú pracovať iba jeden či dva dni do týždňa. Táto požiadavka nie je v Nemecku nová, ako návrh od tamojších sociálnych demokratov prišla už v decembri minulého roka, čiže nebola ovplyvnená koronavírusom.&nbsp;</p><h3>Úspora času aj peňazí</h3><p>Ako dôkaz toho, že z domu človek urobí naozaj viac, si stačí predstaviť malú kancelársku debatu vašich kolegov z oddelenia práve vo chvíli, keď sa potrebujete čo najviac sústrediť. Aby toho nebolo málo, kým kolegovia „kecajú“ o plánoch na dovolenku či o aktuálnej politickej situácii, niekde v diaľke vyzváňa telefón, ktorý si jeho majiteľ zabudol vziať so sebou do kuchynky, kam si odbehol pred piatimi minútami. Toto je bežný deň, aký poznáme z kancelárskych priestorov zvaných aj open space. Ide síce o milých a zlatých kolegov, v konečnom dôsledku je však vaša produktivita a koncentrácia dosť mizerná. Oproti tomu práca v pokoji a v tichu domova, kde si môžete pustiť svoju obľúbenú hudbu alebo si prípadne otvoriť okno, je oveľa prínosnejšia.&nbsp;</p><p>Čas sú peniaze a pri práci z domu to platí niekoľkonásobne. Čím bližšie k pracovisku bývate, tým rýchlejšie sa môžete dostať k svojmu pracovnému stolu. Nebýva to však pravidlom a bežný zamestnanec dochádza do práce v ideálnych podmienkach polhodinu, ak uviazne v dopravnej zápche, tak rozhodne viac. Všetok tento zbytočný stres sa dá eliminovať práve prácou z domu. Človek ušetrí aj kopec zabitého času v doprave. Tento čas môže premeniť na skorší začiatok pracovného dňa. A v neposlednom rade, ak do práce pravidelne cestujete autom, home office rozhodne pocítite v podobe nižších výdavkoch za pohonné látky.&nbsp;</p><p><strong>Človek ušetrí aj kopec zabitého času v doprave. Tento čas môže premeniť na skorší začiatok pracovného dňa.</strong></p><p>Nie každý z nás má v obľube presne stanovené termíny a časy a prichádzať presne na ôsmu do práce je často otravné a ubíjajúce. Zvlášť ak tento čas nie je podstatný pre našu prácu a naše pracovné výkony. Určite sa nájdu aj ľudia, ktorí by do zamestnania radšej chodili aj o hodinu skôr a čas poobede využili vo svojom súkromí. A naopak, niekto zapína mozgové závity skôr na večer a po obede si dopraje dlhšiu pauzu. Platí proste: koľko ľudí, toľko chutí – čo sa v režime firiem nedá vôbec zohľadniť. Ak človek nie je povinný chodiť na pracovné stretnutia či rozvrhnúť si deň tak, ako to vyhovuje niekomu inému, najideálnejšie sa môže realizovať práve prostredníctvom práce z domu. A najlepšie na koniec. Home office vám umožní byť počas pracovného dňa v pyžame bez toho, aby ste pre niekoho boli za blázna. Namiesto celého týždňa v obleku vybavíte veci v teplákoch a vo vyťahanom svetri.&nbsp;</p><h3>Robiť či upratovať?</h3><p>Každá minca má však dve strany a napriek tomu, že pocit domova znie lákavejšie ako minimálne osemhodinové väzenie v jednej budove, aj home office má svoje tienisté stránky. Pokojné, domovské prostredie vedie k väčšej pracovnej produktivite, musí však byť naozaj produktívne. Umývanie riadu, vysávanie, príprava obeda, to všetko sú veci, ktoré si môžeme dovoliť robiť doma, ale zároveň nám zaberajú kopec času. V kancelárii vás rozhádzaný byt nemusel trápiť. Zmizol zatvorením dverí. Počas práce z domu ho máte neustále pred sebou a môže sa stať, že týmto veciam budete venovať viac času ako svojej práci. Mať súkromný aj pracovný život pokope nemusí byť teda vždy osožné. Preto napríklad francúzska softvérová firma Jalios odporúča striktne si zadefinovať, koľko hodín v dni bude u vás predstavovať reálny pracovný čas. O tom, či je home office prospešný alebo len zdanlivo prospešný pre naše pracovné výkony by sa dalo polemizovať. Podľa mnohých odborníkov na ľudské zdroje však bude práca z domu v našich životoch viac prítomná. Posledné týždne to len potvrdzujú.</p>2no0000-00-00for-men-2020-0505/20202020-05-20<h3>Milí čitatelia,</h3><p>som veľmi rád, že sa Vám môžem po mesačnej prestávke opäť prihovoriť v našom časopise FOR MEN. Určite sa všetci zhodneme, že tento rok má iný priebeh, ako sme čakali a COVID-19 zmenil naše životy. Namiesto plánovania dovoleniek riešime rúška a skĺbenie homeofficov s učením našich detí. Chýbajú nám návštevy našej rodiny a kamarátov a analytici varujú pred hrozivými ekonomickými dopadmi.&nbsp;</p><p>Keď sme s mojím obchodným partnerom robili rozhovor, novinárka sa nás spýtala, aké pozitíva korona priniesla a či vnímame na tejto situácii aj niečo kladné. Na začiatku sme na seba pozreli a dumali sme, čo pozitívne môže byť na tejto ťažkej situácii. Možno to niekoho prekvapí, ale našli sme viac vecí. V prvom rade čas strávený s rodinou, ktorý väčšine ľudí chýba. Viacerí z Vás mi hovorili, že pri domácej karanténe zistili, akú majú doma fajn ženu☺. Nehovoriac o tom, že si všetci kupujeme cennú skúsenosť do budúcnosti, ktorá môže priniesť aj zaujímavú investičnú príležitosť. Zisťujeme, že materiálny svet nie je taký podstatný a že v jednom tričku a kraťasoch vydržíme dlhšie, ako sme si mysleli. Ak sa šťastie definuje ako rozdiel medzi očakávaním a realitou, tak v tomto čase je obzvlášť dôležité zostať pozitívne naladený a snažiť sa z každej situácie zobrať to dobré. V neposlednom rade za výhodu vnímam viac času na naše koníčky a iné činnosti, na ktoré sme doteraz nemali priestor a, prirodzene, sme ich popri práci zanedbávali.&nbsp;</p><p>Verím, že jednou z Vašich záľub je aj časopis FOR MEN. V aktuálnom čísle Vám prinesieme rozhovor s moderátorom Juniorom, pozrieme sa na investovanie do ropy počas krízy a zameriame sa aj na aktuálne témy ako homeoffice či poriadok na pracovisku. Katarína Němcová Vám prezradí tajomstvo hľadania výberu partnera, ktorý sa k Vám dokonale hodí a krásna slovenská modelka Tereza Bizíková pohladí oko každého nášho čitateľa. Dostanete aj praktický návod, ako sa najesť u Michelina či ako si v grilovacej sezóne vybrať ten vhodný steak. Nebudú chýbať ani pravidelné rubriky o autách, histórii a mnoho iného.&nbsp;</p><p>Pevne verím, že toto náročné obdobie Vám náš časopis aspoň trochu uľahčí.</p>yesKariérakariera
zoomuj-pri-hladani-praceZoomuj pri hľadaní práce20for-men-2022-02-03
tiez-vidite-vsade-pracuTiež vidíte všade prácu?15for-men-2021-01
caro-vyjednavaniaČaro vyjednávania9for-men-2020-06
aukcne-rekordy-rok-2019-patril-monetoviAukčné rekordy: rok 2019 patril monetovi8for-men-2020-05
zabijak-horsi-ako-prva-svetova-vojnaZabijak horší ako prvá svetová vojna8for-men-2020-05
hudba-vladimir-misik-jednou-te-potkamHudba: Vladimír Mišík - Jednou tě potkám8for-men-2020-05