Časopis FOR MEN - Invest in Slovakia reality robia srdcom

Invest in Slovakia reality robia srdcom

Cover Story11. február 2022 Vyšlo v čísle: 02-03/2022

Črtalo sa to postupne. Crowdfunding, zvlášť ten realitný, je u nás zatiaľ raritnou záležitosťou. Invest in Slovakia túto medzeru na trhu zaplnilo. Predovšetkým preto, aby zlepšilo kvalitu bývania.

„Môj úplne prvý biznis zámer bol primitívny,“ otvorene priznáva Ondrej Cirbus, výkonný riaditeľ spoločnosti Invest in Slovakia, pri úvodnej otázke o založení crowdfundingového modelu. Nedôvera patrila k začiatkom a bola prítomná na obidvoch stranách. Veľkí investori mali len jediný záujem a nezapodievali sa finálnym výsledkom. A aj napriek tomu, že Ondrej Cirbus sledoval záujmy z dlhodobo vyplývajúcich potrieb spoločnosti a na developerskom trhu chcel poskytnúť kvalitné a bezpečné domovy pre obyvateľov slovenských miest, jeho cnostný zámer sa nestretával s takým pochopením, aké očakával. On však bol presvedčený o dôležitosti zmeny v uvažovaní a prístupe k výstavbe novostavieb, ktoré neraz pripomínajú králikárne, pokračoval v tom, čo si zaumienil. O tom, že by sa z jeho nápadu mohol vyvinúť crowdfunding, nepremýšľal. 

Pri vzniku Invest in Slovakia zrejme zavážilo viac okolností. Ako sa formoval model spoločnosti a kde ste už od začiatku videli príležitosti? 

Model spoločnosti sa začal formovať v roku 2019. Niekoľko rokov predtým som sa pohyboval v investičnom prostredí so zameraním na development. Ako manažér som riadil rôzne tímy ľudí. V priebehu rokov som na papieri videl množstvo skvelých realitných projektov, ktoré sa, žiaľ, nikdy nezrealizovali. Naopak, realizovali sa štandardné stavby bez výraznej pridanej hodnoty. Investor sa takmer vždy rozhodol „oholiť“ koncept a postaviť len nevyhnutné. Samozrejme, že som tušil dôvody týchto rozhodnutí. Chcel som podporovať inovatívne realitné projekty, ktoré majú potenciál pozitívne ovplyvniť kvalitu života ľudí a súčasne aj naše okolie, no sám som bol príliš finančné slabý. A tam niekde sa zrodila myšlienka postaviť na nohy Invest in Slovakia. 

Rozumiem. Ako ste teda dospeli k myšlienke založiť realitný crowdfunding, ktorý finančne podporuje inovatívne realitné projekty? 

V tom okamihu som ešte netušil, že nejaký realitný crowdfunding existuje. Hovoríme o začiatku roka 2019. Moja úvaha bola iná, jednoduchá: Nájdem dobrú príležitosť vybudovať nadčasový realitný projekt, ktorý bude investične zaujímavý. Predstavím ho investorom, ktorí mi pomôžu s kapitálom, a budem dúfať, že niekoho zaujmem. Následne začnem robiť to, čo si myslím, že robiť viem, teda manažovať rôzne tímy špecialistov. Spoločne vybudujeme moderný, inovatívny realitný projekt a zisk si spravodlivo rozdelíme. Znie to jednoducho a za istých okolností možno funkčne. No táto predstava sa veľmi skoro rozpadla a ja som okamžite vytriezvel. 

Podnikatelia často po krátkom čase zistia, že predstava potrebuje ešte obstáť v praxi, a následne pozmenia princíp fungovania. Čo sa stalo v prípade Invest in Slovakia? 

Väčších individuálnych investorov nezaujímala inovácia, zvyšovanie komfortu a kvality bývania tak ako mňa. Primárne ich zaujímal zisk. Vedel som, že týmto spôsobom nedokážem poskladať jednotný tím ľudí, ktorý začne ťahať za jeden koniec. A to som si ako manažér nemohol dovoliť. Odmietol som teda potenciálne väčších investorov a začal som googliť, ako inak by som mohol získať peniaze pre realitné projekty. Vtedy som objavil zahraničný realitný crowdfunding, ktorý už roky úspešne fungoval, a tú noc som nemohol zaspať. Nedokázal som pochopiť, prečo mi to uniklo. Mesiace som sa snažil vymyslieť funkčný biznis model financovania inovatívnych realitných projektov a pritom som ho mal rovno pred nosom. Hneď na druhý deň som „prevŕtal“ niekoľko podobných crowdfundingových platforiem a do troch mesiacov som mal prvú funkčnú webstránku, kde sa mohol potenciálny investor registrovať a následne investovať do slovenského projektu. Realitný crowdfunding mi umožnil detailne predstaviť moderný slovenský realitný projekt s vopred stanoveným výnosom veľkému množstvu drobných investorov. A to bez zasahovania do stratégie investičného zámeru. 

Kedy ste napokon mali na vašej crowdfundingovej platforme investinslovakia.eu prvý projekt, do ktorého bolo možné investovať? 

V septembri 2019. Pamätám si to presne. Dokonca si pamätám meno prvého investora. Bol to mladých chalan, ktorý investoval relatívne veľkú čiastku. Dodnes je naším verným členom v Invest Clube a aktívnym investorom. Za tento moment mu nesmierne ďakujem. Toto sú okamihy, ktoré vás nesmierne povzbudia. Je jedno, či niekto investuje 100 eur alebo 30 000 eur. Ak vidíte, že sa vaša firma stáva dôveryhodnou čo i len pre jedného jediného klienta, môžete na tom stavať. 

Prejsť na komunikáciu s malými investormi znamenalo pre spoločnosť veľa. Bol to celkom odlišný impulz, od ktorého sa zdanlivo dalo posúvať dopredu. Až kým nedošlo ku komunikácii s developermi. Dokonca aj Ondrej Cirbus, ktorý si pred založením crowdfundingu prešiel úskaliami objavujúcimi sa na tomto trhu, musel mať hrošiu kožu, aby ustál vlnu negatív, ktoré prichádzali s prvotným obdobím. 

Ako ste teda začali vyhľadávať investičné príležitosti? 

Toto bola ďalšia náročná etapa. Úprimne, predtým som ani netušil, že sa takou náročnou stane. Začal som vyhľadávať investičné príležitosti na vlastnú päsť a súčasne som začal aktívne oslovovať developerov, ktorí by mali záujem o čiastočné financovanie vlastného realitného projektu. S potenciálnymi developermi pre platformu investinslovakia.eu som komunikoval ešte v roku 2019 celé mesiace. Nedokázal som sa dohodnúť hádam ani na jednom projekte, ktorý by bol pre nášho investora vhodný. Nedostatočné zabezpečenie investície, nedôkladná príprava, tieto veci by potenciálne mohli ohroziť investíciu. Žiadne know-how a výnimočnosť, ktorú som chcel okamžite zapísať do identity investinslovakia. eu. Bol som z toho celkom zúfalý. 

Takže ste prevzali projekty do vlastnej developerskej kompetencie, správne? 

V tej dobe som si jasne uvedomoval, že ak chcem pokračovať ďalej, jedinou cestou bude pripravovať investičné zámery samostatne. Nasledovalo vážne rozhodnutie, pretože išlo o náročnú a nákladnú prácu. Nevzdal som sa však myšlienky tvoriť skvelé miesta pre život a začal som investovať do tímu, do ľudí, ktorí by boli v súlade so stratégiou firmy: chceli vytvárať inovatívne realitné projekty, na ktoré budeme hrdí a ktoré budú súčasne zhodnocovať investované prostriedky všetkým zúčastneným investorom. V tej dobe som stretol architekta Ľuboslava Mlynarčíka. Tesne pred naším stretnutím pôsobil ako šéf stavebného úradu. Roky predtým riadil architektonické štúdio a sám dosiahol významné výsledky. Bol nominovaný na hlavnú cenu Stavby roka 2015 a podieľal sa na projektoch v desiatkach, možno stovkách miliónov eur. Po niekoľkých stretnutiach sa mi tohto vzácneho človeka podarilo presvedčiť, aby mi pomohol budovať tím ľudí, ktorý sme potrebovali. Bol to ten najlepší možný začiatok. Pred nami je však ešte dlhá cesta. 

Dlhá cesta je v prípade realitného crowdfundingu trefné vyjadrenie. Rady investorov rastú. Pribúdajú aj projekty. Prijateľná škála, vždy so zámerom rekonštruovať staršiu, prípadne chátrajúcu budovu v ktoromkoľvek meste na Slovensku. „Je úplne jedno, kto tie skvelé projekty vytvorí. Na tom nezáleží,“ zaskočil ma svojím tvrdením Ondrej Cirbus. Pretože aj keď so svojím tímom prevzal projekty pod vlastnú záštitu, Invest in Slovakia mieni dávať príležitosti aj ďalším developerom. 

Dobre teda; chcete sprostredkovať investície aj iným developerom, ktorí prejavia záujem? Nebolo by istejšie zabezpečiť financie len projektom, pri ktorých máte úplnú kontrolu nad ich priebehom? 

Rozhodne chceme sprostredkovať investície aj iným developerom. Myšlienkou investinslovakia.eu je pomôcť skvelým projektom, ktoré nám skvalitnia životy. Dokonca by som bol oveľa radšej v pozícii, ak by sa našlo podstatne viac ľudí ako my, ktorí vytvárajú hodnotu a zároveň majú záujem o pôžičku od crowdfundingovej platformy investinslovakia.eu. Momentálne právne riešime formy budúcich spoluprác s potenciálnymi žiadateľmi o pôžičky, aby sme realizovanú investíciu vedeli dôkladne zabezpečiť nehnuteľnosťou. Myslím, že v lete 2022 budeme pripravení pomáhať aj iným žiadateľom o pôžičky, a to nielen finančne, ale aj projektovo, respektíve realizačne. Veľmi radi budeme zdieľať naše know-how a prispievať tak k lepšiemu Slovensku. 

So zmenou obchodného modelu na realitný crowdfunding sa zmenilo prakticky všetko. Spoločnosť obstála vo viacerých skúškach. Pochybnosti o tom, že na trhu nie je miesto pre ďalších developerov, zmizli. No hlasy, ktoré sa snažia obrátiť úsilie spoločnosti, sa tu a tam predsa len objavujú. Ondrej Cirbus to na konci nášho rozhovoru vystihne jedným slovom – dôvera. Tú treba mať totižto na každej strane. Je nutné dôverovať rentabilite iných developerov, efektivite cowdfundingu i zámerom, ktoré majú investori. 

Od vašich začiatkov prešli dva roky. Ako sa zmenila realitná crowdfundingová platforma, ktorá sprostredkúva investície do slovenských projektov, a ako sa zmenil váš tím? 

Ohromne. Ak sa spätne obzriem, vidím neuveriteľný progres. A to si myslím, že sme stále na začiatku. Nachádzať nové investičné príležitosti a doslova až na prach ich analyzovať je veľmi náročná úloha. Uskutočňovať realitné projekty, ktoré sú inovatívne a plnia tie najvyššie štandardy tak, aby vám na konci ostal zisk, je hotové umenie. K vašej otázke. Dnes máme v internom tíme v časti developmentu realitných špecialistov, architektov, projektových a construction manažérov aj vlastný stavebný dozor. Analyzujeme investičné príležitosti a modelujeme tie najoptimálnejšie investičné modely. Maximalizujeme zisky z investičného projektu a zároveň inovujeme. Toto bol cieľ nášho snaženia. Kontrolou pri jednotlivých fázach projektu výrazne šetríme náklady. Crowdfundingová platforma zaznamenala od roku 2019 veľký progres. V roku 2021 sme menili kompletné technologické riešenia, platformu sme vybavili novými funkciami a to len vďaka nášmu talentovanému CTO. Ak sa u nás dnes zaregistrujete, môžete investovať do projektu troma jednoduchými kliknutiami. Účet si u nás môžete založiť do jednej minúty. Vašu totožnosť overíme online prostredníctvom biometrie, nemusíte nikam cestovať ani nič posielať. Vo svojom investorskom účte nájdete grafy, investičné transakcie, predpokladané výnosy, dokumenty a veľa ďalšieho. V prvom kvartáli tohto roka sprístupnime členom Invest Clubu nové funkcie ako autoinvest a marketplace. Zásadné a prelomové je však pre nás to, že platforma investinslovakia.eu bude pravdepodobne čoskoro regulovaná Národnou bankou Slovenska – a to v súlade s komplexnými nariadeniami EÚ. Tento krok by pre nás znamenal významný posun vpred. Získali by sme viac dôvery a nové partnerstvá. Z nášho spoločného úsilia sa čoskoro stane plnohodnotný regulovaný investičný produkt, ktorý podporuje inovatívne realitné projekty a umožňuje drobným investorom deliť sa o spravodlivý výnos. 

Môžete nám ešte úplne na koniec predstaviť konkrétny projekt, ktorý sa investoval prostredníctvom investinslovakia.eu? Aké sú jeho benefity a kedy uvidíme výsledok? 

Veľmi rád. Zopár iniciatív máme napríklad vo veľmi perspektívnom meste Zvolen. Na začiatku roka 2021 sme sa správne rozhodli a investovali do niekoľkých tamojších nehnuteľností. Jednou z nich je schátraná budova na ulici Martina Kukučína. Projekt sa oficiálne volá Rezidencia Martina Kukučína. Z neobývanej budovy sa stáva súčasná stavba s piatimi modernými bytmi. Každý jeden má vlastné parkovacie státie s elektro nabíjacou stanicou a vnútorným priestorom pre bicykle s možnosťou nabíjania. Prízemné byty sú vybavené predzáhradkou a zeleňou. 

Ďalším projektom vo Zvolene je komorný bytový dom Sokolka Premium na Sokolskej ulici. Pôvodnú budovu sme kúpili už so stavebným povolením. Aj napriek tomu sme sa pustili do kompletnej obnovy projektu aj s novými povoleniami. Stálo to za to. Parkoviská sme umiestnili do vnútrobloku s prestrešením. Splnili sme nízkoenergetickú normu a noví majitelia sa môžu tešiť na minimálne mesačné náklady. Byty majú vlastné kúrenie. „Pikoškou“ je, že stropy v tomto projekte sú vysoké takmer tri metre. To je skutočne ojedinelé a priestor vďaka nim pôsobí úplne iným dojmom ako pri štandarde 2,6 m. 

Rezidencia Martina Kukučína by mala byť dokončená v lete tohto roku. Kolaudácia bytového domu Sokolka Premium je plánovaná na december 2022.

Momentálne máme v portfóliu dvanásť realitných projektov. Každý z nich je niečím výnimočný. Majú viacero dôležitých spoločných znakov, napríklad znižovanie energetickej náročnosti budov, čo vnímame ako svoju povinnosť, ale aj kvalitný priestor na bývanie a maximalizáciu zelených plôch. Elektromobilitu. Obnoviteľné zdroje a inteligentné technológie. Budeme sa tešiť na každého nového investora, vďaka ktorému môžeme realizovať tieto funkčné a inovačné investičné zámery.

Skvelý súčasný projekt je aj v Prešove na Sabinovskej a Ružovej ulici. Investovali sme do trojgeneračného rodinného domu zo 70. rokov s rozsiahlym pozemkom vo výbornej lokalite blízko centra mesta. Naši architekti dokázali vytvoriť tri priestranné moderné byty vybavené krbom, s veľmi komfortným dispozičným riešením. Samozrejmosťou je vlastné vykurovanie ovládané mobilnou aplikáciou. Pri každej jednej rekonštrukcii vo veľkej miere znižujeme energetickú náročnosť budovy a tým aj uhlíkovú stopu.

Rodinné domy ECO HYDRO. Okrem toho, že sú architektonicky moderné a dispozične veľmi funkčne riešené, sú aj ultranízkoenergetické a zároveň recyklujú šedú vodu. Stále splachujeme pitnú vodu. Pre niektoré krajiny je to nepredstaviteľné. Myslím si, že čoskoro bude nevyhnutné, aby sme vodu začali recyklovať a opakovane ju používať. Nabíjanie pre elektrické autá je v tomto dome samozrejmosťou.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Invest in Slovakia reality robia srdcom
Časopis FOR MEN - Invest in Slovakia reality robia srdcom
Časopis FOR MEN - Invest in Slovakia reality robia srdcom
Časopis FOR MEN - Invest in Slovakia reality robia srdcom
Časopis FOR MEN - Invest in Slovakia reality robia srdcom
Časopis FOR MEN - Invest in Slovakia reality robia srdcom
Časopis FOR MEN - Invest in Slovakia reality robia srdcom
Časopis FOR MEN - Invest in Slovakia reality robia srdcom
Časopis FOR MEN - Invest in Slovakia reality robia srdcom
Časopis FOR MEN - Invest in Slovakia reality robia srdcom
Časopis FOR MEN - Invest in Slovakia reality robia srdcom
Časopis FOR MEN - Invest in Slovakia reality robia srdcom

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
20invest-in-slovakia-reality-robia-srdcomInvest in Slovakia reality robia srdcom25yesnoČrtalo sa to postupne. Crowdfunding, zvlášť ten realitný, je u nás zatiaľ raritnou záležitosťou. Invest in Slovakia túto medzeru na trhu zaplnilo. Predovšetkým preto, aby zlepšilo kvalitu bývania. <p>„Môj úplne prvý biznis zámer bol primitívny,“ otvorene priznáva Ondrej Cirbus, výkonný riaditeľ spoločnosti Invest in Slovakia, pri úvodnej otázke o založení crowdfundingového modelu. Nedôvera patrila k začiatkom a bola prítomná na obidvoch stranách. Veľkí investori mali len jediný záujem a nezapodievali sa finálnym výsledkom. A aj napriek tomu, že Ondrej Cirbus sledoval záujmy z dlhodobo vyplývajúcich potrieb spoločnosti a na developerskom trhu chcel poskytnúť kvalitné a bezpečné domovy pre obyvateľov slovenských miest, jeho cnostný zámer sa nestretával s takým pochopením, aké očakával. On však bol presvedčený o dôležitosti zmeny v uvažovaní a prístupe k výstavbe novostavieb, ktoré neraz pripomínajú králikárne, pokračoval v tom, čo si zaumienil. O tom, že by sa z jeho nápadu mohol vyvinúť crowdfunding, nepremýšľal.&nbsp;</p><p><strong>Pri vzniku Invest in Slovakia zrejme zavážilo viac okolností. Ako sa formoval model spoločnosti a kde ste už od začiatku videli príležitosti?&nbsp;</strong></p><p>Model spoločnosti sa začal formovať v roku 2019. Niekoľko rokov predtým som sa pohyboval v investičnom prostredí so zameraním na development. Ako manažér som riadil rôzne tímy ľudí. V priebehu rokov som na papieri videl množstvo skvelých realitných projektov, ktoré sa, žiaľ, nikdy nezrealizovali. Naopak, realizovali sa štandardné stavby bez výraznej pridanej hodnoty. Investor sa takmer vždy rozhodol „oholiť“ koncept a postaviť len nevyhnutné. Samozrejme, že som tušil dôvody týchto rozhodnutí. Chcel som podporovať inovatívne realitné projekty, ktoré majú potenciál pozitívne ovplyvniť kvalitu života ľudí a súčasne aj naše okolie, no sám som bol príliš finančné slabý. A tam niekde sa zrodila myšlienka postaviť na nohy Invest in Slovakia.&nbsp;</p><p><strong>Rozumiem. Ako ste teda dospeli k myšlienke založiť realitný crowdfunding, ktorý finančne podporuje inovatívne realitné projekty?&nbsp;</strong></p><p>V tom okamihu som ešte netušil, že nejaký realitný crowdfunding existuje. Hovoríme o začiatku roka 2019. Moja úvaha bola iná, jednoduchá: Nájdem dobrú príležitosť vybudovať nadčasový realitný projekt, ktorý bude investične zaujímavý. Predstavím ho investorom, ktorí mi pomôžu s kapitálom, a budem dúfať, že niekoho zaujmem. Následne začnem robiť to, čo si myslím, že robiť viem, teda manažovať rôzne tímy špecialistov. Spoločne vybudujeme moderný, inovatívny realitný projekt a zisk si spravodlivo rozdelíme. Znie to jednoducho a za istých okolností možno funkčne. No táto predstava sa veľmi skoro rozpadla a ja som okamžite vytriezvel.&nbsp;</p><p><strong>Podnikatelia často po krátkom čase zistia, že predstava potrebuje ešte obstáť v praxi, a následne pozmenia princíp fungovania. Čo sa stalo v prípade Invest in Slovakia?&nbsp;</strong></p><p>Väčších individuálnych investorov nezaujímala inovácia, zvyšovanie komfortu a kvality bývania tak ako mňa. Primárne ich zaujímal zisk. Vedel som, že týmto spôsobom nedokážem poskladať jednotný tím ľudí, ktorý začne ťahať za jeden koniec. A to som si ako manažér nemohol dovoliť. Odmietol som teda potenciálne väčších investorov a začal som googliť, ako inak by som mohol získať peniaze pre realitné projekty. Vtedy som objavil zahraničný realitný crowdfunding, ktorý už roky úspešne fungoval, a tú noc som nemohol zaspať. Nedokázal som pochopiť, prečo mi to uniklo. Mesiace som sa snažil vymyslieť funkčný biznis model financovania inovatívnych realitných projektov a pritom som ho mal rovno pred nosom. Hneď na druhý deň som „prevŕtal“ niekoľko podobných crowdfundingových platforiem a do troch mesiacov som mal prvú funkčnú webstránku, kde sa mohol potenciálny investor registrovať a následne investovať do slovenského projektu. Realitný crowdfunding mi umožnil detailne predstaviť moderný slovenský realitný projekt s vopred stanoveným výnosom veľkému množstvu drobných investorov. A to bez zasahovania do stratégie investičného zámeru.&nbsp;</p><p><strong>Kedy ste napokon mali na vašej crowdfundingovej platforme investinslovakia.eu prvý projekt, do ktorého bolo možné investovať?&nbsp;</strong></p><p>V septembri 2019. Pamätám si to presne. Dokonca si pamätám meno prvého investora. Bol to mladých chalan, ktorý investoval relatívne veľkú čiastku. Dodnes je naším verným členom v Invest Clube a aktívnym investorom. Za tento moment mu nesmierne ďakujem. Toto sú okamihy, ktoré vás nesmierne povzbudia. Je jedno, či niekto investuje 100 eur alebo 30 000 eur. Ak vidíte, že sa vaša firma stáva dôveryhodnou čo i len pre jedného jediného klienta, môžete na tom stavať.&nbsp;</p><p><strong><em>Prejsť na komunikáciu s malými investormi znamenalo pre spoločnosť veľa. Bol to celkom odlišný impulz, od ktorého sa zdanlivo dalo posúvať dopredu. Až kým nedošlo ku komunikácii s developermi. Dokonca aj Ondrej Cirbus, ktorý si pred založením crowdfundingu prešiel úskaliami objavujúcimi sa na tomto trhu, musel mať hrošiu kožu, aby ustál vlnu negatív, ktoré prichádzali s prvotným obdobím.</em></strong>&nbsp;</p><p><strong>Ako ste teda začali vyhľadávať investičné príležitosti?&nbsp;</strong></p><p>Toto bola ďalšia náročná etapa. Úprimne, predtým som ani netušil, že sa takou náročnou stane. Začal som vyhľadávať investičné príležitosti na vlastnú päsť a súčasne som začal aktívne oslovovať developerov, ktorí by mali záujem o čiastočné financovanie vlastného realitného projektu. S potenciálnymi developermi pre platformu <a href="https://investinslovakia.eu/sk/" target="_blank">investinslovakia.eu</a> som komunikoval ešte v roku 2019 celé mesiace. Nedokázal som sa dohodnúť hádam ani na jednom projekte, ktorý by bol pre nášho investora vhodný. Nedostatočné zabezpečenie investície, nedôkladná príprava, tieto veci by potenciálne mohli ohroziť investíciu. Žiadne know-how a výnimočnosť, ktorú som chcel okamžite zapísať do identity <a href="https://investinslovakia.eu/sk/" target="_blank">investinslovakia. eu</a>. Bol som z toho celkom zúfalý.&nbsp;</p><p><strong>Takže ste prevzali projekty do vlastnej developerskej kompetencie, správne?&nbsp;</strong></p><p>V tej dobe som si jasne uvedomoval, že ak chcem pokračovať ďalej, jedinou cestou bude pripravovať investičné zámery samostatne. Nasledovalo vážne rozhodnutie, pretože išlo o náročnú a nákladnú prácu. Nevzdal som sa však myšlienky tvoriť skvelé miesta pre život a začal som investovať do tímu, do ľudí, ktorí by boli v súlade so stratégiou firmy: chceli vytvárať inovatívne realitné projekty, na ktoré budeme hrdí a ktoré budú súčasne zhodnocovať investované prostriedky všetkým zúčastneným investorom. V tej dobe som stretol architekta Ľuboslava Mlynarčíka. Tesne pred naším stretnutím pôsobil ako šéf stavebného úradu. Roky predtým riadil architektonické štúdio a sám dosiahol významné výsledky. Bol nominovaný na hlavnú cenu Stavby roka 2015 a podieľal sa na projektoch v desiatkach, možno stovkách miliónov eur. Po niekoľkých stretnutiach sa mi tohto vzácneho človeka podarilo presvedčiť, aby mi pomohol budovať tím ľudí, ktorý sme potrebovali. Bol to ten najlepší možný začiatok. Pred nami je však ešte dlhá cesta.&nbsp;</p><p><strong><em>Dlhá cesta je v prípade realitného crowdfundingu trefné vyjadrenie. Rady investorov rastú. Pribúdajú aj projekty. Prijateľná škála, vždy so zámerom rekonštruovať staršiu, prípadne chátrajúcu budovu v ktoromkoľvek meste na Slovensku. „Je úplne jedno, kto tie skvelé projekty vytvorí. Na tom nezáleží,“ zaskočil ma svojím tvrdením Ondrej Cirbus. Pretože aj keď so svojím tímom prevzal projekty pod vlastnú záštitu, Invest in Slovakia mieni dávať príležitosti aj ďalším developerom.</em></strong>&nbsp;</p><p><strong>Dobre teda; chcete sprostredkovať investície aj iným developerom, ktorí prejavia záujem? Nebolo by istejšie zabezpečiť financie len projektom, pri ktorých máte úplnú kontrolu nad ich priebehom?</strong>&nbsp;</p><p>Rozhodne chceme sprostredkovať investície aj iným developerom. Myšlienkou <a href="https://investinslovakia.eu/sk/" target="_blank">investinslovakia.eu</a> je pomôcť skvelým projektom, ktoré nám skvalitnia životy. Dokonca by som bol oveľa radšej v pozícii, ak by sa našlo podstatne viac ľudí ako my, ktorí vytvárajú hodnotu a zároveň majú záujem o pôžičku od crowdfundingovej platformy investinslovakia.eu. Momentálne právne riešime formy budúcich spoluprác s potenciálnymi žiadateľmi o pôžičky, aby sme realizovanú investíciu vedeli dôkladne zabezpečiť nehnuteľnosťou. Myslím, že v lete 2022 budeme pripravení pomáhať aj iným žiadateľom o pôžičky, a to nielen finančne, ale aj projektovo, respektíve realizačne. Veľmi radi budeme zdieľať naše know-how a prispievať tak k lepšiemu Slovensku.&nbsp;</p><p><strong><em>So zmenou obchodného modelu na realitný crowdfunding sa zmenilo prakticky všetko. Spoločnosť obstála vo viacerých skúškach. Pochybnosti o tom, že na trhu nie je miesto pre ďalších developerov, zmizli. No hlasy, ktoré sa snažia obrátiť úsilie spoločnosti, sa tu a tam predsa len objavujú. Ondrej Cirbus to na konci nášho rozhovoru vystihne jedným slovom – dôvera. Tú treba mať totižto na každej strane. Je nutné dôverovať rentabilite iných developerov, efektivite cowdfundingu i zámerom, ktoré majú investori.</em></strong>&nbsp;</p><p><strong>Od vašich začiatkov prešli dva roky. Ako sa zmenila realitná crowdfundingová platforma, ktorá sprostredkúva investície do slovenských projektov, a ako sa zmenil váš tím?</strong>&nbsp;</p><p>Ohromne. Ak sa spätne obzriem, vidím neuveriteľný progres. A to si myslím, že sme stále na začiatku. Nachádzať nové investičné príležitosti a doslova až na prach ich analyzovať je veľmi náročná úloha. Uskutočňovať realitné projekty, ktoré sú inovatívne a plnia tie najvyššie štandardy tak, aby vám na konci ostal zisk, je hotové umenie. K vašej otázke. Dnes máme v internom tíme v časti developmentu realitných špecialistov, architektov, projektových a construction manažérov aj vlastný stavebný dozor. Analyzujeme investičné príležitosti a modelujeme tie najoptimálnejšie investičné modely. Maximalizujeme zisky z investičného projektu a zároveň inovujeme. Toto bol cieľ nášho snaženia. Kontrolou pri jednotlivých fázach projektu výrazne šetríme náklady. Crowdfundingová platforma zaznamenala od roku 2019 veľký progres. V roku 2021 sme menili kompletné technologické riešenia, platformu sme vybavili novými funkciami a to len vďaka nášmu talentovanému CTO. Ak sa u nás dnes zaregistrujete, môžete investovať do projektu troma jednoduchými kliknutiami. Účet si u nás môžete založiť do jednej minúty. Vašu totožnosť overíme online prostredníctvom biometrie, nemusíte nikam cestovať ani nič posielať. Vo svojom investorskom účte nájdete grafy, investičné transakcie, predpokladané výnosy, dokumenty a veľa ďalšieho. V prvom kvartáli tohto roka sprístupnime členom Invest Clubu nové funkcie ako autoinvest a marketplace. Zásadné a prelomové je však pre nás to, že platforma <a href="https://investinslovakia.eu/sk/" target="_blank">investinslovakia.eu</a> bude pravdepodobne čoskoro regulovaná Národnou bankou Slovenska – a to v súlade s komplexnými nariadeniami EÚ. Tento krok by pre nás znamenal významný posun vpred. Získali by sme viac dôvery a nové partnerstvá. Z nášho spoločného úsilia sa čoskoro stane plnohodnotný regulovaný investičný produkt, ktorý podporuje inovatívne realitné projekty a umožňuje drobným investorom deliť sa o spravodlivý výnos.&nbsp;</p><p><strong>Môžete nám ešte úplne na koniec predstaviť konkrétny projekt, ktorý sa investoval prostredníctvom investinslovakia.eu? Aké sú jeho benefity a kedy uvidíme výsledok?&nbsp;</strong></p><p>Veľmi rád. Zopár iniciatív máme napríklad vo veľmi perspektívnom meste Zvolen. Na začiatku roka 2021 sme sa správne rozhodli a investovali do niekoľkých tamojších nehnuteľností. <strong>Jednou z nich je schátraná budova na ulici Martina Kukučína. Projekt sa oficiálne volá Rezidencia Martina Kukučína.</strong> Z neobývanej budovy sa stáva súčasná stavba s piatimi modernými bytmi. Každý jeden má vlastné parkovacie státie s elektro nabíjacou stanicou a vnútorným priestorom pre bicykle s možnosťou nabíjania. Prízemné byty sú vybavené predzáhradkou a zeleňou.&nbsp;</p><p><strong>Ďalším projektom vo Zvolene je komorný bytový dom Sokolka Premium na Sokolskej ulici.</strong> Pôvodnú budovu sme kúpili už so stavebným povolením. Aj napriek tomu sme sa pustili do kompletnej obnovy projektu aj s novými povoleniami. Stálo to za to. Parkoviská sme umiestnili do vnútrobloku s prestrešením. Splnili sme nízkoenergetickú normu a noví majitelia sa môžu tešiť na minimálne mesačné náklady. Byty majú vlastné kúrenie. „Pikoškou“ je, že stropy v tomto projekte sú vysoké takmer tri metre. To je skutočne ojedinelé a priestor vďaka nim pôsobí úplne iným dojmom ako pri štandarde 2,6 m.&nbsp;</p><p><strong><em>Rezidencia Martina Kukučína by mala byť dokončená v lete tohto roku. Kolaudácia bytového domu Sokolka Premium je plánovaná na december 2022.</em></strong></p><p><em>Momentálne máme v portfóliu dvanásť realitných projektov. Každý z nich je niečím výnimočný. Majú viacero dôležitých spoločných znakov, napríklad znižovanie energetickej náročnosti budov, čo vnímame ako svoju povinnosť, ale aj kvalitný priestor na bývanie a maximalizáciu zelených plôch. Elektromobilitu. Obnoviteľné zdroje a inteligentné technológie. Budeme sa tešiť na každého nového investora, vďaka ktorému môžeme realizovať tieto funkčné a inovačné investičné zámery.</em></p><p><strong>Skvelý súčasný projekt je aj v Prešove na Sabinovskej a Ružovej ulici.</strong> Investovali sme do trojgeneračného rodinného domu zo 70. rokov s rozsiahlym pozemkom vo výbornej lokalite blízko centra mesta. Naši architekti dokázali vytvoriť tri priestranné moderné byty vybavené krbom, s veľmi komfortným dispozičným riešením. Samozrejmosťou je vlastné vykurovanie ovládané mobilnou aplikáciou. Pri každej jednej rekonštrukcii vo veľkej miere znižujeme energetickú náročnosť budovy a tým aj uhlíkovú stopu.</p><p><strong>Rodinné domy ECO HYDRO.</strong> Okrem toho, že sú architektonicky moderné a dispozične veľmi funkčne riešené, sú aj ultranízkoenergetické a zároveň recyklujú šedú vodu. Stále splachujeme pitnú vodu. Pre niektoré krajiny je to nepredstaviteľné. Myslím si, že čoskoro bude nevyhnutné, aby sme vodu začali recyklovať a opakovane ju používať. Nabíjanie pre elektrické autá je v tomto dome samozrejmosťou.</p>12no0000-00-00for-men-2022-02-0302-03/20222022-02-11<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>všetci pravdepodobne dúfame, že rok 2022 bude lepší než jeho dvaja predchodcovia. Počas nich sme totiž zistili, ako rýchlo sa môžu do reality preniesť scenáre, ktorými nás kedysi strašili iba katastrofické filmy. Spravodajstvo je plné slov ako epidémia, vojna, inflácia, zdražovanie energií… V záplave zlých správ je však dôležité dokázať hľadať a nájsť pozitíva. Je nutné veriť, že sa všetko na dobré obráti.&nbsp;</p><p>K pozitívnejším vyhliadkam vás môže inšpirovať niekoľko článkov v našom novom čísle. V dvoch rozhovoroch o Slovenskom pavilóne na EXPO DUBAI 2020 sa napríklad môžete presvedčiť o tom, že Slovensko je mimoriadne reprezentatívna a inovatívna krajina. Najväčšia svetová výstava však čoskoro končí, ak teda stále zvažujete, že by ste sa išli zohriať do dubajského tepla a spojili príjemné s užitočným, toto je ten správny čas.&nbsp;</p><p>Verím, že vás zaujala aj naša titulná strana, ktorá tentoraz patrí úspešnej spoločnosti Invest in Slovakia. Jej predstaviteľ nám v rozhovore prezradil čosi o svojom kľúči k úspechu cez jedinú aplikáciu. Viete, čo je na tom najlepšie? Vďaka Invest in Slovakia môžete byť úspešní aj vy. A ak už máte nejaký ten úspech za sebou a vlastníte svoju vysnívanú nehnuteľnosť, môžete si ju skrášliť originálnymi dielami od renomovaného umelca Luku Braseho. Ukážky jeho prác nájdete na nasledujúcich stranách.&nbsp;</p><p>V aktuálnom čísle vám ponúkame množstvo pútavých tém z prostredia kariéry, psychológie, biznisu, ekonomiky či áut, inšpirovať sa môžete aj rozhovormi so zaujímavými ľuďmi – na stránkach nášho magazínu si každý určite nájde kúsok seba.&nbsp;</p><p>Pamätajte, že dobré veci sa nikdy neudejú samy od seba. Keď človek neverí v ich úspech, nestanú sa nikdy. Preto verme, že najbližšie mesiace nám všetkým prinesú čosi prelomové.</p>yesCover Storycover-story
byty-za-miliony-nebyvaju-aj-zarukou-kvalityByty za milióny nebývajú aj zárukou kvality19for-men-2021-12-2022-01
adrenalin-vyhladava-uz-len-v-televiziiAdrenalín vyhľadáva už len v televízii16for-men-2021-04-05
najvonavejsia-z-idei-v-mojej-zasuvkeNajvoňavejšia z ideí v mojej zásuvke1for-men-2020-01
izolaciaIzolácia20for-men-2022-02-03
romantika-na-cely-vecerRomantika na celý večer20for-men-2022-02-03
sila-hybat-davmiSila hýbať davmi20for-men-2022-02-03