Časopis FOR MEN - Investovanie do Kryptomien

Investovanie do Kryptomien

Ekonomika01. apríl 2021 Vyšlo v čísle: 04-05/2021

Kryptomeny sú novodobým digitálnym aktívom, respektíve autonómnym systémom, ktorý definuje a spravuje kód. Založené sú na technológii distribuovanej hlavnej účtovnej knihy (z anglického ledger), riadenej distribuovanou sieťou bez centrálnej autority, teda sieťou mnohých uzlov, ktoré sa podieľajú na správe tohto systému. Príkladom je technológia blockchain, využívajúca kryptografiu na zabezpečenie systému.

Hlavnou premisou takýchto systémov je autonómnosť, teda fungovanie siete bez prostredníka. Takúto sieť transparentne riadi jej komunita, a to výhradne na základe predurčených pravidiel definovaných v kóde. V tejto spojitosti sa často hovorí o novej generácii internetu, webe 3.0, internete hodnôt, o súkromí používateľov siete či o vlastníctve dát používateľmi (na rozdiel od webu 2.0, keď súkromné dáta používateľov vlastní Facebook či Google). 

Podstatou akejkoľvek kryptomeny je tzv. governance – správa interného riadiaceho systému, ktorý je unikátne navrhnutý pre dané riešenie, danú sieť. Na znázornenie použijeme technológiu Bitcoin, konkrétne hádam najznámejšiu transakciu v histórii tejto siete. V máji 2010 si Laszlo objednal pizze s cibuľou, paprikou, klobásou, šampiňónmi, paradajkami a feferónmi za 10 000 BTC (460 miliónov eur pri aktuálnej cene Bitcoinu). Monetárny systém siete zabezpečil prevod 10 000 BTC od Laszla do pizzerie a incentivizoval správcov siete (tzv. uzly), aby danú transakciu vykonali. V tomto príklade systém k transakcii prihodil poplatok 0,99 BTC (alebo 46 000 eur pri aktuálnej cene Bitcoinu), ktorý zabezpečil úspešné odoslanie transakcie, čím sa už navždy zapísal do hlavnej knihy siete Bitcoin. 

Aj keď bol Bitcoin ako virtuálna mena dizajnovaný prednostne ako platidlo porovnateľné s eurom či dolárom, možnosti jeho využitia sa vyvíjajú. Najnovšia téza využitia bitcoinu ho označuje za ideálny uchovávateľ hodnoty, podobne ako zlato.

TRI ZÁKLADNÉ DRUHY KRYPTOMIEN 

  • Hodnotové tokeny (Value tokens) 
  • Tokeny ako cenné papiere (Security tokens) 
  • Úžitkové tokeny (Utility tokens)

Príkladom hodnotového tokenu je už spomenutá kryptomena Bitcoin. Začiatkom roka 2009 ju do prevádzky uviedol jej tvorca Satoši Nakamoto. Jeho identitu stále nepoznáme – nik nevie, kto sa skrýva pod týmto pseudonymom, ani či ide o jedinca alebo o skupinu. Napriek tomu má táto sieť (autonómny systém) v čase písania článku hodnotu takmer 860 miliárd eur. 

Aj keď bol Bitcoin ako virtuálna mena dizajnovaný prednostne ako platidlo porovnateľné s eurom či dolárom, možnosti jeho využitia sa vyvíjajú. Najnovšia téza využitia Bitcoinu ho označuje za ideálny uchovávateľ hodnoty, podobne ako zlato. Tiež sa o ňom hovorí ako o digitálnom zlate či zlate 2.0, a to z dôvodu jednoduchšej úschovy, overiteľnosti či deliteľnosti. 

Sekuritné tokeny napĺňajú podstatu cenných papierov. Sú formou investičného kontraktu a často reprezentujú istý podiel na budúcich výnosoch, ako to je napríklad pri akciách spoločnosti. Práve preto často spadajú pod miestne regulácie o cenných papieroch. Jednoduchým príkladom sú tokenizované akcie spoločností ako Apple či Amazon. Ich najväčšou výhodou oproti klasickým akciám je práve základná premisa tejto technológie – vy ste majiteľom daného aktíva, na jeho prevod či úschovu nie je potrebný žiaden prostredník (akcie spoločnosti sú komplikovane prevoditeľné a musia byť v úschove na to určeného správcu). 

Utilitné tokeny sú, okrem ich peňažnej hodnoty, generalizované ako tokeny s funkčným využitím v rámci siete. Aktuálne najpopulárnejšími sú tzv. governance tokeny, čiže tokeny s právom podieľať sa na riadiacich rozhodnutiach siete či s možnosťou participovať na jej validácii, teda aj na jej transakčných poplatkoch. 

KRYPTO Z POHĽADU INVESTORA

Trh s kryptomenami prechádza rovnakými fázami ako akýkoľvek iný smer, ktorý bol postupne adaptovaný a prijímaný širokou verejnosťou. Po januári 2018, keď praskla prvá veľká altcoinová bublina, veľa ľudí prestalo sledovať krypto. Mysleli si, že skončilo na smetisku dejín. V skutočnosti sa však práve vtedy spájali tvorcovia, podnikavci a sofistikovaní investori, aby vytvorili niečo veľké, prevratné, čosi, čo tu ešte nie je, čo môže všetkým zmeniť život – presne tak ako príchod internetu. Záujem o túto inováciu sa postupne prenáša z relatívne komorného kruhu podnikavcov na odbornú až širšiu verejnosť. S rastúcim potenciálom prišiel silnejúci apetít zo strany investorov. Dopyt po investíciách do tejto novej technológie vzbudil veľkú pozornosť a počas nasledujúcich mesiacov začali rôzni správcovia tvoriť štruktúry pre inštitucionálnych či retailových investorov. V tejto „akumulačnej fáze“, keď sa investorský záujem len rozbiehal, investori zverili správcom aktív desiatky miliárd eur a trpezlivo čakali na koniec „krypto zimy“. Po mesiacoch čakania sa začal blížiť dôležitý dátum – 11. máj 2020. S ním prišiel v poradí tretí Bitcoin halving, teda moment, keď sa odmena za vyťaženie jedného bloku tejto kryptomeny zníži presne o polovicu (z 12,5 BTC na 6,25 BTC). V histórii Bitcoinu tento moment zakaždým znamenal prudký nárast ceny v nasledujúcich ôsmich, dvanástich a osemnástich mesiacoch. Dnes už vieme povedať, že táto téza sa aspoň sčasti naplní. 

Aktuálny záujem investorov o kryptomeny odštartovala vlna projektov v oblasti DeFi (decentralizovaného financovania, ktoré funguje bez prostredníkov, akými sú napr. banky). Tie prinášajú efektívnejšie riešenia klasického finančného sektora, ako napríklad pôžičky riadené kódom. DeFi prinieslo aj vlnu peer-to-peer pôžičiek – prostredníctvom Decentralizované financovanie platforiem vedia ľudia požičať peniaze vo forme tokenov inému človeku, prípadne si ich vedia požičať sami. Tí, ktorí tokeny požičiavajú a nechávajú ich tak uzamknuté na platforme, inkasujú vopred dohodnutý úrok. Ľudia, ktorí si tokeny požičiavajú, ich používajú ako páku pri vlastných investíciách a úrok platia. V roku 2020 sme sledovali obrovský nárast popularity DeFi hnutia a priam neuveriteľný skok zo 650 miliónov USD (uzamknutých v DeFi projektoch) na vyše 15 miliárd USD. V čase písania tohto článku je v DeFi uzamknutých viac ako 43 miliárd USD. Naskytá sa logická otázka: „Odrazil sa tento nárast aktív aj na cene samotných platforiem?“ Odpoveď je áno a ešte raz áno – kto v roku 2020 investoval do DeFi (a správne si vybral), mohol svoj vklad zhodnotiť v stovkách percent. Pár príkladov môžete vidieť v tabuľke. 

Prirodzene, nájdu sa aj opačné prípady, pri ktorých investori počítajú straty v desiatkach percent a (aj pri tých úspešných si neraz museli riadiť dvojcifernú stratu). Pri kryptotrhu teda aj naďalej platí, že ide o vysoko špekulatívnu investíciu. Ľudia by do nej mali investovať iba peniaze, o ktoré si môžu dovoliť prísť. 

Výhod tejto novej technológie je nespočetné množstvo, avšak netreba bagatelizovať unikátne nástrahy číhajúce na nováčikov (často však aj skúsených). Veľkým rizikom sa stáva priamo používateľ tejto technológie, a to pri investovaní do kryptomien. Medzi veľké riziká, samozrejme, patrí nesprávny výber projektov či naletenie podvodníkom, ktorí sľubujú takmer nekonečné zhodnotenie kapitálu. Unikátnym rizikom sa stáva správa aktív, keďže investor si spravuje majetok sám, bez ochrannej náruče inštitúcie, akou je banka. Decentralizácia, teda obmedzenie prostredníkov, však stojí v rámci hlavnej premisy tejto technológie. Samotné založenie peňaženky na úschovu digitálnych aktív má svoje nástrahy v podobe možnej straty prihlasovacích údajov. Keď o ne prídete, nemôžete sa spoľahnúť na žiadnu pomocnú ruku, ako je zvykom v prípade klasických finančných inštitúcií. Údaje môžu byť aj odcudzené, a to rôznymi formami sociálneho inžinieringu či malvéru. 

Nové technológie sú pre mnohých úchvatné, obzvlášť keď človek pozoruje, respektíve sa zapojí do transformácie starého systému na nový, ako napríklad pri prechode z webu 2.0 do webu 3.0. Nové technológie však neprinášajú len zvýšenie efektivity či nové riešenia a veľký potenciál, ale aj úplne nový druh rizík.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Investovanie do Kryptomien
Časopis FOR MEN - Investovanie do Kryptomien
Časopis FOR MEN - Investovanie do Kryptomien
Časopis FOR MEN - Investovanie do Kryptomien

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
16investovanie-do-kryptomienInvestovanie do Kryptomien12nonoKryptomeny sú novodobým digitálnym aktívom, respektíve autonómnym systémom, ktorý definuje a spravuje kód. Založené sú na technológii distribuovanej hlavnej účtovnej knihy (z anglického ledger), riadenej distribuovanou sieťou bez centrálnej autority, teda sieťou mnohých uzlov, ktoré sa podieľajú na správe tohto systému. Príkladom je technológia blockchain, využívajúca kryptografiu na zabezpečenie systému. <p>Hlavnou premisou takýchto systémov je autonómnosť, teda fungovanie siete bez prostredníka. Takúto sieť transparentne riadi jej komunita, a to výhradne na základe predurčených pravidiel definovaných v kóde. V tejto spojitosti sa často hovorí o novej generácii internetu, webe 3.0, internete hodnôt, o súkromí používateľov siete či o vlastníctve dát používateľmi (na rozdiel od webu 2.0, keď súkromné dáta používateľov vlastní Facebook či Google).&nbsp;</p><p>Podstatou akejkoľvek kryptomeny je tzv. governance – správa interného riadiaceho systému, ktorý je unikátne navrhnutý pre dané riešenie, danú sieť. Na znázornenie použijeme technológiu Bitcoin, konkrétne hádam najznámejšiu transakciu v histórii tejto siete. V máji 2010 si Laszlo objednal pizze s cibuľou, paprikou, klobásou, šampiňónmi, paradajkami a feferónmi za 10 000 BTC (460 miliónov eur pri aktuálnej cene Bitcoinu). Monetárny systém siete zabezpečil prevod 10 000 BTC od Laszla do pizzerie a incentivizoval správcov siete (tzv. uzly), aby danú transakciu vykonali. V tomto príklade systém k transakcii prihodil poplatok 0,99 BTC (alebo 46 000 eur pri aktuálnej cene Bitcoinu), ktorý zabezpečil úspešné odoslanie transakcie, čím sa už navždy zapísal do hlavnej knihy siete Bitcoin.&nbsp;</p><p><strong>Aj keď bol Bitcoin ako virtuálna mena dizajnovaný prednostne ako platidlo porovnateľné s eurom či dolárom, možnosti jeho využitia sa vyvíjajú. Najnovšia téza využitia bitcoinu ho označuje za ideálny uchovávateľ hodnoty, podobne ako zlato.<br></strong></p><h3>TRI ZÁKLADNÉ DRUHY KRYPTOMIEN&nbsp;</h3><ul><li>Hodnotové tokeny (Value tokens)&nbsp;</li><li>Tokeny ako cenné papiere (Security tokens)&nbsp;</li><li>Úžitkové tokeny (Utility tokens)</li></ul><p>Príkladom hodnotového tokenu je už spomenutá kryptomena Bitcoin. Začiatkom roka 2009 ju do prevádzky uviedol jej tvorca Satoši Nakamoto. Jeho identitu stále nepoznáme – nik nevie, kto sa skrýva pod týmto pseudonymom, ani či ide o jedinca alebo o skupinu. Napriek tomu má táto sieť (autonómny systém) v čase písania článku hodnotu takmer 860 miliárd eur.&nbsp;</p><p>Aj keď bol Bitcoin ako virtuálna mena dizajnovaný prednostne ako platidlo porovnateľné s eurom či dolárom, možnosti jeho využitia sa vyvíjajú. Najnovšia téza využitia Bitcoinu ho označuje za ideálny uchovávateľ hodnoty, podobne ako zlato. Tiež sa o ňom hovorí ako o digitálnom zlate či zlate 2.0, a to z dôvodu jednoduchšej úschovy, overiteľnosti či deliteľnosti.&nbsp;</p><p>Sekuritné tokeny napĺňajú podstatu cenných papierov. Sú formou investičného kontraktu a často reprezentujú istý podiel na budúcich výnosoch, ako to je napríklad pri akciách spoločnosti. Práve preto často spadajú pod miestne regulácie o cenných papieroch. Jednoduchým príkladom sú tokenizované akcie spoločností ako Apple či Amazon. Ich najväčšou výhodou oproti klasickým akciám je práve základná premisa tejto technológie – vy ste majiteľom daného aktíva, na jeho prevod či úschovu nie je potrebný žiaden prostredník (akcie spoločnosti sú komplikovane prevoditeľné a musia byť v úschove na to určeného správcu).&nbsp;</p><p>Utilitné tokeny sú, okrem ich peňažnej hodnoty, generalizované ako tokeny s funkčným využitím v rámci siete. Aktuálne najpopulárnejšími sú tzv. governance tokeny, čiže tokeny s právom podieľať sa na riadiacich rozhodnutiach siete či s možnosťou participovať na jej validácii, teda aj na jej transakčných poplatkoch.&nbsp;</p><h3>KRYPTO Z POHĽADU INVESTORA</h3><p>Trh s kryptomenami prechádza rovnakými fázami ako akýkoľvek iný smer, ktorý bol postupne adaptovaný a prijímaný širokou verejnosťou. Po januári 2018, keď praskla prvá veľká altcoinová bublina, veľa ľudí prestalo sledovať krypto. Mysleli si, že skončilo na smetisku dejín. V skutočnosti sa však práve vtedy spájali tvorcovia, podnikavci a sofistikovaní investori, aby vytvorili niečo veľké, prevratné, čosi, čo tu ešte nie je, čo môže všetkým zmeniť život – presne tak ako príchod internetu. Záujem o túto inováciu sa postupne prenáša z relatívne komorného kruhu podnikavcov na odbornú až širšiu verejnosť. S rastúcim potenciálom prišiel silnejúci apetít zo strany investorov. Dopyt po investíciách do tejto novej technológie vzbudil veľkú pozornosť a počas nasledujúcich mesiacov začali rôzni správcovia tvoriť štruktúry pre inštitucionálnych či retailových investorov. V tejto „akumulačnej fáze“, keď sa investorský záujem len rozbiehal, investori zverili správcom aktív desiatky miliárd eur a trpezlivo čakali na koniec „krypto zimy“. Po mesiacoch čakania sa začal blížiť dôležitý dátum – 11. máj 2020. S ním prišiel v poradí tretí Bitcoin halving, teda moment, keď sa odmena za vyťaženie jedného bloku tejto kryptomeny zníži presne o polovicu (z 12,5 BTC na 6,25 BTC). V histórii Bitcoinu tento moment zakaždým znamenal prudký nárast ceny v nasledujúcich ôsmich, dvanástich a osemnástich mesiacoch. Dnes už vieme povedať, že táto téza sa aspoň sčasti naplní.&nbsp;</p><p>Aktuálny záujem investorov o kryptomeny odštartovala vlna projektov v oblasti DeFi (decentralizovaného financovania, ktoré funguje bez prostredníkov, akými sú napr. banky). Tie prinášajú efektívnejšie riešenia klasického finančného sektora, ako napríklad pôžičky riadené kódom. DeFi prinieslo aj vlnu peer-to-peer pôžičiek – prostredníctvom Decentralizované financovanie platforiem vedia ľudia požičať peniaze vo forme tokenov inému človeku, prípadne si ich vedia požičať sami. Tí, ktorí tokeny požičiavajú a nechávajú ich tak uzamknuté na platforme, inkasujú vopred dohodnutý úrok. Ľudia, ktorí si tokeny požičiavajú, ich používajú ako páku pri vlastných investíciách a úrok platia. V roku 2020 sme sledovali obrovský nárast popularity DeFi hnutia a priam neuveriteľný skok zo 650 miliónov USD (uzamknutých v DeFi projektoch) na vyše 15 miliárd USD. V čase písania tohto článku je v DeFi uzamknutých viac ako 43 miliárd USD. Naskytá sa logická otázka: „Odrazil sa tento nárast aktív aj na cene samotných platforiem?“ Odpoveď je áno a ešte raz áno – kto v roku 2020 investoval do DeFi (a správne si vybral), mohol svoj vklad zhodnotiť v stovkách percent. Pár príkladov môžete vidieť v tabuľke.&nbsp;</p><p>Prirodzene, nájdu sa aj opačné prípady, pri ktorých investori počítajú straty v desiatkach percent a (aj pri tých úspešných si neraz museli riadiť dvojcifernú stratu). Pri kryptotrhu teda aj naďalej platí, že ide o vysoko špekulatívnu investíciu. Ľudia by do nej mali investovať iba peniaze, o ktoré si môžu dovoliť prísť.&nbsp;</p><p>Výhod tejto novej technológie je nespočetné množstvo, avšak netreba bagatelizovať unikátne nástrahy číhajúce na nováčikov (často však aj skúsených). Veľkým rizikom sa stáva priamo používateľ tejto technológie, a to pri investovaní do kryptomien. Medzi veľké riziká, samozrejme, patrí nesprávny výber projektov či naletenie podvodníkom, ktorí sľubujú takmer nekonečné zhodnotenie kapitálu. Unikátnym rizikom sa stáva správa aktív, keďže investor si spravuje majetok sám, bez ochrannej náruče inštitúcie, akou je banka. Decentralizácia, teda obmedzenie prostredníkov, však stojí v rámci hlavnej premisy tejto technológie. Samotné založenie peňaženky na úschovu digitálnych aktív má svoje nástrahy v podobe možnej straty prihlasovacích údajov. Keď o ne prídete, nemôžete sa spoľahnúť na žiadnu pomocnú ruku, ako je zvykom v prípade klasických finančných inštitúcií. Údaje môžu byť aj odcudzené, a to rôznymi formami sociálneho inžinieringu či malvéru.&nbsp;</p><p>Nové technológie sú pre mnohých úchvatné, obzvlášť keď človek pozoruje, respektíve sa zapojí do transformácie starého systému na nový, ako napríklad pri prechode z webu 2.0 do webu 3.0. Nové technológie však neprinášajú len zvýšenie efektivity či nové riešenia a veľký potenciál, ale aj úplne nový druh rizík.</p>4no0000-00-00for-men-2021-04-0504-05/20212021-04-01<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>som veľmi rád, že po krátkej prestávke, ktorá bola zapríčinená úspešným uvedením nášho nového časopisu FORWOMEN, sa vám môžem prihovoriť vo vašom obľúbenom magazíne FORMEN. Cieľom nášho časopisu je priniesť do vašej domácnosti pohodu, relax a nové informácie. Uvedomujeme si, že v súčasnom stave je psychická pohoda človeka skúšaná viac ako kedykoľvek predtým. Pomaly a nechcene si zvykáme na opatrenia – rúška a sociálne obmedzenia sa stali súčasťou nášho každodenného života. V piatok nehľadáme, kam by sme sa mohli ísť najesť či zabaviť, ale rozhodujeme sa, aký film si vybrať a čo navariť. Nemusíme si klamať, svet sa zmenil a nikto z nás nevie, či sa ešte vráti do starých koľají. Každú zmenu v našom živote však musíme vnímať ako výzvu, nájsť na nej pozitíva a pokračovať vpred. Z mojej pozície majiteľa a šéfredaktora tohto časopisu verím, že sme sa za posledné obdobie stali pravidelnou súčasťou vášho voľného času.&nbsp;</p><p>Titulku aktuálneho čísla obsadil známy slovenský herec Branislav Deák, ktorého diváci poznajú nielen z televíznych seriálov, mohli ho vidieť aj na scénach viacerých bratislavských divadiel. V našom rozhovore prezradil, že za sporákom je ako doma, ale nezabúda ani na svoju najväčšiu záľubu – motorky.&nbsp;</p><p>V časopise nebudú chýbať obľúbené rubriky, ako sú Šport, Kariéra či Ekonomika, kde sme priblížili čoraz populárnejšiu tému – kryptomeny. V novej rubrike Biznis sme sa zas zamerali na možno menej obľúbenú tému firemného majetku. Špecialisti z Highgate Tax &amp; Law nám však našťastie prezradili, ako ho vieme chrániť. V neposlednom rade je potrebné zviditeľniť zdravý životný štýl, ktorý môžu podporiť funkčné vody od SPACElab. A vedeli ste, že v Medirexe vám vedia nastaviť diétu na mieru?&nbsp;</p><p>Verím, že v tomto čísle sa nájde každý z nás. Prajem vám pekné čítanie.</p>yesEkonomikaekonomika
zaporne-ceny-ropy-rarita-ktoru-coskoro-neuvidimeZáporné ceny ropy: Rarita, ktorú čoskoro neuvidíme8for-men-2020-05
digitalne-reality-maklerom-pomoze-unikatne-mobilne-rozhranieDigitálne reality: maklérom pomôže unikátne mobilné rozhranie14for-men-2020-12
koronasok-sposobi-futbalu-miliardove-vypadky-prijmovKoronašok spôsobí futbalu miliardové výpadky príjmov10for-men-2020-07
nabijajte-bezdrotovo-a-stylovoNabíjajte bezdrôtovo a štýlovo16for-men-2021-04-05
ktosi-tu-hra-necistu-hruKtosi tu hrá nečistú hru16for-men-2021-04-05
o-umenie-sa-ukratit-nemusite-ani-terazO umenie sa ukrátiť nemusíte ani teraz16for-men-2021-04-05