Časopis FOR MEN - O umenie sa ukrátiť nemusíte ani teraz

O umenie sa ukrátiť nemusíte ani teraz

Art / Design01. apríl 2021 Vyšlo v čísle: 04-05/2021

Umenie si môžete užiť odkiaľkoľvek – aj z domu. Nielen vtedy, keď sa to inak nedá. Sledovať expozície z domu má svoje čaro a svojím spôsobom patrí k tomu, aby ste sa naučili oceňovať umelecké diela. Budete mať dostatok času a aj viac priestoru na to, aby ste získali prehľad o scéne a zadefinovali si vlastný štýl.

Hoci virtuálne prehliadky galérií a múzeí nie sú novinkou, v tomto období ich pribúda. Pre všetkých priaznivcov umenia je práve toto najlepšia príležitosť na využitie pretrvávajúcej situácie so zatvorenými inštitúciami vo vlastný prospech. Povedzme, že sa vďaka tomu pripravíte na najbližšiu a azda už skorú sezónu sprístupnených galérií a vernisáží. Vylúčené nie je ani to, že si medzičasom stihnete niektoré z diel zadovážiť. Dôležité je vedieť, kde a kedy hľadať. 

PRAKTICKY KDEKOĽVEK

Väčšina galérií zostavuje plány výstav s ročným až dvojročným predstihom. Aj keď sa záujemcovia o výstavách dozvedia zvyčajne až v danej sezóne, vďaka bulletinom na webstránkach a množstvu nových platforiem, ktoré informujú o prebiehajúcich podujatiach, môže každý včas zaradiť takúto návštevu, hoc aj virtuálnu, do svojho programu. Čím teda začať, keď sa rozhodnete nájsť si čas na návštevu takejto galérie? Stačí si vybrať inštitúciu, nájsť si v programe aktuálne prebiehajúce výstavy a potvrdiť vstup do virtuálnej siene s vystavenými dielami. Prevedenie týchto fiktívnych priestorov môže byť rôzne. Zvlášť v dnešnej dobe sa aj vystavovatelia snažia zostať dostupnými bez ohľadu na preferované zariadenie návštevníkov. Z toho dôvodu môže vzniknúť rozdiel medzi sledovaním diel na obrazovke laptopu, smartfónu alebo tabletu. A navyše, nie vždy je pohyb po priestore celkom slobodný a závislý od návštevníka. To najlepšie, čo môžete urobiť pred vstupom do virtuálneho prostredia, je vybrať si katalóg k danej výstave. Keďže vkus každého jednotlivca je odlišný, práve takto si môžete overiť, či pre vás bude prehliadka diel dostatočne zaujímavá. Katalógy bývajú v súčasnosti bezplatne dostupné na príslušnej stránke, respektíve podstránke galérie a ponúkajú všetko, čo potrebujete vedieť o umelcoch a dielach – techniku, rozmery, rok a prípadne aj miesto vzniku. Dobrým štartom môže byť napríklad virtuálna galéria Kunstmatrix s prehľadnou ponukou prebiehajúcich výstav hneď v úvode. Na výber máte komentovanú prehliadku alebo individuálnu návštevu bez komentára. K dielam sa môžete priblížiť dostatočne blízko na to, aby ste mohli vnímať autorský vklad do média – ťahy štetca, riešenie spojov, výber materiálov, ako aj lazúry, šrafúry a impasta. Jedným z benefitov takejto návštevy je neraz aj možnosť okamžitého zakúpenia diela, pričom cena je uvádzaná priamo, vyhnete sa teda obligátnemu kontaktovaniu predajcu. Vďaka virtuálnemu prevedeniu výstavy si môžete lepšie než za iných okolností uvedomiť členenie vystavovaných diel v priestore. Často ich totiž združuje rovnaké časové obdobie, prípadne téma. No niekedy sú to aj lokality či vek autorov. To všetko sa dá vyčítať zo základných informácií, uvádzaných pri každom z diel. O niečo menej sofistikovaný, ale rovnako účinný nástroj, ktorým si môžete obzrieť mnohé kolekcie súčasných autorov z celého sveta, je aj návšteva aukčných siení Christie’s či Sotheby’s – obidve majú všetky diela digitalizované v takej vysokej kvalite, že vám neunikne nijaký detail. Iné je to azda len v prípade inštalácií, keďže možnosť 360° pohľadu na týchto stránkach zatiaľ k dispozícii nie je. Ani vtedy, keď sa vám dielo páči a poznáte jeho cenu, sa vám nemusí vyplatiť robiť unáhlené kroky. Prvotnú návštevu výstavy berte skôr ako obhliadku trhu a prieskum aktuálnych tendencií v tvorbe súčasných umelcov. 

ROZŠIROVANIE OBZOROV 

Pre lepšie pochopenie významu danej výstavy je najvhodnejšie zvoliť si prehliadku sprevádzanú komentármi online kurátorov. Tí vám v prvom rade priblížia motívy sprevádzajúce výber danej skupiny autorov, respektíve časový alebo iný rámec, určujúci zostavenie výstavného katalógu. Už tieto úvodné informácie vám môžu pomôcť pri formovaní vlastného zberateľského vkusu, respektíve pri rozširovaní obzorov, ktoré budú korešpondovať s tým, k čomu inklinujete. Komentované prehliadky pritom ponúka aj Google platforma Arts & Culture, kde sú sústredené virtuálne siene väčšiny najslávnejších galérií moderného i tradičného umenia – Bilbao, Musée d’Orsay, MoMA a ďalšie. V rámci aktuálneho programu bolo možné vstúpiť napríklad aj do priestorov Gettyho múzea, vystavujúceho edíciu amerických piktorialistov z prostredia japonskej štvrte Los Angeles, ktorí sa sformovali medzi dvadsiatymi a tridsiatymi rokmi minulého storočia. Jednotlivé komentáre k dielam ponúkali informácie týkajúce sa štylistiky, výberu tém, ale aj bibliografických detailov o jednotlivých autoroch, v tomto prípade fotografoch. Pri online návšteve MoMA bola pre zmenu k dispozícii bohato komentovaná prehliadka avantgardnej umelkyne Sophie Taeuber-Arp, manželky Hansa Arpa. Obzvlášť jej dadaistické drevené skulptúry boli vrcholom prehliadky. 

KNIHY K TOMU PATRIA

Práve vďaka množstvu komentárov, ktoré pripravujú kurátori k vystavovaným dielam, je samoštúdium umenia o niečo jednoduchšie a prehľadnejšie než za normálnych okolností. Veď prekliknutie medzi dvomi oknami prehliadača vám umožní, aby ste si o tom-ktorom diele či umeleckej skupine do minúty zistili všetky ďalšie podrobnosti. Navyše, ak ide o žijúcich umelcov, ako sú Cecily Brown, Matt Connors, Alex Da Corte alebo Daniel Silver, prehľad o ich aktuálnej tvorbe môžete získať aj prostredníctvom ich oficiálnych účtov na Instagrame. Platformy ako Artalk či Artsy pravidelne informujú o ich hodnote na umeleckom trhu, ale aj o všetkom, čo s danými umelcami súvisí, či už po stránke generačného hnutia, alebo príslušného žánru, do ktorého ich možno zaradiť. A keď vás daný umelec zaujme, prostredníctvom vhodne zvolenej monografie môžete mať na dosah všetky informácie vrátane kurátorských príspevkov a prehľadu najvýznamnejších diel v daných tvorivých obdobiach. Správne zostavená knižnica je teda ďalším krokom k tomu, aby ste si v budúcnosti mohli umenie užiť ešte o niekoľko stupňov lepšie. 

VYSTIHNUTIE MOMENTU

Keď už máte jasno v tom, čo vám na základe virtuálnej prehliadky imponuje, a predpokladajme, že ste si po čase zadovážili aj nejakú monografiu, je ideálne začať s definovaním vlastného vkusu. Teraz už totiž máte dostatok informácií o danom umeleckom smere, viete sa orientovať v menách na scéne a dokážete nachádzať ďalšie a ďalšie podobné diela, ktoré vyhovujú vašim kritériám. V danom okamihu si už zrejme viete predstaviť, ktoré dielo by ste radi videli u seba doma, pretože vám najviac imponuje, prípadne by mohlo byť centrálnym prvkom vašej zbierky. Na základe návštev virtuálnych galérií zasa viete zhodnotiť, aká je počiatočná investícia do diela a či sa môže, alebo nemusí zhodnotiť. No ani keď nemáte v pláne investovať do diel, oboznámenie s nimi nie je na škodu. Geniálnymi kompromismi môžu byť diela aktuálnych umelcov, ktorí sa už stali predstaviteľmi nejakej scény, prípadne sa ich kariéra ešte len rozbieha. V takom prípade je najlepšie obzrieť sa po umelcoch, ktorí tvorili napríklad pred desiatimi či dvadsiatimi rokmi a sú aktívni aj naďalej. Je totiž dosť možné, že ich diela sú cenovo dostupnejšie, ich žáner je ešte stále nový, a teda aj ich cena v budúcnosti porastie. Zaujímavú platformu ponúkol napríklad Paul Smith, ktorý v rámci svojho predaja každý mesiac obmieňa niche kategóriu, určenú na prezentáciu a predaj umeleckých diel súčasných autorov. Skulptúru Vica Wrighta tam bolo možné ešte donedávna zakúpiť za menej ako 300 dolárov. V aktuálnej kolekcii je predstavený Guy Laramée so sériou pozostávajúcou len z troch objektov. Ich cena sa už teraz začína na spodnej hladine okolo 7 000 dolárov. 

DOKÁŽETE TO?

Umenie však nemusí zostávať výlučne pasívnou aktivitou. Naopak, kontakt so súčasnými umelcami vás môže priviesť napríklad aj k tomu, že sa sami pokúsite o vytvorenie nejakého diela. Dôležité pritom nie je to, aby ste ním čokoľvek napodobnili, ale aby ste počas tvorivého procesu začali na dielo nazerať úplne novým spôsobom. Vďaka tomu dokážete jednak oceniť inovácie iných autorov a zároveň ustáliť svoju vlastnú štylistiku, ktorou si napokon môžete nájsť nasledovníkov a obdivovateľov. Pomôže vám to prehodnotiť originalitu techniky, nazeranie na aktuálne trendy a vyhodnotiť, či je cena za dielo podľa vašich nárokov relevantná. Vaše prvotné názory na akékoľvek dielo sa bez pochýb upravia a budú založené na pochopení toho, čo všetko muselo predchádzať momentu, v ktorom umelec uznal za vhodné považovať svoju prácu za hotovú. Môžu to byť zámerné chyby, snaha o napodobenie nedokonalosti. Nejedna kresba, ktorá pripomína prácu prváka z hodiny výtvarnej výchovy, môže pre dospeláka predstavovať extrémne náročnú úlohu. Paradoxne je to práve preto, že už dávno absolvoval všetky stupne kreatívneho vývoja na to, aby stále viedol scénu na základnej čiare a v abstraktných formách. Iné to nie je ani s fotografiami. Dokonca aj zdanlivo obyčajné zábery, ktoré verne zachytávajú realitu, si vyžadujú skúseného fotografa s citom pre ostrosť a ohnisko. Expozícia neraz trvá niekoľko hodín a za záberom pred vašimi očami sa môžu skrývať stovky ďalších, ktoré fotograf nepovažoval za dostatočne dramatické. A čo vlastne sprevádzalo vznik záberu? Bolo naokolo ticho, musel kvôli nemu fotograf kráčať tridsať kilometrov, spať v stane – a čo sa mohlo diať o desať centimetrov naľavo od okraja obrazu? Ak sa začnete zamýšľať nad týmito otázkami, odrazu budete mať sami potrebu fotiť svet naokolo odlišne. A zrejme dokážete pri niektorých obrazoch opakovane stráviť aj niekoľko desiatok minút – interpretujúc ich význam. Ale aj navzdory tomu, že každé umelecké dielo si žiada nejaký čas, energiu a invenciu v kombinácii so zručnosťou, automaticky to neznamená, že musíte oceniť aj banán prelepený izolepou. Vy sami ste v danom okamihu kritikmi vlastnej tvorby a rovnako sa dívate na všetko ostatné. Či už vám v tom pomôžu návštevy virtuálnych galérií alebo nie, možností, ako zostať v kontakte s umením, je vždy dostatok.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - O umenie sa ukrátiť nemusíte ani teraz
Časopis FOR MEN - O umenie sa ukrátiť nemusíte ani teraz
Časopis FOR MEN - O umenie sa ukrátiť nemusíte ani teraz
Časopis FOR MEN - O umenie sa ukrátiť nemusíte ani teraz
Časopis FOR MEN - O umenie sa ukrátiť nemusíte ani teraz
Časopis FOR MEN - O umenie sa ukrátiť nemusíte ani teraz
Časopis FOR MEN - O umenie sa ukrátiť nemusíte ani teraz

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
16o-umenie-sa-ukratit-nemusite-ani-terazO umenie sa ukrátiť nemusíte ani teraz24nonoUmenie si môžete užiť odkiaľkoľvek – aj z domu. Nielen vtedy, keď sa to inak nedá. Sledovať expozície z domu má svoje čaro a svojím spôsobom patrí k tomu, aby ste sa naučili oceňovať umelecké diela. Budete mať dostatok času a aj viac priestoru na to, aby ste získali prehľad o scéne a zadefinovali si vlastný štýl. <p>Hoci virtuálne prehliadky galérií a múzeí nie sú novinkou, v tomto období ich pribúda. Pre všetkých priaznivcov umenia je práve toto najlepšia príležitosť na využitie pretrvávajúcej situácie so zatvorenými inštitúciami vo vlastný prospech. Povedzme, že sa vďaka tomu pripravíte na najbližšiu a azda už skorú sezónu sprístupnených galérií a vernisáží. Vylúčené nie je ani to, že si medzičasom stihnete niektoré z diel zadovážiť. Dôležité je vedieť, kde a kedy hľadať.&nbsp;</p><h3>PRAKTICKY KDEKOĽVEK </h3><p>Väčšina galérií zostavuje plány výstav s ročným až dvojročným predstihom. Aj keď sa záujemcovia o výstavách dozvedia zvyčajne až v danej sezóne, vďaka bulletinom na webstránkach a množstvu nových platforiem, ktoré informujú o prebiehajúcich podujatiach, môže každý včas zaradiť takúto návštevu, hoc aj virtuálnu, do svojho programu. Čím teda začať, keď sa rozhodnete nájsť si čas na návštevu takejto galérie? Stačí si vybrať inštitúciu, nájsť si v programe aktuálne prebiehajúce výstavy a potvrdiť vstup do virtuálnej siene s vystavenými dielami. Prevedenie týchto fiktívnych priestorov môže byť rôzne. Zvlášť v dnešnej dobe sa aj vystavovatelia snažia zostať dostupnými bez ohľadu na preferované zariadenie návštevníkov. Z toho dôvodu môže vzniknúť rozdiel medzi sledovaním diel na obrazovke laptopu, smartfónu alebo tabletu. A navyše, nie vždy je pohyb po priestore celkom slobodný a závislý od návštevníka. To najlepšie, čo môžete urobiť pred vstupom do virtuálneho prostredia, je vybrať si katalóg k danej výstave. Keďže vkus každého jednotlivca je odlišný, práve takto si môžete overiť, či pre vás bude prehliadka diel dostatočne zaujímavá. Katalógy bývajú v súčasnosti bezplatne dostupné na príslušnej stránke, respektíve podstránke galérie a ponúkajú všetko, čo potrebujete vedieť o umelcoch a dielach – techniku, rozmery, rok a prípadne aj miesto vzniku. Dobrým štartom môže byť napríklad virtuálna galéria Kunstmatrix s prehľadnou ponukou prebiehajúcich výstav hneď v úvode. Na výber máte komentovanú prehliadku alebo individuálnu návštevu bez komentára. K dielam sa môžete priblížiť dostatočne blízko na to, aby ste mohli vnímať autorský vklad do média – ťahy štetca, riešenie spojov, výber materiálov, ako aj lazúry, šrafúry a impasta. Jedným z benefitov takejto návštevy je neraz aj možnosť okamžitého zakúpenia diela, pričom cena je uvádzaná priamo, vyhnete sa teda obligátnemu kontaktovaniu predajcu. Vďaka virtuálnemu prevedeniu výstavy si môžete lepšie než za iných okolností uvedomiť členenie vystavovaných diel v priestore. Často ich totiž združuje rovnaké časové obdobie, prípadne téma. No niekedy sú to aj lokality či vek autorov. To všetko sa dá vyčítať zo základných informácií, uvádzaných pri každom z diel. O niečo menej sofistikovaný, ale rovnako účinný nástroj, ktorým si môžete obzrieť mnohé kolekcie súčasných autorov z celého sveta, je aj návšteva aukčných siení Christie’s či Sotheby’s – obidve majú všetky diela digitalizované v takej vysokej kvalite, že vám neunikne nijaký detail. Iné je to azda len v prípade inštalácií, keďže možnosť 360° pohľadu na týchto stránkach zatiaľ k dispozícii nie je. Ani vtedy, keď sa vám dielo páči a poznáte jeho cenu, sa vám nemusí vyplatiť robiť unáhlené kroky. Prvotnú návštevu výstavy berte skôr ako obhliadku trhu a prieskum aktuálnych tendencií v tvorbe súčasných umelcov.&nbsp;</p><h3>ROZŠIROVANIE OBZOROV&nbsp;</h3><p>Pre lepšie pochopenie významu danej výstavy je najvhodnejšie zvoliť si prehliadku sprevádzanú komentármi online kurátorov. Tí vám v prvom rade priblížia motívy sprevádzajúce výber danej skupiny autorov, respektíve časový alebo iný rámec, určujúci zostavenie výstavného katalógu. Už tieto úvodné informácie vám môžu pomôcť pri formovaní vlastného zberateľského vkusu, respektíve pri rozširovaní obzorov, ktoré budú korešpondovať s tým, k čomu inklinujete. Komentované prehliadky pritom ponúka aj Google platforma Arts &amp; Culture, kde sú sústredené virtuálne siene väčšiny najslávnejších galérií moderného i tradičného umenia – Bilbao, Musée d’Orsay, MoMA a ďalšie. V rámci aktuálneho programu bolo možné vstúpiť napríklad aj do priestorov Gettyho múzea, vystavujúceho edíciu amerických piktorialistov z prostredia japonskej štvrte Los Angeles, ktorí sa sformovali medzi dvadsiatymi a tridsiatymi rokmi minulého storočia. Jednotlivé komentáre k dielam ponúkali informácie týkajúce sa štylistiky, výberu tém, ale aj bibliografických detailov o jednotlivých autoroch, v tomto prípade fotografoch. Pri online návšteve MoMA bola pre zmenu k dispozícii bohato komentovaná prehliadka avantgardnej umelkyne Sophie Taeuber-Arp, manželky Hansa Arpa. Obzvlášť jej dadaistické drevené skulptúry boli vrcholom prehliadky.&nbsp;</p><h3>KNIHY K TOMU PATRIA </h3><p>Práve vďaka množstvu komentárov, ktoré pripravujú kurátori k vystavovaným dielam, je samoštúdium umenia o niečo jednoduchšie a prehľadnejšie než za normálnych okolností. Veď prekliknutie medzi dvomi oknami prehliadača vám umožní, aby ste si o tom-ktorom diele či umeleckej skupine do minúty zistili všetky ďalšie podrobnosti. Navyše, ak ide o žijúcich umelcov, ako sú Cecily Brown, Matt Connors, Alex Da Corte alebo Daniel Silver, prehľad o ich aktuálnej tvorbe môžete získať aj prostredníctvom ich oficiálnych účtov na Instagrame. Platformy ako Artalk či Artsy pravidelne informujú o ich hodnote na umeleckom trhu, ale aj o všetkom, čo s danými umelcami súvisí, či už po stránke generačného hnutia, alebo príslušného žánru, do ktorého ich možno zaradiť. A keď vás daný umelec zaujme, prostredníctvom vhodne zvolenej monografie môžete mať na dosah všetky informácie vrátane kurátorských príspevkov a prehľadu najvýznamnejších diel v daných tvorivých obdobiach. Správne zostavená knižnica je teda ďalším krokom k tomu, aby ste si v budúcnosti mohli umenie užiť ešte o niekoľko stupňov lepšie.&nbsp;</p><h3>VYSTIHNUTIE MOMENTU </h3><p>Keď už máte jasno v tom, čo vám na základe virtuálnej prehliadky imponuje, a predpokladajme, že ste si po čase zadovážili aj nejakú monografiu, je ideálne začať s definovaním vlastného vkusu. Teraz už totiž máte dostatok informácií o danom umeleckom smere, viete sa orientovať v menách na scéne a dokážete nachádzať ďalšie a ďalšie podobné diela, ktoré vyhovujú vašim kritériám. V danom okamihu si už zrejme viete predstaviť, ktoré dielo by ste radi videli u seba doma, pretože vám najviac imponuje, prípadne by mohlo byť centrálnym prvkom vašej zbierky. Na základe návštev virtuálnych galérií zasa viete zhodnotiť, aká je počiatočná investícia do diela a či sa môže, alebo nemusí zhodnotiť. No ani keď nemáte v pláne investovať do diel, oboznámenie s nimi nie je na škodu. Geniálnymi kompromismi môžu byť diela aktuálnych umelcov, ktorí sa už stali predstaviteľmi nejakej scény, prípadne sa ich kariéra ešte len rozbieha. V takom prípade je najlepšie obzrieť sa po umelcoch, ktorí tvorili napríklad pred desiatimi či dvadsiatimi rokmi a sú aktívni aj naďalej. Je totiž dosť možné, že ich diela sú cenovo dostupnejšie, ich žáner je ešte stále nový, a teda aj ich cena v budúcnosti porastie. Zaujímavú platformu ponúkol napríklad Paul Smith, ktorý v rámci svojho predaja každý mesiac obmieňa niche kategóriu, určenú na prezentáciu a predaj umeleckých diel súčasných autorov. Skulptúru Vica Wrighta tam bolo možné ešte donedávna zakúpiť za menej ako 300 dolárov. V aktuálnej kolekcii je predstavený Guy Laramée so sériou pozostávajúcou len z troch objektov. Ich cena sa už teraz začína na spodnej hladine okolo 7 000 dolárov.&nbsp;</p><h3>DOKÁŽETE TO? </h3><p>Umenie však nemusí zostávať výlučne pasívnou aktivitou. Naopak, kontakt so súčasnými umelcami vás môže priviesť napríklad aj k tomu, že sa sami pokúsite o vytvorenie nejakého diela. Dôležité pritom nie je to, aby ste ním čokoľvek napodobnili, ale aby ste počas tvorivého procesu začali na dielo nazerať úplne novým spôsobom. Vďaka tomu dokážete jednak oceniť inovácie iných autorov a zároveň ustáliť svoju vlastnú štylistiku, ktorou si napokon môžete nájsť nasledovníkov a obdivovateľov. Pomôže vám to prehodnotiť originalitu techniky, nazeranie na aktuálne trendy a vyhodnotiť, či je cena za dielo podľa vašich nárokov relevantná. Vaše prvotné názory na akékoľvek dielo sa bez pochýb upravia a budú založené na pochopení toho, čo všetko muselo predchádzať momentu, v ktorom umelec uznal za vhodné považovať svoju prácu za hotovú. Môžu to byť zámerné chyby, snaha o napodobenie nedokonalosti. Nejedna kresba, ktorá pripomína prácu prváka z hodiny výtvarnej výchovy, môže pre dospeláka predstavovať extrémne náročnú úlohu. Paradoxne je to práve preto, že už dávno absolvoval všetky stupne kreatívneho vývoja na to, aby stále viedol scénu na základnej čiare a v abstraktných formách. Iné to nie je ani s fotografiami. Dokonca aj zdanlivo obyčajné zábery, ktoré verne zachytávajú realitu, si vyžadujú skúseného fotografa s citom pre ostrosť a ohnisko. Expozícia neraz trvá niekoľko hodín a za záberom pred vašimi očami sa môžu skrývať stovky ďalších, ktoré fotograf nepovažoval za dostatočne dramatické. A čo vlastne sprevádzalo vznik záberu? Bolo naokolo ticho, musel kvôli nemu fotograf kráčať tridsať kilometrov, spať v stane – a čo sa mohlo diať o desať centimetrov naľavo od okraja obrazu? Ak sa začnete zamýšľať nad týmito otázkami, odrazu budete mať sami potrebu fotiť svet naokolo odlišne. A zrejme dokážete pri niektorých obrazoch opakovane stráviť aj niekoľko desiatok minút – interpretujúc ich význam. Ale aj navzdory tomu, že každé umelecké dielo si žiada nejaký čas, energiu a invenciu v kombinácii so zručnosťou, automaticky to neznamená, že musíte oceniť aj banán prelepený izolepou. Vy sami ste v danom okamihu kritikmi vlastnej tvorby a rovnako sa dívate na všetko ostatné. Či už vám v tom pomôžu návštevy virtuálnych galérií alebo nie, možností, ako zostať v kontakte s umením, je vždy dostatok.</p>7no0000-00-00for-men-2021-04-0504-05/20212021-04-01<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>som veľmi rád, že po krátkej prestávke, ktorá bola zapríčinená úspešným uvedením nášho nového časopisu FORWOMEN, sa vám môžem prihovoriť vo vašom obľúbenom magazíne FORMEN. Cieľom nášho časopisu je priniesť do vašej domácnosti pohodu, relax a nové informácie. Uvedomujeme si, že v súčasnom stave je psychická pohoda človeka skúšaná viac ako kedykoľvek predtým. Pomaly a nechcene si zvykáme na opatrenia – rúška a sociálne obmedzenia sa stali súčasťou nášho každodenného života. V piatok nehľadáme, kam by sme sa mohli ísť najesť či zabaviť, ale rozhodujeme sa, aký film si vybrať a čo navariť. Nemusíme si klamať, svet sa zmenil a nikto z nás nevie, či sa ešte vráti do starých koľají. Každú zmenu v našom živote však musíme vnímať ako výzvu, nájsť na nej pozitíva a pokračovať vpred. Z mojej pozície majiteľa a šéfredaktora tohto časopisu verím, že sme sa za posledné obdobie stali pravidelnou súčasťou vášho voľného času.&nbsp;</p><p>Titulku aktuálneho čísla obsadil známy slovenský herec Branislav Deák, ktorého diváci poznajú nielen z televíznych seriálov, mohli ho vidieť aj na scénach viacerých bratislavských divadiel. V našom rozhovore prezradil, že za sporákom je ako doma, ale nezabúda ani na svoju najväčšiu záľubu – motorky.&nbsp;</p><p>V časopise nebudú chýbať obľúbené rubriky, ako sú Šport, Kariéra či Ekonomika, kde sme priblížili čoraz populárnejšiu tému – kryptomeny. V novej rubrike Biznis sme sa zas zamerali na možno menej obľúbenú tému firemného majetku. Špecialisti z Highgate Tax &amp; Law nám však našťastie prezradili, ako ho vieme chrániť. V neposlednom rade je potrebné zviditeľniť zdravý životný štýl, ktorý môžu podporiť funkčné vody od SPACElab. A vedeli ste, že v Medirexe vám vedia nastaviť diétu na mieru?&nbsp;</p><p>Verím, že v tomto čísle sa nájde každý z nás. Prajem vám pekné čítanie.</p>yesArt / Designart-design
jaf34-identita-neznamaJAF34 - Identita neznáma18for-men-2021-09-10
aukcne-rekordy-rok-2019-patril-monetoviAukčné rekordy: rok 2019 patril monetovi8for-men-2020-05
dokonale-panske-bytyDokonalé pánske byty7for-men-2020-03
hladate-timovych-hracov-spravneHľadáte tímových hráčov správne?16for-men-2021-04-05
top-forma-aj-pomocou-vedyTop forma aj pomocou vedy!16for-men-2021-04-05
film-palm-springsFilm - Palm Springs16for-men-2021-04-05