Časopis FOR MEN - Investujte do krásy

Investujte do krásy

Art / Design14. september 2020 Vyšlo v čísle: 09/2020

Vášeň, záľuba alebo naozajstný výnosný biznis? Hovoríme o zberateľstve, investícii či nákupe pre vlastné potešenie? Ako sa nezmýliť, nepodľahnúť túžbe vlastniť niečo na prvý pohľad krásne, ale vybrať si aj to hodnotné?

Na slovensku patria k najžiadanejším a zároveň najdrahším umelcom martin benka a ľudovít fulla. Cena ich diel neraz presiahne aj stotisíc eur.

Investícia do umenia, najmä toho súčasného, je komplikovaná. Nesľubuje rozprávkové zbohatnutie zo dňa deň. Ak sa v ňom nevyznáte a necháte sa oklamať, bude vás to mrzieť. Alebo na to pôjdete jednoducho – cez vlastný vkus. V každom prípade je dobré nechať si poradiť od odborníkov. 

Z investície do umenia, ak nenadväzujeme na rodinnú tradíciu, máme väčšinou strach. Nerozumieme mu, nevyznáme sa v pravidlách trhu a bojíme sa, že je to iba pre najväčších boháčov. V médiách sa správy v súvislosti s umením často obmedzujú na informácie o aukčných rekordoch. Diela starých majstrov či Picassa sa predávajú za milióny eur. Na Slovensku patria k najžiadanejším a zároveň najdrahším umelcom Martin Benka a Ľudovít Fulla. Cena ich diel neraz presiahne aj stotisíc eur. Nemáte na takúto investíciu odvahu a vlastne ani voľný kapitál? Odporúčame vám poobzerať sa po súčasných umelcoch. Pokojne môžete začať pri sume 500 alebo 1 000 eur. To už vôbec nevyzerá tak nedostupne, však? 

KÚPTE SI FOTKU, NEOĽUTUJETE 

Sandra Salamonová je galeristka a milovníčka krásy. Svojim klientom poskytuje komplexné poradenstvo v oblasti výtvarného umenia: „Celé je to veľmi zložité a subjektívne. To, čo sa jednému páči, druhý označí za gýč.“ Podľa nej platí, že každý by si mal kúpiť najmä to, čo ho uchvacuje: „Dáte si obraz na stenu a jednoducho vás v obývačke neomrzí.“ Ona sama vôbec neinklinuje k žiadanej moderne, viac ju oslovuje abstraktné moderné umenie: „Veľmi sa mi páči americký autor Mark Rothko, ale neviem o tom, že by sa na Slovensku predával, nedá sa tu zohnať. Zamerala som sa na slovenských autorov, ktorých sa snažím propagovať aj v zahraničí.“ Konkrétne cez umelecké portály Artsy.net, Artnet.com či 1stDibs.com. „My Slováci sme málo priebojní, agenti, ktorí by zastupovali umelcov, u nás takmer neexistujú. Preto som stavila na online predaj,“ opisuje svoj obchodný model. „Mladým mužom, ktorí chcú začať s investovaním do umenia, by som odporučila kúpiť si krásnu fotografiu so signatúrou a vytlačenú na kvalitnom papieri. Ak si ju pekne zarámujete, dlho z nej budete mať ohromnú radosť. Mimoriadne žiadané sú fotky od Karola alebo Martina Kállayovcov.“ Vybrať si však môžete aj z diel mladých maliarov. A či nákupom umenia napokon zarobíte? Spoľahlivo odhadnúť to nevie ani odborníčka, podľa nej záleží na mnohých faktoroch. „Aj keď niekto vyhrá súťaž Maľba roka alebo získa Cenu Oskára Čepana, nemusí vám to nič zaručiť. Ide síce o bonusový bod, ale trvalejší úspech mladých autorov závisí aj od šťastia,“ konštatuje Sandra Salamonová. 

CIPÁR JE STÁVKOU NA ISTOTU 

Veľký svet je podľa nej veľmi vyberavý, všade sa predávajú najmä lokálni autori. „Ak si však kúpite dielo od Miroslava Cipára, určite sa nepomýlite. Má 85 rokov, je rokmi preverený a veľmi produktívny. Na dnešnú dobu je to až renesančný človek. Tvorí maľby, sochy aj grafiky. A chcela by som spropagovať aj tvorbu môjho otca Zoltána Salamona, ktorý robil krásne a vtipné veci tlačené na drahom kvalitnom papieri.“ 

Ak kupujete tvorbu súčasných umelcov, môžete sa s nimi aj osobne spoznať, stretnúť ich na vernisáži. Zároveň sa vám ťažšie stane, že by ste kúpili falzifikát, čo sa deje napríklad pri modernistoch. „Niektorí predávajú v ateliéri, iní vás tam nikdy nepustia. Je to rôzne,“ konkretizuje Sandra Salamonová a ponúka pre čitateľov časopisu FOR MEN jasný odkaz: „Ak by som dnes bola mladým úspešným mužom okolo tridsiatky a túžila by som po umení, kúpila by som si jeden originálny solitér – napríklad malý kus nábytku – a k tomu by som pridala dobrú a kvalitne vytlačenú fotografiu.“

TIPY SANDRY SALAMONOVEJ:

FOTOGRAFIE KÁLLAYOVCOV
Je to stávka na istotu, tieto fotografie sú veľmi atraktívne a pútavé. Môžete si vybrať z tvorby Karola alebo jeho syna Martina, ktorý má nádherné fotografie. Mladí muži by mohli oceniť jeho fotky áut. Všetko sú to limitované a očíslované série. 

MÁRIA ŠVARBOVÁ 
Svet zaujali jej fotografie plavární. Zastupujú ju zahraničné galérie. 

PETRA LAJDOVÁ
Jej čepce patria na svetových portáloch, kde sa predáva umenie, medzi veľmi populárne. Keď vidíte tieto fotky vytlačené a zarámované, sú mimoriadne zaujímavé. KATARÍNA VAVROVÁ Pracuje so špeciálnou technikou a veľa vystavuje. Táto autorka je veľmi zaujímavá a špecifická. 

RITA KOSZORÚS
Tvorí zaujímavé abstrakty. 

MIROSLAV CIPÁR
Rokmi osvedčený autor. Môžete kúpiť originál jeho diela alebo kvalitnú signovanú a číslovanú reprodukciu. 

OVERTE SI HODNOTU A KVALITU 

„Každá krajina má svojich umelcov, do ktorých je zaujímavé investovať. Niektorí prekročili hranice a sú v hľadáčiku medzinárodných zberateľov,“ zdôrazňuje majiteľ Viktoria’s Gallery Emilien Grivel a radí. „Vaša prvá akvizícia by mala byť otázkou srdca, nekupujte umenie len pre možný zisk. Mali by ste cítiť vzrušenie a potešenie z vytvárania vašej vlastnej kolekcie.“ Ako vôbec začať nakupovať a nepomýliť sa? „Nenakupujte bez toho, aby ste si našli čas na overenie hodnoty a autentickosti umeleckého diela. Vždy je dôležité požiadať o radu odborníka. Vo všeobecnosti je to bezplatná služba, ktorú ponúkame v galérii pre všetkých.“

Podľa Grivela je tiež žiaduce ujasniť si, či ste skutočným milovníkom umenia a budete si vyberať tie diela, ktoré vo vás vyvolajú emóciu, alebo ste investorom nakupujúcim iba z finančných dôvodov. Žiadna z týchto motivácií nie je úplne zlá. „Ja tieto prístupy kombinujem, aby som získal kvalitnú a vkusnú zbierku, ktorej hodnota sa časom zvyšuje.“ 

Majiteľ Viktoria’s Gallery nám nechcel povedať, koľko peňazí si máme pripraviť, ak plánujeme investovať do súčasného umenia. Minimálna hodnota podľa neho nie je nejako definovaná, záleží iba na nás: „Môžete si zakúpiť malú edíciu za pár stoviek eur a po niekoľkých rokoch ju predať za možno dvojnásobnú cenu. Všetko záleží na vašej koncepcii – či ide o krátkodobú, strednodobú alebo dlhodobú investíciu. Akvizícia nebude rovnaká a čím viac chcete profitovať v krátkodobom horizonte, tým vyššiu sumu musíte investovať.“ 

Emilien Grivel je presvedčený, že investovanie do umenia nie je riskantným biznisom. „Obchod s umením nezažil krach ako akciový alebo realitný trh, ceny rastú približne o 5 až 10 % za rok v závislosti od daného umelca.“ Na Slovensku sa podľa neho z roka na rok zvyšuje dopyt po umení rôzneho typu. „Veľký nárast záujmu sa týka medzinárodných umelcov. Mnohí klienti radi spoznávajú a objavujú autorov rôznych nových štýlov a vytvárajú si svoje zbierky etablovaných umelcov. Aj preto naša galéria vystavuje umelcov z celého sveta a z rozličných období,“ uzatvára majiteľ Viktoria’s Gallery. 

Pri každom nákupe umeleckého diela platia základné pravidlá, ktoré by nik nemal obísť – nechať si prácu skontrolovať odborníkom a dať potvrdiť jej pravosť. Druhým dôležitým krokom je kontrola kvality práce. O zvyšok sa musia postarať vaše emócie, teda či sa vám dielo páči, či vás upútalo, či vo vás vzbudzuje vášeň.

TIPY EMILIENA GRIVELA:

AŠOT HAAS
Veľmi rozmanitý umelec, ktorý už vystavuje v zahraničí. Tvorba je vynikajúco prepracovaná, veľmi sa mi páči.

TOMÁŠ TÓTH 
Mladý sochár pracujúci s čistým striebrom. Jeho umelecké projekty sú veľmi ambiciózne. Silný záujem zahraničných zberateľov je známkou úspechu. 

ŠTEFAN POLÁK 
V modernejšom štýle odporúčam tohto umelca, ktorý je doma už etablovaný, jeho diela sa nachádzajú vo väčšine slovenských súkromných zbierok. Pripravuje nové abstraktné projekty a veľkú výstavu na rok 2021.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Investujte do krásy
Časopis FOR MEN - Investujte do krásy
Časopis FOR MEN - Investujte do krásy
Časopis FOR MEN - Investujte do krásy
Časopis FOR MEN - Investujte do krásy
Časopis FOR MEN - Investujte do krásy
Časopis FOR MEN - Investujte do krásy
Časopis FOR MEN - Investujte do krásy
Časopis FOR MEN - Investujte do krásy
Časopis FOR MEN - Investujte do krásy
Časopis FOR MEN - Investujte do krásy
Časopis FOR MEN - Investujte do krásy
Časopis FOR MEN - Investujte do krásy
Časopis FOR MEN - Investujte do krásy

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
11investujte-do-krasyInvestujte do krásy24nonoVášeň, záľuba alebo naozajstný výnosný biznis? Hovoríme o zberateľstve, investícii či nákupe pre vlastné potešenie? Ako sa nezmýliť, nepodľahnúť túžbe vlastniť niečo na prvý pohľad krásne, ale vybrať si aj to hodnotné? <p><strong>Na slovensku patria k najžiadanejším a zároveň najdrahším umelcom martin benka a ľudovít fulla. Cena ich diel neraz presiahne aj stotisíc eur.</strong></p><p>Investícia do umenia, najmä toho súčasného, je komplikovaná. Nesľubuje rozprávkové zbohatnutie zo dňa deň. Ak sa v ňom nevyznáte a necháte sa oklamať, bude vás to mrzieť. Alebo na to pôjdete jednoducho – cez vlastný vkus. V každom prípade je dobré nechať si poradiť od odborníkov.&nbsp;</p><p>Z investície do umenia, ak nenadväzujeme na rodinnú tradíciu, máme väčšinou strach. Nerozumieme mu, nevyznáme sa v pravidlách trhu a bojíme sa, že je to iba pre najväčších boháčov. V médiách sa správy v súvislosti s umením často obmedzujú na informácie o aukčných rekordoch. Diela starých majstrov či Picassa sa predávajú za milióny eur. Na Slovensku patria k najžiadanejším a zároveň najdrahším umelcom Martin Benka a Ľudovít Fulla. Cena ich diel neraz presiahne aj stotisíc eur. Nemáte na takúto investíciu odvahu a vlastne ani voľný kapitál? Odporúčame vám poobzerať sa po súčasných umelcoch. Pokojne môžete začať pri sume 500 alebo 1 000 eur. To už vôbec nevyzerá tak nedostupne, však?&nbsp;</p><h3>KÚPTE SI FOTKU, NEOĽUTUJETE&nbsp;</h3><p>Sandra Salamonová je galeristka a milovníčka krásy. Svojim klientom poskytuje komplexné poradenstvo v oblasti výtvarného umenia: „Celé je to veľmi zložité a subjektívne. To, čo sa jednému páči, druhý označí za gýč.“ Podľa nej platí, že každý by si mal kúpiť najmä to, čo ho uchvacuje: „Dáte si obraz na stenu a jednoducho vás v obývačke neomrzí.“ Ona sama vôbec neinklinuje k žiadanej moderne, viac ju oslovuje abstraktné moderné umenie: „Veľmi sa mi páči americký autor Mark Rothko, ale neviem o tom, že by sa na Slovensku predával, nedá sa tu zohnať. Zamerala som sa na slovenských autorov, ktorých sa snažím propagovať aj v zahraničí.“ Konkrétne cez umelecké portály Artsy.net, Artnet.com či 1stDibs.com. „My Slováci sme málo priebojní, agenti, ktorí by zastupovali umelcov, u nás takmer neexistujú. Preto som stavila na online predaj,“ opisuje svoj obchodný model. „Mladým mužom, ktorí chcú začať s investovaním do umenia, by som odporučila kúpiť si krásnu fotografiu so signatúrou a vytlačenú na kvalitnom papieri. Ak si ju pekne zarámujete, dlho z nej budete mať ohromnú radosť. Mimoriadne žiadané sú fotky od Karola alebo Martina Kállayovcov.“ Vybrať si však môžete aj z diel mladých maliarov. A či nákupom umenia napokon zarobíte? Spoľahlivo odhadnúť to nevie ani odborníčka, podľa nej záleží na mnohých faktoroch. „Aj keď niekto vyhrá súťaž Maľba roka alebo získa Cenu Oskára Čepana, nemusí vám to nič zaručiť. Ide síce o bonusový bod, ale trvalejší úspech mladých autorov závisí aj od šťastia,“ konštatuje Sandra Salamonová.&nbsp;</p><h3>CIPÁR JE STÁVKOU NA ISTOTU&nbsp;</h3><p>Veľký svet je podľa nej veľmi vyberavý, všade sa predávajú najmä lokálni autori. „Ak si však kúpite dielo od Miroslava Cipára, určite sa nepomýlite. Má 85 rokov, je rokmi preverený a veľmi produktívny. Na dnešnú dobu je to až renesančný človek. Tvorí maľby, sochy aj grafiky. A chcela by som spropagovať aj tvorbu môjho otca Zoltána Salamona, ktorý robil krásne a vtipné veci tlačené na drahom kvalitnom papieri.“&nbsp;</p><p>Ak kupujete tvorbu súčasných umelcov, môžete sa s nimi aj osobne spoznať, stretnúť ich na vernisáži. Zároveň sa vám ťažšie stane, že by ste kúpili falzifikát, čo sa deje napríklad pri modernistoch. „Niektorí predávajú v ateliéri, iní vás tam nikdy nepustia. Je to rôzne,“ konkretizuje Sandra Salamonová a ponúka pre čitateľov časopisu FOR MEN jasný odkaz: „Ak by som dnes bola mladým úspešným mužom okolo tridsiatky a túžila by som po umení, kúpila by som si jeden originálny solitér – napríklad malý kus nábytku – a k tomu by som pridala dobrú a kvalitne vytlačenú fotografiu.“</p><h3>TIPY SANDRY SALAMONOVEJ:</h3><p><strong>FOTOGRAFIE KÁLLAYOVCOV</strong><br>Je to stávka na istotu, tieto fotografie sú veľmi atraktívne a pútavé. Môžete si vybrať z tvorby Karola alebo jeho syna Martina, ktorý má nádherné fotografie. Mladí muži by mohli oceniť jeho fotky áut. Všetko sú to limitované a očíslované série.&nbsp;</p><p><strong>MÁRIA ŠVARBOVÁ&nbsp;</strong><br>Svet zaujali jej fotografie plavární. Zastupujú ju zahraničné galérie.&nbsp;</p><p><strong>PETRA LAJDOVÁ</strong><br>Jej čepce patria na svetových portáloch, kde sa predáva umenie, medzi veľmi populárne. Keď vidíte tieto fotky vytlačené a zarámované, sú mimoriadne zaujímavé. KATARÍNA VAVROVÁ Pracuje so špeciálnou technikou a veľa vystavuje. Táto autorka je veľmi zaujímavá a špecifická.&nbsp;</p><p><strong>RITA KOSZORÚS</strong><br>Tvorí zaujímavé abstrakty.&nbsp;</p><p><strong>MIROSLAV CIPÁR</strong><br>Rokmi osvedčený autor. Môžete kúpiť originál jeho diela alebo kvalitnú signovanú a číslovanú reprodukciu.&nbsp;</p><h3>OVERTE SI HODNOTU A KVALITU&nbsp;</h3><p>„Každá krajina má svojich umelcov, do ktorých je zaujímavé investovať. Niektorí prekročili hranice a sú v hľadáčiku medzinárodných zberateľov,“ zdôrazňuje majiteľ Viktoria’s Gallery Emilien Grivel a radí. „Vaša prvá akvizícia by mala byť otázkou srdca, nekupujte umenie len pre možný zisk. Mali by ste cítiť vzrušenie a potešenie z vytvárania vašej vlastnej kolekcie.“ Ako vôbec začať nakupovať a nepomýliť sa? „Nenakupujte bez toho, aby ste si našli čas na overenie hodnoty a autentickosti umeleckého diela. Vždy je dôležité požiadať o radu odborníka. Vo všeobecnosti je to bezplatná služba, ktorú ponúkame v galérii pre všetkých.“</p><p>Podľa Grivela je tiež žiaduce ujasniť si, či ste skutočným milovníkom umenia a budete si vyberať tie diela, ktoré vo vás vyvolajú emóciu, alebo ste investorom nakupujúcim iba z finančných dôvodov. Žiadna z týchto motivácií nie je úplne zlá. „Ja tieto prístupy kombinujem, aby som získal kvalitnú a vkusnú zbierku, ktorej hodnota sa časom zvyšuje.“&nbsp;</p><p>Majiteľ Viktoria’s Gallery nám nechcel povedať, koľko peňazí si máme pripraviť, ak plánujeme investovať do súčasného umenia. Minimálna hodnota podľa neho nie je nejako definovaná, záleží iba na nás: „Môžete si zakúpiť malú edíciu za pár stoviek eur a po niekoľkých rokoch ju predať za možno dvojnásobnú cenu. Všetko záleží na vašej koncepcii – či ide o krátkodobú, strednodobú alebo dlhodobú investíciu. Akvizícia nebude rovnaká a čím viac chcete profitovať v krátkodobom horizonte, tým vyššiu sumu musíte investovať.“&nbsp;</p><p>Emilien Grivel je presvedčený, že investovanie do umenia nie je riskantným biznisom. „Obchod s umením nezažil krach ako akciový alebo realitný trh, ceny rastú približne o 5 až 10 % za rok v závislosti od daného umelca.“ Na Slovensku sa podľa neho z roka na rok zvyšuje dopyt po umení rôzneho typu. „Veľký nárast záujmu sa týka medzinárodných umelcov. Mnohí klienti radi spoznávajú a objavujú autorov rôznych nových štýlov a vytvárajú si svoje zbierky etablovaných umelcov. Aj preto naša galéria vystavuje umelcov z celého sveta a z rozličných období,“ uzatvára majiteľ Viktoria’s Gallery.&nbsp;</p><p>Pri každom nákupe umeleckého diela platia základné pravidlá, ktoré by nik nemal obísť – nechať si prácu skontrolovať odborníkom a dať potvrdiť jej pravosť. Druhým dôležitým krokom je kontrola kvality práce. O zvyšok sa musia postarať vaše emócie, teda či sa vám dielo páči, či vás upútalo, či vo vás vzbudzuje vášeň.</p><h3>TIPY EMILIENA GRIVELA:</h3><p><strong>AŠOT HAAS</strong><br>Veľmi rozmanitý umelec, ktorý už vystavuje v zahraničí. Tvorba je vynikajúco prepracovaná, veľmi sa mi páči.</p><p><strong>TOMÁŠ TÓTH&nbsp;</strong><br>Mladý sochár pracujúci s čistým striebrom. Jeho umelecké projekty sú veľmi ambiciózne. Silný záujem zahraničných zberateľov je známkou úspechu.&nbsp;</p><p><strong>ŠTEFAN POLÁK&nbsp;</strong><br>V modernejšom štýle odporúčam tohto umelca, ktorý je doma už etablovaný, jeho diela sa nachádzajú vo väčšine slovenských súkromných zbierok. Pripravuje nové abstraktné projekty a veľkú výstavu na rok 2021.</p>14no0000-00-00for-men-2020-0909/20202020-09-14<h3>Milí čitatelia,</h3><p>veľmi ma teší, že sa vám po takmer dvojmesačnejprestávke môžem opäť prihovoriť z vášho obľúbenéhočasopisu. Leto prešlo ako voda, školské prázdninya dovolenky sa skončili a my sa znova vraciame do starýchpracovných koľají. Priznám sa, že toto obdobie jepre mňa vždy trochu zvláštne. Na jednej strane smútokz konca voľna, pohody a tepla, na druhej strane sa užteším na pracovné výzvy. Samozrejme, september je ajvstupom do školského roka, všetkým sa nám teda naplnozačínajú každodenné starosti a radosti, ale zároveňmá človek posledné štyri mesiace v roku na to, aby dokončil,čo zatiaľ nestihol, splnil svoje plány a stanovil siďalšie ciele.</p><p>Pripomeňme si slová amerického motivačného rečníkaZiga Ziglara: „Nie je ani také dôležité, čo dosiahnutímcieľov získame, ale kým sa počas tejto cesty staneme.“Aj keď vás čaká náročný záver vyčerpávajúceho roka,nezabúdajte na dôležité veci v živote – rodinu, zdravieči relax, pri ktorom vám pomôže aj náš časopis.Človekom, ktorý sústavne ide za svojím cieľom a tvrdona ňom pracuje, je určite Marek Hamšík – zdobí titulkunášho aktuálneho čísla. V rozhovore s ním sa dočítatezaujímavosti o jeho živote, podnikaní či pôsobenív ďalekej Číne. V ekonomickej rubrike sa pozriemena najvýznamnejšie sociálne siete súčasnosti, v rozhovorezo sveta biznisu vám prinesieme inšpiratívnenázory majiteľa spoločnosti Martech Ivana Tánczosa,priblížime si aj rodinný podnik Gatto Matto, novinkyzo sveta módy predstaví miro.moda. Chýbať nebudúani obľúbené rubriky keď budem veľký, auto-moto, aleboza a proti či vedomostný test.</p><p>Pevne verím, že sa vám septembrové číslo bude páčiťa nájdete v ňom množstvo atraktívnych článkov. Aknaozaj platí, že skutočný cieľ je cesta, tak za celý náštím dúfam, že vás na nej budeme naďalej sprevádzaťa vaše voľné chvíle obohatíme nielen o zábavu, ale ajo prínosné informácie. Dovidenia zas o mesiac.</p>yesArt / Designart-design
home-sweat-homeHome sweat home12for-men-2020-10
doplnky-stravy-proerectaDoplnky stravy Proerecta13for-men-2020-11
o-umenie-sa-ukratit-nemusite-ani-terazO umenie sa ukrátiť nemusíte ani teraz16for-men-2021-04-05
najlepsie-gadgety-pre-deti-a-ich-rodicovNajlepšie gadgety pre deti (a ich rodičov)11for-men-2020-09
zamestnanie-otecZamestnanie: otec11for-men-2020-09
rastislav-kuban-kuboRastislav Kubáň (Kubo)11for-men-2020-09