Časopis FOR MEN - Konštanty a premenné pánskej módy na zimu

Konštanty a premenné pánskej módy na zimu

Móda04. december 2020 Vyšlo v čísle: 12/2020

Pánska móda bola dlho v tieni dámskej. Za posledné roky však nastala zmena, a to z hľadiska jej vplyvu na súčasný dizajn ako taký, teda aj na ten určený ženám, ale i v zmysle výrazných premien v rámci vlastného teritória. Asi netreba nikoho presviedčať o tom, že práve pánska móda adoptovala do svojho arzenálu všetky obľúbené kúsky streetwearu ako tričká, mikiny či tenisky a urobila z nich silné štýlotvorné prvky, ktoré po istom čase prijala aj dámska a detská móda. Výsledok vidíme každý deň na uliciach najmä na mladších ročníkoch.

Po období dominancie streetwearovej výbavy v pánskych kolekciách prichádza veľký prelom: módni dizajnéri a značky nanovo objavujú konštanty. Pevnými bodmi pánskeho šatníka sú dobre ušité obleky, košele či elegantné dlhé plášte s odkazom na postupy a techniky delikátneho tailoringu. 

SILNÁ ÚTOČNÁ FORMÁCIA

V tohtoročných zimných kolekciách (ktoré sa, mimochodom, predvádzali na mólach v New Yorku, Londýne, Miláne a Paríži v čase, keď nás korona práve začínala strašiť, no ešte sme neboli až takí vydesení) sa vedľa tailoringových odkazov v podobe kvalitne ušitých oblekov a plášťov objavili aj ďalšie stálice pánskeho šatníka ako džínsy a množstvo kožených kúskov. Do tohto základu pánskeho odevného portfólia vložili návrhári aj všetky „výkonné“ a praktické kúsky, ktoré majú svoj pôvod v pracovnom či športovom odeve, a tak musia niečo vydržať. Sú nimi cargo nohavice s našívanými vreckami a v 90. rokoch obľúbené parky a štvorčekové flanelové grunge košele. 

Všetky konštanty a premenné, zhodne však stálice pánskeho šatníka, vytvorili pre tohtoročnú módnu zimu silnú útočnú formáciu s cieľom poraziť spomenutý streetwearový ošiaľ. Podarilo sa. Časom overený arzenál sa navzájom premiešal tak, že vznikol veľmi zaujímavý mix s úplne novou rezonanciou pre každý jeden komponent. Jednoducho, dnešné tendencie módy, pánskej i dámskej, predznamenávajú, že štýly, ale aj ikonické kúsky, ktoré vznikli počas jednotlivých dekád minulého storočia, sa v súčasnosti bez akýchkoľvek zábran môžu prelínať a kombinovať do nadobro nového vzhľadu. 

Aktuálne oblekové impulzy sú plné posunov v rámci siluety, kde sa objavujú štíhle obrysy zo 70. Rokov vedľa voľnejších objemnejších línií so zvýraznenými ramenami z rokov deväťdesiatych.

ÚŽASNÉ GENETICKÉ KÓDY

Tak ako sa dámska móda vracia k tradičným couture postupom a technikám s dôrazom na ručnú remeselnú prácu, aby uchovala i pre ďalšie generácie to, z čoho vychádzala počas celého vývoja, aj pánska móda znovu objavuje všetky úžasné genetické kódy svojho tailoringu. Razantne vracia na scénu oblek, saká, blejzre, košele a plášte ako odevné položky s pridanou výpovednou hodnotou pre 21. storočie. 

Pri exkurzii do histórie pánskej módy musíme pripomenúť, že už na konci 18. storočia známy dandy Bryan „Beau“ Brummel, ktorý má svoju sochu na slávnej ulici Savile Row v Londýne, adrese všetkých bespoke tailoring salónov zvučných mien, vyhlásil, že skutočná elegancia je nenápadná. Pánov obliekol do tmavého obleku, bielej košele, šatky pod krkom a tmavých topánok. S touto koncepciou jednoduchej elegancie uspel a oblek ako pevný bod pánskeho šatníka nebol dodnes prekonaný. Na začiatku 20. storočia sa etabloval ako denný formálny odev. Vo svojich začiatkoch sa skladal aj z vesty, ktorá sa po druhej svetovej vojne čiastočne vytratila, ale z času na čas sa v oblekoch aj samostatne opäť vyskytla. Objavuje sa aj v tohtoročných zimných trendoch. 

Aktuálne oblekové impulzy sú plné posunov v rámci siluety, kde sa objavujú štíhle obrysy zo 70. rokov vedľa voľnejších objemnejších línií so zvýraznenými ramenami z rokov deväťdesiatych. Vedľa obľúbených jednoradových oblekov sa na túto zimu etablovali aj dvojradové a novinkou je návrat starého dobrého menčestru pri oblekoch, ale aj separátnych sakách, nohaviciach a košeliach. Zaujímavým módnym detailom na oblekových sakách je dotyk dekonštrukcie v rámci zapínania. 

ROZMERNÉ A OBJEMNÉ SAKÁ

Začiatky blejzra nájdeme opäť v Anglicku. Vznikol ako športové oblečenie pre členov veslárskeho klubu študentov v Cambridgi. Písal sa rok 1825 a odvtedy sa blejzer udomácnil v mnohých športových odvetviach, školách, kluboch a združeniach. Stal sa vyjadrením príslušnosti k istej komunite. Časom sa však stal natoľko obľúbeným, že sa dostal do pánskeho šatníka aj bez potreby uvedenej spolupatričnosti. Pomenovaný bol po vojnovej fregate Blazer. Jej kapitán dal ušiť svojej posádke tmavomodré dvojradové saká na počesť návštevy kráľovnej Viktórie v roku 1837. 

Keď sa oblek stal na začiatku 20. storočia denným formálnym odevom, na voľnočasové a športové aktivity sa začali nosiť samostatné saká z tvídu. Športové sako dostalo pomenovanie norfolské, pretože svoju premiéru malo na panstve vojvodu z Norfolku. V 20. rokoch minulého storočia sa strihom priblížilo k oblekovému a postupne stratilo svoj športový charakter. Dnes je bežným denným pánskym odevom, ktorý si obliekajú muži v menej konzervatívnych povolaniach, ale aj do mesta a vo voľnom čase. Aktuálny módny odkaz smerom k separátnym sakám a blejzrom znie, že musia byť rozmerné a objemné, v ramenách výrazne predimenzované. Ich materiálová výbava pozostáva z vlny a kašmíru a v dezénoch cítiť návrat k tradičným vzorom, ako je káro. Objemné saká v tejto zimnej sezóne preberajú aj rolu vrchnej bundy, kabáta či plášťa. 

HORÚČKA SOBOTŇAJŠEJ NOCI

Ani košeľu ako najstarší odevný druh móda vo svojom vývoji neobišla. V 16. storočí ju zdobili výšivky, riasenie a čipky, v 18. storočí sa do košeľovej módy zapísalo žabó. Konvencia, že pán by nemal v prítomnosti dámy zostať len v košeli, pramení z historickej klasifikácie košele ako súčasti spodnej bielizne. Do 19. storočia sa táto časť odevu dokonca navliekala len cez hlavu. Moderná pánska košeľa so zapínaním uzrela svetlo sveta v roku 1871 a opäť to bolo v Anglicku. Firma Brown, Davis & Co. si nechala ako prvá zaregistrovať košeľu so zapínaním na prsiach. Biela košeľa bola až do konca 19. storočia považovaná za luxus, ktorý si mohol dovoliť iba človek s dostatkom peňazí. Modré košele si páni začali obliekať až v dvadsiatych rokoch 20. storočia a dodnes patria k tým najobľúbenejším. Keď sa po druhej svetovej vojne z pánskej módy pomaly vytratili vesty, na košeliach sa objavilo náprsné vrecko, ktoré však tradiční výrobcovia ani dnes nenašívajú. 

História košele je z pohľadu momentálnych trendov obrovskou inšpiráciou. Toľko košieľ zdobených zámikmi, vsadzovanými plisovanými dielmi, čipkovanými lemami či volánikmi okolo légy sme v pánskej móde dlho nevideli. Starším mužom to možno pripomenie 70. roky minulého storočia, keď na vypasovaných košeliach nechýbali výrazné špicaté goliere a volániky okolo légy. Jednoducho John Travolta a Horúčka sobotňajšej noci. 

Dnešný návrat k zdobeným romantickým košeliam, ktoré sú v niektorých prípadoch až preplnené historickými inšpiráciami, jasne dokladá snahu módnych dizajnérov intenzívne prebudovať pánsky šatník a vymaniť sa z područia tričkovej a mikinovej nadvlády. Vedľa vlny romantizovaných košieľ sa v kolekciách objavili aj ich inovované a modernejšie verzie – hodvábne s digitálnou potlačou. Čo sa týka siluety košieľ, tá je voľnejšia a rukávy objemnejšie. Košele sa zastrkávajú do nohavíc tak, aby sa dali podkasať, čím sa vytvorí väčší objem v hornej časti tela. 

KRAVATY V INOVOVANEJ PODOBE

Ešte je tu jeden kúsok, ktorý patrí medzi konštanty mnohokrát modifikovanej rovnice pánskej garderóby. Je ním kravata. Jej história siaha do 17. storočia, keď sa na dvore francúzskeho kráľa Ľudovíta XIII. objavili chorvátski vojaci s uviazanými šatkami na krku. Tento ozdobný kúsok očaril francúzskeho panovníka natoľko, že ho zaviedol ako módu. Zo šatky uviazanej pod krkom neskôr vznikla moderná kravata, motýlik, ale aj askot. Dnešnú podobu má kravata od roku 1924, keď sa začala strihať šikmo a navyše nie z jednej, ale z troch častí. Tento módny vynález patrí Američanovi Jessemu Langsdorfovi, ktorého patent stále funguje a prevzali ho všetci. Vďaka Jessemu sa kravaty prestali krútiť, zachovávajú si tvar a ľahšie sa udržiavajú. 

Napriek niektorým módnym turbulenciám z druhej polovice 20. storočia, keď sa kravata pomaly vytrácala, je prítomná dodnes. V tohtoročnej zimnej sezóne predstavuje silný módny doplnok. Samozrejme, opäť v inovovanej podobe. Kravaty sa môžu nosiť len s košeľami, teda bez saka – podmienkou je rovnaký potlačený vzor, najlepšie s nejakým písomným odkazom, respektíve tón v tóne s košeľou –, ale aj ako šály zopnuté ozdobnou sponou. Dôležitá je dokonalosť prezentácie tohto pánskeho módneho doplnku No. 1. 

Skvelé pletené pulóvre so vzormi, ale hlavne objemné kardigány, ktoré sa nosia ako vrchný odev, sa stali silnou trendovou záležitosťou.

PREZIERAVÉ VAROVANIE 

Rokmi overený základ pánskej módy dopĺňajú na tohtoročnú zimu ďalšie ikonické kúsky odevného arzenálu pre mužov, ktoré však v porovnaní s oblekmi, blejzrami, košeľami a kravatami a v rámci dnešného voľného a hybridného stylingu preberajú skôr úlohu akýchsi dynamických premenných. Vďaka nim vzniká celkom iný a predovšetkým nekonvenčný módny vzhľad. Skvelé pletené pulóvre so vzormi, ale hlavne objemné kardigány, ktoré sa nosia ako vrchný odev, sa stali silnou trendovou záležitosťou. Svoju novú štýlotvornú podobu má v kolekciách aj denim, a to nielen na patinovaných, potrhaných, patchworkovaných a potlačených džínsach, ale aj na košeliach a bundách. 

Nemôže chýbať ani koža, tentoraz v nebývalom množstve a v hojnom zastúpení nielen na nohaviciach, ale aj na kabátoch a bundách. Vždy, keď sa v kolekciách objaví koža, visí vo vzduchu, ako sa hovorí, isté napätie, ohrozenie a signál, že človek sa chce aj odevom chrániť pred vonkajším svetom. Zo strany módnych dizajnérov šlo na začiatku roka 2020 možno o prezieravé varovanie. Odhliadnuc od tejto pomyselnej výzvy je treba zdôrazniť, že kožené modely v sebe nesú nielen zjavný technologický pokrok, ale aj istú zvýšenú sofistikovanosť v kombinácii s ich nepopierateľnou funkčnosťou a trvácnosťou. Ich módna výpovedná hodnota je dnes veľmi vysoká. 

Do tohto mixu či hybridného štýlu módni dizajnéri zaradili aj kúsky, ktorými, zdá sa, predikovali, že nás čaká veľa práce a záťaže. Cargo nohavice a bundy à la parka s mnohými veľkými i malými vreckami akoby vypožičané od montérov či požiarnikov, ale aj všetky tie vrchné odevy z materiálov zo sveta outdoorových a zimných športov nám avizujú, že v pánskej móde sa momentálne pracuje s pevne etablovanými a preverenými odkazmi. Ich dnešná výpovedná hodnota však spočíva predovšetkým v schopnosti prevziať na seba úlohu akýchsi dynamizujúcich prvkov v rámci zjavne nekonvenčných štylistických premien celkového módneho vzhľadu.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Konštanty a premenné pánskej módy na zimu
Časopis FOR MEN - Konštanty a premenné pánskej módy na zimu
Časopis FOR MEN - Konštanty a premenné pánskej módy na zimu
Časopis FOR MEN - Konštanty a premenné pánskej módy na zimu
Časopis FOR MEN - Konštanty a premenné pánskej módy na zimu
Časopis FOR MEN - Konštanty a premenné pánskej módy na zimu
Časopis FOR MEN - Konštanty a premenné pánskej módy na zimu
Časopis FOR MEN - Konštanty a premenné pánskej módy na zimu
Časopis FOR MEN - Konštanty a premenné pánskej módy na zimu
Časopis FOR MEN - Konštanty a premenné pánskej módy na zimu
Časopis FOR MEN - Konštanty a premenné pánskej módy na zimu
Časopis FOR MEN - Konštanty a premenné pánskej módy na zimu

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
14konstanty-a-premenne-panskej-mody-na-zimuKonštanty a premenné pánskej módy na zimu15nonoPánska móda bola dlho v tieni dámskej. Za posledné roky však nastala zmena, a to z hľadiska jej vplyvu na súčasný dizajn ako taký, teda aj na ten určený ženám, ale i v zmysle výrazných premien v rámci vlastného teritória. Asi netreba nikoho presviedčať o tom, že práve pánska móda adoptovala do svojho arzenálu všetky obľúbené kúsky streetwearu ako tričká, mikiny či tenisky a urobila z nich silné štýlotvorné prvky, ktoré po istom čase prijala aj dámska a detská móda. Výsledok vidíme každý deň na uliciach najmä na mladších ročníkoch. <p>Po období dominancie streetwearovej výbavy v pánskych kolekciách prichádza veľký prelom: módni dizajnéri a značky nanovo objavujú konštanty. Pevnými bodmi pánskeho šatníka sú dobre ušité obleky, košele či elegantné dlhé plášte s odkazom na postupy a techniky delikátneho tailoringu.&nbsp;</p><h3>SILNÁ ÚTOČNÁ FORMÁCIA</h3><p>V tohtoročných zimných kolekciách (ktoré sa, mimochodom, predvádzali na mólach v New Yorku, Londýne, Miláne a Paríži v čase, keď nás korona práve začínala strašiť, no ešte sme neboli až takí vydesení) sa vedľa tailoringových odkazov v podobe kvalitne ušitých oblekov a plášťov objavili aj ďalšie stálice pánskeho šatníka ako džínsy a množstvo kožených kúskov. Do tohto základu pánskeho odevného portfólia vložili návrhári aj všetky „výkonné“ a praktické kúsky, ktoré majú svoj pôvod v pracovnom či športovom odeve, a tak musia niečo vydržať. Sú nimi cargo nohavice s našívanými vreckami a v 90. rokoch obľúbené parky a štvorčekové flanelové grunge košele.&nbsp;</p><p>Všetky konštanty a premenné, zhodne však stálice pánskeho šatníka, vytvorili pre tohtoročnú módnu zimu silnú útočnú formáciu s cieľom poraziť spomenutý streetwearový ošiaľ. Podarilo sa. Časom overený arzenál sa navzájom premiešal tak, že vznikol veľmi zaujímavý mix s úplne novou rezonanciou pre každý jeden komponent. Jednoducho, dnešné tendencie módy, pánskej i dámskej, predznamenávajú, že štýly, ale aj ikonické kúsky, ktoré vznikli počas jednotlivých dekád minulého storočia, sa v súčasnosti bez akýchkoľvek zábran môžu prelínať a kombinovať do nadobro nového vzhľadu.&nbsp;</p><p><strong>Aktuálne oblekové impulzy sú plné posunov v rámci siluety, kde sa objavujú štíhle obrysy zo 70. Rokov vedľa voľnejších objemnejších línií so zvýraznenými ramenami z rokov deväťdesiatych.</strong></p><h3>ÚŽASNÉ GENETICKÉ KÓDY</h3><p>Tak ako sa dámska móda vracia k tradičným couture postupom a technikám s dôrazom na ručnú remeselnú prácu, aby uchovala i pre ďalšie generácie to, z čoho vychádzala počas celého vývoja, aj pánska móda znovu objavuje všetky úžasné genetické kódy svojho tailoringu. Razantne vracia na scénu oblek, saká, blejzre, košele a plášte ako odevné položky s pridanou výpovednou hodnotou pre 21. storočie.&nbsp;</p><p>Pri exkurzii do histórie pánskej módy musíme pripomenúť, že už na konci 18. storočia známy dandy Bryan „Beau“ Brummel, ktorý má svoju sochu na slávnej ulici Savile Row v Londýne, adrese všetkých bespoke tailoring salónov zvučných mien, vyhlásil, že skutočná elegancia je nenápadná. Pánov obliekol do tmavého obleku, bielej košele, šatky pod krkom a tmavých topánok. S touto koncepciou jednoduchej elegancie uspel a oblek ako pevný bod pánskeho šatníka nebol dodnes prekonaný. Na začiatku 20. storočia sa etabloval ako denný formálny odev. Vo svojich začiatkoch sa skladal aj z vesty, ktorá sa po druhej svetovej vojne čiastočne vytratila, ale z času na čas sa v oblekoch aj samostatne opäť vyskytla. Objavuje sa aj v tohtoročných zimných trendoch.&nbsp;</p><p>Aktuálne oblekové impulzy sú plné posunov v rámci siluety, kde sa objavujú štíhle obrysy zo 70. rokov vedľa voľnejších objemnejších línií so zvýraznenými ramenami z rokov deväťdesiatych. Vedľa obľúbených jednoradových oblekov sa na túto zimu etablovali aj dvojradové a novinkou je návrat starého dobrého menčestru pri oblekoch, ale aj separátnych sakách, nohaviciach a košeliach. Zaujímavým módnym detailom na oblekových sakách je dotyk dekonštrukcie v rámci zapínania.&nbsp;</p><h3>ROZMERNÉ A OBJEMNÉ SAKÁ</h3><p>Začiatky blejzra nájdeme opäť v Anglicku. Vznikol ako športové oblečenie pre členov veslárskeho klubu študentov v Cambridgi. Písal sa rok 1825 a odvtedy sa blejzer udomácnil v mnohých športových odvetviach, školách, kluboch a združeniach. Stal sa vyjadrením príslušnosti k istej komunite. Časom sa však stal natoľko obľúbeným, že sa dostal do pánskeho šatníka aj bez potreby uvedenej spolupatričnosti. Pomenovaný bol po vojnovej fregate Blazer. Jej kapitán dal ušiť svojej posádke tmavomodré dvojradové saká na počesť návštevy kráľovnej Viktórie v roku 1837.&nbsp;</p><p>Keď sa oblek stal na začiatku 20. storočia denným formálnym odevom, na voľnočasové a športové aktivity sa začali nosiť samostatné saká z tvídu. Športové sako dostalo pomenovanie norfolské, pretože svoju premiéru malo na panstve vojvodu z Norfolku. V 20. rokoch minulého storočia sa strihom priblížilo k oblekovému a postupne stratilo svoj športový charakter. Dnes je bežným denným pánskym odevom, ktorý si obliekajú muži v menej konzervatívnych povolaniach, ale aj do mesta a vo voľnom čase. Aktuálny módny odkaz smerom k separátnym sakám a blejzrom znie, že musia byť rozmerné a objemné, v ramenách výrazne predimenzované. Ich materiálová výbava pozostáva z vlny a kašmíru a v dezénoch cítiť návrat k tradičným vzorom, ako je káro. Objemné saká v tejto zimnej sezóne preberajú aj rolu vrchnej bundy, kabáta či plášťa.&nbsp;</p><h3>HORÚČKA SOBOTŇAJŠEJ NOCI</h3><p>Ani košeľu ako najstarší odevný druh móda vo svojom vývoji neobišla. V 16. storočí ju zdobili výšivky, riasenie a čipky, v 18. storočí sa do košeľovej módy zapísalo žabó. Konvencia, že pán by nemal v prítomnosti dámy zostať len v košeli, pramení z historickej klasifikácie košele ako súčasti spodnej bielizne. Do 19. storočia sa táto časť odevu dokonca navliekala len cez hlavu. Moderná pánska košeľa so zapínaním uzrela svetlo sveta v roku 1871 a opäť to bolo v Anglicku. Firma Brown, Davis &amp; Co. si nechala ako prvá zaregistrovať košeľu so zapínaním na prsiach. Biela košeľa bola až do konca 19. storočia považovaná za luxus, ktorý si mohol dovoliť iba človek s dostatkom peňazí. Modré košele si páni začali obliekať až v dvadsiatych rokoch 20. storočia a dodnes patria k tým najobľúbenejším. Keď sa po druhej svetovej vojne z pánskej módy pomaly vytratili vesty, na košeliach sa objavilo náprsné vrecko, ktoré však tradiční výrobcovia ani dnes nenašívajú.&nbsp;</p><p>História košele je z pohľadu momentálnych trendov obrovskou inšpiráciou. Toľko košieľ zdobených zámikmi, vsadzovanými plisovanými dielmi, čipkovanými lemami či volánikmi okolo légy sme v pánskej móde dlho nevideli. Starším mužom to možno pripomenie 70. roky minulého storočia, keď na vypasovaných košeliach nechýbali výrazné špicaté goliere a volániky okolo légy. Jednoducho John Travolta a Horúčka sobotňajšej noci.&nbsp;</p><p>Dnešný návrat k zdobeným romantickým košeliam, ktoré sú v niektorých prípadoch až preplnené historickými inšpiráciami, jasne dokladá snahu módnych dizajnérov intenzívne prebudovať pánsky šatník a vymaniť sa z područia tričkovej a mikinovej nadvlády. Vedľa vlny romantizovaných košieľ sa v kolekciách objavili aj ich inovované a modernejšie verzie – hodvábne s digitálnou potlačou. Čo sa týka siluety košieľ, tá je voľnejšia a rukávy objemnejšie. Košele sa zastrkávajú do nohavíc tak, aby sa dali podkasať, čím sa vytvorí väčší objem v hornej časti tela.&nbsp;</p><h3>KRAVATY V INOVOVANEJ PODOBE</h3><p>Ešte je tu jeden kúsok, ktorý patrí medzi konštanty mnohokrát modifikovanej rovnice pánskej garderóby. Je ním kravata. Jej história siaha do 17. storočia, keď sa na dvore francúzskeho kráľa Ľudovíta XIII. objavili chorvátski vojaci s uviazanými šatkami na krku. Tento ozdobný kúsok očaril francúzskeho panovníka natoľko, že ho zaviedol ako módu. Zo šatky uviazanej pod krkom neskôr vznikla moderná kravata, motýlik, ale aj askot. Dnešnú podobu má kravata od roku 1924, keď sa začala strihať šikmo a navyše nie z jednej, ale z troch častí. Tento módny vynález patrí Američanovi Jessemu Langsdorfovi, ktorého patent stále funguje a prevzali ho všetci. Vďaka Jessemu sa kravaty prestali krútiť, zachovávajú si tvar a ľahšie sa udržiavajú.&nbsp;</p><p>Napriek niektorým módnym turbulenciám z druhej polovice 20. storočia, keď sa kravata pomaly vytrácala, je prítomná dodnes. V tohtoročnej zimnej sezóne predstavuje silný módny doplnok. Samozrejme, opäť v inovovanej podobe. Kravaty sa môžu nosiť len s košeľami, teda bez saka – podmienkou je rovnaký potlačený vzor, najlepšie s nejakým písomným odkazom, respektíve tón v tóne s košeľou –, ale aj ako šály zopnuté ozdobnou sponou. Dôležitá je dokonalosť prezentácie tohto pánskeho módneho doplnku No. 1.&nbsp;</p><p><strong>Skvelé pletené pulóvre so vzormi, ale hlavne objemné kardigány, ktoré sa nosia ako vrchný odev, sa stali silnou trendovou záležitosťou.</strong></p><h3>PREZIERAVÉ VAROVANIE&nbsp;</h3><p>Rokmi overený základ pánskej módy dopĺňajú na tohtoročnú zimu ďalšie ikonické kúsky odevného arzenálu pre mužov, ktoré však v porovnaní s oblekmi, blejzrami, košeľami a kravatami a v rámci dnešného voľného a hybridného stylingu preberajú skôr úlohu akýchsi dynamických premenných. Vďaka nim vzniká celkom iný a predovšetkým nekonvenčný módny vzhľad. Skvelé pletené pulóvre so vzormi, ale hlavne objemné kardigány, ktoré sa nosia ako vrchný odev, sa stali silnou trendovou záležitosťou. Svoju novú štýlotvornú podobu má v kolekciách aj denim, a to nielen na patinovaných, potrhaných, patchworkovaných a potlačených džínsach, ale aj na košeliach a bundách.&nbsp;</p><p>Nemôže chýbať ani koža, tentoraz v nebývalom množstve a v hojnom zastúpení nielen na nohaviciach, ale aj na kabátoch a bundách. Vždy, keď sa v kolekciách objaví koža, visí vo vzduchu, ako sa hovorí, isté napätie, ohrozenie a signál, že človek sa chce aj odevom chrániť pred vonkajším svetom. Zo strany módnych dizajnérov šlo na začiatku roka 2020 možno o prezieravé varovanie. Odhliadnuc od tejto pomyselnej výzvy je treba zdôrazniť, že kožené modely v sebe nesú nielen zjavný technologický pokrok, ale aj istú zvýšenú sofistikovanosť v kombinácii s ich nepopierateľnou funkčnosťou a trvácnosťou. Ich módna výpovedná hodnota je dnes veľmi vysoká.&nbsp;</p><p>Do tohto mixu či hybridného štýlu módni dizajnéri zaradili aj kúsky, ktorými, zdá sa, predikovali, že nás čaká veľa práce a záťaže. Cargo nohavice a bundy à la parka s mnohými veľkými i malými vreckami akoby vypožičané od montérov či požiarnikov, ale aj všetky tie vrchné odevy z materiálov zo sveta outdoorových a zimných športov nám avizujú, že v pánskej móde sa momentálne pracuje s pevne etablovanými a preverenými odkazmi. Ich dnešná výpovedná hodnota však spočíva predovšetkým v schopnosti prevziať na seba úlohu akýchsi dynamizujúcich prvkov v rámci zjavne nekonvenčných štylistických premien celkového módneho vzhľadu.</p>12no0000-00-00for-men-2020-1212/20202020-12-04<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>ani sme sa nenazdali a je tu posledné tohtoročné číslo vášho obľúbeného časopisu FORMEN. Obdobie Vianoc a prelomu rokov zakaždým prináša priestor na bilancovanie. Prehodnocujeme, čo sa podarilo a čo nie, čo možno vylepšiť, dávame si rôzne predsavzatia. V redakcii FORMEN považujeme za veľký úspech, že sme zvládli prvý rok v novom dizajne a s novým tímom. Aj rastúci počet čitateľov a pozitívnych spätných väzieb nám dáva jasné znamenie, aby sme pokračovali v tom, čo robíme. Samozrejme, vždy existuje priestor na zlepšenie, preto sme vďační za každú odozvu, ktorú od vás dostávame.&nbsp;</p><p>V novom roku pre vás chystáme veľké prekvapenie – časopis FORWOMEN, ktorý je našou odpoveďou na množstvo otázok, či podobný magazín neurobíme i pre ženy. Pevne verím, že FORWOMEN si nájde stále miesto aj u vás doma. Titulku prvého čísla bude zdobiť Veronika Cifrová Ostrihoňová.&nbsp;</p><p>Z pozície šéfredaktora a spolumajiteľa by som sa na záver rád poďakoval celému tímu, bez ktorého by časopis neexistoval. Ďakujem teda môjmu parťákovi a obchodnému riaditeľovi Majovi za neopísateľný prínos „nášmu vášmu“ časopisu, CEO Danke, ktorá prebdela nejednu noc pri čítaní FORMEN-u, obchodnému a marketingovému tímu, konkrétne Paťke a Terke, za celoročné úsilie, redakcii a externým kolegom za kvalitné a inšpiratívne články, nemenej grafikovi Jozefovi Hupkovi a fotografovi Peťovi Plichtovi za nasadenie pri dotváraní príspevkov, všetkým obchodným partnerom za skvelú spoluprácu a známym osobnostiam za ich podporu. Vďaka patrí v neposlednom rade aj vám – za pretrvávajúcu priazeň. Bez vás by FORMEN nebol tým, čím je.&nbsp;</p><p>Prajem vám pokojné a štedré Vianoce, úspešný vstup do nového roka, viac lásky, pokoja a vzájomnej tolerancie. Tiež vám želám, aby ste míňali čo najmenej energie na veci, ktoré nezmeníte a ktoré uberajú na kvalite vášho života.&nbsp;</p><p>Dovidenia v novom roku, priatelia!</p>yesMódamoda
naobliekajte-sa-ved-je-zimaNaobliekajte sa, veď je zima!15for-men-2021-01
nedokonalost-sa-dosahuje-najtazsieNedokonalosť sa dosahuje najťažšie17for-men-2021-06-07
znacka-ktora-roztancovala-cele-slovensko-oslavuje-8-narodeninyZnačka, ktorá roztancovala celé slovensko oslavuje 8. narodeniny9for-men-2020-06
decembrovy-kvizDecembrový kvíz14for-men-2020-12
globalizacna-spiatockaGlobalizačná spiatočka14for-men-2020-12
ohuril-arnolda-potom-ho-vykolajilOhúril Arnolda, potom ho vykoľajil14for-men-2020-12