Časopis FOR MEN - Top forma aj pomocou vedy!

Top forma aj pomocou vedy!

Lifestyle01. apríl 2021 Vyšlo v čísle: 04-05/2021

Doktorka a tréner vám prezradia, ako na to! Šialená doba si vybrala daň nielen na našej psychike, ale aj na našich telách. Laboratórna doktorka Petra Nottná z Medirexu a profesionálny kondičný tréner Maroš Molnár však varujú, že prirýchlym návratom k aktívnemu cvičeniu a experimentom s diétami si môžete viac ublížiť ako pomôcť. Exkluzívne pre FORMEN pripájajú aj svoje návody a odporúčania, ako sa efektívne dostanete opäť do formy.

Bezpochyby môžeme povedať, že ostatný rok si vybral daň na každom z nás. Kondičný tréner Maroš Molnár, ktorý už dlhé roky pomáha ľuďom prekonávať samých seba, delí klientov do niekoľkých kategórií. Najmenšou kategóriou sú ľudia, ktorí vnímajú šport ako životný štýl a nemali problém cvičiť aj v lockdowne. „Je jedno, či cvičili doma alebo si vyšli do prírody zabehať či zabicyklovať. Jednoducho nedokážu bez športu existovať. Druhá skupina ľudí sa počas prvej vlny ešte držala, ale dnes už je všetko inak,“ hovorí Maroš a jedným dychom dodáva, že aj on po roku stráca motiváciu. „Stratil som entuziazmus. Musel som sa do športových aktivít vyslovene nútiť. Ale čím ďalej, tým viac som si začal uvedomovať, že musím športovať, aby som bol psychicky uvoľnený a mohol počas celého dňa normálne fungovať,“ priznáva. 

Súhlasí s ním aj doktorka Petra Nottná z Medirexu. Z vlastnej skúsenosti môže konštatovať, ako veľmi sa zhoršila fyzická kondícia Slovákov. „Najväčšie riziko vidím v zanedbávaní preventívnych prehliadok, na ktoré pacienti nechodia napríklad zo strachu z nákazy novým vírusom,“ hodnotí lekárka, ktorá na svojich pacientoch pozoruje aj tento nový fenomén. Nielenže prestali cvičiť a začali sa zle stravovať, ale trápia ich aj vážne psychické problémy.

„Ak sa na to necítim, tak to nerobím, aj keď som predtým zabehol maratón čI prešiel sedemdesiat kilometrov na bicykli. Ak sa ľahko zadýchate, nesmiete to preháňať.“ 

POČÚVAJTE SVOJE TELO

„Je to začarovaný kruh. Človek vie, že si zlý zdravotný stav zavinil sám. Má zažívacie problémy, nezmestí sa do nohavíc, nezapne sako. Pacient sa už vopred bojí výsledkov vyšetrení a dokonca i váženia,“ vysvetľuje doktorka, ktorá sa obáva, že zdravotný stav Slovákov sa bez preventívnych prehliadok rapídne zhorší. 

Aj návrat do normálu musí byť preto podľa odborníkov opatrný. „Mojim pacientom odporúčam začať zľahka, určite im neodporúčam vrátiť sa k pôvodným náročným športovým výkonom. Netreba sa za to hanbiť!“ dvíha varovný prst lekárka a vystríha najmä pacientov po prekonaní covidu. Obzvlášť oni musia myslieť na rekonvalescenciu. 

„Treba počúvať vlastné telo. Ak sa na to necítim, tak to nerobím, aj keď som predtým zabehol maratón či prešiel sedemdesiat kilometrov na bicykli. Ak sa ľahko zadýchate, nesmiete to preháňať. Jednoducho povedané, treba sa šetriť a záťaž si treba pridávať individuálne. V opačnom prípade sa môže stať, že si uženiete bolestivú svalovicu, či nebodaj zranenie,“ dodáva. 

VRCHOLOVÝ TRÉNING PRE ZAČIATOČNÍKOV

Tréneri sa teda za asistencie lekárov pripravujú na novú výzvu. „Ja som principiálne zaradil pre klientov nábehový mesiac, počas ktorého majú mnohí pocit, že spravili dva, tri kroky dozadu a nedovolím im podávať ten výkon, čo predtým. To nie je hanba!“ zdôrazňuje hviezda reality šou o chudnutí a vysvetľuje, prečo sú tréningy na čerstvom vzduchu také potrebné. „Klient sa musí oveľa viac hýbať a viac zaťažovať srdcovo-cievny systém.“ 

Tiež radí, ako sa treba začať hýbať. Na začiatok stačí odbehnúť štyri minúty a následne minútu kráčať. „Ale beh musí byť v primeranom tempe, nie je dobré šprintovať a potom minútu lapať po dychu. Tá jedna minúta na regeneráciu úplne stačí. Po čase zistíme, že takto vieme behať aj hodinu, dve a prichádzame domov v úplnej pohode, a nie zdevastovaní,“ vysvetľuje tréner a pridáva radu aj pre fyzicky menej zdatných či pre ľudí po covide. „Otočte si to. Minútu bežte a štyri minúty kráčajte. Postupne ten pomer otáčajte, aby ste sa dostali do pomeru štyri minúty behu na jednu minútu chôdze.“ 

Klientom tiež radí, aby si prelepili ústa lepiacou páskou a dýchali len nosom. „Toto dýchanie je efektívnejšie a zaručene pri ňom neprestrelíte tempo. Učí trpezlivosti a je skvelé sledovať, ako sa vám postupne začne meniť celková kvalita života,“ opisuje techniky, ktoré už desiatky rokov využívajú vrcholoví športovci. 

„Najväčšie riziko vidím v zanedbávaní preventívnych prehliadok, na ktoré pacienti nechodia napríklad zo strachu z nákazy novým vírusom.“

ZAČNITE VYŠETRENÍM

Predtým, ako sa človek pustí do cvičenia, Maroš Molnár spolu s doktorkou Petrou Nottnou svorne odporúčajú podstúpiť vyšetrenie zdravotného stavu. „V Medirexe ponúkame balík Pre športovcov. Klientom spravíme krvný obraz, vďaka ktorému môžeme odhaliť mnohé závažné ochorenia, ako napríklad anémiu alebo celiakiu,“ vysvetľuje doktorka a vymenúva ďalšie vyšetrenia, ako zistenie hodnoty glykémie nalačno či sledovanie zápalových procesov v tele. Zistiť vedia aj hladinu vybraných vitamínov. Rovnako dôležité je skontrolovať parametre pečene a filtráciu obličiek. 

„Keď máme hotovú kompletnú analýzu, je dobré, aby bol s niektorými faktmi oboznámený aj váš tréner. Bolo by totiž zbytočné, aby vás tlačil do výkonu, na ktorý jednoducho ešte nestačíte,“ pripomína doktorka a takúto spoluprácu tandemu lekár – tréner si pochvaľuje aj Maroš Molnár. 

„Každý dobrý tréner musí brať tieto zistenia na vedomie, aby vedel, kedy môže pritlačiť a ako má prispôsobiť tréningový plán tak, aby zodpovedal aj fyzickým možnostiam klienta. Musím zdôrazniť jednu vec, a tou je ego. Tréner si nesmie myslieť, že je múdrejší než doktor,“ upozorňuje. 

Netreba zabúdať ani na potravinovú intoleranciu, ktorou trpí čoraz viac ľudí. „Vraví sa tomu aj nepravá alergia alebo oneskorená reakcia. Na potravinu nezareagujete do pár minút, ale niekedy až o niekoľko hodín, či dokonca dní. Intolerancia sa prejavuje bolesťou brucha, nafukovaním, časté sú problémy s vyprázdňovaním a objavujú sa aj červené fľaky na tvári a krku alebo vyrážky na hrudníku, trupe či rukách.“ 

Vyšetrenie prebieha bezbolestne a jednoducho. Pacientovi sa z lakťovej jamky odoberie len jedna ampulka krvi, ktorá putuje na rozbor do laboratória. Napriek jednoduchosti tohto vyšetrenia vo výsledku nájdete celú paletu problematických potravín alebo ich zložiek. 

„Výsledky z laboratória nám poskytnú obraz o zdravotnom stave klienta, na základe ktorého vieme nastaviť diétu šitú na mieru. Okrem toho vieme vyradiť potraviny, ktoré klientovi škodia, a tým zlepšiť celkovú kvalitu jeho života,“ uzatvára MUDr. Petra Nottná.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Top forma aj pomocou vedy!
Časopis FOR MEN - Top forma aj pomocou vedy!
Časopis FOR MEN - Top forma aj pomocou vedy!

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
16top-forma-aj-pomocou-vedyTop forma aj pomocou vedy!13yesnoDoktorka a tréner vám prezradia, ako na to! Šialená doba si vybrala daň nielen na našej psychike, ale aj na našich telách. Laboratórna doktorka Petra Nottná z Medirexu a profesionálny kondičný tréner Maroš Molnár však varujú, že prirýchlym návratom k aktívnemu cvičeniu a experimentom s diétami si môžete viac ublížiť ako pomôcť. Exkluzívne pre FORMEN pripájajú aj svoje návody a odporúčania, ako sa efektívne dostanete opäť do formy. <p>Bezpochyby môžeme povedať, že ostatný rok si vybral daň na každom z nás. Kondičný tréner Maroš Molnár, ktorý už dlhé roky pomáha ľuďom prekonávať samých seba, delí klientov do niekoľkých kategórií. Najmenšou kategóriou sú ľudia, ktorí vnímajú šport ako životný štýl a nemali problém cvičiť aj v lockdowne. „Je jedno, či cvičili doma alebo si vyšli do prírody zabehať či zabicyklovať. Jednoducho nedokážu bez športu existovať. Druhá skupina ľudí sa počas prvej vlny ešte držala, ale dnes už je všetko inak,“ hovorí Maroš a jedným dychom dodáva, že aj on po roku stráca motiváciu. „Stratil som entuziazmus. Musel som sa do športových aktivít vyslovene nútiť. Ale čím ďalej, tým viac som si začal uvedomovať, že musím športovať, aby som bol psychicky uvoľnený a mohol počas celého dňa normálne fungovať,“ priznáva.&nbsp;</p><p>Súhlasí s ním aj doktorka Petra Nottná z Medirexu. Z vlastnej skúsenosti môže konštatovať, ako veľmi sa zhoršila fyzická kondícia Slovákov. „Najväčšie riziko vidím v zanedbávaní preventívnych prehliadok, na ktoré pacienti nechodia napríklad zo strachu z nákazy novým vírusom,“ hodnotí lekárka, ktorá na svojich pacientoch pozoruje aj tento nový fenomén. Nielenže prestali cvičiť a začali sa zle stravovať, ale trápia ich aj vážne psychické problémy.</p><p><strong>„Ak sa na to necítim, tak to nerobím, aj keď som predtým zabehol maratón čI prešiel sedemdesiat kilometrov na bicykli. Ak sa ľahko zadýchate, nesmiete to preháňať.“&nbsp;</strong></p><h3>POČÚVAJTE SVOJE TELO </h3><p>„Je to začarovaný kruh. Človek vie, že si zlý zdravotný stav zavinil sám. Má zažívacie problémy, nezmestí sa do nohavíc, nezapne sako. Pacient sa už vopred bojí výsledkov vyšetrení a dokonca i váženia,“ vysvetľuje doktorka, ktorá sa obáva, že zdravotný stav Slovákov sa bez preventívnych prehliadok rapídne zhorší.&nbsp;</p><p>Aj návrat do normálu musí byť preto podľa odborníkov opatrný. „Mojim pacientom odporúčam začať zľahka, určite im neodporúčam vrátiť sa k pôvodným náročným športovým výkonom. Netreba sa za to hanbiť!“ dvíha varovný prst lekárka a vystríha najmä pacientov po prekonaní covidu. Obzvlášť oni musia myslieť na rekonvalescenciu.&nbsp;</p><p>„Treba počúvať vlastné telo. Ak sa na to necítim, tak to nerobím, aj keď som predtým zabehol maratón či prešiel sedemdesiat kilometrov na bicykli. Ak sa ľahko zadýchate, nesmiete to preháňať. Jednoducho povedané, treba sa šetriť a záťaž si treba pridávať individuálne. V opačnom prípade sa môže stať, že si uženiete bolestivú svalovicu, či nebodaj zranenie,“ dodáva.&nbsp;</p><h3>VRCHOLOVÝ TRÉNING PRE ZAČIATOČNÍKOV </h3><p>Tréneri sa teda za asistencie lekárov pripravujú na novú výzvu. „Ja som principiálne zaradil pre klientov nábehový mesiac, počas ktorého majú mnohí pocit, že spravili dva, tri kroky dozadu a nedovolím im podávať ten výkon, čo predtým. To nie je hanba!“ zdôrazňuje hviezda reality šou o chudnutí a vysvetľuje, prečo sú tréningy na čerstvom vzduchu také potrebné. „Klient sa musí oveľa viac hýbať a viac zaťažovať srdcovo-cievny systém.“&nbsp;</p><p>Tiež radí, ako sa treba začať hýbať. Na začiatok stačí odbehnúť štyri minúty a následne minútu kráčať. „Ale beh musí byť v primeranom tempe, nie je dobré šprintovať a potom minútu lapať po dychu. Tá jedna minúta na regeneráciu úplne stačí. Po čase zistíme, že takto vieme behať aj hodinu, dve a prichádzame domov v úplnej pohode, a nie zdevastovaní,“ vysvetľuje tréner a pridáva radu aj pre fyzicky menej zdatných či pre ľudí po covide. „Otočte si to. Minútu bežte a štyri minúty kráčajte. Postupne ten pomer otáčajte, aby ste sa dostali do pomeru štyri minúty behu na jednu minútu chôdze.“&nbsp;</p><p>Klientom tiež radí, aby si prelepili ústa lepiacou páskou a dýchali len nosom. „Toto dýchanie je efektívnejšie a zaručene pri ňom neprestrelíte tempo. Učí trpezlivosti a je skvelé sledovať, ako sa vám postupne začne meniť celková kvalita života,“ opisuje techniky, ktoré už desiatky rokov využívajú vrcholoví športovci.&nbsp;</p><p><strong>„Najväčšie riziko vidím v zanedbávaní preventívnych prehliadok, na ktoré pacienti nechodia napríklad zo strachu z nákazy novým vírusom.“</strong></p><h3>ZAČNITE VYŠETRENÍM </h3><p>Predtým, ako sa človek pustí do cvičenia, Maroš Molnár spolu s doktorkou Petrou Nottnou svorne odporúčajú podstúpiť vyšetrenie zdravotného stavu. „V Medirexe ponúkame balík Pre športovcov. Klientom spravíme krvný obraz, vďaka ktorému môžeme odhaliť mnohé závažné ochorenia, ako napríklad anémiu alebo celiakiu,“ vysvetľuje doktorka a vymenúva ďalšie vyšetrenia, ako zistenie hodnoty glykémie nalačno či sledovanie zápalových procesov v tele. Zistiť vedia aj hladinu vybraných vitamínov. Rovnako dôležité je skontrolovať parametre pečene a filtráciu obličiek.&nbsp;</p><p>„Keď máme hotovú kompletnú analýzu, je dobré, aby bol s niektorými faktmi oboznámený aj váš tréner. Bolo by totiž zbytočné, aby vás tlačil do výkonu, na ktorý jednoducho ešte nestačíte,“ pripomína doktorka a takúto spoluprácu tandemu lekár – tréner si pochvaľuje aj Maroš Molnár.&nbsp;</p><p>„Každý dobrý tréner musí brať tieto zistenia na vedomie, aby vedel, kedy môže pritlačiť a ako má prispôsobiť tréningový plán tak, aby zodpovedal aj fyzickým možnostiam klienta. Musím zdôrazniť jednu vec, a tou je ego. Tréner si nesmie myslieť, že je múdrejší než doktor,“ upozorňuje.&nbsp;</p><p>Netreba zabúdať ani na potravinovú intoleranciu, ktorou trpí čoraz viac ľudí. „Vraví sa tomu aj nepravá alergia alebo oneskorená reakcia. Na potravinu nezareagujete do pár minút, ale niekedy až o niekoľko hodín, či dokonca dní. Intolerancia sa prejavuje bolesťou brucha, nafukovaním, časté sú problémy s vyprázdňovaním a objavujú sa aj červené fľaky na tvári a krku alebo vyrážky na hrudníku, trupe či rukách.“&nbsp;</p><p>Vyšetrenie prebieha bezbolestne a jednoducho. Pacientovi sa z lakťovej jamky odoberie len jedna ampulka krvi, ktorá putuje na rozbor do laboratória. Napriek jednoduchosti tohto vyšetrenia vo výsledku nájdete celú paletu problematických potravín alebo ich zložiek.&nbsp;</p><p>„Výsledky z laboratória nám poskytnú obraz o zdravotnom stave klienta, na základe ktorého vieme nastaviť diétu šitú na mieru. Okrem toho vieme vyradiť potraviny, ktoré klientovi škodia, a tým zlepšiť celkovú kvalitu jeho života,“ uzatvára MUDr. Petra Nottná.</p>3no0000-00-00for-men-2021-04-0504-05/20212021-04-01<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>som veľmi rád, že po krátkej prestávke, ktorá bola zapríčinená úspešným uvedením nášho nového časopisu FORWOMEN, sa vám môžem prihovoriť vo vašom obľúbenom magazíne FORMEN. Cieľom nášho časopisu je priniesť do vašej domácnosti pohodu, relax a nové informácie. Uvedomujeme si, že v súčasnom stave je psychická pohoda človeka skúšaná viac ako kedykoľvek predtým. Pomaly a nechcene si zvykáme na opatrenia – rúška a sociálne obmedzenia sa stali súčasťou nášho každodenného života. V piatok nehľadáme, kam by sme sa mohli ísť najesť či zabaviť, ale rozhodujeme sa, aký film si vybrať a čo navariť. Nemusíme si klamať, svet sa zmenil a nikto z nás nevie, či sa ešte vráti do starých koľají. Každú zmenu v našom živote však musíme vnímať ako výzvu, nájsť na nej pozitíva a pokračovať vpred. Z mojej pozície majiteľa a šéfredaktora tohto časopisu verím, že sme sa za posledné obdobie stali pravidelnou súčasťou vášho voľného času.&nbsp;</p><p>Titulku aktuálneho čísla obsadil známy slovenský herec Branislav Deák, ktorého diváci poznajú nielen z televíznych seriálov, mohli ho vidieť aj na scénach viacerých bratislavských divadiel. V našom rozhovore prezradil, že za sporákom je ako doma, ale nezabúda ani na svoju najväčšiu záľubu – motorky.&nbsp;</p><p>V časopise nebudú chýbať obľúbené rubriky, ako sú Šport, Kariéra či Ekonomika, kde sme priblížili čoraz populárnejšiu tému – kryptomeny. V novej rubrike Biznis sme sa zas zamerali na možno menej obľúbenú tému firemného majetku. Špecialisti z Highgate Tax &amp; Law nám však našťastie prezradili, ako ho vieme chrániť. V neposlednom rade je potrebné zviditeľniť zdravý životný štýl, ktorý môžu podporiť funkčné vody od SPACElab. A vedeli ste, že v Medirexe vám vedia nastaviť diétu na mieru?&nbsp;</p><p>Verím, že v tomto čísle sa nájde každý z nás. Prajem vám pekné čítanie.</p>yesLifestylelifestyle
pojazdna-meditaciaPojazdná meditácia8for-men-2020-05
na-jachte-ako-kralNa jachte ako kráľ7for-men-2020-03
film-palm-springsFilm - Palm Springs16for-men-2021-04-05
stale-dostupna-exotikaStále dostupná exotika16for-men-2021-04-05
ktosi-tu-hra-necistu-hruKtosi tu hrá nečistú hru16for-men-2021-04-05