Časopis FOR MEN - Tridsiatnici na love

Tridsiatnici na love

Lifestyle14. september 2020 Vyšlo v čísle: 09/2020

Nezadaní muži po tridsiatke alebo – ľudovo – starí mládenci tvoria čoraz početnejšiu skupinu, ktorá sa napriek všetkému nevzdáva a okrem zoznamiek neváha so svojím problémom vyhľadať aj odbornú pomoc. Spýtali sme sa psychologičky, čo si o tomto fenoméne myslí, a našli sme aj zaujímavú možnosť na zoznámenie, ktorá sa tridsiatnikom ponúka.

ZÁKLADOM ÚSPECHU JE SEBADÔVERA

Psychologička Lucia Vašková má skúsenosť s mužmi po tridsiatke. Klienti ju vyhľadávajú aj pre vzťahové problémy, medzi ktoré patrí neschopnosť nájsť si partnerku: „Človek po tridsiatke už má za sebou niekoľko vzťahov, ale aj sklamaní. Práve strach z ďalšieho sklamania ho často brzdí a bráni mu ísť naplno do ďalšieho vzťahu.“ 

So sklamaním ide podľa psychologičky ruka v ruke nedostatok sebadôvery. Čím menej si človek verí, tým väčšmi hľadá rôzne zaručené návody na to, ako upútať druhú stranu a zapáčiť sa jej. „To sa väčšinou nekončí šťastne, pretože keď človek nie je sám sebou, nemôže si nájsť vhodnú partnerku,“ vysvetlila. 

Ďalší problém vidí odborníčka v predchádzajúcej negatívnej skúsenosti. Človek na jej základe vie, čo nefunguje, čo mu prekáža. Začne byť ostražitejší a len tak niekoho si k telu nepustí. „Vlastne začne byť aj náročnejší a má veľa predsudkov. Problém pritom často býva v tom, že muži ženám príliš nerozumejú, nechápu ich reakcie. Často ich ‚čítajú po mužsky‘ a to je veľký hendikep,“ otvorila pálčivú tému Lucia Vašková, ktorá mužom na konzultáciách neraz vysvetľuje, prečo ženy reagujú tak, ako reagujú. „Keď popisujú určité situácie a sú rozčarovaní zo ženských reakcií, mňa to vlastne takmer nikdy neprekvapí, pretože tým spätným väzbám rozumiem. Často som preto tlmočníkom medzi ženským a mužským svetom,“ dodala. 

Človek po tridsiatke už má za sebou niekoľko vzťahov, ale aj sklamaní.

PRAVÝ PARTNER NEEXISTUJE

Ďalšou dôležitou vecou je ujasniť si, čo od vzťahu očakávam, aké puto chcem nadviazať a akého človeka si vedľa seba predstavujem. „Je nutné stanoviť si priority a neriešiť ďalšie aspekty. Treba si hľadať partnera s pochopením pre váš vlastný život,“ vysvetlila odborníčka. Muž, ktorý na základe profesie často cestuje, si podľa nej musí hľadať partnerku, ktorej to nebude prekážať. Milovník adrenalínu si zase nebude rozumieť s pokojnejšou povahou, ktorá nevyhľadáva dobrodružstvá. 

„Ak chcem dlhodobý vzťah, musím byť pripravený problémy riešiť a nie hneď zutekať. Takisto nie je dobré čakať na dokonalú ženu, ktorá bude presne zodpovedať mojim predstavám. Existuje totiž veľké riziko, že taká nepríde,“ dodala Vašková, podľa ktorej pravý partner na začiatku vzťahu neexistuje – „vznikne“ až počas spoločnej cesty. „Veľa ľudí, ktorí si dlho nevedia nájsť partnera, vyrukuje s dlhým zoznamom požiadaviek – a tie väčšinou nik nemôže splniť,“ pomenovala odborníčka jednu z najčastejších chýb. 

INTERNET KOMPENZUJE OSTYCH

Napriek tomu, že proti virtuálnej komunikácii zaznieva veľa hlasov, zoznamky podľa psychologičky patria k dnešnej dobe a považuje ich za dobrú alternatívu. „Ide o tréning komunikácie, zisťovanie, čo na druhé pohlavie platí a čo nie. Muži aj ženy po tridsiatke nemajú – v porovnaní s ich mladosťou – veľa príležitostí stretnúť niekoho mimo práce. Zoznamky túto možnosť ponúkajú,“ vysvetlila. Navyše, pri tejto forme komunikácie existuje predpoklad, že ľudia, na ktorých narazíme, tiež niekoho hľadajú. 

To, ako dlho je únosné si s potenciálnou partnerkou len písať, je podľa Vaškovej individuálna vec: „Každý má svoje tempo a mieru odvahy osobne sa stretnúť. Na druhej strane: osobný kontakt je najlepší. Človek má možnosť toho druhého priamejšie vnímať, takže stretnutie by som príliš neodkladala.“ Ak si človek s niekým dlho len píše, má tendenciu idealizovať si ho – a realita je vždy iná. Psychologička nesúhlasí so stereotypnými postojmi, na virtuálny priestor ako platformu na zoznámenie nehľadí negatívne: „Sociálne siete kompenzujú ostych. Zastávam názor, že na začiatku zoznamovania môžu byť veľmi prospešné.“ 

Veľa ľudí, ktorí si dlho nevedia nájsť partnera, vyrukuje s dlhým zoznamom požiadaviek – a tie väčšinou nik nemôže splniť.

ZOZNAMKA NAŽIVO

Hoci existuje mnoho foriem virtuálnych zoznámení, originálnu nápomocnú ruku mužom po tridsiatke poskytuje zoznamka LáskaTu, ktorá organizuje osobné stretnutia singles už od roku 2015. Záujemca sa zaregistruje do online siete a na odber newslettera, z ktorého sa vždy dozvie o aktuálnych udalostiach. 

Komunita LáskaTu má 4 500 členov a dosiaľ zoznámila viac ako 7 000 hostí. Na akciách sa vyskytujú prevažne muži vo veku 35 až 40 rokov. Značný dopyt je pritom podľa tvorcov tejto komunity aj po štyridsiatnikoch. „Najlepšie je, ak muž nemá vopred úplne presnú predstavu o výzore a povahe partnerky. Ak nechá osudu a fantázii voľnosť, je oveľa jednoduchšie nájsť mu vyhovujúci protipól,“ poradil Pavol Nagy, spoluautor projektu LáskaTu. Komunita ponúka naozaj rozsiahle formy zoznamovania – od single parties pre 400 hostí cez rýchle rande až po senzuálnu formu, kde sa ľudia spoznávajú bez slov. Pre náročnejších klientov organizujú vzdelávacie akcie, ako aj skupinové aktivity typu otužovania či turistiky. 

„Akcie sú vyskladané tak, aby boli vhodné pre extrovertov aj introvertov. Na tých druhých sa zúčastňuje menej ľudí, konajú sa v pokojnejšom prostredí a rozhovory s druhým pohlavím sú zaručené,“ dodal Pavol Nagy. Extroverti však predsa len majú väčšie šance na úspech. V zásade platí, že muži, ktorí dokážu byť spontánni a bezprostrední, zabodujú skôr ako niekto utiahnutejší. 

FENOMÉN MATCHMAKING

Do portfólia tejto zoznamky patrí aj takzvaný matchmaking, ktorý ľudia z LáskaTu vnímajú ako terapeutické sedenie. „Očakávania či predstavy typu ‚prišiel som na matchmaking, tak mi, prosím, ukážte katalóg fotiek žien a ja si vyberiem‘ u mňa nefungujú,“ povedala psychologička Erika Čisáriková, ktorá sa na matchmakingu osobne podieľa. Obsahovo výstižnejší preklad slova matchmaking je podľa nej vzájomné prepojenie dvoch kompatibilných ľudí. „Samozrejme, všetky fyzické aj psychické parametre ako vek, výzor, povaha, charakter, životné nastavenie či túžby beriem do úvahy, musím tam však vidieť či skôr cítiť ešte ‚niečo navyše‘, na základe čoho by som mala práve tých dvoch ľudí spojiť,“ vysvetlila Čisáriková. Páry, pri ktorých zachytila toto povestné „niečo navyše“, sa napokon zväčša dali dokopy. Keď stanovené predstavy klientov o druhom človeku síce sedeli, ale ono „niečo navyše“ jednoducho chýbalo, dané dvojice si vymenili kontakty, ale napriek tomu, že stretnutie dopadlo dobre, vzťah nevznikol. 

„Zistila som, že matchmaking nemôže byť kvantitatívny,“ dodala psychologička, ktorá ho v LáskaTu rieši kvalitatívne. „Radšej si počkám na čo možno najlepší kontakt a poskytnem až ten,“ vysvetlila odborníčka. Vekový priemer mužov, ktorí prídu na osobné stretnutie – matchmaking, je 38 rokov. Väčšina z nich si pritom hľadá partnerku na založenie rodiny.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - Tridsiatnici na love
Časopis FOR MEN - Tridsiatnici na love
Časopis FOR MEN - Tridsiatnici na love
Časopis FOR MEN - Tridsiatnici na love

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
11tridsiatnici-na-loveTridsiatnici na love13nonoNezadaní muži po tridsiatke alebo – ľudovo – starí mládenci tvoria čoraz početnejšiu skupinu, ktorá sa napriek všetkému nevzdáva a okrem zoznamiek neváha so svojím problémom vyhľadať aj odbornú pomoc. Spýtali sme sa psychologičky, čo si o tomto fenoméne myslí, a našli sme aj zaujímavú možnosť na zoznámenie, ktorá sa tridsiatnikom ponúka. <h3>ZÁKLADOM ÚSPECHU JE SEBADÔVERA</h3><p>Psychologička Lucia Vašková má skúsenosť s mužmi po tridsiatke. Klienti ju vyhľadávajú aj pre vzťahové problémy, medzi ktoré patrí neschopnosť nájsť si partnerku: „Človek po tridsiatke už má za sebou niekoľko vzťahov, ale aj sklamaní. Práve strach z ďalšieho sklamania ho často brzdí a bráni mu ísť naplno do ďalšieho vzťahu.“&nbsp;</p><p>So sklamaním ide podľa psychologičky ruka v ruke nedostatok sebadôvery. Čím menej si človek verí, tým väčšmi hľadá rôzne zaručené návody na to, ako upútať druhú stranu a zapáčiť sa jej. „To sa väčšinou nekončí šťastne, pretože keď človek nie je sám sebou, nemôže si nájsť vhodnú partnerku,“ vysvetlila.&nbsp;</p><p>Ďalší problém vidí odborníčka v predchádzajúcej negatívnej skúsenosti. Človek na jej základe vie, čo nefunguje, čo mu prekáža. Začne byť ostražitejší a len tak niekoho si k telu nepustí. „Vlastne začne byť aj náročnejší a má veľa predsudkov. Problém pritom často býva v tom, že muži ženám príliš nerozumejú, nechápu ich reakcie. Často ich ‚čítajú po mužsky‘ a to je veľký hendikep,“ otvorila pálčivú tému Lucia Vašková, ktorá mužom na konzultáciách neraz vysvetľuje, prečo ženy reagujú tak, ako reagujú. „Keď popisujú určité situácie a sú rozčarovaní zo ženských reakcií, mňa to vlastne takmer nikdy neprekvapí, pretože tým spätným väzbám rozumiem. Často som preto tlmočníkom medzi ženským a mužským svetom,“ dodala.&nbsp;</p><p><strong>Človek po tridsiatke už má za sebou niekoľko vzťahov, ale aj sklamaní.</strong></p><h3>PRAVÝ PARTNER NEEXISTUJE</h3><p>Ďalšou dôležitou vecou je ujasniť si, čo od vzťahu očakávam, aké puto chcem nadviazať a akého človeka si vedľa seba predstavujem. „Je nutné stanoviť si priority a neriešiť ďalšie aspekty. Treba si hľadať partnera s pochopením pre váš vlastný život,“ vysvetlila odborníčka. Muž, ktorý na základe profesie často cestuje, si podľa nej musí hľadať partnerku, ktorej to nebude prekážať. Milovník adrenalínu si zase nebude rozumieť s pokojnejšou povahou, ktorá nevyhľadáva dobrodružstvá.&nbsp;</p><p>„Ak chcem dlhodobý vzťah, musím byť pripravený problémy riešiť a nie hneď zutekať. Takisto nie je dobré čakať na dokonalú ženu, ktorá bude presne zodpovedať mojim predstavám. Existuje totiž veľké riziko, že taká nepríde,“ dodala Vašková, podľa ktorej pravý partner na začiatku vzťahu neexistuje – „vznikne“ až počas spoločnej cesty. „Veľa ľudí, ktorí si dlho nevedia nájsť partnera, vyrukuje s dlhým zoznamom požiadaviek – a tie väčšinou nik nemôže splniť,“ pomenovala odborníčka jednu z najčastejších chýb.&nbsp;</p><h3>INTERNET KOMPENZUJE OSTYCH</h3><p>Napriek tomu, že proti virtuálnej komunikácii zaznieva veľa hlasov, zoznamky podľa psychologičky patria k dnešnej dobe a považuje ich za dobrú alternatívu. „Ide o tréning komunikácie, zisťovanie, čo na druhé pohlavie platí a čo nie. Muži aj ženy po tridsiatke nemajú – v porovnaní s ich mladosťou – veľa príležitostí stretnúť niekoho mimo práce. Zoznamky túto možnosť ponúkajú,“ vysvetlila. Navyše, pri tejto forme komunikácie existuje predpoklad, že ľudia, na ktorých narazíme, tiež niekoho hľadajú.&nbsp;</p><p>To, ako dlho je únosné si s potenciálnou partnerkou len písať, je podľa Vaškovej individuálna vec: „Každý má svoje tempo a mieru odvahy osobne sa stretnúť. Na druhej strane: osobný kontakt je najlepší. Človek má možnosť toho druhého priamejšie vnímať, takže stretnutie by som príliš neodkladala.“ Ak si človek s niekým dlho len píše, má tendenciu idealizovať si ho – a realita je vždy iná. Psychologička nesúhlasí so stereotypnými postojmi, na virtuálny priestor ako platformu na zoznámenie nehľadí negatívne: „Sociálne siete kompenzujú ostych. Zastávam názor, že na začiatku zoznamovania môžu byť veľmi prospešné.“&nbsp;</p><p><strong>Veľa ľudí, ktorí si dlho nevedia nájsť partnera, vyrukuje s dlhým zoznamom požiadaviek – a tie väčšinou nik nemôže splniť.</strong></p><h3>ZOZNAMKA NAŽIVO</h3><p>Hoci existuje mnoho foriem virtuálnych zoznámení, originálnu nápomocnú ruku mužom po tridsiatke poskytuje zoznamka LáskaTu, ktorá organizuje osobné stretnutia singles už od roku 2015. Záujemca sa zaregistruje do online siete a na odber newslettera, z ktorého sa vždy dozvie o aktuálnych udalostiach.&nbsp;</p><p>Komunita LáskaTu má 4 500 členov a dosiaľ zoznámila viac ako 7 000 hostí. Na akciách sa vyskytujú prevažne muži vo veku 35 až 40 rokov. Značný dopyt je pritom podľa tvorcov tejto komunity aj po štyridsiatnikoch. „Najlepšie je, ak muž nemá vopred úplne presnú predstavu o výzore a povahe partnerky. Ak nechá osudu a fantázii voľnosť, je oveľa jednoduchšie nájsť mu vyhovujúci protipól,“ poradil Pavol Nagy, spoluautor projektu LáskaTu. Komunita ponúka naozaj rozsiahle formy zoznamovania – od single parties pre 400 hostí cez rýchle rande až po senzuálnu formu, kde sa ľudia spoznávajú bez slov. Pre náročnejších klientov organizujú vzdelávacie akcie, ako aj skupinové aktivity typu otužovania či turistiky.&nbsp;</p><p>„Akcie sú vyskladané tak, aby boli vhodné pre extrovertov aj introvertov. Na tých druhých sa zúčastňuje menej ľudí, konajú sa v pokojnejšom prostredí a rozhovory s druhým pohlavím sú zaručené,“ dodal Pavol Nagy. Extroverti však predsa len majú väčšie šance na úspech. V zásade platí, že muži, ktorí dokážu byť spontánni a bezprostrední, zabodujú skôr ako niekto utiahnutejší.&nbsp;</p><h3>FENOMÉN MATCHMAKING</h3><p>Do portfólia tejto zoznamky patrí aj takzvaný matchmaking, ktorý ľudia z LáskaTu vnímajú ako terapeutické sedenie. „Očakávania či predstavy typu ‚prišiel som na matchmaking, tak mi, prosím, ukážte katalóg fotiek žien a ja si vyberiem‘ u mňa nefungujú,“ povedala psychologička Erika Čisáriková, ktorá sa na matchmakingu osobne podieľa. Obsahovo výstižnejší preklad slova matchmaking je podľa nej vzájomné prepojenie dvoch kompatibilných ľudí. „Samozrejme, všetky fyzické aj psychické parametre ako vek, výzor, povaha, charakter, životné nastavenie či túžby beriem do úvahy, musím tam však vidieť či skôr cítiť ešte ‚niečo navyše‘, na základe čoho by som mala práve tých dvoch ľudí spojiť,“ vysvetlila Čisáriková. Páry, pri ktorých zachytila toto povestné „niečo navyše“, sa napokon zväčša dali dokopy. Keď stanovené predstavy klientov o druhom človeku síce sedeli, ale ono „niečo navyše“ jednoducho chýbalo, dané dvojice si vymenili kontakty, ale napriek tomu, že stretnutie dopadlo dobre, vzťah nevznikol.&nbsp;</p><p>„Zistila som, že matchmaking nemôže byť kvantitatívny,“ dodala psychologička, ktorá ho v LáskaTu rieši kvalitatívne. „Radšej si počkám na čo možno najlepší kontakt a poskytnem až ten,“ vysvetlila odborníčka. Vekový priemer mužov, ktorí prídu na osobné stretnutie – matchmaking, je 38 rokov. Väčšina z nich si pritom hľadá partnerku na založenie rodiny.</p>4no0000-00-00for-men-2020-0909/20202020-09-14<h3>Milí čitatelia,</h3><p>veľmi ma teší, že sa vám po takmer dvojmesačnejprestávke môžem opäť prihovoriť z vášho obľúbenéhočasopisu. Leto prešlo ako voda, školské prázdninya dovolenky sa skončili a my sa znova vraciame do starýchpracovných koľají. Priznám sa, že toto obdobie jepre mňa vždy trochu zvláštne. Na jednej strane smútokz konca voľna, pohody a tepla, na druhej strane sa užteším na pracovné výzvy. Samozrejme, september je ajvstupom do školského roka, všetkým sa nám teda naplnozačínajú každodenné starosti a radosti, ale zároveňmá človek posledné štyri mesiace v roku na to, aby dokončil,čo zatiaľ nestihol, splnil svoje plány a stanovil siďalšie ciele.</p><p>Pripomeňme si slová amerického motivačného rečníkaZiga Ziglara: „Nie je ani také dôležité, čo dosiahnutímcieľov získame, ale kým sa počas tejto cesty staneme.“Aj keď vás čaká náročný záver vyčerpávajúceho roka,nezabúdajte na dôležité veci v živote – rodinu, zdravieči relax, pri ktorom vám pomôže aj náš časopis.Človekom, ktorý sústavne ide za svojím cieľom a tvrdona ňom pracuje, je určite Marek Hamšík – zdobí titulkunášho aktuálneho čísla. V rozhovore s ním sa dočítatezaujímavosti o jeho živote, podnikaní či pôsobenív ďalekej Číne. V ekonomickej rubrike sa pozriemena najvýznamnejšie sociálne siete súčasnosti, v rozhovorezo sveta biznisu vám prinesieme inšpiratívnenázory majiteľa spoločnosti Martech Ivana Tánczosa,priblížime si aj rodinný podnik Gatto Matto, novinkyzo sveta módy predstaví miro.moda. Chýbať nebudúani obľúbené rubriky keď budem veľký, auto-moto, aleboza a proti či vedomostný test.</p><p>Pevne verím, že sa vám septembrové číslo bude páčiťa nájdete v ňom množstvo atraktívnych článkov. Aknaozaj platí, že skutočný cieľ je cesta, tak za celý náštím dúfam, že vás na nej budeme naďalej sprevádzaťa vaše voľné chvíle obohatíme nielen o zábavu, ale ajo prínosné informácie. Dovidenia zas o mesiac.</p>yesLifestylelifestyle
shisha-deluxeShisha Deluxe17for-men-2021-06-07
striedava-starostlivost-bez-zbytocnych-strastiStriedavá starostlivosť bez zbytočných strastí19for-men-2021-12-2022-01
momaMoma7for-men-2020-03
film-greyhoundFilm - Greyhound11for-men-2020-09
v-nasom-priemysle-ratame-cas-v-sekundachV našom priemysle rátame čas v sekundách11for-men-2020-09
vitajte-vo-svete-mmaVitajte vo svete mma11for-men-2020-09