Časopis FOR MEN - V žilách nám koluje nenahraditeľný liek

V žilách nám koluje nenahraditeľný liek

Kalokagatia11. február 2022 Vyšlo v čísle: 02-03/2022

Moderná medicína neustále prekonáva vlastné možnosti. Lekári dokázali človeku transplantovať geneticky modifikované prasacie srdce, za určitých okolností dokonca pacientom navrátili sluch či zrak. Umelá krv univerzálneho typu však aj napriek početným výskumom ostáva hudbou budúcnosti.

Dovtedy, kým nás veda neprekvapí posunom vo výskume umelej krvi, sa musíme spoliehať na jediný zaručený zdroj tejto nenahraditeľnej tekutiny – na ľudských darcov. V zdravotníckych zariadeniach pritom každoročne pretečú hektolitre darovanej krvi. Podľa údajov Národnej transfúznej služby Slovenskej republiky sa celosvetovo využije viac ako 26,5 milióna jednotiek krvných doštičiek, z toho až 180 000 na Slovensku. Používa sa pri záchrane obetí nehôd, bežných operáciách či pôrodoch. Samozrejme, príchod pandémie poznačil aj oblasť darcovstva. NTS uvádza, že počas prvej vlny ubudlo až 74 % darcov, a hoci zároveň klesol aj počet plánovaných operácií, dopyt po krvi dlhodobo výrazne prevyšuje jej zásoby. Projektová manažérka a hovorkyňa NTS SR Mgr. Martina Frigová uvádza, že niektorí pacienti, predovšetkým hematologickí a onkologickí, ju potrebujú neustále. 

NAJŤAŽŠIE JE ROZHÝBAŤ SA

Chceli by ste rozšíriť rady darcov krvi, ale neviete, kde by ste mali začať zháňať informácie? Dobrá správa je, že sú dostupné naozaj každému, kto o ne prejaví záujem. „Prvotným zdrojom informácií bola pre mňa stránka NTS SR, kde som našla prehľadne spísané všetky podmienky darovania, pokyny, čo robiť pred odberom alebo po ňom. Dostupný tu bol aj dotazník o zdravotnom stave darcu, čo som vnímala ako výhodu – mohla som si odpovede vopred premyslieť a pripraviť si prípadné otázky na zdravotníkov. Popritom som sa neustále vypytovala ľudí, ktorí už darovať boli, ako všetko prebieha a ako sa čo najlepšie pripraviť,“ uvádza prvodarkyňa Barbora, ktorá sa obávala, či vôbec splní všetky podmienky a fyzicky zvládne odbery. Jej obavy však boli zbytočné. 

Potenciálny prvodarca by mal byť človek vo veku 18 až 60 rokov, ktorý váži viac ako 50 kilogramov a je v dobrej zdravotnej kondícii – nesmie teda trpieť na závažné a chronické ochorenia, ktoré bližšie špecifikuje NTS SR. Vhodný darca by nemal prekonať hepatitídu typu B a C (novorodenecká žltačka sa neráta) a takisto nesmie byť nositeľom vírusu HIV. Prítomnosť drog či iných návykových látok človeka automaticky označí nálepkou persona non grata. Samozrejme, odpoveď na otázku, či spĺňate všetky kritériá, sa definitívne dozviete až na odbernom mieste, kde vám najprv odoberú testovaciu vzorku krvi. 

V JEDNOTE JE SILA 

Častou príčinou odkladu darovania krvi je počiatočná neochota podstúpiť odber osamote. Väčšina darcov sa zhodne na tom, že minimálne „vo dvojici je veselšie“. Aj Barbora chcela do transfúzneho strediska zavítať už od svojich osemnástich, ale odhodlala sa k tomu až vtedy, „keď sa jeden z kolegov spýtal, či sa k nemu niekto pridá pri najbližšom darovaní. ‚Teraz alebo nikdy!‘ povedala som si.“ O tom, že v partii si odbery užijete viac, svedčia aj rôzne pravidelné podujatia. Usporadúvajú ich nielen organizácie ako slovenský Červený kríž, ale aj ľudia zo všetkých vekových kategórií a sociálnych vrstiev. Svoju „kvapku krvi“ majú napríklad študenti, prívrženci rôznych futbalových klubov, dobrovoľní hasiči či ľudia, ktorým v žilách koluje láska k punku. 

ZÁSADY SLUŠNÉHO DAROVANIA 

Aby ste pri darovaní predišli zbytočnému faux pas, radšej sa naň poctivo pripravte. Mnohí ľudia si totiž darovanie mýlia s odbermi u všeobecného lekára, ktorý im nakáže prísť hneď ráno a nalačno. Pri darovaní krvi je však nutné, aby ste mali dostatok energie. Nehladujte, večer pred odberom sa dobre a zdravo najedzte. Takisto dodržte pitný režim, vypite minimálne dva litre vody, minerálky, čaju alebo ovocných štiav. S konzumáciou alkoholu prestaňte minimálne 12 až 14 hodín vopred a poslednú cigaretu uhaste už v predvečer darovania. Podľa NTS SR by ste sa mali poriadne vyspať a ráno pred odberom vypiť aspoň pol litra tekutín. Vaša životospráva sa totiž odrazí na kvalite darovanej krvi. 

Súčasná doba si vyžaduje ďalšiu prípravu a opatrnosť. „Najlepšie je vopred sa objednať telefonicky,“ hovorí pravidelný darca Jakub, ktorý opisuje, ako prebieha darovanie v pandemických podmienkach: „Okrem návlekov na nohy sú, samozrejme, povinné aj rúška či respirátory. Pri darovaní sa po novom meria aj teplota bezkontaktným teplomerom, darcovia sú vyzvaní, aby sa prihlásili, keď im v nasledujúcich dňoch stúpne teplota alebo sa prejavia iné symptómy covidu-19. Súčasťou vstupného dotazníka sú aj otázky na prípadný kontakt s pozitívnymi osobami.“ Jakuba sme sa opýtali aj na mýtus, ktorý koluje slovenským internetom. Je pravda, že očkovaní ľudia nemôžu darovať krv? „Určite nie, sám som daroval po prvom aj po druhom očkovaní, tretie ma ešte len čaká.“ Jedným dychom však dodáva: „Pri rezervovaní termínu je treba myslieť na fakt, že hneď po očkovaní nie je možné darovať krv, po mRNA vakcínach je potrebné čakať dva týždne, po vektorových vakcínach 28 dní. Na druhej strane, očkovať sa môžete hneď na druhý deň po odbere.“ 

Dobre, poviete si, tak som „pustil žilou“. Čo ďalej? Oddýchnite si a dopĺňajte tekutiny. O spracovanie krvi sa postarajú odborníci, o jej obnovu vo vašom organizme zas samotné telo. „Objem tekutín sa vyrovná behom pár hodín po darovaní. Počet stratených krviniek si vaše telo nahradí počas niekoľkých nasledujúcich dní až týždňa,“ tvrdí portál NTS SR. Najlepšie, čo môžete urobiť, je uľahčiť telu tento proces a nepresiľovať ho. Inak dopadnete ako Tomáš a jeho priatelia, ktorí netušili, že po odbere nesmú navštíviť posilňovňu, a niektorí z nich počas cvičenia odpadli. 

ČO SA DEJE S KRVOU? 

V prvom rade je nutné uviesť, že krv očkovaných ani neočkovaných darcov sa v žiadnom prípade nevylieva do kanálov. Tento nezmyselný hoax musela na svojich stránkach vyvrátiť samotná transfúzna služba a zamestnanci nemocníc naň tiež majú vlastný názor. Všetka vhodná darovaná krv sa ďalej spracúva, v centrifúge sa delí na základné zložky (červené krvinky, biele krvinky, plazmu a krvné doštičky), a buď mieri rovno k pacientovi, ktorý ju nutne potrebuje, alebo sa skladuje, každá podľa vlastnej životnosti. Najdlhšie, až dva roky, vydrží plazma, zatiaľ čo krvné doštičky, ktoré okrem iného zohrávajú dôležitú úlohu pri liečbe pacientov s leukémiou, sa dajú použiť maximálne päť dní po odbere. 

INFORMÁCIE POD PALCOM 

Bojíte sa, že zabudnete na termín ďalšieho odberu alebo na krvnú skupinu? Tieto a mnohé ďalšie informácie môžete mať na dosah ruky. Stačí, keď si do svojho smartfónu stiahnete Elektronickú kartu darcu od NTS SR. Túto aplikáciu môžu využívať registrovaní i neregistrovaní používatelia. Okrem základných informácií o darcovstve v nej nájdete aj pomerne praktické funkcie: zoznam pracovísk s otváracími hodinami a kontaktmi, kartu darcu s prehľadom o krvnej skupine a informáciami o posledných desiatich odberoch, výsledky krvného obrazu a mnoho ďalšieho… Môžete si nastaviť aj odpočet do nasledujúceho termínu odberu (muži smú darovať krv každé tri mesiace, ženy každé štyri), aplikácia vás naň s predstihom upozorní. Elektronická karta darcu má aj malé chybičky krásy: aktivovať si ju môžete výlučne na odberovom pracovisku NTS SR a nateraz funguje iba v smartfónoch s operačným systémom od Androidu. Používatelia zariadení od Apple si na svoju verziu budú musieť ešte chvíľu počkať. 

V aplikácii môžete sledovať aj počet odberov, ktoré ešte musíte absolvovať, aby ste získali nárok na Plaketu profesora MUDr. Jana Janského. Tá sa odovzdáva bezpríspevkovým darcom krvi a nesie meno českého lekára, ktorý objavil štvrtú krvnú skupinu. Bronzovú Janského plaketu za desať odberov má podľa Červeného kríža doma už 175 872 darcov. 

NÁVYKOVÉ DOBRO 

Naši respondenti sa zhodnú na tom, že najvzácnejšiu tekutinu nedarujú s vidinou plakety. Niektorí si jednoducho vypestujú dobrý návyk a oceňujú pravidelné informácie o svojom zdravotnom stave, iní ju berú ako prínosné využitie plateného voľna v zamestnaní, pre Jakuba je hlavnou odmenou „pocit, že vaša krv môže niekomu skutočne pomôcť, či dokonca zachrániť život“. Všetci však svorne tvrdia jednu vec. Darovanie krvi je návykové. „Neviem si predstaviť, že by som sa nestala pravidelným darcom. O pár dní mi končí štvormesačné obdobie, po ktorom môžem ísť darovať opäť. Tentoraz so sebou vezmem aj sestru. Moja skúsenosť ju totiž inšpirovala a tiež by chcela rozšíriť rady darcov,“ uzatvára Barbora.

Galéria obrázkov

Časopis FOR MEN - V žilách nám koluje nenahraditeľný liek
Časopis FOR MEN - V žilách nám koluje nenahraditeľný liek
Časopis FOR MEN - V žilách nám koluje nenahraditeľný liek
Časopis FOR MEN - V žilách nám koluje nenahraditeľný liek
Časopis FOR MEN - V žilách nám koluje nenahraditeľný liek

Reklamní partneri

Art / Designart-designInstagram BiznisinstagrambiznisEkonomikaekonomikaLifestylelifestyleKariérakarieraMódamodaFitnessfitnessZaujímavostizaujimavostiAuto-Motoauto-motoKultúrakulturaGadgetygadgetyŠportsportHistóriahistoriaTechnotechnoCover Storycover-storyCestovaniecestovanieVIPvipZa a Protiza-a-protiFood and Drinkfood-and-drinkRecenzierecenzieKvízkvizKalokagatiakalokagatiaPsychológiapsychologiaKeď budem veľkýked-budem-velkyTop Gastrotop-gastroFood Pornfood-pornBiznisbiznisDrink mesiacadrink-mesiacaRealityrealityReal Talkreal-talkSvetsvetsidejadranreality.jpghttp://jadran-reality.skyessidedubaisolutions.jpghttps://www.dubaisolutions.skyesallmagazine_nameČasopis FOR MENallmagazine_legendInteligentný sprievodca svetom mužaallurl_facebookhttps://www.facebook.com/formencasopis/allinzercia_pdfFORMEN_mediakit_SVK_2021.pdfxallcounter_pages100allcounter_issues6allcounter_print15000allcounter_online5000allurl_instagramhttps://www.instagram.com/formen_sk/allseo_descriptionČasopis FOR MEN je dvojmesačník určený úspešnému, cieľavedomému a duchom mladému mužovi, ktorý sa socioekonomicky radí do skupiny s nadpriemernými príjmami.
20v-zilach-nam-koluje-nenahraditelny-liekV žilách nám koluje nenahraditeľný liek32nonoModerná medicína neustále prekonáva vlastné možnosti. Lekári dokázali človeku transplantovať geneticky modifikované prasacie srdce, za určitých okolností dokonca pacientom navrátili sluch či zrak. Umelá krv univerzálneho typu však aj napriek početným výskumom ostáva hudbou budúcnosti. <p>Dovtedy, kým nás veda neprekvapí posunom vo výskume umelej krvi, sa musíme spoliehať na jediný zaručený zdroj tejto nenahraditeľnej tekutiny – na ľudských darcov. V zdravotníckych zariadeniach pritom každoročne pretečú hektolitre darovanej krvi. Podľa údajov Národnej transfúznej služby Slovenskej republiky sa celosvetovo využije viac ako 26,5 milióna jednotiek krvných doštičiek, z toho až 180 000 na Slovensku. Používa sa pri záchrane obetí nehôd, bežných operáciách či pôrodoch. Samozrejme, príchod pandémie poznačil aj oblasť darcovstva. NTS uvádza, že počas prvej vlny ubudlo až 74 % darcov, a hoci zároveň klesol aj počet plánovaných operácií, dopyt po krvi dlhodobo výrazne prevyšuje jej zásoby. Projektová manažérka a hovorkyňa NTS SR Mgr. Martina Frigová uvádza, že niektorí pacienti, predovšetkým hematologickí a onkologickí, ju potrebujú neustále.&nbsp;</p><h3>NAJŤAŽŠIE JE ROZHÝBAŤ SA </h3><p>Chceli by ste rozšíriť rady darcov krvi, ale neviete, kde by ste mali začať zháňať informácie? Dobrá správa je, že sú dostupné naozaj každému, kto o ne prejaví záujem. „Prvotným zdrojom informácií bola pre mňa stránka NTS SR, kde som našla prehľadne spísané všetky podmienky darovania, pokyny, čo robiť pred odberom alebo po ňom. Dostupný tu bol aj dotazník o zdravotnom stave darcu, čo som vnímala ako výhodu – mohla som si odpovede vopred premyslieť a pripraviť si prípadné otázky na zdravotníkov. Popritom som sa neustále vypytovala ľudí, ktorí už darovať boli, ako všetko prebieha a ako sa čo najlepšie pripraviť,“ uvádza prvodarkyňa Barbora, ktorá sa obávala, či vôbec splní všetky podmienky a fyzicky zvládne odbery. Jej obavy však boli zbytočné.&nbsp;</p><p>Potenciálny prvodarca by mal byť človek vo veku 18 až 60 rokov, ktorý váži viac ako 50 kilogramov a je v dobrej zdravotnej kondícii – nesmie teda trpieť na závažné a chronické ochorenia, ktoré bližšie špecifikuje NTS SR. Vhodný darca by nemal prekonať hepatitídu typu B a C (novorodenecká žltačka sa neráta) a takisto nesmie byť nositeľom vírusu HIV. Prítomnosť drog či iných návykových látok človeka automaticky označí nálepkou persona non grata. Samozrejme, odpoveď na otázku, či spĺňate všetky kritériá, sa definitívne dozviete až na odbernom mieste, kde vám najprv odoberú testovaciu vzorku krvi.&nbsp;</p><h3>V JEDNOTE JE SILA&nbsp;</h3><p>Častou príčinou odkladu darovania krvi je počiatočná neochota podstúpiť odber osamote. Väčšina darcov sa zhodne na tom, že minimálne „vo dvojici je veselšie“. Aj Barbora chcela do transfúzneho strediska zavítať už od svojich osemnástich, ale odhodlala sa k tomu až vtedy, „keď sa jeden z kolegov spýtal, či sa k nemu niekto pridá pri najbližšom darovaní. ‚Teraz alebo nikdy!‘ povedala som si.“ O tom, že v partii si odbery užijete viac, svedčia aj rôzne pravidelné podujatia. Usporadúvajú ich nielen organizácie ako slovenský Červený kríž, ale aj ľudia zo všetkých vekových kategórií a sociálnych vrstiev. Svoju „kvapku krvi“ majú napríklad študenti, prívrženci rôznych futbalových klubov, dobrovoľní hasiči či ľudia, ktorým v žilách koluje láska k punku.&nbsp;</p><h3>ZÁSADY SLUŠNÉHO DAROVANIA&nbsp;</h3><p>Aby ste pri darovaní predišli zbytočnému faux pas, radšej sa naň poctivo pripravte. Mnohí ľudia si totiž darovanie mýlia s odbermi u všeobecného lekára, ktorý im nakáže prísť hneď ráno a nalačno. Pri darovaní krvi je však nutné, aby ste mali dostatok energie. Nehladujte, večer pred odberom sa dobre a zdravo najedzte. Takisto dodržte pitný režim, vypite minimálne dva litre vody, minerálky, čaju alebo ovocných štiav. S konzumáciou alkoholu prestaňte minimálne 12 až 14 hodín vopred a poslednú cigaretu uhaste už v predvečer darovania. Podľa NTS SR by ste sa mali poriadne vyspať a ráno pred odberom vypiť aspoň pol litra tekutín. Vaša životospráva sa totiž odrazí na kvalite darovanej krvi.&nbsp;</p><p>Súčasná doba si vyžaduje ďalšiu prípravu a opatrnosť. „Najlepšie je vopred sa objednať telefonicky,“ hovorí pravidelný darca Jakub, ktorý opisuje, ako prebieha darovanie v pandemických podmienkach: „Okrem návlekov na nohy sú, samozrejme, povinné aj rúška či respirátory. Pri darovaní sa po novom meria aj teplota bezkontaktným teplomerom, darcovia sú vyzvaní, aby sa prihlásili, keď im v nasledujúcich dňoch stúpne teplota alebo sa prejavia iné symptómy covidu-19. Súčasťou vstupného dotazníka sú aj otázky na prípadný kontakt s pozitívnymi osobami.“ Jakuba sme sa opýtali aj na mýtus, ktorý koluje slovenským internetom. Je pravda, že očkovaní ľudia nemôžu darovať krv? „Určite nie, sám som daroval po prvom aj po druhom očkovaní, tretie ma ešte len čaká.“ Jedným dychom však dodáva: „Pri rezervovaní termínu je treba myslieť na fakt, že hneď po očkovaní nie je možné darovať krv, po mRNA vakcínach je potrebné čakať dva týždne, po vektorových vakcínach 28 dní. Na druhej strane, očkovať sa môžete hneď na druhý deň po odbere.“&nbsp;</p><p>Dobre, poviete si, tak som „pustil žilou“. Čo ďalej? Oddýchnite si a dopĺňajte tekutiny. O spracovanie krvi sa postarajú odborníci, o jej obnovu vo vašom organizme zas samotné telo. „Objem tekutín sa vyrovná behom pár hodín po darovaní. Počet stratených krviniek si vaše telo nahradí počas niekoľkých nasledujúcich dní až týždňa,“ tvrdí portál NTS SR. Najlepšie, čo môžete urobiť, je uľahčiť telu tento proces a nepresiľovať ho. Inak dopadnete ako Tomáš a jeho priatelia, ktorí netušili, že po odbere nesmú navštíviť posilňovňu, a niektorí z nich počas cvičenia odpadli.&nbsp;</p><h3>ČO SA DEJE S KRVOU?&nbsp;</h3><p>V prvom rade je nutné uviesť, že krv očkovaných ani neočkovaných darcov sa v žiadnom prípade nevylieva do kanálov. Tento nezmyselný hoax musela na svojich stránkach vyvrátiť samotná transfúzna služba a zamestnanci nemocníc naň tiež majú vlastný názor. Všetka vhodná darovaná krv sa ďalej spracúva, v centrifúge sa delí na základné zložky (červené krvinky, biele krvinky, plazmu a krvné doštičky), a buď mieri rovno k pacientovi, ktorý ju nutne potrebuje, alebo sa skladuje, každá podľa vlastnej životnosti. Najdlhšie, až dva roky, vydrží plazma, zatiaľ čo krvné doštičky, ktoré okrem iného zohrávajú dôležitú úlohu pri liečbe pacientov s leukémiou, sa dajú použiť maximálne päť dní po odbere.&nbsp;</p><h3>INFORMÁCIE POD PALCOM&nbsp;</h3><p>Bojíte sa, že zabudnete na termín ďalšieho odberu alebo na krvnú skupinu? Tieto a mnohé ďalšie informácie môžete mať na dosah ruky. Stačí, keď si do svojho smartfónu stiahnete Elektronickú kartu darcu od NTS SR. Túto aplikáciu môžu využívať registrovaní i neregistrovaní používatelia. Okrem základných informácií o darcovstve v nej nájdete aj pomerne praktické funkcie: zoznam pracovísk s otváracími hodinami a kontaktmi, kartu darcu s prehľadom o krvnej skupine a informáciami o posledných desiatich odberoch, výsledky krvného obrazu a mnoho ďalšieho… Môžete si nastaviť aj odpočet do nasledujúceho termínu odberu (muži smú darovať krv každé tri mesiace, ženy každé štyri), aplikácia vás naň s predstihom upozorní. Elektronická karta darcu má aj malé chybičky krásy: aktivovať si ju môžete výlučne na odberovom pracovisku NTS SR a nateraz funguje iba v smartfónoch s operačným systémom od Androidu. Používatelia zariadení od Apple si na svoju verziu budú musieť ešte chvíľu počkať.&nbsp;</p><p>V aplikácii môžete sledovať aj počet odberov, ktoré ešte musíte absolvovať, aby ste získali nárok na Plaketu profesora MUDr. Jana Janského. Tá sa odovzdáva bezpríspevkovým darcom krvi a nesie meno českého lekára, ktorý objavil štvrtú krvnú skupinu. Bronzovú Janského plaketu za desať odberov má podľa Červeného kríža doma už 175 872 darcov.&nbsp;</p><h3>NÁVYKOVÉ DOBRO&nbsp;</h3><p>Naši respondenti sa zhodnú na tom, že najvzácnejšiu tekutinu nedarujú s vidinou plakety. Niektorí si jednoducho vypestujú dobrý návyk a oceňujú pravidelné informácie o svojom zdravotnom stave, iní ju berú ako prínosné využitie plateného voľna v zamestnaní, pre Jakuba je hlavnou odmenou „pocit, že vaša krv môže niekomu skutočne pomôcť, či dokonca zachrániť život“. Všetci však svorne tvrdia jednu vec. Darovanie krvi je návykové. „Neviem si predstaviť, že by som sa nestala pravidelným darcom. O pár dní mi končí štvormesačné obdobie, po ktorom môžem ísť darovať opäť. Tentoraz so sebou vezmem aj sestru. Moja skúsenosť ju totiž inšpirovala a tiež by chcela rozšíriť rady darcov,“ uzatvára Barbora.</p>5no0000-00-00for-men-2022-02-0302-03/20222022-02-11<h3>Milí čitatelia,&nbsp;</h3><p>všetci pravdepodobne dúfame, že rok 2022 bude lepší než jeho dvaja predchodcovia. Počas nich sme totiž zistili, ako rýchlo sa môžu do reality preniesť scenáre, ktorými nás kedysi strašili iba katastrofické filmy. Spravodajstvo je plné slov ako epidémia, vojna, inflácia, zdražovanie energií… V záplave zlých správ je však dôležité dokázať hľadať a nájsť pozitíva. Je nutné veriť, že sa všetko na dobré obráti.&nbsp;</p><p>K pozitívnejším vyhliadkam vás môže inšpirovať niekoľko článkov v našom novom čísle. V dvoch rozhovoroch o Slovenskom pavilóne na EXPO DUBAI 2020 sa napríklad môžete presvedčiť o tom, že Slovensko je mimoriadne reprezentatívna a inovatívna krajina. Najväčšia svetová výstava však čoskoro končí, ak teda stále zvažujete, že by ste sa išli zohriať do dubajského tepla a spojili príjemné s užitočným, toto je ten správny čas.&nbsp;</p><p>Verím, že vás zaujala aj naša titulná strana, ktorá tentoraz patrí úspešnej spoločnosti Invest in Slovakia. Jej predstaviteľ nám v rozhovore prezradil čosi o svojom kľúči k úspechu cez jedinú aplikáciu. Viete, čo je na tom najlepšie? Vďaka Invest in Slovakia môžete byť úspešní aj vy. A ak už máte nejaký ten úspech za sebou a vlastníte svoju vysnívanú nehnuteľnosť, môžete si ju skrášliť originálnymi dielami od renomovaného umelca Luku Braseho. Ukážky jeho prác nájdete na nasledujúcich stranách.&nbsp;</p><p>V aktuálnom čísle vám ponúkame množstvo pútavých tém z prostredia kariéry, psychológie, biznisu, ekonomiky či áut, inšpirovať sa môžete aj rozhovormi so zaujímavými ľuďmi – na stránkach nášho magazínu si každý určite nájde kúsok seba.&nbsp;</p><p>Pamätajte, že dobré veci sa nikdy neudejú samy od seba. Keď človek neverí v ich úspech, nestanú sa nikdy. Preto verme, že najbližšie mesiace nám všetkým prinesú čosi prelomové.</p>yesKalokagatiakalokagatia
v-zdravom-tele-zdravy-duchV zdravom tele zdravý duch19for-men-2021-12-2022-01
ponorte-sa-do-lesaPonorte sa do lesa18for-men-2021-09-10
so-psom-opretekySo psom opreteky15for-men-2021-01
da-andreaDa Andrea20for-men-2022-02-03
specialistka-na-zdravy-zivotny-stylŠpecialistka na zdravý životný štýl20for-men-2022-02-03
sila-hybat-davmiSila hýbať davmi20for-men-2022-02-03